d.su 10.03.06, 14:27 tutaj: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3203833.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonacia Re: Krzemien pasiaty... 17.03.06, 16:06 Tak, tak, a ile w telewizji było reportaży o tym pięknym kamieniu.... :) Jak miło posłuchać o Sandomierzu w tv i poczytać w prasie :). Odpowiedz Link
kszo.pany Co ma krzemień do Sandomierza?! 06.07.06, 10:43 Wieś Śródborze leży w prostej linii 14 km od Ostrowca, więc niewiele ma wspólnego z Sandomierzem, czy Sandomierskiem w ogóle, podobnie jak Krzemionki, czy Iłża. To tylko osoba jubilera stanowi łącznik i to niepewny między Waszym miastem, a tym pięknym kamieniem. Odpowiedz Link
d.su Re: Co ma krzemień do Sandomierza?! 15.09.06, 14:02 nie sadze aby byl sens klocic sie czy ma czy nie ma, wazne ze przyczynia sie do reklamy Sandomierza, miasta pieknego a niedocenianego... Odpowiedz Link
ka-jo Re: Co ma krzemień do Sandomierza?! 28.09.06, 00:22 Człowieku- gdzie Ty się historii uczyłeś - pewnie nie było Cię na tej lekcji? Gdzybyś był, to nie zadawałbyś takich pytań! Odpowiedz Link
kszo.pany Re: Co ma krzemień do Sandomierza?! 02.10.06, 19:19 Więc dokąd sięga według Ciebie bardzo szeroko pojęte "Sandomierskie"? Oderwij się od świetnej przeszłości i zejdź z wyżyn abstrakcji do wielu XXI, jego uwarunkowań i więzi gospodarczych, społecznych i administracyjnych. Odpowiedz Link
ka-jo Re: Co ma krzemień do Sandomierza?! 06.10.06, 20:50 Nie muszę z niczego schodzić. Dokad sięga "sandomierskie" ? Raczej niewłaściwie użyty czas. Sandomierskie to teraz jedynie pojęcie czysto historyczne i tego właśnie dotyczył mój post. I właśnie historia tłumacy związki jakie krzemień pasiasyt ma z Sandomierzem - prócz osoby artysty pana Cezarego Łutowicza, który robi doskonałą reklamę minerałowi i miastu. Odpowiedz Link
kszo.pany Re: Co ma krzemień do Sandomierza?! 07.10.06, 00:33 Okres "Wielkiego Sandomierskiego" i okres krzemienia pasiastego, też się nie pokrywają:) Pozdrawiam, właśnie wróciłem z dużej imprezy służbowej w Sandomierzu. Odpowiedz Link
mamafilipcia Re: Krzemien pasiaty... 14.09.06, 09:37 Mam w domu dwa duże okazy, jeszcze nie obrobione.... Odpowiedz Link
d.su Re: Krzemien pasiaty... 07.10.06, 14:45 Przeczytalam w WP ze teraz firma jubilerska KRUK bierze sie za obrobke krzemienia takze... Odpowiedz Link