Dodaj do ulubionych

ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety

IP: 193.108.194.* 04.02.08, 13:01
Witam

Mam pytanie do bywalców.

Wybieramy się z małżonką do Dubaju i zastanawiamy sie nad stosownym
ubiorem dla niej. Czy powinienem nabyc dla niej dluga suknię albo
wręcz czador, czy też spokojnie może chodzic po ulicach jak w
Europie latem (czyli w krotkich spodenkach, sportowych butach i t-
shirt)? Nikt jej za to nie aresztuje?

Pozdr,
art
Obserwuj wątek
    • Gość: Kika Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 14:20
      Czador niepotrzebny-na ulicy po europejsku, może niezbyt krótko,
      spódnica za kolana i bez gołych pleców.
      • Gość: art Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: 193.108.194.* 04.02.08, 15:46
        A spodenki krótkie i t-shirt są akceptowalne?
        • voyager747 Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 04.02.08, 18:20
          Są akceptowalne, moja żona chodziła ubrana normalnie tak jak w innych krajach.
          Nikt za specjalnie na to nie patrzy, tam gdzie są turyści. Byliśmy w różnych
          emiratach i nic się nie działo.
    • Gość: Olik Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.subscribers.sferia.net 09.02.08, 22:19
      Tam akurat jeszcze nie bylam, ale trochę świata już udało mi się
      zjechać i generalnie zasada jest taka, że w krajach Afryki i Azji
      kobieta powinna raczej ubierać dłuższe spodnie czy spódnicę i nie
      chodzić wydekoltowana. Pewnie w Dubaju nikt was nie ukamieniuje za
      nieodpowiedni strój, ale chodzi też o lepsze samopoczucie, brak
      wścibskich spojrzeń i zaczepek. Pamiętam moje zdumienie kiedy na
      Zanzibarze w Stone Town odkryłam, że jak idę przez targ sama w
      długiej spódnicy, luźnej bluzce i płóciennym kapelusiku z szerokim
      rondem, nie zaczepia mnie nikt! Naprawdę! A w europejskim stroju
      dnia poprzedniego byłam traktowana jak potencjalny bankomat,
      zastawiano mi drogę itp...
      Jeśli wejdziesz między wrony...

Pozdrawiam
      Ola

• voyager747 Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 09.02.08, 22:37
        To w Emiratach tak nie jest. Sam byłem zdziwiony jak chodziliśmy sobie po Umm Al
        Quwain ( prowincja, wieś) i nikt nas nie zaczepiał, oprócz TAXI.Spokojnie można
        chodzić w krótkich spodniach, T-shirtach itp. W Dubaju, to już nikogo strój nie
        interesuje, tam jest mnóstwo turystów i białych i każdy chodzi sobie jak chce.
        • joannanb Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 10.02.08, 12:27
          Ja jednak uszanowalabym kulture i obyczaje kraju do ktorego jade. W
          krajach arabskich spodnica za kolana lub spodnie i zasloniete
          ramiona. Przeciez to nie takie wielkie wyrzeczenie. W hotelu mozna
          jak sie chce ale na ulicy raczej nie wypada. To ze inni sa
          ignorantami wcale nie znaczy ze Wy musicie nimi byc;). Pozdrawiam i
          zycze udanego urlopu.
          • voyager747 Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 10.02.08, 14:37
            A byłaś tam?
            • voyager747 Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 10.02.08, 14:42
              Dziękuję za nazwanie nas i pozostałych turystów ignorantami, to bardzo miłe z
              Twojej strony. :)
              • Gość: kooo Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 11:46
                A w centrum Warszawy małżonka chodzi w krótkich
                spodenkach ,wydekoltowana do pasa ?Wakacje są na plaży a nie na
                dubajskiej ulicy.
                • voyager747 Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 21.02.08, 11:54
                  A czy ja gdzieś napisałem, że chodzi wydekoltowana? Odpowiadam: latem jak jest
                  30 stopni chodzi w krótkich spodniach po centrum Warszawy, przeszkadza Ci to?
                  Możecie nawet założyć sutannę , mam to gdzieś. Ja tylko napisałem jak jest, nie
                  mam zamiaru dyskutować z trollami. Rób co chcesz mam to gdzieś i to jak chodzi
                  ubrana moja żona to guzik Cię obchodzi.Amen.
                  • Gość: turysta Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 12:35
                    Autor wątku pytał czy nikt nie aresztuje żony jak będzie chodzić w T-shircie i
                    krótkich spodniach, odpowiedź brzmi: nie.
                    Tam ludzie chodzą ubrani normalnie. Nie wiem po co zmyślać.
                    To chyba pytanie do tych, którzy tam byli, a nie do tych, którym się wydaje.
                    Nikt nie mówi o jakimś ekstremalnym wydekoltowaniu, ale krótkie spodnie nikomu
                    nie przeszkadzają, więc nie przesadzajmy, nie bądźmy bardziej świeci od papieża.
                    • Gość: artur Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.chello.pl 21.02.08, 20:04
                      Kochani, spokojnie. Dostałem już odpowiedź na moje pytanie. Chciałem
                      tylko wiedzieć czy wyjazd do Dubaju bedzie dobrym pretekstem, zeby
                      sprawić żonie na imieniny burkę ;)

Pozdr,
                      art
                      • Gość: artur Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.chello.pl 21.02.08, 20:04
                        A wogóle to dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pozdawiam,
                        artur
                        • Gość: kooo Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 11:58
                          Ot polscy panowie z klasą .........I wszystko na temat.
                          • Gość: turysta Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 12:30
                            koo weź koniecznie garnitur, najlepiej ten od ślubu i suknię ślubną dla swojej
                            żony. Będziesz wtedy panem z klasa z Polski. Niech Twoja żona obwiesi się złotem
                            od stóp do głów, jak Ruscy, tam ich jest wielu.
                            Tradycyjny strój arabski niech koniecznie kupi na miejscu, bo inaczej jak
                            wyjdzie na ulicę to ją zamkną, albo zgwałcą.
                            Ja będziesz wychodził na ulicę w Dubaju, to koniecznie załóż smoking, a żona
                            suknię balową, normalnie jak to na wakacjach.
                            Nie rozśmieszajcie mnie z tym poszanowaniem kultury. Siedzi taki Arab w swoim
                            tradycyjnym stroju przy barze w hotelu i pije piwo...
                            Potem nawalony idzie na Arab Night, żeby coś na boku "podupczyć". Arab Night to
                            jeden wielki burdel.
                            Byłem, widziałem, więc dajcie sobie na wstrzymanie z tą kulturą.
                            • Gość: kooo Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 13:51
                              Kompletnie nia mam na myśli stroju (smoking),a jedynie styl
                              odpowiedzi voyagera.Zonie nie wezmę sukni ślubnej ,bo nie mam
                              żony.Kobietą jestem ,nogi mam całkiem zgrabne,ale jakoś nie lubuję
                              się w szortach na ulicy może w Pcimiu Dolnym ,niekoniecznie w
                              Dubaju.Pozdrowienia ,Pa
                              • voyager747 Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 26.02.08, 14:37
                                koo powiem krótko: odwal sie od mojej żony, chodzi ubrana tak jak chce i wara Ci
                                do tego. Potrafisz to zrozumieć po polsku? Styl odpowiedzi jest taki sam jak
                                styl pytania. Moja żona po Warszawie latem chodzi w krótkich spodniach( nie w
                                szortach !!!!) i Twoje poglądy na ten temat mnie nie interesują, kapujesz? Nie
                                lubujesz się w takim stroju, Twój wybór, mnie to nie obchodzi. I nie jest to
                                strój plażowy. Nigdzie też nie pisałem o szortach, potrafisz odróżnić krótkie
                                spodnie od szortów ( pewnie nie).
                                To, że moja żona tak chodziła ubrana nie zwracało niczyjej uwagi i w Dubaju nie
                                jest to nic dziwnego. Jeśli chcesz sie ubierać jak Arabowie, to możesz tak
                                robić. Oni się tak ubierają, aby się wyróżnić. Ja napisałem jak jest i nie mam
                                zamiaru z Tobą dyskutować, zrozum to. Wara Ci od mojej żony. Dawno już żaden
                                troll mnie tak nie wkurzył na forum jak Ty. W swoim Pcimiu możesz założyć latem
                                kostium od Chanela, ma to gdzieś.
                                Byłaś w ogóle w Dubaju czy tylko w Pcimiu? Nie obchodzi mnie to, nie odpisuj już
                                nic, bo nie chce mi się tego czytać.Amen.
                          • harydv Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety 26.02.08, 14:47
                            A co Cię kooo to obchodzi jak ktoś sie ubiera? Skąd ten pouczający ton? W
                            Dubaju ludzi chodzą ubrani normalnie. O to było pytanie, a nie jak ktoś chodzi
                            ubrany w Warszawie.
                            • Gość: gość Re: ZEA (Dubaj) - jaki strój dla kobiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 20:38
                              voyager,masz klasę .Amen
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka