Dodaj do ulubionych

z kasprowego na giewont?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 20:07
Słuchajcie bardzo prosze doradźcie czy można przejśc z kasprowego na giewont,
mój chłopak wymyślił taka trase, ja wole sprawdzic i upewnić się czy można
prosze o odpowiedzi, a może ktoś z Was szedł tą trasą. z góry dzięki za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 20:56
      szedlem ze 30 razy. Trasa spoko, mozna w trampkach przejsc.
      Czerwonym na Kope K., potem na doł do przełeczy i pod gorke.
      Nie masz sie czego obwiac, dzieci ta trase przechodza...
      • dupekzoledny Re: z kasprowego na giewont? 06.06.05, 21:14
        a na giewont się nie pchaj.latem kolejki po 2 godzinki.jak na marszłkowskiej.
    • anarchistka Re: z kasprowego na giewont? 07.06.05, 08:43
      no da sie,ale to raczej nie jest trasa dla dzieci,o to sie idzie jakies ponad 3
      godziny.Musisz przejsć całe Czerwone Wierchy,a potem zejsc na Hale Kondracka i
      wejsc na Giewont,bo nie wiem czy ,mozna z CZerwonych wejsc bezposrednio na
      Giewont....A tak na marginesie to nie ma tras,ktore mozna przejsc w
      trampkach...to sa góry,a nie promenada,wiec badzcie rozsadni...Na tej trasie i
      w ogole w poblizu Giewontu czesto i nagle zmienia sie pogoda,wiec wezcie cieple
      i przeciwdeszczowe ubrania....

powodzenia
      • pauda Re: z kasprowego na giewont? 07.06.05, 09:33
        anarchistka napisała:

> Musisz przejsć całe Czerwone Wierchy,a potem zejsc na Hale Kondracka i
        > wejsc na Giewont,

co za bzdury opowiadasz??? gdzie Kasprowy a gdzie całe Czerwone Wierchy?..!

Jesli z Kuźnic na piechote do góry(chyba ze kolejka od razu na Kasprowy)- to
        najlepiej przez Hale Gęsienicową i Murowaniec na Kasprowy, potem prosciutko
        granią, przez suche Czuby na Kopę Kondracką i z Kopy w prawo na Giewont, z
        Giewontu można potem zejsc na Halę Kondratowa i do Kużnic, lub dalszy szlak
        przez Mała łąkę do ścieżki nad reglami i któraś dolinką na dół.
        Może to wam zająć łaaaaaadnych parę godzin, więc lepiej wyjsc wczesnie i
        zabezpieczyć się przed pogodą. A jak burza to zwiewać na dół jak najszybciej.
        • Gość: max_21_wawa Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 13:50
          Teraz to już nic nie wiadomo! :-)

• pauda Re: z kasprowego na giewont? 07.06.05, 14:05
            Nie zartuj :DDD
            W takim razie na poczatek proponuję kupić mapę Tatr. Szlaki są wymalowane
            dokładnie, wielkiej filozofii tu nie trzeba. Sprawdzic czasy przejscia, dorzucic
            cos na odpoczynek i niewprawione nogi i w droge.
        • sledzik4 Re: z kasprowego na giewont? 07.06.05, 14:46
          pauda napisała:
          > Jesli z Kuźnic na piechote do góry(chyba ze kolejka od razu na Kasprowy)- to
          > najlepiej przez Hale Gęsienicową i Murowaniec na Kasprowy,

Po co nadrabiać drogi? Kuźnice i... wyciągiem albo piechotką na Kasprowy.
          Stamtąd już tak, jak napisał(a) Pauda.
          Koniecznie kupcie mapę.

pozdrawiam - sledzik4

potem prosciutko
          > granią, przez suche Czuby na Kopę Kondracką i z Kopy w prawo na Giewont, z
          > Giewontu można potem zejsc na Halę Kondratowa i do Kużnic, lub dalszy szlak
          > przez Mała łąkę do ścieżki nad reglami i któraś dolinką na dół.
          > Może to wam zająć łaaaaaadnych parę godzin, więc lepiej wyjsc wczesnie i
          > zabezpieczyć się przed pogodą. A jak burza to zwiewać na dół jak najszybciej.
          • Gość: Krzycho Re: z kasprowego na giewont? IP: *.broker.com.pl 07.06.05, 23:15
            Hej! Ja Wam proponuje ta trase, ale na odwrot. Ja przeszlem tak dwa lata temu i
            bardzo podobalo mi sie. W tym wlasnie sie wybieram powtorzyc to :) Z Kuznic
            najpierw na Giewont, a stamtad na Kope i w strone Kasprowego :) Idzie sie
            bardzo przyjemnie naprawde :) A potem jak sa jescze sily to zejsc z Kasprowego,
            a jak nie to zawsze mozna zjechac do Kuznic kolejka. Tak jak juz tu inni
            napisali... Koniecznie kupcie sobie mape... Nie jest to spory wydatek a
            przydatne :) Pozdrawiam. Papa
          • Gość: MiG Re: z kasprowego na giewont? IP: *.aster.pl 07.06.05, 23:22
            Wbrew pozorom, dużo się nie nadrabia, a w schronisku można przysiąść :-)
            Precz z wyciągami!

MiG
            • sledzik4 Re: z kasprowego na giewont? 08.06.05, 08:13
              Gość portalu: MiG napisał(a):
              > Wbrew pozorom, dużo się nie nadrabia, a w schronisku można przysiąść :-)

To prawda. Myślę jednak, że na początku swoich wędrówek po Górach, wiele osób
              obawia się czy wyjdzie (da radę) na Kasprowy. Sam miałem swego czasu takie
              obawy. Dzisiaj wiem, że jest to wykonalne, a dla mnie wręcz łatwe podejście. :-)

> Precz z wyciągami!

Zawsze? ;-)

> MiG

pozdrawiam - sledzik4
              • Gość: anula Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 19:14
                dziękuję za rady, bardzo man sie przydadzą!
                hej!!!!
                • joszix Re: z kasprowego na giewont? 09.06.05, 10:44
                  kup sobie przewodnik po tatrach polskich jozefa nyki i bedziesz wszystko
                  wiedziala
                  • Gość: anula Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 15:25
                    tak zrobie.
                    hej!!
          • Gość: a Re: z kasprowego na giewont? IP: *.centertel.pl 17.06.05, 10:03
            Nie po to się jeździ w góry, żeby "nie nadrabiać drogi"
      • anarchistka Re: z kasprowego na giewont? 13.06.05, 14:48
        sorry...rzeczywisice nie musisz całych przechodzic...mój błąd...przepraszam.
      • Gość: XXL Re: z kasprowego na giewont? IP: *.szczecin.pl 16.06.05, 10:29
        Anarchistaka ma rację,ta trasa nie jest dla dzieci,kurtki,czapki,buty
        trackingowe i zapasowe skarpety o napojach i tabliczce czekolady nie wspomne.
        Trasa jest piękna tylko dość długa +- 30 km .
        Pozdrawiam
      • Gość: neska Re: z kasprowego na giewont? IP: *.wlan.pl 16.06.05, 12:45
        jak nie dla dzieci? jak najbardziej dla dzieci, bo trudnosci nie ma zadnych,
        sciezka lagodna, ekspozycji zero...w sam raz na jeden z pierwszych dni, taka
        rozgrzewka. z tym, ze giewont faktycznie "nie po drodze", a zaliczenie krzyza
        po godzinnej kolejeczce na szczyt chyba nie jest takie wazne. pozdrawiam
        • Gość: a Re: z kasprowego na giewont? IP: *.centertel.pl 17.06.05, 10:04
          na samym Giewoncie ekspozycja w kilku miejsach jest, jak jest tłok to bywa
          niebezpiecznie, trzeba uwazac na dzieci i na siebie, no i uwaga na burze
    • Gość: aw Re: z kasprowego na giewont? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:32
      moim skromnym zdaniem na tej trasie nie ma nic trudnego, bardziej wymaga
      wytrzymałości niż specjalnych umiejętności. I Giewont i Kasprowy "zdobywałam" w
      czerwcu, moim zdaniem to dobry moment przed wakacyjnym najazdem turystów, choć
      w tym roku z taką pogodą nic nie wiadomo... Pamiętajcie o ostrożności i
      pięknych widoków życzę :)
      • Gość: islay Re: z kasprowego na giewont? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 17:16
        Ja wogole odradzam ta trasę w sezonie. mimo, iż nie jest to "promenada",jak to
        zostało już określone, to czas lipiec-sierpień zmienia Giewont w drugą
        Gubałowkę; trasa Kużnice-Kasprowy-Suche Czuby- Przełecz pod kopą -Giewont -
        Kużnice nie wymaga duzych umiejetnosci; trzeba tylko miec sporo czasu i
        odrobine kondycji, bo to przyjemny, ale dosc dlugi spacer jest :)ja na oczatek
        polecam Wejscie na Ornak z Kir- nie jest trudno, czasem ludzi mniej a widoki
        przepiekne; mapę tzreba miec bez jakielkowiek dyskusji :)
        • dupekzoledny Re: z kasprowego na giewont? 09.06.05, 17:52
          tyle pięknych szlaków-a wy sie na ten giewont uparliście.
          u nyki szlak z kasprowego nazywa sie granią nad dolin bystrej.można swobodnie
          dojść z dizecmi. i zeby się nuie przeforsować można zejść do dol.kondratowej.
          • sledzik4 Re: z kasprowego na giewont? 10.06.05, 08:18
            dupekzoledny napisał:
            > tyle pięknych szlaków-a wy sie na ten giewont uparliście. <

To prawda. ;-)
            Ja na Giewont wszedłem po 11-stu latach chodzenia po Tatrach.
            Tak czy siak, wielu niezapomnianych wrażen życzę.

Pozdrawiam - sledzik4
            • skun2 Re: z kasprowego na giewont? 11.06.05, 02:20
              warto zwrócić uwagę , że Giewont "nie jest po drodze" - trzeba wejść, i zejść
              (z przeł. Kondratowej), dlatego może lepiej odpuścić - spokojnie pójść w
              kierunku Kasprowego?
              Giewont (z tej przeł.) zajmuje chyba z półtora godz. do góry, wejście na
              Przełęcz z Dol. Małej Łąki ze 2. Na Konratową 1,5 ok., do Kasprowego ze 2,5,
              zejście 1,5 ok. , tak z pamięci liczę, ale z 8 godzin będzie z tym Giewontem
              jak nie więcej.
              • Gość: jaki Re: z kasprowego na giewont? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 19:37
                ale "zaliczenie" krzyza na Giewoncie jest niewatpliwą atrakcją. a jak na
                Kasprowym nogi odmowią posłuszeństwa to jest kolejka i można zjechać w dół.
                chyba ze bedą w górach dwa dni to można obie góry "zaliczyć" na trochę innych,
                też ciekawych trasach.
    • Gość: anula Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 22:46
      To juz mam jasnośc, dziękuję bardzo!
    • Gość: Krzyno Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:17
      Z Kasprowego na Giewont można przjść bez problemu, ale trampki proszę zostawić na spacery po Krupówkach. Czerwonym szlakiem przez Suche Czuby na Kondracką Kopę 1h.40min, z Kondrackiej Kopy na Kondracką Przełęcz 30min. szlakiem żółtym, z Kondrackiej Przełęczy na Giewont 30min. szlakiem niebieskim. Razem 2h40 bez przerw na odpoczynek i sesje zdjęciowe :-). Zejść proponuję do Doliny Strążyskiej szlakiem czerwonym 2h30min. Na Strążyskiej Polanie (1h55min od Giewontu)proponuję zboczyć z trasy za żółtymi znakami aby zobaczyć wodospad Siklawica (ok.30min w obie strony). Tutaj możecie podjąc decyzję: schodzić do Zakopka Doliną Strążyską, czy też Ścieżką nad Reglami (szlakiem czarnym) zejść do Kuźnic 2h35min. Razem od Kasprowego 7h10min. Trzeba dodać czas na odpoczynki, fotki, itp. Pamiętajcie o ciepłym ubraniu, mapie (polecam laminowaną wydawnictwa ExpressMap), trekkingowych butach, oraz wskazane jest zabrać rękawiczki (ja zawsze o tym pamiętam!) bo przydadzą się na klamrach i łańcuchach. Życzę bezpiecznej wędrówki i niezapomnianych widoków. Krzysztof
      • anarchistka Re: z kasprowego na giewont? 16.06.05, 12:48
        no wiec srednio to jest 9 godzin,to zeby wszystko było ok,to musiscie byc na
        kasprowym ok 9 najpożniej...
        • dupekzoledny Re: z kasprowego na giewont? 16.06.05, 17:08
          a w takim tempie nic nie zobaczycie.po prostu ZALICZYCIE. a poza odpoczynkami
          dodaj do każdego etapu opisanego wyżej po ok pół godziny, no i 1,5-2 godziny
          kolejki przed wejściem na ten giewont.
          • Gość: Krzyno Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:31
            Masz świętą rację, a przede wszystkim z kolejkami. Ja w Tatry zaglądam najczęściej we wrześniu, październiku i czasami w czerwcu (nie licząc zimowych wędrówek, ale to już inna bajka i lud w niej występujący nie pyta czy można przejść z punktu A do B...). Unikam wyjazdów sobotnio-niedzielnych (tłumy!), a na Krupówkach i tak można się nieźle zabawić po całym dniu spędzonym na szlakach.;-))
            • dupekzoledny Re: z kasprowego na giewont? 17.06.05, 15:58
              a są miejsca które nawet w sezonie są luzne.
              lubie przełom września i pażdziernika. czerwone wierchy są naprawdę czerwone.
              kiedyś gdy siedziałem na kamieniach na beskidzie i gapiłem się na krywania,
              obejrzałem się-chmury podeszły od gąsienicowej, a na chmurach ogromny mój cień
              i WIDMO BROCKENU.
              • Gość: KKazzik Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 19:37
                Spoko. Możesz iść. Jak moja żona to przeszła to i Ty dasz radę.Hej!!!
    • Gość: der Re: z kasprowego na giewont? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:42
      to jest trudna trasa. trzeba miec liny raki czekany itp. raczej sprobuj nieco
      nizej.
    • Gość: Krzycho Re: z kasprowego na giewont? IP: *.broker.com.pl 20.06.05, 15:04
      Buhaha... No Ja rozumie, ze z gorami nie ma wesolo, ale po co Ci raki, liny
      itp ?? Nie wiem czy wogole nie znasz tego szlaku czy po prostu napisales to
      zeby ten temat zrobil sie bardziej aktywny :p
      • dupekzoledny Re: z kasprowego na giewont? 21.06.05, 09:06
        jak ktoś bardzo lubi zadawać szyku może i na gubałówkę wjechać tramwajem z
        czekanami, rakami,linami i z pełną asekuracja.
      • Gość: ppppp7 Re: z kasprowego na giewont? IP: *.chello.pl 21.06.05, 09:23
        Szlak jest łatwiutki, ale gdybym szedł tak ze 3 tygodnie temu (spóźnione lato!)
        to raki chyba bym wziął...
        • aguska4 Re: z kasprowego na giewont? 21.06.05, 19:00
          Nie żartuj!! byłam na tym szlaku dokładnie 3 tygodnie temu, było bajecznie,
          prawie 0 sniegu, jedynie momentami niewielkie płaty, szły całe rodziny z
          dziećmi , żadnych korków na Giewoncie, upał jak na majowy weekend przystało . A
          co do lata .......przyszło o czasie :)dokładnie dziś , chyba nikt temu nie
          zaprzeczy!!
    • Gość: -ania- Re: z kasprowego na giewont? IP: 80.50.19.* 24.06.05, 15:00
      Pewnie ze sie da isc na giewont z kasprowego:)widoki sa zachwycajace i w ogole
      jest super. Ale trzeba sie przygotowac na mozliwosc naglej zmiany pogody. Jak
      ja szlam ta trasa to ze slowacji zerwala sie straszna burza i na przeleczy
      kondrackiej trzeba bylo zawrocic:(
    • Gość: -ania- Re: z kasprowego na giewont? IP: 80.50.19.* 24.06.05, 15:00
      Pewnie ze sie da isc na giewont z kasprowego:)widoki sa zachwycajace i w ogole
      jest super. Ale trzeba sie przygotowac na mozliwosc naglej zmiany pogody. Jak
      ja szlam ta trasa to ze slowacji zerwala sie straszna burza i na przeleczy
      kondrackiej trzeba bylo zawrocic:(
      • Gość: anula Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:21
        mysle ze niedlugo wyruszymy ta trasa, dzieki za informacje!
        • dupekzoledny Re: z kasprowego na giewont? 24.06.05, 22:35
          uparłaś sie ,a masz setkę innych tras.
    • Gość: olo Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 00:48
      zdecydowanie mozna.Jest to nawet latwiejsza tras niz normalne podejscie
      szlakiem z akaltowek czy strazyskiej.Po ostatniej lawinie botnej szlak jest
      uszkodzony. Natomiast na kasprowy mozna wjechac koleja a pozniej przejsc
      wierzcholkami do samego giewontu. Trasa dosc dluga ale naprawde latwa. Zycze
      powodenia ale pamietacie ze jest tam jeszce snieg i to jest wiekszy problem.
      Proponuje zaczekac trocha az bedzie czysto.Pozdrawiam.OLO
    • Gość: anula Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 14:44
      chyba wyruszymy na giewont pod koniec lipca, wtedy na pewno juz nie bedzie
      sniegu...tak mysle
    • Gość: Tatranka Re: z kasprowego na giewont? IP: *.mofnet.gov.pl 27.06.05, 10:37
      Tatry...ostatni raz przechodziłam częściowo omawianą trasę w II poł.
      września'03.Udało mi się załapać na poranny zniżkowy wjazd na Kasprowy.
      Słoneczko parzyło jak w dalekiej Italii. Widoki wymarzone. Opalenizna typ
      górski.Zamiast skręcić na Giewont, przeszłam sobie przez Czerwone
      Wierchy.Kolorowe wierchy...Poleżałam ok. godzinki na Krzesanicy, potem jeszcze
      godzinkę z hakiem na Ciemniaku...i w dół do Kir (niestety na drugi dzień trzeba
      było zjeżdżać na niziny :((()
      Wiem, wiem, że was to nie interesuje, ale tak się rozmarzyłam...
      • Gość: anula Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 23:06
        Fajnie, juz bym tam chciala byc!
      • Gość: MiG Re: z kasprowego na giewont? IP: *.aster.pl 28.06.05, 23:49
        > Wiem, wiem, że was to nie interesuje...

Dlaczego niby nie...?

MiG
        • Gość: Tatranka Re: z kasprowego na giewont? IP: *.mofnet.gov.pl 29.06.05, 10:19
          Ano dlatego, że wszyscy, którzy Tatry kochają, mogą tak samo pleść o nich
          godzinami.I ja też mogłabym na okrągło... Zresztą nie tylko o Tatrach, bo
          wszystkie nasze górki są super, i w Sudetach i w Karpatach. Mój problem tylko w
          tym, że teraz siedzę na nizinach i dłubię w kompa, a urlop dopiero od połowy
          sierpnia...
          • Gość: MiG Re: z kasprowego na giewont? IP: *.aster.pl 02.07.05, 09:59
            > Ano dlatego, że wszyscy, którzy Tatry kochają, mogą tak samo pleść o nich
            > godzinami

Co tylko oznacza, że nas to interesuje :-)

MiG
    • Gość: anula Re: z kasprowego na giewont? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 19:08
      pozdrowienia dla wszystkich kochajacych tatry

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka