Dodaj do ulubionych

Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł?

08.07.07, 19:33
W drugiej połowie sierpnia jadę sama w góry-kierunek Zakopane.Może to dla was
dziwna kwestia do obgadania jednak to będzie mój pierwszy samotny wypad.
Obserwuj wątek
    • sylweksamotny Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 19:42
      jezdzilem juz samotnie w gory - mozna naprawde fantastycznie sie wyciszyc i
      przemyslec wiele spraw. Fakt - sa takie chwile kiedy chcialoby sie z kims nimi
      podzielic, ale czasami warto pobyc w samotnosci. pozdrawiam
      M
      • billy.the.kid Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 20:48
        zawsze jeżdżę sam.
    • weekenda Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 22:31
      Od lat jeżdżę sama w Tatry. I nie chcę inaczej. Uwielbiam przeżywać Tatry w
      samotności, swojej ciszy i spokoju :)
    • krolmada Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 22:55
      zazdroszczę. mi w tym roku zabrakło odwagi. ludzie mi się wykruszyli i przez to
      jeszcze w tym roku nie byłam w górach. ale sie zbieram na samotny wypad.
      choćby na wekend.pozdrawiam
    • milus22 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 05:59
      także mam w planach czterodniowy pobyt w Tatrach (11-15 sierpnia). Jestem z
      kimś umówiony na ten wypad, ale widzę, że wszystko układa się, że pojadę sam,
      jak już było nie raz.
      Jak widać takich "samotnych żagli" na szlaku jest wiele.
    • czest Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 08:36
      Najlepiej jednak samemu, ponieważ umawianie się z ludźmi na wypad w Tatry nigdy
      nie dochodzi do skutku. Pozostaje więc jechać samemu. Ale jeśli chciałabyś
      jednak widzieć towarzystwo, chętnie pojadę w tatry. Mój mail:
      michalek1021@tlen.pl lub gg4304538. Michał
    • marghot Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 11:04
      W góry można jechac samemu, jedak wg mni ebez wychodzenia na szlaki. Chyba, że
      z kimś, z grupą lub inną pzonaną osoba - jest to bezpieczniejsze.
      • zakrzas Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 12:48
        marghot napisała:

> W góry można jechac samemu, jedak wg mni ebez wychodzenia na szlaki. Chyba,
        że
        > z kimś, z grupą lub inną pzonaną osoba - jest to bezpieczniejsze.

Zgadzam się z tym. Chodzenie samotne nie jest zakazane ale tam gdzie podawane
        sa porady dla turystów (przewodniki, strony internetowe) zaleca sie aby nie
        wychodzic samotnie. Myślę że z tym sie zgodzą wsyscy przedmówcy.
        Może więc na tym forum będziemy propagowac bezpieczne uprawianie turystyki
        górskiej. (Tu szczególna prośba do tych ca na tym forum już sa od dłuzszego
        czasu i Tatry znają b.dobrze).
        Przypuszcam że w Tatrach zazwyczaj i tak nie jest się samemu bo ludzi pełno i w
        razie wypadku ktoś może zareagować. Ale bezkrytyczne zachęcanie do samotnych
        wypraw nie jest chyba bezpieczne.
        Pozdrawiam
        • billy.the.kid Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 17:38
          w taterkach jest bardzo mało WYPRAW- raczej wycieczki.
          • filomena1 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 19:06
            Tak. ale powstała wirtualna ksiazka wyjsc,
            trzeba jednak wpisac sms. gdzie sie idzie dokąd .
            Myślę , że to dobry pomysł.
            W gorach może zdarzyć sie różnie, Wyładowac telefon. zamkniąć. I nie będzie jak wezwaę pomocy,
            Samotny wędrownik powinien przewidywać więcej.
            Nie zakładam, że cos sie stanie złego. Ale brak wyobrańni często kosztuje zdrowie albo życie.
            Nie igrajcie lekkomyślnie.
    • weekenda Nikt tu nie promuje samotności w górach 09.07.07, 20:08
      Z treści założycielskiego postu wywnioskowałam, że dziewczyna stoi przed
      dylematem: jechać sama lub nie jechać w ogóle. I wyczytałam, że najnormalniej w
      świecie sie boi. Znaczy ma zdrowe odruchy :)

Ja też wiele lat temu stanęłam przed dylematem: nie jechać w ogóle lub jechać
      sama. I pojechałam. I pokochałam moją samotność w górach.

Znajomi moich wędrówek tatrzańskich się wykruszli przez kasę, zdrowie, pracę,
      dzieci, naukę itd itp. To co mam przestać jeździć? Nigdy! :)

Czasami życie zmusza nas do pewnych wyborów. I ich dokonujemy. Tyle. Jak
      odczytałam posty poprzedników - wszyscy dali jej do zrozumienia, że nie jest
      sama. Nikt nic więcej nie pisał.

Czy to bezpieczne? Z moich obserwacji, bezpieczniejsze niż chodzenie w kupie.
      Nie gada się o d... Maryni, nie tarasuję sama sobie drogi, nie zrzucam na
      siebie kamieni itd. Po prostu samemu inaczej się chodzi. Bardziej rozważnie.
      Spokojniej, w swoim tempie. Idąc w grupie musisz chcac nie chcąc dostosować
      siędo grupy. Poza tym czasami po prostu wstyd usiąść np. na dupie i w ten
      sposób sobie pomóc w trudniejszym terenie. Jak idę sama często dokonuję różnych
      wygibasów bo tak bezpieczniej i łatwiej. Idąc z kimś pewnie bym się
      wstydziła :) No i nie gadam. Nie ulegam też czyjejś presji. Ileż razy mijałam
      grupki w których czsto gęsto słyszałam: no czego się wleczesz! dawaj! ... i tu
      następowały jakieś epitety...

Jasne, że wypadek zawsze może się zdarzyć. Ale wypadek to wypadek. Nie
      przewidzisz. A telefon tak samo może zamoknąć jednej osobie jak grupie. A jak
      zlecisz to co za różnica czy ktoś to będzie widział czy nie? wtedy to już po
      zawodach i wszystko jedno.

Zycie zmusza nas do wyborów.
      • grepmore Re: Nikt tu nie promuje samotności w górach 12.07.07, 12:11
        Sama esencja.
    • baranek_1983 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 23:17
      Ja pojechalem w tamtym roku pierwszy raz w gory, i to byl samotny wypad, nic mi
      sie nie stalo zyje, bylo bardzo fajnie, czasami fajnie jest samemu pochodzic po
      gorach. Dla mnie to bylo bardzo uspokajajace.
      Pozdrawiam.
      • emem78 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.07.07, 10:33
        Samotne wypady są fajne, ale źle bym sie czuł nocując samemu na kwaterze :(. W
        takich przypadkach zdecydowanie obstawiam okres poza sezonem i nocowanie w
        schroniskach. Pogadać można, sporo samotnych turystów i ewentualnie można sie
        umówić na wspólne łażenie. Ale to dla wchodzących wyżej niż dolinki.
        • laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.07.07, 13:53
          Ja własnie będe spała sama na kwaterze u zaprzyjaźnionej Pani więc liczę nie
          będzie tak źle.
    • reyboot Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 23:40
      Rok temu, a dokładnie na początku października, wybrałem się na samotny
      tygodniowy urlop w Tatrach. Było rewelacyjnie:)

Moją bazą wypadową była kwatera w Zakopanem. Codziennie około 9 rano dojeżdżałem
      busem w interesującą mnie część Tatr, wracałem do Zakopanego już praktycznie w
      nocy (godz. 20-21), jednym z ostatnich busów. W ten sposób zwiedziłem dosyć duży
      obszar ale też, jako że był to mój pierwszy w życiu wypad w Tatry, omijałem
      szerokim łukiem strome, obłańcuchowane szlaki. Byłem nad Morskim Okiem i Czarnym
      Stawem pod Rysami, w Dolinie Pięciu Stawów Polskich, Dolinie Kondratowej,
      Dolinie Kościeliskiej, dwa razy na Czerwonych Wierchach, Małołączniaku.

W tym roku prawdopodobnie też wybiorę się na samotny wypad w Tatry. Zostało
      jeszcze kilka miejsc, w których nie fotografowałem;)

kch
    • laolee Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 09:29
      Dziękuje bardzo za wszystkie wasze wpisy.
      Zdecydowałam się jechać sama dlatego,że moi znajomi zrezygnowali.
      Nie zamierzam udawać,nie jestem bardzo doświadczona w chodzeniu po górach stąd
      też trasy które wybrałam to typowo lekkie trasy - dolinki.
      W górach odpoczywam i ładuje akumulatory do pracy przez następne miesiące.
      Pozdrawiam wszystkich.
      Weekenda wielkie dzięki.
      Dla mnie w gorach tez jest wszystko co kocham.
      • e.annette Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 10:28
        Ja również zdecydowałam się w tym roku na w pół samotny wyjazd w góry. Pierwsze
        dni ze znajomymi, potem oni wracają a ja zostaję na kilka następnych. Muszę
        pobyć w górach dłużej, aby nacieszyć oczy i duszę tymi widokami. :)Z drugiej
        strony to będzie dla mnie sprawdzian i być może też polubię swoją samotność w
        górach. ;)
        Pozdrawiam wszystkich!
        • laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 11:13
          Podobnie ja.Będzie to dla mnie sprawdzian wytrzymałości-jako stadne zwierze
          potrzebuje ludzi. Teraz będe sama chociaż myślę tak jak wcześniej pisałam,że w
          górach można być samemu,ale wcale to nie oznacza,że jest się samotnym.
          Pozdrawiam.
          • edytas9 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 16:43
            ja rownież po raz pierwszy wybieram sie sama w góry, mam nadzieje że dam sobie
            rade.Miłych wakacji
            • taka_sobie1 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 17:53
              Cześć, ja tez chodzę sama po górach..nie czuje sie tam samotna mimo że chodzę
              sama, na szlaku zawsze mozna spotkac kogos z kim chosć przez chwilę zaspokoisz
              swoja chęć istnienia z ludzka istotą....samemu bardziej chłonie sie góry, ja
              stopniuje sobie trudnoscii doliny zamieniam na przełęcze i szczyty i tatere
              ciagle mi mało, chyba jedyna rada ode mnie to dokładnie zapakować sobie plecak,
              przewidując deszcz i słońce, łaknienie i pragnienie, pozdrawiam:)
              • weekenda Cześć! :) 10.07.07, 20:23
                już wróciłaś! i jak było? :) bo mnie cudownie! jak zwykle zresztą :) i żeby sie
                za bardzo nie stęsknić to w sierpniu znów jadę! :)
                • taka_sobie1 Re: Cześć! :):):) 10.07.07, 23:02
                  Ach weekendo, Ty wiesz i ja wiem:))jeszcze to wszystko czuję, gdzies tam
                  widziałam Twoje slady, spotkałam nasze swistaki(w dol.5,ale sza..), jak zwykle
                  za krótko, za mało i na szczęscie mam nowe plany:)niestety moge Ci pozazdroscic
                  sierpnia,ale wiesz że życzliwie, bo ja muszę w sierpniu nad morze tam niestety
                  moi ziomale mnie wzywają,ale wrzesień?....mam wiadomosci o mojej staruszce (ma
                  już 85)doniesiono mi przy litworowym plesie,że chodziła 22.06 w okol.błyszcza:)
                  • weekenda Re: Cześć! :):):) 10.07.07, 23:07
                    słuchaj... ja nie wiem o jakiej Staruszce Ty piszesz, ale ja z Panią (75l.),
                    która mieszka nad morzem przeszłam cały szlak z Murowańca na Przełęcz pod
                    Świnicą i przez Liliowe do Murowańca :) Miałam inne plany ale gdzież miałaby
                    mnie taka okazja ominąć!!! Z taką Kobietą!? A Ona weszła na Gąsienicową z
                    Zakopanego i potem sobie tam poszła... kumasz?!?!? 75 lat i sama wciąż chodzi
                    po Tatrach... a ta "Twoja" to kto?

ps. teraz już idę spać :)
                    • taka_sobie1 Re: Cześć! :):):) 12.07.07, 18:32
                      Witaj:)Kiedys pisałam o mojej Staruszce która spotkałam w czerwcu2004 gdy bałam
                      sie iść na zawrat, bo było sporo sniegu i na szlaku do dol5.przez krzyżne sobie
                      poszłam i własnie zagadałysmy z pania sympatyczna siwiutka gdańszczanką, która o
                      tej porze roku od wielu lat chodzi po górach,bo jest najdłuzej widno i tez :"nie
                      chodzi przez zawrat bo odkad skończyła 80 lat, boi sie żeby komuś kłopotu nie
                      zrobić jakby co" spytałam ile ma lat, wtedy miała 82, w tym roku była widziana
                      na błyszczu, też chodzi sama z sakwą przewieszoną na skos w starych traperach
                      skórzanych, ale zawsze błyszczacych...zgadalismy sie z takimi ludźmi których
                      dopadłam przy litworowym plesie(tez mieli po 70)gdy wlazłam na polski grzebien i
                      zajadałam oni mnie dogonili i wrócili na łysa polanę cała białovodska doliną, ja
                      do tatranskiej polianki, stary smokowiec i autobusem do l.polany ...zagadałam z
                      lesniczym zaciesnilismy wiezy przyjaźni słowacko-polskiej i gdy doszłam do
                      mostku granicznego z wlotu do dol biał. wyszli....oni?!wcale w dobrej
                      kondycji:)7dni pobytu,a tyle radosci..pzdr
                      • weekenda Re: Cześć! :):):) 12.07.07, 21:01
                        To musiała być Ta sama Pani :) Ja kręcę! :) nie upieram się przy mojej pamięci -
                        75l - mogłam pokręcić. Starsza, o gołębich włosach PRZEUROCZA, o przepieknych,
                        śmiejących się oczach Pani! Ale ile takich kobiet z Gdańska może przyjeżdżać
                        zawsze w czerwcu, na cały czerwiec w Tatry? :)

Słuchaj. Marzę o tym aby w takiej kondycji fizycznej i umysłowej i minimum tak
                        długo, do takiego wieku TAK chodzić po Tatarch! :)
                        I niech się spełni!
                        • taka_sobie1 Re: Cześć! :):):) 17.07.07, 23:10
                          Cieszę sie że mamy "swoją" Staruszkę moja ziomalkę:)
                          Weekendo napisz gdzie pochodziłas i co tam znalazłaś dla siebie i napisz prosze
                          gdzie tym razem stopa Twoja stanie w sierpniu..to juz niedługo:)pzdr
                          • aleksandra_wer Re: Cześć! :):):) 18.07.07, 08:37
                            Mała zmiana wątku, ale miło jest poczytać o ludziach którzy kochaja góry.Pozdrawiam
                            • kruz7 Samotny wypad w góry 21.07.07, 20:07
                              Witam serdecznie wszystkich!
                              Jeździłem sam w góry, podziwiałem okolice Żywca-Jeleśni-Korbielowa. Dużo pomogły
                              mi osoby miejscowe i nawiązałem przy okazji bliższe znajomości. Bardzo dobry
                              sposób psychicznego relaksu.
                              • laolee Re: Samotny wypad w góry 24.07.07, 10:07
                                Właśnie o ten psychiczny relaks chodzi.Pobycie sam na sam ze sobą-chyba się
                                powtarzam,ale ten wyjazd jest dla mnie wazny.odliczam dni i już nie mogę się
                                doczekać.Pozdrawiam wszystkich, którzy zachęcili mnie do tego wyjazdu dzieląc
                                się własnymi doświadczeniami.Ola.
    • gamzo Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 24.07.07, 11:45
      Dobry. Nie jesteś zależna od niczyjego widzimisię, możesz sama pozachwycać się
      górami, i o ile masz komórkę i nie władujesz się w załomy/percie bez łączności
      to zawsze możesz wezwać pomoc.
      __
      Łukasz
    • marryana Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 28.07.07, 21:47
      nie ma sie co czarować..RAZEM jest razniej ..ale wobec braku towarzystwa..TRZEBA..
      odważyć sie na samotne chodzenie..nocując w schronisku mozna zawsze z kims
      pogadac ..ja wierze w to, ze samotne chodzenie wyciszy mnie i da mi sily i
      pozwoli mi nabrac dystansu do ..
    • agalata Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 07.08.07, 22:30
      hej hej
      ja tez sama wybieram sie w gory w tym czasie.. zyczmy sobie powodzenia!!! i do
      zobaczenia na szlaku, pozdrawiam
      • kuchcik77 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 07.08.07, 22:44
        Mam pytanie nieco zwiazane z "samotnym" chodzeniem po górach. Jakie
        miejsca (oczywiście prócz schronisk) polecacie dla osób jadacych do
        Zakopca w pojedynke? czy wogole wynajmuje sie pojedyncze miejsca w
        kwaterach prywatnych czy raczej "miejscowi" zawsze polują na dwoje
        lub więcej turystów?
        Jak wyglada obecnie sytuacja ze znalezieniem noclegu
        poprzyjezdzie "nocnego"pociagu?
        taki mały ps, gdzie najsympatyczniej w pojedynke napic sie piwa w
        Zakopcu?
        do zobaczenia na szlaku po 20tym
      • laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.08.07, 13:07
        W takim razie widzimy się 20.08. w Zakopanem będe rano. Zbiórka
        kiedy i gdzie.
        Pozdrawiam.
        ps.Już odliczam dni do zasłużonego urlopu.
        • sorrento_8 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 12.08.07, 21:09
          ja w tym roku też odważyłam się na taki krok, jak samotny wypad w
          góry,
          też będę 20.08 w Zakopanem :), to jest nas już troje :)
          może spotkamy się gdzieś na szlaki?
          pozdrawiam
    • jorge.martinez Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.08.07, 19:44
      Wracam właśnie z 4 dniowej wyprawy w Karkonosze, samotnej rzecz jasna.

To był mój pierwszy samotny wypad i muszę powiedzieć że trochę się go obawiałem.
      Aparat, plus prawdziwi turyści na szlaku (w Karkonoszach stanowią rzadkość, bo
      to strasznie dresiarskie i niedzielne góry, ale gdy się już kogoś spotka, to
      można i z godzinę przegadać), plus atmosfera schroniska (w których rzecz jasna
      dresiarstwo i niedzielni turyści raczej nie nocują) sprawia, że samotne
      chodzenie nie powoduje poczucia pustki.

Jeśli człek ma cel - ja przejść zaplanowane trasy i zrobić zdjęcia w
      interesujących mnie miejscach), to kompania mu nie potrzebna. Bo Bogiem a
      prawdą, i chyba ktoś już tak wyżej napisał, że po górach nawet jeśli w grupie,
      to się jednak wędruje samemu.
      • jorge.martinez Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 17.08.07, 23:15
        A dziś wróciłem z samotnej 5-dniowej wycieczki po Beskidzie Żywieckim. A
        wrażenia, tak jak powyżej. Na szklaku zawsze spotka się, kogoś z kim można
        pogawędzić, a czasem i trochę wspólnie powędrować.

Ja np. miałem przyjemność wspinać się na Pilsko z chłopakiem z Rajczy, który
        przy okazji zdradził mi kilka tajemnic tamtym okolic.

A w schroniskach także nie brakuje ludzi, z którymi można wypić piwo, zagrać w
        karty, czy nawet pogadać o poezji (pozdrowienia dla grupy z Torunia).

Bo po górach wędruje się samemu, ale...
    • magdalenka-1 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 16.08.07, 18:09
      Witam wszystkich!
      Ja już we wrześniu (druga połowa)będę w Tatrach! Oczywiście, że
      sama. Lubię ludzi i towarzystwo, jednak ludzie w moim otoczeniu nie
      przepadają za "męczarnią w górach". Więc jadę sama. Za pierwszym
      razem myślałam, że to będą nudne i nieudane wakacje. Teraz moje
      zdanie zmieniło sie diametralnie.Już nie moge sie doczekać!
      Jeśli jednak ktoś ma wrześniowe plany i chęć to zapraszam do
      kontaktowania sie ze mną!GG 296 99 54
      • wobo1704 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 16.08.07, 19:26
        Zmartwiłem się.
        Czy u nas nie ma innych gór poza Tatrami?
        Tatry najmniej nadają się na samotne wypady.
        Wszystkie inne górki stworzone są do samotnego łażenia.

Pozdrowienia dla Jorge, który się wyłamał.
        • laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.08.07, 08:16
          Akurat Tatry ponieważ.... wybrałam miejsce najbardziej popularne z moim małym
          doświadczeniem - bądź wyrozumiały.
          Aha i zdecydowałam się, jutro wyjazd. Dziękuje wszystkim za wsparcie,
          podzielenie się swoimi doświadczeniami, co było dla mnie zachętą i wzmocnieniem.
          Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
          Ola.
          ps. Do zobaczenia.

• kuchcik77 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.08.07, 11:40
            pare dni zawsze da sie samemu wytrzymac, nalezy miec nadzieje ze
            inni samotni piechurzy spotkani na szlaku zamienia słowo, bo w
            dzisiejszych czasach czasem czlowiek boi sie odezwać..
            A wieczorem, odpoczynek, spacer, piwo, w sumie taka sama szansa na
            spotkanie kogos i pogadanie jak w kazdym innym miejscu i czasie, (
            na dostanie w zeby tez ;)chyba nie kazdy obawia sie, nie szufladkuje
            poznanych ludzi negatywnie..
            Z naklejka 'samotny turysta" chyba nikt chadzac nie bedzie hehe
            W poniedzialek ranopolujemy na kwatery hehe a potem Koscielec,
            Świnica, Zawrat i Kozi i do domu, iby ma troszke padac..

• yoovanka Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 31.08.07, 15:15
      Witajcie, ja wybieram sie sama w Tatry od 10 września na dwa
      tygodnie. Moze ktoś bedzie tam w tym samym okresie.. Samotne
      chodzenie po gorach nie jest mi obce i znam dobrze jego uroki ale
      tym razem nie jestem pewna czy tego wlasnie chce bo moj samotny
      wyjazd jest wyjazdem przymusowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka