Dodaj do ulubionych

buty na górskie szlaki

10.08.10, 14:38
Witajcie
Po raz pierwszy wybieram się w góry latem. Problem stanowią buty. Nie mam kasy
na to, by kupować specjalne buty na lato. Wiem, że są tacy co chodzą latem w
zimowym obuwiu trekingowym. mam dobre trekingi zimowe. Ale czy nie odpadną mi
stopy z przegrzania? Moje zimówki mają Gore-Tex.
Obserwuj wątek
    • jabolkn Re: buty na górskie szlaki 10.08.10, 22:39
      euthelia napisała:

> Witajcie
      > Po raz pierwszy wybieram się w góry latem. Problem stanowią buty.
      Nie mam kasy
      > na to, by kupować specjalne buty na lato. Wiem, że są tacy co
      chodzą latem w
      > zimowym obuwiu trekingowym. mam dobre trekingi zimowe

trekkingowe zimowe ???
      nie wiedziałem że jest podział na letnie i zimowe
      jaka jest różnica - te zimowe mają futerko czy co?

do tej pory wydawało mi się że buty dobiera się pod kątem gór,
      w jakie góry się wybierasz ?
      świętokrzyskie? - tatry? - alpy? - himalaje ?
      • phantome Re: buty na górskie szlaki 21.07.11, 15:21
        > trekkingowe zimowe ???
        > nie wiedziałem że jest podział na letnie i zimowe
        > jaka jest różnica - te zimowe mają futerko czy co?

Tu masz poradnik dotyczący wyboru butów www.female.pl/artykul/12503/Jak-dobrze-wybra%C4%87-buty-turystyczne.html Piszą, że w lecie lepiej sprawdzają się buty bez membrany, a w zimie z membraną.
    • katja_24 Re: buty na górskie szlaki 11.08.10, 10:49
      Jesli piszac "zimowe" masz na mysli takie bez wstawek z siatki, to ja w takich
      chodze caly rok. Jak nie bedzie upalow, to bez wiekszych problemow, chociaz przy
      wysokich temp odparzylam sobie nogi. Teraz mam takie z siatka, obie pary sa z
      membrana i w obu mi goraco, wiec sama widzisz.
      • euthelia Re: buty na górskie szlaki 11.08.10, 14:09
        szczerze mówiąc nie wiem czy jest taki podział w butach trekingowych na zimowe i
        letnie ;) Moje nie mają żadnego kożuszka ani niczego takiego hehe.
        Mają siatkę,ale w porównaniu do butów siostry maja więcej skóry a mniej siatki.
        Czyli mam rozumieć,że nie są to buty nie wiem... "ocieplane" hehe
        • kfadam Re: buty na górskie szlaki 11.08.10, 20:48
          Jesli te buty nie maja ociepliny typu Thinsulate czy innej to spokojnie mozesz w
          nich chodzić, choć odczuwanie ciepła /imna to bardzo indywidualna sprawa. Buty
          zimowe to zazwyczaj skorupy i przeważnie do automatycznego mocowania raków.
          Jaki to model buta??

KA
          euthelia napisała:

> szczerze mówiąc nie wiem czy jest taki podział w butach trekingowych na zimowe
          > i
          > letnie ;) Moje nie mają żadnego kożuszka ani niczego takiego hehe.
          > Mają siatkę,ale w porównaniu do butów siostry maja więcej skóry a mniej siatki.
          >
          > Czyli mam rozumieć,że nie są to buty nie wiem... "ocieplane" hehe
    • cafem Re: buty na górskie szlaki 11.08.10, 14:34
      Nie wiedzialam, ze jest podzial na zimowki i letnie.
      Ja bardziej dziele buty trekkingowe na niskie (przed kostke) i
      wysokie;)

Moje wysokie maja skore w srodku, przez co sa, ponoc, cieplejsze -
      ale stopy odparzaly mi sie w nich mniej niz koledze, ktory tej skory
      w srodku nie mial.
      Ale moze to cecha indywidualna stop, albo kwestia skarpet...
    • weekenda Re: buty na górskie szlaki 11.08.10, 15:44
      mam kilka par butów w zależności w jakie góry jadę. Ale do zwykłych
      wędrówek po Tatrach mam te same na zimę i lato. Zmieniam tylko
      skarpety
      • euthelia Re: buty na górskie szlaki 12.08.10, 10:21
        Wydaje mi sie że te buty nie maja zadnej ociepliny. W każdym razie sa lekkie i
        wygodne.

Ok, to jada ze mna w Tatry :)
        • weekenda Re: buty na górskie szlaki 12.08.10, 11:43
          patrz pod nogi a wszystko będzie dobrze :) najważniejsze, że są
          wygodne. No i pokłoń się proszę ode mnie Pani Tatrze :)
          • grandtourblog Re: buty na górskie szlaki 08.09.11, 02:11
            Dokładnie :) Ja latałem po Himalajach w Ladakhu w butach firmy Merrel przed kostkę i dałem radę bez problemu! Dodatkowy bonus, że są dużo lżejsze i z tego tytułu, że nie są za kostkę chodzisz ostrożniej = bezpieczniej ;)
        • jabolkn Re: buty na górskie szlaki 12.08.10, 12:29
          euthelia napisała:
          >
          > Ok, to jada ze mna w Tatry :)

a że w Tatrach dosyć często na przełomie sierpnia i września lubi
          spaść śnieg to będą idealne
          pozdrów Tatry i powodzenia
          • euthelia Re: buty na górskie szlaki 13.08.10, 14:55
            dzięki wielkie za rady.
            Pozdrowię Tatry;)
    • kris_wise Re: buty na górskie szlaki 07.09.10, 14:31
      hey, chciałem "podczepić" się do wątku, gdyż zastanawiam się nad kupnem butów trekingowych, ale nie ukrywam że chciałbym je wykorzystać również w chodzeniu po dosyć dużych śniegach. Po wstępnym "reaserchu" zwróciłem uwagę na ten model siulagrande.pl/Buty_Meindl_Tampa_GTX-574.html, gdyż mój fundusz na ten cel jest niższy niż 500 złotych, ale mimo to chcę kupić buty wysokiej klasy. A te mają i goretex, i vibram. Moje pytanie brzmi, czy w śniegu zda to egzamin ? Czy lepiej kupić buty z dużo wyższą kostką ? Z góry dzięki za odpowiedzi, będę tu zaglądał co kilka dni :)
      • kfadam Re: buty na górskie szlaki 07.09.10, 17:59
        Kris toż tam jak byk jest napisane:
        Tampa GTX, MEINDL
        Lekkie buty trekkingowe dla miłośników wielogodzinnych wędrówek w niższych partiach gór. Membrana Gore-Tex zapewnia nieprzemakalność, a podeszwa lekka podeszwa Vibram Light Hiker dobrą przyczepność na każdym szlaku.
        Czyli producent nawet nie przewiduje ich na skały a co dopiero śnieg, brak ocieplenia oraz wykonanie z weluru praktycznie eliminują te buty z użytku zimowego no chyba ze w zimę chodzisz w sandałach po śniegu i jest ci ciepło. co do podeszwy to Vibram produkuje setki modeli na różne nawierzchnie ta akurat nie sprawdzi się zimą ani w wysokich partiach gór na granitach.
        KA
        • kris_wise Re: buty na górskie szlaki 08.09.10, 15:18
          wszystko co napisałeś to prawda kfadam, ale autor pytania zaznaczył, że zimówki MA, więc zaproponowałem buty letnie... A dobre buty trekkingowe, wykonane z porządnych materiałów ( jakimi bez wątpienia są Meindl'e ) na pewno nie zawiodą w Polskich górach w lecie... Mają odpowiednią podeszwę, dobrze trzymają stopę i są tworzone do chodzenia... Autor nie pisał że wybiera się na wspinaczkę czy szturmować Orlą Perć... Chociaż szczerze mówiąc nie widział bym problemu aby na ów szlak w takich butach się wybrać :]
          • kfadam Re: buty na górskie szlaki 08.09.10, 19:06
            Fakt, w każdym bądź razie 500zł to dużo za dużo na bótki do chodzenia po prostych szlakach, na takie trasy wystarczą zwykłe trapery lub butki z Decathlonu za max 200zł. Za niecałe 400zł można kupić fajne buty np Hanzela
            www.hanzel.pl/?p=productsMore&iProduct=132&sName=002-SK-Brenta
            www.hanzel.pl/?p=productsMore&iProduct=85&sName=003-SK
            sklep na Krupówkach czy na Targu pod Gubałówką oferuje je taniej.
            KA
            • fo-o Re: buty na górskie szlaki 12.04.11, 12:18
              Jeżeli chce się kupić profesjonalne buty do tego typu eskapad to na pewno najlepszym wyborem są batesy. Mają antypoślizgową podeszwę, nie przemakają, a do tego dobrze usztywniają kostkę. Najlepiej kupić je na stronie producenta, czyli bates.pl ponieważ w innych sklepach często można spotkać podróbki.
              • jabolkn Re: buty na górskie szlaki 12.04.11, 15:16
                fo-o napisała:

> Jeżeli chce się kupić profesjonalne buty do tego typu eskapad to na pewno najle
                > pszym wyborem są batesy.

nie żartuj - to mają być buty na Tatrzańskie szlaki a nie na desant w Iraku
                • mrukmrukmruk Re: buty na górskie szlaki 18.07.11, 10:23
                  A ja się zgadzam, batesy są odpowiednie, widziałem kilka osób na szlaku w Tatrach w takich butach, sam się zastanawiam nad zakupem takiego obuwia. To, że są buty taktyczne, nie znaczy, że nie są uniwersalne, jak masz adidasy do biegania (z nazwy), to w nich nie chodzisz, tylko i wyłącznie biegasz??
                  • phantome Re: buty na górskie szlaki 28.07.11, 16:24
                    Ja widziałem w Tatrach osoby w japonkach albo adidasach więc to żaden wyznacznik :-)
      • wloczy.kijek Re: buty na górskie szlaki 13.09.11, 14:48
        > mój fundusz na ten cel jest niższy niż 500 złotych, ale mimo to chcę kupić buty wysokiej klasy. > A te mają i goretex, i vibram. Moje pytanie brzmi, czy w śniegu zda to egzamin ? Czy
        > lepiej kupić buty z dużo wyższą kostką ?

Link nie działa :-(
        W zimie przede wszystkim pamiętaj o dobrych skarpetach. Są różne szkoły, ale ja wolę mieć 2 pary na nogach. Jak wybierasz się na większe śniegi to przydadzą ci się też raki paskowe. Bardzo ułatwiają sprawę przy podejściach. Za tą kaskę możesz sprawdzić sobie model Altitude Ultra Hi-Teca. Mają podeszwę vibram i dobrą membranę ion-mask. Powinny wytrzymać parę godzin brodzenia w śniegu.
    • fredoo Re: buty na górskie szlaki 20.09.11, 09:34
      Przepraszam ale temat butów wielokrotnie tu omawiany kojarzy mi sie z powiedzeniem o "tanecznicy" co to jej przeszkadza rabek od spódnicy.
      Według mnie to najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kondycyjne a każde wygodne i nie ślizgające buty są dobre. Wczoraj wróciłem z Zakopanego i w sobote przeszedłem prlą w specjalnych butach a w niedzielę poszedłem na Przełęcz pod Chłopkiem w adidasach i w tych drugich szło mi sie lepiej niż w tych specjalnych co to super grip gore tex i jeszcze coś tam.
      • zbyniub2007 Re: buty na górskie szlaki 16.10.11, 22:28
        Rzeczywiście nie każde buty są właściwe w nasze Tatry. Ale nie polecam Alpinusów, bo podeszwy Vibram się odklejają od reszty buta.
    • ruella Re: buty na górskie szlaki 21.06.12, 15:06
      Też nie wiedziałam, że jest podział na trekingowe zimowe i letnie, ale w sumie mógłby być :) Co do Twojego pytania - nie sądzę, żebyś miała odparzyć nogi. Mam znajomych którzy chodzą po górach cały rok w tych samych butach i nie narzekają - tzn. jak jest jakaś masakra kompletna to ubierają sandały, ale wiadomo w sandałach po górach nie chodzi się zbyt dobrze :)
      • caryca-magdalena Re: buty na górskie szlaki 28.06.12, 16:08
        > wiadomo w sandałach po górach nie chodzi się zbyt dobrze :)

Widziałam ostatnio fajne "terenowe" sandały. Pewnie nie są tak przewiewne jak te normalne, ale przynajmniej mają porządne podeszwy. Wyglądają mniej więcej tak: www.speedoshop.pl/moje_zdjecia/buty_hi_tec_bahama_010.JPG
        • sonita33 Re: buty na górskie szlaki 29.06.12, 16:18
          wiam serdecznie:)
          Jeżeli ktoś pierwszy raz wybiera się w góry, nie warto inwestować w drogie buty, ponieważ nie wiadomo czy nam się to spodoba. Mam do sprzedania buty, w których byłam pierwszy raz w górach,,, polecam, sprawdziły się latem. Góry mnie oczarowały, więc teraz mogę zainwestować w droższe buty. Pozdrawiam Wszystkich! allegro.pl/myaccount/sell.php
      • jusytka Re: buty na górskie szlaki 13.08.13, 11:34
        ruella napisała:
        ale wiadomo w sandałach po górach nie chodzi się zbyt dobrze :)

Są góry i góry Co innego Bieszczady, a co innego wyższe partie Tatr, czy Alpy. Jeśli chodzisz po skałach, sandały nawet trekkingowe są zwyczajnie niebezpieczne, za to świetnie nadają się na wycieczkę do Morskiego Oka. Jeśli zaś chodzisz po wyższych partiach gór - to tam upałów zwykle nie ma i typowe trekkingi z membranami świetnie się sprawdzają. Poza tym chronią też przed deszczem, który może pojawić się znienacka. Warto zabrać też stuptuty, nie zajmują dużo miejsca, a świetnie sprawdzą się podczas ulewy, wędrówki po błocie, czy śniegu.
    • magda.grzelewska Re: buty na górskie szlaki 02.08.13, 22:43
      Musisz pamiętać o tym, że buty to podstawa, jeśli chce się rozpocząć przygodę z górami :)
    • magda.grzelewska Re: buty na górskie szlaki 11.08.13, 23:23
      Ja uwielbiam ten model! Zawsze dobrze się sprawdza!
    • onyksy Re: buty na górskie szlaki 11.09.13, 22:28
      Ja do lekkiego tekkingu proponuję Haix Runner Low , w wyższe góry proponuję coś solidniejszego np. buty za kostkę z w miarę mocną podeszwą, która ochroni przed kamieniami
      • annaanna88 Re: buty na górskie szlaki 16.10.13, 16:57
        Ja polecam buty McKinley, a konkretnie te www.mckinley.com.pl/produkte/buty-mck-lynx-w_86 Naprawdę wytrzymałe ;)
    • tiki_taka Re: buty na górskie szlaki 08.01.14, 10:49
      Ja z kolei chciałabym polecić buty trekkingowe dotępne w ofercie sklepu internetowego. Jeśli ktoś chciałby z niej skorzystać to podaję link: www.trekkersport.com.pl/buty/trekkingowe.html
      Ja kupiłam sobie model Air Revolution firmy Meindl, który sprawdził się na górskich szlakach: te buty są wygodne a zarazem bardzo wytrzymałe.
      • agunia367 Re: buty na górskie szlaki 30.01.14, 20:03
        Bardzo fajnym wyborem są buty taktyczne, wojskowe. Mam Batesy, początkowo byłam sceptyczna do takiego rozwiązania - twierdziłam, że buty tego typu nie nadają się w góry. Oczywiście byłam w błędzie. Obuwie jest mega wygodne, nie przemaka, ma podeszwę antypoślizgową, dzięki czemu nawet schodzenie po mokrym terenie nie sprawia żadnych problemów. No i najważniejsze - podczas wycieczek górskich w ogóle zapominamy, że mamy je na nogach. A to chyba najlepsze potwierdzenie jakości jakichkolwiek butów.
    • jusytka Re: re 14.06.14, 08:46
      A dlaczego jeden, nie masz zamiaru wybrać się tam nigdy więcej?
      • zeta88 Re: re 29.06.14, 22:22
        Nie polecam butów zimowych latem! To samobójstwo dla stóp, lepiej idź w zwykłych adidasach.

Ja na lato polecam orlabaszta.pl/wysokie/229-buty-aku-camana-fitzroy-gtx.html

Idealne połączenie ceny i jakości
    • jusytka Re: buty na górskie szlaki 04.08.14, 07:01
      Mój mąż kupuje tańsze trekkingi i ciągle na nie narzeka i niemal co roku kupuje nowe. Ja za swoje (Jack Wolfskin) zapłaciłam ok 600 zł, ale mam je już 4 rok i są nie tylko bardzo wygodne, ale po wyczyszczeniu wciąż wyglądają jak nowe, sprawdziły sie też w różnych warunkach. No i kto jest bardziej oszczędny?
      • kornel-1 Re: buty na górskie szlaki 04.08.14, 07:28
        jusytka napisała:

> Mój mąż kupuje tańsze trekkingi i ciągle na nie narzeka i niemal co roku kupuje
        > nowe. Ja za swoje (Jack Wolfskin) zapłaciłam ok 600 zł, ale mam je już 4 rok[...]

No ale, czy Ty i mąż jednakowo eksploatujecie te buty?

Kornel
        • jusytka Re: buty na górskie szlaki 04.08.14, 10:39
          Podobnie, jednak on jest prawie dwa razy cięższy ode mnie ;-)
          • iza1-988 Re: buty na górskie szlaki 27.09.14, 13:29
            Ja kupiłam buty trekkingowe za 150 zł i mam je już trzy lata, a w góry jeżdżę kilka razy do roku.
    • kornel-1 Re: buty na górskie szlaki 21.08.14, 12:01
      Z ciekawości zapytam: przez ile dni w ciągu tych 4 lat buty były eksploatowane? Pytam o górskie wędrówki.
      20? 50?

Ja potrzebuję butów góry na max. 10-15 dni w ciągu roku. Wyjeżdżam na ogół na 1-2-dniowe wycieczki, czasem na tygodniowe szlaki.
      Drogie buty górskie mają to do siebie, że bardziej je szanujemy, nie chodzimy w nich na co dzień. Przez to zużywają się mniej.

Kornel
    • krzy-czy Re: buty na górskie szlaki 29.09.14, 19:20
      kiedyś,oj, bardzo kiedyś nsiło się buty marki PIONIERKI, i pieknie si.e chodziło. i nikt nie narzekał.
    • stat7 Re: buty na górskie szlaki 13.11.14, 18:20
      jest fajny sklep na marszalkowskiej

www.life-style.info.pl
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka