Dodaj do ulubionych

Najsympatyczniejsze schronisko w naszych górach.

14.03.08, 09:10
Które ze schronisk w naszych górach jest według was
najsympatyczniejsze i dlaczego?
Pytam,bo chcę porównać swoje odczucia z opinią innych.
Obserwuj wątek
    • weekenda Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 14.03.08, 11:25
      czy ja wiem?
      śliczne (sam budynek) jest na Ornaku, szczególnie zimą...
      z Prehyby (Przehyby) jest cudny widok
      Morskie Oko ze względu na otocznie dla mnie nr 1
      Murowaniec nr 1 ze względu na michę :)
      Strzecha Akademicka bo wspomnienia
      Chochołowska bo zawsze luzy
      Kondratowa bo samo w sobie śliczne ale za duże tam tłumy

ech... i jak tu się zdecydować? :)
      • wobo1704 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 14.03.08, 15:01
        Co się stało z nietatrzańskimi schroniskami? ;)
        • weekenda Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 14.03.08, 15:06
          a coś się stało? kiedy? ;)
          ja przeca piszę i o Prehybie (mam tu na myśli tę w Beskidzie
          Sądeckim) i o Strzesze (w Karkonoszach)
          • m.krzeski Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 15.03.08, 16:12
            Samotnia w Karkonoszach-pięknie położone i wspaniała atmosfera.
            Luboń Wielki w Beskidzie Wyspowym-sympatyczny domek.
            Bacówka na Maciejowej w Gorcach-bardzo przytulnie.
            • wobo1704 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 15.03.08, 19:06
              Stawiam tezę: schroniska obsługujące trasy zjazdowe nie są zbyt
              sympatyczne.
              Są wyjątki: np. schronisko na Stożku.
              • weekenda Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 15.03.08, 21:48
                przypomniał mi się Jureczek na Niemcowej w Kosarzyskach... no przeca
                nie moge Go pominąć!!!
                • mehundo Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 21.04.08, 11:11
                  to samo chciałam napisać!!! na niemcowej byłam dobrych 11-12 lat temu, nie wiem
                  jak jest teraz ale wtedy - kąpiel w potoku, spanie pokotem na materacach na
                  strychu, a rano - podpłomyk i kubek mleka od gospodarza... cudowne wspomnienia,
                  nic dziwnego ze mimo braku bieżącej wody, łazienek, oddzielnych pokojów, ludzie
                  ciągnęli tam masowo.
      • agawop Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 20:48
        weekenda napisała:

> Strzecha Akademicka bo wspomnienia

Skoro wspomniałaś o Strzesze to muszę dopisać Samotnię. Też wspomnienia...
        • ws21 Najladmiejsze! 20.04.08, 21:24
          Tylko Jagodna. Niestety znam z czasow gdy nie bylo wyciagu i
          schronisko mialo tylko agregat pradotworczy. Ale wnetrze i obsluga
          super.
          Tarzanskie odpadaja ze wzgledu na ceprowisko. To nie schroniska ale
          knajpy ceprow.
    • bergsteiger Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 17.03.08, 20:13
      Bardzo lubie to w 5 Stawach,tam po długich wedrówkach przez Zawrat, Krzyżne czy Szpiglasową delektuje się zwykłą herbatą,która zdaje się być najlepszą pod słońcem. Na początku wrzesnia ubr.gdy w Tatrach spadł śnieg wybralismy sie ze znajoma na Kalatówki na Spotkanie z Filmem Górskim,ale przed pokazem filmu Prowokator poszliśmy do schroniska na Kondratowej i to było w tym momencie najsympatyczniejsze schronisko w Tarach. A teraz powiem dlaczego,godz. ok 18 w sali Pani z recepcji i oprócz nas jedna lub dwie osoby, za oknem z powodu mgły prawie szarówka, a środku cisza i taki niezwykły nastrój.Tego tam się nie spotyka zbyt często,w słoneczne dni tam są tłumy i prawie wielkomiejski gwar.
      • malena-krakow Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.03.08, 09:22
        Piękna jest Cyrla nad Rytrem. Prywatne schronisko, całe w kwiatach,
        a wyżerka genialna!!
        • weekenda Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.03.08, 10:08
          o kurcze masz całkowitą rację! zapomniałam o tej Cyrli :)
          potwierdzam! a golonka tam! no miodzio z ambrozją wysiadają! :)
          • dzik0 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.03.08, 21:00
            Bacówka na Rycerzowej,tam zawsze jest cisza.
            • jorge.martinez Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.07.08, 01:56
              dzik0 napisał:

> Bacówka na Rycerzowej,tam zawsze jest cisza.

Tylko wtedy, gdy w tym kultowym schronisku nie ma akurat imprezy...
              Byłem tam raz. I już nie mam zamiaru wracać. Już wolę nudny, ale za to cichy
              Przegibek.
          • malena-krakow Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.03.08, 10:28
            weekenda napisała:

> o kurcze masz całkowitą rację! zapomniałam o tej Cyrli :)
            > potwierdzam! a golonka tam! no miodzio z ambrozją wysiadają! :)
            >
            Golonki nie jadłam, ale kiełbasa po łabowsku i naleśniki "z
            bajerami" na deser - no to od razu ślinka cieknie!
          • schola1000 Cyryl Rulez!!! 14.07.08, 15:16
            Byłem na Cyrli. Bardzo miłe miejsce. Tonie w kwiatach. Jedzenie
            pyszne, a przede wszystkim tanie. Może tylko dziadek zza kontuaru za
            bardzo kłapie dziobem, ale to szczegół. W porównaniu do PTTKowskich
            schronisk niebo, a ziemia. POLECAM!!!
    • nnnowak Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 31.03.08, 11:54
      Cyrla - chyba najsympatyczniejsza atmosfera, świetne żarełko i niewysokie ceny;
      Chata baców w Korbielowie - malutka z przytulną atmosferą i dobrym duchem - staruszkiem, przyjacielem właścicieli;
      Hala Boracza - schronisko paskudne wizualnie ;) ale obsługa miła i jedzonko smaczne;
      Z miejsc mniej uczęszczanych, Andrzejówka niedaleko Wałbrzycha - zaciszna;
      No i studenckie chatki! Hit nad hitami - ale to kategoria sama w sobie ;)
      • wobo1704 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 31.03.08, 14:10

> ... Hala Boracza - schronisko paskudne wizualnie ;)...
        Powiedział bym barak. ;)

Dzik0 wspomniał o bacówce na Rycerzowej; popieram. Poprzednia miała
        taki sam klimat.
        • aneczka8503 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 14.04.08, 22:04
          Ja stawiam na Samotnię i Na Śnieżniku - oba mają wspaniałą, jedyną w swoim
          rodzaju atmosferę...
          • szuwarek75 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 16:36
            Samotnia niestety odstrasza bardzo kiepską obsługą i ogólnie brudem, choć to
            perełka jeśli patrzeć na umiejscowienie
            Ja dorzuciłbym schronisko Orle w Izerach zwłaszcza wieczorem, przy kominku i gitarze
            Moze warto też dodać schronisko na Stogu Izerskim ??

Jamniki
    • maverick9 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 13:26
      Szkoda tylko, ze schronisku w Cyrli przytrafiaja sie, i to niestety coraz
      czesciej, "goscie" tacy, ze dla nich i nocleg w chlewie bylby za duzym zaszczytem.
      Ludzie prowadzacy to schronisko nie zasluguja na takich "gosci".
      • miles9 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 13:50
        Bardzo lubię schronisko"Nad Łomniczką", w którym można odpocząć
        wędrując na Śnieżkę szlakiem przez Kociał Łomniczki.
        Schronisko małe, trochę zapomniane bo większość turystów zdobywa
        Śnieżkę wjeżdzżając najpierw wyciągiem na Kopę.
        Zwłaszcza jesienią jest pięknie, cisza , spokój i te widoki po
        drodze.
        • pegaz_mk Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 13:53
          O tak, schronisko nad Łomniczką ma klimat (i smaczne naleśniki).

Bardzo mi też przypadła do serca Bacówka na Maciejowej w Gorcach - byłem tam 12 lat temu, bardzo sympatyczna atmosfera, bez tłoku, no i te pierogi ruskie...
    • lehoo Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 15:57
      Na Hali Szrenickiej, u pana Janka Zielińskiego :-) !
      • yarkko Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 16:05
        Schronisko na Szrenicy, nie mylić z Halą Szrenicką, szefowa to super
        babka, wszystko idzie z nią załatwić, widoki niesamowite. Gorąco
        polecam!!!
      • shagnilka Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 13:05
        uwielbiam schronisko na Maciejowej, zawsze tam wracam :)
    • ziuniek Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 16:37
      A ja mam bardzo dobre wspomnienia z schroniska pod Łabskim szczytem:)
      Obsługa sympatyczna, zwierzaki...
      no i właściciele raz mnie poratowali:)
      • jorge.martinez Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 13:26
        Też dobrze wspominam tamto schronisko. Dbają tam nawet o to, by parom
        niedokooptowywać nikogo dodatkowego (jeśli jest miejsce) :)
    • nianiaaa Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 18:08
      ...trudny wybór, ale to dobrze... Na pewno będzie to stare schronisko w Morskim
      Oku- ale wieczorem jak turyści na 'szpilkach" zjedzą kebaby, wypija cole, cudnie
      jest siedzieć na werandzie i patrzeć na poruszające sie "światełka" schodzących
      z Mięguszy. Następne to schronisko pod Bereśnikiem nad Szczawnicą i Durbaszka w
      Małych Pieninach.
      • maryskaw Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 18:23
        Łomniczki, tam trzeba nabrać sił na wspinaczkę, Śnieżnik, Miło także wspominam schronisko czy może plebanię na Iglicznej i samo Międzygórze ehh :))
        • taka_sobie1 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 19:38
          W zeszłym roku w czerwcu, była taka porządna burza gdy wracałam do roztoki i
          zabrało prad oczywiscie i gospodarze dali nam na kazdy stół swieczniki i zrobiło
          sie bardzo nastrojowo i wszyscy gadalismy sobie do późna o swojej miłosci do gór
          tak pieknie że ach....a nikt sie nie znał...
          • alfredka1 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 21:00
            Roztoka, moje ukochane od parudziesięciu lat schronisko. Ile razy
            jestem w Zakopanem ,tyle razy najpierw tam maszeruję. Serdeczność
            gospodarzy nadzwyczajna , świetne jedzenie. Gdy były czasy biedy
            kartkowej chodziliśmy na pierogi z jagodami /z Bilinówki/ i
            naleśniki z serem :) Ostatnie lata chodzimy tam na schabowy z
            kapustą, niby nic ,ale czy może być coś lepszego od ogromnego
            schabowego spożywanego siedząc na ławach na świeżym powietrzu. I ta
            cisza niesamowita. Czasami dochodzą odgłosy szarańczy
            przemieszczającej się do Morskiego Oka.
            Znam wszystkie schroniska tatrzańskie ale żadne mu nie dorówna.
            Chyba się zagalopowałam bo schronisko na Pięciu Stawach i szarlotka
            też Roztoce równe. Tylko z racji wieku już nie pójdę w tym roku na
            szarlotkę:((
            Pozdrawiam serdecznie.
            • taka_sobie1 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 21:10
              Co to znaczy z racji wieku?!!!Na szarlotke w 5 zawsze trzeba iść:):)
              Już kiedyś pisałam jak pani która spotkałam w drodze do 5 przez krzyżne mi
              powiedziała(nie szłam przez zawrat, bo snieg):odkad skończyłam 80 lat tez
              tamtędy nie chodzę żeby nikomu kłopotu nie robic...miała wtedy 83....chyba ze
              alfredka to moja pani z gdyni czy gdańska i ma w tej chwili 87...w takim razie
              niech alfredka poczeka a ja skoczę po te szarlotke do roztoki:):)pzdr
              • wedrowiec2 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 21:16
                Alfredko, podrzucam szarlotkę ze Starej Roztoki:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39914793,48339745.html
                Wprawdzie ma już półtora roku, ale wygląda jak świeża;)
                • weekenda Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 21:28
                  cudne :)
                  • alfredka1 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 21:44
                    Dzięki za sympatyczne słowa. Jam nie z Gdyni a ze Szczecina, do
                    osiemdziesiątki jeszcze trochę zostało:)) . Dodałaś mi wiary
                    opowieścią o tej starszej Pani i pójdę na tę szarlotkę wielostawową.
                    Wędrówko, całkiem dobra ta roztoczańska , pokropiłam ją obficie
                    koniakiem :))
            • wladca_piaskownicy Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 21:45
              No właśnie czytając czekałem, aż ktoś wspomni Roztokę. Uwielbiam tam bywac późnym popołudniem późną jesienią, kiedy już "wszyscy" sobie pójdą. Poza tym nie zagląda tam tak dużo osób, większość gna nad Morskie. A trzy spędzone tam Sylwestry byly wręcz przecudne. Ten mrok na zewnątrz i pochodnie w rękach...
              Eh, to se ne vrati...
              Polecam jeszcze Muflona w Sudetach. Klimat może nienajlepszy,ale jedzenie i położenie super.
            • szklany_klosz Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 22.04.08, 00:34
              Oj, masz rację. Roztoka jest wspaniała. Ta cisza i spokój. Oczywiście takie
              Murowaniec czy Morskie Oko mają lepsze położenie, ale zniechęcają do nich
              wszechobecne tłumy. A Roztoka... Niepowtarzalna.
      • m_adam13 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 00:02
        Pomijając fakt, że z werandy starego schronu w Moku nie widać Mięguszy!
        • weekenda Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 00:53
          widać widać :)
    • bieszczadnik_66 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 21:46
      Dla mnie Jaworzec w Bieszczadach. O każdej porze roku czy dnia.
      • r0b0l Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 15:01
        popieram, nowa załoga też jest OK.
        A ze swoich stron dorzucam Śnieżnik za dawne klimaty
        • dyfre Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 15:57
          andrzejówka za klimat chatka puchatka jak już ktoś napisał
          zawschody izachody słońca
    • wodnik33 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 22:00
      Schronisko pod Bereśnikiem, nad Szczawnicą. Początek lat 80-tych,
      niewielkie, stylowe. Wewnątrz w jadalni mała wystawa starego sprzętu
      domowego, kącik z bibloteczką, wspaniały kierownik, wyśmienite
      ruskie pierogi, grzne korzenne piwo i półdziki kot z lasów
      skandynawskich. Turyści sanatoryjni tylko przez dwie godziny a
      reszta dnia spokojna.
      A na Kondratowej, na ktorej jestem czasami pare razy w roku, poza
      sezonem, siedząc na werandce w ciszy oglądam góry.Jajecznice z
      patelenki mieli pyszna.
    • ruup Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 18.04.08, 23:32
      Kto był w chatce AKT wie jakie jest najbardziej przyjazne schronisko! Jacku, wszyscy co byli w AKT Cię kochają!:D
      • maladanka "pod Małą Rawką i Magura Małastowska 19.04.08, 09:45
        Bieszczady-Bacówka PTTK "Pod Małą Rawką" - ze względu na koty :)
        Beskid Niski - schronisko na Magurze Małastowskiej -
    • nalle_maja Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 10:45
      Dla mnie najsympatyczniejsza i najmilsza jest chatka na Niemcowej :)
      Trzyma klimat :))).Nigdy nie oceniałam schroniska pod kątem gastronomii...Dla
      mnie najważniejsze jest "to coś".co powoduje,że chce się tam
      wracać.Żarcie-sprawa drugo- a nawet trzeciorzędna.No i liczą się ludzie!Haris z
      Niemcowej,częstujący zdrożonych turystów herbatą...To jest to!
      • xieni Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 12:24
        Studencka Koliba (dawniej chyba Hawiarska) w Caryńskiem - super
        Pod Rawkami (Bieszczady)- bardzo fajna atmosfera
        Fajny klimat jest też na Luboniu Wielkim - wygląda jak chata Baby Jagi na kurzej
        łapce i na Hali Łabowej.
        oj, mnóstwo jest fajnych miejsc...

Nie polecam Prehyby - bardzo niemiła obsługa, jest to bardziej hotel niż
        schronisko. Nie chcieli nas przyjąć późnym wieczorem w ulewę i po koszmarnej burzy.
        Bardzo niesympatycznie jest też pod Babią Góra, na Markowych Szczawinach. Przy
        zupełnie pustym schronisku szewfowa stłoczyła 6 osób w jednym pokoju w Goprówce.
        Bała się że koce na łóżkach porozwalamy To był koszmar.
        • emerson Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 27.05.08, 18:48
          xieni napisała:
          > Bardzo niesympatycznie jest też pod Babią Góra, na Markowych
          > Szczawinach. Przy zupełnie pustym schronisku szewfowa stłoczyła 6
          > osób w jednym pokoju w Goprówce. Bała się że koce na łóżkach
          > porozwalamy To był koszmar.

Ja bym powiedział, że jest bardzo niesympatycznie. Po prawie 10
          godzinach marszu okazało się, że w schronisku nie ma miejsc i trzeba
          schodzić do Zawoi. Żeby przynajmniej na szlaku była jakaś
          informacja, że ilość miejsc jest ograniczona, ale nic nie było
          (szliśmy zielonym szakiem od strony Przełęczy Klekociny).
          • schola1000 Markowe Szczawiny to najgorsze polskie schronisko! 14.07.08, 15:23
            Wstyd, żeby schronisko z taką historią miało taką bezczelną i chamską
            obsługę. Wykorzystują fakt, że nie mają żadnej konkurencji w pobliżu i
            windują ceny. Zobaczymy jak będzie z nowym budynkiem, ale w starym był
            syf na maksa, toalety aż się lepiły. Koszmar!!!
      • weekenda Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 12:26
        a placki pana Jurka znasz? :)
        • rudi4 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 15:06
          pierwsza trójka mojego rankingu:
          1. Niemcowa - za całokształt :), tak klimatycznego gospodarza jakim jest Haris,
          jeszcze nigdzie nie spotkałem
          2.Wierchomla - trzymają klimat pomimo, że masa wyciągów w pobliżu, dalej można
          kimnąć się za 5 zł w domku gospodarczym, przepiękna panorama
          3.Bereśnik - niesamowity widok na Szczawnicę i fajne nazwy pokoi:)

co do placków pana Jurka - to chodzi Ci o podpłomyki od tego pana zza górki? są
          pyszne :)
    • perforator Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 17:14
      samotnia, chatka puchatka - za położenie i widok na wschód słońca w tym drugim.
      Orle, pod łabskim szczytem - za klimat i gospodarzy. Strzecha - za wspomnienia.
      No i moze jeszcze roztoka.
      • manaus1 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 17:38
        a wiecie może czy Metysówka na Długiej Hali koło Turbacza jeszcze
        funkcjonuje? Kiedyś to było dla mnie najlepsze miejsce w górach - ah
        wspomnienia...
        • apiat Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 14:36
          Masz na mysli chatke krakowskiej Akademii Rolniczej? Nocowalam tam
          lata temu. Ciasnota, siermiezne warunki, tupiace za sciana owce.
          Czulo sie, ze jest sie w gorach.
    • aeromonas Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 19.04.08, 21:24
      Chałupa Elektryków w Polanach Surowicznych - chyba bez względu na
      to, kto tam akurat bacuje.
      Kiedyś Przegibek był fajny (Beskid Żywiecki, między Wielką Raczą a
      Rycerzową), ale nie byłam tam od 100 lat i nie wiem, jak jest teraz.
    • sebciu_3 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 08:03
      a ja najbardziej lubie Kochanowke no i oczywiscie schronisko na przeleczy
      karkonoskiej:DD
      • smlpzn Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 09:32
        Kochanówka faktycznie ok - fajny pokój z widokiem na wodospad i mili gospodarze.
        Naprawdę zacne miejsca to Rycerzowa, Ornak, Chatka Górzystów. Babia góra jest ok
        ale tam trwa przebudowa i obecnie ciężko jest tam o minimum komfortu gdyż nocują
        tylko w goprówce. Jest tam naprawdę fajny gospodarz, który ceni sobie spokój i
        ludzi, którzy jadą w góry chodzić a nie spożywać %.
        Na wielki minus dla mnie Pod Łabskim Szczytem i Murowaniec. Chcąc robić pewne
        szlaki w Tatrach musisz tam spać ale to czuję sie tam jak w markecie
        pzdr
        • vesper_lnd Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 13:28
          moim zdaniem - Chata Sojologa w paśmie Otrytu w Bieszczadach
    • zmuzbi Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 22:13
      Dla mnie najsympatyczniejsze schronisko to Bustrycka na Hali Gąsienicowej - ale
      to było w 1950 roku, mieliśmy tam chyba na trzecim roku albo drugim,obóz badań
      śnieżnych.Byłem wtedy studentem geografii,pokoje sypialne po 12 osób,jadalnia z
      olbrzymim piecem kuchennym, na blacie którego suszyły się buty.No i pozostały
      wspomnienia do tego czasu!!!
    • vanee Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 20.04.08, 23:26
      Schronisko na Hali Krupowej w Beskidach - drewniana chata wciśnięta
      w zbocze góry, widok na Tatry i fantastyczni gospodarze.
      Jak wróciliśmy zmoknięci i zziębnięci ze szlaku, to na widok
      wstawionego dodatkowego grzejnika elektrycznego w pokoju oczka nam
      się zaszkliły :)
      Lało przez cały pobyt, zimno, śnieg na Babiej i na niższych
      szczytach (maj...), a ja wspominam to jako świetny wyjazd tylko ze
      względu na Halę Krupową :D
      • dzik0 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 21.04.08, 08:40
        Wielka Racza też była kiedyś sympatyczna.Nie byłem tam kilka
        lat więc nie wiem jak jest dzisiaj.Bywa jednak,że schroniska,które
        pamiętamy jako przemiłe okazują się nieprzyjemne i obce,natomiast
        te pamiętane jako niesympatyczne zaskakują miłą atmosferą.
        Ważne z pewnością jest miejsce,niemniej jednak ważni są
        ludzie,których w tych miejscach spotykamy.Oni tworzą atmosferę
        i "malują"nasze wspomnienia.
    • elbertson hala Krupowa - przytulne schronisko , mili 21.04.08, 09:10
      gospodarze ,zimą bajkowe widoki na Tatry i Babią Góre .
    • mehundo Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 21.04.08, 11:24
      więc moje typy:
      Niemcowa - za klimat i podpłomyki
      Samotnia - ale tylko za wygląd, za dużo turystów
      Markowe Szczawiny - uwielbiam Babią Górę i te chwile kiedy po godzinnym
      trawersowaniu z Krowiarek jest chwila na herbatkę na Markowych przed ostatecznym
      atakiem na Babią
      schronisko na Błatniej - fajny widok, miła polana i dobre parówki : )
      Murowaniec - mimo tłumów, ale to zawsze "ostatnia przystań" przed atakiem Orlej

p.s. rozbudziliście we mnie to co kocham najbardziej - ja bardzo już chcę jechać
      w góryyyyyyyyyyyyyy.... ; )
    • asterum Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 21.04.08, 13:30
      Na Stoku Izerskim w Górach Izerskich, moje ulubione schronisko,
      szczególnie zimą
      Bardzo klimatyczne jest tez Nad Łomniczką przy podejściu na Śnieżkę
      • tina181 Krawcow Wierch! 21.04.08, 15:47
        Krawcow Wierch, Krawcow Wierch i jeszcz raz Krawcow Wierch:-)
        Ktos pytal o chate Metysa - jest, jest.
      • aneczka8503 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 08.05.08, 19:15
        Nie mogę się zgodzić z poglądem, że na Stogu Izerskim jest fajne. Absolutnie
        nie!!! Tak jak zostaliśmy tam potraktowani przez "szefową" to nikomu nie życzę.
        Może sam obiekt jest ok, ale w końcu nie tylko mury się liczą...
    • kasia_kar Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 21.04.08, 20:46
      Beskidy :)
      Hala Rycerzowa, Krawców Wierch i jeszcze Schronisko na Hali Rysiance. A
      zwłaszcza placek z borówkami w sezonie domowej roboty na Rysiance - pycha!
    • wieczna-gosia Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 22.04.08, 08:37
      skrece na wschod :)
      Schronisko pod Rawkami- za wszystko poczawszy od wygladu, poprzez jedzonko a
      skonczywczy na ogromnej zyczliwosci obslugi.
      • magdalenka-1 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 22.04.08, 11:57
        Przychylam się do przytulnej Hali Krupowej, mimo, że kazali płacić
        za prysznic..., rewelacyjna Chatka na Niemcowej i boska Roztoka!
        Ps. Murowaniec też lubię mimo nieprzebranych tłumów, ale za to
        wieczorem kiedy zostaje już "śmietanka " towarzyska fajnie jest
        pogadać z ciekawymi ludźmi, no i blisko do szczytów...
    • korneliaaa1 Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 22.04.08, 15:45
      zdecydowanie samotnia - przepiekne...
    • domisq Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 22.04.08, 21:41
      Nie bylam w wielu schroniskach ale jak dla mnie:
      - Niemcowa za caloksztalt :)
      - 5 Stawow za szarlotke i widoki
      - Roztoka - za pustki
      - Hala Krupowa - jak wyzej :)
      - Maciejowa rowniez za caloksztalt :)
      - Turbacz moze i jest molochowaty ale udalo mi sie tam kiedys spac w holu na
      lawkach za darmo, bo przyszlismy o 24, gdy juz wszscy spali i mimo usilnych
      poszukiwan nie udalo sie nikogo znalezc, a wstalismy kolo 4 na wschod Slonca :)
    • ruskie-pierogi Re: Najsympatyczniejsze schronisko w naszych góra 09.05.08, 15:03
      Maciejowa i Łabowska Hala
      • schola1000 Hala Łabowska - rozczarowanie! 14.07.08, 15:39
        Niestety nie mogę się zgodzić, choć bardzo bym chciał. Byłem tam w
        91 roku i zapamiętałem schronisko jako jedno z najlepszych,
        najpiękniej położonych z wyśmienitym jedzeniem. Byłem tam teraz,
        pozostało tylko ładne schronisko pięknie położone.Obsługa
        fatalna,niezorientowana w topograficznym położeniu schroniska(sic!),
        ale to nic. Kuchnia OKROPNA, wolałbym zjeść trzydniowe kanapki z
        plecaka, niż ich "barszczyk czerwony" lub przypaloną jajecznicę na
        śniadanie raz jeszcze. Połowa menu jest nieaktualna, wielu rzeczy z
        menu nie ma. Po długiej wędrówce bierzesz pokój za 30 zeta, idziesz
        się kąpać a tam woda 5 st. Na pytanie o wodę pan ze szczerym
        uśmiechem odpowiada, że jest przecież lato! Nie wiem, czy moim 30
        złotym czegoś brakuje? Kurna, za taką kasę w innych schroniskach
        jest pełny wypas. Może niech informują wcześniej, że nie ma ciepłej
        wody, jedzenia i prądu.Zobaczymy jakie będą mieli obłożenie. Z takim
        podejściem do turysty chyba długo nie pociągną! Mam nadzieję, że ten
        stan się szybko zmieni, bo to kluczowe schronisko w BS.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka