Dodaj do ulubionych

Niskie AMH i starania, pomozcie

27.10.17, 10:04
Witam, staramy sie od jakis 4mcy i jako ze nic nie wychodzilo, dostalam skierowanie na badanie krwi. Dzis zobaczylam wyniki, bardzo niskie AMH..sad Poczytalam w necie i prawie sie rozplakalam. Mam 33 lata i 0.85ng/ml co jak czytam jest na poziomie menopauzy...
Za tydz ide do ginekologa, ale czyw miedzyczasie mozecie mi powiedziec czy jest mozliwe leczenie hormonalne i czy w ogole mamy sznse na naturalna ciaze?sad
Prosze o pomoc...
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 28.10.17, 16:06
      Nie rozumiem po co 33-letniej dziewczynie po 4 miesiącach starań zlecać jakiekolwiek badania??? Przed 35 rokiem życia diagnostykę zaczyna się po roku starań bez efektu!
      • juuuu7 Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 29.10.17, 14:19
        A ja nie rozumiem po co marnowac czas zamiast zrobic badania i podjac leczenie?
        • aguar Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 30.10.17, 18:53
          Ale po co robić badania i podejmować leczenie skoro nawet się nie wie, czy jest problem. Trzeba by najpierw rozpoznać niepłodność, a cztery miesiące bezskutecznych starań jeszcze do takiego rozpoznania nie upoważniają. Oczywiście ginowi się opłaca, jak sobie do niego pochodzisz. A jak Ty, to lubisz, to w sumie wszyscy szczęśliwi.
          • lidek0 Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 31.10.17, 06:30
            Ale chodzi o to, żeby zanim on się pojawi nie tracąc czasu potwierdzić, że wszystko jest ok, badania lekarze powinni zlecać bez względu na wiek przed rozpoczęciem starań, nawet z pozoru zdrowi ludzie maja problemy i potrzebują czasu na leczenie. A leczenie podejmuj się jak problem jest. I nie trzeba się w ogóle starać o dziecko, żeby zdiagnozować problem.
            • aguar Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 31.10.17, 08:46
              Ale można też zajść w ciążę, urodzić dziecko i nawet nie wiedzieć, że się ma niskie AMH albo odchylenia w jakichś innych parametrach (których nie trzeba badać w ciąży). Przecież tu nie chodzi o to, aby mieć wszystkie wyniki w normie tylko, żeby się rozmnożyć. Jest też często tak, że wyniki idealne, a ciąży brak. Medycyna to nie matematyka.
              • lidek0 Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 02.11.17, 14:37
                Można miesiącami się starać, marnować miesiące czy lata nawet ..... no chyba nie o to chodzi... dwie czy trzy wizyty w laboratorium i masz ogromną wiedzę na temat swojego stanu zdrowia, często oszczędzając właśnie te miesiące czy lata - to się nazywa profilaktyka, tak jak chodzenie do dentysty - rozumiem, że chodzisz jak już boli. Ja i bez ciąży robię badania profilaktyczne zanim pojawią się objawy problemów.
                • aguar Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 03.11.17, 18:35
                  Są rzeczywiście pewne badania, które warto robić profilaktycznie np. cytologię, badanie piersi, PSA u mężczyzn. Ale generalnie leczy się człowieka (a w przypadku niepłodności parę), a nie wyniki.
                  • lidek0 Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 06.11.17, 06:20
                    W przypadku niepłodności problem może leżeć po jednej ze stron, sama wiem z własnego doświadczenia, że gdybym przed rozpoczęciem starań zbadała hormony i choroby odzwierzęce sprawy potoczyłyby się inaczej - dlatego warto skontrolować przed rozpoczęciem starań to co można i ma wpływ ma ciążę.
      • mitoczka Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 30.10.17, 11:06
        Aguar, czyli wg twojego rozumowania powinnam czekac do 36 roku zycia zeby sprawdzic AMH? Pewnie byloby wtedy na poziomie 0.2 bez szans na jakakolwiek ciaze. Dobrze, ze moj lekarz bardziej ogarniety... No nic, czekam do piatku na wizyte.
        • juuuu7 Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 30.10.17, 11:16
          Dokladnie, ciesz sie ze masz rozsadnego gina. Powodzenia😀
    • melane Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 13.11.17, 14:12
      Może ja odpowiem bo na razie to żadna pomoc smile Nie ze swojego doświadczenia a koleżanki - ona poza niskim AMH (niższym od Ciebie a była młodsza) miała problem z nieprzyjaznym plemnikom środowiskiem i miała problem z utrzymaniem ciąży. Skończyło się na kilku inseminacjach i jakimś leku który pomaga utrzymać i zaszła w ciąże. A w INVICIE już jej mówiono, że w ogóle bezsensu i in-vitro a tu proszę. Synek ma prawie rok i musi zrobić betę ale możliwe, że jest w drugiej ciąży - tym razem naturalnie. Wszystko jest możliwie ale uważam, że ogromnie dużo zależy od nastawienia psychicznego. Ja się staram, niby jest ok ale nie wychodzi.
    • a.pantera Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 14.11.17, 19:47
      odpowiem z własnego doświadczenia:
      AMh 0,6; 34 lata
      jeden cykl - stymulacja owulacji CLO (małą dawką - 1/2 tabl.) i jestem w ciąży
      na razie 16 tydzień
      Badania na szczęście zrobiłam szybko, plus monitoring oczywiście.
      Okazało się jeszcze, że w jednym jajniku jest torbiel (co może mieć wpływ na wynik AMH).
      Także uszy do góry smile
      • 1bacik Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 24.11.17, 19:56
        czesc
        U mnie był niski poziom amh, wtedy miałam 29 lat i był dla mojego wieku na dokładnie dolnej granicy normy. Miałam 31 lat i zaszłam w ciążę zdrową, potem mając 34 lata urodziłam drugie dziecko. Ciąże naturalne, inseminacje nie dały efektu. Także czasem warto być cierpliwym wink
    • kariatyyda Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 08.12.17, 13:36
      Nie przywiązuj się w ogóle do tego wyniku, AMH jest dosyć wątpliwe, niektórzy lekarze nawet nie chcą zlecać badań na to. Nie raz czytałam że dziewczyny z AMH poniżej 1 zachodziły w ciążę naturalnie bez problemu, a poza tym AMH powinno się z wiekiem zmniejszać a wcale nie rzadko zdarza się że wychodzi wyższe AMH po jakimś czasie, co nie powinno wystąpić. Błędy laboratorium? Albo to badanie jest niemiarodajne.
      Jak chcesz to bierz sobie suplementy, Q10 i DHEA, podobno bardzo poprawiają jakość komórek jajowych.
    • magdalena.palarz Re: Niskie AMH i starania, pomozcie 04.01.20, 15:35
      Po 4 ms ciężko mówić o niepłodności. Możesz pójść do lekarza i zapytać jak przygotować się do ciąży itd..Ewentualnie może jakieś badania zlecić. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka