Dodaj do ulubionych

Jakie atrakcje w Jastarni?

02.05.10, 10:35
Wybieramy się w tym roku z dziećmi do Jastarni. Będziemy mieszkać przy ul.
Wydmowej.Czy ktoś mógłby nam powiedzieć, co warto zwiedzić w Jastarni lub w
okolicy. Jaka jest tam plaża i czy często zdarzają się zimne prądy? A także
gdzie warto zjeść dobry i niedrogi obiad. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • agusia3301 Re: Jakie atrakcje w Jastarni? 02.05.10, 13:15
      Witam.Ja również wybieram się do Jastarni w tym roku, już po raz czwarty,
      przełom czerwiec-lipiec. Mnie osobiście bardzo się tam podoba. Plaża jest
      szeroka, czysta, i jest wiele zejść na nią. Oddzielona jest lasem w którym jest
      szeroka ścieżka rekreacyjna, mnóstwo ławeczek. Jastarnia jest spokojnym
      miasteczkiem, bardzo zielonym,z tego co zauważyłam to przyjeżdżją tam głównie
      rodziny z dziećmi, ludzie starsi, młodzi również ale raczej tacy co nie szukają
      nocnych rozrywek i może dlatego jest spokojnie.Można się przejechać kolejką do
      Juraty- też pięknej. Przy głównej ul. Sychty ( ale nie tylko- przy bocznych
      uliczkach również)jest bardzo dużo przeróżnych knajpek, kawiarni, cukierni,
      smażalni ryb. Jestem pewna że będziecie zadowoleni.Oby pogoda dopisała. Ja już
      liczę dni. Pozdrawiam.
      • agusia3301 Re: Jakie atrakcje w Jastarni? 02.05.10, 13:23
        Aha i jeszcze jedno.Z tego co kojarzę, ulica Wydmowa jest troszkę z dala od
        centrum ale bardzo blisko plaży i chyba fajne miejsce. Z resztą, w Jastarni
        jest wszędzie blisko do wszystkiego. Nawet zastanawiałam się czy by przy tej
        ulicy nie wynająć kwatery. Może w przyszłym roku tam będę szukać miejsca.
        • joka-998 Re: Jakie atrakcje w Jastarni? 02.05.10, 19:43
          Bardzo dziękuję za dobre wiadomości. Tylko wyczytałam gdzieś na forum, że w
          Jastarni i w ogóle na Półwyspie często zdarzają się zimne prądy, a moje dzieci
          uwielbiają kąpiele. Ale mam nadzieję, że nie będzie źle. A jeszcze jedno, czy w
          Jastarni ceny są bardzo wygórowane (mam na myśli art. spożywcze)? Serdecznie
          pozdrawiam.
          • alfajet-777 Re: Jakie atrakcje w Jastarni? 02.05.10, 20:21
            Witam , postaram się odpowiedzieć na kilka pytań , Jak jedna koleżanka napisała
            , plaża jest szeroka , lecz w Helu szersza , dodatkowo w Jastarni można odbyć
            loty widokowe jak i rejsy statkiem , jest też tramwaj wodny do Gdyni .
            Zwiedzić na pewno trzeba Władysławowo , Rozewie i Hel oraz Trójmiasto , do
            Trójmiasta najlepiej wybrać się Tramwajem Wodnym , a po półwyspie nie ma jak Kolej .
            W Helu co zwiedzić , poszukaj moich wpisów już nie raz pisałem o półwyspie .
            Co do cen , to ceny są według mnie trochę wyższe niż w innych miejscowościach ,
            choćby dla tego ze są to rejony turystyczne to raz a dwa nie ma w pobliżu
            żadnych pół uprawnych . ( Kajzerka potrafi kosztować 40 gr ) Ale da się wyżyć ;D
            Co do prądów morskich , Jak będzie w morzu zimno idziesz nad zatokę i na odwrót
            masz wybór więc nie masz co narzekać , faktycznie zdarzają się zimne prądy ale
            to rzadkość , ew wsiądziesz w Pociąg i podjedziesz do Helu gdzie woda potrafi
            być bardzo ciepła , ( Najzimniejsze prądy są w okolicach Kołobrzegu ) .
            Jastarnia jest jednym z bodaj największym miasteczkiem na półwyspie , Co do
            Juraty to drogo jak diabli ( Snobistyczny kurort ) Hel - miłe i ciche miasteczko
            może nawet za ciche jak na jego wielkość , po 20 raczej zamiera ale jest
            przytulnie , Chałupy zdominowane przez Kempingi - trzeba lubić te klimaty .
            Życzę udanego pobytu . Ja na półwysep jeżdżę już od kilku lat i jestem bardzo
            zadowolony .
            Pozdrawiam
            • ania-bell Re: Jakie atrakcje w Jastarni? 06.05.10, 11:02
              Fajnie opisałeś cały półwysep i w zasadzie mogłabym nic nie pisać
              ale mam jedno ale co do Jastarni, szkoda, że gospodarze nie potrafią
              nic zrobić z plażą zatokową i dnem w zatoce bo to świetne miejsce
              dla dzieci z bardzo ciepłą wodą ale co to za przyjemność siedzieć na
              plaży usłanej kapslami od piwa i kawałkami patyczków a kosza nie
              idzie uświadczyć a wejście do wody po glonach i puszkach albo
              kawałkach butelek do przyjemnych nie należy, nie wspomne już o
              bezpieczeństwie. Wiadomo, że nie zrobili tego miejscowi tylko raczej
              turyści ale nie zauważyłam aby władze coś z tym robiły.
              Plaża zatokowa na Helu jest o wiele przyjemniejsza i bardziej czysta.
    • montegeo Re: Jakie atrakcje w Jastarni? 06.05.10, 14:36
      najsłynniejsze są w Jastarni polskie bunkry z 1939 (jeden udostępniony do
      zwiedzania)- tutaj
      Jest jeszcze molo spacerowe. W lipcu i sierpniu są zwykle loty widokowe - z
      lotniska od strony Juraty.
      Ale nie wszyscy gustują w militariach. Więc dla urozmaicenia można pojechać np.
      rowerem dobrą ścieżką prowadzącą przez cały półwysep. Najwięcej ciekawostek jest
      na końcu półwyspu -
      tutaj

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka