Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce

18.07.02, 10:01
Chciałabym dowiedzieć które według Was są najpiękniejsze zamki i pałace w
Polsce, a może najciekawsze. Wegług mnie najpiękniejsze to Książ, Czocha,
zamek w Janowcu, pałac w Kozłówce. Najciekawsze to Gryf, zamek w Świeciu,
lochy i korytarze pod zamkiem po którym niewiele zostało koło Lublina.
Obserwuj wątek
    • Gość: Verenna Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 11:39
      Mi podobał się zamek w Łańcucie tu jest widok z kamery
      www.rzeszow.org.pl/main.php?mid=166&dzid=1, fajny park bodajże w
      Baranowie Sandomierskim z tulipanowcami ma tamtejszy pałac. Niesamowite
      wrażenie położenia ma Zamek na Pieskowej Skale leżący na skarpie nad sporym
      jeziorem, mroczny klimat mają ruiny zamku w Ujeździe, a nad Czochę muszę się
      wybrać. Wiele jeszcze do odkrycia takich miejsc przede mną.
      pozdrawiam
      V
      • koc-lech Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 10.08.02, 15:33
        najpiękniejszy jest WIŚNICZ i najmniej doceniany!!!!!!!!!!!!
        • Gość: jwolski Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.pai.net.pl 23.09.02, 09:38
          Co jest takiego pięknego w tym Wiśniczu - same mury,żadnych eksponatów.
      • sedona Re: Najpiękniejsze zamki i pa3ace w Polsce 13.10.03, 20:31
        podalas bardzo fajne namiary i syper link,dzieki
    • Gość: kino Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 10.30.1.* 02.08.02, 12:23
      MALBORK
      • Gość: waz Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.02, 20:00
        www.bart.com.pl/gliwiczanie/Ballest/index1.html
        • Gość: seic Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 195.94.199.* 08.09.02, 00:22
          dodaję swoje skromne brawo !!!!!!!!!!!!
    • Gość: Marcin Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.sympatico.ca 04.08.02, 20:57
      asialk napisała:

> Chciałabym dowiedzieć które według Was są
      najpiękniejsze zamki i pałace w
      > Polsce, a może najciekawsze. Wegług mnie najpiękniejsze
      to Książ, Czocha,
      > zamek w Janowcu, pałac w Kozłówce. Najciekawsze to
      Gryf, zamek w Świeciu,
      > lochy i korytarze pod zamkiem po którym niewiele
      zostało koło Lublina.
      Te co wymienilas sa bardzo atrakcyjne,od siebie dodalbym
      palac w Mosznej woj.opolskie ma 99 wiez.
    • Gość: 3www Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.amu.edu.pl 05.08.02, 01:40
      Najpiekniejsze sa tutaj:
      main.amu.edu.pl/~gmazurek/ZPD/zpd.htm
      • Gość: zet Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.02, 13:15
        www.pless.pl/menu_boczne/galeria/zamek1.php
        • Gość: NIN Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: gateway.d* / 10.3.36.* 06.08.02, 15:20
          zamek w Nidzicy obok zapory na Dunajcu,
          dobrze zachowane ruiny średniowiecznego zamku w Radzyniu Chełmińskim (woj.
          kujawsko-pomorskie)
          • ellen Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 06.08.02, 15:40
            Za przeproszeniem - Moszna. Zamek jak z bajki Disneya a ma tylko 100 lat.
          • miriam_73 Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 08.08.02, 16:34
            Gość portalu: NIN napisał(a):

> zamek w Nidzicy obok zapory na Dunajcu, To jest Niedzica, ale w Nidzicy
            (niedaleko Olsztyna też jest łądny zamek - pokrzyżacki).

> dobrze zachowane ruiny średniowiecznego zamku w Radzyniu Chełmińskim (woj.
            > kujawsko-pomorskie)

Mnie się podobają właśnie te krzyżackie - oczywiście Malbork, ale też Lidzbark
            Warm., Reszel, Olsztyn.
            • Gość: WS Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: proxy / *.gds.pl 17.10.02, 14:28
              Sprostowanie. Wszystkie wymienione przez Ciebie zamki oprócz Malborka, nie były
              zamkami krzyżackimi, tylko biskupstwa warmińskiego, czyli należały do kościoła
              rzymsko-katolickiego.
              Pozdrawiam.
    • valeria Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 06.08.02, 16:26
      Moje ulubione to:
      Łańcut, Książ, zamek w Wiśniczu (zdecydowanie lepszy niż Wawel), Ogrodziniec
      (ruiny, chyba największe w Europie), Kamieniec czyli Odrzykoń k/ Krosna - też
      ruiny, Zamek Tęczyn w Rudnie k. Krzeszowic, zamek w Dębnie - przy trasie
      Kraków - Tarnów, warownia krzyżacka w kształcie czworoboku w Gniewie, dwór w
      Branicach k. Krakowa, dwór w Tomaszowicach k. Krakowa, dwór Gładyszów w
      Szymbarku k. Gorlic.
      Gorąco polecam!
      • Gość: m77 Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 2.4.STABLE* / 80.48.232.* 03.10.03, 09:01
        popieram, w kolekcji brakuje jedynie zamku Krzyżtopor w Ujeździe:
        knr.budowlana.pl/~fiolas/fiolek/miejsca.html
        przeskroluj troszkę w dół
    • Gość: pyttong Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 213.77.40.* 06.08.02, 17:31
      Pałacyk w Lubostroniu(kuj-pom) i pomorskie - Krokowa koło Jastrzębiej Góry.
    • Gość: Marcin Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.sympatico.ca 06.08.02, 17:34
      Chyba warto podac adres Mosznej mysle ze ten zamek
      jest malo znany a godny uwagi i polecenia.
      www.moszna-zamek.pl/html/frame.html
    • Gość: ejsi Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 19:43
      Może jest mało znany i niezbyt zadbany,ale warto zweidzić zamek krzyżacki w
      Lidzbarku Warminskim,zabytek klasy"0",polecam.
      z pozdrowieniami warmińskimi:-)
    • kmjz Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 06.08.02, 20:35
      Do listy dorzucę jeszcze zamki Tenczyn w Rudnie i Lipowiec w Wygiełzowie. Oba
      są pod Krakowem. Jeśli jest się w tych okolicach, to warto je odwiedzić.
    • Gość: mikolaj Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.ostrow-maz.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 22:34
      pałac kultury
      i
      zamek gerda
    • jessie7 Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 06.08.02, 23:08
      Przy Dunajcu jest NiEdzica a nie NIdzica.A piękne palace godne zwiedzenia to:
      Nowy Wiśnicz - spowiadalnica z zabójczą akustyką pozwalającą podschłuchiwać z drugiego kąta sali,Rogalin - z fantastyczną kolekcją powozów i karet, ,Kórnik.
    • ralston Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 07.08.02, 00:08
      Nikt tu jeszcze nie wspominał o Krasiczynie. A warto pojechać - bo nie tylko
      jest na co popatrzeć (sukcesywnie odnawiany i pięknieje z roku na rok), ale
      można również sporo ciekawego usłyszeć od przewodników.
      Piękny pałac jest też do obejrzenia w Białymstoku (pałac Branickich, zwany też
      Wersalem Północy), z ładnymi zadbanymi parkami wokół...
    • maritsa Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 07.08.02, 12:33
      Miłosnikom zamków polecam "Tajemnice, zamki, podziemia" autorstwa pani Joanny
      Lamparskiej - jedyny w swoim rodzaju przewodnik po zamkach dolnego śląska,
      napisany z polotem i barrdzo ciekawy
    • Gość: kluba1 Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.we.client2.attbi.com 07.08.02, 19:28

Dziekuje wszystkim za zamieszczone info i widoczki, Nie bylam w Polsce od
      lat !!! Tak mi sie od razu cieplutko, milutko zrobilo !!! Teraz wiem, gdzie
      jechac na urlop!!!! Co ogladac !!! Dzieki !!!
    • xiazeluka Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 08.08.02, 08:31
      Najpiękniejszy to oczywiście Krzyżtopór w Ujeździe, natomiast najbardziej
      mroczny, działający na wyobraźnie to wspomniany przez Autorkę wątku - Gryf.
      • Gość: robal Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.mst.gov.pl 08.08.02, 10:21
        Wycieczka na Lubelszczyznę i:
        Pałac w Kozłówce i Puławach
        Zamek w Kazimierzu Dolnym, Janowcu, Lublinie i Bochotnicy;),

Polecam pałac w Pszczynie (Śląsk) i Krasiczynie (Podkarpacie) i wiele wiele
        innych.
    • Gość: nikita Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 11:42
      tylko i jedynie Kamieniec Ząbkowicki na Dolnym Śląsku - opad szczęki
      gwarantowany !!!
      • buh Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce 13.01.03, 22:38
        ale to nówka-sztuka jest ;)
    • Gość: kaja Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 14:15
      Czocha i Moszna i dopiero po nich cała reszta. Mój mąż ma w pracy kalendarz ze
      zdjęciami zamków.Jak koledzy zobaczyli zamek w Mosznej, myśleli, że to
      Anglia...:)
      Ale przede wszysztkim Moszna i Czocha!
      • Gość: Marcin Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.sympatico.ca 08.08.02, 16:49
        Gość portalu: kaja napisał(a):

> Czocha i Moszna i dopiero po nich cała reszta. Mój mąż
        ma w pracy kalendarz ze
        > zdjęciami zamków.Jak koledzy zobaczyli zamek w Mosznej,
        myśleli, że to
        > Anglia...:)
        > Ale przede wszysztkim Moszna i Czocha!
        Mnie rowniez zamek w Mosznej bardzo sie podoba przez
        niektorych nazywany jest nawet polskim Disneylandem
        przez zlosliwych natomiast zemsta cukiernika
    • Gość: Marcin Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.sympatico.ca 08.08.02, 16:33
      Mysle ze interesujace wiadomosci na ten temat mozna
      znalezc odwiedzajac strone
      www.poland.net/castles/warmia/frombork.html
      klikajac po lewej stronie mozna zmienic rejon Polski
      i uzyskamy wiecej informacji i zdjec.
      • Gość: Bol Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.02, 23:26
        Po niemiecku ,ale dobra zdjecia.
        www.reise-nach-ostpreussen.de/Marienburg/marbg_bd.htm
        • Gość: Yorick A czemu tylko w Polsce? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 00:38
          zwiedziłem kilka zamków jury tego lata.

problem mam ten, że mnie nie bawią wymuskane budowle, zwłaszcza pałace - a
          jedynie zamczyska, albo choćby ruiny z klimatem. w Polsce bida. Tenczyn OK,
          podobał mi się niedoceniany Rabsztyn (3 kamienie na krzyż, ale fajny) i to
          wszystko. Ogrodzieniec duży i ładny, ale już widać 'restaurowanie' i cały duch
          średniowiecza bierze w łeb. Zupełnie paskudnie wygląda to w 'słynnym' Golubiu-
          Dobrzyniu - z braku środków zrobione na łapu-capu, kompletny brak atmosfery.
          Pokrzyżackie zamki z czerwonej cegły faktycznie mają to 'coś', polecam ten w
          moim rodzinnym Olsztynie.
          Nie byłem w tych wymienionych w 1. wpisie - zwłaszcza Czocha ponoć powala.

Polecam natomiast zamki na Słowacji. Niedaleko i niedrogo, a tam wszystko
          trochę tańsze, a już dojazd to bardziej niż 'trochę'. Oravski Podzamok -
          niesamowite położenie na skale, przedstawienia z bronią, sokolnicy. Strecno i
          Stary Hrad (słynniejsze Strecno, ale ciekawszy ten drugi, tuż obok).
          Bezkonkurencyjna Lietava - niesamowite wrażenia - opuszczone ruiny na wysokiej
          górze. Trencin - zaj... duży, robi wrażenie. Spiss (nie byłem) - ponoć
          największy zamek w tej części Europy.
          pzdrv
          • Gość: agusia Re: A czemu tylko w Polsce? IP: 62.233.152.* 11.08.02, 18:56
            A ja byłam w Sspiskim Hradzie - przepiękny! Rzeczywiście robi wrażenie. Polecam!
        • Gość: podroznik Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.02, 03:29
          Czesc Bol,
          ja rowniez uwazam zamek w Malborku za imponujacy - ALE NIE RAKLAMOWALBYM GO
          ADRESEM INTERNETOWYM POD KTORYM MOZNA ZNALEZC OBRAZLIWE DLA POLSKI I POLAKOW
          TEKSTY NP. O OBRONCACH POCZTY GDANSKIEJ CZY TEZ WESTERPLATTE.TEN ADRES FIRMOWANY
          JEST PRZEZ ORGANIZACJE ZIOMKOWSKIE KTORE DO DNIA DZISIEJSZEGO NIE UZNALY
          GRANICY NA ODRZE I NYSIE !!!
          TAK WIEC PUBLIKUJAC W INTERNECIE TE ZDJECIE POKAZUJA DOWODY NA PRZYNALEZNOSC TEJ
          ZIEMI DO KREGU "KULTURY"
          POZDRAWIAM
          "podroznik"
          • Gość: Bol Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.02, 11:24
            Chodzilo mi tylko o zdjecia.Mnie interosuje tylko ta budowla z jej historia a
            nie polityczne aspekty z nia zwiazane.
            .
    • Gość: podroznik Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.02, 04:11
      Halo,
      moze nie do najpiekniejszych (na razie) ale do najbardziej interesujacych
      zaliczylbym Krzyztopor w Ujezdzie - magnacka twierdza zbudowana od podstaw wg.
      okreslonego programu (plan zamku odpowiada sylwetce czlowieka). Zamek ten jest
      jednym z trzech zamkow tego typu w Europie ; inne to : Chateau de Maulny w
      Burgundii/Francja i zamek Caprarola zbudowany dla kardynala Farnese kolo Viterbo
      (krecono w nim niektore sceny do "Ojca chrzestnego", w jednej z komnat znajduje
      sie fresk ukazujacy owczesna mape Europy z mapa Polski).
      Polska wraz z Krzyztoporem i Zamosciem (Podhorce sa po za granicami Polski)
      posiada najbardziej monumentalne zalozenia urbanistyczne tego typu w Europie a
      jezeli udalo by sie zrealizowac plan rekonstrukcji zamku w Ujezdzie
      przedstawiony pod adresem : www.jb.com.pl/krzysztopor.htm
      - byla by to naprawde rewelacja !!!
      Ciekawe tylko jak zareagowal by duch syna budowniczego zamku ukazujacy sie
      podobno w husarskiej zbroi na koniu w letnie noce ...
      Pozdrawiam
      "podroznik"
    • Gość: bah Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 195.117.159.* 09.08.02, 08:36
      W/g mnie, taka dziesiątka naj... :
      1. Najpiękniejszy zamek - Moszna (szkoda, że to tylko zaniedbane sanatorium, a
      nie polski Neuschwanstein).
      2. Najromantyczniejszy zameczek - Sorkwity (super na noce przedślubne).
      3. Największy - Malbork (lektura obowiązkowa).
      4. Najpiękniejsze ruiny polskie - Ogrodzieniec, Olsztyn, Mirów, Ojców itd.
      (piękny tydzień na Szlaku Orlich Gniazd).
      5. Największa niespodzianka - Oporów (piękny zameczek pośród wsi, pól i łąk).
      6. Najromantyczniejszy zameczek w Pomorskiem - Rzucewo (na po plaży lub
      zamiast).
      7. Najbardziej eleganckie ruiny - Janowiec (ah, te kobiece paseczki).
      8. Najpiękniejsze miejsce w Polsce - powstało w Pieninach po zbudowaniu zapór,
      gdzie teraz Niedzica i Czorsztyn przeglądają się malowniczo w wodach jeziora.
      9. Największe ruiny pałacu - Krzyżtopór (ci Szwedzi - psuje ohydne).
      10. Najciekawszy zabytek 3miasta - Twierdza Wisłoujście (wymaga ratunku, SOS !).
      Cześć!
    • Gość: Tomek Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: 192.11.224.* 09.08.02, 14:33
      Czesc,

Polecam zamek w Golubiu Dobrzyniu,
      warto zobaczyc wierze krzyzacka w Brodnicy,
      oraz piekny zamek w Kurniku k/Bydgoszczy
    • agniecha27 Golub-Dobrzyń 09.08.02, 16:18
      Przejeżdżałam ostatnio, w drodze powrotnej z urlopu przez Golub-Dobrzyń i nie
      mogłam się nie zatrzymać. Piękne średnioweiczne zamczysko z dobudowaną
      renesansową "koronką". Swoje lata świetności przeżywał za Anny Wazówny, która
      uczyniła go ośrodkiem kulturalnym znanym nie tylko w Polsce...
      Jest potężny i osadzony na wzgórzu... pięknie utrzymany teren wokół. Zresztą
      jest tłem do pięknych balów kostiumowych i zmagań współczesnych rycerzy...
      Polecam gorąco zwiedzanie...
      Pozdrowionka :)))
      • yoric Re: Golub-Dobrzyń????????????????????/ 09.08.02, 20:05
        nie no, nie mogę nie skomentować!

moim zdaniem Golub-Dobrzyń to Ż.E.N.A.D.A. doceniam wysiłki jego opiekunów, by
        coś z tym zrobić, ale jak na razie się nie udaje. zamek nie jest 'potężny',
        tylko mały, odbudowany byle jak, bez najmniejszych wysiłków w stronę zachowania
        średniowiecznego klimatu. do najciekawszych miejsc wejścia nie ma (ale na
        zamkach to reguła). na malutkim dziedzińcu największa atrakcja to studnia (tzn
        była tam studnia, a teraz jest kopiec piasku...)
        jeżeli Golub jest 'potężny', to Olsztyn (War-Maz) jest przeogromny i
        superefektowny, a na widok Trencina na Słowacji można oszaleć, bo wychodzi 2
        razy poza skalę.
        jeżeli jest 'położony na wzgórzu', to polecam Strecno na Słowacji, gdzie przed
        wiekami kuli w skale studnię na 88 metrów wgłąb i nie dokopali się do wody
        (poziom Wagu).
        pozdrawiam.
        • Gość: margit Re: Golub-Dobrzyń????????????????????/ IP: *.pool.mediaWays.net 09.08.02, 20:23
          a ja dopisuje do listy sliczny Nieborow z okolica no i Arkadia - z bardzo
          osobistych powodow,lokalnego patriotyzmu i wielu innych powaznych powodow.
          • preta Moszna! 09.08.02, 22:02
            Zdecydowanie najpiekniejszy jest zamek w Mosznej. Ciesze sie, ze tak wielu
            forumowiczow docenia to cacko. Szkoda tylko, ze w srodku znajduje sie szpital
            dla psychicznie chorych. Praktycznie nie da sie zwiedzac zamku w srodku! To
            skandal!!!!!
            • Gość: Marcin Re: Moszna! IP: *.sympatico.ca 09.08.02, 22:32
              preta napisała:

> Zdecydowanie najpiekniejszy jest zamek w Mosznej.
              Ciesze >sie, ze tak wielu forumowiczow docenia to cacko.
              Szkoda >tylko, ze w srodku znajduje sie szpital dla
              psychicznie >chorych. Praktycznie nie da sie zwiedzac
              zamku w srodku!
              >To skandal!!!!!
              Witam ,o ile mi wiadomo w Mosznej znajduje sie centrum
              terapii nerwic a nie szpital psychiatryczny,jesli chodzi
              o zwiedzanie nie wiem jak dzisiaj ale kiedys mozna bylo ,
              jest tam galeria wiem ze odbywaly sie koncerty (muzyczne
              swieto kwitnacych azalii)i wernisaze jest tez biblioteka
              piekny jest park wokol zamku proponuje odwiedzenie strony
              poswieconej Mosznej(adres jest w jednym z moich
              poprzednich postow) mozna sie dowiedziec wiecej.Zamek
              rzeczywiscie ma duzo uroku i chyba nie ma podobnego w
              kraju, a moze nawet w tej czesci Europy.
              • preta Re: Jeszcze raz Moszna 09.08.02, 23:01
                Marcinie! Moze tam i jest centrum terapii nerwic, a nie szpital dla psychicznie
                chorych, ale atmosfera jest tak samo przygnebiajaca. Niestety. Ja bylam tam juz
                dosc dawno (jakies 8 lat temu) i najdalej, dokad pozwolono mi wejsc byla
                pseudokawiarnia, w ktorej nawet nie dalo sie napic herbaty. No i wszedzie pelno
                kuracjuszy, ktorzy dziwnie Ci sie przygladaja, zachowuja, a przy mnie jeden
                dostal ataku szalu. Brrr... Park jest piekny i wlasciwe tam spedzilam najwiecej
                czasu ogladajc zamek z kazdej strony - cudenko! No i stajnie konskie, do
                ktorych weszlam bez problemu :-)
                A stronka, ktora polecasz warta jest obejrzenia. Przynajmniej tam zobaczylam
                jakie ladne sa tez wnetrza. Pozdrowienia - preta
              • Gość: Yorick pytanie odnośnie MOSZNEJ IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 01:24
                czy to jest zamek cZy pałac do diabła - ludzie, przestrzegajcie terminologii
                proszę was, bo to naprawdę duża różnica. jeżeli ktoś jej nie dostrzega, to w
                moich oczach jest japońskim turystą, któremu chodzi tylko o pstryknięcie fotek,
                nieważne czy to góra, czy jaskinia, czy pomnik - kolejna zaliczona atrakcja
                turystyczna.
                pzdrv
                • Gość: Marcin Re: pytanie odnośnie MOSZNEJ IP: *.sympatico.ca 10.08.02, 05:50
                  Gość portalu: Yorick napisał(a):

> czy to jest zamek cZy pałac do diabła - ludzie,
                  przestrzegajcie terminologii
                  > proszę was, bo to naprawdę duża różnica. jeżeli ktoś
                  jej nie dostrzega, to w
                  > moich oczach jest japońskim turystą, któremu chodzi
                  tylko o pstryknięcie fotek,
                  >
                  > nieważne czy to góra, czy jaskinia, czy pomnik -
                  kolejna zaliczona atrakcja
                  > turystyczna.
                  > pzdrv
                  Budowla nie ma charakteru obronnego tylko reprezentacyjny
                  wiec chyba raczej palac,w informatorach przedstawia sie
                  jako zamek w Mosznej dlatego taka terminologie zastosowalem.
                  • Gość: Yorick Re: pytanie odnośnie MOSZNEJ IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 11:33
                    ok, rozumiem:
                    nie chce mi się ściągać fotek, ale pewnie to jest coś takiego jak zamek w
                    Bojnicach (Słow.) - takie coś z disneyowskich czołówek. ja jednak wolę
                    prawdziwe zamczyska. pzdrv
                    • Gość: Marcin Re: pytanie odnośnie MOSZNEJ IP: *.sympatico.ca 10.08.02, 18:35

> ok, rozumiem:
                      > nie chce mi się ściągać fotek, ale pewnie to jest coś
                      takiego jak zamek w
                      > Bojnicach (Słow.) - takie coś z disneyowskich czołówek.
                      ja jednak wolę
                      > prawdziwe zamczyska. pzdrv
                      Moze nie dokladnie to samo, ale zamek w Bojnicach tez
                      jest ciekawy ,polecam strone min.z uwagi na ciekawe
                      zdjecie www.bojnicecastle.sk/
                • Gość: Filek Re: pytanie odnośnie MOSZNEJ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 22:20

> czy to jest zamek cZy pałac do diabła - ludzie, przestrzegajcie terminologii
                  > proszę was, bo to naprawdę duża różnica.

Podobnie nie mylcie nerwic z chorobami psychicznymi. W XXI wieku, na takim
                  poważnym Forum to nie przystoi.

ukłony
                  Filek
          • Gość: Yorick Margit Sziget IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 01:05
            dobra, ale czy to pałac czy zamek, bo to duża różnica. i gdzie leży?
            pzdrv
    • Gość: Dewa Re: Najpiękniejsze pałace w Polsce-Antonin IP: *.wssk.wroc.pl / 156.17.61.* 10.08.02, 00:01
      Warto obejrzeć to maleństwo bo nie jes nawet pałacem
      tylko pałacykiem ale jego wnętrze jest ciekawe i
      historia -pałacyk myśliwski.A sam Antonin niedaleko
      Ostrowa Wielkopolskiego
    • Gość: aal Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.02, 02:08
      www.ga.com.pl/moszna.htmoraz
      freepages.genealogy.rootsweb.com/~herbylison/schlos.htm
      • Gość: aal Re: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.02, 02:11
        Wlasciwy link:
        www.ga.com.pl/miasta.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka