Dodaj do ulubionych

Najtrudniejszy szlak w Tatrach

04.08.05, 09:59
Mam pytanie do uczestników tego forum, z pewnością bardziej doświadczonych w
górkich wędrówkach niż ja, jaki wg. Was jest najtrudniejszy technicznie
odcinek szlaku w Tatrach.
Chodzi mi oczywiście o szlaki znakowane, ogólnie dostępne bez przewodnika.
Bardzo bym prosił o podanie swojego "typu" takiego odcinka wraz z kierunkiem
przejścia.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Tatranka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.mofnet.gov.pl 04.08.05, 10:03
      Źleb Drege'a. Kierunek przejścia - ostro w dół.
      • michalfront Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 04.08.05, 10:08
        nie wiem, jaki jest najtrudniejszy odcinek w Polskich Tatrach bo jeszcze na
        paru odcinkach nie byłem :) ale moge powiedzieć jaki najbardziej zapadł mi w
        pamięć - Kominiarski Wierch z Iwaniackiej Przełęczy - miałem wtedy 14 lat a
        szlak nie był jeszcze zamknięty... Moim marzeniem jest wybrać się tam jeszcze
        kiedyś...
        • Gość: rinka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.tvgawex.pl 04.08.05, 15:46
          Orla perć. Czyli od Krzyżne do Kasprowego.
          • zszywaczem Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 04.08.05, 15:50
            taka jest obiegowa opinia, ale mnie bardziej chodziło o konkretny,
            najtrudniejszy technicznie i kondycyjnie odcinek znakowanego szlaku...
            np. czy obiektywnie trudniejsze jest podejście na Kozi z Pięciu Stawów czy np.
            na Granaty Żlebem Kulczyńskiego itd., a może w ogóle jakiśodcinek poza Orlą???

od przełęczy Świnickiej do Kasprowego to zresztą już chyba nie perć tylko
            ściezka rekreacyjna dla spacerowiczów :)

pozdrawiam
            • navaho4 Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 04.08.05, 16:01
              W Zachodnich (Słowacja) polecam przejście pomiędzy Rohaczami - Ostrym i
              Płaczliwym. Emocji na pewno nie zabraknie. W Wysokich - wejście na Gerlach
              przez Wielicką Próbę - szlak tamtędy nie prowadzi, ale są klamry i łańcuchy,
              więc trudno pobłądzić.
            • Gość: MiG Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.aster.pl 04.08.05, 22:15
              co innego technicznie, a co innego kondycyjnie...
              i nie ma czegoś takiego jak "obiektywnie trudniejsze"
              tak więc ni spodziewałbym się konkretów :-)

MiG
            • Gość: bernie Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 18:42
              zszywaczem napisał:

> np. czy obiektywnie trudniejsze jest podejście na Kozi z Pięciu Stawów czy np.
              > na Granaty Żlebem Kulczyńskiego itd., a może w ogóle jakiśodcinek poza Orlą???
              >
              Podejście na Kozi Wierch od strony Pięciu Stawów nie przedstawia żadnych
              trudności. O ile pamiętam nie ma tam żadnych sztucznych ubezpieczeń.
              Wejście na Granaty przez Żleb Kulczyńskiego to świetna, emocjonująca wycieczka
              przez skały, rumowiska, długie rynny, pełna ubezpieczeń. Coś pięknego. Polecam.
          • Gość: KA Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: 217.153.16.* 04.08.05, 16:03
            Gość portalu: rinka napisał(a):

> Orla perć. Czyli od Krzyżne do Kasprowego.

jeśli juz to od Przełęczy Krzyżne do Zawratu
            KA
            • dupekzoledny Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 04.08.05, 19:40
              kiedyś był bardzo trudny szlak od kmiciaca/przy stacji benzynowej/na
              jagiellońską-gdzie mieszkałem.szedłem coś trzy godziny.a jest tam z 1,5km.
              • Gość: KA Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: 217.153.16.* 05.08.05, 10:08
                Ale to musiało hulać w głowie........
                KA
      • Gość: MiG Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.aster.pl 04.08.05, 22:04
        Hihi, widzę że już przestajesz wyrabiać :-)

MiG
        • Gość: MiG Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.aster.pl 04.08.05, 22:05
          To było do Tatranki.
          Tylko tak posta wywaliło na dół...

MiG
          • Gość: rinka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.tvgawex.pl 04.08.05, 22:35
            KA fakt do Zawratu, po prostu szłam od Kasprowego, stad błąd :)
            • dupekzoledny Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 05.08.05, 10:11
              no daliśmy sobie w tym kmicicu w kapelusik całkiem solidnie. jeden to nawet
              raków i czekana używał wracając mimo że było to lato porównywalne z obecnym.

ach gdzie te niegdysiejsze śniegi.
              • Gość: Tatranka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.mofnet.gov.pl 05.08.05, 10:32
                Do tych najtrudniejszych i zarazem najpopularniejszych, mogłabym zaliczyć
                jeszcze Krupóweczki ;))), choć Źleb Drege'a swego czasu też był całkiem
                popularny ;)
      • gatogato Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 05.08.05, 10:32
        Gość portalu: Tatranka napisał(a):

> Źleb Drege'a. Kierunek przejścia - ostro w dół.

to szlak znakowany, ale krwią
        • Gość: Tatranka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.mofnet.gov.pl 05.08.05, 10:39
          Oj , po co zaraz tak ostro ;)
      • Gość: Dziadek Z Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 19:10
        Hej, pytanie było o najtrudniejszy szlak w Tatrach, a nie o drogi wspinaczkowe.
        Nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo ktoś to przeczyta a potem pójdzie sprawdzić czy
        da radę zejść i nieszczęście gotowe...
    • jusytka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 05.08.05, 14:13
      Orla perć
    • Gość: k Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:36
      no co wy. najtrudniejszy szlak to od wąwozu Krupówki na gubałówkę. ach jakie
      tam są ubezpieczenia. te drzwi w kolejce....
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:47
        Polecam rowniez Schody Ampstronga zdobywane o 4 nad ranem, zwlaszcza przechwyty
        na Wrót Klamce. Trudny jest tez do pokonania Giewont ok. 12.00 w upalne niedziele.
        • Gość: kaś Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:57
          juz nie wspomne o pensjonacie w białym dunajcu. ach to 3 pietro, te łancuchy i
          ekspozycje
          • Gość: Dar Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: 217.97.133.* 23.09.05, 14:26
            Dobrze też mieszkać na Antałówce i wracać nad ranempo ciężkich przejściach w
            Chacie Zbójnickiej. To jest dopiero wspinaczka i to w dodatku bez ubezpieczeń..
            A tak w ogóle to polecam w Tatrach Słowackich Czerwoną Ławkę,fajna wspinaczka.
    • Gość: BB Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 16:15
      dla mnie część orlej perci od krzyżnego do koziego wierchu ;) bywa interesująco
      • Gość: Kasia Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.chello.pl 23.09.05, 16:23
        A dla mnie codzienna droga do szkoły.
    • Gość: dawno Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 23.09.05, 17:31
      z gasienicowej na kozi wierch
      z czarnego stawu na przełęcz pod chłopkiem
    • Gość: mac ap Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 24.09.05, 22:45
      A jaki szlak prowadzi z Gąsienocowej na Kozi Wierch? Może chodzi o szlak na
      Kozią Przełęcz?
      Dla mnie najtrudniejszym dotywczas miejscem była skała pod koniec podchodzenia
      na Krzyżne Doliną Pańszczycy- choć szedłem już m.in. przez Czerwoną Ławkę.
      • Gość: aśka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: 217.97.133.* 25.09.05, 12:27
        Czerwona Ławka jwst spoko pod warunkiem,gorsze są chyba Rohacze po deszczu.
        W Polsce to chbajednak stawiam na Kozi Wierch
        • billy.the.kid Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 25.09.05, 13:05
          giewont przez żleb kirkora.
      • Gość: KA Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: 217.153.16.* 26.09.05, 10:42
        Gość portalu: mac ap napisał(a):
        Dla mnie najtrudniejszym dotywczas miejscem była skała pod koniec podchodzenia
        na Krzyżne Doliną Pańszczycy- choć szedłem już m.in. przez Czerwoną Ławkę.

Czytam już kolejny raz że ktoś miał problem z tą skałką w drodze na Krzyżne.
        Owszem kofortowo nie jest, miejsca na nogi tyle że but się ledwo mieści ale
        super uchwyt dla rąk a i w dół nie daleko;)) w sumie nie jest to jakieś trudne
        miejsce (a i w ocenie Parku też nie bo łancucha czy innych zabezpieczeń tam nie
        ma)
        KA
      • Gość: dawno Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.crowley.pl 26.09.05, 16:34
        Kto rozumie oco idzie ten wie.
        Ty się chcesz troszkę pomądrzyć,tak?
        Ok złapałaś mnie na błędzie -przyznaję się -piszę nieprezyzyjnie ,a poza tym na
        pewno byłaś tamwiele razy i znasz tn rejon jak własną kieszeń, dodatkowo
        szłaś "min przez Czerwoną Ławkę " itp.itd.

Siedzi tu ze mną moja siostra Pogarda.
        • Gość: mac ap Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 28.09.05, 00:45
          "Dawno"-jakie masz IQ?
          Jak doszłeś(aś) do wniosku, że jestem kobietą, szczególnie że
          napisałem "szedłem"? A co do reszty, to nie nabzdryngolaj się tak i nie unoś
          obrazą. Skoro jest napisane "szlak z Gąsienicowej na Kozi Wierch" to nie
          wiadomo na pewno, czy chodzi o wejście via Kozia Przełęcz, czy np. przez Żleb
          Kulczyskiego.
          A O Czerwonej napisałem tylko dlatego, żeby nie wyszło że chodziłem tylko po
          dolinach i dlatego Waksmundzka Skałka jakoś mnie przeraziła. Nota bene, nie
          znam innego miejsca w Tatrach, w którym idzie się nad przepaścią po nierównej
          skalnej półce o szerokości ok. 30-40cm -i przy tym nie ma żadnej asekuracji w
          postaci łańcucha lub klamr. Jest w Tatrach sporo miejsc trudniejszych (choćby
          wspominana już Czerwona Ławka), ale turystę wspomaga i ubezpiecza w nich
          łańcuch.
          • Gość: Aśka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: 217.97.133.* 28.09.05, 19:50
            Mac masz rację , stawiam na Kozi.Jęśli chodzi o brak ubezpieczeń, to ,,fajna"
            jest wspinaczka na Hruby Wierch, my co prawda szliśmy przez oznakowany
            Furkocki, ale i tak była nieźle.
          • Gość: dawno Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.armatura.krakow.pl / *.interkom.net.pl 04.10.05, 10:03
            Tłumaczę :
            1.IQ mam małe
            2.Specjalnie używałem rodz. żeń. -chciałem Ci dać do zrozumienia że ....
            3.Jest wiele takich miejsc
    • Gość: Hannibal Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 18:21
      Dla mnie osobiście najtrudniejszy odcinek szlaku w Polskich Tatrach to droga z
      Koziego Wierchu na Kozią Przełęcz. W sumie krótki odcinek, ale że dość
      eksponowany, pokonuje się go w stosunkowo długim czasie.
    • Gość: mac ap Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 04.10.05, 21:43
      Fakt- ten kawałek ma 400m ,a mapy obliczają go na półtora godziny marszu albo i
      więcej. Ale tam mnie dotąd nie było. Poza tym, tam jest od groma łańcuchów, a
      widok łańcucha mnie uspokaja ;) Naprawdę trudna Czerwona Ławka nie
      przyśpieszyła mi nawet tętna, bo tam praktycznie non-stop jest łańcuch
      (najdłuższy w Tatrach), a króciutki kawałek po Waksmundzkoej Skałce z dużym,
      ciężkim plecakiem na grzbiecie, zmiękczył mi trochę nogi...
      I jeszcze aneks specjalnie dla "dawno": buuhahaha...!!
      • ry-bka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 06.10.05, 00:38
        Najtrudniej było mi zejść po całym dniu wędrówki z Ornaku po tych kamiennych
        schodach. Na samą myśl mnie kolana bolą...
    • ducato99 Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 15.10.05, 21:33
      Jeśli chcesz udać się na najtrudniejszy szlak w Tatrach to proponuję Orlą Perć
      od Zawratu do Krzyżnego ale z dojściem od Doliny Kościeliskiej, czyli Kiry-
      Kościeliska- Czerwone Wierchy- Kasprowy- Świnica- Zawrat 7-8 godzin powinno
      wystarczyć na dojście do Zawratu, no i w drogę na Orlą Perć. Następne 7-8
      godzin na trzęsących się ze zmęczenia nogach, pośród przepaści przy zapadającym
      zmierzchu powinno cię usatysfakcjonować. Najciekawszy powinien być odcinek z
      Krzyżnego w dół, kiedy już nie czuć nóg a droga jeszcze bardzo daleka. No ale
      zeby to przeżyć trzeba dojść do Krzyżnego. Swoją drogą ciekawy jestem czy ktoś
      to przeszedł? Ja się przymierzam. Pozdrowionka.
      • Gość: dupek żołędny. Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 21:40
        po co tak minimalizować. od krakowa piechotką do zak. prosto na giewont przez
        zleb kirkora, i tam dalej jakoś do tej orlej perci,tutaj można zlezc przez zleb
        drege`a i spowrotem wlezc do góry i dopiero tu na trzęsących się kończynach
        dolnych poczołgac się do murowańca na grzane piwo z sokiem.
    • Gość: mac ap Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 16.10.05, 22:44
      Cicho, dupku żołędny...
      Od razu widać, że z niego urodzony optymista. Jeszcze się zapali do Twego
      pomysłu... :)
      • billy.the.kid Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 16.10.05, 22:46
        ale tak wogóle top chyba dobry pomysł, może lepiej od krakowa nie spacerkiem a
        swińskim truchcikiem?
        • Gość: gor Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:24
          Ot, minimaliści!
          Jakby tak zacząć ten truchcik już w Warszawie, to by było DOPIERO COŚ;-))

ps. Zaczynać z Gdańska nie polecam, bo to jednak zbyt forsowne by było...
          • Gość: dew Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: 217.97.133.* 18.10.05, 21:37
            Ale ze Szczecina to by bylo całkiem, całkiem
            • arek354 Chłopek !!!! 23.10.05, 20:55
              Chłopek, zwłaszcza od Kazalnicy
              • billy.the.kid Re: Chłopek !!!! 24.10.05, 11:37
                kiedyś tam polazłem ale doszedłem tylko do bańdziocha. dalej było trochę mokro.
                to normalnie się bałem.
            • Gość: Tatranka Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.mofnet.gov.pl 25.10.05, 14:10
              Pozdrawiam Szczecin!
      • Gość: dawno Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 27.10.05, 21:20
        fajny humor ,maniura,tak trzymaj ,dobra zabawa.
        Zaczynają pisać o "Chłopku"-może byś się wybrała.
    • kiwit74 Re: Najtrudniejszy szlak w Tatrach 26.10.05, 12:35
      Od Czarnego Stawu na Przełęcz pod Chłopkiem. To wspomnienie minionych wakacji. Z
      poprzednich wspominam jako dość męczące przejście z Pięciu Stawów do Hali
      Gąsienicowej przez Kozią Przełęcz. Pozdrawiam Marcin.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka