Dodaj do ulubionych

Jakie badania mieliście przy Rzs?

22.06.08, 11:16
Witam mam 31 lat od miesiąca jestem chora chciałabym się dowiedzieć
jakie mieliście badania ja tylko miałam badanie krwi OB-118,CRP-
63,3, ASO-100, RF-10 ,czynnik reumatoidalny-ujemny Czy to wystarczy
żeby stwierdzić że to RZS? Przyjmuje leki Methotrexat, Metypred,
Sulfasalin, ale efektu nie ma codziennie mam straszne bóle!Są jakieś
programy proszę napisać jak do tego programu się przyłączyć mój
reumatolog nic mi nie wspomniał. Proszę o porady
Obserwuj wątek
    • jola_dowgiallo Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 22.06.08, 12:10
      Ja choruje już 21 lat na rzs.Wdług mnie to jest rzs wszystkie podane
      wyniki wskazują na to.A co do programów to są!!! Ja już od 7 lat
      wnich uczestniczę. Proszę wymóc na lekarzu skierowanie na takie
      programy,albo zmienić reumatologa. Ja kiedyś tak zrobiłam .
      Wszystkie leki które pani podaje ja też brałam.Ja jak wspominałam
      leczę się od 7 lat w klinice w Ochojcu ,ale wiem że te leki są
      podawane w całej Polsce, a oto ich nazwy [remikejd, arava, embrel]
      za te leki nic się nie płaci w całości są refundowane. Dzięki tym
      lekom zapomniałam prawie co to ból.POWODZENIA
      • 10.amber Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 29.06.08, 11:46
        Jeżeli chodzi o ten "program" to niestety nie jest on dla wszystkich.Siostra ma
        52 lata i już jest za stara,tak powiedział lekarz.Tłumaczył ze to program dla
        osób młodych w wieku produkcyjnym itp .Siostra od 2 miesięcy bierze
        Trexan,Metypred i leki na Osteoporozę,sprawność rak jak by lepsza ale niestety
        jeszcze ja bardzo boli przede wszystkim w przegubach rak.Moze tu znajdę rade co
        robić co brać zęby tak nie bolało.Pozdrawiam
        • jola_dowgiallo Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 29.06.08, 12:39
          Ten lekarz to konował,siostra wcale nie jest za stara ja biorąc te
          programy spotykałam dużo starsze osoby.Na embrelu jest pani Edytka
          która jest po 60 a też brała tabletki ARAVA .To zależy tylko od
          lekarz niech siostra zmieni lekarza.Ja teraz biorę [metypret 8 mg, a
          do tego sandimmun neoral 100mg.]To mi pomaga życzę powodzenia JOLA
          • 10.amber Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 30.06.08, 13:15
            Dziękuje za odpowiedz,siostra będzie szukać innego lekarza.Ja tez byłam
            zaskoczona odpowiedzią lekarza.Ona ma jeszcze jeden problem,zanim postawiono
            diagnozę schudła,obecnie wazy 38kg a ma 156cm i pomimo ze Metypred bierze 2
            razy dziennie nic nie tyje.Nigdy nie była gruba ale teraz zal na nią
            patrzeć.Pytała lekarza co robić to nic nie doradził. Co jeść co robić zęby
            trochę przytyła .Pozdrawiam
            • jola_dowgiallo Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 30.06.08, 17:42
              Przy tej chorobie jest wskazanym być szczuplym,ja też jestem
              szczupa,w innym przypadku jest wielkie obciążenie stawów,które z
              czasem odmawiają posłoszeństwa.Nie wszyscy tyją po sterydach,to
              zależy od organizmu,a co do jedzenia,to ja jem wszystko na co mam
              ochote i nic mi nie jest siostrze też nic nie będzie skoro jest taka
              szczupła.Leki tej nowej generacji są całkowicie bezpłatne i tylko
              trzeba się o nie stanowczo dopominać,mi i moim znajomym
              pomogły.Pozdrawiam i życzę wytrwałości
              • 10.amber Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 01.07.08, 01:19
                Witam!! Dziękuje za odpowiedz.Szukałam w internecie coś na ten temat ale nic konkretnego nie znalazłam.Mozę Ty znasz jakieś ciekawe stronki.Czy te lekarstwa przyjmuje się w domu czy trzeba iść do kliniki i jak długo.Nie znam waszych przepisów np:czy prywatny lekarz tez może skierować na ta terapie.Czy ja zakwalifikują czy nie będzie się potem martwic.Pomyślałam ze jeżeli jej lekarz odmówi to może udać się prywatnie do lekarza.Czy po tych lekarstwach cofają się przykurcze(dłoni i nóg) i czy Ty tez miałaś Torbiele Bakera i jak je leczono.Pozdrawiam, życzę powodzenia i dużo zdrowia
                • jola_dowgiallo Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 01.07.08, 12:04
                  No niestety nie znam zadnych stron na internecie. Ja tylko służe
                  poradą , bo z tą chorobą borykam się już od 21 lat.Miałam zaledwie
                  nie całe 23 lata jak zachorowałam.Ale dziękuje BOGU że na mojej
                  drodze spotkałam wspaniałych lekarzy.A co do tych lekarstw to zależy
                  które ja brałam je wszystkie więc te tabletki ARAVA to jeżdzi się
                  raz na miesiąc po nie do kliniki .EMBREL jest podawany raz lub 2
                  razy w tygodniu a co REMIKEJDU to jest podawany w kropluwce itrzeba
                  leżeć od 2 do 3 dni.Mi przykurcze po tych lekach ustąpiły fak że mi
                  mąż je rozciągał bolało ale było warto.Aco do torbieli to nie wiem
                  żaden lekarz mi o takich nie mówił mam tak zwane guzki reumatyczne
                  na palcach u rąk.A co do lekarza to takie skierowanie może wypisać
                  lekarz rodzinny.a u prywatnego to nie wiem ,ale przecież można się
                  go zapytać. POZDRAWIAM JOLA
                  • 10.amber Re: Jakie badania mieliście przy Rzs? 03.07.08, 12:55
                    Witam.Dziękuje za odpowiedz.Siostra zrobiła sobie termin do innego lekarza.Moze
                    dostanie inne leki przeciw bólowe bo ból coraz mocniejszy.Siostra ma/miała
                    Torbiele Bakera pod kolanami,wielkości jajka.Jeden usunięto (punkcja)a z drugim
                    lekarz chce jeszcze poczekać.Pozdrawiam i życzę dużo,dużo zdrowia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka