Dodaj do ulubionych

szanghaj czy hong kong

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.11.10, 13:42
Witam
Wybieramy się z żoną w kwietnkiu 2011 do chym obowiązkowo chcemy pojechać do Pekinu dlymatem naszym pozostaje dalsza cześć wyjazdu co wybrać Szanghaj czy hong kong na dwa miasta nie mamy kasy więc musimy coś wybrać .Proszę poradę gdzie jest ciekwawiej gdzie jest ciekawsze jedzenie i rzeczy do zwiedzani.
Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: gonia Re: szanghaj czy hong kong IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 15:24
      Cześć,

Ja akurat byłam tylko z tych miast w Hong Kongu i gorąco polecam. Ogólnie nie przepadam za dużymi miastami, ale HG jest super. Niby Chiny, a jednak zupełnie nie :] Jeżdżą piętrowe autobusy, jest ruch lewostronny, jest mnóstwo wieżowców, ale można pojechać na Lantau zobaczyć Giant Buddha, i na samą wyspę Hong Kong na The Peak. Jest trochę przyrody i niezapomniane widoki z obu miejsc.

Znajoma była na objazdówce Pekin-Szanghai i cośtam jeszcze. Na pewno są to dwa bardzo kontrastowe miasta, zupełnie inne. Nie była jednak Szanghajem jakoś zachwycona :]

Tutaj masz moje zdjecia i krótki opis z HG.
      sabbaiinthailand.blogspot.com/search?q=hong+kong
      • voyager747 Re: szanghaj czy hong kong 16.11.10, 16:04
        ja osobiście bym wybrał Hongkong
        • liloom Re: szanghaj czy hong kong 19.12.10, 20:22
          ja bylam zachwycona wszystkimi trzema i zalezy co sie lubi.
          Najwiecej tradycyjnych rzeczy do zwiedzania jest w Pekinie, Szanghaj jest bardziej nowoczesny niz Pekin, HongKong jest najbardziej "europejski" i jest tam w sumie najwieksza mieszanka stylow azjatyckich, wiecej luzu i najtaniej jesli chodzi o zakupy, jest tez sporo do zobaczenia.
          Wiec zalezy jaki jest cel waszej podrozy (?)
          • bodzio911 Re: szanghaj czy hong kong 28.12.10, 14:59
            Osobiście nie lubię dużych miast i jeżeli miałbym wybierać to pojechał bym na prowincję, która przy okazji jest znacznie tańsza. Ale z tych 2 bardziej podobał mi się Szanghaj.
    • kazik_1983 Re: szanghaj czy hong kong 16.01.11, 16:40
      witam
      w sierpniu z rodzinka wybieramy sie do szanghaju i po 3 dniach do pekinu , jednak w moim przypadku o takiej trasie zdecydowaly ceny polaczen lotniczych wlasnie z tymi miastami . osobiscie jednak jak mialbym wybierac to hong kong
      dodatkowo prosze o informacje jak bylo ale to juz po powrocie
      pozdrawiam'
      kazik
    • laminja Re: szanghaj czy hong kong 18.01.11, 11:23
      nie byłam w Szanghaju, ale Hongkong jest super.
    • Gość: us Re: szanghaj czy hong kong IP: 114.86.92.* 23.01.11, 08:12
      I Szanghaj, i Hongkong mozna zwiedzic w trzy dni. Honkong ciekawszy chyba.
      • em.erka Re: szanghaj czy hong kong 24.10.11, 18:38
        Ja w listopadzie lece do Hong Kongu. Nie moge sie juz doczekac :-)
        • Gość: Ja Re: szanghaj czy hong kong IP: 222.66.124.* 25.10.11, 08:25
          kiedys powiedzialem znajomem (Hongkonczyk mieszkajacy w Szanghaju) ze z roku na rok HK podupada, a Szanghaj pieknieje. Na co on odpowiedzial ze to dlatego ze hongonczycy przeprowadzili sie do Szangahju, szanghajczycy do HK :).
          Najbardziej meczace w HK sa tlumy ludzi, ale faktycznie ciekawszy od Szanghaju
    • besir1 Re: szanghaj czy hong kong 25.10.11, 09:01
      zdecydowanie Hongkong! ...tym bardziej, ze w niecala godzine z Hongkongu dojechac mozesz promem do Macau i polazic po chinsko - portugalskiej starowce i chyba najlepiej zjesc w calych Chinach :)
      Nocna panorama Hongkongu widziana z Victoria Peak jest chyba najladniejsza na swiecie nocna, miejska panorama. Jesli zdecydujecie sie na to, polecam powrot w dol na piechotke ( niemal cala droga poprzez piekny park).
      • em.erka Re: szanghaj czy hong kong 04.11.11, 17:50
        na pewno zdecydujemy sie na powrot na piechote. Dziekuje za tak cenne informacje.
    • Gość: fanny Re: szanghaj czy hong kong IP: *.netvigator.com 08.11.11, 09:15
      Hong Kong :)

vimeo.com/31413518
      • em.erka Re: szanghaj czy hong kong 15.11.11, 18:27
        nie moge sie juz doczekac urlopu. W sobote wylot .....
        Po powrocie zdam relacje jak bylo :-)
        • besir1 Re: szanghaj czy hong kong 16.11.11, 10:55
          no to zycze wspanialej wycieczki!
    • Gość: Manieek Re: szanghaj czy hong kong IP: *.cluster-j.websense.net 21.11.11, 10:45
      Hej. Nie bylem w Szanghaju ale wlasnie wrocilem z Hongkongu i Macao i moge zdecydowanie polecic te dwa miasta. Bylo super!
      • azjaodkuchni Re: szanghaj czy hong kong 29.11.11, 14:37
        O naszych przygodach w Hong Kongu: azjaodkuchni.blogspot.com/search/label/hongkong
        • em.erka Re: szanghaj czy hong kong 01.12.11, 18:00
          a czy my przypadkiem nie spotkalismy sie w Hong Kongu na ptasim bazarku?
          • azjaodkuchni Re: szanghaj czy hong kong 01.12.11, 18:19
            No jasne ... spotkaliśmy się... ale ten świat mały... jak będziecie kiedyś w Singapurze to się odezwijcie chętnie się kawy z Wami napijemy. Jak Wam się miasto podobało?
            • em.erka Re: szanghaj czy hong kong 02.12.11, 19:06
              urlop jednym slowem sie udal. Jestesmy zadowoleni. Kolejny urlop to Japonia.
              Osobom wybierajacym sie do Hong Kongu polecam na pierwsze dwa dni kupienie sobie biletu na autobus. (Big Bus Tours)
              Zatrzymuje sie na wszystkich atrakcjach w cene biletu jest wliczony bilet na Victoria Peak, przeplyniecie sie po Aberdeen ta mala lodeczka. Bilet na prom w dwie strony do Kowloon. Bilet na lodz zeby poplywac po rzece. Wszystkie atrakcje mozna zaliczyc w dwa dni.
              Warto tez zobaczyc Makau ale nie w wekend bo bedziecie stac przez 2-3 godziny i czekac na odprawe emigracyjna. Wiec pamietajcie kazdy dzien tylko nie piatek, sobota, niedziela.
              Pozdrawiam serdecznie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka