Dodaj do ulubionych

Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia laika

05.08.10, 00:11
Nie wiecie, jaka jest temperatura wody w Bałtyku i czy można pływać? Pierwszy
raz wybieram się nad Polskie morze, z nastawieniem na pływanie

pytanie numer 2 - czy będąc w piątek rano gdzieś nad morzem (jeszcze nie wiem
gdzie pojade, nie znam okolicy, ale raczej bede celował w jakiś sredniej
wielkości kurort (w miejscowości bez portu) czy jest szansa znaleźć nocleg na
3 noce?
Obserwuj wątek
    • bella_cwir Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 01:26
      Jeśli chodzi o temperaturę wody w Bałtyku to waha się ona między 18 a 21 stopni Celsjusza.
      Zależy to od tego, jaka to część wybrzeża.
      Czy można pływać? Owszem. To zależy od tego, czy umiesz pływać :) czy temperatura (na przykład) 19 stopni Ci odpowiada (nie jest dla Ciebie za zimna woda) i czy na danej plaży nie ma zakazu kąpieli na przykład ze względu na bakterie coli, albo chociażby sinice.

Co to pytania numer 2, to trochę trudno jest na nie odpowiedzieć jednoznacznie. Z tego co się orientuje, to większość kwaterodawców zaznacza w swoich ofertach, że wynajem na minimum 5 dni. Ale równie dobrze możesz trafić na jakieś wolne pokoje na weekend, które ktoś wynajmie Ci bez problemu. Jednak musisz liczyć się z tym, że ciężko będzie coś znaleźć, że względu na to, że będzie okres weekendowy, a po drugie, jeśli to mają być tylko 3 dni, to kwaterodawca może za to sobie policzyć trochę większą cenę niż w przypadku dłuższych pobytów, ponieważ 3-dniowe pobyty są dla niego mało opłacalne.
      Ale jeśli w danej miejscowości, do której pojedziesz będzie dużo wolnych miejsc, to bez problemów znajdziesz nocleg i może nawet nie po wygórowanych cenach.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku :)
      • bella_cwir Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 01:33
        To jeszcze raz ja :)

Zapomniałam dopisać jeszcze jednej rzeczy.
        Otóż zakaż kąpieli może być również wtedy, kiedy jest wysoka fala.
        Czyli wtedy, kiedy morze jest wzburzone i fale są wysokie, z powodu silnego wiatru.
        A po drugie - nawet jeśli morze jest spokojne to i tak cały czas jest w ruchu. Musisz wiedzieć, że w morzu pływa się trochę inaczej niż w basenie czy jeziorze. Jak są fale, małe czy duże to wtedy takie rekreacyjne pływanie jest trudniejsze. Trzeba się pilnować, aby fale nie ściągały nas w niechcianym kierunku i trzeba też uważać, aby się nie zachłysnąć przez fale. No i trzeba umiejętnie trzymać głowę nad powierzchnią wody, jeśli trochę buja :)
        No i niestety, kiedy fale są dość znaczne to pływanie jest wręcz niemożliwe. W grę wchodzi tylko pluskanie się i inne zabawy :)
        Pozdrawiam :)
        • hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 10:43
          Dzięki za odpowiedzi. Plywac umiem i fale nie stanowia problemu a raczej
          atrakcje ( o ile nie ma czerwonej flagi :)).

Wlasnie ten nocleg mnie niepokoi. DOtychczas jedzilem do Bulgarii / chorwacji i
          tam zawsze wynajmowalem na tyle ile potrzebowalem (1-2-3-7 nocy) i nie bylo
          problemu a czytalem na polskich stronach ludzi posiadajacych kwatery do
          wynajecia, ze chca na caly tydzien co dla mnie odpada, bo tydzien siedziec w
          jednym nudnym miejscu wydaje mi sie niemozliwe;)

• hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 07.08.10, 21:30
        Już wróciłem.:))

Woda miała tak jak pisałaś - 19 stopni. Byłem zaskoczony morzem i plażą, w
        porównaniu np do Bułgarii koszmarna różnica na niekorzyść.

Niemniej jednak jak już się zamoczyłem dało się pływać. Pływałem dwa dni -
        piątek i sobotę. Pogoda słaba, były też deszcze

Pewną farsę stanowią strzeżone kąpieliska, gdzie boje czerwone są na wodzie o
        głębokości do pasa i jak się popłynie dalej, ratownik gwiżdże. Ogólnie jak ktoś
        chce więcej popływać - musi iść na niestrzeżoną plażę.

Tak czy inaczej z wyjazdu jestem zadowolony. Sporo popływalem, morze to jednak
        morze :). Największą zaletą polskiego morza jest bliskość. Kąty Rybackie -
        4,5godziny od Warszawy - super.

Wkrótce umieszczę jakiś poradnik ze zdjęciami dla takich nowicjuszy jakim ja bylem
    • monikaa13 Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 10:11
      Możesz wyjaśnić to pytanie "Czy można pływać?" Bardzo mnie ciekawi,
      proszę.

Co do noclegów, bez problemu znajdziesz.
      • hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 10:45
        chodzi o to czy woda nadaje sie do plywania, czy nie jest taka temperatura ze
        wchodzisz do wody i wychodzisz po paru minutach siny. Jesli jest 21 stopni to
        juz nie ma tragedii.

Bo ostatnio nie bylo upalow zstad obawiam sie o temperature wody.

Czy da sie plywac w Bałtyku z otwartymi oczami bez okularkow? Jak zasolenie?

• monikaa13 Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 11:15
          Na pewno nie jest taka zimna, żeby nie można pływać. Zresztą jak
          pojedziesz to zobaczysz ile ludzi w wodzie będzie siedziało i sam
          wskoczysz :)

Co do oczu to wiesz nie wiem, bo nie pływam pod wodą. Otworzyć oczy
          można na chwilę ale czy dłużej to nie wiem poprostu.

A o nocleg naprawdę się nie martw, bez problemu znajdziesz. Wierz
          mi. Byliśmy w połowie lipca nad morzem i nocleg na jedną noc
          znaleźliśmy od razu i to bardzo blisko morza, w centrum. Byliśmy w
          Dębkach. Na 3 noce będzie jeszcze prościej.
          • hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 11:30
            to pozytywne informacje.

A czy duzo jest nad polskim morzem takich hoteli rodzinnych i pensjonatow?
            Interesuje mnie najbardziej niezalezny nocleg( czyli bez akcji typu wspolna
            lazienka, kuchnia, zamykanie drzwi przez gospodarza, mieszkanie kątem u kogoś)
            • monikaa13 Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 11:56
              Drzwi zamykane są zawsze no chyba, że w hotelu wtedy nie. Ale każdy
              wczasowicz posiada klucz i może sobie te drzwi w każdej chwili
              otworzyć.
              Trudno, żeby w pensjonacie drzwi wejściowe całą noc były otwarte.

Co do niezależnych noclegów to najlepiej hotel. Jeżeli nie może być
              hotel to pensjonat. Łazienka w pokoju jest już standardem więc
              raczej w pokoju będzie :) Z kuchnią jest gorzej. Często jest tak, że
              jest jedna na dole dla wszystkich gości. Chyba, że wynajmiesz sobie
              mieszkanko, kawalerkę np. wtedy masz spokój i wszystko n amiejscu
              ale mieszkania to raczej w większych miejscowościach lub miastach.

Co do rodzaju pensjonatu to znajdziesz sobie taki jaki ci będzie
              odpowiadał tylko weź pod uwagę, że w sezonie bez rezerwacji nie ma
              dużego wyboru. Coś znajdziesz ale czy spełni twoje wszystkie warunki
              nie daję głowy.
          • hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 07.08.10, 21:46
            nocleg rzeczywiście znalazłem i to bez problemu. jak się okazuje na jedną noc (z
            piątku na sobotę) było łatwo znaleźć. Gorzej na parę dni, ale akurat jedna noc
            mi pasowała;)
      • hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 07.08.10, 21:36
        > Możesz wyjaśnić to pytanie "Czy można pływać?" Bardzo mnie ciekawi,

Pytanie jednak nie było pozbawione podstaw. Woda zimna jak z lodówki. Pływanie
        można powiedzieć stanowi sport ekstremalny. Coś jak studnia lodowa w niektórych
        SPA:). W piątek jak byłem około godz 12 to w morzu w zasiegu wzroku było z 5
        osób. Dziś już więcej się odważyło, kolejna rzecz która mnie zdziwiła to
        praktycznie nikt nie umie pływać, stoją ludzie w wodzie po pas i podskakują jak
        fala płynie.
    • woytheck Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 11:57
      plywanie z otwartymi oczami w Bałtyku jest na pewno mniej uciazliwe jak kontakt z chlorowana woda w basenie (przynajmniej dla mnie)

to ze jestes swietnym plywakiem dla morza ma najmniejsze znaczenie, nie takich zabierało, silny prad, rozne temperatury wody, jakis skurcz i po zawodach

Jezeli chodzi o miejsca to jest jeszcze jakby nie bylo srodek sezonu, w naszych kwaterach nie ma wolnych miejsc, jeden pokoj jest wolny od 15stego sierpnia i to wszystko. Jezeli chcesz poplywac to spokojnie masz czas do polowy wrzesnia, morze jest nagrzane i temperatury ponizej 18 stopni nie powinny schodzic. temperatury wyzsze beda na pewno w Zatoce Gdańskiej i na Mierzei Wiślanej niz na otwartym morzu. Zatoke odradzam, brak fal, morze jak jezioro, ale o dziwo w tym roku morze jest wyjatkowo czyste i najbardziej narazona na zanieczyszczenia Zatoka jest w miere OK. To ze morze jest czystsze niz w latach ubieglych potwierdzily badania sanepidu a i na oko widac ze jest lepiej.

Polecam Kąty Rybackie

• hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 12:16
        Dzieki za informacje. A czy wiesz jak nazywa się tam pensjonat, podobno nad samą
        plażą? kolega mi mowił ze jest cos wiekszego blisko morza
        • woytheck Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 05.08.10, 13:14
          nad samym morzem jest pensjonat Wielorybek
          • hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 07.08.10, 21:43
            > nad samym morzem jest pensjonat Wielorybek

dzięki za tą odp, poszukałem w necie i znalazłem.
      • hipciooo Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 07.08.10, 21:43

> plywanie z otwartymi oczami w Bałtyku jest na pewno mniej uciazliwe jak kontakt

potwierdzam, woda mimo że niezbyt przejrzysta nic nie szkodzi oczom. Normalnie można pływać z otwartymi oczami, nic nie szczypie. Okularki niepotrzebne a powiedziałbym nawet niewskazane.

> z chlorowana woda w basenie (przynajmniej dla mnie)

dla mnie również. Na basenie bez okularków ciężko, a w Bałtyku hulaj dusza.

> to wszystko. Jezeli chcesz poplywac to spokojnie masz czas do polowy wrzesnia,

Myślę, że jeszcze się wybiorę w tym roku. Da się pływać, a morze daje sporo radości. Urokiem Bałtyku są też ciągłe fale - raczej tego nie ma w Morzu Czarnym

> morze jest nagrzane i temperatury ponizej 18 stopni nie powinny schodzic. tempe
        > ratury wyzsze beda na pewno w Zatoce Gdańskiej i na Mierzei Wiślanej niz na otw

Właśnie byłem na mierzei - w Kątach Rybackich oraz Krynicy Morskiej. 19 stopni. Po przyzwyczajeniu - daje się pływać.

> a jest w miere OK. To ze morze jest czystsze niz w latach ubieglych potwierdzil
        > y badania sanepidu a i na oko widac ze jest lepiej.

Najgorzej moim zdaniem przy samym brzegu. Odchodząc w głąb ze 100m woda czystsza. Przy brzegu np w Kątach przy wejściu po kolana stóp już nie widać. Pływając troche trudno ocenić czy np jest głębokość 70cm czy 1,5m czy 2,5m. Sporo też miejsc z takimi zielepuchami - zagęszczenie takie, ze aż czuć pod rękoma
    • mamabasia Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 08.08.10, 14:56
      17-18 stopni ani 5-6 w skali B nie przeszkadzało moim dzieciom
      pluskać się w Bałtyku.
      • barton12 Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 19.01.21, 21:34
        Chciałbym odpowiedzieć na pytanie czy można pływać w Bałtyku z otwartymi oczami pod wodą. Otóż tak. Można w Bałtyku pływać pod wodą z otwartymi oczami.
        Mieszkam w Kołobrzegu od 30 lat i od 2 lat zauważyłem że to jest możliwe. Wiem że wcześniej to nie było możliwe. Kiedy zapomniałem okularów to niestety pływałem z zamkniętymi oczami. Nie mam pojęcia co się stało. Woda jest rzeczywiście bardziej przejrzysta i ma czasami niesamowity turkusowy kolor. Być może oczyściła się. Powiem więcej. Mam często podrażnienia spojówek wracając z pracy. Jednak nigdy nic się nie dzieje po kąpieli w morzu Bałtyckim z otwartymi oczami. Powiem więcej. Po kąpieli w morzu przez kilka dni nie mam problemu ze spojówkami.
      • barton12 Re: Czy da sie traz pływać w morzu I inne pytnia 19.01.21, 21:42
        Coś mi się wydaje, że zasolenie Bałtyku się zmieniło. Może ma to związek z rozmnażaniem ryb. Bo są na wyginięciu. Tak tylko filozofuję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka