Dodaj do ulubionych

Gdzie jechac na pierwszą podróż życia??

IP: 194.146.216.* 06.11.05, 22:09
Mam 27 latz moją żona w syczniu bedziemy mieli możliwość wyjechać. Będzie to
moja pierwsza podróż życia, gdyż od czasów ukończenia liceum tylko pracuje i
pracuje, ani jednego dnia urlopu w tym czasie. Dysponuje kwotą 5000 złotych
na dwie osob. Prosze o pomoc. Wyjazd na dwa tygodnie. Proszę pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 06.11.05, 23:37
      Pojedzcie na Krete! w styczniu jest
      tam wspaniale.
    • Gość: Aneczka Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.chello.pl 07.11.05, 00:19
      może Egipt,w styczniu nie będzie tam gorąco,tylko przyjemnie ciepło. Poza
      odpoczynkiem polecam zaliczyć kilka wycieczek (Kair) poza tym można sobie
      ponurkować. I co najważniejsze, Egipt nie jest taki drogi jak państwa strefy
      euro,oczywiście pod warunkiem,że się dobrze targujesz:)
      • Gość: deo Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 01:03
        styczeń 5000 pln to tylko akurat na 2 tygodnie w Egipcie ...
        Gdzie indziej to albo za zimno albo za mało kasy ....
        ale nie martwcie sie Egipt naprawdę warto zobaczyć ....
        może zafundujecie sobie rejs po Nilu ... ma dobrą ostatnio prasę forumową ...
        • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 11:53
          rok temu byłem na rejsie po Nilu bardzo bardzo polecam to naprawde była cudowna
          podróż i jak na wyprawe życia to w sam raz zareczam ze nie bedziecie narzekali,
          5000 zł na dwie osoby wystarczy, musisz tylko wybrac odpowiednia oferte
          porządnego biura a nie pierwsze lepsze bo tanie, Czasami bardzo porządne biura
          mają zaskakujące niskie ceny, jakby co to służe pomocą.
          • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 11:58
            www.alfastar.com.pl/?t=2&kraj=Egipt&kurort=Hurghada&hotel=Egipt%20w%20Przekroju&pokaz_cennik=1&id_hotelu=222_316_221_315_220_255
            • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 12:01
              na 13.01.2006 egipt w przekroju jest przyzwoita cena - polecam nie bedziecie
              żałować, no ale to Wasz wybór
              pozdr.
          • Gość: wroclawi Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 194.146.216.* 07.11.05, 11:59
            Robercie, prosze o pomoc, może cos podpowiesz, jakie biuro i jaka oferta. Nawet
            nie wiecie co to znaczy planowac cos przez całe życie pracować tylko z myślą że
            kiedyś gdzieś w świat się wyjedzie, Bedzie to najprawdopodobniej moja ostatnia
            podróz w moim życiu, nie jestem bogaty i sie nie zapowiada że będe. Prosze o
            pomoc, chcę zeby była wyjątkowa
            • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 12:22
              chetnie pomogę tylko podaj mi maila to, podesle ci wiecej informacji ok? :)
              • Gość: wroclawi Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 194.146.216.* 07.11.05, 12:26
                xscorpiox@poczta.wprost.pl dziekuje
                • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 12:29
                  zaraz coś ci skrobne :)
                  • Gość: wroclawi Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 194.146.216.* 07.11.05, 12:41
                    Przepraszam poprawny adres to xscorpiox@o2.pl przepraszam za pomylke
                • Gość: Aneczka Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.chello.pl 07.11.05, 12:58
                  pewnie zaraz mnie ktoś wyklnie, że wymyślam, a dobrze gdybyś pamiętał o jednej
                  rzeczy-kategoria hoteli w Egipcie jest niższa niż np.w Polsce, więc wybierając
                  2 gwiazdki możesz wylądować w dziurze, poza tym warto jechać z dobrego biura,
                  myślę, że w ofercie Scan Holiday znalazłbyś coś dla siebie. Jeżeli to ma być
                  podróż życia, to nie warto ryzykować wyjazdu do byle jakiego hotelu z
                  jakimkolwiek biurem (poczytaj forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
                  f=29584 , forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=22697199&v=2&s=0 ,
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=622 ), tylko po to, żeby się przez
                  tydzień czy dwa użerać z rezydentem lub obsługą, bo wyjazd okaże się koszmarem.
                  Udanego wyjazdu,Egipt jest naprawdę wart polecenia:)
                  • Gość: rrobotek Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 13:21
                    scan holiady jest b. dobrym biurem ale drogim niestety, kasy chłopakowi by
                    starczyło ale tylko na leżenoe na plaży, na objazdówke nie bardzo by mógł sobie
                    pozwolic ze scan holiday. a jak to ma byc podróż zycia to przede wszystkim musi
                    byc pozytywne nastawienie i nie robienia awantur z byle powodu, ale to juz inny
                    problem. Podstawa to pozytywne myslenie i obiecanie sobie ze byle łach i
                    karaluch nie da rady zepsuc wyjzdu :))))
                    • Gość: Menlo Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 213.77.26.* 10.11.05, 10:40
                      Nie czytałam wszystkich postów, więc nie wiem czy sie nie powtórzę, ale
                      widziałam ostatnio na kanale "podróż" za 2650 od osoby all inclusive wyjazd na
                      Dominikanę - to byłby mój wybór :)
                      Pozdrwaiam i zazdroszczę - też dawno nie byłam na wakacjach
            • Gość: Kasia Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 212.160.172.* 10.11.05, 13:30
              Tylko Egipt, byłam tam 4 razy i nigdzie więcej juz jechac nie chcę. Polecam
              tylko i wyłącznie TUI, bardzo rzetelne biuro, sprawdzone hotele, podana cena
              zawsze zawiera wszystko łącznie z wizą. Mają bardzo ciekawe oferty last
              minute.Wejdźcie na stronę wwww.Tui.pl, z niemeckich ofert też korzystałam ,za
              cenę niższa niż w innych biurach btłam z Tui niemal pod granicą z Sudanem,
              bajka po prostu. Goraco polecam.I pamiętajcie nigdy w samej Hurgardzie, im
              dalej tym lepiej, a Hurgarde noca można zwiedzić , dojeżdżając taksówką za
              grosze.
    • ensignxx A musi być w styczniu ? Naiwna prowokacja ? 07.11.05, 14:53
      Zaraz, zaraz ... to wyżymanie się na temat ciągłej harówki od czasów liceum
      napawa mnie nieufnością. Ktoś się chyba wygłupia.

Jeśli naprawdę masz jechać w podróż życia i masz 5k PLN, to może rzeczywiście
      Egipt - ale nie w styczniu. Jest wtedy, zimno, wietrznie i nieprzyjemnie.
      (Na pewno nie tak jak sobie wyobrażasz pogodę w Egipcie)
      Jeśli ktoś Ci wspomina o nurkowaniu w styczniu w Morzu Czerwonym to ściemnia.
      Jeśli ma się doświadczenie i pływa w kombinezonie to może - ale domyślam się że
      nie jesteś nurkiem i zadowoliłoby Cię pływanie/nurkowanie z rurką ?

Poczekaj do maja - będzie cieplej i przyjemniej.
      • male01 Re: A musi być w styczniu ? Naiwna prowokacja ? 08.11.05, 21:18
        Nie do końca prawda. Zimno jest tylko wieczorami, w dzień panują bardzo
        przyjemne temperatury. Na pewno dużo bardziej komfortowo będzie zwiedzać
        Luksor, Kair itp zimą, niż w maju (wtedy jest nie do wytrzymania gorąco...).
        Osobiście robiłam kurs nurkowy na przełomie grudnia i stycznia - rewelacja.
        Owszem, w skafandrze z długimi rękawami i nogawkami, ale w takim samym
        skafandrze nurkuję latem - bo to normalne, że organizm pod wodą się wychładza.
        W każdym razie - polecam Egipt zimą!
      • Gość: nadja Re: A musi być w styczniu ? Naiwna prowokacja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 08:19
        Bylam w styczniu i pogoda pozwala zdecydowania na kapiele i nurkowanie.
        Wieczory chlodne, ale w ciagu dnia bylo ok.25-30stopni

n
    • Gość: mm Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:52
      Hmm... ja trochę z innej beczki.
      mnie się podróż życia raczej kojarzy z wyjazdem na miesiac, dwa , trzy czy
      dłuzej, naokoło świata czy też choćby - wokół innego kontynentu.

Juz miałam polecać własnie opcję "naokoło" żeby i kawałek Azji i np. Australię
      zonaczyć czy jeśli ktoś chce to stany. Tylko zmroziła mnie kwota - 5tys na 2
      os... bo tyle to bilet na drugą półkule w promocji kosztuje.

Doczytałam do końca i doszłam do wniosku, że temat powinien być raczej - gdzie
      na wakacje/urlop na 2 tyg? czy coś w tym stylu...
      • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 17:18
        to chyba mówimy o innym Egipcie, bo ja byłem w styczniu w egipcie i nurkowałem
        także zupełnie nie wiem dlaczego piszesz ze w styczniu w morzu czerwonym nie
        można popływac z rureczką bo o takim nurkowaniu pisałem. W styczniu w kairze
        dochodzi do 20 stopni C, w hurghadzie lub sharmie jest znacznie cieplej i
        spokojnie można popływac w morzu no ale byc może bywasz tam czesciej i wiesz
        lepiej.
        A co do wyprawy życia to dlaczego taka wyprawa zycia musi trwac miesiac lub
        wiecej. Wydaje mi się ze nie warto mierzyc wszystkiego własną miarą, każdy
        jedzie wtedy kiedy może i na tyle ile może. Nie znamy sytuacji wrocławi i nie
        nam to co oceniac, fajnie że chłopak chce wyjechac i odpocząc chociaz dwa
        tygodnie.
        • ensignxx Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 07.11.05, 17:33
          Gość portalu: rrobert napisał(a):

> to chyba mówimy o innym Egipcie, bo ja byłem w styczniu w egipcie i
          nurkowałem
          > także zupełnie nie wiem dlaczego piszesz ze w styczniu w morzu czerwonym nie
          > można popływac z rureczką bo o takim nurkowaniu pisałem. W styczniu w kairze
          > dochodzi do 20 stopni C, w hurghadzie lub sharmie jest znacznie cieplej i
          > spokojnie można popływac w morzu no ale byc może bywasz tam czesciej i wiesz
          > lepiej.
          > A co do wyprawy życia to dlaczego taka wyprawa zycia musi trwac miesiac lub
          > wiecej. Wydaje mi się ze nie warto mierzyc wszystkiego własną miarą, każdy
          > jedzie wtedy kiedy może i na tyle ile może. Nie znamy sytuacji wrocławi i nie
          > nam to co oceniac, fajnie że chłopak chce wyjechac i odpocząc chociaz dwa
          > tygodnie.

rrobert: nie możesz zagwarantowć dobrej pogody w styczniu. Dla mnie było zimno
          w Sharm El Sheikh w kwieniu i w maju, więc dedukuję że w styczniu byłoby
          również kiepsko. Co z tego, że temperatura w południe docohdzi do 20C ?
          A jak jest wieczorem ? Co to za egzotyczna wyprawa, jeśli mają tam marznąć
          i ubierać się na cebulę ?

Nie będę pisał farmazonów o tym co kto mówił i czego doświadczył, tylko
          proponuje zainteresowanemu, żeby sobie poszukał w Internecie informacji o
          średnich temperaturach w Kairze i kurortach egipskich w styczniu i sam sobie
          odpowie na pytanie czy to mu odpowiada czy nie.
          • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 07.11.05, 18:44
            ensignxx, masz racje, ja pisałem pod swoim kątem bo dość dobrze znoszę upały
            ale za nimi nie przepadam i pogoda w styczniu bardzo mi odpowiadał, byc może
            miałem szczescie ze mi dopisała bo jak byłem na przełomie sierpnia i wrzesnia
            to myslałem ze wyparuje, zwłaszcza w luxorze i asuanie - uffff, rzeczywiście
            masz rację i wrocławi sam musi podjąc decyzje :)
        • livja Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 10.11.05, 17:09
          Ja byłam w Egipcie w I połowie marca i jak dla mnie było za zimno, zwłaszcza
          temperatura wody mnie rozczarowała. Tylko, że ja wyjątkowy zmarźlak jestem :-)
          • paulajal Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 11.11.05, 17:55
            Ja byłam w styczniu na Teneryfie za 2200zł/tydz, ciepło i w miarę fajnie.

Ale zdecydowanie wolałabym poczekać i w maju na Kretę czy do Hiszpanii się
            wybrać, dużo taniej i fajniej.
    • Gość: neronek Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:49
      witajcie !
      jeżeli macie 500zł na 2 osóbka! to w/g mnie polecam !
      2szt biletów do Tajlandii starczy 5000zł z opłatami aerosvitem !
      no i tu mały malutki problemik musielibyście jeszcze troszkę dorzuciż

tylko 15$ na osobe tj 5o zł na dzień z noclegiem i posiłkami oraz przejazdem
      ale jak to by było wspaniał podróż poślubna ! uuuuuuuuuuu jakie plaże raj !
      pozdrawiam i zyczę tam lub gdzie indziej miłego pobytu !
      Darek
      neronekbyd.blog.onet.pl/

• big-lebowski Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 08.11.05, 22:41

weź se chłopie wsiądź w samolot i jedź gdzieś w piz.. a nie będziesz się
        pierniczył z biurem podróży.
        • Gość: ametyst Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 22:48
          OOO ja też bym tak gdzieś w piz.............. poleciał
    • Gość: Karolina Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.ha.pwr.wroc.pl 08.11.05, 20:59
      Zdecydowanie polecam Włochy! Byliśmy przez dwa tygodnie we Włoszech w te
      wakacje, zwiedziliśmy bardzo wiele, odpoczęliśmy za wszystkie czasy. Włosi są
      rewelacyjni - życzliwi i sympatyczni. Tam czas inaczej płynie. Super sprawa!!
      Wydaliśmy 600 euro + 200 złotych w dwie osoby. W tym są ceny kempingów oraz
      przejazd i jedzenie - po prostu wszystko, bo więcej nie wydaliśmy na pewno.
      Odrobina planowania i można spędzić naprawdę tanio wakacje.
    • Gość: szczesciarz Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.e7even.com 08.11.05, 21:22
      o rany... troche mi sie glupio zrobilo bo chyba nie doceniam tego co mam... 25
      lat i prawie cala Europe zwiedzona, w piatek lece na weekend to Brukseli... a
      tutaj chlopak od prawie 10lat zasuwa i nawet nosa nie wychyli z dziupli... Masz
      moze dzieci? to one cie tak trzymaja? nie trzeba miec az 5000 aby poleciec
      gdzies na wakacje - sprobuj Krym, Budapeszt, Berlin - nie tak daleko, ciekawie
      a niezbyt drogo...
      Prosze! nie lec do Egiptu - dolaczysz do hord nowobogackich rodakow, ktorym sie
      wydaje ze jak ich stac na package-holidays zagranica to sa juz nie wiadomo
      kim... W Heraklione i Hurghadzie nie poznasz kultury bo tam wszystko to bajka-
      teatrzyk dla turystow...

Pozdrawiam serdecznie! (jakbys chcial pogdac o milych miejscach w Europe to
      sluze mailem)

• Gość: pemat Heraklion IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:04
        szczesciarz napisał(a):
        W Heraklione i Hurghadzie nie poznasz kultury bo tam wszystko to bajka-teatrzyk
        dla turystow...

hurghada to prawda, ale heraklion daje już jakiś obraz wyspy. ja zdecydowanie
        polecam jednak przejazd na drugą stronę krety - tam się czuje prawdziwy klimat
        życia na wyspie.
      • Gość: Edyta Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 195.136.47.* 09.11.05, 10:57
        chetnie pogadam o podrozach zycia i nie tylko ;)
        moze jakies podpowiedzi?;))

dziecko chetnie pojedzie ze mna ;))
        kasa: nawet 5000 zeta nie posiadam i raczej marne szanse na posiadanie;))

bardziej mnie interesuja i kreca wyjazdy niezorganizowane niz przez biuro
        podrozy :) gg 5158740

ef
      • Gość: jazzaa Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 09.11.05, 13:10
        Racja!!!
    • Gość: ludwik Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.aster.pl 08.11.05, 22:04
      Mozesz jechAC DO irlandii. Gdy bylem tam 3 lata temu to wydalem ok. 1800 zl w
      16 dni. Trzeba tam liczyc mniej wiecej 100zl na dzien co daje 2800zl na zycie
      (spac mozna na kempingach ew. w hostelach; jedzenie warto zabrac ze soba, albo
      zywic sie makaronem z sosem ze sloika) plus 1200 na podroz. Jak odpowiednio
      wczesnie kupicie bilety to powinniscie sie zmiescic w tej kwocie.
      Wakacje beda niebanalne, bo w koncu wszyscy jezdza do Grecji, a to nikomu juz
      nie zaimponuje.
      • Gość: mistrz Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.chello.pl 09.11.05, 02:40
        tak jest, olej te zorganizowane akcje. ja w paru miejscach juz wten sposób
        byłem i było zajebiscie
        • Gość: Bernadeta Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:39
          Witam,
          Wrocławi napisz coś bardziej konkretnego, jak lubisz spędzać czas? czy lubisz
          całymi dniami wylegiwać się na plaży? czy bardziej interesuje Cię zwiedzanie,
          jakie temperatury Ci odpowiadają? Czy to będzie podróż we dwoje czy z
          dzieciakami?
          Jak odpowiesz na powyższe pytania to Ci doradzę.
          pzdr.
          Bernadeta
          • Gość: wroclawi [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:54
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: wroclawi Nie ładnie się podszywać pod kogoś. IP: 194.146.216.* 09.11.05, 12:40
              Nie ładnie się podszywać pod kogoś. Nie lubię leżeć i nic nie robić.Dziękuje
              za odpowiedzi i sugestie. Po mailowej rozmowie z rrobertem zdecydowałem się ze
              bedzie to Egipt. Bardzo zachęcił mnie swoimi opowieściami o wycieczce
              objazdowej do tego kraju.Pozdrwiam wszystkich.
              • Gość: Bernadeta Re: Nie ładnie się podszywać pod kogoś. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 16:28
                ja także proponuję Egipt ( jeśli chodzi o zwiedzanie), a jeśli lubisz leżeć z
                dinem w ręku na piękniutkiej bielutkiej plaży to polecam za tą kaskę tygodniowy
                pobyt na Dominikanie ( koniecznie Punta Cana)z wersją all inclusiv.
                • Gość: darek Re: Nie ładnie się podszywać pod kogoś. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 08:32
                  w Egipcie wybuchaja bomby i gina ludzie !! to nie jest spokojny kraj choć
                  napewno ciekawy
                  • Gość: Maddox Re: Nie ładnie się podszywać pod kogoś. IP: *.230.77.83.cust.bluewin.ch 13.11.05, 04:23
                    A gdzie ludzie nie gina? Gdzie w ostatnich czasach nie wybuchaja bomby?
                    Nie popadajmy w paranoje, bo juz wkrotce nigdzie nie bedziemy sie ruszac.
                    Samoloty tez sa przeciez porywane, wysadzane w powietrze... Nie jedzmy do
                    Egiptu, na Bali, do Londynu, do Nowego Jorku, do Madrytu, do Jordanii, na Sri
                    Lanke, do Nepalu... Przeciez wszedzie tam ostatnio wybuchaly bomby!
                    Bez przesady. Wieksze jest prawdopodobienstwo, ze zginiesz w wypadku
                    samochodowym jadac na lotnisko, niz od wybuchu bomby w ktoryms z tych miejsc...
      • Gość: bah7 Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.crowley.pl 09.11.05, 08:45
        W styczniu do Irlandii? I spanie na campingu? Wszyscy wtedy jeżdżą do Grecji?

Oj, chyba bajdurzysz...

Za te pieniądze chyba jednak tylko Egipt...

bah7
        • Gość: Anton Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.05, 09:46
          Dubaj- kwota ktora dysponujesz wystarczy tylko na tydzien i musisz sie
          ograniczac ale warto. Hotele wysokiej klasy i pelny servis. Temperatury ok. 25
          stopni woda w morzu ciepla i nie zapomniane przezycia.Polecam
          • martyn.inka Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 09.11.05, 12:29
            Na Dubaj może i wystarczy 5000 PLN, ale od osoby, nie na 2! Ja jestem za
            Egiptem!
      • drzazga1 Rada miesiaca, jak slowo daje 10.11.05, 18:02
        Gość portalu: ludwik napisał(a):

> Mozesz jechAC DO irlandii.

A pewnie, nie ma zakazu....

Gdy bylem tam 3 lata temu to wydalem ok. 1800 zl w
        > 16 dni. Trzeba tam liczyc mniej wiecej 100zl na dzien co daje 2800zl na zycie

Chlopak ma 5000 na dwie osoby na CALY wyjazd.
        Przejazd, zarcie i co dalej, beda siedzieli na dupie i gapili sie przez okna,
        bo zeby cos zwiedzic trzeba kasy, nawet autobusem na gape sie nie przejedzie,
        wstep gdziekolwiek platny (np. National Stud & Japanese Garden w Kildare 7E ze
        znizka studencka, do Guinessa w Dublinie 9E)

Irlandia jest drogim krajem, jesli chodzi o koszty utrzymania, jesli w czyjejs
        wizji "wyjazdu zycia" miesci sie liczenie kazdego centa i zarcie makaronu marki
        tesco na zimno wprost z puszki (moze zagryzac chlebkiem tostowym tesco, potem
        troche wyda na leczenie) to niech wali to jak w dym. Moi znajomi, ktorzy
        przyjechali tu we wakacje, zeby zarobic na studia tak wegetowali, wiec jak ktos
        sie uprze to mozna.

> (spac mozna na kempingach

Albo pod byle ktorym mostem na Grand Canal, choc nie wiem, czy Garda sie nie
        przyczepi, nie probowalam.

ew. w hostelach;

Nooo, swietne, doprawdy, dlugo bedzie wspominac te luksusy.

jedzenie warto zabrac ze soba, albo
        > zywic sie makaronem z sosem ze sloika)

Kuzwa, litosci!!!!
        A moze trawe zrec, tu duzo jej i zielona....
        A moze lepiej zarcie targac ze soba i placic za nadbagaz w smolocie? Zawsze
        jeszcze mozna fundnac se podroz autobusem, dwa dni meczarni i polski folklor
        gastajbajterski gratis. Niezapomniane wrazenia, mnostwo moich znajomych ma
        takie. Po nocach im sie snia.

plus 1200 na podroz. Jak odpowiednio
        > wczesnie kupicie bilety to powinniscie sie zmiescic w tej kwocie.

Zmiescic sie mozna i w duzo mniejszej, bilety poza druga polowa stycznia sa
        tanie - tylu Polakow tu sie pcha, ze mnostwo linii lotniczych uruchamia
        dodatkowe tanie polaczenia.

> Wakacje beda niebanalne, bo w koncu wszyscy jezdza do Grecji, a to nikomu juz
        > nie zaimponuje.

Niebanalne na pewno jako wakacje, bo w tej chwili Polakow tylu do pracy
        przyjechalo, ze trzeba sie mocno starac, zeby przejsc przez miasto i ojczystego
        jezyka nie uslyszec.

Pogoda jak to w Irlandii, pizdzi tak, ze glowe obrywa i deszczyk pare razy
        dziennie, do tego o 17 czasu miejscowego (godzina wczesniej niz w Polsce) juz
        ciemno, po trzech miesiacach pobytu rozumiem, dlaczego Irlandczycy tyle pija.

Ludwiku, pomysl troche zanim cos napiszesz, to naprawde nie boli.
    • pantera22 Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 09.11.05, 11:49
      Moja propozycja jest zupelnie inna niż propozycje wyjazdow do cieplych krajów;
      co poiwedziałbys na zwiedzenie kilku stolic pieknych krajow Europy:Berlina,
      Pragi, Wiednia, Rzymu lub Paryża?? to dopiero wyprawa a nie lezenie plackiem i
      wydawanie kasy na wycieczki na wielbłądzie.5000 PLN to jakies 1250 EUR!! koszty
      podrózy, spanie jedzenie powinienes się zmieścic jak zaplanujesz wszystko
      sprawnie.A jakie niezapomnaine wrażenia, styczeń to czas karanwału więc na
      trasie powinna znaleść sie Wenecja!!mimo iż brzmiec to moze jak jakas mrzonka,
      na pewno bedzie wspaniale; wystarczy troszkę zmysłu organizacyjnego a Europa
      stoi przed tobą. Na mnie nie robia zdjecia z Egiptu czy Dominikany, Europa jest
      piekna i bliska kulturowo!!Gdybym miala 5000PLn tak bym własnie zrobila!!!Zycz
      ę trafnego wyboru i udanego wypoczynku!!!!!!
    • Gość: gostek rozumny [...] IP: 81.91.106.* 09.11.05, 12:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: rojbert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.05, 13:01
      mozesz jechac nawet do egiptu turcji albo maroka
      ...ale pod zadnym pozorem nie jedz razem
      ze zroganizowana grupa, wycieczka itp.
      wyjezdzac trza o wlasnych silach a nie z banda
      znudzonej gawiedzi chalc wode juz w autokarze
      i polowac na pamiatki etc.

powodzenia,
      rojbert
      • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.11.05, 14:06
        kurcze jacyś dziwni ludzie co po niektórzy piszący. Oczywiście ze wyprawa na
        własną ręke jest ciekawsza i za dużo mniejsze pieniądze niz z biurem, ja tak
        zwiedziłem prawie wszystkie kontynenty i za 5000 zł na dwie osoby to bym
        pojechał np. do tajlandii na dwa tygodnie na własną ręke ale nie polece takiego
        wyjazdu wrocławi jak na pierwszy wyjazd, jezdziłem tez z biurem i nic nie
        obchodzili mnie inni ludzie, nikt nie karze sie zaraz bratac i chodzic wszedzie
        razem, oprócz wspólnego zwiedzania jest zawsze duzo wolnego czasu i nawet jadac
        z biurem mozna samemu sobie pozwiedzac bardzo ciekawe miejsca. Jak na pierwszy
        wyjazd to polecam biuro, aby zobaczyc jak to jest i przekonac sie ze nastepnym
        razem można pojechac samemu
        • tartus1 Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 11.11.05, 23:57
          Gość portalu: rrobert napisał(a):
          >za 5000 zł na dwie osoby to bym
          > pojechał np. do tajlandii na dwa tygodnie na własną ręke

I kartkę wysłał żonie?

Zmyślasz.

Tartus
          • Gość: rrobert Nie zmyslam IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 15.11.05, 23:31
            1000 zł lot w obie strony z niemiec czarterm last minute - sam przelot a 1500
            zł na dwa tygodnie spokojnie wystarczy....aha byłem włąsnie za takie
            pieniądze....
    • Gość: jaaaaaaaaa Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 213.199.30.* 09.11.05, 14:54
      Hej!
      Nie wiem co moglabym Ci zaproponowac, bo niewiele widzialam.
      Chcialabym Ci tylko zyczyc wspanialych i niezapomnianych wakacji.
      Mieszkam poza krajem. I teraz zaczynam doceniac nasza Polske. Chcialabym
      zwiedzic miejsca ktorych nie widzialam mieszkajac tam.
      Powodzenia
    • Gość: barbl Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.altar.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:37
      Proponuje Tunezje. Pieniądze niewielkie, a mnóstwo wrażen. POlecam miejscowośc
      Susa. Przępięknie. Najlepiej we wrześniu, wtedy jest dobra aura.
      • Gość: lu Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 20:53
        Mam nadzieje ze autor tego watku zauwazyl, ze na wyjazd do Egiptu namawia jedna
        osoba. Ciekawe czy pracuje w biurze podrozy? Egipt jest piekny, ale wobecnej
        sytuacji trzeba siedziec w zlotej klatce. Wladze ograniczaja poruszanie sie
        Bialych z powodu zagrozenia zamachami.

Po drugie: takie doradzanie "ja bylem w ubieglym roku i bylo cudnie" niewiele
        Ci da (co z tego, ze komus sie podobalo...).
        Moze powiesz nam co chcesz i lubisz robic (lezec na plazy, zwiedzac, jezdzic na
        nartach,........., wolisz nature czy "cywilizacje"), czy znasz jakies jezyki
        (jak nie znasz wyjazd zorganizowany bedzie lepszy). Wolisz przygode - wyjazd w
        nieznane czy lepiej, zeby ktos Ci wszystko przygotowal ("all inclusive")?. A
        potem mozna ci bedzie cos konkretnego poradzic. Pa.
        • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 11.11.05, 12:39
          puknij się w głowke lu ! po pierwsze gdybym pracował w biurze podróży to
          namawiałbym chyba tez na inne panstwa a nie tylko Egipt...a że wogóle takie
          rzeczy do głowy mogą przyjsc?...ludzka głupota nie przestaje mnie
          zadziwiac....po drugie tak jak pisałem zjechałem połowę świata i sam i z
          biurami i uczciwie staram sie poradzić coś chłopakowi, żeby fajnie wypoczął,
          pozwiedzał i nie wydał za dużo pieniędzy i jak najbardziej w styczniu polecam
          EGIPT!!! i jak na pierwszy raz to tylko i wyłacznie z biurem!!!
          • Gość: l Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.acn.waw.pl 11.11.05, 13:17
            Oczywiscie. Najwazniejsze, ze ty jestes najmadrzejszy, mily i dobrze wychowany.
            Potrafisz takze dyskutowac i bronic swojej opinii. Coz za klasa, jaki styl!
            Naprawde facet na poziomie!
            • Gość: rrobert Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 13.11.05, 12:52
              to napierw pomysl co piszesz
    • Gość: szu szu Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:58
      Paryż, Paryż , Paryż...
    • Gość: dżon rambolnięty Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 86.42.5.* 09.11.05, 22:05
      a może coś ekstremalnego? Korea północna sie troche otwarła i można teraz tam
      jechać ale 5000 kawałków to za mało.. no ale jak byś wziął pożyczke z banku
      albo zastawił mieszkanie, to można fajny wypad zorganizować. Względnie polecam
      jeszcze Chiny koleją transsyberyjską - mega odlot i niezapomniane wrażenia..
      pozdro
    • Gość: magda Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.11.05, 00:05
      gdybyscie tylko przelozyli wakacje na troszke pozniej to tanich opcji byloby
      sporo. Mozna by np ladem do Syrii, Libanu i Jordanii. Tania ale cudowna podroz.
      Albo na Ukraine.
      magda
      • Gość: chivo Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.pl 10.11.05, 11:05
        Magdo, czy Ty nie jesteś moją kuzynką? ;-)
    • Gość: menlo Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: 213.77.26.* 10.11.05, 10:54
      www.podroze.tv/
      • Gość: darek Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:39
        jak najdalej od biur podróży !!!!!!
        zawsze jesteś plecy !
        • ktat chorwacja 10.11.05, 13:47
          ale moze poczekajcie na lato ??
    • katarzyna000 tylko nie egipt!!! 10.11.05, 17:41
      skoro ma byc to Twoja pierwsza a ie ostatnia pomoc to odradzam Egipt.
      oczywiscie, Egipt jest piekny, to bez dwoch zdan, ale nie zapominaj o
      bezpieczenstwie! wczoraj hotele w Jordanii, jutro znowu moze byc Egipt celem
      terorystycznych zamachow, bo przeciez nie rzadko bywaja tam tego typu zamachy.
      oczywiscie ktos moze powiedziec, ze jestem kopnieta, ale taki jest fakt.
      radzilabym Wam raczej jechac do Grecji (lad - np. Ateny) lub na jakies wyspy
      greckie - Kreta, Cypr, Rhodos. Oprocz tego moge polecic o tej porze roku
      Kanary - jest tam raczej umiarkowany klimat, ok. 25-27 st. i rowniez jest co
      zwiedzac. Moim zdaniem bezpieczenstwo jest strasznie wazne, przynajmniej dla
      mnie podstawa, jezeli chodzi o wybor miejsca urlopu, a zarowno Grecja, jak i
      Kanary, Hiszpania sa o wiele bezpieczniejsze niz Egipt,Tunezja czy wszystkie
      muzulmanskie kraje.
      Nie wiem, czy jestes fanem zorganizowanych wczasow pod wzgledem wyzywienia, ale
      jezeli Ci to nie przeszkadza to zawsze takie oferty wychodza duzo taniej niz
      indywidualny wyjazd, gdzie zywisz sie sam. Wykupujac gdzies tylko nocleg ze
      sniadaniem masz wieksze mozliwosci poznania kulinarnych pysznosci danego kraju.
      Mozna wtedy sobie co dzien wybierac inna restauracje (najlepiej tubylcze, male
      tawerny), gdzie podawane sa naprawde pyszne dania, wina a do tego mozna poznac
      blizej kulture danego kraju.
      Jezeli jednak chcesz miec pewnosc, ze wystarczy Ci ograniczonego budzetu na
      wczasach i nie bedziesz musial przez ostatnie dni glowodac, to polecam wczasy
      all inclusive, wtedy masz pewne 4 posilki, do tego z reguly jeszcze wolne
      drinki przy barze i na jedzenie ani picie nie musisz wydawac juz ani grosza.
      Nie wiem, na ile znasz jez. niemiecki, ale na niemieckich stronach
      internetowych jest tez mnostwo ofert pewnych biur podrozy, ktore proponuja z
      reguly tansze wczasy niz polskie biura (dziwne zjawisko, ale tak jest) a
      oferuja troche lepszy standard na miejscu. Osobiscie to sprawdzilam, i nawet
      dojazd do najblizszych lotnisk jak Berlin czy Drezdno + wczasy wychodza
      korzystniej niz wykupione w Polsce.
      Zycze Wam udanych wczasow
      • Gość: bah7 Re: tylko nie egipt!!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 11.11.05, 01:11
        > Oprocz tego moge polecic o tej porze roku
        > Kanary - jest tam raczej umiarkowany klimat...

Kasiu, w/g mnie także uważam, że Kanary są dużo atrakcyjniejsze i
        bezpieczniejsze od Egiptu, ale niestety trudno oczekiwać, aby za 5.000,- PLN/
        2 tyg./ 2 os. były to "wakacje życia", jeśli za takie można rozumieć:
        - bezpieczny przelot;
        - wygodny nocleg;
        - poznawanie kulinarnych pyszności;
        - trochę plażowania;
        - dużo zwiedzania, np. wynajętym autem...

Pzdr.

bah7
    • Gość: gość Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.05, 23:45
      Rzym. Dlatego, że to może być pierwsza i ostatnia podróż. Nie trzeba nic więcej.
      Pozdrowienia
    • assim z tanimi linami lotniczymi 11.11.05, 15:14
      a dlaczego nie chcecie poleciec gdzies tanimi liniami lotniczymi? tyle jest
      teraz polaczen z polski, zima maja rewelacyjne ceny... np. centralwings z wawy
      do lizbony w promocji ktora zaczyna sie lada dzien to tylko zlotowka za przelot
      + oplaty lotniskowe (szczegoly na forum luzytania - link w stopce). pozyczacie
      autko i jezdzicie po portugalii, poludniu hiszpanii, wpadacie do maroka,
      zwiedzacie gibraltar...

hmmm??
      pozdr/a
    • podyanty Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 13.11.05, 03:25
      Masz okreslony budzet. To cie limituje. Teraz zastanow sie czy :
      - chcesz sie wybyczyc na plazy
      - miec wszystko podane na tacy
      - interesuje cie architektura
      - interesuja cie bazary
      - jestes otwarty na inne kultury i obyczaje
      - jestes osobnikiem miejskim
      - interesuje cie przyroda
      - jestes indywidualista
      - lubisz zycie stadne
      itd, itd
      Udanej podrozy!
    • podyanty Re: Gdzie jechac na pierwszą podróż życia?? 13.11.05, 03:26
      limit czasowy tez oczywiscie odgrywa istotna role...
    • caroleena Bliski Wschod 13.11.05, 16:22
      Ja bylam teraz tam na wlasna reke (Syria, Jordania, liban, Izrael). Duzo
      przygod, dreszcz podniecenia, 0 ryzyka. Bylo naprawde bezpiecznie. Bomby teraz
      i tak wybuchaja wszedzie. Mozecie wyjazd podzielic na relaks i zwiedzanie.
      Samemu zawsze mozna zobaczyc wiecej, poznac ludzi; a podczas podrozy bez biura
      zawsze mozna dowiedziec sie wiecej o drugim czlowieku.
    • czarny.humor Przyjedźcie do mnie!!!:))) 14.11.05, 17:07
      Jakoś Was za taką kasę, przez te dwa tygodnie ścierpię chyba.

Gwarantuję Wam pełną wolność i swobodę.
      Nie będę Was zmuszał do jedzenia tego, co mi żona gotuje. Będziecie mogli jeść
      to na co macie ochotę - sami sobie to kupicie, więc na pewno będzie Wam
      smakować. Zresztą wcale nie nusicie jeść - mnie tam nie zależy i nie będę Was
      zmuszał.

Sami sobie wybierzecie hotel, albo prywatną kwaterę na mieście, więc chyba
      będzie Wam wygodnie nie? Przecież nie będziecie płacić za coś, co Wam się nie
      spodoba, a zatem zadowolenie macie zagwarantowane.

Mieszkam w niewielkim mieście bez żadnych rozrywek, więc nie będziecie mieli
      żadnych pokus i jako młode małżeństwo, będziecie mogli poświęcić się ulubionemu
      zajęciu - białemu szaleństwu. Tu nie ma gdzie łazić i co oglądać, więc w ogóle
      nie musicie wychodzić z łożka i całkowicie oddać się czynnościom prorodzinnym
      sprzyjającym prokreacji. Tutaj spokjnie możecie sobie zrobić ze cworo dzieci na
      raz!!

Nie będę Was zmuszał do tolerowania mojej i mojej rodziny obecności i
      wysłuchiwania naszych głupich uwag, tyrad i kretyńskich dowcipów. Spotkamy się
      bowiem tylko raz - kiedy Was przywitamy na dworcu. Po uiszczeniu opłaty za
      pobyt, w kwocie 5000,00 zł(plus 22% VAT), znikamy wraz z całą rodziną i więcej
      nas nie widzicie.
      Acha!
      Dochodzi dodatkowa, jednorazowa, płatna z góry opłata za niniejszą prezentację
      i opłata klimatyczna w łącznej wysokości 520,00 zł (plus 22% VAT). Jak nie
      macie, to Wam chyba rodzina pożyczy nie?
      Zresztą w razie czego - dogadaaamy się.
      Tylko przyjedźcie!!

Czekamy z niecierpliwością!!
      Zwłaszcza babcia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka