laolee 08.07.07, 19:33 W drugiej połowie sierpnia jadę sama w góry-kierunek Zakopane.Może to dla was dziwna kwestia do obgadania jednak to będzie mój pierwszy samotny wypad. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylweksamotny Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 19:42 jezdzilem juz samotnie w gory - mozna naprawde fantastycznie sie wyciszyc i przemyslec wiele spraw. Fakt - sa takie chwile kiedy chcialoby sie z kims nimi podzielic, ale czasami warto pobyc w samotnosci. pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 20:48 zawsze jeżdżę sam. Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 22:31 Od lat jeżdżę sama w Tatry. I nie chcę inaczej. Uwielbiam przeżywać Tatry w samotności, swojej ciszy i spokoju :) Odpowiedz Link Zgłoś
krolmada Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 08.07.07, 22:55 zazdroszczę. mi w tym roku zabrakło odwagi. ludzie mi się wykruszyli i przez to jeszcze w tym roku nie byłam w górach. ale sie zbieram na samotny wypad. choćby na wekend.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milus22 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 05:59 także mam w planach czterodniowy pobyt w Tatrach (11-15 sierpnia). Jestem z kimś umówiony na ten wypad, ale widzę, że wszystko układa się, że pojadę sam, jak już było nie raz. Jak widać takich "samotnych żagli" na szlaku jest wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
czest Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 08:36 Najlepiej jednak samemu, ponieważ umawianie się z ludźmi na wypad w Tatry nigdy nie dochodzi do skutku. Pozostaje więc jechać samemu. Ale jeśli chciałabyś jednak widzieć towarzystwo, chętnie pojadę w tatry. Mój mail: michalek1021@tlen.pl lub gg4304538. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 11:04 W góry można jechac samemu, jedak wg mni ebez wychodzenia na szlaki. Chyba, że z kimś, z grupą lub inną pzonaną osoba - jest to bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrzas Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 12:48 marghot napisała: > W góry można jechac samemu, jedak wg mni ebez wychodzenia na szlaki. Chyba, że > z kimś, z grupą lub inną pzonaną osoba - jest to bezpieczniejsze. Zgadzam się z tym. Chodzenie samotne nie jest zakazane ale tam gdzie podawane sa porady dla turystów (przewodniki, strony internetowe) zaleca sie aby nie wychodzic samotnie. Myślę że z tym sie zgodzą wsyscy przedmówcy. Może więc na tym forum będziemy propagowac bezpieczne uprawianie turystyki górskiej. (Tu szczególna prośba do tych ca na tym forum już sa od dłuzszego czasu i Tatry znają b.dobrze). Przypuszcam że w Tatrach zazwyczaj i tak nie jest się samemu bo ludzi pełno i w razie wypadku ktoś może zareagować. Ale bezkrytyczne zachęcanie do samotnych wypraw nie jest chyba bezpieczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 17:38 w taterkach jest bardzo mało WYPRAW- raczej wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena1 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 19:06 Tak. ale powstała wirtualna ksiazka wyjsc, trzeba jednak wpisac sms. gdzie sie idzie dokąd . Myślę , że to dobry pomysł. W gorach może zdarzyć sie różnie, Wyładowac telefon. zamkniąć. I nie będzie jak wezwaę pomocy, Samotny wędrownik powinien przewidywać więcej. Nie zakładam, że cos sie stanie złego. Ale brak wyobrańni często kosztuje zdrowie albo życie. Nie igrajcie lekkomyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Nikt tu nie promuje samotności w górach 09.07.07, 20:08 Z treści założycielskiego postu wywnioskowałam, że dziewczyna stoi przed dylematem: jechać sama lub nie jechać w ogóle. I wyczytałam, że najnormalniej w świecie sie boi. Znaczy ma zdrowe odruchy :) Ja też wiele lat temu stanęłam przed dylematem: nie jechać w ogóle lub jechać sama. I pojechałam. I pokochałam moją samotność w górach. Znajomi moich wędrówek tatrzańskich się wykruszli przez kasę, zdrowie, pracę, dzieci, naukę itd itp. To co mam przestać jeździć? Nigdy! :) Czasami życie zmusza nas do pewnych wyborów. I ich dokonujemy. Tyle. Jak odczytałam posty poprzedników - wszyscy dali jej do zrozumienia, że nie jest sama. Nikt nic więcej nie pisał. Czy to bezpieczne? Z moich obserwacji, bezpieczniejsze niż chodzenie w kupie. Nie gada się o d... Maryni, nie tarasuję sama sobie drogi, nie zrzucam na siebie kamieni itd. Po prostu samemu inaczej się chodzi. Bardziej rozważnie. Spokojniej, w swoim tempie. Idąc w grupie musisz chcac nie chcąc dostosować siędo grupy. Poza tym czasami po prostu wstyd usiąść np. na dupie i w ten sposób sobie pomóc w trudniejszym terenie. Jak idę sama często dokonuję różnych wygibasów bo tak bezpieczniej i łatwiej. Idąc z kimś pewnie bym się wstydziła :) No i nie gadam. Nie ulegam też czyjejś presji. Ileż razy mijałam grupki w których czsto gęsto słyszałam: no czego się wleczesz! dawaj! ... i tu następowały jakieś epitety... Jasne, że wypadek zawsze może się zdarzyć. Ale wypadek to wypadek. Nie przewidzisz. A telefon tak samo może zamoknąć jednej osobie jak grupie. A jak zlecisz to co za różnica czy ktoś to będzie widział czy nie? wtedy to już po zawodach i wszystko jedno. Zycie zmusza nas do wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
grepmore Re: Nikt tu nie promuje samotności w górach 12.07.07, 12:11 Sama esencja. Odpowiedz Link Zgłoś
baranek_1983 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 23:17 Ja pojechalem w tamtym roku pierwszy raz w gory, i to byl samotny wypad, nic mi sie nie stalo zyje, bylo bardzo fajnie, czasami fajnie jest samemu pochodzic po gorach. Dla mnie to bylo bardzo uspokajajace. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
emem78 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.07.07, 10:33 Samotne wypady są fajne, ale źle bym sie czuł nocując samemu na kwaterze :(. W takich przypadkach zdecydowanie obstawiam okres poza sezonem i nocowanie w schroniskach. Pogadać można, sporo samotnych turystów i ewentualnie można sie umówić na wspólne łażenie. Ale to dla wchodzących wyżej niż dolinki. Odpowiedz Link Zgłoś
laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.07.07, 13:53 Ja własnie będe spała sama na kwaterze u zaprzyjaźnionej Pani więc liczę nie będzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
reyboot Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 09.07.07, 23:40 Rok temu, a dokładnie na początku października, wybrałem się na samotny tygodniowy urlop w Tatrach. Było rewelacyjnie:) Moją bazą wypadową była kwatera w Zakopanem. Codziennie około 9 rano dojeżdżałem busem w interesującą mnie część Tatr, wracałem do Zakopanego już praktycznie w nocy (godz. 20-21), jednym z ostatnich busów. W ten sposób zwiedziłem dosyć duży obszar ale też, jako że był to mój pierwszy w życiu wypad w Tatry, omijałem szerokim łukiem strome, obłańcuchowane szlaki. Byłem nad Morskim Okiem i Czarnym Stawem pod Rysami, w Dolinie Pięciu Stawów Polskich, Dolinie Kondratowej, Dolinie Kościeliskiej, dwa razy na Czerwonych Wierchach, Małołączniaku. W tym roku prawdopodobnie też wybiorę się na samotny wypad w Tatry. Zostało jeszcze kilka miejsc, w których nie fotografowałem;) kch Odpowiedz Link Zgłoś
laolee Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 09:29 Dziękuje bardzo za wszystkie wasze wpisy. Zdecydowałam się jechać sama dlatego,że moi znajomi zrezygnowali. Nie zamierzam udawać,nie jestem bardzo doświadczona w chodzeniu po górach stąd też trasy które wybrałam to typowo lekkie trasy - dolinki. W górach odpoczywam i ładuje akumulatory do pracy przez następne miesiące. Pozdrawiam wszystkich. Weekenda wielkie dzięki. Dla mnie w gorach tez jest wszystko co kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
e.annette Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 10:28 Ja również zdecydowałam się w tym roku na w pół samotny wyjazd w góry. Pierwsze dni ze znajomymi, potem oni wracają a ja zostaję na kilka następnych. Muszę pobyć w górach dłużej, aby nacieszyć oczy i duszę tymi widokami. :)Z drugiej strony to będzie dla mnie sprawdzian i być może też polubię swoją samotność w górach. ;) Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 11:13 Podobnie ja.Będzie to dla mnie sprawdzian wytrzymałości-jako stadne zwierze potrzebuje ludzi. Teraz będe sama chociaż myślę tak jak wcześniej pisałam,że w górach można być samemu,ale wcale to nie oznacza,że jest się samotnym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edytas9 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 16:43 ja rownież po raz pierwszy wybieram sie sama w góry, mam nadzieje że dam sobie rade.Miłych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
taka_sobie1 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.07.07, 17:53 Cześć, ja tez chodzę sama po górach..nie czuje sie tam samotna mimo że chodzę sama, na szlaku zawsze mozna spotkac kogos z kim chosć przez chwilę zaspokoisz swoja chęć istnienia z ludzka istotą....samemu bardziej chłonie sie góry, ja stopniuje sobie trudnoscii doliny zamieniam na przełęcze i szczyty i tatere ciagle mi mało, chyba jedyna rada ode mnie to dokładnie zapakować sobie plecak, przewidując deszcz i słońce, łaknienie i pragnienie, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Cześć! :) 10.07.07, 20:23 już wróciłaś! i jak było? :) bo mnie cudownie! jak zwykle zresztą :) i żeby sie za bardzo nie stęsknić to w sierpniu znów jadę! :) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_sobie1 Re: Cześć! :):):) 10.07.07, 23:02 Ach weekendo, Ty wiesz i ja wiem:))jeszcze to wszystko czuję, gdzies tam widziałam Twoje slady, spotkałam nasze swistaki(w dol.5,ale sza..), jak zwykle za krótko, za mało i na szczęscie mam nowe plany:)niestety moge Ci pozazdroscic sierpnia,ale wiesz że życzliwie, bo ja muszę w sierpniu nad morze tam niestety moi ziomale mnie wzywają,ale wrzesień?....mam wiadomosci o mojej staruszce (ma już 85)doniesiono mi przy litworowym plesie,że chodziła 22.06 w okol.błyszcza:) Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Cześć! :):):) 10.07.07, 23:07 słuchaj... ja nie wiem o jakiej Staruszce Ty piszesz, ale ja z Panią (75l.), która mieszka nad morzem przeszłam cały szlak z Murowańca na Przełęcz pod Świnicą i przez Liliowe do Murowańca :) Miałam inne plany ale gdzież miałaby mnie taka okazja ominąć!!! Z taką Kobietą!? A Ona weszła na Gąsienicową z Zakopanego i potem sobie tam poszła... kumasz?!?!? 75 lat i sama wciąż chodzi po Tatrach... a ta "Twoja" to kto? ps. teraz już idę spać :) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_sobie1 Re: Cześć! :):):) 12.07.07, 18:32 Witaj:)Kiedys pisałam o mojej Staruszce która spotkałam w czerwcu2004 gdy bałam sie iść na zawrat, bo było sporo sniegu i na szlaku do dol5.przez krzyżne sobie poszłam i własnie zagadałysmy z pania sympatyczna siwiutka gdańszczanką, która o tej porze roku od wielu lat chodzi po górach,bo jest najdłuzej widno i tez :"nie chodzi przez zawrat bo odkad skończyła 80 lat, boi sie żeby komuś kłopotu nie zrobić jakby co" spytałam ile ma lat, wtedy miała 82, w tym roku była widziana na błyszczu, też chodzi sama z sakwą przewieszoną na skos w starych traperach skórzanych, ale zawsze błyszczacych...zgadalismy sie z takimi ludźmi których dopadłam przy litworowym plesie(tez mieli po 70)gdy wlazłam na polski grzebien i zajadałam oni mnie dogonili i wrócili na łysa polanę cała białovodska doliną, ja do tatranskiej polianki, stary smokowiec i autobusem do l.polany ...zagadałam z lesniczym zaciesnilismy wiezy przyjaźni słowacko-polskiej i gdy doszłam do mostku granicznego z wlotu do dol biał. wyszli....oni?!wcale w dobrej kondycji:)7dni pobytu,a tyle radosci..pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Cześć! :):):) 12.07.07, 21:01 To musiała być Ta sama Pani :) Ja kręcę! :) nie upieram się przy mojej pamięci - 75l - mogłam pokręcić. Starsza, o gołębich włosach PRZEUROCZA, o przepieknych, śmiejących się oczach Pani! Ale ile takich kobiet z Gdańska może przyjeżdżać zawsze w czerwcu, na cały czerwiec w Tatry? :) Słuchaj. Marzę o tym aby w takiej kondycji fizycznej i umysłowej i minimum tak długo, do takiego wieku TAK chodzić po Tatarch! :) I niech się spełni! Odpowiedz Link Zgłoś
taka_sobie1 Re: Cześć! :):):) 17.07.07, 23:10 Cieszę sie że mamy "swoją" Staruszkę moja ziomalkę:) Weekendo napisz gdzie pochodziłas i co tam znalazłaś dla siebie i napisz prosze gdzie tym razem stopa Twoja stanie w sierpniu..to juz niedługo:)pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra_wer Re: Cześć! :):):) 18.07.07, 08:37 Mała zmiana wątku, ale miło jest poczytać o ludziach którzy kochaja góry.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruz7 Samotny wypad w góry 21.07.07, 20:07 Witam serdecznie wszystkich! Jeździłem sam w góry, podziwiałem okolice Żywca-Jeleśni-Korbielowa. Dużo pomogły mi osoby miejscowe i nawiązałem przy okazji bliższe znajomości. Bardzo dobry sposób psychicznego relaksu. Odpowiedz Link Zgłoś
laolee Re: Samotny wypad w góry 24.07.07, 10:07 Właśnie o ten psychiczny relaks chodzi.Pobycie sam na sam ze sobą-chyba się powtarzam,ale ten wyjazd jest dla mnie wazny.odliczam dni i już nie mogę się doczekać.Pozdrawiam wszystkich, którzy zachęcili mnie do tego wyjazdu dzieląc się własnymi doświadczeniami.Ola. Odpowiedz Link Zgłoś
gamzo Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 24.07.07, 11:45 Dobry. Nie jesteś zależna od niczyjego widzimisię, możesz sama pozachwycać się górami, i o ile masz komórkę i nie władujesz się w załomy/percie bez łączności to zawsze możesz wezwać pomoc. __ Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
marryana Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 28.07.07, 21:47 nie ma sie co czarować..RAZEM jest razniej ..ale wobec braku towarzystwa..TRZEBA.. odważyć sie na samotne chodzenie..nocując w schronisku mozna zawsze z kims pogadac ..ja wierze w to, ze samotne chodzenie wyciszy mnie i da mi sily i pozwoli mi nabrac dystansu do .. Odpowiedz Link Zgłoś
agalata Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 07.08.07, 22:30 hej hej ja tez sama wybieram sie w gory w tym czasie.. zyczmy sobie powodzenia!!! i do zobaczenia na szlaku, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuchcik77 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 07.08.07, 22:44 Mam pytanie nieco zwiazane z "samotnym" chodzeniem po górach. Jakie miejsca (oczywiście prócz schronisk) polecacie dla osób jadacych do Zakopca w pojedynke? czy wogole wynajmuje sie pojedyncze miejsca w kwaterach prywatnych czy raczej "miejscowi" zawsze polują na dwoje lub więcej turystów? Jak wyglada obecnie sytuacja ze znalezieniem noclegu poprzyjezdzie "nocnego"pociagu? taki mały ps, gdzie najsympatyczniej w pojedynke napic sie piwa w Zakopcu? do zobaczenia na szlaku po 20tym Odpowiedz Link Zgłoś
laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.08.07, 13:07 W takim razie widzimy się 20.08. w Zakopanem będe rano. Zbiórka kiedy i gdzie. Pozdrawiam. ps.Już odliczam dni do zasłużonego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
sorrento_8 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 12.08.07, 21:09 ja w tym roku też odważyłam się na taki krok, jak samotny wypad w góry, też będę 20.08 w Zakopanem :), to jest nas już troje :) może spotkamy się gdzieś na szlaki? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 10.08.07, 19:44 Wracam właśnie z 4 dniowej wyprawy w Karkonosze, samotnej rzecz jasna. To był mój pierwszy samotny wypad i muszę powiedzieć że trochę się go obawiałem. Aparat, plus prawdziwi turyści na szlaku (w Karkonoszach stanowią rzadkość, bo to strasznie dresiarskie i niedzielne góry, ale gdy się już kogoś spotka, to można i z godzinę przegadać), plus atmosfera schroniska (w których rzecz jasna dresiarstwo i niedzielni turyści raczej nie nocują) sprawia, że samotne chodzenie nie powoduje poczucia pustki. Jeśli człek ma cel - ja przejść zaplanowane trasy i zrobić zdjęcia w interesujących mnie miejscach), to kompania mu nie potrzebna. Bo Bogiem a prawdą, i chyba ktoś już tak wyżej napisał, że po górach nawet jeśli w grupie, to się jednak wędruje samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 17.08.07, 23:15 A dziś wróciłem z samotnej 5-dniowej wycieczki po Beskidzie Żywieckim. A wrażenia, tak jak powyżej. Na szklaku zawsze spotka się, kogoś z kim można pogawędzić, a czasem i trochę wspólnie powędrować. Ja np. miałem przyjemność wspinać się na Pilsko z chłopakiem z Rajczy, który przy okazji zdradził mi kilka tajemnic tamtym okolic. A w schroniskach także nie brakuje ludzi, z którymi można wypić piwo, zagrać w karty, czy nawet pogadać o poezji (pozdrowienia dla grupy z Torunia). Bo po górach wędruje się samemu, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka-1 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 16.08.07, 18:09 Witam wszystkich! Ja już we wrześniu (druga połowa)będę w Tatrach! Oczywiście, że sama. Lubię ludzi i towarzystwo, jednak ludzie w moim otoczeniu nie przepadają za "męczarnią w górach". Więc jadę sama. Za pierwszym razem myślałam, że to będą nudne i nieudane wakacje. Teraz moje zdanie zmieniło sie diametralnie.Już nie moge sie doczekać! Jeśli jednak ktoś ma wrześniowe plany i chęć to zapraszam do kontaktowania sie ze mną!GG 296 99 54 Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 16.08.07, 19:26 Zmartwiłem się. Czy u nas nie ma innych gór poza Tatrami? Tatry najmniej nadają się na samotne wypady. Wszystkie inne górki stworzone są do samotnego łażenia. Pozdrowienia dla Jorge, który się wyłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
laolee Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.08.07, 08:16 Akurat Tatry ponieważ.... wybrałam miejsce najbardziej popularne z moim małym doświadczeniem - bądź wyrozumiały. Aha i zdecydowałam się, jutro wyjazd. Dziękuje wszystkim za wsparcie, podzielenie się swoimi doświadczeniami, co było dla mnie zachętą i wzmocnieniem. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Ola. ps. Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kuchcik77 Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 18.08.07, 11:40 pare dni zawsze da sie samemu wytrzymac, nalezy miec nadzieje ze inni samotni piechurzy spotkani na szlaku zamienia słowo, bo w dzisiejszych czasach czasem czlowiek boi sie odezwać.. A wieczorem, odpoczynek, spacer, piwo, w sumie taka sama szansa na spotkanie kogos i pogadanie jak w kazdym innym miejscu i czasie, ( na dostanie w zeby tez ;)chyba nie kazdy obawia sie, nie szufladkuje poznanych ludzi negatywnie.. Z naklejka 'samotny turysta" chyba nikt chadzac nie bedzie hehe W poniedzialek ranopolujemy na kwatery hehe a potem Koscielec, Świnica, Zawrat i Kozi i do domu, iby ma troszke padac.. Odpowiedz Link Zgłoś
yoovanka Re: Samotny wypad w góry czy to dobry pomysł? 31.08.07, 15:15 Witajcie, ja wybieram sie sama w Tatry od 10 września na dwa tygodnie. Moze ktoś bedzie tam w tym samym okresie.. Samotne chodzenie po gorach nie jest mi obce i znam dobrze jego uroki ale tym razem nie jestem pewna czy tego wlasnie chce bo moj samotny wyjazd jest wyjazdem przymusowym. Odpowiedz Link Zgłoś