Dodaj do ulubionych

Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy?

21.03.10, 20:12
W Internecie jest pełno ofert wynajmu domków letniskowy/całorocznych. Chyba
większość z nich to prywatni właściciele. W jaki sposób najlepiej szukać domku
do wynajęcia dla 8 osób? Bezpieczniej bym się czuła, gdyby to był ośrodek
wypoczynkowy, ale większość ciekawych ofert, które znajduję to prywatni
właściciele. Macie jakieś polecony serwisy internetowe z ofertami? Czy
właściciele tych serwisów weryfikują zamieszczane informacje?

Mam obawy, że wpłacę zaliczkę za domek, który albo nie istnieje albo nie jest
zgodny z ofertą.
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 21.03.10, 20:19
      Na serio pytasz???

Nie miałabym żadnych obaw przed wynajęciem domku i wpłaceniu
      wcześniejszej zaliczki. Zawsze przed zarezerwowaniem czegokolwiek
      wpłaca się zaliczkę. Byłam wielokrotnie w przeróżnych pensjonatach,
      pokojach, hotelach i domkach też. Nie przyszło mi nawet do głowy, że
      ktoś może mnie oszukać w takiej sprawie.
    • Gość: pori Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 14:14
      hm... a jak sprawdzic wynajmujących??
      • Gość: Jan Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.10, 19:32
        ...sama widocznie oszukujesz i dlatego nie masz zaufania do innych. Ja osobiście
        rezerwuję już 6 rok z góry i dokonuję wpłaty/zaliczki co najmniej 3-4 miesiące
        przed terminem (w kwaterach prywatnych) i ani razu nie było problemu, żebym był
        oszukany. Zyczę udanego wyboru miejsca...
    • bmsien Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 22.03.10, 20:11
      Zawsze można najpierw zainwestować w podróż i przed wpłatą obejrzeć dane
      miejsce, sprawdzić czy pokoje i gospodarze Pani odpowiadają. Wtedy na miejscu,
      przy wpłacie, można spisać umowę, która będzie jeszcze bardziej niż sama wpłata
      upewniała obie strony, że dane wczasy się odbędą.
      Zdarzało mi się słyszeć od turystów, że wyjechali kiedyś do miejsc, które w
      rzeczywistości wyglądały zupełnie inaczej niż na zdjęciach, a na tym forum
      czytałam wypowiedzi Pana, który po przyjeździe do jakiegoś domku musiał zapłacić
      więcej niż się umawiał. Z drugiej strony myślę też, że gospodarzom zależy na
      tym, aby ich Goście byli zadowoleni i mieli ochotę do nich powrócić, dlatego
      starają się, aby wszystkie sprawy finansowe były załatwiany w sposób przejrzysty.
      Nie wiem, czy są jakieś strony, które weryfikują podawane przez ogłoszeniodawców
      dane, osobiście do kwater (w tym do nas) jeździli przedstawiciele tych dwóch
      stron: www.bialowieza.net.pl i www.siemianowka.pl
      • Gość: amelius Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.10, 16:02
        A spotkaliście się kiedyś, żeby właściciel domków letniskowych żądał całej zapłaty na 3 tygodnie przed pobytem?
    • Gość: maritima Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? IP: *.chello.pl 25.03.10, 14:22
      Autorka wątku napisała:
      Mam obawy, że wpłacę zaliczkę za domek, który albo nie istnieje albo
      nie jest
      > zgodny z ofertą.
      Odrobinę zaufania!
      Jak sądzisz, czy wynajmujący domki/apartamenty/kwatery nie mają
      żadnych obaw? Głównie co do tego, w jakim stanie zostawią je goście.
      Co niektórzy zaczynają już wprowadzać zwrotne kaucje, na wypadek
      ewentualnych zniszczeń, i wcale im się nie dziwię.
      Co do zaliczek - ja takowych nie wymagam, ale zwykle potencjalni
      goście upierają się, żeby coś wpłacić wcześniej. Ma to wg.
      niektórych niejako rozłożyć koszty na raty, a wg innych gwarantować
      rezerwację.
    • Gość: aga Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 15:17
      W ubiegłym roku wynajęłam dom dla ludzi podających się za firmę reklamową z Lublina.
      Miało być 10-12 osób na zmianę,przez 2 miesiące.SUPER.I na tym się skończyło moja radość.
      Umowa i owszem została spisana.
      Bywało i 23 osoby, nie dostałam wszystkich pieniędzy,musiałam się upominać.
      Domek śmierdział,Wódką i Papierochami,połamane lub zaginione meble,naczynia
      Pościel tak śmierdziała że ją spaliłam
      W tym roku znowu od kogoś wynajmą domek w innym rejonie Polski - tak żyją.
      Ostrzegam może komuś się przyda ten post,
      Proszę pytać.
    • Gość: beatriczes Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? IP: *.uwm.edu.pl 22.04.13, 10:29
      Zapraszam dom
      DOM KOMFORTOWY MAZURY -NATERKI
      strona
      www.popracy.pl JEZIORA WARMIA NATERKI
    • zengo Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 11.08.13, 23:25
      Temat z zaliczkami nie jest prosty ani dla właścicieli obiektu ani dla gości. Gość ma właśnie takie obawy, że to może nie tyle co zupełna podpucha, bo to może potrwać bardzo krótko, ale że zdjęcia są "naciągane" czystość kiepska itp. właściciel nie wie do końca kto przyjedzie i co zrobi z jego obiektem i sprawa kaucji może tu być nie wystarczająca. Póki co kwestia opinii o obiekcie jak jest ich oczywiście dużo i w jakimś obiektywnym miejscu się jakoś sprawdza, ale myślę że z czasem powstanie bardziej dokładny system i to może jest pomysł na biznes w internecie. W każdym razie pszczzole zapraszam do siebie bez zaliczki na ostatni wolny tydzień w tym roku od 17-08 do 24-08 2013, pszczzola zapraszam serdecznie. Jeśli się koleżanka nie zdecyduje to zapraszam oczywiście wszystkich co chcą wypocząć w spokoju, w lesie nad jeziorem. Uwaga zaczynają się już grzyby. www.domekkaszuby.pl
      • xagona Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 14.08.13, 13:27
        Jest to proste podpisując umowę i przesyłając ją sobie drogą e-mailową. Jak się na gębę wynajmuje i wpłaca komuś wynajmującemu na czarno to potem można się rozczarować, bo domek albo nie będzie istniał albo będzie mocno odbiegał od rzeczywistości.
    • magsmi1 Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 29.03.14, 19:00
      Wątek nie najmłodszy, ale temat nadal aktualny, więc piszę.
      Najpewniej jest kontaktować się z właścicielami mailowo - ja wprowadziłam taką formę komunikacji z naszymi Gośćmi i z doświadczenia wiem, że to same plusy.
      1. Mamy wszystko na piśmie, z datami :) (ustalenia co do ceny, kwoty zadatku, godzin przyjazdu) - wystarczy wydrukować.
      2. Warto zaznaczyć opcję "wyślij za potwierdzeniem odbioru", więc nie można zignorować maila.
      3. Można załączyć potwierdzenie wysłania przelewu mailem.
    • Gość: tenia Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? IP: 83.230.74.* 28.04.14, 15:17

Urlop na Mazurach dla całej rodziny za 1000 zł 2 tygodnie. Miejscowość Jasieniec pomiędzy Węgorzewem a Giżyckiem położona w lesie, 50 m do jeziora Gołdapiwo. Pokoje 25 m².
      Do dyspozycji kuchnia gazowa, łazienki z prysznicem. Możliwość wykupienia posiłków w pobliskich ośrodkach wypoczynkowych, oraz wypożyczenia sprzętu wodno-rekreacyjnego (kajaki, rowerki wodne ze zjeżdżalnią). Raj dla wędkarzy, pozostali mogą zamówić świeżą rybkę na miejscu u okolicznych rybaków za grosze. Codziennie dostawa świeżego nabiału prosto od rolników (mleko,sery,twarogi,jaja,miód) również za grosze. Do tego jagody, maliny, poziomki lub grzybki z pobliskiego lasu zebrane własnoręcznie to dodatkowa atrakcja.
      Tel. kontaktowy 32-272-38-47 lub 530593215 . .
    • stepowy.82 Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 09.05.14, 12:06
      W sumie nigdy jeszcze nie trafiłem na oszusta. Może to szczęście, ale nie przejmowałbym się tym tak
    • evisko Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 18.02.15, 11:32
      Najlepiej u kogoś sprawdzonego. Poszukać opinii w internecie. Jak ktoś oszukał Cię, na pewno oszukał kogoś innego, więc na pewno ktoś go już obsmarował w necie.
      Pozdrawiam
      (zapraszam na domeknamazurach.com)
    • dwa_domki Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 27.07.16, 19:44
      Rozumiem Pani obawy, często jestem gościem prywatnych kwater, ale jednocześnie jestem również właścicielką dwóch nowych domków nad jeziorem. Wynajmuje je drugi sezon i spotykam się nieraz z obawami naszych gości. Ja pokazuję bardzo dużo zdjęć, mam profil na FB gdzie też na bieżąco wrzucam informacje, wszystko, aby przekonać o autentyczności oferty. Niczego nie ukrywam. Zapraszam na moją stronę domki.businesscatalyst.com/ i na www.facebook.com/domkisalinko.
      • jan003 Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 28.07.16, 08:46
        dwa_domki napisał(a):

> Rozumiem Pani obawy, często jestem gościem prywatnych kwater, ale jednocześnie jestem również właścicielką dwóch nowych domków nad jeziorem. Wynajmuje je drugi sezon i spotykam się nieraz z obawami naszych gości. Ja pokazuję bardzo dużo zdjęć, mam profil na FB gdzie też na bieżąco wrzucam informacje, wszystko, aby przekonać o autentyczności oferty. Niczego nie ukrywam. Zapraszam na moją stronę domki.businesscatalyst.com/ i na www.facebook.com/domkisalinko.

Tacy jak ty sa najgorsi namalują super,super zdjęcia a potem szukaj wiatru w polu matacze i złodzieje
    • krania123 Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 28.07.17, 14:17
      Również nie miałabym takich obaw, warto skorzystać z porad www.forcamp.pl/uslugi/jak-zaczac-wynajmowac-domki-dla-turystow/ ; ludzie raczej nie oszukują inaczej mogłabyś podać ich do sądu ;)
    • wolter000 Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 10.02.18, 22:11
      Poleca firmy lub osoby fizyczne które nie tylko reklamują się na np. olx ale również mają realne założone strony internetowe i do tego konto na fb. Wtedy mamy większą pewność że, osoba wynajmująca jest realna a do tego możemy przeczytać opinie na temat obiektu.
      lipowezacisze.com/
      • kaskaniska Re: Jak bezpiecznie wynająć domek letniskowy? 24.02.18, 07:54
        Taki post to moze chyba napisac osoba ktora nie ma pojecia o prowadzeniu w tym kraju firmy... obudzcie sie i posprawdzajcie sobie jakimi prawami rzadzi sie prowadzenie biznesu. Po pierwsze i najwazniejsze mozesz spytac o nip firmy - najlepsza metoda, masz nip i masz najlepsze info, sprawdzasz sobie od kiedy firma jest zarejestrowana, gdzie ma adresy wykonywania dzialalnosci, jesli ktos ma restauracje albo jakas gastronomie to nawet widzisz w ceidg ze ma koncesje na alkohol. Poza tym mozesz sobie zadzwonic chocbydo sanepidu i zapytac czy maja odbior bo jak maja to sa w ich bazie podmiotow podlegajacych konteoli. To samo w gminie - musza zglaszac dzialanosc do gminy bo musza placic podstek od dzialalnosci i klimatyczne, wiec w gminnych rejestrach tez sa. To raz, a dwa INTERNET! Opinie, fora i sam kontakt z wlascicielem. Ja sie w tym roku za namowa meza zdecydowalam na calkiem nowy domek nad morzem, ja sie balam ale maz chcial bo blisko jezioro i sie nie zawiedlismy. W internecie bylo malo, bo to byl pierwszy domek i pierwszy sezon, ale podali nip bez problemu i zaluje teraz ze tak krotko tam bylosmy. Troche wiedzy i pracy w sprawdzenie pbiektu i nie ma sie czego bac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka