Gość: maja IP: *.devs.futuro.pl 05.07.04, 11:24 napiszcie swoje wrazenia z wyprawy w te okolice, co ciekawego widzieliscie, jak tam jest, gdzie nocowaliscie i gdzie sie stolowaliscie, pozdrawiam napiszcie czy warto tam jechac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: NIKOL Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.com 07.07.04, 10:12 HEJ!! NAPRAWDE WARTO TU PRZYJECHAC, JEST DUZO DO ZOBACZENIA GORY STOLOWE, KARŁÓW, KUDOWA - CZERMNA I JEJ KAPLICA CZASZEK, WALIM I OKOLICE STARE PONIEMIECKIE SZTOLNIE, WIEŻA NA WIELKIEJ SOWIE W SOKOLCU, KŁODZKO TWIERDZA I MUZEUM, WIELE UZDROWISK. PIEKNE OKOLICE!! WIEM BO MIESZKAM TUTAJ, ZAPRASZAM ALE NIESTETY NIE WIEM NIC O KWATERACH.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: kotlina klodzka kto byl? 14.05.22, 16:05 Skoro tam mieszkasz, to wiesz że ani Walim ani Wielka Sowa nie są w Kotlinie Kłodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolawa Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pap / 217.153.186.* 08.07.04, 12:28 Byłam tam w Kotlinie Kłodzkiej i w Górach Stołowych w podróży poślubnej całe dwa tygodnie. Anie chwili nudy. Górki niewielkie, przepiękne, czesem przedziwaczne formy skalne, zalesione, łagodne podejścia i pękne widoki. Baza wypadkowa - polecam Polanicę Zdrój (sporo różnych kwater, poesnonatów; my nocowaliśmy w Jaśminie i było bardzo ok), dużo knajpek, park, pijalnie wód, nawet basen odkryty. Stąd jest też wszędzie blisko. Warto zobaczyć - Duszniki Zdrój (też uzdowiskowa mała miejscowość po sąsiedzku) - Wambierzyce - wieś "zrobiona" na małą Jerozolimę w stylu ludowych. Szokujące po prostu, wielkie sanktuarium, kalwaria, ruchowa szopka, w zaułkach bramy i pomniki stylizowano ludowo. Ciekawosta, przy zbiegu dwóch ilic jest rzeźna św. Kummernis inaczej Wielefortis - kobiety, któa wg legendy prosiła Bga o obrone przed pogańskim zalotnikeim, wyrosła jaj broda i straciła urodę, potem w mękach zmarła na krzyżu - Błędne Skały - najpierw szlakiem pod górkę a potem po czyms w rodzaju gorskiego labiryntu (suepr sprawa) - Skalne Grzyby - szlak, którym idąc podziwia się rozmaite formy skalne - Karłowo czy Karłów (nie pamiętam), do którego jedzie się drogą stu zakrętów, a potem Szczeliniec - rezerwat z formami skalnymi, niesamowity! Oprócz tego jest wiele innych szlaków dla takich piechurów, co chodzą po górach tylko od święta. Z Polanicy można wybrać się na organizowana przez tamtejsze letnie biura podróży jednodniowe wycieczki. Ja była w Skalnym Mieście i na Morawach zwiadzać Jaskinię Macochy i pływać podziemną rzeczką Punkwą. Suepr i niedrogo. Co do restauracji - jest wiele i dobrych, polecam jednak włoską La Nonnę, choć nie jest może najtańsza. Miłego wypoczynku. Aha. Nie bylismy tam samochodem, a mimo to wszędzie łatwo dojachaliśmy czy doszliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.devs.futuro.pl 09.07.04, 14:17 jakies namiary na ta kwatere, nie moge znalesc w necie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nu_sencha Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 10.07.04, 12:22 Przyłączam się do zachwytów! Byłam dwa razy i jeszcze nie zdążyłam wszystkiego zobaczyć. Oprócz ukochanego Kłodzka, Czermnej i Wambierzyc szczególnie zapadły mi w pamięć Duszniki z dworkiem, w którym grywał Szopen, uroczym ryneczkiem, gdzie znajdziecie kamienicę, którą odwiedził Jan Kazimierz i kościołem z nietypową amboną w kształcie ryby czy jakiegoś innego stwora morskiego. Aha i jeszcze Muzeum Papiernictwa. Polecam wyskoczyć też do Zieleńca położonego 950 m npm - cudne widoki po drodze, i wiele wiele innych... Z samochodem nie ma problemu, nie orientuję się co do noclegów (mam szczęście mieć w Kłodzku rodzinę) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daaroo Re: kotlina klodzka kto byl? 12.07.04, 21:29 Wymienione rzeczy naprawdę warte zobaczenia, choć uważam, że Karłów bardziej się nadaje jako baza wypadowa do pieszych wędrówek. A Góry Stołowe ... po prostu cudne. Cicho i są zakątki, gdzie czuć aurę tajemniczości. Poza tym, z tamtych stron dysponując samochodem jest bardzo blisko do Pragi (następny cudny kawałek świata). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrzak5 Re: kotlina klodzka kto byl? IP: 62.233.157.* 08.07.04, 17:26 polecam pokoje w Polanicy Zdr. ul. Bystrzycka 69 tel 074 8681 690 www.republika.pl/polanica_wakacje ładne, czyste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 12:56 Polecam jeszcze wejście na Śnieżnik i jaskinię Niedźwiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolawa Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pap / 217.153.186.* 09.07.04, 14:22 Pensjonat Yaśmin Polanica Zdrój, ul. Jaśminowa 8, tel. 868-11-72, 23 miejsca, parking; kiedyś mieli stronę w necie, ale teraz nie ma, przynajmniej nie widzę Byłam też w Beacie - tam początkowo mielismy mieszkać, jest bardzo oki Pensjonat Beata Polanica Zdrój, ul. Rybna 9, tel./fax 868-17-93, 40 miejsc, pokoje 1,2,3 osobowe, apartamenty, całodzienne wyżywienie, garaże, parking; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 11.07.04, 09:41 Cześć.Byłem nie raz,właśnie jutro tj.12.07. jadę do ZIELEŃCA.Naprawdę polecam;piękne okolice,super mikroklimat(niespotykany w Polsce),niedrogo,cisza,spokój,piękna sprawa.Przyjedz !!!Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12345mateusz@inter Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.crowley.pl 15.07.04, 16:56 Dlaczego nikt nie mówi o Szcytnej piękna miejscowość położona między Polanicą a Dusznikami piękny spacer żółtym szlakiem z Polanicy na zamek w Szczytnej po drodze można odpocząć w miłej kawiarence ,Piekiełko,cisza spokój czyste powietrze bardzo polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.07.04, 00:09 Nie zapomnij o Międzygórzu Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinkaaa Re: kotlina klodzka kto byl? 01.10.04, 10:12 Międzygórze jest cudowne :) Snieznik ,Jakinia Nidziedzwiedza, Ogród Bajek,wodospad...A pzoa tym...cisza...spokój... Konczą się asfaltowe drogi...Taki mały przytulny "koniec świata" Szczególnie polecam "Chatkę Puchatka" Zaraz przy wjezdzie od strony Wilkanowa u p .Młynarczyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agus Re: kotlina klodzka kto byl? IP: 212.160.183.* 16.07.04, 10:16 A ja polecam jeszcze wyprawy na pstragi...lowi sie je na kij z zylka i na miejscu je smaza (10zl/szt)...bardzo latwe. Lowilam w Trzebieszowicach (droga z Ladka na Klodzko), ale tez jest fajnie kawalek za Stroniem Slaskim (w stroniu przez mostek i jedziemy w lewo pare km). Noclegow jest sporo i widac je po prostu z drogi "Noclegi". Sprawdzalam w sieci to niektore agroturystyczne sa w cenie 24-26 zl. A w Zabkowicach, niedaleko Rynku, jest bardzo dobra i niedroga pizza:) W Mieroszowie, dla tych co lubia, polecam flaczki na Rynku...po prostu nie jadlam w zyciu lepszych!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb190 Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 16.07.04, 10:35 Świetna okolica szczególnie polecam Międzygórze i wycieczkę na Śnież. po drodze piękny ogród bajek kapitalna trasa spałem na polu camping prywatnie, nie jest drogo Odpowiedz Link Zgłoś
goral_nizinny Re: kotlina klodzka kto byl? 16.07.04, 14:06 www.gor.w.pl ja bylam tam bylo super tylko moga nie miec miejsc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozmo Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.futuro.com.pl 27.07.04, 00:20 Wlasniedzis rano wrocilem ze swojej pierwszej wyprawy w kierunku Sudetów (scislej Kotlina Kłodzka) i naprawde jestem zachwycony. Przyrodą, zabytkami, w ogole pieknem i w niektorych rejonach ciszą i tajemniczoscią jak w Beskidzie Niskim. Dla turysty, który nie ma samochodu i nie wędruje wciąż po górach z plecakami, zaskoczeniem może być fatalna komuniacja pekaesowa w Kotlinie. Nie mówię o braku ulg studenckich, o ciągłym naliczaniu biletów bagażowych, ale przede wszystkim o tym, ze do niektorych miejscowosci (np. Kletno) autobus zajezdza raz dziennie. Co polecam? Z pewnoscia schronisko młodzieżowe w Ladku Stójkowie z tanimi noclegami, bardzo miłą obslugą i sympatyczną atmosferą. Poza tym jest świetną bazą wypadową na Śnieznik i w Góry Złote. W Lądku, który jest chyba najładniejszym z polskich uzdrowisk polecam domowe obiady w barze "U Jansa". Nic dziwnego, że są tm kolejki... naleśniki pycha! Bardzo dobre wrażenie robi też schronisko w Batorowie (wejście w Góry Stołowe oraz ciatkarnia "Asia Basia" w Kudowie (mniam!). W Kudowie jest też niezła i tania restauracja włoska, tak na marginesie, w aquaparku. Natomiast odradzam!!! schronisko młodzieżowe na Łąkowej w Kudowie. Mimo, że pościel jest miękka, atmosfera jest niesympatyczna. Po przyjeździe, mimo dokonanej rezerwacji, dowiedziałem się, że nie ma pokoju, bo nie było zaliczki (a przez telefon nikt o nią nie prosił), jakoś nas dokwaterowano do ósemki (a mimo, że cena miała wynosić 15 wyniosła 20 zł). Odradzam stanowczo. W Kotlinie jest tyle do zobaczenia, że głowa mała. Naprawdę warto tam spędzić chocby kilka dni. Pozdrawiam, Kozmo z Lublina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnolina Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.crowley.pl 29.07.04, 09:33 Na początku tego tygodnia wróciłam z Kotliny Kłodzkiej. Było super! Koniecznie trzeba zobaczyć Szczeliniec Wielki i Błędne Skały. Niesamowite wrażenie! Pod warunkiem, że ktoś lubi przeciskać się przez wąskie korytarzyki w zimnych i wilgotnych skałach :) Polecam też Labirynt (nie Trasę Podziemną) w Twierdzy w Kłodzku - zwiedzanie tylko z przewodnikiem przez 1 godzinę (bilety 4 i 6 zł). A do tego Restauracja "Przy Młynie" (Kłodzko ul. Kościuszki). Bardzo dobra obsługa i miła atmosfera i wcale nie tak drogo jak na taki standart (45 zł za: 2 drugie dania, 2 wina i 2 desery). Warto też zajrzeć do Muzeum Papiernictwa w Dusznikach i wypić mrożoną kawkę w bufecie przy muzeum. Pyszna! Życzę dobrej zabawy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:13 Właśnie wróciliśmy. Pewnie, że warto! Widzę, że już dużo zostało wymienione. Ja dołożę Radków jako dobrą bazę wypadową, szczególnie dla samochodziarzy i jako początek pieszej wędrówki. Pyszne pstrągi w Wąbierzycach w kawiarni sportowej (chyba) 2 pstrągi + 2 piwka 21 PLN. Schronisko „pod muflonem” (pycha naleśniki) w Dusznikach – ponieważ zakwaterowali nas w jedynce (na wersalce) zapłaciliśmy tylko 19 PLN za nocleg. Pokoik malutki, ale cena super, a i klimat schroniskowy panuje. Góry Bystrzyckie, trochę zapomniane przez Boga i Ludzi – z łatwymi szlakami i dostępnymi schroniskami – Zieleniec, Spalona; i pięknym rezerwatem niedaleko Zieleńca – torfowisko wysokie ze ścieżką dydaktyczną i wierzą widokową. Międzylesie z noclegiem na zamku – standard schroniskowy 22PLN, pokój 2 osobowy z łazienką 70 PLN – dostęp do kuchni. Obiadek w zajeździe Sukiennice – bardzo ładna sala restauracyjna na 3 poziomach z pięknym kominkiem – nocleg w Sukiennicach 40 PLN od osoby. Bystrzyca Kłodzka – też jest co oglądać. W międzygórzu zatrzymaliśmy się w obiekcie Funduszu Wczasów Pracowniczych – 20 PLN od osoby w pokoju dwuosobowym z umywalką. Łazienki na korytarzu, ponieważ nie za dużo ludzi łatwo dostępne. Schronisko na Hali pod śnieżnikiem – z absolutnie niepowtarzalną atmosferą. Kopalnia Złota w Złotym Stoku – z miła i dowcipną obsługą, Kopalnia węgla w Nowej Rudzie, Kopalnia Uranu w Kletnie – no przynajmniej się starają – jeszcze im do Kowarskiej sporo brakuje. Malutkie Muzeum Ziemi w Kletnie prowadzone przez fachowca/fascynata – odpowie na każde pytanie, znajdzie czas na rozmowę na każdym poziomie – ciągle go to bawi i cieszy. W mojej opinii na Ziemi Kłodzkiej nie można się nudzić. A w okolicy jeszcze Zamek Książ i piękny Świdnicki Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: startwo Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.chorzow.um.gov.pl 03.08.04, 10:49 Witam.Także jestem pasjonatką tych stron. Do listy ciekawych miejsc chcialam dodac Srebrną Górę. Male miasteczko na styku Gór Bardzkich i Sowich, ze wspaniałą Twierdzą Srebrnogórską. To wspaniała baza wypadowa skąd blisko do całej Ziemi Kłodzkiej, tym bardziej że dostępnych jest tam coraz więcej prywatnych kwater o różnym standardzie. Oraz schronisko PTTK organizujące aktywny wypoczynek, m.in.penetrowanie starych sztolni, wpinaczkę itd. Jesli ktoś chce pogadać o Srebrnej albo jeżdził tam na obozy harcerskie zapraszam startwo@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Bożków-pałac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:43 Udało się nam zobaczyć opisywany między innymi w miesięczniku Podróże pałac- zamek w Bożkowie ( jadąc w stronę Nowej Rudy) Słuchajcie , facet nas wpuścił do środka choć obiekt zamknięty na 4 spusty przed turystami! Stwierdzilismy jednomyślnie, Książ(zamek) się chowa ze wstydu- tutaj w Bożkowie wszystko jest orginalne, żadnych rekonstrukcji , w latach 70 tych wrocławscy konserwatorzy zabytków odwalili kawał dobrej roboty! Kilka sal zachowało się w całości, między innymi sala myśliwska i balowa, oraz cudnie zdobione schody. Mamy fotki, jak ktos tam jeszcze w te wakacje dotrze to pytajcie o opiekuna budynku , za pare złotych może się da namówić na oprowadzenie po obiekcie, naprawdę warto (zrobić pamiatkowe ujęcia wnętrz) Teraz gmina czeka na kogoś kto to od niej odkupi i zagospodaruje, cudowny obiekt na hotel czy ośrodek konferencyjny.Potrzeba tylko pieniążków. Jezeli nie znajdą , to przynajmniej zostanie u kogoś w domowym archiwum jakiś ślad po tym miejscu. A szkoda by było go pozostawić i skazać na niszczenie- jak tysiące straconych takich perełek w naszym kraju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
loiterer Re: Bożków-pałac 14.08.04, 13:15 Jak Ty znalazlas tego opiekuna? Ja tez bylam niedawno w tym palacu. Zywej duszy wokolo :( Czy mozesz mi przyslac zdjecia z wnetrz? Widzialam je przez otwarte okno. Byly super! Moj adres: re007(a)op.pl Wielkie dzieki! Loiterer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: Bożków-pałac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:05 My też widzieliśmy je przez otwarte okno, no i mnie zatkało.Facet otwiera okna żeby się wilgoć troszkę "ulotniła" z wnętrz. Właśnie prowadzono pomiary geodezyjne czy jak to sie tam nazywa, uzupełniali dokumentację dla przyszłego nabywcy pałacu.Pytaliśmy ich o właściciela, rok temu był-Szwed , potomek prawowitych posiadaczy pałacu-zamku.Teraz gmina się opiekuje bo gość nie ma funduszy , ale za to ma prawo pierwokupu. Odpowiedz Link Zgłoś
misia.m kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich 15.08.04, 20:02 Moja przygoda z tym zakątkiem naszego kraju zaczęła się w Górach Bystrzyckich, na poddaszu z okienkiem w suficie w małej, cichej wsi sąsiadującej z granicą Czech- o nazwie Lasówka Na powitanie wyjazdu, po rozpakowaniu bagaży i obejrzeniu kwatery u pani Pomietło (Lasówka nr 52)wypuściliśmy się naszą potwornie dziurawą Autostradą Sudecką w dół , do uzdrowiska- Duszniki Zdrój Zmordowani nieco po parugodzinnej podróży rzuciliśmy się łapczywie na Pizzę i spagetti podane nam w sympatycznej restauracyjce. Potem gofry po sąsiedzku i poszliśmy podziwiać kwiatowe chodniki, datę ułożona z kwiatów i gigantyczne szyszki, kasztany " rozrzucone gnieniegdzie" po trawnikach. Powrót do Lasówki przez Zieleniec odbywał się po zmroku, powitała nas na drodze sarna niezdecydowanie przycupnięta na skraju asfaltu. Nazajutrz wyprawa do Kłodzka- tak klasycznie , najpierw trasa podziemna potem twierdza i most gotycki. Po drodze spotkanie z bardzo sympatycznym starszym panem, który opowiedział nam bardzo ciekawe historie ze swojego życia. Ząbkowice Śląskie- wpadamy na ruiny zamku, miejscowi chodzą po tych ruinach po wyższych kondygnacjach.My zastanawiamy się , którędy tam włażą , bo nigdzie nie ma z zewnątrz sensownego wejścia. Potem drepczemy do Krzywej Wieży, na razie nie widać by była krzywa. Miga nam tabliczka: labolatorium Dr. Frankeisteina. ?????!!?- o co chodzi? Szybki obiadek w barze i lecimy dalej- Kamieniec Ząbkowicki: Pierwsze : WOW! W środku po zamku oprowadza " LIMAHL"-taki luzak w skórzanej kurtce , podobny do wokalisty z lat 80 tych.Opowiada całkiem ciekawie. Zamek jest w trakcie odbudowy. Wracamy do Lasówki. Następna doba się zaczyna: jedziemy na rowery po Górach Bystrzyckich. Rzeka Bystrzyca tworzy piękne miejsca, kaskady, po drodze marudzimy dłużej na Torfowisku pod Zieleńcem.Pomimo prawie godzinnych wypatrywań nie udaje nam się zauważyć w trawach ani jednej roślinki drapieżnej o nazwie rosiczka, za to atakują nas skutecznie tutejsze gzy. Droga powrotna jest już po zmierzchu i w dodatku cały czas pod górę , ale przynajmniej wygodnym asfaltem , po którym przez ponad godzinną naszą jazdę przejechał słownie JEDEN samochód! Potem były dni kolejne: Park Narodowy Gór Stołowych czyli wszystkim znane Błędne Skały, cudowne formy i Szczeliniec wielki ze swoimi widoczkami( na którym pierwszy raz w życiu widziałam jak straż leśna wlepiała mandaty za palenie papierosów niepokornym turystom) Wycieczka do zamku Książ- trwały właśnie zawody w kolarstwie górskim , więc dodatkowa atrakcja sportowa. Zamek Grodno z cudownymi Lwami przy wejściu na ścianach muru i sympatycznym przedstawicielem bractwa rycerskiego, który próbował uczyć nas władania białą bronią. Wycieczka rowerowa na Śnieżnik, zaczęła się niedaleko leśniczówki w Kamienicy. Powrót był bolesny, kamienistą drogą najpierw, ale widoki......., potem było łatwiej szlakiem rowerowym, możecie zazdrościć , albo wybrać się tam jak najszybciej sami:) Polecam. O podziemnych fabrykach w Walimiu tyle,że o mało się nie zgubiliśmy robiąc mnóstwo zdjęć, prawie pomyliliśmy grupy zwiedzające.Pani przewodnik była dla nas chyba za bardzo wyrozumiała. Osówka- tu przewodnik był bardziej surowy , pilnował grupy, musieliśmy się streszczać. Po wyjściu na powierzchnię- ukrop potężny, w sekunde zagotowaliśmy się w naszych swertach i bluzach. Potem był spacer do jaskini Radochowskiej, fajny student oprowadzał nas po jaskini.Kolejno podjeżdżamy do Złotego Stoku: najpierw płyniemy sobie łódką po sztolni, potem idziemy na klasyczną trasę , z sympatyczna przewodniczką. Na koniec idziemy do wodospadu, a potem jeszcze do sztolni Ksiażęcej sami , gdzie zaczyna nam wysiadać nasze oświetlenie i wracami juz lekko przestraszeni po ciemku świecąc sobie aparatem fotograficznym pod nogami. jedno popołudnie spędzamy nad wodospadem Wilczki w Międzygórzu, oczu nie można oderwać od niego. Potem srebrna Góra- Twierdza jak się patrzy , tylko Niemcy wjeżdżają na samą jej górę na motorach i psuja nam obserwowanie tutejszych myszy śmigajacych pomiedzy swoimi licznymi norkami i korytarzami. Było jeszcze leniuchowanie nad zalewem w Radkowie, Szopka ruchoma w drodze do skansenu w Pstrążnej, sam skansen i kaplica czaszek w Czermnej. Ponadto bardzo podobała mi się trasa rowerem odbyta po plątaninie szlaków turystycznych dookoła Skalnych Grzybów i jelonek w zagrodzie przy parkingu niedaleko początku szlaków. Wieczór przy zamku na Szczytnej, ruiny zamku Homole na stromej ścieżce niedaleko Dusznik. Jaskinia Solna jama- z małym jeziorkiem w środku i licznymi pająkami Ruiny zamku w Ratnie dolnym, Prawdziwe zoo w gospodarstwie agroturystycznym sołtysa w Wambierzycach chyba Górnych z danielami , nutriami, strusiami, świnkami, kurczakami.....no czego tam nie było, świnki wietnamskie, morskie, króliki, i strusie, i ....nie pamietam co , a no , pstragi i jeden karp nawet , no dzik kwiczący na swoja opiekunkę, żeby mu dała do garnka jego obiad. Przepiękne wnętrza pałacu w Bożkowie i kopalnia w Nowej Rudzie z uroczą przewodniczką i sympatycznie dokuczającym nam kopalnianym duszkiem w trakcie zwiedzania, Oraz wiele innych miejsc , które mają swoje nazwy lub ich nie mają , a są fragmentami szlaków , lub kilkoma już tylko cegłami po dawnej świetności budowli w tych okolicach. Zachęcam wszystkich do zobaczenia tych miejsc na własne oczy i wielu innych w tych stronach , gdzie już sami nie zdążylismy w trakcie krótkiego pobytu dotrzeć. Pozdrawiam wszystkich podróżujących po naszym ciekawym kraju. misia@street.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adriana & marek Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 20:48 Rewelacyjnie opisana histora, mamy nadzieję że byłaś też w najstarszym kłodzkim uzdrowisku - takim troszkę zaniedbanym ze śmierdzacą "jajczaną " wodą :)- ale nad piękną Białą Lądecką. Tutaj naprawdę cudownie się mieszka, szczególnie byłym - opolanom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 19:04 Jedyne miejsce jakie ominęłam ( nie zdążyłam zobaczyć_), bo zamarudziliśmy strasznie w Jaskini Radochowskiej robiąc zdjęcia- to Lądek Zdrój i ruiny zameczku, niedaleko od uzdrowiska, już na szlaku. Ale co się odwlecze......., będzie pretekst ,żeby tam kiedyś jeszcze raz powrócić:)) Zapraszam Was do opisania mi swoich spostrzeżeń i historii z tych okolic misia@street.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.04, 19:42 Koniecznie trzeba odwiedzić Bielice i przejść się po Górach Złotych i Bialskich! Bielice to wieś "na końcu świata" ale bardzo miła, warto zajrzeć do "Chatki Cyborga" - są tam przedwojenne zdjęcia tych rejonów. Trasa z Lądka Zdroju do ruin zamku Karpień też OK (choć z zamku już niewiele zostało :-( ) No i oczywiście warto zajrzeć do Jaskini Niedźwiedziej w Masywie Śnieżnika. MiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: kotlina klodzka-przygoda dla ciekawskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 16:37 Dzięki MiG! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 24.08.04, 00:06 byliśmy tam kilka lat temu. mamy zamiar jechać tam za tydzień. jest naprawdę super (myślę że się nic nie zmieniło) tam nie ma czasu na nudę. wszystkim polecam skansen u sołtysa w Wambierzycach. Naprawdę warto przypomnieć sobie stare sprzęty i pokazać je dzieciom. ludzie są uprzejmi i zawsze chętni do pomocy. z kwaterami nie powinno być problemu. NAPRAWDĘ PIĘKNY KAWAŁEK POLSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rohan Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:34 Omijaj Stronie Sląskie to koniec świata, nawet wrony zawracają blizej w Lądku Zdroju.Warto pojechac do kompleksu hotelowo-rekreacyjnego RIVENDELL w Szczawnie Zdroju - www.rivendell.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 21:16 U Sołtysa w Wambierzycach jest nie tylko mini skansen, można też zobaczyć bobry,................................................... no niezupełnie, podobne do nich nutrie.Ale z daleka naprawdę nabraliśmy się .W potoku wyglądały z daleka jak bobry , bo nie widać było ogonów;0) Natomiast daniele są przeurocze. Króliki mieszkają w zagrodzie razem z szynszylą i świnkami morskimi- i to w zgodzie. Natomiast strusie zawodowo pozują wszystkim do zdjęć. Dzikie świnie są bardzo płochliwe, trzeba uważać , są nerwowe. Chociaż już od bardzo dawna nie jestem dzieckiem , to tam czułam się jak maluch zabrany do babci na wieś.Wszystko mnie interesowało. Oprócz tego można tam zjeść całkiem smaczny obiad po bardzo przyzwoitej cenie, no i zobaczyć pstrąga oko w oko w sadzawce i kocią rodzinę pilnowaną przez kury......-adres: Wambierzyce chyba Górne Pozdrawiam misia@street.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:08 Nie każdy jest tak nadziany, żeby nocować w Rivendellu. Odpowiedz Link Zgłoś
jolza Re: kotlina klodzka kto byl? 31.08.04, 08:42 Ja również odwiedziłam w te wakacje Kotlinę Kłodzką. Potwierdzam, jest bardzo urokliwa. Warto tu przyjechać. Jeden tydzień to za mało, żeby wszystko zobaczyć, szczególnie gdy jest się z małymi dziećmi. Jedyne, czego nie mogę polecić to mojego miejsca zatrzymania. Ośrodek wczasowy ( a raczej jak się okazało kolonijny) "Maria" w Lewinie Kłodzkim. Mimo wpłaconej zaliczki nie otrzymaliśmy żadnego potwierdzenia i żaden domek na nas nie czekał. Po wielkich trudach otzymaliśmy jakieś lokum, zupełnie inne warunki niż te, które rezerwowaliśmy. Co z tego,że panie przez telefon były bardzo miłe.... Jedzenie też beznadziejne. Choć sam Lewin jako baza wypadowa, to całkiem niezłe miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: kotlina klodzka kto byl? 01.10.04, 12:41 Czy ktoś z Was może mi doradzić gdzie najlepiej w tym rejonie dla matki z 4- latką zimą (poza feriami). Raczej będę bez samochodu - więc pozostają nam spacery po mieście i zwiedzanie miejscowych atrakcji. Która miejscowość waszym zdaniem najbardziej się do tego nadaje? - waham się pomiędzy Polanicą, Dusznikami i Kudową. Zależy mi głównie na tym, żeby atrakcje były możliwie blisko siebie lub z łatwym dostępem. Zadałam już to pytanie na forum e-dziecka Wakacje ale właściwie bez echa. Może tu znajdzie się jakaś życzliwa dusza? Pozdr. Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
mayrin30 Re: kotlina klodzka kto byl? 01.10.04, 15:08 W takim układzie polecam Polanicę. Po parku zdrojowym i deptaku można pospacerować i jest tam zawsze sporo ludzi, w razie brzydkiej pogody jest basen, poza tym Polanica ma b.dobre połączenia autobusowe z innymi miejscowościami i spokojnie sobie poradzicie nawet bez samochodu. W Dusznikach jest też piekny park, w Kudowie muzeum zabawek i warto też się wybrać do Zieleńca (jeśli jeździcie na nartach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.04, 18:30 Popieram przedmówcę w kwestii Polanicy MiG Odpowiedz Link Zgłoś
mia10 Re: kotlina klodzka kto byl? 03.10.04, 18:50 Witajcie- ja tam jezdze od kilku lat- mozna oczywiscie jeszcze odwiedzic Skalne Mesto w Czechach oraz rejon Pradziada. Oczywiscie, te wszystkie miejsca, które wszyscy opisywali sa super i naprawde "trzeba" je zobaczyc. Generalnie do zalet zaliczyl bym - bogata i roznorodna baze noclegowa, wiele zabytków, ciekawe szlaki, mimo wszystko dobre polaczenia pkp i autobusowe. POLECAM KWATERE www.naskarpie.prv.pl Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Do Mayrin30 - DZIĘKI 04.10.04, 09:31 mayrin30 napisała: W takim układzie polecam Polanicę...... WIELKIE DZIĘKI! Skróciłaś(łeś)męki wyboru. Zatem wybieram Polanicę. Zabieram się zatem do poszukiwania odpowiedniego lokum. A może dysponujesz może jakimś sprawdzonym namiarem? Pozdrawiam bardzo serdecznie! Grażyna Po parku zdrojowym i deptaku można > pospacerować i jest tam zawsze sporo ludzi, w razie brzydkiej pogody jest > basen, poza tym Polanica ma b.dobre połączenia autobusowe z innymi > miejscowościami i spokojnie sobie poradzicie nawet bez samochodu. W Dusznikach > jest też piekny park, w Kudowie muzeum zabawek i warto też się wybrać do > Zieleńca (jeśli jeździcie na nartach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.p. Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI IP: 62.233.157.* 04.10.04, 12:55 dominika18.spanie.pl/?rk=10www.republika.pl/polanica_wakacje może tu Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 04.10.04, 13:26 m.p. napisał(a): > dominika18.spanie.pl/?rk=10www.republika.pl/polanica_wakacje > > > może tu > Polecam Przeszukując archiwum Gazety odnosze wrażenie,że to JEDYNA kwatera w POlanicy! Czyżby m.p. to kolejne wcielenie pietrzak5? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mayrin30 Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 04.10.04, 17:15 a może po prostu www.polanica.pl Znajdziesz tam kwatery, pensjonaty, hotele, ośrodki fwp - nie wiem co Ciebie interesuje, jest zdaje sie mapaka miasta - szukaj miejsca w okolicach parku zdrojowego bo to dobre jak już pisałam miejsce spacerowe i blisko do dworca autobusowego. Polecam jak najbardziej wycieczkę do Czech do Skalnego Miasta (rewelacja), w parku przy sanatorium albo wewnątrz w pijalni wód są zawsze ogłoszenia o aktualnie organizowanych takich 1-dniowych wycieczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 05.10.04, 09:50 Dziękuję Mayrin30. Strony www.polanica.pl przewertowane dokładnie - od tego zawsze zaczynam zanim zacznę pytać kogokolwiek, także na forum. Centrum Informacji Turystycznej z Polanicy poleciło mi 2 kwatery na ul.Harcerskiej i na ul. Różanej. Na razie optuję za Różąną, no ale gdyby ktoś miał jakieś SPRAWDZONE MIEJSCE to będę wdzięczna. Pozdr Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: może kolejne Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI IP: 62.233.157.* 06.10.04, 09:15 czy to nagana czy podziękowania za udzielenie informacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 06.10.04, 09:31 Jeśli zabrzmiało jak nagana bardzo przepraszam. Oczywiście, że dziękuję Ci bardzo. GrazBedd Odpowiedz Link Zgłoś
mayrin30 Re: Do Mayrin30 - DZIĘKI 06.10.04, 12:46 grazbed napisała: > Jeśli zabrzmiało jak nagana bardzo przepraszam. > Oczywiście, że dziękuję Ci bardzo. > Jeśli to do mnie to już mi dziękowałaś. Noclegów nie polecam bo pochodzę z kotliny i nocujemy zawsze u rodziców. Trasy i ładne miejsca co inngego, sporo znam a od kilku lat też z dzieckiem podróżuję. Znajomi nocują w kotlinie w zazwyczaj w ośrodkach fwp, ale tam raczej stndard ze wspólnymi łazienkami. Jakbym mogła Ci jeszcze w czymś pomóc to pisz na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Polanica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.04, 14:22 Polanica jest chyba najlepszym rozwiązaniem dla osoby niezmotoryzowanej.Warto wybrać się na jakąś wycieczkę 1 dniową z tutejszego biura podróży. Właściwie to było nasze ulubione miejsce w kotlinie na wieczorny deserek po kolacji i mały spacerek, przyjemny deptak wzdłuż potoku( mieszkaliśmy w Lasówce, za Zieleńcem) Zdecydowanie milszy klimat niż w Kudowie,(no i ładniej!-niektórzy marzyli o Wenecji patrząc na polanickie mostki nad potokiem) dlatego czasami robiliśmy parę kilometrów więcej po zwiedzaniu , łażeniu po górach Stołowych i dalszych, Sowich,, by przynajmniej gofra zjeść- przy parku jest taka pyszna budeczka z pysznymi goframi:) Pozdrawiam misia@street.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin202 Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.record.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:51 mieszkam w tych okolicach , moze nie calkiem ale blisko jestem czestym gosciem tych okolic, szczegolnie polecam G.Stołowe, to obowiązkowy punkt kotliny klodzkiej , pozatym Snieznik , jest cudnie , gory Bystrzyckie polecam na wedrówke z rowerkiem ,warto zachaczyc o G.Sowie zobaczyc podziemia Walimia, w G.Złotych , warto zwiedzic kopalnie Złota, super, i wogole kotlina klodzka jest the best , w G.Stołowych koniecznie Szczeliniec , błędne skałki , niedaleko w Kudowie kaplica czaszek , pozdrawiam , moze spotkamy sie na szlaku hej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: kotlina klodzka kto byl? IP: *.pstrykup.pl. / *.devs.futuro.pl 01.06.05, 11:52 podciagam Odpowiedz Link Zgłoś
anamag Re: kotlina klodzka kto byl? 01.06.05, 23:44 samo Kłodzko jest ciekawe i pyszna pizza w budynku ohydnego dworca autobusowego (nazywa się chyba La Rosa, nie tam gdzie bilard) - zaglądam tam ilekroć jestem w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
kimunjest Re: kotlina klodzka kto byl? 01.03.22, 18:03 Oj byłoby co opowiadać, od samego Kłodzka to Twierdza Kłodzko, pasmo Śnieżnika Wielkiego, Kopalnia Uranu w Kletnie Góry Stołowe itd. itp. jak dla mnie to bogactwo wrażeń, jeśli ktoś nie był to powinien obowiązkowo tam zajrzeć. :D Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: kotlina klodzka kto byl? 02.03.22, 01:08 kimunjest napisał(a): > Oj byłoby co opowiadać, od samego Kłodzka to Twierdza Kłodzko, pasmo Śnieżnika > Wielkiego, Kopalnia Uranu w Kletnie Góry Stołowe itd. itp. jak dla mnie to bogactwo wrażeń, jeśli ktoś nie był to p > owinien obowiązkowo tam zajrzeć. :D Ostrzegam cię - przestań spamować. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
telimenka.polka83 Re: kotlina klodzka kto byl? 14.03.22, 14:06 Byłam i bardzo polecam jeśli chodzi o kotlinę kłodzką. Odpowiedz Link Zgłoś
giemza18 Re: kotlina klodzka kto byl? 16.12.22, 00:38 Witam. Byłem z rodziną w porze letniej w Stroniu Śląskim. Miasteczko małe, ale bardzo przyjemne. Naszym głównym zajęciem było zdobywanie okolicznych szczytów. Oczywiście na liście znalazł się Śnieżnik oraz Czarna Góra. Okolica piękna miejsce godne polecenia. Nocowaliśmy w pokoje gościn U Ireny www.uireny.pl położone w centrum miejscowości. Tanie noclegi w bardzo komfortowych warunkach. Ostatnie dwa dni spędziliśmy na rowerach, jeżdżąc po tamtejszych trasach rowerowych. To była najlepsza decyzja. Pogoda dopisała, trasy byłby świetnie przygotowane, jesteśmy bardzo zadowoleni i palcujemy wrócić. Wypożyczalnia rowerów www.bikeski.pl Bikeski skąd mieliśmy nasze rowery, jest również godna polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś