blacktess 24.12.08, 14:24 Czy znacie osoby żyjące z tą chorobą już długie lata i jako tako funkcjonujące bez pomocy innych osób? Co jest ważne, aby być sprawnym ? Jakaś dieta,ćwiczenia , zabiegi? Będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola_dowgiallo Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 31.12.08, 17:27 Już nie raz pisałam na tym forum ,choruja już pół mojego życia można z nią żyć,tylko trzeba ją zakceptować,i wszystko będzie dobrze.Być sprawnym w miarę posuniętej choroby TAK trzeba z nią WALCZYĆ I SIĘ NIE PODAWAĆ TO JEST BARDZO WAŻNE.A co do drugiej osoby warto mieć kogoś bliskiego gdy nadchodzi kryzys ja mam szczęście mam wsparcie w rodzinie,bo miałam tak zwane wzloty i upadki ostatni w tym roku w marcu myślałam ,że czeka mnie już wózek ,ale wyszłam z tego i znów chce mi się ŻYĆ Pozdrawiam cię gorąco i całą twą rodzinkę Jola Odpowiedz Link
aniabo.5 Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 03.02.09, 20:08 Witam!Ćwiczenia są bardzo ważne, dlatego, że nie można dopuścić do zalania stawów błoną maziową. Jak stwardnieje to nie ma odwrotu. Dlatego trzeba ćwiczyć systematycznie z wyjątkiem okresów zapalnych - wtedy sobie odpuścić. Ważne aby nie rozczulać się nad sobą i liczyć na siebie. Dobrze jest ograniczyć białko i tłuszcze mięsne na rzecz roślinnych, nie żałować sobie imbiru imbiru, cynamonu, herbaty rainbow i yerba mate, pić rokitnik (chroni żołądek i wątrobę) i nalewkę długowieczności benedyktynów(przeciwdziała anemii). Oczywiście ruch i rehabilitacja, krio, kapiele siarkowe, w stanach bólowych laser bardzo pomaga, mnie pomagają także opaski magnetyczne na kolana, nadgarstki i kostki - zakładam je na noc. Nie rozstaję się także z bamboszami wełnianymi, odkąd je noszę w domu nie miałam ataku w kostkach. Oczywiście to wszystko razem z odpowiednim i stałym leczeniem u dobrego reumatologa. Pozdrawiam Odpowiedz Link
beatakuja Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 01.03.09, 18:51 ztym da się żyć. Trzeba dbać o dietę, tak jak napisała poprzedniczka. Dużo gotowanych warzyw, bo surówki schładzają organizm, a w konsekwencji nerki, co dalej dobrze nie oczyszcza.Białko najlepiej roślinne (fasole, cieciorka, soczewice.groch). Jeżeli mięso to wołowina,królik,gęś, jagnięcina, kożlina te mięsiwo też rozgrzewa. Przyprawy jak wyżej napisała kol. Unikać ziemniaków, papryki, pomidorów, słodyczy,mleka. Stosować rózne kasze i zboża,trochę mniej pszennego. Gimnastyka, zabiegi, spacery i unikać stressu.Kąpiele w słomie owsianej ugotowanej z tymiankiem. Cieszyć się każdym dniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
szyszka-85 Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 06.06.16, 09:49 Witaj,dziękuję za Twoje rady.Czy mogłabyś może polecić jakiegoś dobrego lekarza?Bardzo Cię proszę,spróbuj Odpowiedz Link
dzini12 Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 19.12.13, 14:19 blacktess napisała: > Czy znacie osoby żyjące z tą chorobą już długie lata i jako tako > funkcjonujące bez pomocy innych osób? Co jest ważne, aby być > sprawnym ? Jakaś dieta,ćwiczenia , zabiegi? > Będę wdzięczna za informacje. Sorry nie takiej opcji byc sprawnym przy rzs długoletnim,ja choruje 44 lata po pierwszej ciąży dzis mam 65 lat i pomimo leczenia w USA,Izraelu i w Polsce najnowoczesniejszymi metodami nie jestem sprawna w 100%,ręce okropne,nogi jeszcze gorsze,pomimo sanatorium,ćwiczeń,ale pocieszam Cie pomimo wieku pracuję zawodowo.prowadzę wprawdzie automatem ale jeżdę bo chodzic nie moge.Jest to choroba okrutna tymb.że mam po mamie,Organizm wykończony chemią tj.MTX sterydami,ratuje się suplementami diety z Firmy Vision,stosuję diete ale zawiodła mnie bo te ciągle warzywa nie daja mi smarowania w stawach,więc ostatnio zajadam sie boczkiem,żeberkami chociaż raz za 44 lata choroby uzyje sobie na jedzeniu i tak nic mi juz nie pomaga.Pije codziennie tran MOLLERSA i to jest najlepsze czego dawniej nie robiłam,dopiero jeden z lekarzy rosjanin mi pomógł.Chcesz więcej knf.podam Ci maila danar1@vp.pl Odpowiedz Link
agusia1262 Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 27.12.13, 19:48 ClinMed Doradztwo Medyczne zaprasza na bezpłatne konsultacje osoby, u których zdiagnozowano reumatoidalne zapalenie stawów. Osoby zainteresowane proszone są o kontakt telefoniczny (tel. 510-388-858) od pondz.-pt w godz. 9.00-17.00. Zapraszam do kontaktu, dr n. biol. Agnieszka Kulig mail: kuligagnieszka@interia.pl tel. 510-388-858 Odpowiedz Link
jobaba Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 02.01.14, 00:54 Ta Pani handluje danymi pacjentów. Sprzedaje firmom za duże pieniądze namiary na chorych aby łatwiej znaleźli chętnych do różnego rodzaju badań. Każdy z nas sam może znaleźć te informacje w internecie i nie trzeba mieć pośrednika, który sprzedaje tam gdzie więcej dostanie a nie gdzie chory ma bliżej lub dostanie lepsze leczenie. Odpowiedz Link
jobaba Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 02.01.14, 00:59 Przy obecnych metodach leczenia TAK. Tylko w Polsce jest trudno trafić na lekarza, który dobrze leczy. Dlatego najpierw przeczytaj poradnik Jak leczyć reumatoidalne zapalenie stawów i potem porównaj swoje leczenie z tym co tam ten doktor pisze. Ja przeżyłam szok widząc różnice między tym jak się RZS leczy w UK a jak w Polsce. Odpowiedz Link
dzini12 Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 23.07.14, 11:43 blacktess napisała: WITAM cIE CZYTAM TWOJE POSTY,moge Ci powiedziec,że bedzie trudno byc sprawnym do starości,najpierw kochana potrzeba dozyc tej starości,ja choruje 0d 23 lat tj.45 lat to sobie policz juz sie postarzałam,ale wybacz,że Cie zasmuce mam rzs po mamie,babci i zawsze mama mnie pocieszała,że jak sie zestarzeje to on mi odpuści,nieprawda mam swoje lata przeżyte w strasznym bólu,było czasami lepiej,ale walka trwała i trwa do dzisiaj z ta choroba,gdzie i u kogo ja nie byłam i nic,osttnie moje wpisy na forum w sprawie komórek macierzystych,poczytaj nie udalo się kompletnie nie tędy droga,rzs nie wyleczysz,zupełnie z niewiadomego powodu ma remisje i z tego powodu mam kolejny rzut,którego wydaje mi się nie przetrzymam,ale powoli wychodze,ale jedno Ci napisze mimo tych 67lat nadal pracuje zawodowo,prowadze samochód oczywiście automat,prowadze duzy dom,duzo sie ruszam,wyobraż sobie jade do pracy na 7-ma wyobraż sobie jak jest mi przy porannej sztywności zwlec sie z łóżka,umyć,wystroic i jechac do pracy,ale chyba to mnie trzyma w pionie,tak zreszta doradzaja mi koleżanki w pracy,przyjeżdżaj bo dzieki temu chodzisz całkiem dobrze,ale powykręcało co chciało,wstydze sie ludzi przy pierwszym kontakcie, i wogóle.To tyle abys sie nie załamała zyczę wytrwałości Dana > Czy znacie osoby żyjące z tą chorobą już długie lata i jako tako > funkcjonujące bez pomocy innych osób? Co jest ważne, aby być > sprawnym ? Jakaś dieta,ćwiczenia , zabiegi? > Będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link
blacktess Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 28.07.14, 19:20 Do dzini, dzięki za cenna odpowiedź. Wiem,że bywa ciężko ale pocieszające jest to,że po tylu latach choroby można chodzić o własnych siłach. Napisz proszę, jakie długie były u Ciebie remisje i czy miałaś takie okresy, kiedy nie brałaś żadnych leków? Ja choruję od 6 lat. W jakim stanie byłaś po 6 latach RZS? Czy miałaś już jakieś deformacje? Wydaje mi się,że jestem jeszcze w dość dobrym stanie, ale może choruję za krótko,żeby mieć jakieś deformacje ? pozdrawiam Odpowiedz Link
dzini12 Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 29.08.14, 10:05 witam Cie,deformacje miałam bardzo wcześnie,bo 45 lat temu nie było takich leków jak teraz,musisz brac leki biologiczne,może uda Ci sie zachamować to paskudztwo,one nie dopuszczaja do deformacji,mniej boli, nie wyniszczasz żołądka lekami p.zapalnymi.Pozdrawiam zycząc polepszenia dzini Odpowiedz Link
jobaba Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 17.09.14, 14:36 Można tylko trzeba się odpowiednio leczyć. Radzę poczytać najpierw poradnik dra Niebrzydowskiego a potem tak się leczyć i będzie dobrze. Odpowiedz Link
katarzynaijerzy Re: czy z rzs można być sprawnym do starości? 19.09.14, 14:42 Polecam suple naturalne www.zdrowadroga.com/news/reumatyzm/ Darmowe konsultacje zapraszam Odpowiedz Link