Dodaj do ulubionych

ile sie czeka na odpis wyroku

18.08.06, 15:50
kochani,
juz po wszystkim, wyrok sie uprawomocnil 20 lipca, ale do dzisiaj nie
dostalam nic z sadu, zadnej karteczki, zadnego wezwania do zaplaty kosztow
sadowych (1200 sic!). Ile sie na to czeka? Mieszkam za granica, wiec do sadu
isc nie moge. Jak to jest? Ile wy czekaliscie?

Dzieki za jakiekolwiek info,
pozdr.
F.
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: ile sie czeka na odpis wyroku 18.08.06, 20:07
      Odpis nie jest przesylany z urzedu tylko na pisemny wniosek strony po pobraniu
      odpowieniej oplaty (6 PLN za kazda strone orzeczenia).
      Co do wezwania do oplaty kosztow to upewnij sie co to sa za koszta. Jesli jest
      to uiszczenie brakujacego wpisu dostaniesz wezwanie do oplaty. Jesli sa to
      koszty na rzecz drugiej strony wezwania nie dostaniesz, powinnas sama je uiscic.
      Jesli mieszkasz za granica sad moze miec klopot z doreczeniem wezwania do
      uiszczenia oplaty za granice. Jesli podawalas adres do korespondencji w kraju
      wezwanie zapewne poszlo na ten adres. Lepiej sie upewnij co do tych oplat boiwem
      w przeciwnym razie grozi ci egzekucja komornicza.
      • foerster Re: ile sie czeka na odpis wyroku 21.08.06, 16:36
        dzieki za odpowiedz. Chyba sie zle wyrazilam, nie jestem prawnikiem wiec myle.
        Chodzilo mi o jakakolwiek fiszke z sadu, ze jestem rozwodka. Uzasadnienia nie
        potrzebuje. Mam zaplacic koszty postepowania. Poniewaz sad uznal, ze zamiast
        600 mamy zaplacic 1200. Chce zaplacic, ale nic nie dostalam do domu (adres w
        Polsce). Nie wiem dlaczego to tak dlugo trwa.
        Dzieki za pomoc.
        F.
        • majkel01 Re: ile sie czeka na odpis wyroku 21.08.06, 17:44
          Na sporzadzenie uzasadnienia jest juz za pozno i nawet gdybys zlozyla wniosek
          sad by go odrzucil bowiem obowiazuje 7 dniowy termin.
          Jesli jestes zaniepokojona brakiem wezwania mozesz isc do sadu. MOzesz tez
          wplacic te kwote sama w kasie badz na konto sadu (uwaga kazdy sad ma 2 konta:
          dochodow i zaliczek. Wpisy wplaca sie na dochody). trudno powiedziec czemu nic
          nie dostalas jeszcze ale rozumiesz ze wakacje to okres urlopowy. Hmmm.... a moze
          druga strona zlozyla np. wniosek o uzasadnienie czy tez apelacje i wyrok jest
          jeszcze nieprawomocny ?
          Wpis w kwocie 1200 PLN jest zgodny z przepisami jak napisalem w innym poscie.
          Chodzi o stara ustawe o kosztach i sprawy zalozone przed 02 marca 2006r.
          • foerster Re: ile sie czeka na odpis wyroku 22.08.06, 11:43
            o dzieki wielkie, to wiele wyjasnia :) Urlop w sadzie.
            Druga strona sie nie odwolywala, bo oboje zgodzilismy sie na rozwod. Poniewaz
            mieszkam za granica, bylam tylko na pierwszej rozprawie, a z drugiej sad mnie
            zwolnil. Sedzina powiedziala, ze poniewaz bede nieobecna, wysla mi wszystko do
            domu, bo nie bede przy stukaniu mlotkiem, ze wyrok zapadl.
            Szkoda, ze nie obejmuej mnie ta nowa ustawa, ale co tam, w moim przypadku jest
            to warte kazdej kasy ;(
            Dzieki wielkie za szczegolowe wyjasnienie, wreszcie wiem jak to dziala.
            Pozdrawiam
            F.
      • gosza26 Re: ile sie czeka na odpis wyroku 22.08.06, 19:39
        majkel01 napisał:

> Odpis nie jest przesylany z urzedu tylko na pisemny wniosek strony po pobraniu
        > odpowieniej oplaty (6 PLN za kazda strone orzeczenia).
        ---------------------------
        chyba ,że jest adnotacja na wyroku,że takowe będzie miało miejsca. Wiem na pewno,ze w przypadku orzeczenia o winie strona wygrana dostaje , bez wcześniejszego wniosku.
        ale dla autorki wątku jest to bez znaczenia.
        • majkel01 Re: ile sie czeka na odpis wyroku 22.08.06, 22:03
          NIe ma czegos takiego zeby sad przesylal odpis wyroku do domu z urzedu. Tylko na
          wniosek. Z urzedu jedynie przesylany jest wyrok zaoczny ale nie ma pieczeci ze
          wyrok jest prawomocny wiec nic z takim wyrokiem sie nie zalatwi.
          • foerster hmmm 24.08.06, 11:20
            to tak naprawde, to co ja dostane jako dowod, ze jestem rozwiedziona? No cos
            musze miec. Aha, a moze Majkel wiesz, kiedy sad przesyla informacje do Urzedu
            Stanu Cywilnego, ze malzenstwa juz nie ma? Bede potrzebowala odpis aktu
            malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. I sie zastanawiam, czy to znowu im zabierze
            kolejne 3 miesiace. A tu nowy kandydat czeka :)
            Slub sie szybko bierze, ale rozwod to wiecznosc.
            Dzieki
            F.
            • majkel01 Re: hmmm 24.08.06, 20:53
              Jesli chcesz dowod ze jestes rozwiedziona musisz zlozyc wniosek o wydanie odpisu
              prawomocnego orzeczenia. Piszesz podanie (prosze o wydanie odpisu prawomocnego
              orzeczenia ze sprawy I C .../...) naklejasz na nie znaczki za 6 PLN i po jakims
              czasie powinnas dostac odpis orzeczenia z pieczeciami sadu ktorym mozesz sie
              okazywac. Do USC sprawy zazwyczaj przesylane sa szybko ale roznie to bywa bo
              czasem trafi sie sprawa co przelezy gdzies kilka miesiecy;))
              Jesli wyrok sie juz uprawomocnil i zostaly wykonane wszelkie czynnosci wowczas
              odpis wyroku powienien byc przeslany do USC. MOzesz zajrzec i popytac sie czy
              juz jest. Jak nie ma mozna sprobowac isc do sadu i poprosic o pilne przeslanie.
              Jesli sie te czynnosci troche przeciagna nowy kandydat bedzie musial troszke
              poczekac ;))
              • foerster no to juz wiem, ze 25.08.06, 10:22
                w USC tego jeszcze nie maja. Nic dzwonie do tego sadu.
                Naprawde dziekuje za lopatologiczne wyjasnienie. Tez masz cierpliwosc ;))
                Pozdr.
                F.
                • foerster hej 04.09.06, 14:23
                  wielkie dzieki za pomoc. Wszystko zalatwilam tak jak mi podpowiedziales. 12 zl
                  i papier mialam w reku. I to od reki :) A nastepnego dnia dostalam ten sam
                  papier poczta. No to teraz moge dzialac.

Dzieki jeszcze raz za oswiecenie :)

F.
                  • majkel01 Re: hej 04.09.06, 14:49
                    hehe no to super :) najlepszego :)
          • jagula5 Re: ile sie czeka na odpis wyroku 26.09.06, 22:02
            majkel01 napisał:

> NIe ma czegos takiego zeby sad przesylal odpis wyroku do domu z urzedu.

A i tu jesteś w błędzie. Przy rozwodzie strona przy której pozostają dzieci na
            które sąd zasądza alimenty DOSTAJE ODPIOS WYROKU Z URZĘDU!

Pzdr
            • majkel01 Re: ile sie czeka na odpis wyroku 30.09.06, 10:24
              Slonce.... rozwodami zajmuje sie na codzien totez wiem ze wyrok taki nie jest
              przesylany z urzedu, chociazby z tego tytulu ze podlega oplacie. Z urzedu
              przesylane sa jedynie wyroki zaoczne ale pieczecie ktore sie znajduja na takim
              odpisie nie upowazniaja do niczego.
              Kazdy wniosek o wydanie odpisu wyroku podlega oplacie 6 PLN za strone,
              bezplatnie mozna dostac jedynie tytul wykonawczy odnosnie alimentow jesli te
              zostaly zasadzone przy rozwodzie lub zmienione zostalo wczesniejsze orzeczenie
              alimentacyjne.
              Byc moze niektore sady praktykuja wydawanie tytulow wykonawczych odnosnie
              aliemntow niezwlocznie i z urzedu. Sa to zapewne jednak odosobnione przypadki.
              • foerster Re: ile sie czeka na odpis wyroku 05.10.06, 19:15
                ja dostalam odpis wyroku do domu, bo nie bylam obecna na oglaszaniu wyroku i
                sedzina powiedziala, ze mi sad to wysle. Nie wiem czy to praktyka, czy wyjatek.
                • majkel01 Re: ile sie czeka na odpis wyroku 05.10.06, 23:10
                  zaoczny ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka