Dodaj do ulubionych

Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Soliną ?

10.05.16, 18:09
Witam. Proszę doradźcie co wybrać na wakacje z nastolatkami. Nie byliśmy w żadnym z tych miejsc. Lubimy dużo zwiedzać, bardziej cuda przyrody niż zabytki. Gdzie będzie najpiękniej i najwięcej możliwości do zwiedzania okolic. Bierzemy jeszcze pod uwagę Krasnobród na Roztoczu. Co radzicie wybrać? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andy810 Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 11.05.16, 11:32
      To chyba jeździsz z Elbestu tak jak ja ,z wymienionych przez Ciebie my juz bylismy w Krynicy w Złotnikach Lubańskich w tamtym roku na Roztoczu a w tym jedziemy do Bogatyni.Myczkowce widziałam tylko przejazdem.W Krynicy wjechalismy gondolą na Jaworzynę Krynicką a potem szlakiem poszlismy do bacówki nad Wierchomlą.W Piwnicznej organizują spływ Popradem,mozna na Słowację skoczyc do uzdrowiska Bardejovskie Kupele.
      Na Roztoczu cała masa atrakcji my wszystkiego nie zobaczylismy bo brakło czasu.
      Krasnobród-kościół i klasztor Dominikanów[muzeum,ptaszarnia],kaplica na wodzie,zalew z plażą,kamieniołom[wieża widokowa]kaplica św. Rocha
      Rezerwat nad Tanwia tzw. szumy,Hamernia-Rezerwat Czartowe Pole,Józefów -kamieniołomy,Górecko Koscielne-aleja starych dębów,kapliczka na wodzie,Rezerwat Szum-tama i mała elektrownia wodna
      Zwierzyniec-Stawy Echo,kosciół św. Jana Nepomucena,ośrodek edukacyjno-muzealny,Rezerwat Bukowa Góra,skansen Zagroda Guciów,Mokre Lipie Ulik-pyszne miody ,Radecznica-sanktuarium
      Zamość-rynek,katedra,muzeum barwy i oręża,zoo ,trasa turystyczna w bastionie
      Okolice Bogatyni to piękne tereny Czech i Niemiec,Szwajcaria Czeska,Goerlitz,Oybin,Czeski Raj ale to dopiero mam w planach na ten rok.
      Jak interesują Cię też Złotniki Lubańskie to tez mogę napisać co warto tam zobaczyć.Moim zdaniem w każdym miejscu jest co robic pod warunkiem ze pogoda dopisuje.
      • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 11.05.16, 11:57
        Witam. Bingo :) Tak jedziemy z Elbestu. Do tej pory nie korzystaliśmy z tych ośrodków, jedynie Międzyzdroje. Od wielu lat jeździliśmy do Chorwacji. W tym roku trochę zmian, więc chcemy skorzystać z tych pobytów pracowniczych. Wybraliśmy Krynicę, ale teraz trochę boję się że to słaby wybór. Nie zanudzimy się? Lubimy szwędać się po okolicy, a nie imprezować.Uroki hotelowe tylko na niepogodę :) Krynica najbardziej dopasowała nam się do terminu urlopu. Boję się jednak że tam w sezonie to tylko ścisk, tłumy i komercja. Jeżeli możesz porównać to jak wypada Krynica przy pozostałych? Bardzo blado? I nie chodzi mi tu o hotel, tylko możliwości krajobrazowo turystyczne. Nad Roztoczem myślimy czy by prywatnie w innym terminie na pare dni wyskoczyć. Lepiej tam czy może te Złotniki?
        • andy810 Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 11.05.16, 16:15
          Hotel w Krynicy full wypas,czysciutko,smaczne jedzonko do oporu,troche oddalony od centrum,blisko tor saneczkowy.Możecie wybrać sie na szlak o którym pisałam wczesniej,wejść lub wjechać na Górę Parkową,kupić dobra mapkę i kilka dni zleci nie wiadomo kiedy.
          Złotniki-ośrodek Złoty Sen położony w lesie nad malowniczym zalewem,my mieszkaliśmy w domkach,można wypożyczać rowerki,korzystać z zabiegów.Blisko zapora,zamek Czocha.Jednego dnia pojechaliśmy do Liberca do zoo,można wejść lub wjechać na Jested z masztem tv,opodal też Frydlant czeski z bajkowym zamkiem,Świeradów Zdrój z kolejką na Stóg Izerski zielonym szlakiem w ok.45 min można dojść na Smrek z wieża widokową.
          Moim zdaniem każde z tych miejsc ma swój urok.
          Na Roztoczu zakwaterowanie w pawilonie razem z kolonią o czym wczesniej nikt nas nie poinformował,pokoje w miare ale na korytarzach brudno ,moze byc tez głośno bo dzieci maja albo disco albo film czy karaoke.
          Pod względem czystosci i obsługi w hotelu na pierwszym miejscu stawiam Krynicę,potem Złotniki a na końcu Roztocze.
          Po naszym pobycie w Bogatyni moge podzielić się opinią ale jedziemy dopiero w sierpniu.
          • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 11.05.16, 17:42
            Dzięki za garść fajnych informacji z "pierwszej ręki":) Mam nadzieję, że wrócimy zadowoleni, żeby tylko pogoda dopisała. Jeżeli chodzi o Bogatynię, to chętnie poczytam o Waszych wrażeniach po powrocie. Życzę udanego wypoczynku i pozdrawiam.
            • andy810 Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 12.05.16, 17:43
              Czyli wybór padł na Krynicę?Z hotelu bedziecie bardzo zadowoleni choć jesli już się do czegoś przyczepić to podbieranie talerzy ze stołu przez obsługę jest troche irytujące ,bo gdy tylko zobacza ze się zjadło to zaraz przychodza i zabierają ,trzeba brac kolejny gdy ma się jeszcze na coś ochotę ale skoro chca tyle zmywać to już ich problem,wieczorkiem można na basen i do jaccuzzi wskoczyć,deptak z pijalnią bardzo klimatyczny .My bylismy zadowoleni z pobytu czego i Wam zyczę.Mam nadzieje zeWas Krynica a nas Bogatynia powita piękna pogodą a i jesli mogę prosić o namiary na nocleg w Kudowie-pozdrawiam
              • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 12.07.16, 10:14
                Witam. Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie zaglądałam tu. Jeżeli chodzi o Kudowę, to my nocowaliśmy tutaj: Pokoje Gościnne u Pantery,ul. Chrobrego 53 c.To jest już właściwie Czermna, ale spacerkiem do Pijalni i centrum z 15 minut. Bardzo blisko Kaplicy Czaszek. Nowy dom,czysto,tanio.Gospodarz spoko, widziany raz po przyjeździe. Naprawdę polecam.Nie wiem jak latem,ale w ferie dom prawie pusty. Okolica bardzo bogata w atrakcje krajobrazowe, blisko tez do Czech do Skalnego Miasta. Z miejscowego biura turystycznego mnóstwo niedrogich wycieczek autokarowych,również do Pragi czy Wiednia. Życzę udanego pobytu w Bogatyni, a po powrocie proszę o parę słów opinii, będzie na przyszły rok jak znalazł. Pozdrawiam
                • andy810 Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 24.07.16, 19:19
                  Dzieki za namiary ja także tutaj dawno nie zagladałam.Odezwę się po powrocie z Bogatyni ale jedziemy w sierpniu wiec jeszcze trochę.Pozdrawiam.
                  • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 07.04.17, 21:57
                    Witam. Andy810 czy możesz napisać o swoich wrażeniach z Bogatyni. Myślimy w tym roku właśnie nad tym kierunkiem. :)
                    • andy810 Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 08.04.17, 08:04
                      Zapomniałam się odezwac ,dobrze że dzisiaj tu zajrzałam .Hotel w Bogatyni komfortowy,czysto,wyzywienie pyszne,śniadania bufet,obiadokolacje do wyboru z karty albo danie dnia.Wszystko w jak najlepszym porządku.Jesli chodzi o zwiedzanie to trzeba nastawić się na atrakcje Czech i Niemiec bo w samej Bogatyni nie ma co robić.Polecam pobliski Frydland z zamkiem,uzdrowisko Lazne Libverda.Można pojechać do Liberca ,do Centrum Babylon,zoo,na górę Jested z masztem tv i restauracją.My jednego dnia pojechaliśmy do Prachovskich skal ale to już trochę dalej jest,szlak zielony dużo chodzenia po schodkach kamiennych ale widoki przednie.Powiem szczerze że w tym roku pojechałabym tam jeszcze raz ,ale co z tego wyjdzie zobaczymy.Pozdrawiam i zyczę udanego pobytu i pięknej pogody,my mielismy .
                      • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 08.04.17, 20:34
                        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawialiśmy się też nad Soliną, ale niestety odpadła,bo musimy zabrać naszego psiaka, a od lutego ten hotel nie przyjmuje z psami, Krynica też. No ale Krynicę zaliczyliśmy w tamtym roku. Pozostaje Bogatynia, Krasnobród lub Złotniki. Jak uważasz co najbardziej warto wybrać? Pod względem,nazwijmy to hotelowym, ale także atrakcyjności okolicy? Byliście może w Szklarskiej Porębie, bo chyba jeszcze to mamy z Elbestu? Pozdrawiam serdecznie.
                        • andy810 Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 09.04.17, 07:37
                          W Szklarskiej byliśmy i to kilka razy,warunki też dobre.Złotniki położone nad zalewem,można rowerkiem popływać,grota solna na miejscu.Mieszkaliśmy w domku ,wyżywienie ok śniadania-bufet,obiadokolacje -serwowane.Na wycieczkę polecam Świeradów Zdrój,zamek Czocha,my bylismy też w Lubomierzu gdzie nagrywany był film Sami swoi-to tak co najbliżej się znajduje.
                          Krasnobród na roztoczu ,okolica atrakcyjna .Pisałam chyba wczesniej ze tam mieszka się w pawilonie ,pokoje ok ale pawilony brudne bo latem mieszkaja dzieci z kolonii i specjalnie korytarze nie są sprzatane.Poza tym może być trochę głośno,chyba ze bedziecie w innym terminie.Roztocze jak najbardziej polecam bo tereny urokliwe wyżywienie bez szału ale może być.W\g mnie najlepiej po kolei odwiedzić wszystkie te miejsca bo każde z tych miejsc ma swoje plusy-pozdrawiam
                          • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 09.04.17, 21:51
                            Jeszcze raz bardzo dziękuję. Musimy podzwonić ,czy jakiś termin nam spasuje i wybrać coś konkretnego.pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wakacji. :)
    • zstrucki Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 11.05.16, 15:37
      Krynica-Zdrój to bardzo sympatyczne, ale trochę emeryckie uzdrowisko. Dla nastolatków słabe, moim zdaniem. Ale, jak rozumiem, pula miejscowości jest ograniczona do konkretnej oferty?
      • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 11.05.16, 17:50
        Niestety tylko te miejscowości wchodzą w rachubę. Moje nastolatki na wakacjach z rodzicami też wolą tak jak my raczej spokojne miejsca ( choć trochę boje się że w Krynicy tego spokoju jednak chyba mało). Szaleją raczej w swoim mieście z rówieśnikami, a na wyjazdach tez chcą coś ciekawego zobaczyć. Mam nadzieję, że w promieniu do 50 km, może nawet więcej można coś fajnego zobaczyć. W ferie byliśmy np. w Kudowie. Ktoś powie dziura, sami emeryci. Dzięki temu w miasteczku spokój,cisza a w okolicy do zwiedzenia raj. Mam nadzieję, że Krynica też nas nie zawiedzie. Pozdrawiam
        • zstrucki Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 12.05.16, 19:32
          O, pewnie że w samej Krynicy i w okolicach jest mnóstwo pięknych miejsc, celów do wycieczek też mnogo. Szczególnie polecam wycieczki w pasmo Jaworzyny Krynickiej, bliski Beskid Niski oraz zwiedzanie cerkwi. Blisko jest też na słowacki Spisz, choćby na zamek w Lubowli.
          • ulkadwa Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 13.05.16, 19:38
            Dziękuję za podpowiedzi. Z pewnością skorzystamy z poleconych wycieczek, oby tylko pogoda dopisała. Pozdrawiam serdecznie
      • krzychula1 Re: Krynica Zdrój, Bogatynia, Myczkowce nad Solin 16.05.16, 10:57
        Świetną okolicą jest Czarna Góra, na wiosnę zawsze są fajne promocje na apartamenty i pokoje hotelowe. A sama okolica urocza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka