Dodaj do ulubionych

Apteczka homeopatyczna

11.09.10, 21:11
jesli chcecie miec mozliwosc doraznej pomocy homeopatycznej w ostrych przypadkach, to musicie miec wdomu apteczke homeopatyczna

Obserwuj wątek
    • cccykoria Re: Apteczka homeopatyczna 11.09.10, 22:10
      wiktor.online napisał:

> nie jestem "ruskij", ale chodzi tu nie o mnie a o apteczce homeopatycznej

a skąd nadajesz?

Aha, a ja myśłała, że Ty tym handlujesz;) i ciekawa była ceny:)
    • cccykoria Re: Apteczka homeopatyczna 12.09.10, 10:42
      wiktor.online napisał:

> Pacjent zadzwoni do homeopaty o 22 i powie ze ma goraczke i inne objawy. Lekarz
      > przez telefon moze naznaczyc lekarstwo, ale gdzie pacjent o 22-ej to lekarstwo
      > kupie? Dlatego musi miec w domu apteczke.
      >
      > Na ostry brzuch ja zaproponuje konsultacje chirurga

Na gorączkę każdy wie, jakie leki, można kupić w sklepie.Jedno co dobrze radzisz, wysyłasz do lekarza, a co homeopaci nie potrafią leczyć ?
      • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 12.09.10, 11:15
        lekarze homeopaci nie lecza chorob chirurgicznych

w przypadku takie dolegliwosci, naprzyklad ktos zlamal reke, trzeba proponowac leczenie u chirurga
        • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 12.09.10, 11:21
          stlumienie goraczki "lekarstwem ze sklepu" powoduje to ze dziecko ma po tym kaszel czy angine

homeopatyczne leczenie goraczki takich skutkow nie daje
          • mariolaosa5 Re: Apteczka homeopatyczna 12.09.10, 21:53
            to proszę podać podstawowe leki jakie powinny się znaleźć w takiej apteczce jak można to dokładnie co na co
    • m.war Re: Apteczka homeopatyczna 13.09.10, 10:56
      wiktor napisz co w takiej apteczce powinno być.
      • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 13.09.10, 11:11
        podaje cala apteczke
        to nie znaczy ze trzeba ja juz miec ale mozna do tego dazyc :)

1. ACONITUM 30C
        2. AETHUSA 30C
        3. ALLIUM CEPA 30C
        4. ANTIMONIUM CRUDUM 30C
        5. ANTIMONIUM TARTAR 30C
        6. APIS 30C
        7. ARISTOLOCHIA 30С
        8. ARNICA 30C
        9. ARSENICUM 30C
        10. BAPTISIA 30C
        11. BARITA CARB 30C
        12. BELLADONNA 30C
        13. BORAX 30C
        14. BRYONIA 30C
        15. CACTUS 30C
        16. CALC CARB 30C
        17. CALC PHOS 30C
        18. CANTARIS 30C
        19. CARBO VEGETABILIS 30C
        20. CAULOFILLUM 30C
        21. CAUSTICUM 30C
        22. CHAMOMILLA 30C
        23. CHINA 30C
        24. CINA 30C
        25. COCCULUS 30C
        26. COCCUS CACTI 30C
        27. COFFEA CRUDA 30C
        28. COLOCYNTHIS 30C
        29. CUPRUM MET 30C
        30. DROSERA 30C
        31. DULCAMARA 30C
        32. EUPATH PERFOL 30C
        33. EUPHRASIA 30C
        34. FERRUM MET 30C
        35. FERRUM PHOS 30C
        36. GELSEMIUM 30C
        37. HEPAR 30C
        38. HYOSCIAMUS 30C
        39. HYPERICUM 30C
        40. IGNACIA 30C
        41. IPECACUANHA 30C
        42. KALI BICHR 30C
        43. KALI CARB 30C
        44. KALI SULPH 30C
        45. LACHESIS 30C
        46. LEDUM 30C
        47. LYCOPODIUM 30C
        48. MAGNESIA CARB 30C
        49. MAGNESIA MUR 30C
        50. MAGNESIA PHOS 30C
        51. MERCUR CORR 30С
        52. MERCUR SOL 30C
        53. NAJA 30C
        54. NATR CARBON 30C
        55. NATR MUR 30C
        56. NATR SULF 30C
        57. NUX MOSCH 30C
        58. NUX VOM 30C
        59. PAVERON 30C
        60. PHOSPH AC 30C
        61. PHOSPHORUS 30C
        62. PLANTAGO 30C
        63. PODOPHYLLUM 30С
        64. PULSATILLA 30C
        65. PYROGENIUM 30С
        66. RHUS TOX 30C
        67. RUTA 30С
        68. SABINA 30C
        69. SEPIA 30C
        70. SILICEA 30C
        71. SPONGIA 30C
        72. STAPHISAGRIA 30C
        73. STRAMONIUM 30C
        74. SULFUR 30C
        75. SYMPHYTUM 30C
        76. TARENTULA НISPANICA 30C
        77. TEUCRIUM MARUM 30C
        78. THUJA 30C
        79. TUBERCULINUM 30C
        80. VERATRUM ALBUM 30C
        81. VIBURNUM OPULUS 30C
        • titta Re: Apteczka homeopatyczna 15.09.10, 00:12
          O no popatrz pan... I wychodzi na to ze mam apteczke homeopatyczna. Zielsko na egzamin dla studentow nazbierane jest, sole i inne zwiazki chemiczne w laboratoium tez. Tylko woda przeplukac...
          Tak na marginesie, ciekawa jestem jakie oceny z biologi mieli w szkole zwolennicy homeopati? Kiepskie, czy raczej wywodza sie z tych ZZZ (zakuj, zdaj, zapomnij) ?
      • kasia_271 Re: Apteczka homeopatyczna 13.09.10, 11:26
        Moja apteczka zaproponowana przez moja homeo sklada sie z :
        Aconitum 200CH
        Arnica 200CH
        Belladonna 200CH
        Mercurius Solub. 200CH
        Nux Vom. 30CH
        Ferrum Phosph. 15CH
        Bryonia 30CH
        Rhus Toxic. 30CH
        Gelsemium 30CH
        Hepar Sulf. 30CH

Mam to wszystko w domu, ale sama nie wiem jeszcze kiedy to podawac. Mniej wiecej wiem co na co, ale "czuję" tylko Aconitum, Arnice i Belladonne.
        Ostatnio moja homeo byla na urlopie i Synek mi sie pochorował akurat wtedy, gdy nie bylo z nia kontaktu. Ja też byłam chora, wszystko mnie bolało, trzesłam się z zimna, ale bałam się użyć tych wysokich potencji sama bez konsultacji...
        Ostatecznie gorączka Syna świetnie podchodziła mi pod Aconitum, wiec podałam na własną ręke dwa razy (jednak tylko 15CH, bo bałam się dziecku tej 200), plus oczywiście jego kontytucję w odstępach z wody. Jakaż byłam dumna , jak rano wstał zdrowiusieńki.
        • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 13.09.10, 12:28
          No widzisz. A jesli bym nawet mialas kontakt z lekarzem i on naznaczyl Aconitum to gdzie by jego kupilas naprzyklad wieczorem?
          • mariolaosa5 Re: Apteczka homeopatyczna 13.09.10, 12:38
            wiktor.online a mógłbyś podać kilka takich najważniejszych pozycji z opisam kiedy i ile stosować dodam, że u nas często występuje zaczerwienienie gardełka z kataremi często skąpa wydzielina która nie chce się wydmuchać biaława lub przezroczysta i suchym nieproduktywnym kaszlem takim gardłowym u nas takie stany to zmora od jesieni aż po wczesną wiosnę
            • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 13.09.10, 13:04
              nie chcialbym propagowac tutaj samoleczenie

lekarstwo homeopatyczne musi byc naznaczone przez lekarza, jak kazde lekarstwo

• wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 13.09.10, 13:41
                Swoja droga musi byc dobry kontakt ze swoim lekarzem-homeopatem, zwlaszcza jesli chodzi o leczeniu dziecka. Lekarz-homeopata musi starac sie byc dostepny dla swoich pacjentow, nawet cala doba jesli to potrzebne. Tym bardziej teraz to technicznie mozliwe przez komorki czy internet
                • mariolaosa5 Re: Apteczka homeopatyczna 14.09.10, 21:54
                  właśnie u nas jest to problem bo nasza homeopatka nie odbiera telefonu jak się dzwoni jesteśmy w trakcie szukania nowego a że jestem z małego miasteczka to "troszke " problem a tu niestety przyplątało się nam właśnie takie katarowe dziadostwo
                  Mamy dobrana konstytucje ale jak to dokładnie jest bo nam kazano po kropli co dziennie lecz w trakcie leczenia nie mieliśmy akurat żadnego wirusa i pani dr nie powiedziała jak to jest
                  Czytam że niektórzy stosują kilka kropli na wodę
                  Czy ja bym mogła też tak podać małemu przy infekcji górnych dróg oddechowych
                  Dodam że nasza kons. to laurocentaurus mamy w kropelkach LM I
                  mały na samym początku dostał 3 granulki właśnie tego w potencji ch 1000 a potem po kropelce
                  • titta Re: Apteczka homeopatyczna 15.09.10, 00:15
                    Nie martw sie, "lekarstwa" homeopatycznego nie mozna przedawkowac. Mozesz podac cokolwiek i w dowolnym stezeniu (tylko zeby zeby umyl po).
                • smaragdin Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 14:46
                  wiktorze, najlepszy kontakt, to kontakt w cztery oczy w gabinecie, prawda ? Zgodzę się z Tobą, że jeśli ma się pacjenta rozpracowanego w detalach, to można już potem kontaktować się przez internet albo telefon.
                  • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 14:52
                    smaragdin napisał:

> wiktorze, najlepszy kontakt, to kontakt w cztery oczy w gabinecie, prawda ?

Nie zawsze to jest mozliwe

Apteczka dla ostrej sytuacii, kiedy wlasnie kontakt z lekarzem w cztery oczy w gabinecie nie jest mozliwy, alejest mozliwa konsultacia przez telefon czy internet
          • smaragdin Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 14:40
            wiktorze, proszę Cię czytaj uważnie. Kasia napisała, że te leki miała w domu pod reką, ale nie miała kontaktu z homeoptą. A homeopata powinien wytłumaczyć i poinstruować co i jak w razie czego. Alopaty tak robią, ale nie wiem czemu polskie homeopaty, tego nie czynią.
            • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 14:47
              smaragdin napisał:

> wiktorze, proszę Cię czytaj uważnie. Kasia napisała, że te leki miała w domu po
              > d reką, ale nie miała kontaktu z homeoptą.

no to ja napisalem nizej

Swoja droga musi byc dobry kontakt ze swoim lekarzem-homeopatem, zwlaszcza jesli chodzi o leczeniu dziecka. Lekarz-homeopata musi starac sie byc dostepny dla swoich pacjentow, nawet cala doba jesli to potrzebne. Tym bardziej teraz to technicznie mozliwe przez komorki czy internet

wiec o co ci chodzi?
            • kasia_271 Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 14:55
              Miałam i mam kontakt z homeopatą. Byłam na dwoch wizytach w związku z ustaleniem konstytucji. Na wizycie dostałam od pani doktor taką kartkę z instrukcją stosowania homeopatii ogólnie oraz z listą leków, które warto mieć w domu, aby zareagować szybko w razie czego. To prawda, nie miałam na wizycie wytłumaczone co jak stosować, ale za to
              gdy coś się zacznie mam dzwonić. Uważam, że to rozsądne i uczciwe podejście do pacjenta.
              • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 15:01
                kasia_271 napisała:

> To prawda, nie miałam na wizycie wytłumaczone co j
                > ak stosować

To dlatego ze nie jest to mozliwe wytlumaczyc. W kazdej sytuacii musi byc indywidualna decysia lekarza. Nie moze byc tak ze to lekarstwo masz na katar a to na kaszel
                • akownik Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 16:07
                  Leki homeopatyczne nie podlegaja klasyfikacjom farmakologicznym (uspokajajace, przeciwbolowe itp). Zaden z typow klasyfikacji z podrecznikow farmakologicznych nie odnosi sie do lekow homeopatycznych. Wiaze sie to z glowna zasada ich dzialania. Leki te nie sa typu coersive, nie sa to leki wymuszajace zdrowienie, ale sa to zarazem leki o naturalnych wlasciwosciach biologicznych wspierajacych naturalne procesy ustroju, prowadzace do wyzdrowienia. Lek homeopatyczny nie pomoze jesli naturalne procesy zdrowienia zostaly zniszczone przez chorobe.
                  Najbardziej aktywnym, ale tez naturalnym zabojca zdolnosci do regeneracji procesow zdrowotnych jest starczosc. Dlatego tez leki homeopatyczne nie swieca tryumfow u ludzi starych (aczkolwiek najstarszy wyleczony przeze mnie pacjent mial 95 lat). omena lekow homeopatycznych sa noworodki, niemowlaki.
                  Dlatego tez mozna podac nazwy lekow jakie warto miec w apteczce homeopatycznej, ale ich stosowanie nalezy kazdorazowo uzgodnic z homeopata.
                  • smaragdin Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 18:14
                    akowniku, ale mnie teraz pocieszyłeś. Ja teraz jestem w średnim wieku a czuję się jakbym miał conajmniej ze 75 lat. I co teraz, nie ma dla mnie ratunku ?
                    • akownik Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 19:02
                      smaragdin-nie odwracaj kota ogonem. To Ty miales mnie chronic przed grzesznymi postepkami:)
                      Nie ja Ciebie. Jestes pewien, ze chcesz przeczytac moja porade?:)
                      • smaragdin Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 20:53
                        akowniku, a co jest grzesznego w tym, że ktoś się czuje jakby miał co najmniej 75 lat ?
                        Dobrych rad, nigdy za wiele. A więc słucham.
              • smaragdin Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 18:08
                ale w tym konkretnym momencie, kiedy syn zachorował, nie miałaś kontaktu ze swoim homeopatą i musiałaś się zdać na samą siebie. Oto mnie chodzi,o nic innego.
                • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 18:23
                  smaragdin napisał:

> ale w tym konkretnym momencie, kiedy syn zachorował, nie miałaś kontaktu ze swo
                  > im homeopatą i musiałaś się zdać na samą siebie. Oto mnie chodzi,o nic innego.

No tak, w takim razie trzeba zainteresowanym czytac ksiazki. Naprzyklad Gabrielle Pinto, Murray Feldman, Homeopatia para ninos (homeopatia dla dzieci). Czy Andrzej Szymański
                  Jak rozpoznać chorobę. Przewodnik po lekach. Terapia. Zasady stosowania homeopatii www.dobreksiazki.pl/b12615-homeopatia-dla-calej-rodziny.htm?sid=lmdhtsdfcio0scv9r5j1flgs43 itd
                  • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 18:24
                    tutaj tez

www.dobreksiazki.pl/b1287-homeopatyczna-apteczka-dla-kazdego.htm
                    • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 18:25
                      www.dobreksiazki.pl/b12116-homeopatia-poradnik-domowy-od-a-z.htm
                  • akownik Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 19:05
                    wiktor.online-Andrzej Szymanski to moj pierwszy nauczyciel homeopatii. A pierwsze ksiazki homeopatyczne jakie kazal mi czytac byly po rosyjsku.
                    • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 19:06
                      :)

i co? читал?
                      • akownik Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 19:13
                        Czytalem. W jednym reku ksiazka, w drugim slownik medyczny rosyjsko-polski. Moja znajomosc rosyjskiego jezyka medycznego byla slaba.
                        Jedna ksiazke musialem przetlumaczyc. Tak dla wprawki. Nie pamietam tytulu ani imienia autorki.
                        Nazywala sie Grannikowa. Dawne dzieje.
                        • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 19:30
                          www.dental-revue.ru/index.php?page=23&tov=1661016
                        • very.martini Re: Apteczka homeopatyczna 28.09.10, 00:52
                          Ciekawe, co piszecie, bo dla mnie od pierwszego kontaktu homeopatia to był Zachód (Niemcy, Szwajcaria, Francja, Belgia, no i ze względów językowych to, co przetłumaczono na angielski, najwygodniej mi się czyta), o tym, co na wschód od Niemiec nigdy wcześniej nie myślałam w kontekście homeopatii - mam tu na myśli to, co się działo parę lat wstecz.

16%VOL
                          22%VAT
                          • akownik Re: Apteczka homeopatyczna 28.09.10, 07:36
                            Wktor, to ta ksiazka. Chociaz to nie ona byla moja pierwsza ksiazka homeopatyczna. Ta pierwsza tez byla po rosyjsku, ale autora nie pamietam. Stoi w domu na polce ksero oprawione w zakladzie introligatorskim (jedna z moich pierwszych pacjentek miala taki zaklad). A zrobienie ksero wtedy nie bylo tak proste jak dzis.
                            Wszystkie ksiazki wypozyczalem z biblioteki lekarskiej w Warszawie.
                            Byly wtedy w Polsce cztery apteki homeopatyczne, z czego dwie w Warszawie. Lekarstwa mozna bylo kupic na recepte od lekarza za 30% ceny. A dla takich jak ja (pracownikow sluzby zdrowia) byly za darmo. Leki byly w postaci kropel na spirytusie. A wszystko w czasach gdy alkohol byl w Polsce na kartki.
                            W dawnym ZSRR wydawano dobre ksiazki homeopatyczne.
                            • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 28.09.10, 07:56
                              Zawsze chcialem przechyac Hanemana w jezykie niemieckim. Chyba zacznie uczyc ten jezyk wlasnie dlatego :)
                  • smaragdin Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 20:59
                    wiktorze, dziękuję ale gustuję w innego rodzaju literaturze homeopatycznej
                    • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna 27.09.10, 22:09
                      smaragdin napisał:

> wiktorze, dziękuję ale gustuję w innego rodzaju literaturze homeopatycznej

O co Ci chodzi? Nie rozumiem.
        • kazet31 Re: Apteczka homeopatyczna ??? 27.09.10, 09:45
          Kasiu, czy to poważnie czy kpina ? Ze spisu wynika, że w tzw. lekarstwach nie ma wogóle substancji czynnych. Może poza kilkoma drobinami (cząsteczkami) fosforany żelaza. Ciekaw jestem czy to jest czysta woda, czy czysty cukier?

Moja apteczka zaproponowana przez moja homeo sklada sie z :
          Aconitum 200CH
          Arnica 200CH
          Belladonna 200CH
          Mercurius Solub. 200CH
          Nux Vom. 30CH
          Ferrum Phosph. 15CH
          Bryonia 30CH
          Rhus Toxic. 30CH
          Gelsemium 30CH
          Hepar Sulf. 30CH
          • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna ??? 27.09.10, 12:03
            kazet31 napisał:

> Ze spisu wynika, że w tzw. lekarstwach nie m
            > a wogóle substancji czynnych.

I jak to "wynika ze spisu"?
            • kazet31 Re: Apteczka homeopatyczna ??? 28.09.10, 08:13
              Ze stron homeopatycznych -
              Rozcieńczenia uzyskiwane podczas potencjonowania (z łac. potentia = siła), podczas którego lek homeopatyczny nabiera „ siły energetycznej”, czyli zwiększa siłę swojego działania. Wyróżnia się trzy podstawowe skale rozcieńczenia:
              dziesiętną - DH, D lub X,
              setną - C, CH lub K,
              pięćdziesięciotysięczną - LM lub Q.
              przy CH30 już nie powinno być ani jednej cząsteczki substancji czynnej

Im większe rozcieńczenie (im większa potencja) tym lek homeopatyczny działa silniej, dlatego też preparaty o bardzo dużych potencjach dostępne są tylko i wyłącznie na receptę. - czy to nie bzdura? Jak czegoć nie ma to jest najsilniejszym lekiem.
              • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna ??? 28.09.10, 08:20
                kazet31 napisał:

> - czy to nie bzdura? Jak czegoć nie ma to jest najsilniejszym
                > lekiem

Wiesz, ciezko dzikusu wytlumaczyc jak dziala radio. Nie badz tym dzikusem
                • kazet31 Re: Apteczka homeopatyczna ??? 29.09.10, 12:21
                  Dorogoi Viktor,
                  fiziki uchili menia takiie professora kak - Obukhov, Khokhov (on to uzhe znal stroeniie veshchestva), ucheniki Landau i drugie.
                  Seichas polzuius' vremia ot vremeni modeliami wody (stoit pochitat' literaturu) - rabotaiut bezukoriznienno, nikakoi pamiati vody tam net i v pominie.

Pozdrawliaiu za tekst o reduktsionizme - pravilno no ot durnogo primenenia ne zastrakhovano.

;-)))
                  • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna ??? 29.09.10, 14:20
                    kazet31 napisał:

>
                    > Seichas polzuius' vremia ot vremeni modeliami wody (stoit pochitat' literaturu)
                    > - rabotaiut bezukoriznienno, nikakoi pamiati vody tam net i v pominie.

www.homeoint.org/kotok/homeopathy/essence/structure_liquid_water.htm
                    • kazet31 Re: Apteczka homeopatyczna ??? i nie tylko 30.09.10, 11:52
                      Panie Wiktorze, znam ten artykuł,
                      Szanowny Profesor Roy , przepuścił ten artykuł, gdy był jeszcze redaktorem pisma i entuzjastą niektórych dziwnych teorii np. wpływanie na strukturę próbki wody za pomocą myśli na odległości tys. km. !? (to z cytowanej pracy) czy jego wypowiedź - "Technologia jest bez wątpienia (!!!) najpotężniejszą i najszybciej sie rozwijającą religią świata".

Na szczęście on lub jego współautorzy w tej samej pracy zacytowali miażdżącą teorię "pamięci wody" i wpływu na jej strukturę kolejnych superrozcieńczeń pracę. One po prostu nie istnieją. I co ciekawe artykuł ukazał się w pismie zajmujacym się medycyną komplementarną. Cytuje abstrakt poniżej. (przepraszam, że po angielsku, ale nie jestem tłumaczem przysięgłym.

P.S. żeby wyjaśnić do końca nie neguje osiągnięć tradycyjnej zielarskiej ludowej medycyny. Jednak reklamowanie przez BOIRON ich srodka na grypę (czyli trochę cukru) uważam za oszustwo i pustoszace zdrowie i kieszenie Polaków o wiele większe niż osławiona drobna "Afera Rywina".

Pozdrawiam drogiego oponenta.

BMC Complementary and Alternative Medicine

High sensitivity 1H-NMR spectroscopy of homeopathic remedies made in water
                      David J Anick*
                      Abstract
                      Background: The efficacy of homeopathy is controversial. Homeopathic remedies are made via
                      iterated shaking and dilution, in ethanol or in water, from a starting substance. Remedies of potency 12 C or higher are ultra-dilute (UD), i.e. contain zero molecules of the starting material. Various hypotheses have been advanced to explain how a UD remedy might be different from unprepared solvent. One such hypothesis posits that a remedy contains stable clusters, i.e. localized regions where one or more hydrogen bonds remain fixed on a long time scale. High sensitivity proton nuclear magnetic resonance spectroscopy has not previously been used to look for evidence of differences between UD remedies and controls.
                      Methods: Homeopathic remedies made in water were studied via high sensitivity proton nuclear magnetic resonance spectroscopy. A total of 57 remedy samples representing six starting materials and spanning a variety of potencies from 6 C to 10 M were tested along with 46 controls.
                      Results: By presaturating on the water peak, signals could be reliably detected that represented H-containing species at concentrations as low as 5 μM. There were 35 positions where a discrete signal was seen in one or more of the 103 spectra, which should theoretically have been absent from the spectrum of pure water. Of these 35, fifteen were identified as machine-generated artifacts, eight were identified as trace levels of organic contaminants, and twelve were unexplained.
                      Of the unexplained signals, six were seen in just one spectrum each. None of the artifacts or
                      unexplained signals occurred more frequently in remedies than in controls, using a p < .05 cutoff.
                      Some commercially prepared samples were found to contain traces of one or more of these small organic molecules: ethanol, acetate, formate, methanol, and acetone.

Conclusion: No discrete signals suggesting a difference between remedies and controls were
                      seen, via high sensitivity 1H-NMR spectroscopy. The results failed to support a hypothesis that
                      remedies made in water contain long-lived non-dynamic alterations of the H-bonding pattern of the solvent.

• wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna ??? i nie tylko 30.09.10, 12:02
                        prawda2.info/viewtopic.php?t=1230
          • mini_pedi Re: Apteczka homeopatyczna ??? 28.09.10, 08:46
            drobiny nie moga istniec bo o tym wiedzialby Avogadro no i pamietaj o tym wiadrze na rowerze dwa kilometry w dol rzeki.
            • wiktor.online Re: Apteczka homeopatyczna ??? 28.09.10, 09:00
              jeszcze jeden

sluchaj, a jak to ja pisze a Ty czytasz te litery? Przeciez ja ich nie wyrylem patykiem na piasku. Ale magia, co? :)))))
              • kasia_271 Ha ha hahahah ! 28.09.10, 09:44
                > sluchaj, a jak to ja pisze a Ty czytasz te litery? Przeciez ja ich nie wyrylem
                > patykiem na piasku. Ale magia, co? :)))))

Dobre, Wiktor !! ale się ubawiłam.
                Podoba mi się ;)
                • wiktor.online Re: Ha ha hahahah ! 28.09.10, 10:11
                  kasia_271 napisała:

>
                  > Dobre, Wiktor !! ale się ubawiłam.
                  > Podoba mi się ;)

Tak, to wyglada smiesznie. Ale jesli powazniej to jest:

Redukcjonizm – pogląd w filozofii nauki, stanowisko metodologiczne przyjmujące, że możliwe i właściwe jest wyjaśnienie i opis własności złożonego układu poprzez opis i wyjaśnienie zachowania jego części. Zgodnie z redukcjonizmem badanie złożonego układu powinno zostać rozpoczęte poprzez wyróżnienie jego fragmentów, określenie mechanizmów i sposobu w jaki owe fragmenty się zachowują i następnie opisanie zachowania złożonego z nich układu jako konsekwencji własności wcześniej wydzielonych fragmentów oraz sposobu ich złożenia – struktury tak utworzonego systemu. Taki system – złożenie zbioru elementów (wraz z ich atrybutami) z nałożoną na nie strukturą – posiada nowe atrybuty (własności), niebędące atrybutami żadnego ze składowych elementów, ale odnoszące się do systemu jako całości (np. wartość logiczna zdania twierdzącego: prawda/fałsz jest atrybutem całego poprawnego strukturalnie zdania, ale nie słów – jego elementów).
                  Redukcjonizm posiada swą zwulgaryzowaną postać. Koncepcja, wedle której każdy układ jest wyłącznie sumą części składowych jest oczywistym nadużyciem tej idei metodologicznej i będąc wielokrotnie krytykowana została niemal w całości zarzucona...

...Podejście redukcjonistyczne w zwulgaryzowanej postaci, postulując swój mocny program badawczy, pomija, czy raczej odsuwa na drugi plan te własności układów złożonych, które nie znajdują odbicia na niższym poziomie organizacji układu, jak na przykład te cechy, które są wynikiem wyłącznie organizacji elementów, i są w pewnym zakresie niezależne od ich budowy. Jako przykład można tu podać jaźń czy świadomość, ogólnie problem opisu funkcjonowania mózgu, próby opisania złożonych układów jak system pogodowy w skali globalnej, systemy ekologiczne itp. Nie zmienia to faktu, że metoda redukcjonistyczna jest de facto paradygmatem metodologii nauki.
                  Rozwój badań w dziedzinach zajmujących się bardzo złożonymi systemami jak biologia i socjologia prowadzi współcześnie coraz częściej do akcentowania nie tyle możliwości redukcji opisu układów bardziej złożonych do opisu ich części składowych czy redukcji chemii do fizyki, co raczej do podkreślania zgodności, niesprzeczności i wzajemnej spójności wiedzy. Edward O. Wilson zaproponował użycie na taki rodzaj relacji słowa konsyliencja, oznaczającego spójność i zgodność. W ramach tego podejścia, z natury redukcjonistycznego, podkreśla się, że nauki badające bardziej podstawowe i prostsze obiekty dostarczają ram, sceny, języka dla opisu układów bardziej złożonych. Jednocześnie układy bardziej złożone nie są wyłącznie "składane" z elementów opisywanych przez nauki bardziej proste, lecz badają sposób organizacji owego złożenia, który nie wynika jedynie z własności ich części składowych, choć je uwzględnia jako warunki zgodności – tu właśnie pojawia się spójność wiedzy, konsyliencja. Tym samym w myśl nowoczesnego stanowiska redukcjonistycznego nie jest właściwa uproszczona redukcja biologii do chemii, gdyż biologia bada sposób i własności organizacji układów opisywanych przez chemię, zaś ów sposób organizacji z punktu widzenia chemii jest zaledwie dopuszczalny, możliwy, podczas kiedy z punktu widzenia biologii jest to rzeczywisty element obserwowalnej rzeczywistości.
    • ladypiglet Re: Apteczka homeopatyczna 01.10.10, 12:46
      Ja raczej nie korzystam z homeopatii. Gdy czuje ze cos mnie lapie pije duzo herbaty. Nie z cytryna czy z sokiem malina, taka dilmah czarna tradycyjna herbate i jakos przechodzi zawsze jak sie wygrzeje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka