Dodaj do ulubionych

Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - Petyc

IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 19:07
Witam
Kochani pewnie znacie już losy naszego rodaka Michała Pauli / uwolniony z wiezienia Bangwang w Bangkoku / sporo jest o tym na forach np www.travelbit.pl / , i dzięki Bogu wszystko szczęśliwie się skończyło .
Michał bardzo chciałby teraz pomóc innym rodakom w podobnych sytuacjach . I tak właśnie się dzieje
Zgłosiła się do niego mama pewnej młodej dziewczyny która od kwietnia 2010 odbywa areszt w więzieniu w Turcji / a więc pewnie wielu z nas domyśla się jakie tam panują warunki itd.. /

Bardzo Was proszę nie wystawiajmy tutaj sądów o niej nie o to tutaj chodzi , to nie do nas należy wystarczy tylko podpisać tę petycję , a dołożysz cegiełkę do wolności tej młodej naiwnej dziewczyny .
To tylko 1 min a może znaczyć tak wiele .
Chociaż w taki sposób możemy pomóc jej i jej zrozpaczonej matce .

A może po prostu ktoś z Was ją tam odwiedzi było by miło .

nie znam na razie więcej szczegółów jak będę wiedział oczywiście poinformuje Was

to treść petycji :

"Zwracamy się z prośbą o zainteresowanie sprawą i pomoc dyplomatyczną dla 21-letniej Sabiny, czekającej na wyrok
w tureckim więzieniu Bakirkoy Kadin Kapali.

23 kwietnia 2010 roku na tureckim lotnisku w Istambule została zatrzymana 21 letnia SABINA URYGA, wracająca z
10 dniowej wycieczki do Turcji, studentka 1-go roku GWSP. Od roku jest przetrzymywana bez wyroku w tureckim
więzieniu. Została oskarżona o posiadanie substancji odurzających. Tuż przed wylotem do Polski odkryła, że jej
walizka jest zepsuta. Tureccy znajomi jej kolegi pożyczyli Sabinie torbę podróżną, jak się później okazało z
zaszytymi w środku narkotykami. Sabina trafiła do jednego z tureckich więzień, które słyną z ciężkich warunków.
Prokurator żąda 15 lat kary pozbawienia wolności. Matka Sabiny od miesięcy walczy o wyjaśnienie sprawy. Przez
cały ten czas pozwolono jej tylko raz przez pół godziny zobaczyć się z córką. Obie przeżywają dramat.

Opieramy się na informacjach otrzymanych z listów od matki Sabiny i jej przyjaciół.
Niezależnie od oceny sytuacji, apelujemy o dopilnowanie sprawiedliwości przez polskiego konsula wobec polskiej
obywatelki. Tureckie więzienia słyną z brutalności, samotna, młoda dziewczyna bez takiej pomocy nie ma szans.
Prosimy polskie władze o interwencje i pomoc w jej sprawie.

Z góry dziękujemy za zainteresowanie się i podjęcie interwencji w sprawie Sabiny Urygi. "

tu można podpisać petycję :

www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6496
wszystkich proszę także o przekazywanie tej petycji innym znajomym
na różnych forach itd

Dzięki Wielkie wierzę w Was !!

Pozdrawiam
neronek
Obserwuj wątek
    • Gość: tureckie więzienie Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 12:33
      Studentka? To idiotka. Wyjdzie gdy się zestarzeje.
      Nie bądźcie śmieszni i załośni z tą listą. Ma to co chciała.
      Michał Pauli to kretyn. Ma dużo szczęścia.
      • Gość: Anq28 Re: Na mnie nie licz IP: *.xdsl.centertel.pl 03.02.11, 16:06
        Na mnie też nie. Koledzy z Turcji pozyczyli torbę? Ciekawe kiedy miała oddac?
        • pietnacha40 Re: Na mnie nie licz 03.02.11, 16:15
          Naprawdę istotne kiedy miała oddać ? I czy miała? To ma być argument ? Takie rzeczy się zdażają,a Wy od razu już na pewno wiecie jak było. Ciekawe,że nie przyszło Wam jednak do głowy,że młoda może być niewinna ? Gdyby ją znależli z połkniętymi paczuszkami,to sprawa jednoznaczna.Ale w tym przypadku nie wiadomo.Przepraszam,Wy już wiecie sędziowie sprawiedliwi.
          • Gość: peruwiańczyk Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 20:47
            Ty oczywście wiesz, że jest niewinna. Biednej polskiej turystce (bez walizki) to albo
            wiatr w oczy albo jej Turek w d..ę coś wepchnie.
            Gdybyś kiedyś wracała z Limy do Europy daj znać - pożyczę Tobie małą walizkę.
            Kolega odbierze w Hamburgu, naiwna cipko.
            • Gość: Basia Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 20:58
              @neronku
              a Michał nie umie sam się wypowiadać i działać w obronie niewinnych?
              czyżby pochłaniała go promocja książki zbyt bardzo, żeby szukać adwokatów?
            • pietnacha40 Re: Na mnie nie licz 03.02.11, 22:19
              Nie omieszkam odwiedzić kraju tak czarujących mężczyzn.Klasa,wielka klasa peruwiańczyku :)
            • Gość: zizi Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 21:54
              mama wybiela....stek bzdur! z córką zawsze miała problemy....zapytajcie siostrę! ciekawe czy się przyzna??!!! wstyd.....
          • agulha Re: Na mnie nie licz 04.02.11, 01:01
            Istotne, kiedy miała oddać. Walizka czy torba podróżna, jeżeli już ktoś ją pożycza w Polsce na podróż do Turcji, to umówiłby się, że odda w Polsce. Z kolei zaszycie narkotyków przez nadawcę ma sens, kiedy odbiora wypruje je z walizki z kraju docelowym, a nie, jak kurier przywiezie mu te substancje z powrotem. Ciekawe zatem, jak pani Sabina się umawiała. "Pożyczę Ci torbę, oddasz mojemu bratu w Turcji, a sama stracisz 2 dni wakacji na łażenie po obcym mieście i kupowanie nowej torby"?
            Oczywiście pomoc konsularna jej się należy: pomoc w wynajęciu tłumacza, adwokata, w załatwieniu odwiedzin, interwencje celem przyśpieszenia postępowania.
            • pietnacha40 Re: Na mnie nie licz 04.02.11, 10:14
              Żle doczytałaś - torba jej się rozwaliła w Turcji,a nie w Polsce. Dlatego uważam,że nieistotne jest ,kiedy miała oddać.Gdybym pozyczyła torbę podróżną ,załóżmy Grekowi,bo mu się rozwaliła,to bym powiedziała - słuchaj facet ,nieistotne,nie musisz oddawać.Ile kosztuje torba podróżna ? Taka zwykła ? Ja mam swoje za punkty z BP. Torba to nie samochód ! To kawałek szmaty z uchwytem.Nie twierdzę ,że jest niewinna.Może być.Ale żal mi jej po prostu,a własciwie bardziej żal mi jej matki.Nie chodzi o wypuszczenie z więzienia,ale o pomoc w szybszym wyjaśnieniu sprawy.
              • Gość: interpunkcja Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 13:14
                Wyluzuj trochę. Sciskasz te swoje kropunie i przecineczki niemiłosiernie.
                Ledwo dyszą. I gvwniano się czyta. Szepnę do ucha - spacja.
                • Gość: okulista Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 17:07
                  A ja szepnę - zmień okulary
                  • neronek1 Re: Na mnie nie licz 04.02.11, 21:45
                    Witam
                    właśnie ukazała się treść pisma mamy Sabiny do Michała :

www.michalpauli.pl/index.php?opt ... Itemid=126

pozdrawiam
                    neronek
              • agulha Re: Na mnie nie licz 05.02.11, 18:12
                OK, mój błąd. Ale czyje były te narkotyki w takim razie? OK, ja także pożyczyłabym wracającej do domu znajomej jakąś starą torbę "na wieczne nieoddanie", ale nie z kilogramem złota w środku. A większe ilości narkotyków kosztują bardzo dużo, więc nikt ich chyba z roztargnienia nie oddaje na wieczne nieoddanie wraz ze starą torbą.
                Oczywiście teoretycznie mogło się zdarzyć, że jej powiedziano "oddasz mojemu bratu, a on przy okazji zabierze ją z powrotem", i że miała pecha, że nieświadomie przyjaźniła się z handlarzami narkotyków. A mogło się zdarzyć, że chciała zarobić parę groszy, wystawili ją jak łowną zwierzynę, trafiła do pudła i teraz mówi to, co podpowiedział adwokat, żeby możliwie najmniejszą karę dostać. Ludzkie i normalne.
                • pietnacha40 Re: Na mnie nie licz 05.02.11, 19:08
                  Na dwoje babka wróżyła. Nie wiemy jak było.W każdym razie nie złąpali jej z paczuszkami w żołądku.Nie wiem ile tego miała - kilo,pół ? W zapakowanej torbie z prezentami nie do odróżnienia pewnie.Nie wiem,nie chcę gdybać,a tym bardziej osądzać.Uważam tylko,że równie dobrze może siedzieć u nas w więzieniu.I bardzo możliwe,że faktycznie wszyscy mają w nosie kolejną dilerkę i nikt się specjalnie sprawą nie zajmuje.No dobra - niech będzie ! Widziałaś Brigded Jones,tak ? :D
                  • neronek1 Re: Na mnie nie licz 05.02.11, 22:28
                    zobaczcie także i to wiele ważnego niesie ta historia :
                    www.youtube.com/watch?v=O3xY6GgShJw&feature=player_embedded
                    • Gość: zip Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:34
                      ejjj co to za farsa! ona woziła to od dłuższego czasu....nich mamusia pokaże paszport córeczki!!! hehehe
              • Gość: superZ Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 21:59
                sam paszport z ttak dużą ilością pieczątek, co koleżanka Sabinka miała wystarczy ;p kto jest taki głupi,ze uwierzy w historyjki mamy?! KOBIETO SIEDŹ CICHO! ZANIM SKOŃCZYSZ W PSYCHIATRYKU PRZEZ TĄ WYMYŚLONA HISTORIĘ
                Chyba, ze chcesz być celebrytką na mieście???!!!!
            • Gość: tt Re: Na mnie nie licz IP: *.icpnet.pl 03.03.11, 09:45
              tuku jeden, czytaj dobrze,
              przed powrotem , z turcji do polski , na koncu wycieczki, kiedy czekali 3 dni na lot do pol, z powodu erupcji wulkanu opoznoone loty,
              wtedy to dali jej te torbe na trase tur-pol
              • Gość: SaBINA URYGA Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 22:04
                a wcześniej to kuzwa kto jej te walizki pożyczał co???? miała głupia szczęście ,ze nie wpadła!!!!! Opowiedzieć coś jeszcze????? Jak było u rodzinki meza w Afryce???? Kto zjadł kartę telefoniczną na lotnisku??????? juz sporo osób się odzywa....
            • Gość: przestroga Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:47
              he he he kobieto! jak teraz wszystko wyjdzie na jaw to co?? w co wy sie pchacie!!! matka i siostra stracą pracę, bo wstyd za narkomankę:p
          • Gość: dilerka Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:43
            tego nie mozna czytać! he he ubaw po pachy! dilerka niewinna ;p myślałem ,ze się popłacze ze śmiechu widząc ja na pierwszej stronie głosu zabrza!! eheheheheheh jaja!!!
            Pija bez umiaru, dup* sie z kim popadło i dilowała! he he byla pusta jak but-bo cpała równo-dlatego schudła-fuj!
        • Gość: SaBINA URYGA Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 21:55
          ona często torby pożyczała ;p
      • Gość: miazga Re: Na mnie nie licz IP: *.play-internet.pl 06.02.11, 03:53
        Nie wierzę w to, co czytam. Jak można być tak pozbawionym uczuć wyższych, empatii? Czy dziewczyna jest winna, czy nie - TEGO NIE WIEMY. Tutaj chodzi o udzielenie jej pomocy dyplomatycznej, a nie uniewinnienie. Dlaczego z taką łatwością przychodzi wam popieranie pozbawiania człowieka jego podstawowych praw? Proszę, zastanówcie się czasem nad sobą. Przydałoby się trochę otworzyć umysł.
        • Gość: drzazga Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 16:56
          Zaproponuj otworzenie umysłu tej przygłupiej turystce. Lepiej później niz wcale.
          Wyjdzie po 20 latach z otworzonym umysłem.
          • Gość: miazga Re: Na mnie nie licz IP: *.play-internet.pl 07.02.11, 04:57
            Genialna argumentacja. Skoro oceniasz ją jako głupią, to zakładam, że znasz szczegóły sprawy. Więc może nas z nimi zapoznasz?
            • Gość: afogado Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 08:18
              Wiemy, ze jest to głupia Polka. Więcej szczegółów nie możemy ujawnić ze
              względu na wolno toczace się dochodzenie.
              • Gość: neronek1 Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 08:53
                a ty czasami nie z tych od Maciarewiczów z PISlamu ? :}
              • iwwo2 Re: Na mnie nie licz 07.02.11, 12:09
                Podpisałem. Nie mnie oceniać jej stan umysłowy, inteligencję, winę czy niewinność, a wsparcie i pomoc służb konsularnych w trakcie postępowania procesowego się jej należy jak psu miska.
                • Gość: Olka Re: Na mnie nie licz IP: *.unknown.vectranet.pl 08.02.11, 13:54
                  A jesli naprawdę jest niewinna? Co lepiej zaryzykować- pomoc winnemu, czy brak pomocy osobie niewinnej?
                  Zastanówcie się i podpiszcie.
                  • Gość: swoje.wiem Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:51
                    Czy znacie przypadek aby ktoś, kiedykolwiek złapany na przemycie narkotyków
                    przyznał się do przestępstwa. Idą w zaparte. Nie moje, ktoś podrzucił itd...
                    • Gość: sisi Re: Na mnie nie licz IP: *.c192.msk.pl 09.02.11, 11:48
                      Co nie zmienia faktu ,że ma prawo do uczciwej obrony. Podpisałam.
                      • Gość: Grażyna Re: Na mnie nie licz IP: *.212.40.50-internet.zabrze.debacom.pl 14.02.11, 20:45
                        Nie nam ją oceniać - winna czy nie - od tego są odpowiednie służby , ale pomoc jej się należy
                        podpisałam i na miłość boską czy my jesteśmy aż tak zacietrzewieni ,że napawamy się tragedią innych ludzi
                        • Gość: granice.głupoty Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 10:22
                          Burn, baby burn.
                  • Gość: SaBINA URYGA Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 22:07
                    jak mozna cos takiego pisać???? Tutaj używała życia! a co dopiero jak od dawna siedziała w Turcji....
                • Gość: gosc Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:44
                  jak tos robi zle to nalezy mu sie druga szansa tak??
                  to czemu do cholery pedofile jej nie dostają?!!! a dilerka tak????!!!!
      • Gość: znam Re: Na mnie nie licz IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:29
        SABINA! SAMA BRAŁA! DOBRZE-NIECH SIEDZI JAK NAJDŁUŻEJ! PRZEMYCAŁA OD DAWNA! WIEM BO MI SIE CHWALIŁA HE HE IDIOTKA JEDNA! NAWET MNIE NIE ZNAŁA,A MÓWIŁA TAKIE RZECZY
        • Gość: dzeremi Re: Na mnie nie licz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 23:01
          jesli mozesz to przedstaw sie i napisz wiecej szczegolow o tym procederze. Co przemycala z turcji do polszy? Kare juz surowa poniosla, jesli jeszcze zyje w tym wiezieniu i kiedys wyjdzie to moze wplynie to na nia pozytywnie.
      • Gość: kami Re: Na mnie nie licz IP: *.123.217.78.4net.digi.pl 02.05.11, 20:42
        Może i mało inteligentne ale gdyby trafiła na uczciwego chłopaka nie skończyłaby w więzieniu... Miała po prostu pecha.
      • miszczkurde Re: Na mnie nie licz 05.05.11, 20:18
        POPIERAM! CHCIAŁO SIĘ CZARNEGO CH*JA, TO TERAZ MA...
    • Gość: Dominika Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.98.31.136.meganet.net.pl 28.02.11, 14:41
      czy jej było to swiństwo w torbie czy nie KAZDY ma prawo do ludzkiego procesu z adwokatem. W Polsce gwałciciele i mordercy mają obrońce... Ona już kare otrzymała.
      • Gość: zizi Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 21:51
        tam nie będzie miała źle..... he heh ehe niech odpocznie...;))
    • Gość: Kasia Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.icpnet.pl 28.02.11, 23:10
      Ja podpisałam .Wiem że w Turcji sprawiedliwego wyroku nie będzie miala.Ma prawo do obrony.Przypomniała i się sprawa z młodym Niemcem.pojechał na wakacje do Turcji,umówił się z małoletnią angielką?Ta smarkula złozyla na niego doniesienie o gwałt(a raczej jej rodzice)Turcy go zamkneli,nie chcieli wypuścic.Do akcji wkroczyły włądze państwowe.Całe Niemcy sledziły historie młodego chłopaka który siedziała w nieludzkich warunkach w Tureckim więzieniu.
      Wyszedł po zdeterminowanej pomocy władz niemieckich po roku jak dobrze pamiętam.

Bierzmy przyklad z cywilizowanych państw.

Inna sprawa-Amerykanki w wiezieniu w Petru,za przemyt narkotyków.Dwie młode ,naiwne dziewczyny.
      Ujęlo się za nimi państwo.
      Wyszły.
      • Gość: sendzia Młode i naiwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 07:28
        Młode i naiwne Polski powinno się od razu wsadzać prewencyjnie do więzienia na trzy
        lata ponieważ na pewno coś głupiego zrobią.
        • Gość: ewa Re: Młode i naiwne IP: 195.205.24.* 01.03.11, 08:54
          I tu w 100% - ach popieram. Nie od dzisiaj opisuje się i pokazuje podobne przypadki. Dużo podróżuję i zawsze pamiętam o tym żeby, będąc zwłaszcza w państwach w których są wysokie kary za przemyt narkotyków, uważać na swój bagażach i na chwilę nie spuszczać go z oczu. A już brać od kogoś torbę to jest karygodne. Trzeba nie mieć rozumu. Parę lat temu będąc w Egipcie w El Gunie zatrzepiła nas Polka która prosiła o przekazanie małej paczuszki swojej mamie . Ktoś miał odebrać na lotnisku w Warszawie. Gdy zapytałam co ma być w tej paczuszce odpowiedziała że trochę kawy i cherbata. Odmówiliśmy i zaproponowałam tej pani aby mamusi wysłała pieniążki to sobie kupi te produku w Polsce. Pani odeszła.
          • Gość: Iwona Re: Młode i naiwne IP: *.icpnet.pl 01.03.11, 10:26
            Dużo podróżujesz i wiesz,ok.
            Ja uważam że nasza mlodzież jest niewyedukowana w tym wzgledzie.
            Nikt im nie przekazuje wiedzy na temat zagrożen w czasie podrózy,na temat jak bardzo jest karalny przewóz narkotyków ,innych zabronionych rzeczy.
            Po raz pierwszy ulotka z ostrzezeniami wpadła mi w ręce na jednej z uczelni poznańskich.Dlaczego ulotka? Dlaczego nie ma zajęć w szkolach?Młodzież jest bardzo często nieświadoma zagrozen czyhających w podróży.Rodzice im mają mówić w domach?Oni tak samo są zieloni jak ta młodzież.
            Ja tez nie wiedziałam o tego typu zagrożeniach.Dopóki nie spotkałąm dziewczyny ,która była sądzona w Niemczech za posiadanie narkotyków.Było to 10 lat temu ,miałam 30 lat.Do tego momentu byłąm"zielona" bo nikt mnie nie uświadomił.Szkoły powinny zając się tym problemem.Są lekcje wychowawcze.
            Bardzo dobrze ze artykul ukazał się na pierwszej stronie.Da to do myslenia wielu młodym ludziom,być może zapobieże następnej tragedii.
            • Gość: Ewa Re: Młode i naiwne IP: 195.205.24.* 01.03.11, 13:29
              Jestem zdziwiona Twoją wypowiedzią. Mnie nikt nie edukował w tej kwestii. Dużo na ten temat czytałam i oglądałam. Kilka lat temu telewizja TVN emitowała filmy Edwarda Miszczaka który odwiedzał w naszych rodaków oczekujących na wyroki za przemyt narkotyków w więzieniach w Peru, Kolumbii, Ekwadorze i Brazylii. Były to wstrząsające reportaże ktore odbiły się szerokim echem.Również w zwykłych przekazach często pojawiają się informacje na ten temat, trzeba tylko czytać i słuchać. W księgarniach roi się od książek na ten temat a i codzienna prasa też o tym informuje. Przecież u nas w Polsce też na lotniskach szukają narkotyków tylko Ty tego nie widzisz. Są filmy, donosi o tym prasa a niestety nie zapobiega to tragedią bo ciągle są nowe wieści na ten temat.
              • Gość: Iwona Re: Młode i naiwne IP: *.icpnet.pl 01.03.11, 15:24
                Od edukowania jest szkoła a nie programy Miszczaka czy prasa.Nawet nie ksiązki,bo po te akurat młodzież sięga niechętnie.
                • Gość: sisi Re: Młode i naiwne IP: *.c192.msk.pl 01.03.11, 18:09
                  I do tego te programy szły bardzo póżno.
                  • pietnacha40 Re: Młode i naiwne 01.03.11, 20:36
                    oglądałam kilka odcinków,chyba nawet nie w całości. Te akurat były o świadomym przemycie dla zarobku.A w tej sprawie,akurat niewiele wiemy. Młoda dziewczyna za granicą poznaje kilka osób.Choćby w dyskotece.Oprowadzają ją po mieście,zaprzyjaźniają się.Są wakacje,wszyscy są młodzi.To normalne.Może ta torba została celowo zniszczona ? Właśnie w takim celu ? Nie jest możliwy taki scenariusz ? Ja jeszcze pamiętam,jak się postrzegało ludzi w wieku lat 21,jakie się zawierało znajomości i w jaki sposób.Szkoda ,że nie wszyscy mają taką dobrą pamięć.Edukacja,to jedno,ale czasem by wystarczyło ostrzeżenie pilota wycieczki lub ulotka z biura podróży z którego jedziemy.
                    • Gość: SaBINA URYGA Re: Młode i naiwne IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 22:02
                      sabina uryga rocznik 1988 ;/
            • Gość: fhg Re: Młode i naiwne IP: 46.7.53.* 18.03.11, 04:29
              zgadzam się z tym,że nikt im nie przekazuje wiedzy na temat zagrożen w czasie podrózy.ja trafiłem w kwietniu 2010 roku do wiezienia w anglii, policja znalazła w moim samochodzie pistolet gazowy, którego posiadanie w polsce jest całkowicie legalne(zaplacilem za niego 150zl). do tego na pudełku byl napis w jezyku angielskim ze nie jest potrzebne zezwolenie policji, a sprzedawca zapewnił mnie,że nie tylko w polsce ale w uk też jest legalny. dlatego nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze robie cos zlego.groziło mi od 5 do 10 lat pozbawienia wolnosci ale sedzia zastosowal wobec mnie cos na zasadzie prawa laski.w wiezieniu spedzilem "tylko" 46 dni przez ktore czekalem na rozprawe.pisze ten komentarz ku przestrodze,bo niektorzy nie wiedza, ze za posiadanie zwyklego sprayu z gazem grozi w anglii 3 miesiace wieznia a wiem,że dużo osób zabiera je z polski.mnie sie udalo,ale została rysa na psychice i kredyty.Wiem od moich prawnikow(mialem 4), ze byly przypadki kiedy polacy dostali ta minimalna kare.... czyli 5 lat....dodam ze nie mieszkam w anglii,bylem tam tylko przejazdem.kilka miesiecy temu wszedłem do innego sklepu z tego typu rzeczami w jednej z popularnych galerii na pytanie czy ten pistolet jest legalny w uk pan sprzedawca odpowiedzial ze tak.........trzymam kciuki za Sabinę
          • Gość: chore Re: Młode i naiwne IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:49
            jasne! ale to nie był pierwszy wyjazd sabiny! ja juz dłuzej nie mam zamiaru milczeć!!! ona robiła to i iele innych rzeczy!! jak była w polsce to jeszcze gorsze!! kiedys widziałam jak okradła faceta!! rozumiesz?? a w domu nawet babka dawała jej kasę!
      • Gość: STO LAT! Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 22:11
        NAJLEPSZE ŻYCZENIA URODZINOWE PANI EWO!
        DOBRZE SPĘDZIŁA PANI URODZINY ? JAKI ZBIEG OKOLICZNOŚCI W LUTYM TAK DUŻO PANI NAGŁOŚNIŁA?? CZYŻBY PREZENT NA WŁASNE URODZINY? Niech Pani sobie odpuści, ludzie gadają....nikt nie traktuje \pani poważnie....
    • Gość: kłamstwo!!! Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 22:56
      Czy Pani nie ma wstyd????? Każdy wie, jaka Sabina była i jaka jest! To oburzające co Pani robi!Córka okradała Panią i swoją babcię, siostra nie chce jej znać, a tutaj Sabina jest "idealną córką"?!! co za bzdura!
      Opłaciła Pani studia, a dziewczyna tam nawet nie chodziła ;) Kogo Pani oszukuje? Sabina przez dwa lata jeździła do Turcji, brała oficjalnie narkotyki, które przewoziła! Niech Pani nie nie robi z siebie pośmiewiska...;))Proszę w takim razie wspomnieć o mężu Sabinki.....:D he he Afrykańczyk :)) Albo o jej wybrykach w Polsce, zanim oficjalnie zamieszkała w Turcji:)) Czemu tego Pani nie poruszy?? Lepiej jest stworzyć historyjkę i ją nagłośnić, niz przyznać sie do prawdy;)) Sabina była , nazwijmy to "rozrywkową dziewczyną", która lubiła się dobrze zabawić...Mężczyźni, imprezy, alkohol, a później zaimponowała jej łatwa kasa i "mocniejsze używki" ;))
      Proszę Panią! Trzeba pogodzić się z prawdą,a nie oszukiwać, a wręcz perfidnie kłamać innych...:) Ci, którzy jej nie znali może i w to uwierzą ;)) ale my ??? kogo Pani chce nabrać??? ...i po co?? Gratuluję wyobraźni...;))

Sabina nie ma 21 lat,ale urodziła się w 1988 roku;)) Nie miała sumienia w tym,co robiła...Przyjeżdżała do Polski i nie kryła czym się zajmuje- imponowało jej to,co robiła!
      • Gość: wstyd Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.11, 22:58
        Zasłużyła na wszystko :) sama brała! Przemycała! a w Polsce wyłudzała pieniądze od starszych mężczyzna... Kradła w sklepach...Imponowała jej łatwa kasa :))
        • Gość: wyrok Życie zaczyna się po 70 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 08:29
          Wyjdzie po ukończeniu, naiwna pinda.
        • Gość: temida Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.icpnet.pl 06.03.11, 16:01
          Beszczelność i pomówienia za które odpowiesz!
          • Gość: he he Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:53
            my tutaj wszyscy ja znamy! i mamy serdecznie dość! uczciwi ludzie napradę siedzą, a ona??? cyganów tu miała za mało??? brakowało jej czegoś??? kto odpowie??? chyba Sabinka!!!!! za to wszystko!!! niech siedzi jak najdłuzej!!!! my się jej wstydzimy!!! nie potrzebujemy w kraju takich jak ona!! a nie ma 21 lat ! tylko 23! to rocznik 1988! brała profity za przemyty, zyła i bawiła sie za te pieniądze,a teraz..nagle dobra dziewczyna? nigdy nie była dobra!!!
            IV LO ją pozdrawia i radzi,aby nigdy iecej tu sie nie pojawiła!!
      • Gość: temida Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.icpnet.pl 06.03.11, 16:00
        a Ty kim jesteś ? czego zazdrościłeś Sabinie?Zanim kooś oszkalujesz napisz cos o sobie nędzarzu!
        • Gość: rozbawiona "Beszczelność" :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 18:33
          Bezczelność - powiadasz analfabeto. Żałosny jesteś. Zawiąż sobie buty.
        • Gość: zabrze Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:40
          cale zabrze jej zazdrościło!! he he a na ilu wykładach była ta tylko zapisana studentka??!! he he każdy jej zazdrościł głupoty,że od długiego czasu siedziała w prochach po uszy:P wstyd sie przyznać?! ciekawe kto pisze? mama a moze siostra? mama lekarka...a córka złodziejka i oszustka! skąd miała te wszystkie pieniądze? sama o tym opowiadała na imprezzach....dla niej to było coś! ;) dlugo mieszkała w turcji, bo ten koleś był jej męzem ;p i dobrze-niech siedzi tam nawet 100 lat! jest nieuczciwa! he he a z całej rodziny wszyscy sie śmieją :P
        • Gość: he he Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 23:54
          sabiną mozna tylko pogardzic! a co prawda kole w oczy??????
          • Gość: antoniusz Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 20:24
            Dopiero dzisiaj o niej usłyszałem, przy okazji reportażu o Paulim w Uwadze TVN. Czyli z tego co piszesz, nie był to jednorazowy wybryk, tylko żyła z przemytu narkotyków. W takim układzie nikt rozsądny nie podpisze się pod petycją o jej uwolnienie.
            • Gość: SaBINA URYGA Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 22:08
              może zaczniemy uwalniać pedofili,bo ktoś im podrzucił inną fujarę ;p
              • Gość: luśka Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.internetia.net.pl 14.04.11, 14:57
                Dziwne że wszystkie szkalujące posty są z tego samego adresu IP...........czyżby czyjaś mała zemsta?
      • miszczkurde Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - 05.05.11, 19:59
        Chciała sz*ata, to ma... wychodzi naiwność naszych ślicznych, ale pustych Polek (nie wszystkich). Teraz spędzi 15ka w kiciu - DOBRZE, NIECH MA NAUCZKĘ I NIECH BĘDZIE TO NAUCZKĄ DLA INNYCH!!!
    • maki-chan Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - 03.05.11, 22:51
      jestem za tym żeby przeniesli ją z tureckiego więzienia do polskiego i osądzili ją w polsce. bo jeśli ktoś decyduje się na przewóz narkotyków to musi ponieść karę.
      • Gość: iv4lo Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.c781.frb194.cust.comxnet.dk 05.05.11, 17:32
        Jestem w szoku totalnym bo po przeczytaniu tytulu mialam nadzieje ze to jednak nie moja kolezanka z liceum , ale jednak po przeczytniu artykulu wiem ze to napewno ona. Chodzila do lo w zabrzu, mature mielismy w 2007. Szczerze to nie jestem wogole zdziwiona ze tak skonczyla bo kto ja znal ten wiedzial ze od 1 klasy liecum jedzila na imprezy do slynnego gwarka w gliwicach, szczycila sie znajomosciami z doswiadczonymi starszymi goscmi z zagranicy, zaniedbywala nauke i razem ze swoja kolezanka zrywala sie ze szkoly by sie z nimi spotkac. Kilka razy nawet kilku czarnoskorych znajomych przyjezdzalo odebrac je ze szkoly, moze nawet z jednym z nich wziela slub?
        Dziwie sie jest przedstawiana jako wzor cnot, te listy do mamy, petycje, naprawde nie taka ja pamietam.. Wiem ze miala problem z kradziezami, zawsze poklocona z mama, problemy z alkoholem, probowala narkotykow, zawsze byla opryskliwa i jakby ponad wszystkimi. Nie wierze ze nie wiedziala o tych narkotykach, niestety to nie jej charakter a watpie ze po slubie z Nim nagle spoczela w domu i zmienila sciezke zainteresowan. |Zawsze podkreslala ze sie wyrwie z zabrza i tej szarosci w wielki swiat. Chyba jej sie udalo.
        Niestety chociaz to brutalne to mam nadzieje ze dziewczyna wyniesie z tego wnioski ze kasa, imprezy i wycieczki to nie wszystko.
        Chodzila do iv lo w zabrzu wszyscy ja tam znali !
    • Gość: pam Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 12:00
      No to chyba już po wyroku - wczoraj był reportaż o tym, jak to dziennikarze próbowali znaleźć w Stambule w nigeryjskiej dzielnicy tego kochasia, który się zapadł pod ziemię.

Dziewczyna dostała sześć i pół roku.

Szczerze? W życiu nie uwierzę, że nie była świadoma tego, co robi. Takich głupich ludzi nie ma na świecie.
    • Gość: kolezanka Re: Uratujmy razem Polkę z więzienia w Turcji - IP: 178.209.160.* 06.05.11, 15:15
      czy wy naprawde uwazacie ze ludzie powinni sie podpisywac pod ta petycja by uwolnic 23 latke latke rocznik 1988 ktora od 15 roku zycia okradala, oszukiwala i byla na bakier z nauka i prawem tylko w imie jej wolnosci ? ta dziewucha nie miala za grosz wstydu i poczucia przynaleznosci spolecznej, zawsze kombinowala i nie szanowala ludzi a nagle Wy piszecie ze to mloda naiwna dziewczyna ??!! Wolne zarty!! Gdyby nie zostala zlapana to dalej by uwazala sie za miejscowa celebrytke ktora jezdzi po swiecie i ma znajomosci z obcokrajowcami ! Moze to ja nauczy pokory , gdyby ktokolwiek z podpisujacych petycje poznal ta biedna sabinke w srodowiksu naturalnym (impreza, alkohol etc) od razu zmienil by zdanie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka