Dodaj do ulubionych

Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje?

19.01.11, 13:42
Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje nad morzem? Chyba już coraz więcej ludzi robi to wcześniej, żeby mieć spokój i pewność. Ja zawsze rezerwuje w okolicach marca bo w Polsce coś jak last minute nie za bardzo działa. Jakie są Wasze opinie? Przy okazji godne polecenia: gdzie na wakacje nad morze?
Pozdrawiam, Aga
Obserwuj wątek
    • ania-bell Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 20.01.11, 09:31
      planowanie i rezerwacja najczęściej na przełomie stycznia i lutego jeśli chodzi o morze, w górach zdecydowanie później około marca, kwietnia.
      • aura1508 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 20.01.11, 10:42
        Mam zarezerwowany wyjazd od listopada 2010. Też jestem zaskoczona ale dzwoniłam w październiku do kilku fajnych ośrodków w tym do Columbusa w Rowach i miejsc na interesujący mnie termin czyli czerwiec 2011 już nie było :-( Tak więc w listopadzie zarezerwowałam pobyt a w styczniu wpłaciłam zaliczkę.
        • marcin.73 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 20.01.11, 12:42
          Ja nie wiem, co się dzieje, ale z roku na rok ludzie wcześniej rezerwują wczasy nad morzem. Jeszcze parę lat temu nie było problemu z rezerwacją nawet pod koniec marca. W tym roku już paru znajomych nie "załapało się" na rezerwację we wcześniej upatrzonych ośrodkach, bo już wszystko zarezerwowane. Oczywiście są wolne terminy, ale nie koniecznie wtedy, gdy mamy już zaplanowany urlop w pracy. Najgorzej jest w tych ośrodkach, które na przełomie czerwca i lipca mają jeszcze ceny "pozasezonowe" - te terminy chyba już w zeszłym roku mieli zarezerwowane. W końcu dzieci mają już wtedy wakacje, a niektóre oferty nadal są dość atrakcyjne (oczywiście w porównaniu do cen w "wysokim sezonie"). Wygląda na to, że zagraniczne wczasy powoli stają się coraz mniej atrakcyjne dla Polaków.
          • aura1508 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 20.01.11, 13:04
            Jak dzwoniłam do ośrodków z pytaniem o pobyt to otrzymywałam informację, że ludzie w dniu wyjazdu rezerwują już na następny rok, chociaż jeszcze cenników nie ma. Dla mnie to był totalny szok :-D Byłam pewna, że dzwoniąc w październiku wezmą mnie za idiotkę a okazało się, że nie :-D Także często okazuje się, że te fajniejsze rodzinne ośrodki (bo o takich piszę), na początku roku sprzedają ostatnie miejsca.
            Dodam jeszcze, że dzwoniłam do ośrodka w Rogowie, to pani z recepcji powiedziała, że od czerwca 2010 już nie mają terminów na cały sezon 2011 i żebym dzwoniła pod koniec stycznia, jak będą ludzie wpłacać zaliczki to może coś się zwolni :-( Niesamowite :-)
            • inka_34 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 20.01.11, 14:07
              Ja rezerwacje robiłam 4.01.2011 r. i był to już ostatni pokój w pensjonacie wolny. Całe szczęście bo bardzo zależało mi na tym pensjonacie. Myślę, że dużo ludzi rezerwuje pobyt na kolejne wakacje - kończąc wakacje Pozdrawiam Inka;-)
    • halina_n2 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 20.01.11, 19:02
      Z mojego doswiadczenia, jesli ktos planuje wyjazd w srodku wakacji (druga polowa lipca i poczatek sierpnia), to marzec to absolutnie ostatni moment na dokonywanie rezerwacji. Na last minute w tym okresie nie ma co liczyc. Z rezerwacjami na pozostale terminy nie trzeba sie az tak spieszyc.
      Osobiscie zwykle planuje i rezerwuje pol roku wczesniej, bo jestem niecierpliwa i nie moge sie doczekac wakacji :).
      • marex59 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 20.01.11, 19:23
        Ja przeważnie rezerwuję w połowie marca na lipiec i nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem oferty która mnie interesuje.Mocno mnie dziwi fakt że ludzie już w zeszłym roku planują wakacje.Dla mnie to już jest chore żeby planować tyle miesięcy do przodu.Człowiek nie wie czy dożyje do tego czasu a co dopiero planowac z takim wyprzedzeniem .No ale jeśli ktoś tak mocno się uprze z takim wyprzedzeniem to nie ma sprawy .Najważniejsze jest to żeby być później zadowolony z tej oferty a to nie zawsze jest takie oczywiste.
        • magda1039 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 21.01.11, 10:16
          Ja rezerwowałam 10 stycznia, w dwóch wybranych ośrodkach nie było już miejsc więc musiałam szukać dalej, w innej miejscowości się udało . Ja potrzebuję domku 8 osobowego a takich jest najmniej, zazwyczaj są 4-5 po kilka na osrodku a 8 osobowych albo niema albo jest jeden więc jest mi trudniej, dodam że wykonałam 12 telefonów zanim trafiłam na wolny termin.
          • fatima5 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 21.01.11, 18:23
            co wy za glupoty piszecie?
            w tamtym roku pelno wolnych miejsc bylo z dnia na dzien a wy planujecie na rok wczesniej?
            • marcin.73 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 24.01.11, 12:24
              Masz racje, wolnych kwater teoretycznie jest mnóstwo, tyle, że.... tylko teoretycznie.
              Z kwaterami jest prawie tak samo, jak z używanymi samochodami: oferta ogromna, a jak się chce kupić, to pół roku można chodzić i nic ciekawego nie znaleźć, bo przynajmniej 80% samochodów w komisach i z ogłoszeń nadaje się raczej na szrot, a nie do jazdy. Nadające się do jazdy owszem też się trafiają, ale są bardzo drogie. Kupienie samochodu za rozsądną cenę i w rozsądnym stanie technicznym proste nie jest.
              Ale wracając do kwater, to przebywając w zeszłym roku w Mrzeżynie, też miałem wrażenie, że wolnych miejsc jest od zatrzęsienia. O ile w pierwszym tygodniu pobytu była to prawda (koniec czerwca), to w pierwszy lipcowy weekend wynajęcie czegokolwiek nie było proste. Najlepsze było to, że na prawie każdej kwaterze była wywieszka o treści "Wolne pokoje", a jak człowiek wszedł i się pytał, to się okazywało, że wolnych pokoi jednak nie ma. Wolne kwatery były tylko w wersji z WC na korytarzu, albo te w drogich ośrodkach. O domkach można było zapomnieć.
              Owszem, można jechać nad morze nawet "w ciemno", ale raczej nie z dziećmi, bo można potem cały dzień stracić na nerwowym szukaniu czegoś sensownego. Zwłaszcza, jeżeli przyjeżdżamy w weekend i jest piękna pogoda.
              Czyli zasada jest taka sama, jak w przypadku samochodów: jak szukamy byle czego, to znajdziemy bez problemu, ale jak szukamy czegoś w miarę fajnego w rozsądnej cenie, to oferta jest dość skromna i trzeba "polować".
              • fatima5 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 25.01.11, 10:46
                W rozsądnej cenie, w dzisiejszych czasach będzie cieżko, wszystko drożeje, więc za rozsadną cenę ,przy samej plaży z łazienką nic sie raczej nie znajdzie.Owszem , cos daleko, o niskim standardzie jjak najbardziej. Teraz gdy prognozuje się upadek polskich biur podróży, może faktycznie być więcej ludzi, ale nie z wyboru, lecz z rozsądku, nie każdy będzie latał z Berlina.Poza tym to tylko dwa miesące jak nie zarobi teraz ,to kiedy?
                • aura1508 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 25.01.11, 11:37
                  Oj Fatima, wymądrzasz się a nic nie wiesz. Szukałaś? Rozglądałaś się? Co oznacza Twoim zdaniem "rozsadna cena"?
                  Znalazłam 5 (słownie pięć) ośrodków o wysokim standardzie, mające świetne opinie a za przyzwoite pieniądze czyli w czerwcu pobyt do max 2800zł za 4 osobowa rodzinę z pełnym wyżywieniem. W lipcu i sierpniu ceny wyższe średnio o 20zł/os więc nie tak dużo.
                  Ale....ponieważ są to miejsca jak już wyżej napisałam bardzo atrakcyjne o dobrym standardzie, są najzwyczajniej w świecie oblegane. Dlatego nie dziwi mnie fakt, że dzwoniąc w październiku okazało się, że w niektórych z ośrodków nie ma miejsc.

• marcin.73 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 25.01.11, 14:15
                    Ta kwota, to za ile dni?

Może przykład pierwszy z brzegu : www.4poryroku.nadmorzem.net/pl/kalendarzdomkow.html
                    Fakt, że domki fajne, ale ceny do niskich moim zdaniem nie należą i na moją kieszeń na pewno nie są, a jak widać w sezonie już właściwie wszystko wynajęte.
                  • fatima5 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 25.01.11, 17:22
                    Nie wymądrzam się, tylko dobrze wiem.Inwestycje , remont dobre meble kosztują, takie tanie osrodki zazwyczaj są o niskim sandardzie od lat nie remontowane , więc i cena niższa, jak piszesz nie ma w nich już miejsc w zimie , o tak nie ma bo sa tanie.Natomiast to co dobre jakosciowo wymaga ciaglemu polepszaniu standardu więc i cena wysoka.
                    A jak kwaterodawcy zauważą większy popyt , co faktycznie może być możliwe ze względu ma problemy biur podróży i obawy ludzi,natychmiast podniosa ceny , więc jest popyt to i cena w górę...z własnego doswiadczenia wiem ze ceny 50-60 zł za osobę za nocleg do 200 m do plaży są niespotykane a jak są to juz zajęte i trzeba doliczyc parking okolo 20 zł, bo teraz osrodki się wycfaniły i chcą również za miejsce parkingowe.
    • twitti Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 25.01.11, 14:41
      A ja chcialam juz zarezerwowac osrodek w Jantarze lub Katach Rybackich i jeden telefon nie odbiera, wiec jeszcze nie zaczeli sezonu, a w drugim jeszcze nie maja cennikow na nowy rok. Tak wiec to zalezy od osrodka.
      • aura1508 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 25.01.11, 14:47
        marcin73 kwota podana jest za pobyt 14 dniowy tak jak pisałam wcześniej w czerwcu. W lipcu jest trochę drożej ale ceny nie zwalają z nóg.
        W tym linku, który podałeś ceny jakieś strasznie kosmiczne :-(

Zobacz ceny tu:
        www.bursztyn.net.pl/domki-letniskowe-sianozety.php
        www.jat.pl/100,---Diament----w-Pobierowie
        www.jantar-morze.pl/cennik.html
        www.astoria-dziwnow.pl/cennik.htm
        www.hutmen.uzdrowisko-dabki.info/cennik.php
        www.delfin.dabki.pl/cennik.php
        Pozdrawiam.

• krasulas Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 26.01.11, 08:03
          bo to też od rejonu zależy- okolice Kołobrzegu, Świnoujście mocno zadbane i kuszące ofertą pod zachodnich gości (i zachodnie ceny:-))

ja za 17 dni pobytu w sezonie za rodzinę 2+2 (w tym dzieci powyżej 2 lat) płacę 4500tyś, a za kolejny pobyt 15dniowy 5tyś z małym haczykiem.
          i są to ośrodki, a nie pensjonaty czy kwatery prywatne.
          obydwa 50m od morza, z wyżywieniem, placem zabaw i sprawdzoną opinią
          rezerwowałam początkiem stycznia
          • marcin.73 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 26.01.11, 13:18
            Zachodnie wybrzeże jest rzeczywiście droższe, tyle tylko, że z woj. śląskiego najszybciej i bez większych korków mogę dojechać właśnie tam. Dla przykładu do Władysławowa znajomy jechał prawie 14 godzin i trochę postał w korkach, ja do Mrzeżyna w zeszłym roku zajechałem w ok. 7 właściwie bez zatrzymywania się, więc o połowę szybciej.
            Jak zbudują autostradę A1, to będę miał alternatywę, póki co ograniczam wybór do zachodniej części wybrzeża, pomimo że jest drożej.
        • marcin.73 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 26.01.11, 13:00
          Ceny w tym ośrodku są może i kosmiczne, ale popyt przewyższa podaż, to cena idzie w górę - zwykłe prawa rynku. A że nie są to domki na moją kieszeń, to inna sprawa. Fakt jest taki, że ośrodek jest świetnie położony, bardzo ładny i cichy. Domki "porozrzucane" są w sosnowym lasku i ma się wrażenie stałego obcowania z naturą. Byłem na terenie tego ośrodka i w sezonie spora większość wypoczywających to Niemcy, a przy ich zarobkach cena wcale nie jest taka wysoka.

Dwa tygodnie za kwotę podaną przez Ciebie, to bardzo interesująca propozycja. Z pozostałych ofert najbardziej spodobał mi się ośrodek w Sianożętach (domki) i domki w Pobierowie. Jeżeli o mnie chodzi, to ceny ich wynajmu mogę uznać za "rozsądne".
          • aura1508 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 26.01.11, 14:17
            Cieszę się, że spodobała ci się moja oferta :-) Przyznam szczerze, że od września siedzę i szukam okazji na super wyjazd za rozsądną cenę :-) Ja akurat wybrałam Jantar w Darłówku ale inne ośrodki, których linki załączyłam też były rozpatrywane :-)
            • marcin.73 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 28.01.11, 11:55
              Jak wcześniej wspominałem, w tym roku mam już zarezerwowany pobyt i wpłaconą zaliczkę (Lazur - Dźwirzyno), ale te dwa ośrodki od Ciebie dodałem sobie do zakładek, więc w przyszłości być może skorzystam.
              A co do szukania, to ja wracam z urlopu i już szukam lokum na rok następny oraz weryfikuje to, co widziałem " na żywo" w odwiedzanej miejscowości z ofertą w internecie. Takie porównanie jest nieraz bardzo pouczające i cenne, bo na zdjęciach zazwyczaj wszystko wygląda dużo lepiej niż w rzeczywistości i bazując tylko na necie można się nieźle wpakować. Ale są też nieliczne przykłady, że oferta internetowa nie oddaje piękna danego ośrodka lub po prostu nie można ośrodka "wygooglować". Do tej pory myślałem, że jak czegoś nie ma w sieci, to po prostu to nie istnieje, a jednak wychodzi na to, że się myliłem ;-)
              Wracając do tematu atrakcyjności ofert, to przeważnie jak ośrodek jest ładny i blisko morza, to zbyt drogi, a jak wydaje się, że trafiło się na super okazję, to okazuje się, że do morza jest 2 km ;-) (często odległość do morza jest dyplomatycznie przemilczana w takiej ofercie).
              Jak ośrodek spełnia obydwa warunki (niedrogo i blisko morza), to trzeba zachować szczególną ostrożność, czytać dokładnie ofertę i dopytać się o szczegóły przez telefon. Nie pamiętam już gdzie to było, ale niewiele brakło, żebym skorzystał z oferty domków, które co prawda były blisko morza i niezbyt drogie (ale nie tanie), ale wspólne WC od razu dyskwalifikowało ofertę. Tyle, że z oferty nie wynikało wprost, że w domkach nie ma WC. Nie było fotek WC, więc poprosiłem mailowo o ich dosłanie. I otrzymałem odpowiedź, że WC jest wspólne. Przypuszczam, że chyba nie wyglądały te kibelki najlepiej, bo nawet fotek tego wspólnego WC nie dostałem.
              Najgorsze jest to, że jestem zmuszony jeździć na urlop w sezonie, bo żona z racji wykonywanego zawodu urlop ma w wakacje. Przed i po sezonie można faktycznie trafić na super okazje i nieraz patrząc w cenniki nerwy mnie biorą, że nie mogę jechać na początku czerwca lub nawet w maju, ewentualnie na przełomie sierpnia i września.
    • korusiar Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 27.01.11, 20:17
      W tym roku jedziemy do Pobierowa.
      Termin 07.08.-21.08.
      Zarezerwowaliśmy domek w ośrodku NAWARA (www.nawara.pl, www.pobierowo24.pl)
      Teraz tylko odliczamy dni i mamy nadzieję, że pogoda dopisze :)
    • b2-0 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 30.01.11, 12:48
      jak zaplanujesz teraz -wybierasz dogodny termin urlopu.
    • poczatkujaca_travellerka Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 24.02.11, 12:00
      Zależy czy mogę sobie zaplanować urlop z wyprzedzeniem czy nie;
      jeśli tak to preferuję wcześniejszą rezerwację. Tylko tu się można naciąć, bo bywa, że dzwonisz do obiektu w lutym/marcu a oni mówią, że rezerwacji na lato jeszcze nie przyjmują :/
      Preferuję rezerwacje robione na portalach turystycznych (np. www.urlopwpolsce.pl/ czy www.booking.com/) czy na stronach hoteli. Mam wtedy dowód na zabukowanie miejsca, płacę zaliczkę. W razie gdyby na miejscu się okazało, że nie ma dla mnie pokoju mimo rezerwacji mam dowód na jej dokonanie i mogę żądać znalezienia mi noclegu na takim samym/wyższym poziomie.

Jeśli szukam czegoś na ostatnią chwilę zdarza mi się korzystać z tablicy ogłoszeń www.urlopwpolsce.pl/ i wydzwaniać rzecz jasna po różnych obiektach.
    • cezar-4 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 24.02.11, 22:18
      Należy planować i rezerwować wcześniej.Im wcześniej tym większa ilość kwater na dany termin jest wolna.Ja mam juz kwaterę zarezerwowaną na wyjazd w lipcu.
    • alfajet-777 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 28.02.11, 08:48
      Jak co roku tam i tylko tam ,
      Rezerwacje w tym roku zrobiłem dość późno ;D bo w Lutym ;D im wcześniej tym lepiej , tym bardziej że to co dzieje się w afryce może przełożyć się na sytuację nad Bałtykiem
      • marex59 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 28.02.11, 17:38
        Wydaje mi się że w zasadzie w tej afryce zabardzo się nic nie dzieje aż tak wielkiego.Egipt i Tunezja są otwarte dla turystów i sytuacja się tam mocno normalizuje a że u Kadafiego rozpierducha to i tak nie ma większego wpływu na ten rejon bo za bardzo na wczasy się nie jeżdzi do Libii.
        • alfa36 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 02.03.11, 12:43
          Wlasnie zaklepałam i wiem, ze to juz bardzo późno i nie bardzo moglam przebierac. No i przy okazji jednego wieczora miejsce bylo, więc je zaklepalam a potwierdzic mialam meilowo dnia następnego (bo nie mialam wtedy dostępu do neta). A następnego dnia juz mi termin przesunięto, tj zaproponowano nieco inny. Normalnie bym sie wkurzyla i zrezygnowała, ale zwyczajnie nie mam juz sily szukac....
    • fatima5 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 31.03.11, 11:28
      w tym roku bedzie ci ciezko.
      juz dzisiaj brak miejsc po 17 lipca a ceny sa duzo wyzsze i to wszyscy mówia co rezerwuja
      ale wszystko poszlo w góre , trzeba sie z tym liczyc
      • andy810 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 31.03.11, 15:03
        A może to jest tak ze jak się dzwoni to mówią-ostatni pokój w tym terminie mamy,szeleszczą przy tel zeszytem by wzbudzić w nas moment oczekiwania.Myślimy sobie -oby tylko coś jeszcze było i kiedy okazuje się że jest ostatni wolny pokój to mamy wrażenie że zadzwoniliśmy w odpowiednim momencie i pokój czekał tylko na nas.Rezerwujemy bez mrugnięcia i cieszymy się że mamy gdzie spać na wakacjach.
        • zachodniopomorskie Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 31.03.11, 15:55
          Kochana,rezerwacje są juz w komputerze,zeszyt nijak sie ma...
          ale fakt , tym roku bedzie tloczno nad baltykiem , ponoc od czerwca mabyc upal, ale mniejsza z tym,jeszcze jeden wybuch w rejonach , nawiedzanych przez Polakow [Egipt, Tunezja] a nie będzie już miejsc nawet w czerwcu a nie tylko od 15 lipca do 15 sierpnia a i zauwazylem wzrost cen , no ale jak cukier po 6 zl to pokój min 250 od pary oczywiscie w dobrej lokalizacji i czysty z lazienką
          • andy810 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 01.04.11, 12:46
            Ja zarezerwowałam pokój w ośrodku wczasowym z zabiegami na miejscu z wyżywieniem do plaży 100 m łazienka i tv w pokoju za dorosła osobę z wyż zapłacimy za dobę 115 zł w woj zachodniopomorskim.
            • zachodniopomorskie Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 01.04.11, 14:46
              To jakis nędzny ośrodek, z czasów Gierka, bo wiekszosc ladnych nowych ma dobę po 130 zl ze sniadaniem .
              • andy810 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 06.04.11, 09:41
                Wcale nie jest nędzny,rezerwacje mają z rocznym wyprzedzeniem.
    • kaga9 SPAM, omijać 13.02.18, 16:43
      > Aktualny temat, bo wczoraj rezerwowałem tydzień w S(...). Po zobaczeniu fotek od padła szybka decyzja na to miejsce ;)

druly 13.02.18, 14:13
      My z żoną i dziećmi byliśmy w drewnianym domku w Sasinie.

Skoro już łżesz, spamerze, to chociaż rób to porządnie. A tak - dziękujemy za ostrzeżenie.
    • kaga9 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 19.04.18, 14:52
      Szkoda czasu.
    • morskaosada Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 04.01.19, 18:55
      Witam,
      to zależy od tego jak duża jest baza noclegowa w danej miejscowości, w Kołobrzegu można jeszcze znaleźć wolne miejsca w maju ale w mniejszych mieścinkach to im szybciej tym lepiej bo ludzie szybko je rezerwują.
      Godne polecenia: my zawsze Pleśna koło Ustronia Morskiego ale to tylko dla takich osób co nie lubią tłumów, jest tylko jeden barosklepik :-) las i plaża ...a i piękne ścieżki rowerowe wzdłuż Bałtyku :-)
      • dziki0209 Re: Kiedy planujecie i rezerwujecie wakacje? 05.01.19, 18:57
        Zależy co kto szuka, my wybieramy kwaterę prywatną i szukamy 2 dni przed wyjazdem, nigdy nie mieliśmy problemów ze znalezieniem noclegów z fajnymi warunkami i w rozsądnej cenie do 500 m do morza, bez względu czy to Kołobrzeg, Sopot czy mniejsze miejscowości Rewal czy Ustronie Morskie ( oprócz wymienionej Pleśni tutaj jeszcze nie byliśmy)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka