wobo1704 Re: Zubrzyca Górna i Orawa, warto? 24.06.08, 09:19 No pewnie. Kiedyś bardzo dawno temu traktowałem Orawę jako dopust boży, który trzeba pokonać, aby się dostać z Babiej do Gorców. A później polubiłem ten region. Trochę tam mało większych górek, ale np. taki mix: Babia-Sokolica-Krowiarki i dalej szl. niebieskim do źródeł Raby (których nie ma :)). Dalej jedno z kilku wejść w Gorce od południa . Unika się w ten sposób nudnego (dla mnie) szlaku Rabka -Turbacz. Polecam przejście wzdłuż Lepienicy -moim zdaniem jeden z piękniejszych potoków beskidzkich. www.e-gory.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=327&Itemid=145 Ps. Jeżeli interesuje Cię tylko Orawa, to można się tam dostać koleją -st. Pyzówka (przed N.Targiem; przełęcz Sieniawska). Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Zubrzyca Górna i Orawa, warto? 24.06.08, 11:41 Ładnie naoisane: pl.wikipedia.org/wiki/Orawa_%28region%29 Tu dużo ciekawych linków: www.google.com/search?q=orawa&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GZHZ Odpowiedz Link Zgłoś
az.15 Re: Zubrzyca Górna i Orawa, warto? 24.06.08, 13:05 ja niestety zbyt dużo nie pochodzę, ponieważ wybieram sie z dziećmi, będziemy najprawdopodobniej mieszkać wlasnie w Zubrzycy, po gorach tez planujemy pochodzic tylko niezbyt forsownie poniewaz jednego malucha nosimy na plecach w nosidle, czy dla takich "malych: tez znajda sie jakies szlaki? Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Zubrzyca Górna i Orawa, warto? 24.06.08, 14:05 Orawa jest przyjazna dzieciom. Nie wymaga wysokiej kondycji, wzniesienia łagodne, małe odległości pomiędzy siedzibami ludzkimi. To jedne z niewielu górek po których można połazić nawet maluchem w nosidełku. Szlaki turystyczne mają na ogół charakter spacerowy. www.orawa.turystyka.pl/index.php?go=14 Warto kupić mapę. Wiem, że jest jakaś komunikacja nad jezioro Orawskie (na Słowację), nie mogę jednak teraz znależć. Może ktoś coś o tym wie? Jeżdżą busiki: (kliknij na mapę) www.orawski.pl/html/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=317&mode=thread&order=0&thold=0 Odpowiedz Link Zgłoś
az.15 Re: Zubrzyca Górna i Orawa, warto? 25.06.08, 00:02 Bardzo dziekuję za informacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
miko_mama Re: Zubrzyca Górna i Orawa, warto? 30.06.08, 13:14 Jeśli jesteś z dziećmi warto odwiedzić Skansen w Zubrzycy- będą mogły sobie pogłaskać kózki. :-) Ekspozycja też jest warta uwagi, ale proście o przewodniczkę , bo czasem pani się nie chce oprowadzać mniejszych grup, a warto posłuchać co ma do powiedzenia Co poza tym: Babia Góra i Polica, , Turbacz (trzeba by podjechać do Nowego Targu) - spokojnie nadają się do pokonania z dziećmi Na Orawie mieszkałam przez rok i zapewniam że jest to piękne miejsce, cisza i spokój zapewnione, ludzie są przychylni, blisko na Słowację (przejście w Chyżnem). Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Zubrzyca Górna i Orawa, warto? 30.06.08, 13:43 Miko_mamo! Chyba nie zauważyłaś dzieciątka w nosidełku. Nawet gdyby dojechać do Krowiarek, to dalsza droga w każdym z możliwych wariantów jest bardzo długa. (+ powrót!). Turbacz nie lepszy. > Na Orawie mieszkałam przez rok i zapewniam że jest to piękne >miejsce, cisza i spokój zapewnione, ludzie są przychylni, blisko na >Słowację (przejście w Chyżnem). Polecam. Nic dodać nic ująć. Tak blisko Zakopanego a jaka różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
miko_mama az.15 napisz jeszcze.... 02.07.08, 22:18 Ok ponieważ zostałam publicznie ukamieniowana na drugim wątku za zabieranie dziecka w góry napiszę Ci tak: nie wyjeżdżajcie z tym maleństwem na wakacje nigdy i nigdzie!!! A już broń Boże nie wchodźcie na Babią ani Turbacz!!! A teraz tak poważnie - az.15 napisz mi takie rzeczy - czy macie swój środek lokomocji, czy też jesteście tam na miejscu zdani na busiki czy pksy (kiepściutko z tym na Orawie ) Z atrakcji poza-górskich to możecie przejechać się do Orawki, która swoją drogą jest uroczą wioseczką, i zwiedzić kościół, naprawdę piękny. W tygodniu zamknięty, ale czasem siostra oprowadza. Na pewno warto wejść po mszy, czy tez na mszę jak macie ochotę - poza tym może być zamknięte. Kilkanaście km od Zubrzycy w Jabłonce w środy rano jest targ, na którym kupicie wszystko, od oscypka począwszy na żywej śwince skończywszy. :-)) Jeśli dzieci mają paszporty, można podjechać na Słowację: - Orawski Zamek - skansen w Zubercu - Orawice - kąpielisko termalne - ale pełno tam Polaków i ogólnie tłoczno. Co poza tym - Wasze dzieci będą miały niepowtarzalną okazję zobaczyć zwierzątka, krowy i owce pasące się na polach (uwaga krówka bodzie! Czasem kończy się to śmiercią - był taki przypadek na Orawie) Nie zdziwcie się że większość górali orawskich mówi gwarą i nie jest to taka gwara jak na podhalu. Mnie rozbawiały zawsze te dzieci co to ledwo od ziemi odrosły a już gwarą gadały jak stare... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
az.15 Re: az.15 napisz jeszcze.... 08.07.08, 12:25 witam serdecznie i bardzo dziękuje za wszystkie informacje. Wybieramy sie samochodem, mamy zarezerwowane noclegi w gospodarstwie agro "Zacisze" w Zubrzycy Górnej, może znacie? Moje dzieciaki już trochę chodziły po górach, także nie straszne im całodzienne wędrówki. 8-latek myślę, ze da rade, tym bardziej ze lubi chodzić po górach, a prawie 3latek? zobaczymy:-) mam nadzieje ze pogoda dopisze Odpowiedz Link Zgłoś