Dodaj do ulubionych

kotlina klodzka kto byl?

IP: *.devs.futuro.pl 05.07.04, 11:24
napiszcie swoje wrazenia z wyprawy w te okolice, co ciekawego widzieliscie, jak tam jest,
gdzie nocowaliscie i gdzie sie stolowaliscie, pozdrawiam napiszcie czy warto tam jechac?
Obserwuj wątek
    • Gość: NIKOL Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.com 07.07.04, 10:12
      HEJ!! NAPRAWDE WARTO TU PRZYJECHAC, JEST DUZO DO ZOBACZENIA GORY STOLOWE,
      KARŁÓW, KUDOWA - CZERMNA I JEJ KAPLICA CZASZEK, WALIM I OKOLICE STARE
      PONIEMIECKIE SZTOLNIE, WIEŻA NA WIELKIEJ SOWIE W SOKOLCU, KŁODZKO TWIERDZA I
      MUZEUM, WIELE UZDROWISK. PIEKNE OKOLICE!! WIEM BO MIESZKAM TUTAJ, ZAPRASZAM ALE
      NIESTETY NIE WIEM NIC O KWATERACH.POZDRAWIAM
      • kornel-1 Re: kotlina klodzka kto byl? 14.05.22, 16:05
        Skoro tam mieszkasz, to wiesz że ani Walim ani Wielka Sowa nie są w Kotlinie Kłodzkiej.
    • Gość: bolawa Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pap / 217.153.186.* 08.07.04, 12:28
      Byłam tam w Kotlinie Kłodzkiej i w Górach Stołowych w podróży poślubnej całe
      dwa tygodnie. Anie chwili nudy. Górki niewielkie, przepiękne, czesem
      przedziwaczne formy skalne, zalesione, łagodne podejścia i pękne widoki.

Baza wypadkowa - polecam Polanicę Zdrój (sporo różnych kwater, poesnonatów; my
      nocowaliśmy w Jaśminie i było bardzo ok), dużo knajpek, park, pijalnie wód,
      nawet basen odkryty. Stąd jest też wszędzie blisko.

Warto zobaczyć

- Duszniki Zdrój (też uzdowiskowa mała miejscowość po sąsiedzku)

- Wambierzyce - wieś "zrobiona" na małą Jerozolimę w stylu ludowych. Szokujące
      po prostu, wielkie sanktuarium, kalwaria, ruchowa szopka, w zaułkach bramy i
      pomniki stylizowano ludowo. Ciekawosta, przy zbiegu dwóch ilic jest rzeźna św.
      Kummernis inaczej Wielefortis - kobiety, któa wg legendy prosiła Bga o obrone
      przed pogańskim zalotnikeim, wyrosła jaj broda i straciła urodę, potem w mękach
      zmarła na krzyżu

- Błędne Skały - najpierw szlakiem pod górkę a potem po czyms w rodzaju
      gorskiego labiryntu (suepr sprawa)

- Skalne Grzyby - szlak, którym idąc podziwia się rozmaite formy skalne

- Karłowo czy Karłów (nie pamiętam), do którego jedzie się drogą stu zakrętów,
      a potem Szczeliniec - rezerwat z formami skalnymi, niesamowity!

Oprócz tego jest wiele innych szlaków dla takich piechurów, co chodzą po górach
      tylko od święta. Z Polanicy można wybrać się na organizowana przez tamtejsze
      letnie biura podróży jednodniowe wycieczki. Ja była w Skalnym Mieście i na
      Morawach zwiadzać Jaskinię Macochy i pływać podziemną rzeczką Punkwą. Suepr i
      niedrogo.

Co do restauracji - jest wiele i dobrych, polecam jednak włoską La Nonnę, choć
      nie jest może najtańsza.

Miłego wypoczynku.

Aha. Nie bylismy tam samochodem, a mimo to wszędzie łatwo dojachaliśmy czy
      doszliśmy.
      • Gość: maja Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.devs.futuro.pl 09.07.04, 14:17
        jakies namiary na ta kwatere, nie moge znalesc w necie, pozdrawiam
      • Gość: nu_sencha Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 10.07.04, 12:22
        Przyłączam się do zachwytów! Byłam dwa razy i jeszcze nie zdążyłam wszystkiego
        zobaczyć. Oprócz ukochanego Kłodzka, Czermnej i Wambierzyc szczególnie zapadły
        mi w pamięć Duszniki z dworkiem, w którym grywał Szopen, uroczym ryneczkiem,
        gdzie znajdziecie kamienicę, którą odwiedził Jan Kazimierz i kościołem z
        nietypową amboną w kształcie ryby czy jakiegoś innego stwora morskiego. Aha i
        jeszcze Muzeum Papiernictwa. Polecam wyskoczyć też do Zieleńca położonego 950 m
        npm - cudne widoki po drodze, i wiele wiele innych...
        Z samochodem nie ma problemu, nie orientuję się co do noclegów (mam szczęście
        mieć w Kłodzku rodzinę)
        Pozdrawiam
      • daaroo Re: kotlina klodzka kto byl? 12.07.04, 21:29
        Wymienione rzeczy naprawdę warte zobaczenia, choć uważam, że Karłów bardziej
        się nadaje jako baza wypadowa do pieszych wędrówek. A Góry Stołowe ... po
        prostu cudne. Cicho i są zakątki, gdzie czuć aurę tajemniczości. Poza tym, z
        tamtych stron dysponując samochodem jest bardzo blisko do Pragi (następny cudny
        kawałek świata).
    • Gość: pietrzak5 Re: kotlina klodzka kto byl? IP: 62.233.157.* 08.07.04, 17:26
      polecam pokoje w Polanicy Zdr. ul. Bystrzycka 69 tel 074 8681 690
      www.republika.pl/polanica_wakacje
      ładne, czyste
      • Gość: Opty Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 12:56
        Polecam jeszcze wejście na Śnieżnik i jaskinię Niedźwiedzią.
        • Gość: bolawa Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pap / 217.153.186.* 09.07.04, 14:22
          Pensjonat Yaśmin Polanica Zdrój, ul. Jaśminowa 8,
          tel. 868-11-72, 23 miejsca, parking; kiedyś mieli stronę w necie, ale teraz nie
          ma, przynajmniej nie widzę

Byłam też w Beacie - tam początkowo mielismy mieszkać, jest bardzo oki

Pensjonat Beata Polanica Zdrój, ul. Rybna 9,
          tel./fax 868-17-93, 40 miejsc, pokoje 1,2,3 osobowe, apartamenty, całodzienne
          wyżywienie, garaże, parking;
    • Gość: Bartek Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 11.07.04, 09:41
      Cześć.Byłem nie raz,właśnie jutro tj.12.07. jadę do ZIELEŃCA.Naprawdę
      polecam;piękne okolice,super mikroklimat(niespotykany w
      Polsce),niedrogo,cisza,spokój,piękna sprawa.Przyjedz !!!Cześć.
      • Gość: 12345mateusz@inter Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.crowley.pl 15.07.04, 16:56
        Dlaczego nikt nie mówi o Szcytnej piękna miejscowość położona między Polanicą
        a Dusznikami piękny spacer żółtym szlakiem z Polanicy na zamek w Szczytnej po
        drodze można odpocząć w miłej kawiarence ,Piekiełko,cisza spokój czyste
        powietrze bardzo polecam
    • Gość: Krzysztof Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.07.04, 00:09
      Nie zapomnij o Międzygórzu
      • brzoskwinkaaa Re: kotlina klodzka kto byl? 01.10.04, 10:12
        Międzygórze jest cudowne :) Snieznik ,Jakinia Nidziedzwiedza, Ogród
        Bajek,wodospad...A pzoa tym...cisza...spokój... Konczą się asfaltowe
        drogi...Taki mały przytulny "koniec świata" Szczególnie polecam "Chatkę
        Puchatka" Zaraz przy wjezdzie od strony Wilkanowa u p .Młynarczyk :)
    • Gość: Agus Re: kotlina klodzka kto byl? IP: 212.160.183.* 16.07.04, 10:16
      A ja polecam jeszcze wyprawy na pstragi...lowi sie je na kij z zylka i na
      miejscu je smaza (10zl/szt)...bardzo latwe. Lowilam w Trzebieszowicach (droga z
      Ladka na Klodzko), ale tez jest fajnie kawalek za Stroniem Slaskim (w stroniu
      przez mostek i jedziemy w lewo pare km). Noclegow jest sporo i widac je po
      prostu z drogi "Noclegi". Sprawdzalam w sieci to niektore agroturystyczne sa w
      cenie 24-26 zl.
      A w Zabkowicach, niedaleko Rynku, jest bardzo dobra i niedroga pizza:)
      W Mieroszowie, dla tych co lubia, polecam flaczki na Rynku...po prostu nie
      jadlam w zyciu lepszych!!
    • Gość: mb190 Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 16.07.04, 10:35
      Świetna okolica szczególnie polecam Międzygórze i wycieczkę na Śnież. po drodze
      piękny ogród bajek kapitalna trasa
      spałem na polu camping prywatnie, nie jest drogo
    • goral_nizinny Re: kotlina klodzka kto byl? 16.07.04, 14:06
      www.gor.w.pl ja bylam tam bylo super tylko moga nie miec miejsc
    • Gość: Kozmo Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.futuro.com.pl 27.07.04, 00:20
      Wlasniedzis rano wrocilem ze swojej pierwszej wyprawy w kierunku Sudetów
      (scislej Kotlina Kłodzka) i naprawde jestem zachwycony. Przyrodą, zabytkami, w
      ogole pieknem i w niektorych rejonach ciszą i tajemniczoscią jak w Beskidzie
      Niskim.
      Dla turysty, który nie ma samochodu i nie wędruje wciąż po górach z plecakami,
      zaskoczeniem może być fatalna komuniacja pekaesowa w Kotlinie. Nie mówię o
      braku ulg studenckich, o ciągłym naliczaniu biletów bagażowych, ale przede
      wszystkim o tym, ze do niektorych miejscowosci (np. Kletno) autobus zajezdza
      raz dziennie.
      Co polecam? Z pewnoscia schronisko młodzieżowe w Ladku Stójkowie z tanimi
      noclegami, bardzo miłą obslugą i sympatyczną atmosferą. Poza tym jest świetną
      bazą wypadową na Śnieznik i w Góry Złote. W Lądku, który jest chyba
      najładniejszym z polskich uzdrowisk polecam domowe obiady w barze "U Jansa".
      Nic dziwnego, że są tm kolejki... naleśniki pycha! Bardzo dobre wrażenie robi
      też schronisko w Batorowie (wejście w Góry Stołowe oraz ciatkarnia "Asia Basia"
      w Kudowie (mniam!). W Kudowie jest też niezła i tania restauracja włoska, tak
      na marginesie, w aquaparku. Natomiast odradzam!!! schronisko młodzieżowe na
      Łąkowej w Kudowie. Mimo, że pościel jest miękka, atmosfera jest niesympatyczna.
      Po przyjeździe, mimo dokonanej rezerwacji, dowiedziałem się, że nie ma pokoju,
      bo nie było zaliczki (a przez telefon nikt o nią nie prosił), jakoś nas
      dokwaterowano do ósemki (a mimo, że cena miała wynosić 15 wyniosła 20 zł).
      Odradzam stanowczo.
      W Kotlinie jest tyle do zobaczenia, że głowa mała. Naprawdę warto tam spędzić
      chocby kilka dni. Pozdrawiam, Kozmo z Lublina
    • Gość: krasnolina Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.crowley.pl 29.07.04, 09:33
      Na początku tego tygodnia wróciłam z Kotliny Kłodzkiej. Było super! Koniecznie
      trzeba zobaczyć Szczeliniec Wielki i Błędne Skały. Niesamowite wrażenie! Pod
      warunkiem, że ktoś lubi przeciskać się przez wąskie korytarzyki w zimnych i
      wilgotnych skałach :) Polecam też Labirynt (nie Trasę Podziemną) w Twierdzy w
      Kłodzku - zwiedzanie tylko z przewodnikiem przez 1 godzinę (bilety 4 i 6 zł). A
      do tego Restauracja "Przy Młynie" (Kłodzko ul. Kościuszki). Bardzo dobra
      obsługa i miła atmosfera i wcale nie tak drogo jak na taki standart (45 zł za:
      2 drugie dania, 2 wina i 2 desery). Warto też zajrzeć do Muzeum Papiernictwa w
      Dusznikach i wypić mrożoną kawkę w bufecie przy muzeum. Pyszna! Życzę dobrej
      zabawy! Pozdrawiam!
    • Gość: Agnieszka Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:13
      Właśnie wróciliśmy. Pewnie, że warto! Widzę, że już dużo zostało wymienione. Ja
      dołożę Radków jako dobrą bazę wypadową, szczególnie dla samochodziarzy i jako
      początek pieszej wędrówki. Pyszne pstrągi w Wąbierzycach w kawiarni sportowej
      (chyba) 2 pstrągi + 2 piwka 21 PLN. Schronisko „pod muflonem” (pycha naleśniki)
      w Dusznikach – ponieważ zakwaterowali nas w jedynce (na wersalce) zapłaciliśmy
      tylko 19 PLN za nocleg. Pokoik malutki, ale cena super, a i klimat schroniskowy
      panuje. Góry Bystrzyckie, trochę zapomniane przez Boga i Ludzi – z łatwymi
      szlakami i dostępnymi schroniskami – Zieleniec, Spalona; i pięknym rezerwatem
      niedaleko Zieleńca – torfowisko wysokie ze ścieżką dydaktyczną i wierzą
      widokową. Międzylesie z noclegiem na zamku – standard schroniskowy 22PLN, pokój
      2 osobowy z łazienką 70 PLN – dostęp do kuchni. Obiadek w zajeździe Sukiennice –
      bardzo ładna sala restauracyjna na 3 poziomach z pięknym kominkiem – nocleg w
      Sukiennicach 40 PLN od osoby. Bystrzyca Kłodzka – też jest co oglądać. W
      międzygórzu zatrzymaliśmy się w obiekcie Funduszu Wczasów Pracowniczych – 20
      PLN od osoby w pokoju dwuosobowym z umywalką. Łazienki na korytarzu, ponieważ
      nie za dużo ludzi łatwo dostępne. Schronisko na Hali pod śnieżnikiem – z
      absolutnie niepowtarzalną atmosferą. Kopalnia Złota w Złotym Stoku – z miła i
      dowcipną obsługą, Kopalnia węgla w Nowej Rudzie, Kopalnia Uranu w Kletnie – no
      przynajmniej się starają – jeszcze im do Kowarskiej sporo brakuje. Malutkie
      Muzeum Ziemi w Kletnie prowadzone przez fachowca/fascynata – odpowie na każde
      pytanie, znajdzie czas na rozmowę na każdym poziomie – ciągle go to bawi i
      cieszy. W mojej opinii na Ziemi Kłodzkiej nie można się nudzić. A w okolicy
      jeszcze Zamek Książ i piękny Świdnicki Rynek.
    • Gość: startwo Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.chorzow.um.gov.pl 03.08.04, 10:49
      Witam.Także jestem pasjonatką tych stron.
      Do listy ciekawych miejsc chcialam dodac Srebrną Górę.
      Male miasteczko na styku Gór Bardzkich i Sowich,
      ze wspaniałą Twierdzą Srebrnogórską.
      To wspaniała baza wypadowa skąd blisko do całej
      Ziemi Kłodzkiej, tym bardziej że dostępnych jest tam
      coraz więcej prywatnych kwater o różnym standardzie.
      Oraz schronisko PTTK organizujące aktywny wypoczynek,
      m.in.penetrowanie starych sztolni, wpinaczkę itd.
      Jesli ktoś chce pogadać o Srebrnej albo jeżdził tam
      na obozy harcerskie zapraszam startwo@gazeta.pl

• Gość: MISIA Bożków-pałac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:43
        Udało się nam zobaczyć opisywany między innymi w miesięczniku Podróże pałac-
        zamek w Bożkowie ( jadąc w stronę Nowej Rudy)
        Słuchajcie , facet nas wpuścił do środka choć obiekt zamknięty na 4 spusty
        przed turystami!
        Stwierdzilismy jednomyślnie, Książ(zamek) się chowa ze wstydu- tutaj w Bożkowie
        wszystko jest orginalne, żadnych rekonstrukcji , w latach 70 tych wrocławscy
        konserwatorzy zabytków odwalili kawał dobrej roboty!
        Kilka sal zachowało się w całości, między innymi sala myśliwska i balowa, oraz
        cudnie zdobione schody.
        Mamy fotki, jak ktos tam jeszcze w te wakacje dotrze to pytajcie o opiekuna
        budynku , za pare złotych może się da namówić na oprowadzenie po obiekcie,
        naprawdę warto (zrobić pamiatkowe ujęcia wnętrz)
        Teraz gmina czeka na kogoś kto to od niej odkupi i zagospodaruje, cudowny
        obiekt na hotel czy ośrodek konferencyjny.Potrzeba tylko pieniążków.
        Jezeli nie znajdą , to przynajmniej zostanie u kogoś w domowym archiwum jakiś
        ślad po tym miejscu.
        A szkoda by było go pozostawić i skazać na niszczenie- jak tysiące straconych
        takich perełek w naszym kraju.
        Pozdrawiam
        • loiterer Re: Bożków-pałac 14.08.04, 13:15
          Jak Ty znalazlas tego opiekuna?
          Ja tez bylam niedawno w tym palacu. Zywej duszy wokolo :(
          Czy mozesz mi przyslac zdjecia z wnetrz?
          Widzialam je przez otwarte okno. Byly super!

Moj adres: re007(a)op.pl

Wielkie dzieki!
          Loiterer
          • Gość: MISIA Re: Bożków-pałac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:05
            My też widzieliśmy je przez otwarte okno, no i mnie zatkało.Facet otwiera okna
            żeby się wilgoć troszkę "ulotniła" z wnętrz.
            Właśnie prowadzono pomiary geodezyjne czy jak to sie tam nazywa, uzupełniali
            dokumentację dla przyszłego nabywcy pałacu.Pytaliśmy ich o właściciela, rok
            temu był-Szwed , potomek prawowitych posiadaczy pałacu-zamku.Teraz gmina się
            opiekuje bo gość nie ma funduszy , ale za to ma prawo pierwokupu.
    • misia.m kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich 15.08.04, 20:02
      Moja przygoda z tym zakątkiem naszego kraju zaczęła się w Górach Bystrzyckich,
      na poddaszu z okienkiem w suficie w małej, cichej wsi sąsiadującej z granicą
      Czech- o nazwie Lasówka
      Na powitanie wyjazdu, po rozpakowaniu bagaży i obejrzeniu kwatery u pani
      Pomietło (Lasówka nr 52)wypuściliśmy się naszą potwornie dziurawą Autostradą
      Sudecką w dół , do uzdrowiska- Duszniki Zdrój
      Zmordowani nieco po parugodzinnej podróży rzuciliśmy się łapczywie na Pizzę i
      spagetti podane nam w sympatycznej restauracyjce.
      Potem gofry po sąsiedzku i poszliśmy podziwiać kwiatowe chodniki, datę ułożona
      z kwiatów i gigantyczne szyszki, kasztany " rozrzucone gnieniegdzie" po
      trawnikach.
      Powrót do Lasówki przez Zieleniec odbywał się po zmroku, powitała nas na drodze
      sarna niezdecydowanie przycupnięta na skraju asfaltu.

Nazajutrz wyprawa do Kłodzka- tak klasycznie , najpierw trasa podziemna potem
      twierdza i most gotycki.
      Po drodze spotkanie z bardzo sympatycznym starszym panem, który opowiedział nam
      bardzo ciekawe historie ze swojego życia.
      Ząbkowice Śląskie- wpadamy na ruiny zamku, miejscowi chodzą po tych ruinach po
      wyższych kondygnacjach.My zastanawiamy się , którędy tam włażą , bo nigdzie nie
      ma z zewnątrz sensownego wejścia.
      Potem drepczemy do Krzywej Wieży, na razie nie widać by była krzywa.
      Miga nam tabliczka: labolatorium Dr. Frankeisteina. ?????!!?- o co chodzi?
      Szybki obiadek w barze i lecimy dalej-
      Kamieniec Ząbkowicki:
      Pierwsze : WOW!
      W środku po zamku oprowadza " LIMAHL"-taki luzak w skórzanej kurtce , podobny
      do wokalisty z lat 80 tych.Opowiada całkiem ciekawie.
      Zamek jest w trakcie odbudowy.
      Wracamy do Lasówki.

Następna doba się zaczyna: jedziemy na rowery po Górach Bystrzyckich.
      Rzeka Bystrzyca tworzy piękne miejsca, kaskady, po drodze marudzimy dłużej na
      Torfowisku pod Zieleńcem.Pomimo prawie godzinnych wypatrywań nie udaje nam się
      zauważyć w trawach ani jednej roślinki drapieżnej o nazwie rosiczka, za to
      atakują nas skutecznie tutejsze gzy.
      Droga powrotna jest już po zmierzchu i w dodatku cały czas pod górę , ale
      przynajmniej wygodnym asfaltem , po którym przez ponad godzinną naszą jazdę
      przejechał słownie JEDEN samochód!

Potem były dni kolejne:
      Park Narodowy Gór Stołowych czyli wszystkim znane Błędne Skały, cudowne formy i
      Szczeliniec wielki ze swoimi widoczkami( na którym pierwszy raz w życiu
      widziałam jak straż leśna wlepiała mandaty za palenie papierosów niepokornym
      turystom)

Wycieczka do zamku Książ- trwały właśnie zawody w kolarstwie górskim , więc
      dodatkowa atrakcja sportowa.
      Zamek Grodno z cudownymi Lwami przy wejściu na ścianach muru i sympatycznym
      przedstawicielem bractwa rycerskiego, który próbował uczyć nas władania białą
      bronią.
      Wycieczka rowerowa na Śnieżnik, zaczęła się niedaleko leśniczówki w Kamienicy.
      Powrót był bolesny, kamienistą drogą najpierw, ale widoki......., potem było
      łatwiej szlakiem rowerowym, możecie zazdrościć , albo wybrać się tam jak
      najszybciej sami:) Polecam.

O podziemnych fabrykach w Walimiu tyle,że o mało się nie zgubiliśmy robiąc
      mnóstwo zdjęć, prawie pomyliliśmy grupy zwiedzające.Pani przewodnik była dla
      nas chyba za bardzo wyrozumiała.
      Osówka- tu przewodnik był bardziej surowy , pilnował grupy, musieliśmy się
      streszczać.
      Po wyjściu na powierzchnię- ukrop potężny, w sekunde zagotowaliśmy się w
      naszych swertach i bluzach.

Potem był spacer do jaskini Radochowskiej, fajny student oprowadzał nas po
      jaskini.Kolejno podjeżdżamy do Złotego Stoku: najpierw płyniemy sobie łódką po
      sztolni, potem idziemy na klasyczną trasę , z sympatyczna przewodniczką.
      Na koniec idziemy do wodospadu, a potem jeszcze do sztolni Ksiażęcej sami ,
      gdzie zaczyna nam wysiadać nasze oświetlenie i wracami juz lekko
      przestraszeni po ciemku świecąc sobie aparatem fotograficznym pod nogami.

jedno popołudnie spędzamy nad wodospadem Wilczki w Międzygórzu, oczu nie można
      oderwać od niego.
      Potem srebrna Góra- Twierdza jak się patrzy , tylko Niemcy wjeżdżają na samą
      jej górę na motorach i psuja nam obserwowanie tutejszych myszy śmigajacych
      pomiedzy swoimi licznymi norkami i korytarzami.
      Było jeszcze leniuchowanie nad zalewem w Radkowie,
      Szopka ruchoma w drodze do skansenu w Pstrążnej, sam skansen i kaplica czaszek
      w Czermnej.

Ponadto bardzo podobała mi się trasa rowerem odbyta po plątaninie szlaków
      turystycznych dookoła Skalnych Grzybów i jelonek w zagrodzie przy parkingu
      niedaleko początku szlaków.
      Wieczór przy zamku na Szczytnej, ruiny zamku Homole na stromej ścieżce
      niedaleko Dusznik.
      Jaskinia Solna jama- z małym jeziorkiem w środku i licznymi pająkami
      Ruiny zamku w Ratnie dolnym,

Prawdziwe zoo w gospodarstwie agroturystycznym sołtysa w Wambierzycach chyba
      Górnych z danielami , nutriami, strusiami, świnkami, kurczakami.....no czego
      tam nie było, świnki wietnamskie, morskie, króliki, i strusie, i ....nie
      pamietam co , a no , pstragi i jeden karp nawet , no dzik kwiczący na swoja
      opiekunkę, żeby mu dała do garnka jego obiad.
      Przepiękne wnętrza pałacu w Bożkowie i kopalnia w Nowej Rudzie z uroczą
      przewodniczką i sympatycznie dokuczającym nam kopalnianym duszkiem w trakcie
      zwiedzania,
      Oraz wiele innych miejsc , które mają swoje nazwy lub ich nie mają , a są
      fragmentami szlaków , lub kilkoma już tylko cegłami po dawnej świetności
      budowli w tych okolicach.

Zachęcam wszystkich do zobaczenia tych miejsc na własne oczy i wielu innych w
      tych stronach , gdzie już sami nie zdążylismy w trakcie krótkiego pobytu
      dotrzeć.
      Pozdrawiam wszystkich podróżujących po naszym ciekawym kraju.
      misia@street.pl

• Gość: adriana & marek Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 20:48
        Rewelacyjnie opisana histora, mamy nadzieję że byłaś też w najstarszym kłodzkim
        uzdrowisku - takim troszkę zaniedbanym ze śmierdzacą "jajczaną " wodą :)- ale
        nad piękną Białą Lądecką. Tutaj naprawdę cudownie się mieszka, szczególnie
        byłym - opolanom :)
        • Gość: MISIA Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 19:04
          Jedyne miejsce jakie ominęłam ( nie zdążyłam zobaczyć_), bo zamarudziliśmy
          strasznie w Jaskini Radochowskiej robiąc zdjęcia- to Lądek Zdrój i ruiny
          zameczku, niedaleko od uzdrowiska, już na szlaku.
          Ale co się odwlecze......., będzie pretekst ,żeby tam kiedyś jeszcze raz
          powrócić:))
          Zapraszam Was do opisania mi swoich spostrzeżeń i historii z tych okolic

misia@street.pl
          • Gość: MiG Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.04, 19:42
            Koniecznie trzeba odwiedzić Bielice i przejść się po Górach Złotych i
            Bialskich! Bielice to wieś "na końcu świata" ale bardzo miła, warto zajrzeć
            do "Chatki Cyborga" - są tam przedwojenne zdjęcia tych rejonów.
            Trasa z Lądka Zdroju do ruin zamku Karpień też OK (choć z zamku już niewiele
            zostało :-( )
            No i oczywiście warto zajrzeć do Jaskini Niedźwiedziej w Masywie Śnieżnika.

MiG
            • Gość: MISIA Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 16:37
              Dzięki MiG!
    • Gość: Krzychu Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 24.08.04, 00:06
      byliśmy tam kilka lat temu. mamy zamiar jechać tam za tydzień. jest naprawdę
      super (myślę że się nic nie zmieniło) tam nie ma czasu na nudę. wszystkim
      polecam skansen u sołtysa w Wambierzycach. Naprawdę warto przypomnieć sobie
      stare sprzęty i pokazać je dzieciom. ludzie są uprzejmi i zawsze chętni do
      pomocy. z kwaterami nie powinno być problemu. NAPRAWDĘ PIĘKNY KAWAŁEK POLSKI
    • Gość: rohan Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:34
      Omijaj Stronie Sląskie to koniec świata, nawet wrony zawracają blizej w Lądku
      Zdroju.Warto pojechac do kompleksu hotelowo-rekreacyjnego RIVENDELL w Szczawnie
      Zdroju - www.rivendell.com.pl
      • Gość: MISIA Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 21:16
        U Sołtysa w Wambierzycach jest nie tylko mini skansen, można też zobaczyć
        bobry,................................................... no niezupełnie,
        podobne do nich nutrie.Ale z daleka naprawdę nabraliśmy się .W potoku wyglądały
        z daleka jak bobry , bo nie widać było ogonów;0)
        Natomiast daniele są przeurocze.
        Króliki mieszkają w zagrodzie razem z szynszylą i świnkami morskimi- i to w
        zgodzie.
        Natomiast strusie zawodowo pozują wszystkim do zdjęć.
        Dzikie świnie są bardzo płochliwe, trzeba uważać , są nerwowe.
        Chociaż już od bardzo dawna nie jestem dzieckiem , to tam czułam się jak maluch
        zabrany do babci na wieś.Wszystko mnie interesowało.
        Oprócz tego można tam zjeść całkiem smaczny obiad po bardzo przyzwoitej cenie,
        no i zobaczyć pstrąga oko w oko w sadzawce i kocią rodzinę pilnowaną przez
        kury......-adres: Wambierzyce chyba Górne
        Pozdrawiam
        misia@street.pl
      • Gość: nn Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:08
        Nie każdy jest tak nadziany, żeby nocować w Rivendellu.
    • jolza Re: kotlina klodzka kto byl? 31.08.04, 08:42
      Ja również odwiedziłam w te wakacje Kotlinę Kłodzką. Potwierdzam, jest bardzo
      urokliwa. Warto tu przyjechać. Jeden tydzień to za mało, żeby wszystko
      zobaczyć, szczególnie gdy jest się z małymi dziećmi.
      Jedyne, czego nie mogę polecić to mojego miejsca zatrzymania. Ośrodek wczasowy
      ( a raczej jak się okazało kolonijny) "Maria" w Lewinie Kłodzkim. Mimo
      wpłaconej zaliczki nie otrzymaliśmy żadnego potwierdzenia i żaden domek na nas
      nie czekał. Po wielkich trudach otzymaliśmy jakieś lokum, zupełnie inne warunki
      niż te, które rezerwowaliśmy. Co z tego,że panie przez telefon były bardzo
      miłe.... Jedzenie też beznadziejne. Choć sam Lewin jako baza wypadowa, to
      całkiem niezłe miejsce.
    • grazbed Re: kotlina klodzka kto byl? 01.10.04, 12:41
      Czy ktoś z Was może mi doradzić gdzie najlepiej w tym rejonie dla matki z 4-
      latką zimą (poza feriami).

Raczej będę bez samochodu - więc pozostają nam spacery po mieście i zwiedzanie
      miejscowych atrakcji. Która miejscowość waszym zdaniem najbardziej się do tego
      nadaje? - waham się pomiędzy Polanicą, Dusznikami i Kudową.

Zależy mi głównie na tym, żeby atrakcje były możliwie blisko siebie lub z
      łatwym dostępem.
      Zadałam już to pytanie na forum e-dziecka Wakacje ale właściwie bez echa.

Może tu znajdzie się jakaś życzliwa dusza?

Pozdr.
      Grażyna
      • mayrin30 Re: kotlina klodzka kto byl? 01.10.04, 15:08
        W takim układzie polecam Polanicę. Po parku zdrojowym i deptaku można
        pospacerować i jest tam zawsze sporo ludzi, w razie brzydkiej pogody jest
        basen, poza tym Polanica ma b.dobre połączenia autobusowe z innymi
        miejscowościami i spokojnie sobie poradzicie nawet bez samochodu. W Dusznikach
        jest też piekny park, w Kudowie muzeum zabawek i warto też się wybrać do
        Zieleńca (jeśli jeździcie na nartach).
        • Gość: MiG Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.04, 18:30
          Popieram przedmówcę w kwestii Polanicy

MiG
          • mia10 Re: kotlina klodzka kto byl? 03.10.04, 18:50
            Witajcie- ja tam jezdze od kilku lat- mozna oczywiscie jeszcze odwiedzic Skalne
            Mesto w Czechach oraz rejon Pradziada. Oczywiscie, te wszystkie miejsca, które
            wszyscy opisywali sa super i naprawde "trzeba" je zobaczyc. Generalnie do zalet
            zaliczyl bym - bogata i roznorodna baze noclegowa, wiele zabytków, ciekawe
            szlaki, mimo wszystko dobre polaczenia pkp i autobusowe.

POLECAM KWATERE www.naskarpie.prv.pl Pozdrawiam!!!
        • grazbed Do Mayrin30 - DZIĘKI 04.10.04, 09:31
          mayrin30 napisała:

W takim układzie polecam Polanicę......

WIELKIE DZIĘKI!

Skróciłaś(łeś)męki wyboru. Zatem wybieram Polanicę.
          Zabieram się zatem do poszukiwania odpowiedniego lokum.
          A może dysponujesz może jakimś sprawdzonym namiarem?

Pozdrawiam bardzo serdecznie!
          Grażyna

Po parku zdrojowym i deptaku można
          > pospacerować i jest tam zawsze sporo ludzi, w razie brzydkiej pogody jest
          > basen, poza tym Polanica ma b.dobre połączenia autobusowe z innymi
          > miejscowościami i spokojnie sobie poradzicie nawet bez samochodu. W
          Dusznikach > jest też piekny park, w Kudowie muzeum zabawek i warto też się
          wybrać do
          > Zieleńca (jeśli jeździcie na nartach).
          • Gość: m.p. Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI IP: 62.233.157.* 04.10.04, 12:55
            dominika18.spanie.pl/?rk=10www.republika.pl/polanica_wakacje

może tu
            Polecam
            • grazbed Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 04.10.04, 13:26
              m.p. napisał(a):

> dominika18.spanie.pl/?rk=10www.republika.pl/polanica_wakacje
              >
              >
              > może tu
              > Polecam

Przeszukując archiwum Gazety odnosze wrażenie,że to JEDYNA kwatera w POlanicy!

Czyżby m.p. to kolejne wcielenie pietrzak5?

Pozdr
              • mayrin30 Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 04.10.04, 17:15
                a może po prostu www.polanica.pl
                Znajdziesz tam kwatery, pensjonaty, hotele, ośrodki fwp - nie wiem co Ciebie
                interesuje, jest zdaje sie mapaka miasta - szukaj miejsca w okolicach parku
                zdrojowego bo to dobre jak już pisałam miejsce spacerowe i blisko do dworca
                autobusowego. Polecam jak najbardziej wycieczkę do Czech do Skalnego Miasta
                (rewelacja), w parku przy sanatorium albo wewnątrz w pijalni wód są zawsze
                ogłoszenia o aktualnie organizowanych takich 1-dniowych wycieczkach.
                • grazbed Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 05.10.04, 09:50
                  Dziękuję Mayrin30.

Strony www.polanica.pl przewertowane dokładnie - od tego zawsze zaczynam zanim
                  zacznę pytać kogokolwiek, także na forum.

Centrum Informacji Turystycznej z Polanicy poleciło mi 2 kwatery na
                  ul.Harcerskiej i na ul. Różanej. Na razie optuję za Różąną, no ale gdyby ktoś
                  miał jakieś SPRAWDZONE MIEJSCE to będę wdzięczna.

Pozdr
                  Grażyna

• Gość: może kolejne Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI IP: 62.233.157.* 06.10.04, 09:14
              • Gość: może kolejne Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI IP: 62.233.157.* 06.10.04, 09:15
                czy to nagana czy podziękowania za udzielenie informacji??
                • grazbed Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 06.10.04, 09:31
                  Jeśli zabrzmiało jak nagana bardzo przepraszam.
                  Oczywiście, że dziękuję Ci bardzo.

GrazBedd
                  • mayrin30 Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 06.10.04, 12:46
                    grazbed napisała:

> Jeśli zabrzmiało jak nagana bardzo przepraszam.
                    > Oczywiście, że dziękuję Ci bardzo.
                    >
                    Jeśli to do mnie to już mi dziękowałaś.
                    Noclegów nie polecam bo pochodzę z kotliny i nocujemy zawsze u rodziców.
                    Trasy i ładne miejsca co inngego, sporo znam a od kilku lat też z dzieckiem
                    podróżuję. Znajomi nocują w kotlinie w zazwyczaj w ośrodkach fwp, ale tam
                    raczej stndard ze wspólnymi łazienkami. Jakbym mogła Ci jeszcze w czymś pomóc
                    to pisz na priv. Pozdrawiam
                    • Gość: MISIA Polanica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.04, 14:22
                      Polanica jest chyba najlepszym rozwiązaniem dla osoby niezmotoryzowanej.Warto
                      wybrać się na jakąś wycieczkę 1 dniową z tutejszego biura podróży.
                      Właściwie to było nasze ulubione miejsce w kotlinie na wieczorny deserek po
                      kolacji i mały spacerek, przyjemny deptak wzdłuż potoku( mieszkaliśmy w
                      Lasówce, za Zieleńcem)
                      Zdecydowanie milszy klimat niż w Kudowie,(no i ładniej!-niektórzy marzyli o
                      Wenecji patrząc na polanickie mostki nad potokiem) dlatego czasami robiliśmy
                      parę kilometrów więcej po zwiedzaniu , łażeniu po górach Stołowych i dalszych,
                      Sowich,, by przynajmniej gofra zjeść- przy parku jest taka pyszna budeczka z
                      pysznymi goframi:)
                      Pozdrawiam
                      misia@street.pl
    • Gość: ronin202 Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.record.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:51
      mieszkam w tych okolicach , moze nie calkiem ale blisko jestem czestym gosciem
      tych okolic, szczegolnie polecam G.Stołowe, to obowiązkowy punkt kotliny
      klodzkiej , pozatym Snieznik , jest cudnie , gory Bystrzyckie polecam na
      wedrówke z rowerkiem ,warto zachaczyc o G.Sowie zobaczyc podziemia Walimia, w
      G.Złotych , warto zwiedzic kopalnie Złota, super, i wogole kotlina klodzka jest
      the best , w G.Stołowych koniecznie Szczeliniec , błędne skałki , niedaleko w
      Kudowie kaplica czaszek , pozdrawiam , moze spotkamy sie na szlaku hej !!!
      • Gość: Ewa Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pstrykup.pl. / *.devs.futuro.pl 01.06.05, 11:52
        podciagam
    • anamag Re: kotlina klodzka kto byl? 01.06.05, 23:44
      samo Kłodzko jest ciekawe i pyszna pizza w budynku ohydnego dworca autobusowego
      (nazywa się chyba La Rosa, nie tam gdzie bilard) - zaglądam tam ilekroć jestem
      w okolicy
    • kimunjest Re: kotlina klodzka kto byl? 01.03.22, 18:03
      Oj byłoby co opowiadać, od samego Kłodzka to Twierdza Kłodzko, pasmo Śnieżnika Wielkiego, Kopalnia Uranu w Kletnie
      Góry Stołowe itd. itp. jak dla mnie to bogactwo wrażeń, jeśli ktoś nie był to powinien obowiązkowo tam zajrzeć. :D
      • kornel-1 Re: kotlina klodzka kto byl? 02.03.22, 01:08
        kimunjest napisał(a):

> Oj byłoby co opowiadać, od samego Kłodzka to Twierdza Kłodzko, pasmo Śnieżnika
        > Wielkiego, Kopalnia Uranu w Kletnie Góry Stołowe itd. itp. jak dla mnie to bogactwo wrażeń, jeśli ktoś nie był to p
        > owinien obowiązkowo tam zajrzeć. :D

Ostrzegam cię - przestań spamować.

Kornel

• telimenka.polka83 Re: kotlina klodzka kto byl? 14.03.22, 14:06
        Byłam i bardzo polecam jeśli chodzi o kotlinę kłodzką.
    • mateuszrat Re: kotlina klodzka kto byl? 13.05.22, 16:06
      byłem, ładnie tam
    • giemza18 Re: kotlina klodzka kto byl? 16.12.22, 00:38
      Witam. Byłem z rodziną w porze letniej w Stroniu Śląskim. Miasteczko małe, ale bardzo przyjemne. Naszym głównym zajęciem było zdobywanie okolicznych szczytów. Oczywiście na liście znalazł się Śnieżnik oraz Czarna Góra. Okolica piękna miejsce godne polecenia. Nocowaliśmy w pokoje gościn U Ireny www.uireny.pl położone w centrum miejscowości. Tanie noclegi w bardzo komfortowych warunkach. Ostatnie dwa dni spędziliśmy na rowerach, jeżdżąc po tamtejszych trasach rowerowych. To była najlepsza decyzja. Pogoda dopisała, trasy byłby świetnie przygotowane, jesteśmy bardzo zadowoleni i palcujemy wrócić. Wypożyczalnia rowerów www.bikeski.pl Bikeski skąd mieliśmy nasze rowery, jest również godna polecenia.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka