Dodaj do ulubionych

Czy opieka domowa jest lepsza?

27.06.06, 17:12
Obserwuj wątek
    • maria88 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 27.06.06, 17:26
      Uwazam,ze większość ludzi obłoznie i nieuleczalnie chorych nie moze mieć
      wystarczjącej do potrzeb opieki w domu. Przede wszystkim nie ma w domach
      odpowiednich łózek , sprzętu rehabilitacyjnego, odpowiednio przystosowanych
      łazienek. W większości przypadków chory i rodzina męczą się. Opieka lekarska
      i pielęgniarska - fachowa - jest dorywcza.Często ciężko chorą osobą opiekuje
      się tylko jeden członek rodziny.
      • rispetto Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 05.07.06, 20:43
        Słyszałaś kiedyś o hospicjum domowym? Nie każdy obłożnie, nieuleczalnie chory
        potrzebuje bezustannej opieki medycznej. Jeśli rodzina jest w stanie i przede
        wszystkim chce opiekować się taką osobą, to jest to idealne rozwiązanie.
        • maria88 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 05.07.06, 21:48
          Rodzina zapewnia napewno komfort psychiczny choremu ale to jest za mało.
          Miałam mamę w domu po udarze mozgowym z niedowaładem prawostronnym. Dziś dopiero
          wiem, jak musiała się męczyć z powodu braku łozka z materacem przeciwodlezynowym.
          Ile było kłopotu ze zrobieniem codziennej toalety. Leząc 3 m-ce nie miała ani
          jednej odlezyny, ale my z siostrą byłyśmy wykończone fizycznie i psychicznie.
          • rispetto Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 06.07.06, 09:00
            Takie rzeczy jak materac przeciwodleżynowy można "zorganizować" i to jest
            najmniejsza przeszkoda. Ten komfort psychiczny osoby chorej jest rzeczą, której
            nie kupisz
            Oczywiście nalezy się zastanowić, czy (przepraszam za wyrażenie) obsługa osoby
            chorej nie prowadzi do autodestrukcji osoby pomagającej, ale z własnego
            doświadczenia wiem, że jak się chce, to można. Trzeba tylko bardzo, bardzo
            chcieć ...
            • maria88 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 06.07.06, 10:02
              To wszystko co jest potrzebne poza osobistą opieką jest wręcz nie do załatwienia
              w małych miejscowoSciach.Brak kontaktu z psychologiem, lekarzem, pielęgniarką
              (chyba, ze sprowadzisz ich prywatnie) bo Sluzba Zdrowia robi Ci łaskę.Lekarze
              odwiedzający potrzebni są o róznej specjalnoSci w zalezności od stanu zdrowia
              pacjenta np.wewnętrzny, onkolog, dermatolog. A co z terapeutami? Ich bez pieniędzy
              do domu nie sprowadzisz.A sprzęt rehablitacyjny? Podawanie kroplowek itp.
              Chyba nigdy nie opiekawłeś się jednosobowo cięzko chorym, ze uwazasz, ze
              ze wszystkim mozna sobie poradzić w domu z chorą polską sluzbą zdrowia.
              • rispetto Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 06.07.06, 14:36
                Na początek proponuję, żebyś nie oceniała mnie, gdy nie masz pojęcia o kim
                mówisz. Od ponad dwóch lat opiekujemy się z żoną córeczką chorą na SMA, więc
                zebraliśmy trochę własnych doświadczeń, a nie od znajomych i z internetu. Nasza
                córeczka oddycha przy pomocy respiratora i wymaga 24-godzinnej opieki. Nie
                wiem, czy odległość 30 km od dużego miasta jest duża, czy mała, ale generalnie
                nie ma problemu, żeby zjawił się u nas jakiś specjalista. Swego czasu mieliśmy
                trochę problemu z dermatologiem, ale ten też do nas przyjechał, dzięki
                staraniom żony. Lekarz pediatra odwiedza nas regularnie i przyjeżdża na każdy
                nasz telefon, pielęgniarka jest minimum raz w tygodniu, a jeśli potrzeba to
                częściej. Córeczka dwa razy w tygodniu ma rehailitację. Za nic nie płacimy.
                Pieniądze są potrzebne jeśli chodzi o sprzęt rehabilitacyjny, bo wiadomo, że
                NFZ nie refunduje wszystkiego, ale tu pomocny jest PCPR i inne fundacje oraz
                organizacje pozarządowe i samorządowe. Na pewno nie da się nic zrobić, jeśli
                nie puka się ciągle do tych instytucji.
                Hospicjum to też życie. Znasz to hasło?
                • maria88 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 06.07.06, 17:34
                  Znam doskonale. W hospicjum miałam kuzyna, ktory niedawno zmarł. JeSli chcesz
                  przeczytaj moje linki ktore pisałam gdy jeszcze zył.Oburzona byłam i jestem
                  opieką medyczną ktorej właściwie nie było bo z góry został przez Panią Doktor
                  przekreślony jako osoba, ktorej zadna rehabilitacja wcześniej prowadzona jest
                  niepotrzebna itd. Gdy upominał się o swoje prawa jako pacjent to zaczę to go
                  faszerować relanium co łacznie z lekami przeciwbolowymi dawało skutek ciągłego
                  spania, nie moznoSC dobudzenia w porze posiłku a w końcu zgon, ktory przeciez
                  mogł ale musiał być taki szybki.Nie widziałam w tym hospicjum zeby komukolwiek
                  zrobiono kroplówkę lub kogoś rehabilitowano do pozycji siedzącej lub
                  chodzącej.
                  Wspólczuję Ci bardzo, ze masz tak chore dziecko. Wierzę ze moze znajdzie się
                  kiedyś lek
                  na to by powróciło do normalności. Czego Ci zyczę z całego serca.
                  Ja tez starałam się robić wszystko aby ulzyć w cierpieniu swoim bliskim
                  ale mam bardzo przykre doświadczenia jesli chodzi o pomoc słuzby zdrowia.
                  Przypuszczam, ze gdy choruje dziecko to reakacja na problemy jest inna od
                  tej gdy chodzi o osoby w wieku tzw.zawansowanym.
                  Ale
                  • rispetto Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 06.07.06, 20:40
                    Z hospicjum jest tak, że z definicji jest to miejsce, gdzie ludzi się nie
                    leczy, ale pozwala godnie i bezbopleśnie umierać. Nie chcę dyskutować z tą
                    filozofią, bo to bardzo delikatna sprawa szczególnie dla osób, które miały z
                    hospicjum do czynienia. Mi to się nie podoba i między innymi dlatego nasza
                    córka jest w hospicjum domowym, a nie stacjonarnym, bo mamy kontrolę chociażby
                    nad tym, jakie leki jej się podaje. I opiekę ma napewno lepszą, bo gdy my się
                    nią opiekujemy to opiekujemy się naszą ukochaną córeczką, a tam opiekowaliby
                    się nią jak kolejną pacjentką. Wierzę w dobre intencje hospicjum, ale nie
                    wymagam cudów.
                    • maria88 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 07.07.06, 22:57
                      Własnie co to znaczy "godnie i bezboleśnie" i ze się chorych w hospicjach nie
                      leczy tzn. jest to
                      autanazja ktorej jestem przeciwna. Kazdy człowiek mimo, ze wisi na nim wyrok
                      śmierci ale jest sprawny umysłowo, chce zyć, powinien być leczony w taki sposób
                      na jaki medycyna współczesna pozwala. Nie powinno być przerywania leczenia gdyz
                      w kazdym momencie mogą zostać odkryte nowe leki. Do hospicjów trafiają ludzie
                      dlatego, ze ich członkowie rodzin nie dają sami rady aby podołać wszystkim
                      obowiązkom. Jak moze jedna osoba opiekować się obłoznie chorym dorosłym a przy
                      tym bezwładnym człowiekiem, ktoremu kilka razy trzeba zmienić pozycję, wymienić
                      pampersy, przygotować posiłki, zrobić toaletę podać kroplówki? I gdy taka
                      sytuacja ciągnie się kilka lat. Dlatego zastanawiam się jak to właściwie
                      powinno być w takiej sytuacji? Moze ktoś mądry mi odpowie.
                      • rispetto Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 08.07.06, 20:37
                        Od leczenia są szpitale i inne tego typu placówki, a hospicja są od tego, co
                        napisałem. Przynajmniej tak afilozofia jest lansowana przez hospicjum, z którym
                        mamy kontakt. Tak jak pisałem nie chcę z tym dyskutować, bo to zbyt delikatna
                        kwestia. Opieką nad osobami obłożnie chorymi i niedołężnymi powinny w moim
                        mniemaniu zajmować się "domy spokojnej starości", a nie hospicja.
                        • ciutka Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 15.03.07, 22:58
                          Domy spokojnej starosci, sa dla osob starszych- jak sama nazwa mowi a hospicja
                          sa od tego, zeby osoba godnie mogla odejsc, zaznaczam godnie -nie odstawiajac
                          lekow na sile, nie otumaniajac pacjenta na sile i nie robiac z niego " worka"
                    • czuk1 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 26.08.06, 13:42
                      Cele hospicjum określają przepisy prawa polskiego Swiatowej Organizacji zdrowia.
                      Troche to inne (alb znacznie inne) jest zadanie hospicjum, od tego jak
                      chce,widzi i być może stosuje Riposto:
                      Według powstałego w 1990 roku raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opieka
                      hospicyjna jest to „aktywna, dotycząca wszystkich sfer życia opieka nad
                      pacjentem cierpiącym na schorzenie niepoddające się leczeniu przyczynowemu”.
                      Definicja ta wskazywać może również na pomoc chorym nieznajdującym się w stanie
                      terminalnym, z potencjalną możliwością wyleczenia. W późniejszym czasie opieka
                      paliatywna została przez WHO określona jako „podejście poprawiające jakość życia
                      pacjentów w obliczu śmiertelnych chorób oraz ich rodzin”. Współczesna idea
                      opieki hospicyjnej nie wyrasta z niedostatków medycyny czy systemu opieki
                      zdrowotnej, ale współpracuje z nimi i korzysta z ich osiągnięć. Jej zadaniem nie
                      jest przyspieszenie czy opóźnienie śmierci chorego. Jest ona nakierowana na
                      utrzymanie najwyższej możliwej jakości życia pacjenta aż do końca.

• czuk1 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 26.08.06, 13:44

przepraszam...RISPETTO,a nie riposto.
              • ealex Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 10.11.06, 17:55
                nie zgadzam sie z tobą . mój tata chorował na raka . do końca był w domu .
                zorganizowaliśmy opiekę w domu . lekarz był 2 razy w tygodniu , pielęgniarka
                codziennie , do dyspozycji psycholog , ksiądz . i za nic nie zapłaciłyśmy nawet
                złotówki . oczywiście tylko leki trzeba było we własnym zakresie wykupić . aha
                materac przeciwodleżynowy i wózek inwalidzki też z hospicjum tata dostał .
                • paniewa Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 27.11.06, 16:27
                  Zgadzam się, to wszystko można załatwić. Miałam dobre doświadczenie z hospicjum
                  domowym na żoliborzu gdy umierała moja mama. Do końca była w domu i miała
                  opiekę moją i lekarza(na telefon) i pielęgniarki(codziennie) z tego hospicjum,
                  a także księdza. Za nic nie zapłaciłam grosza. Wystarczy zadać sobie trudu i
                  poszukać.
                • ciutka Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 15.03.07, 23:02
                  a no wlasnie, z tym roznie bywa... ja musialam sie o wszystko wyklocac i
                  lekarka laske robila ze przyjdzie, pielegniarka wpadala i tylko cisnienie
                  mierzyla, bo miala lepiej oplacalnych pacjentow, byc moze ze to dlatego ze w
                  Warszawie, pozdrwiam!
                • highlanderka Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 30.08.07, 23:31
                  Jestem przekonana, że dla kogoś kto potrafi znieść trudy opieki nad ciężko
                  chorym bliskim, domowe hospicjum jest idealnym wyjściem!Opiekowałam się
                  umierającą mamą (od rozpoznania przerzutów do śmierci upłynęło 9 tygodni) i
                  dobrze wiem ,że chcieć to móc.Było ciężko, oprócz tego prowadziłam rodzinny dom
                  i opiekowałam się samotnie swoim 2letnim dzieckiem.Przez ostatnie 3 tygodnie
                  pomagali nam ludzie z hospicjum- pielęgniarka, lekarz (konsultacje i wizyty "na
                  telefon"),był ksiądz.Hospicjum umożliwiło nam dostęp do sprzętu medycznego(nie
                  był nawet potrzebny)i darmowo do niektórych leków.Nie wyobrażam sobie ,że
                  mogłabym pozwolić umierać najbliższej osobie w samotności, zależnej od obcych
                  osób.Myślę, że zapewnienie komfortu psychicznego i bliskości w ostatniej drodze
                  jest ważne zarówno dla chorego jak i rodziny...Oczywiście jęki konającego czy
                  podawanie morfiny to rzeczy , o których chce się jak najszybciej zapomnieć i
                  które sprawiają,że zastanawiamy sie dlaczego nie zrobi tego ktoś za nas..
                  Jedną z myśli jaka przynosiła mi ulgę po śmierci mamy było to,że byłaby z nas
                  dumna,że zdaliśmy egzamin z miłości.
                  Rozmawiałam z kilkoma jeszcze osobami, których bliscy znajdowali sie pod opieką
                  tego hospicjum, że taka fachowa pomoc i masa miłości to najlepsze co można
                  podarować osobie, która od nas odchodzi.
    • bonzee32 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 10.04.07, 13:17
      Nie wiem. W domu osoba umierajaca ma rodzine, ale niekoniecznie profesjonalna
      pomoc medyczna na kazde skinienie. Ja opiekowalam sie moja mam i zdarzyl mi sie
      moment, ze nie bylam w stanie podac mamie morfiny do motylka, zadzwonilam po
      lekarke, ktora przyjechala w 5 minut. Ale te 5 minut moja mam czekala.
      • maria88 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 12.04.07, 17:27
        Juz zabierałam głosna ten temat ale jednak przypomnę, ze oddanie osoby do
        hospicjum to nie zaniesienie rzeczy do pralni. Kazdy kto jest zmuszony tak
        postąpić robi to w ostateczności i z konieczności. Oczywiście bywa taka rodzina
        ze nie interesuje się chorym z różnych innych powodów. Porównywanie pracy
        lekarza lub pielęgniarki hospicyjnej w domu pacjenta, gdy oprócz niego jest ktoś
        z członków
        rodziny nie moze być w większości naganne. Natomiast gdy pacjent w hospicjum
        jest sam
        i rodzina przebywa z nim tylko dorywczo to zdarza się niestety tak jak w Hospicjum
        Caritasu w Warszawie gdzie jest całkowity brak zainteresowania w kierunku
        utrzymania pacjenta przy życiu
        • ciutka Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 15.04.07, 23:27
          Tak hospicjum Caritasu w Warszawie na ul. Krakowskie Przedmiescie jest fatalne.
          Na oko wszystko ładnie, ale tak naprawdę usmiercaja i otumaniają ludzi!!!!MOja
          babcia miała codziennie kogos z rodziny i cóż z tego jak o 20 tej podawali babci
          promezynę. Moja babcia miala niewydolnosc serca, niewydolnośc nerek, miażdżycę
          naczyń i mimo to podano jej taki lek:
          www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1793
          Była osobą ciepłą i spokojną, po podaniu tego leku, przestała mówić, jeść, nie
          dawano jej żadnych kroplowek( mimo że nie jadła), mimo iż noga spuchła jak balon
          a stopa zsiniała, nie dawano jej tych leków które brała w domu( miedzy innymi
          3x1 tabl. furosemidu).Na pytanie czemu do 14 tej nie dostała jeszcze furosemidu,
          lekarka bezszczelnie mi odpowiedziała że jak bedzie taka potrzeba to dostanie i
          w tym dni zmarła... Przestrzegam przed oddawaniem kogokolwiek do tego
          hospicjum!!!!! Tym hospicjum powinny sie zaintersować media i prasa!!!!!
          Pozdrawiam Beata.
          • maria88 Re: Czy opieka domowa jest lepsza? 16.04.07, 23:16

Przede wszystkim Organy Sprawiedliwości bo tyle się przecież ostatnio mówi i

pisze o "naturalnej śmierci".
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka