Dodaj do ulubionych

Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-)

19.06.17, 10:39
Jadę w lipcu/sierpniu na Wyspę Sobieszewską. To mój pierwszy raz na wyspie. Zbierałam już wstępne informacje o gastronomii i sklepach, jednak były one szczątkowe. Fajnie byłoby zasięgnąć opinii z pierwszej ręki kogoś kto tam był (miniony sezon i obecny), dlatego proszę o pomoc Was:
Dodam jeszcze, że będę stacjonować tam gdzie Górki Wschodnie, czyli po wschodniej stronie wyspy.

1) Jak wygląda dostępność do sklepów i asortymentu w nich, oraz cen podstawowych produktów? Godziny otwarcia itp.

2) Gastronomia: jakość jedzenia, ceny. Co polecacie?

3) Komunikacja na wyspie. Czy tzw. most pontonowy faktycznie jest źródłem korków? Czy ciężko się wydostać z wyspy o jakichś konkretnych godzinach? Jak wygląda komunikacja miejska? (będę bez samochodu) Czy autobusy w sezonie są przepełnione?

Dziękuję za odpowiedzi i za poświęcony czas. Jak macie cenne wskazówki i informacje to chętnie się wszystkiego dowiem. Pozdrawiam i dużo słońca życzę :-)
Obserwuj wątek
    • hesperia1 Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 26.06.17, 19:05
      Witam. Na wyspie byliśmy kilka razy. Blisko będziesz miała do Przystani Ptasi Raj. Smacznie i czysto. Jadaliśmy też w Przystani u Kostka.
      Korki nie są częste i uciążliwe, może my mieliśmy tyle szczęścia :) wyspa cudna, sklepy jak wszędzie ale jakość pieczywa pozostawia wiele do życzenia. Jest jedna piekarnia i ponoć można tam kupić dobre pieczywo ,ale trzeba dość wcześnie ustawić się w kolejce. Niestety, my lubimy długo spać i nie było dane nam spróbować :D
      • czarna_pumka Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 03.07.17, 14:03
        Dziękuję za informacje :-) A jak wyglądają plaże na wyspie?
        Czystość piasku? Wody? Ilość ludzi? :-)
        • hesperia1 Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 04.07.17, 17:07
          Plaże są piękne, szerokie i można zbierać bursztyny. Nie trzeba walczyć o miejsce, dzieci mogą biegać, grać w piłkę, budować zamki...

Z czystością bywa różnie :/ W zeszłym roku biegłam za panią która zostawiła na plaży dmuchane koło. Kiedy jej wręczałam zgubę usłyszałam, że koło jest dziurawe i dlatego je zostawiła. Dziwne to bo koszy było pod dostatkiem. Na plażę idzie się przez las, niestety tam też można znaleźć pamiątki po turystach. Obecnie nie ma wejścia na wydmy, wszędzie są siatki co bardzo mnie cieszy.
          Polecam Rezerwat Mewia Łacha. Można zobaczyć foki :)
          Warto zabrać coś na kleszcze, na wydmach są tabliczki ostrzegające przed kleszczami.
          Warto objechać cała wyspę, widoki zapierają dech.

Wiesz, ja nie jestem obiektywna bo zakochałam się w tym miejscu. Bylismy tam już wiele razy. W tym roku nie jedziemy niestety.
          • hesperia1 Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 04.07.17, 17:19
            I na komary trzeba coś mieć koniecznie. Mnie w zeszłym roku wyssały do ostatniej kropli krwi :D być może w tym nie będzie ich tak dużo, ale lepiej się zabezpieczyć.
    • czarna_pumka Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 20.07.17, 11:34
      Czy na wyspie jest wypożyczalnia kajaków i rowerów wodnych ? :-)
      • hesperia1 Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 20.07.17, 15:56
        Zielonego pojęcia nie mam, przykro mi :(
    • czarna_pumka Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 23.08.17, 20:01
      Ja także zakochałam się w Wyspie Sobieszewskiej. Ujęła mnie spokojem, ciszą, dzikimi plażami. Tym, że nie ma tam parawaniarzy, nie trzeba walczyć o miejsce na plaży, bo odległość między plażowiczami to czasami naprawdę 100-200 metrów. Piękne plaże no i czysta woda. Miejscami, w słoneczne dni, była aż niebieska, kryształowa. Czasami czułam się jakbym nie była nad polskim morzem, tylko w ciepłych krajach :-) Jestem zachwycona wyspą i na pewno kiedyś na nią wrócę. Zostało jeszcze wiele miejsc do odkrycia. Byłam po tej stronie co rezerwat Ptasi Raj. Minusem było tylko to, że do centrum było 3,5 kilometra, a do plaży prawie 2 kilometry w towarzystwie komarów. Ale jak się jest na wakacjach to czasami można na wiele rzeczy przymknąć oko :-) Jakby ktoś chciał się dowiedzieć czegoś więcej, to chętnie odpowiem :) Pozdrawiam.
      • michalgda40 Re: Sobieszewo. WYSPA. Opinie - proszę :-) 04.06.19, 00:44
        Bardzo dziękujemy za wspaniałą reklamę która na pewno sprawi że ten wspaniały widok pozostanie tylko w naszych mglistych wspomnieniach. A parawany zakrólują od Wisły do Wisły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka