katarzyna_r 22.04.06, 19:15 Witam, na urlop( koniec czerwca początek lipca) chce wybrac się na spływ kajakowy? Prosze o rade gdzie najlepiej i czy na własną ręke czy może znacie jakiegoś dobrego organizatora takiego urlopu.Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda2222 Re: Gdzie na spływ kajakowy? 23.04.06, 18:12 polecam okolice Drawska Pomorskiego. Kilka razy byłam tam na spływach, jest przepięknie. Trasy są zróżnicowane pod względem trudności, ale wszystko można uzgodnić z organizatorem. Co roku pływam z p. Lucjanem Nowakiem i jestem zachwycona. Przemiła rodzina, zajmują się wszystkim. są otwarci na wszelkie nasze zachcianki, nawet nie będę tu wymieniać, atrakcji jest pełno. Po prostu super. Adres ich strony: www.kajaki.turystyka.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaszczur Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.nd.e / *.kk.e-wro.pl 23.04.06, 19:06 Ja co prawda byłam na spływie pontonowym na Drawie ale co nieco mogę powiedzieć. Nie wiem jak jesteś zaawansowana. Drawa to trudna rzeka. Mało się nam koleżanka nie utopiła. Zresztą w tym samym miejscu kajakarze zakończyli spływ. Połamali kajak. Jakoś przepłynęliśmy całą ale było z przygodami. Spokojniejsza jest Brda i Wda. Bardzo lubię rejony Borów Tucholskich. Cisza, spokój. Przygotowane miejsca na nocleg. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.ztpnet.pl 23.04.06, 20:04 Lucjan Nowak i Drawa są okes, płynełem z tą firmą kilka razy, z tego za pierwszym razem nie siedząc wcześniej w kajaku. Drugi dobry namiar to firma pana Capa z MIędzyrzecza, z tą firmą też płynąłem i jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mańka Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.149.246.27.zdnet.com.pl 23.04.06, 23:14 Zgadzam sie z poprzednimi opiniami: Drawa to trudna rzeka chociaż piekna, nawet doświadczonym może sie przydarzyć przygoda. Brda i Wda są wspaniałe - zaliczyłam obie po kilka razy. Ale jeszcze jest Czarna Hańcza! Superrrr, zwłaszcza późną wiosną, kiedy łabędzie rodzinki pływają (nie zaczepiać!) i kiedy powierzchnia wody pokryta jest kwieciem. Święty Patronie od Spływów gdzie jesteś? ja chcę jeszcze raz! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Syrena Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.orange.pl 24.04.06, 00:19 Witam i bardzo polecam splyw urocz Krutynia. Po drodze (po rzece) mozna bez problemu "zacumowac" kajak i zwiedzic fajne zabytki np. Wojnowo z kaplica starowiercow. Polecam organizatorow pp. Malgorzate i Marka Cesarkow w Krutyni - tel. 89-7422150, 89-7421131, kom. 607941101, 607941102. Oprocz organizacji splywow kajakowych organizuja rozne inne fajne rzeczy; Maja Karczme "Zacisze" z pysznym jedzonkiem. Sprawdzone i polecam Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_r Re: Gdzie na spływ kajakowy? 24.04.06, 06:43 Dziękuje ze info! i mam jeszcze pytanie:czy ktoś z Was płyną może szlakiem Rospudy i może coś o tym powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: www.nakaszuby.pl Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.eranet.pl 24.04.06, 11:34 www.goszen.vip.interia.pl nowe kajaki,nowy sprzę, mozliwość zakwaterowania. spływy po rzece Słupii, i Łupawie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Polecam Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.chello.pl 27.04.06, 16:22 Polecam www.agrowypoczynek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.centertel.pl 27.04.06, 18:12 Ja także polecam Drawę. Rzeka jest piękna . Nie jest wcale taka trudna. Na odcinku Drawno - Bogdanka ma dość spory nurt ale to tylko dodaje jej uroku i jest przynajmniej co wspominać.W tym roku myślę, że też się skuszę.Kajaki brałem od firmy PLUSK www.kajak za.pl Kajki są z poliletylenu więc bardzo lekkie i super się prowadzą. Aha ta firma jest z Drawna. Zresztą namiary znajdziesz na stronie gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Julek Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 16:18 Skontaktuj się z www.rozanydwor.pl dostaniesz tam min do wyboru rzeki Kośnę,Łynę,Marózkę/cud!!!/ albo szlak Karola Wojtyły.Pełna bezstresowa organizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kallies Re: Gdzie na spływ kajakowy? 01.05.06, 09:00 DRAWA!!!Polecam drawę w okolicach Kalisza pomorskiego,ja pływam co roku i ciągle mi mało!Rok temu byłem na rzece KORYTNICY,też bardzo piękna,trasa trochę łatwiejsza od drawy,korytnica wpada do drawy w bogdance więc mozna połączyć spływ obiema rzekami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: A. Pelagia Re: Gdzie na spływ kajakowy? IP: *.aster.pl 01.08.06, 22:02 Witam! Spływałam Krutynią, Rospudą, Czarną Hańczą i w tym roku Wdą. Wda, moim zdaniem, to porażka. Zaczęliśmy w Lipuszu, skończyliśmy w Tleniu, w sumie pokonaliśmy 140 km, a tylko 40-50 były naprawdę super. Większość trasy prowadzi przez łąki i pastwiska, a widok krowy w wodzie, to standard. W efekcie non stop trzeba się odpędzać od gzyli. Woda czysta, ale środwisko zaśmiecone: "tony" puszek po piwie, plastików, śmieci w workach - spadek po kajakarzach. Bardzo mało miejsc sprzyjających kąpieli. Jeśli ktoś lubi pływać, ma kłopot. Zwłaszcza gdy temperatura przekracza 30 stopni i z kajaka widać piaszczyste, przyjazne dno. Niestety brakuje pomostów. Jedyne jezioro to tzw. morze kaszubskie, czyli cztery połączone jeziora: Radolne, Jeleń, Gołuń i Wdzydze. Tak naprawdę brakuje fajnych miejsc do biwakowania. Na początku polecam już za jeziorem Schodno, tuż przed Loryńcem, następnie gdzieś nad Radolnym, tu można zatrzymać się na kilka dni, biwak w Miedznie, tuż za wsią (warto się wybrać stąd do Kamiennych Kręgów - cmentarzyska Gotów), kolejne w Zimnych Zdrojach i Młynkach. Potem już za Łubami. tak naprawdę jednak warto spłynąć jedynie ostatni odcinek, od Czarnej Wody do Tlenia. Moim zdaniem najładniejszy kawałek jest za Młynkami i potem za Zimną Wodą. Wcześniej warto oddzielnie posiedzieć we Wdzydzach Kiszewskich nad morzem kaszubskim. Na pierwszy spływ polecam jednak Krytynię: sliczna, z dobrą infrastukturą, jeziorkami, a potem Czarną Hańczę i Rospudę. Na tych rzekach, przynajmniej wtedy, kiedy nimi płynęłam, środowisko było bardziej przyjazne kajakarzom, a sam spływ bardziej atrakcyjny. Rospuda to niemal górzysta rzeka, z wartkim prądem i kamienistym dnem - najgorszy jest jednak ostatni kawałek w sitowi. Czarna Hańcza to liczne jeziorka, zmienne otoczenie i przede wszystkim śluzowanie - atrakcja, która spodoba się każdemu! Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja123.5 Re: Gdzie na spływ kajakowy? 19.05.20, 09:35 Warto odwiedzić Bakałarzewo na Suwalszczyźnie! Szczerze polecam przyjazd do Bakałarzewa koło Suwałk. Znajduje się tu 10 malowniczych jezior, słynna rzeka Rospuda i liczne inne rzeczki oraz strumyki. Niepowtarzalnego klimatu nadają też piękne wzgórza i doliny. Jeśli chcesz odpocząć w licznych agroturystykach to wymarzone miejsce dla Ciebie. Można też tu kupić działkę budowlaną lub rekreacyjną. Miasteczko ma bardzo dobry dojazd drogą wojewódzką, znajduje się 20 km od Suwałk i 14 km od Olecka. Polecam. Warto wejść na stronę gminy www.bakalarzewo.pl Odpowiedz Link Zgłoś