Dodaj do ulubionych

jaka wysokość alimentów?

20.05.06, 03:36
witam, czeka mnie napisanie pozwu rozwodowego i określenie sumy alimentów na
2,5 letnie dziecko, mąż ma własną małą firmę, a ja zarabiam brutto 1350,
chciałam zacząć od 700, żeby był z czego zejść, ale nie wiem jakie są realia?
podpowiedzcie coś!!!!
Obserwuj wątek
    • ola.x1 Re: jaka wysokość alimentów? 23.05.06, 14:58
      to zależy od jego dochodów. Jeśli zarabia 2500, to jest to suma realna. Ale
      równie dobrze są może uznać, że jest to zbyt wysoka kwota jak na potrzeby
      dziecka. Jeśłi dziecko leczy się (na przykłąd jest alergikiem, albo wymaga
      rehabilitacji, leczenia klimatycznego) musisz przedstawić odpowiednie
      zaświadczenia i sąd na pewno weźmie to pod uwagę.
    • szczesliwa1 Re: jaka wysokość alimentów? 24.05.06, 09:49
      By ustalić wysokość alimentów zastanów się ile naprawdę wydajesz na dziecko i
      na utrzymanie domu
      Dobrze jest zrobić listę rzeczy które zużywasz na dziecko miesięcznie np.
      Pampersy ilość op. = wartość
      Kosmetyki dla dziecka =
      Jeśli przyjmuje leki napisać jakie i ile miesięcznie wydajesz na te rzeczy po
      za tym musisz zostawiać gdzieś dziecko gdy jesteś w pracy jakie są koszty z tym
      związane. Do tego wyżywienie ubrania itp. Sąd na ogół przyznaje ¾ tej kwoty.
      Po za tym sąd bierze pod uwagę nie tylko zarobki wykazywane w PIT ale też
      możliwości zarobkowania twojego męża. Myślę ze 700 zł to za mała kwota.
      Pozdrowienia
    • julian_carax tylko 700? a dlaczego nie 3.000??? 24.05.06, 14:25
      śmiało, w końcu masz kartę przetargową w ręku (w domu) !!!
      • ola.x1 Re: tylko 700? a dlaczego nie 3.000??? 24.05.06, 17:45
        To nie jest prawdą co piszą, bo oczywiscie sąd może ustalić i 5tys miesiecznie
        oceniając możliwości zarobkowe twojego jeszcze męża, ale jeszcze trzeba mieć z
        czego to sciągnąć, a sciaga się tylko z legalnego dochodu. Oczywiście jeśłi
        narastają zaległości to możesz oskarżyć go do sądu i będzie egzekucja
        komornicza i dla niego wyrok w zawieszeniu. Ja jednak uważam, że to byłoby zbyt
        drastyczne rozwiazanie, o które dziecko mogłoby mieć do ciebie ogromny żal, o
        rodzinie i znajomych nie wspominając. Powinnaś dążyć z nim do ugody, na
        przykład wypłata jakiejś sumy za rozwód bez orzekania o winie, jeśłi mu na tym
        zależy, oraz wspólnie ustalcie wysokosć alimentów. Ugoda zawsze jest najlepszym
        rozwiązaniem i myślę, że skoro byliście małżeństwem i macie dziecko to
        powinniście się dogadać, a jak się nie da dogadać, to dopiero można wyciągnąć
        szablę.
    • gora431 Re: jaka wysokość alimentów? 24.05.06, 17:56
      w sadzie kobieta musi byc przygotwana na rózne pytanka; mnie sędzia zdziwił
      kiedy odezwał się do ex- jak tu pana nie skrzywdzic; ile panu zasądzić; innym razem
      z moich zeznac wyciagnął swoje własne zdanie że raczej nie jest tak źle bo
      dochodzi mi emerytura mojego ojca (mieszka ze mną) ale że ex mieszka z rodzicami
      i tam mają dwi emerytury to nie istotne.Mam zamiar sie odwołać bo dostałam 40zł
      podwyżki od trzech lat.w sumie mam przyznane 530 zł. na dwoje dzieci;przy czy
      mamy jednakowe zarobki - najniższa krajowa -600zł. Myślę że z tym przyznawaniem
      jest różnie zależy na jakiego sędziego sie trafi a przy czym należy być dobrze
      przygotowaną na odpowiedzi czasem głupich pytań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka