GoĹÄ: Joanna IP: *.tvk.tpsa.pl 30.08.03, 22:35 Proszę o informację nt. wchodzenia na szczyty polskich Tatr? Które szczyty są najtrudniejsze. Nie mam doświadczeńia w poruszaniu się po górach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: MiG Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 31.08.03, 09:55 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Proszę o informację nt. wchodzenia na szczyty polskich Tatr? Które szczyty są > najtrudniejsze. Nie mam doświadczeńia w poruszaniu się po górach. Jak nie masz doświaczenia w poruszaniu się po górach to zacznij od gór niższych niż Tatry :-) Proponuje najpierw Beskidy, Bieszczady itp. potem Karkonosze, potem Tatry Zachodnie i na końcu Wysokie. Tak będzie PRZYJEMNIEJ, bo inne góry też są piękne, a przy tym stopniowo będziesz się wdrażać do chodzenia po górach. Pozdro MiG Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 31.08.03, 19:51 Moim zdaniem najlepiej kup sobie przewodnik "Tatry Polskie" Nyki. Drogi nie jest, a opisy szlaków są łopatologiczne i stopień trudności w miarę uczciwie oceniony. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ignorant Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 17:10 A może najpierw wydany w Pascalu "Tatry Polskie i Słowackie". Wiem, to wydawnictwo budzi różne odczucia, ale ta pozycja jest akurat adresowana do początkujących w Tatrach, a autorzy to bardzo dobrzy znawcy Tatr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ignorant Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 17:12 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Proszę o informację nt. wchodzenia na szczyty polskich Tatr? www.ceper.com.pl Które szczyty są > najtrudniejsze. Jak wyżej. > Nie mam doświadczeńia w poruszaniu się po górach. A kto je tak na prawdę ma? Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 02.09.03, 10:10 Tatry sa oczywiscie ostatnim etapem jesli chodzi o skale trudnosci poruszania sie w polskich gorach. Jesli jestes poczatkujaca traperka to naucz sie poslugiwac mapa w terenie. Radzilbym tez na poczatku zerknac do sprawdzonego przewodnika. Stopien trudnosci jest dla kazdego inaczej pojmowany. To zalezy od wielu rzeczy. Nie radzilbym Ci na poczatku wyruszac na szlak w pojedynke. Jesli wyladujesz np w Zakopanem, kup sobie mape z miastem i szlakami. Zaloz dobre twarde buty!!, wez ze soba butelke wody i w razie czego lekka kurtke przeciwdeszczowa... pozniej popatrz w mape gdzie masz podane kolory odzwierciedlajace stopien trudnosci poruszania sie na szlaku i sredni czas przejscia i w droge. Sa miejsca, do ktorych docieraja (nie wiem jakim cudem) nawet starsze panie w klapkach czy szpilkach :-)))... wiec nie ma sie czym martwic! Na pewno znajdziesz takze cos dla siebie! Do zobaczenia na szlaku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 02.09.03, 11:38 dzwonnik napisał: > pozniej popatrz w mape gdzie masz podane kolory > odzwierciedlajace stopien trudnosci poruszania sie na szlaku i sredni czas > przejscia i w droge. Kolory NIE ODZWIERCIEDLAJĄ stopnia trudności szlaku. Stopień trudności bywa zaznaczony na mapach znaczkami przy szlaku, i jest podawany w opisach w przewodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 02.09.03, 11:43 kicia7 napisała: > Kolory NIE ODZWIERCIEDLAJĄ stopnia trudności szlaku. Stopień trudności bywa > zaznaczony na mapach znaczkami przy szlaku, i jest podawany w opisach w > przewodniku. No to zapraszam na wycieczke czarnymi szlakami w Tatrach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 02.09.03, 12:10 dzwonnik napisał: > kicia7 napisała: > > > Kolory NIE ODZWIERCIEDLAJĄ stopnia trudności szlaku. Stopień trudności byw > a > > zaznaczony na mapach znaczkami przy szlaku, i jest podawany w opisach w > > przewodniku. > > No to zapraszam na wycieczke czarnymi szlakami w Tatrach :-) A one według ciebie mają być łatwe, czy trudne? Bo na przykład czarna jest Ścieżka nad Reglami, szlak z Karbu na Kościelec, szlak łącznikowy w Dolinie Pańszczycy, szlak z Rusinowej Polany na Polanę pod Wołoszynem i częściowo zejście z Orlej Perci Żlebem Kulczyńskiego. Mam wrażenie, że stopień trudności tych szlaków jest dość zróżnicowany. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 02.09.03, 12:47 kicia7 napisała: > dzwonnik napisał: > > > kicia7 napisała: > > > > > Kolory NIE ODZWIERCIEDLAJĄ stopnia trudności szlaku. Stopień trudnośc > i byw > > a > > > zaznaczony na mapach znaczkami przy szlaku, i jest podawany w opisach > w > > > przewodniku. > > > > No to zapraszam na wycieczke czarnymi szlakami w Tatrach :-) > A one według ciebie mają być łatwe, czy trudne? Bo na przykład czarna jest > Ścieżka nad Reglami, szlak z Karbu na Kościelec, szlak łącznikowy w Dolinie > Pańszczycy, szlak z Rusinowej Polany na Polanę pod Wołoszynem i częściowo > zejście z Orlej Perci Żlebem Kulczyńskiego. Mam wrażenie, że stopień trudności > tych szlaków jest dość zróżnicowany. > A Ty przyszlas tu na zaczepki czy zeby sie czegos dowiedziec? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ksymena Re: Poradźcie co mam robić. IP: 62.233.185.* 02.09.03, 13:43 Ona poprostu skorygowała Twoją wypowiedź - to nie jest zaczepka... Czy jeśli napiszę tutaj, że 2+2=5 to mnie nie poprawisz? To chyba normalny odruch, że każdy stara się pomóc i służyć konkretnymi informacjami, a widząc coś błędnego poprawia - dla dobra pytającego. Każdy ma prawo do pomyłki i każdy ma prawo go poprawić. Nie ma o co się obrażać. Pozdrawiam - Ksymena. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 03.09.03, 08:31 dzwonnik napisał: > A Ty przyszlas tu na zaczepki czy zeby sie czegos dowiedziec? :-) Dziewczyna pytała, to jej odpowiedziałam, po to przyszłam. A o poprawianie się nie obrażaj. Ja tu też, w innym wątku, trochę namieszałam i wcale nie mam pretensji, ze mnie poprawiwli. Przeciwnie, wdzięczna jestem za wyprowadzenie z błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 03.09.03, 13:28 kicia7 napisała: > dzwonnik napisał: > > > A Ty przyszlas tu na zaczepki czy zeby sie czegos dowiedziec? :-) > > Dziewczyna pytała, to jej odpowiedziałam, po to przyszłam. A o poprawianie się > nie obrażaj. Ja tu też, w innym wątku, trochę namieszałam i wcale nie mam > pretensji, ze mnie poprawiwli. Przeciwnie, wdzięczna jestem za wyprowadzenie z > błędu. Tyle ze ja nie uwazam ze jestem w bledzie. W praktyce kolor szlaku ma bardzo duze znaczenie (czarny czy zolty??) i dziwie sie ze ciagle nie przyjmujesz tego do wiadomosci... Wiem co pisza w przewodnikach ale mam spore doswiadczenie w chodzeniu po Tatrach wiec radzilbym nie lekcewazyc tego co napisalem, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ignorant Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 13:54 dzwonnik napisał: > > Tyle ze ja nie uwazam ze jestem w bledzie. To źle uważasz. W praktyce kolor szlaku ma bardzo > duze znaczenie (czarny czy zolty??) Porównaj proszę skalę trudności czerwonego szlaku od Kasprowego Wierchu do Krzyżnego i także czerwonego z dol. Chochołowskiej na Trzydniowiański Wierch. i dziwie sie ze ciagle nie przyjmujesz tego A ja się dziwię czemuś innemu. > Wiem co pisza w przewodnikach ale mam spore doswiadczenie w > chodzeniu po Tatrach wiec radzilbym nie lekcewazyc tego co napisalem, Śmiem wątpić w Twoje doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 03.09.03, 14:10 Gość portalu: ignorant napisał(a): > Śmiem wątpić w Twoje doświadczenie. To Twoj problem... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ignorant Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 14:14 dzwonnik napisał: > > To Twoj problem... Poprosiłem o porównanie skali trudności dwóch szlaków, jako osoba doświadczona mógłbyś podzielić się wiedzą z mniej doświadczonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 03.09.03, 15:14 Gość portalu: ignorant napisał(a): > dzwonnik napisał: > > > > To Twoj problem... > > Poprosiłem o porównanie skali trudności dwóch szlaków, jako osoba doświadczona > mógłbyś podzielić się wiedzą z mniej doświadczonymi. Nie upieram sie, ze w kazdym wypadku kolor szlaku ma zasadnicze znaczenie, ale zastanow sie czemu w wiekszosci przypadkow czerwone i czarne szlaki prowadza o wiele trudniejszymi trasami o wiekszym stopniu trudnosci przejscia niz zolte czy zielone... Dlaczego Orla Perc - Swinica - Krzyzn, Giewont z Doliny Strązyskiej przez Grzybowiec, Rysy z Morskiego, Kasprowy - Swinica, Morskie - Mnich czy z Kasprowego przez Kope Kondracka - Malolaczniak i Krzesanica do Ciemniaka (jesli cos pominalem po drodze to sorka...) i inne... zawieraja sie wlasnie w czerwonym badz czarnym a Palenica Bialczanska przez Czerwone Brzezki do Rusinowej, Dolina Białego - Sciezka nad Reglami, czy Koscieliska -Wawoz Smocza Jama-Pisana to zolty, niebieski czy zielony??? Jestem w stanie pojsc na kompromis w tej sprawie i przyznac czesc racji ze nie ma "scislego zwiazku" pomiedzy kolorami oznaczen, ale w praktyce powinno brac sie pod uwage odrebnosc tych grup kolorow... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ignorant Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 15:51 dzwonnik napisał: > > Nie upieram sie, ze w kazdym wypadku kolor szlaku ma zasadnicze znaczenie, ale > zastanow sie czemu w wiekszosci przypadkow czerwone i czarne szlaki prowadza o Weź mapę Tatr i popatrz na kolory szlaków i odległości. > Dlaczego Orla Perc - Swinica - Krzyzn, A może tak: Wyżnia Kira Miętusia - Ciemniak - Kasprowy Wierch - Świnica - przeł. Krzyżne. Widzisz ciągłość drogi. > Rysy z Morskiego, Dalej w dół dol. Mięguszowiecką do Popradzkiego Plesa > Morskie - Mnich (czy chodzi o Wrota Chałubińskiego?) podobnie, jak i np. szlak z dol. Tomanowej na Tomanową Przełęcz, kiedyś prowadziły także dalej. Weź jeszcze pod uwagę, że szlaki zasadniczo znakuje PTTK i nie tylko w górach. Kiedyś próbowano zaprowadzić zasadę, że kolor szlaków miał związek z ich długością, spójrz na mapę pod tym kątem, i tak kolor czerwony miały szlaki najdłuższe (ktoś to nazwał przelotowe), a najkrótsze, tzw. dojściowe - czarny. Gradacji kolorów pośrednich już nie pamiętam. W każdym razie spójrz np. na skrót z dol. Roztoki do schroniska w 5SP, szlak na Kościelec, (obydwa czarne) i aby zejść z Tatr "główny szlak beskidzki", czy dawny szlak "wolnościowy" (nazywany także szlakiem im. Lenina, a później Kostki- Napierskiego) - są czerwone. A ewidentnym odstępstwem od tej zasady będzie wspomniana już przez Ciebie "Ściezka nad Reglami", która, aby trzymać się konsektwentnie zasady powinna być wyznakowana na czerwono, ale skrzyżowałaby się także z innym czerwonym szlakiem w dol. Strążyskiej. > Jestem w stanie pojsc na kompromis w tej sprawie i przyznac czesc racji ze nie Oj, uparciuch :-) > ma "scislego zwiazku" pomiedzy kolorami oznaczen, Wskazałem Ci związek. ale w praktyce powinno brac > sie pod uwage odrebnosc tych grup kolorow... > Jedynie dla odróżnienia drogi którą idziemy. IMHO jedyną obecnie owbowiązującą zasadą kolorystyki szlaków jest nieprzecinanie się dróg wyznakowanych tym samym kolorem. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 03.09.03, 19:09 dzwonnik napisał: > > Nie upieram sie, ze w kazdym wypadku kolor szlaku ma zasadnicze znaczenie, ale > zastanow sie czemu w wiekszosci przypadkow czerwone i czarne szlaki prowadza o > wiele trudniejszymi trasami o wiekszym stopniu trudnosci przejscia niz zolte > czy zielone... Dlaczego Orla Perc - Swinica - Krzyzn, Giewont z Doliny > Strązyskiej przez Grzybowiec, Rysy z Morskiego, Kasprowy - Swinica, Morskie - > Mnich czy z Kasprowego przez Kope Kondracka - Malolaczniak i Krzesanica do > Ciemniaka (jesli cos pominalem po drodze to sorka...) i inne... zawieraja sie > wlasnie w czerwonym badz czarnym a Palenica Bialczanska przez Czerwone Brzezki > do Rusinowej, Dolina Białego - Sciezka nad Reglami, czy Koscieliska -Wawoz > Smocza Jama-Pisana to zolty, niebieski czy zielony??? Ale równocześnie Przełęcz pod Chłopkiem - kolor zielony, Kozia Przełęcz z dowolnej strony - kolor zółty, Zawrat od Hali Gąsienicowej - kolor niebieski, Żleb Kulczyńskiego - kolor zielony+czarny. A w drugą stronę - Czerwone Wierchy i Cyrhla Toporowa - Morskie Oko - oba koloru czerwonego. Dlatego mówienie komuś, kto nie ma doświadczenia w chodzeniu po Tatrach, że kolor szlaku odzwierciedla stopień trudności jest groźne, bo człowiek może się nieprzyjemnie zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:09 A co powiesz na zolty szlak prowadzacy przez Akademikow Perc na Babiej Gorze??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rafał Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.int.warszawa.sint.pl 02.09.03, 12:15 dzwonnik napisał: > kicia7 napisała: > > > Kolory NIE ODZWIERCIEDLAJĄ stopnia trudności szlaku. Stopień trudności byw > a > > zaznaczony na mapach znaczkami przy szlaku, i jest podawany w opisach w > > przewodniku. > > No to zapraszam na wycieczke czarnymi szlakami w Tatrach :-) Pobieżna lektura regulaminu TPN pozwala na zapoznanie się z hasłem " kolor oznaczenia szlaku nie ma związku ze stopniem jego trudności " Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 02.09.03, 12:46 Gość portalu: Rafał napisał(a): > Pobieżna lektura regulaminu TPN pozwala na zapoznanie się z hasłem " kolor > oznaczenia szlaku nie ma związku ze stopniem jego trudności " Wiec czytaj sobie dalej regulamin a ja w tym czasie polaze sobie po gorach... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ryb-ka Pierwszy raz w Tatrach IP: 217.97.139.* 02.09.03, 11:41 Wróciłam właśnie z mojego pierwszego wyjazdu w Tatry, więc mogę się podzielić swoimi wrażeniami. Doswiadczenie w chodzeniu po innych górach mam dośc dobre, ale Tatry są inne. Myślę że na poczatek nie myśl o zdobywaniu szcztów tatrzańskich , ale po prostu poznaj te góry. proponuje zacząć od Tatr Zachodnich, bo sa łagodniejsze i mniej jest tam turystów. Zakup przewodnika jest nieodzowny - polecam Nykę. Wybieraj sobie trasy kilkugodzinne, z dużym zapasem czasu na powrót. W Zachodnich polecam wejście Ornak, Grzesia, Starorobociański. Będziesz mieć okazję poczuc czy robi na tobie wrazenie ta przestrzeń i oswoic się z chodzenie po grzbiecie gdy po obu stronach ścieżki masz przepaść. A potem to juz w zależności od preferencji bo każdy ma chyba swój sposób na góry. Gdybys chciała szczegółowszych relacji pisz : ryb-ka@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: and Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.magma-net.pl 03.09.03, 23:49 Kolor szlaku na prawdę nie odzwierciedla jego skali trudności. Zasadą jest, że kolor czerwony ma GŁÓWNY SZLAK W DANYM PAŚMIE! Np. główny szlak beskidzki, sudecki itp. Szlaki te najczęściej są prowadzone głównymi graniami. Szlaki czarne ( w mniemaniu niektórych uważane za najtrudniejsze )są na ogół szlakami dojściowymi do miejsc położonych w bok od szlaku głównego lub szlaków oznaczonych innym kolorem. pzdr and Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tatranka Re: Poradźcie co mam robić. IP: 1ProxyWebServer:* 10.09.03, 11:30 Całkowicie zgadzam się z opinią, że kolor szlaku nie jest związany ze stopniem jego trudności, jest to wyraźnie napisane przy legendzie każdej porządnej mapy pasma górskiego i tak jest, niezależnie, że komuś, kto tu powyżej tak intensywnie wykłócał się na ten temat, wydaje się, że jest inaczej. I ten ktoś śmiesznie stwierdza, że ma doświadczenie w wędrówkach po górach. Szlak czerwony to zawsze szlak główny, zwany też graniówką albo magistralą. Szlak czarny najczęściej (ale nie zawsze) bywa szlakiem łącznikowym. Pozostałe kolory szlaków są DLA ICH ROZRÓŻNIENIA W TERENIE. Gdyby bowiem przyjąć za prawidłową teorię "dzwonnika" to w praktyce możemy spotkać w terenie dwa super trudne szlaki, obydwa oznaczone np. na czerwono i cóż wtedy ? - skrzyżowanie się takich szlaków w terenie uważam za nielogiczny obrazek...Widzieliście kiedyś coś podobnego? Niech może "dzwonnik" wypowie się w tej sprawie, bo bardzo jestem ciekawa. I jeszcze jedno pytanko do "dzwonnika": jaki jest stopień trudności szlaku zielonego? Skoro na Rysy prowadzi szlak czerwony ( zdaniem "dzwonnika" znaczy to, że trudny), a na przelęcz pod Chłopkiem, gdzie jest jednak trochę trudniej - właśnie zielony? A może jeszcze dowiem się coś o stopniu trudności szlaku żółtego, szczególnie w odniesieniu do zejścia z Koziej Przełęczy do Pięciu Stawów (kto był to wie:)) A zostawiając już bzdury i przechodząc do tematu - mam prośbę do wszystkich - nie polecajcie osobie początkującej w Tatrach przewodnika J.Nyki! Jest to oczywiście naprawdę b.dobra pozycja, ale dla ludzi już dość obeznanych z chodzeniem do Tatrach.Zawiera mnóstwo naprawdę przydatnych informacji i jest pisana z pasją, co wyczuje każdy miłośnik Tatr. Jednak pasja ta przekłada się nieraz na pojęcia, które mogą zostać źle zrozumiane przez laików. Przy opisie przejścia Orlej Perci jest zawarte zdanie o "zbiegnięciu" Źlebem Kulczyńskiego. Jak myślę, wystarczy raz odwiedzić to miejsce, aby wiedzieć że "zbiegnięcie" Źlebem Kulczyńskiego z pewnością będzie naszym pierwszym i ostatnim w życiu zbiegnięciem na trasie Orlej Perci...Pozdrawiam wszystkich miłóśników Tatr i Gór wszelakich Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ignorant Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 12:01 Gość portalu: tatranka napisał(a): > Całkowicie zgadzam się z opinią, że kolor szlaku nie jest związany ze stopniem > jego trudności, To już było uzgodnione. > Niech może "dzwonnik" ... Może już dość na ten temat. > > nie polecajcie osobie początkującej w Tatrach przewodnika J.Nyki! Jest to A co innego możesz polecić? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tatranka Re: Poradźcie co mam robić. IP: 1ProxyWebServer:* 10.09.03, 12:15 Polecam Internet - www.ceper.exe.pl, www.zakopane.pl, tam są informacje o łatwych wycieczkach i ważne uwagi dla początkujących, a także komunikaty TOPR i TPN o stanie szlaków i pogodzie. Informacje praktyczne nt. infrastruktury turystycznej można znaleźć w przewodniku Pascala. A całkowicie początkującym w górach to nie polecam Tatr tylko Beskidy, Gorce, a jeśli już ktoś tak bardzo pragnie już na początek ekspozycji - Pieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 10.09.03, 14:11 Gość portalu: tatranka napisał(a): A całkowicie początkującym w > górach to nie polecam Tatr tylko Beskidy, Gorce, a jeśli już ktoś tak bardzo > pragnie już na początek ekspozycji - Pieniny. Ależ w Tatrach jest całe mnóstwo pięknych szlaków dla początkujących. Na przykład Ścieżka nad Reglami, Doliny Białego, Strążyska, Lejowa, Małej Łąki, Przysłop Miętusi z przyległościami, Gęsia Szyja i Rusinowa Polana z przyległościami - do wyboru do koloru. Baaaaaardzo polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tatranka Re: Poradźcie co mam robić. IP: 1ProxyWebServer:* 10.09.03, 14:44 kicia7 napisała: > Gość portalu: tatranka napisał(a): > > A całkowicie początkującym w > > górach to nie polecam Tatr tylko Beskidy, Gorce, a jeśli już ktoś tak bard > zo > > pragnie już na początek ekspozycji - Pieniny. > Ależ w Tatrach jest całe mnóstwo pięknych szlaków dla początkujących. Na > przykład Ścieżka nad Reglami, Doliny Białego, Strążyska, Lejowa, Małej Łąki, > Przysłop Miętusi z przyległościami, Gęsia Szyja i Rusinowa Polana z > przyległościami - do wyboru do koloru. Baaaaaardzo polecam!!! > > Ok. Mogę się z tym zgodzić, chociaż nie wiemy, czy komuś spragnionemu wspinaczki i widoków z góry wystarczą spacery np. dolinkami reglowymi. Jednak mam prośbę - rzadziej korzystaj z podpisu : "jeśli jeszcze nie zwariowałeś..." - bez przesady, ok??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ignorant Re: Poradźcie co mam robić. IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 15:51 Gość portalu: tatranka napisał(a): > > > > Ok. Mogę się z tym zgodzić, chociaż nie wiemy, czy komuś spragnionemu > wspinaczki i widoków z góry wystarczą spacery np. dolinkami reglowymi. A Grześ, Iwaniacka Przełęcz, Sarnia Skałka, Nosal, Kopieńce i jeszcze kilka innych górek nie zapewnią widoków z góry? > Jednak mam prośbę - rzadziej korzystaj z podpisu : "jeśli jeszcze nie > zwariowałeś..." - bez przesady, ok??? Why? mie sie podoba. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: perełka Re: Poradźcie co mam robić. IP: 2.4.STABLE* / *.mofnet.gov.pl 11.09.03, 09:54 Z tego co wiem Sarnia Skała też już ma swoją ofiarę - poślizgnięcie w zejściu z Czerwonej Przełęczy. To samo - byłam świadkiem - na żółtym szlaku w drodze na Przełęcz między Kopami. Winne okazały się sierpniowy deszcz, śliska skała i ...adidasy. Chodzi mi o właśnie takich turystów, w takim obuwiu. W Beskidach, gdzie nie ma skałek, można się co najwyżej ubłocić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 10.09.03, 17:39 Gość portalu: tatranka napisał(a): > > Ok. Mogę się z tym zgodzić, chociaż nie wiemy, czy komuś spragnionemu > wspinaczki i widoków z góry wystarczą spacery np. dolinkami reglowymi. Wypisałam szlaki, które mi przyszły do głowy na hasło "Tatry dla początkujących" .Dolinki reglowe to tylko jedna z Wożliwości. Wspinaczki tam istotnie niewiele, ale chyba widok z Gęsiej Szyi czy Przysłopu Miętusiego może zaspokoić wymagania najbardziej wybrednego miłośnika krajobrazu. W Beskidach byłam dawno temu i może pamięć mi nie dopisuje, ale nie wydaje mi się, żeby było tam dużo możliwości wspianania. > Jednak mam prośbę - rzadziej korzystaj z podpisu : "jeśli jeszcze nie > zwariowałeś..." - bez przesady, ok??? A niby dlaczego? Według netetykiety Forum: "Twoja sygnaturka, czyli podpis, powinna mieć co najwyżej cztery linie tekstu. Może zawierać na przykład Twoje imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-mail, ICQ, ulubiony cytat. Nie zamieszczaj w niej niepotrzebnych grafik czy ilustracji!" Ręce precz od mojej sygnaturki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Poradźcie co mam robić. 11.09.03, 08:09 Gość portalu: tatranka napisał(a): > Całkowicie zgadzam się z opinią, że kolor szlaku nie jest związany ze stopniem > jego trudności, jest to wyraźnie napisane przy legendzie każdej porządnej mapy > pasma górskiego i tak jest, niezależnie, że komuś, kto tu powyżej tak > intensywnie wykłócał się na ten temat, wydaje się, że jest inaczej. I ten ktoś > śmiesznie stwierdza, że ma doświadczenie w wędrówkach po górach. Szlak czerwony > > to zawsze szlak główny, zwany też graniówką albo magistralą. Szlak czarny > najczęściej (ale nie zawsze) bywa szlakiem łącznikowym. Pozostałe kolory > szlaków są DLA ICH ROZRÓŻNIENIA W TERENIE. Gdyby bowiem przyjąć za prawidłową > teorię "dzwonnika" to w praktyce możemy spotkać w terenie dwa super trudne > szlaki, obydwa oznaczone np. na czerwono i cóż wtedy ? - skrzyżowanie się > takich szlaków w terenie uważam za nielogiczny obrazek...Widzieliście kiedyś > coś podobnego? Niech może "dzwonnik" wypowie się w tej sprawie, bo bardzo > jestem ciekawa. I jeszcze jedno pytanko do "dzwonnika": jaki jest stopień > trudności szlaku zielonego? Skoro na Rysy prowadzi szlak czerwony ( > zdaniem "dzwonnika" znaczy to, że trudny), a na przelęcz pod Chłopkiem, gdzie > jest jednak trochę trudniej - właśnie zielony? A może jeszcze dowiem się coś o > stopniu trudności szlaku żółtego, szczególnie w odniesieniu do zejścia z Koziej > > Przełęczy do Pięciu Stawów (kto był to wie:)) > A zostawiając już bzdury i przechodząc do tematu - mam prośbę do wszystkich - > nie polecajcie osobie początkującej w Tatrach przewodnika J.Nyki! Jest to > oczywiście naprawdę b.dobra pozycja, ale dla ludzi już dość obeznanych z > chodzeniem do Tatrach.Zawiera mnóstwo naprawdę przydatnych informacji i jest > pisana z pasją, co wyczuje każdy miłośnik Tatr. Jednak pasja ta przekłada się > nieraz na pojęcia, które mogą zostać źle zrozumiane przez laików. Przy opisie > przejścia Orlej Perci jest zawarte zdanie o "zbiegnięciu" Źlebem Kulczyńskiego. > > Jak myślę, wystarczy raz odwiedzić to miejsce, aby wiedzieć że "zbiegnięcie" > Źlebem Kulczyńskiego z pewnością będzie naszym pierwszym i ostatnim w życiu > zbiegnięciem na trasie Orlej Perci...Pozdrawiam wszystkich miłóśników Tatr i > Gór wszelakich Masz racje... mylilem sie... Przepraszam, ze sie upieralem przy swoim - wynikalo to z mojej nieswiadomosci... sam nie wiem jakim sposobem sobie to wmowilem i przez wiele lat nikt nie wyprowadzil mnie z bledu (moze dlatego, ze dopiero pierwszy raz na ten temat rozmawiam?). Dzieki za wyprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tatranka Re: Poradźcie co mam robić. IP: 2.4.STABLE* / *.mofnet.gov.pl 11.09.03, 10:07 Nie ma sprawy. Od niedzieli będę w Tatrach i mam zamiar wędrować po nich przez tydzień, może ktoś z Miłych Rozmówców się przyłączy? Zapraszam. Mój meil: aya0@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 11.09.03, 08:38 Gość portalu: tatranka napisał(a): > A zostawiając już bzdury i przechodząc do tematu - mam prośbę do wszystkich - > nie polecajcie osobie początkującej w Tatrach przewodnika J.Nyki! Jest to > oczywiście naprawdę b.dobra pozycja, ale dla ludzi już dość obeznanych z > chodzeniem do Tatrach.Zawiera mnóstwo naprawdę przydatnych informacji i jest > pisana z pasją, co wyczuje każdy miłośnik Tatr. Jednak pasja ta przekłada się > nieraz na pojęcia, które mogą zostać źle zrozumiane przez laików. Przy opisie > przejścia Orlej Perci jest zawarte zdanie o "zbiegnięciu" Źlebem Kulczyńskiego. > Jak myślę, wystarczy raz odwiedzić to miejsce, aby wiedzieć że "zbiegnięcie" > Źlebem Kulczyńskiego z pewnością będzie naszym pierwszym i ostatnim w życiu > zbiegnięciem na trasie Orlej Perci... Zastrzeliłaś mnie, musiałam sprawdzić jak to jest z tym zbieganiem. Nic takiego nie znalazłam, przy opisie przejście Orlej Perci jest mowa o "obniżaniu się" Żlebem Kulczyńskiego. Chociaz ja mam przewodnik Nyki Tatry Polskie i Słowackie razem, może w samych Tatrach Polskich się zbiega, ale jakoś mi trudno uwierzyć w takie zaćmienie umysłowe Autora. A co do Nyki dla obeznanych z Tatrami - moim pierwszym przewodnikiem po Tatrach był Zwoliński, ale gdzieś po dwóch latach przerzuciłam się na Nykę, więc można powiedzieć, że byłam jeszcze dość zielona. I jeżeli miałam jakieś zastrzeżenia co do opisu trudności szlaku, to raczej takie, że w terenie okazywało się, że wcale nie jest tak trudno jak wynikało z przewodnika. Dlatego z czystym sumieniem polecam Nykę dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: perełka Re: Poradźcie co mam robić. IP: 2.4.STABLE* / *.mofnet.gov.pl 11.09.03, 09:43 Mam osobne wydanie "Tatry Polskie" i potwierdzam , nie mam go wprawdzie teraz przy sobie, ale sprawdzę i jutro podam Ci rok wydania (było trochę tych wznowień), stronę i dokładny cytat. Dalej jest też "ładny kominek" - między Kozim Wierchem i Czarnymi Ścianami. Idąc tamtędy ledwo się nim podciągnęłam i nie wiem, dlaczego akurat ma być ładny. Z całym szacunkiem dla autora, którego przewodniki (jeszcze Tatry Słowackie i Pieniny) naprawdę czytam pasjami, trzeba zauważyć, że opis Orlej Perci (przynajmniej w tym wydaniu, które posiadam) jest w stylu "kwiatki i motylki". Komuś kto nie był w Tatrach może się zdać, że "co to dla mnie!..." Nie wiem, czy to mi się tylko tak przytrafia, ale bardzo często spotykam na szlakach (Rysy, Orla Perć) ludzi tak spanikowanych, nie wiedzących kompletnie gdzie są, płaczących ze strachu (mężczyzn!!!), że samej mi się chce płakać. Do Twojej sygnaturki absolutnie się nie czepiam, tylko tak smutno mi, że brzmi ona bardzo dyskwalifikująco Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tatranka Re: Poradźcie co mam robić. IP: 2.4.STABLE* / *.mofnet.gov.pl 11.09.03, 10:00 Sorry - perełka to ja tatranka (tatranki to takie słodkie wafelki, które można nabyć na Słowacji,najbliżej w wiadomym sklepiku na Lysej Polanie;polecam!;Tatranki mają smak orzecha laskowego, ale są też równie pyszne Horalki o smaku fistaszkowym;panowie - nie tylko Zlaty Bażant jest wart przekroczenia granicy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Poradźcie co mam robić. 11.09.03, 10:07 Dobra, nie będę się kłócić "co autor miał na myśli". Ja zawsze byłam z Nyki bardzo zadowolona, a kominek jest istotnie ciekawy. Co do początkujących turystów - można być początkującym, ale niekoniecznie idiotą, który lezie w góry w nieodpowiednim obuwiu. Ja myślałam o tych normalnych. Perełko-tatranko, jeśli to ty szukasz na tym forum towarzystwa na wyjazd w Tatry, czy mogłabyś do mnie napisać na priv kicia7@gazeta.pl bardzo proszę. Przy okazji możemy pogadać o mojej sygnaturce. Odpowiedz Link Zgłoś