Dodaj do ulubionych

reumatoidalne zapalenie stawow

28.07.04, 22:19
Moja 70 letnia Mama ma reumatoidalne zapalenie stawów , oczywiście leczy się
u reumatologa ale ciekawa jestem czy homeopatia również może pomóc ? Niestety
nie mamy homeopaty klasycznego w Zielonej Górze , ja takiego nie znam i nie
wiem czy jest , więc może Wy mi cos poradzicie bo przykro mi patrzeć na te
jej palce i nogi ....
Obserwuj wątek
    • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 28.07.04, 22:42
      z ty homeopatia radzi sobie niezle.tylko musisz podac jak najwiecej
      szczegolow,jak nie ma klasycznego to moze jest inny
      • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 28.07.04, 23:38
        Nie wiem o żadnym homeopacie w Zielonej jest tylko pediatra. Jakie szczegóły
        mam podac ?
        • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 13:15
          Podaj mamie homeo lek o nazwie Kalmia 5CH, 3-4 razy dziennie przez miesiac, daj
          nam znac na forum jak pomogl ;)
          • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 13:40
            napisz jak sie objawia jej choroba,czy ma znieksztalcenia palcow rak,nog,czy
            lepiej sie czuje w bezruchu czy w ruchu,czy ma znaczenie rodzaj pogody,pora
            roku,czy ma bole,w jakim kierunku sie posuwaja,opisz chora/wzrost,wage/...im
            wiecej szczegolow tym lepiej...
            • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:05
              zniekształcenia palców u rąk , u nóg są opuchniete stawy w kostkach w stawie
              skokowym , opuchnięcia zwiększają sie wieczorem . Zaczęło sie od bólu barku w
              listopadzie zeszłego roku od bólu barku , potem zaczęły sie ręce - palce a
              potem doszły nogi . W ruchu boli mniej , boli w jednym miejscu . Mama wazy 65
              kg mierzy 163 , jest osoba bardzo ruchliwą i bardzo duzo chodzi nawet teraz jak
              po całym dniu chodzenia ma mocno opuchniete kostki . Od kilku dni doszedł
              nadgarstek w lewej ręce , palce są zniekształcone u rąk ale nie wszytskie u nóg
              nie ma zniekształceń tylko te stawy w kostkach . Na rękach są takie
              zaczerwienienia miejscowe w okół kostek . Mama jest teraz u mnie wiec jak
              trzeba jeszcze jakieś szczegóły to pytaj .
              • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:08
                opisałam objawy chorobowe i weszły w środek jako odpowiedź na pytanie
                Akownika :-)
              • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:14
                ebab wedlug objaw co podalas dalej pasuje Kalmia 5CH.
            • gosiak813 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 10.02.15, 23:04
              Prosze, moglby mi kto spolecic dobrego homeopate z okolic Warszawy. Moja mama tez choruje na RZS od dwoch lat , zle znosi konwenconalne leczenie. Z reszta niewiele ono pomaga, juz brala encorton, metypret, metotreksat,cyclosporyne, obecnie na Cimizi a choroba nadalpostepuje, doszedl zespol skörgena. Juz nie wiem co robic
          • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 14:22
            Lek ten jest specyficzny na rheumatoid arthritis, jesli sa zdeformowane stawy
            to lek ten zredukuje ten problem w wiekszym stopniu ale trzeba go dluzej brac.
            A przewiduje ze stawy u Twojej mamy w tym wieku z ta choroba sa zdeformowane
            juz. Na bol powiazany z rheumatoid arthritis lek ten pomaga w ciagu 2-3
            tygodni. Bol ustepuje w duzym stopniu u wiekszosci pacjentow ktorzy ten lek
            biora. Lek ten tez dziala podobnie jak leki NSAID's. W poczatkujacym stadium
            tej choroby gdy stawy jeszcze nie zostaly zdegenerowane lek ten potrafi w wielu
            wypadkach temu zapobiec.

• akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 14:46
              nie wydaje mi sie wlasciwe sugerowanie leku tylko ze wzgledu na nazwe
              choroby.zwlaszcza ze nazwa ta moze byc mylaca a choroba o tej samej nazwie moze
              u roznych osob dawac rozne objawy.
              • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 15:27
                Jesli pacjentka pisze ze "zapalenie stawow" oraz "...przykro mi patrzeć na te
                jej palce i nogi ...." to jak kto bystry to chyba sie potrafi domyslec ze to
                jest wlasnie rheumatoid arthritis z zdeformowanymi stawami ;) jeszcze u osoby w
                tym wieku. Niezaleznie od nazwy choroby Kalmia 5CH nadal jest odpowiednim
                lekiem. Lecze wiele osob w podeszlym wieku i nie raz napotknalem na podobny
                problem.
                Lecze klasycznie homeo(12 lat)i adv homeo (5 lat), i z doswiadczen musze
                powiedziec ze u osob w podeszlym wieku z degeneracja stawow lub z wyrodnieniem
                kregoslupa itp. oraz bolem nie da sie za wiele zdzialac klasyka.
                Znam starsza kobiete ktora ma zwyrodnialy kregoslup i zaden homeo klasyk ani
                ciut nic nie pomogl a jednak nie klasyczny ale homeopatyczny ;)) Agaricus ktory
                podalem pomogl swietnie :)
                • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 15:51
                  czestobywam nieklasyczny,czasami klasyczny.i nie o metode tu chodzi,tylko o
                  zasade.Zwlaszcza,ze chorobe o tej wlasnie nazwie zdarzalo mi sie wyleczyc
                  zupelnie innymi lekarstwami.Pozdrawiam.
                  • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:00
                    Swietnie :) Ja tez wyleczylem zupelnie i tez wlasnie tym to lekiem ;) nawet u
                    psa :)) A Ty jakimi lekami? alopatycznymi?
                    pozdrawiam
                    Marek
                  • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:01
                    natomiast co do tego ile kto lat zajmuje sie homeopatia to powiedzialbym ze ja
                    zajmuje sie tym znacznie dluzej niz Ty wiec pewnie i doswiadczenie mam
                    wieksze,ale to tak naprawde nie o to tu chodzi tylko o to by dopytac o
                    szczegoly,ktore zupelnie moga zmienic nasze spojrzenie na sprawe.strasznie boje
                    sie rutyny,pokornie slucham swoich pacjentow.
                    • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:10
                      W indiach (Bengal Allen Medical Institute) wlasnie leczymy rutyna mozna tak to
                      okreslic, jak myslisz ze dajemy sobie rade z 200+ pacjentow dziennie, 18 godz
                      na dobe 5 lub mniej minut na pacjenta i kolejka wciaz rosnie, klinika dzien w
                      dzien przepchana caly budynek, korytarze, schody ulica ;))) i tak rok w rok a
                      baza pacjentow wynosi kilka miljonow!
                      • very_martini Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:28
                        Adhom... My to juz wiemy:)
                        Nie mozesz odmawiac komus doswiadczenia tylko dlatego, ze nie pracuje w takiej
                        klinice, jak Wasza (ktorej tu wszyscy jak jeden maz zazdroscimy)...

16%VOL
                        22%VAT
                        (very przepraszam za chwilowy brak polskich ogonkow)
          • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 16.09.04, 21:00
            Tak jak radziliście bierze obydwa tzn. RHUS TOXICODENDRON 9CH 2x3 i KALMIA 5CH
            3x5 narzeka nadal na bóle stawów ale nie widać stanów zapalnych , palce
            wyglądaja dużo lepiej , nie sa zaczerwienione i stopy tez przestały bolec , nie
            kuleje tylko biega jak dawniej :-) ale nie wiemy co dalej
    • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:10
      opisałam dokladnie objawy Mamy , bardzo proszę o ewentualne pytania bo Mama
      jest w tej chwili u mnie i dziękuje za odpowiedź :-)
    • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 16:23
      dziękuje :-)) Akownik , co Ty na to ?
      • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 17:32
        ja zaczalbym pewnie od RHUS TOXICODENDRON 9CH dwa razy dziennie po trzy granulki
        bo poprawa nastepuje pod wplywem ruchu.KALMIA wg mnie jest wlasciwa wtedy gdy
        pod wplywem ruchu nastepuje pogorszenie.dobrze byloby wiedziec jak mama wyglada
        bo wtedy w ciagu kilku sekund mozna by okreslic lek konstytucyjny/zwykle tak
        bywa/,czy woli jak jest cieplo czy zimno,czy znane sa wyniki badan krwi
        ,moczu.Pozniej inne pytania bo teraz wzywaja mnie inne obowiazki.Nade wszystko
        jednak nie mam zamiaru brac udzialu w konkursie,ktore sugestie sa lepsze.odezwe
        sie jeszcze dzis.
        • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 17:41
          matko i co ja mam teraz dać Mojej Mamie ?
          • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 17:54
            daj jedno i drugie,nic zlego sie nie stanie.wroce wieczorem.
        • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 21:20
          dziękuję dam obydwa :-) kiedy może być widoczna poprawa ?
          • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 22:01
            Ze względu na to, że schorzenie do lekkich nie nalezy ( i jak widać medycyna
            konwencjonalna kiepsko sobie z nim radzi) i jest juz dość poważnie
            zaawansowane, na efekty trzeba poczekać. Bądźcie cierpliwe - nie będzie cudu po
            tygodniu, ale jakaś wstępna poprawa może nastąpić. Wypytuj Mamę o wszystkie
            odczucia i spostrzeżenia, ktore się jej nasuną i prosimy o zdawanie
            relacji.Nawet niewielkie roznice w stanie zdrowia ( również związane z
            psychiką, samopoczuciem ) skrzętnie odnotowujcie.
            Poczytaj też trochę nasze forum, żeby wiedzieć jak zazywać te leki, czego przy
            nich nie jeść nie pić ( nie dlatego, że leki zaszkodzą, ale moga po prostu nie
            pomóc).
            Zdrówka dla Mamy i Ciebie.
            • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 22:03
              dziękuję ebab z przestawionymi literkami na pewno się bedę odzywać :-)
              • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 29.07.04, 22:23
                Bardzo proszę bebo z przestawionymi literkami ;-)
          • astria1 D*W*A MARKI :-)) 29.07.04, 22:39
            Zebrały się i lekko dyskutują na temat jednej choroby a róznych leków.
            Cóz zastanawiałabym się tak jak Marek-Akowniczek bo to tez ten sam sposob
            myslenia mamy :-)) ale chylę czoła MArkowi - Adhomkowi bo jesli jeszcze z
            tydzien czy dwa "poflirtuję" z Awinnem-Andrzejem na privie to naprawdę całkiem
            osiwieję :-) bo ma wiedza po kawałku legnie w gruzach :-) choć tak naprawdę dla
            mnie bezpieczne w tej chwili jest opieranie się na wlasnych doswiadczeniach
            choć nie ukrywam ze mnie Advan.hom.-czne doświadzczenia bardzo przekonują.

pzdr
            Anna
            • ebab Re: D*W*A MARKI :-)) 29.07.04, 22:46
              to faktycznie ciekawe , tylko ja teraz w kropce jestem bo skoro jeden mowi ze
              ten a drugi ze nie ten po czym okazuje sie ze moge dac obydwa no to
              przepraszam , jak mowią muzycy : " gdzie tu jest raz ? " czy ten co ma
              zadziałać to i tak zadziała czy ten drugi mu aby nie przeszkodzi :-) ? ot
              zagwozdka
              • akownik Re: D*W*A MARKI :-)) 29.07.04, 23:33
                wiec moje doswiadczenie podpowiada mi,ze w zaleznosci od tego czy lepiej jest w
                cieple czy zimnie,czy bol przesuwa sie z gory na dol czo odwrotnie,czy z prawej
                strony na lewa a moze z lewej na prawa,czy przy okazji naruszone jest serce czy
                nie czy sa obrzeki czy nie/wg moich ksiazek KALMIA WTEDY GDY nie ma goraczki i
                obrzekow a bole najpierw w gornych stawach/to lekow na te chorobe moze byc
                wiecej niz jeden.Ja nie mam nic przeciwko metodzie adhoma,czasem wydaje mi sie
                ze i ja ja stosuje.chodzi mi tylko o to ze rutyna moze zaszkodzic w dokladnym
                poznaniu pacjenta.nigdy nie nastawialem sie na ilosc przerobu,nigdy nie bylo tez
                moim argumentem ze ja sie tym dluzej zajmuje niz ktos inny.widzialem przeblyski
                genialnosci u laikow.wiec jezeli lek nie obejmuje wszystkich objawow/a doprawdy
                rzadko tak sie zdarza/to po prostu dziala wolniej lub nie do konca,ale nie
                zaszkodza sobie.czasami moze sie zdarzyc ze najwyzej zniosa swoje
                dzialanie.astria ja tez czesto zauwazam,ze niemozliwe jest znalezienie leku
                konstytucyjnego dla kazdej osoby.albo ktos nie powie wszystkiego,albo coraz
                czesciej nie ma czystych typow konstytucyjnych.
                • astria1 Re: D*W*A MARKI :-)) 30.07.04, 00:00
                  akownik napisał:

.astria ja tez czesto zauwazam,ze niemozliwe jest znalezienie leku
                  > konstytucyjnego dla kazdej osoby.albo ktos nie powie wszystkiego,albo coraz
                  > czesciej nie ma czystych typow konstytucyjnych.

Ech :-))))) jesli nie dopowie to i tak to Ci wyjdzie :-)) nie da się ukryc
                  czegoś co ewidentnie pasuje Ci do leku :-) szkoda ze Stnkiewicz dzis się tu nie
                  rozpisał :-) jego mowa byłaby w tek kwestii jeszcze dłuzsza :-))) (okazuje się
                  ze nas pdczytuje)
                  Co ja na to poradzę iz uwazam ze klasyczna homeopatia jest dla KLASYCZNYCH
                  homeopatów - bo jesli juz ją zacząleś stosowac to zostaniesz przy niej bo
                  francuskie podejscie będzie dla Ciebie za słabo działającym.
                  Ten kto poznał działanie klasycznej homeopatii nie uzna twych słow za
                  prawidłowe ze "nie ma czystych typow konstytucyjnych" to już jest temat na
                  odrębną i inną dyskusję bo uważam ze mozna na ten temat podyskutować. Gdyby
                  tak MArku było to klasyczni homeopaci powinni zarzucić juz swą praktykę bo z
                  roku na rok bedzie coraz gorzej z konstytucjami a jak narazie doswiadczenie
                  podaje ze dobranie konstytucji dla wielu dobrych homeopatów klasycznych nie
                  jest problemem ale cechą wspolną tak dobrych homeopatów jest sumienność,
                  cierpliwosc jak i umiejetnść dotarcia do pacjenta.
                  Jeszcze jedno uważam uparcie ze albo jestes swietnym Klasycznym Homeopatą i
                  pracujesz tylko w/g tej metody ale jesli mieszasz rózne "szkoły" to nie dasz
                  rady zaliczyć się do klasycznych bo ..... homeopatia klasyczna to poprostu
                  zajęcie dla pasjonatów :-) to narzędzie pracy które ciągle rozwijasz poprzez
                  ciągłe doświadczenia, naukę i tak naprawdę czasu Ci brakuje na inne kombinacje
                  a przy tym widzisz radosc pacjenta ktoremu podales lek konstyt. a on się
                  zmienia w oczach, i wiesz ze to zasluga leku konstytucyjnego choc jak mnie
                  uczono w/g franacuskiego podejscia powinnam dac lek o nizszym rozcienczeniu a
                  ktory jak wiem nie zadzialaby tak jak wlasnie ten podany (Tabacum)..

ok to na tyle :-))

pzdr
                  Anna
                • beba2 Re: D*W*A MARKI :-)) 30.07.04, 00:09
                  Akownik napisał:

,...nigdy nie bylo też moim argumentem ze ja sie tym dluzej zajmuje niz ktos
                  inny.widzialem przeblyski
                  genialnosci u laikow....

:P Marek, powiedz, ze to było o mnie, no powiedz...jestem genialna prawda ? :P
                  • astria1 Re: D*W*A MARKI :-))^^^^^^^^^^^ i B*E*B*A :-))) 30.07.04, 00:13
                    Bebuś :-)))))))))))) o co Ty się posądzasz !!!! toć dziś juz udowodniłaś ze
                    przebłysk u Ciebie działa w opcji "ON" :-) za co ja dziś tego szampana Ci
                    stawiałam co ? zebys tak się upokarzała pisząc to co na dole !! ???

Idę sprawdzić czy ta lampa od przesuchań jednak została wyłaczona bo coś ci sie
                    przegrzewa........ :-))))))))

pzdr
                    • beba2 Re: D*W*A MARKI :-))^^^^^^^^^^^ i B*E*B*A :-))) 30.07.04, 00:19
                      Aaaaanuśśśś, czyżbyś nie zauważyła, że jaja robię ???? Jeśli nie, to
                      podejrzewam, że dziś nad morzem za gorąco było ???!!! hehehehehehe.....
                      • astria1 Re: D*W*A MARKI :-))^^^^^^^^^^^ i B*E*B*A :-))) 30.07.04, 00:57
                        bebuśśśśśś czy nam tu wolno...tak nie na temat ???? :-)))))))))))

aaaaa było, było :-)) hehehhe a U was padałooo ? :-)
            • akownik Re: D*W*A MARKI :-)) 30.07.04, 01:22
              i powiedz mi ania co bedzie wtedy z klasyka?zrezygnujesz?
              • astria1 Re: D*W*A MARKI :-)) 30.07.04, 01:27
                akownik napisał:

> i powiedz mi ania co bedzie wtedy z klasyka?zrezygnujesz?

akownik napisał:

> i powiedz mi ania co bedzie wtedy z klasyka?zrezygnujesz?

Dlaczego mam rezygnowac ?? pisz jasniej ale moze w kanciapie bo mi tu sie
                niechce njpierw mazac...potem skreslac...ok ? :-)))
          • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 30.07.04, 00:12
            Dopiero wrocilem do domu. Ja sie nie zgadzam z Rhus tox przy tej chorobie,
            szczegolnie jak jest degeneracja ale coz :| Najlepiej nie mieszac lekow.
            Decyzja Twoja.
            • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 30.07.04, 01:06
              ja sie ciesze,ze jest dyskusja a nie tylki pogotowie.a czesto powiem cos by
              uslyszec zdanie innych.tez lubie dac tylko jeden lek i juz.
              • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 16.09.04, 19:18
                zgodnie z umową zgłaszam się po miesiącu . Mama czuje się dużo lepiej , nawet
                bark już tak nie doskwiera i ręce już nie bolą jest pełan zapału i zabiera się
                za rzeczy których już dawno nie robiła . Czy ma nadal brać te granulki , które
                bierze ?
                • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 16.09.04, 20:37
                  a co bierze?
                  • ebab Re: reumatoidalne zapalenie stawow 16.09.04, 21:04
                    bierze RHUS TOXICODENDRON 9CH 2x3 i KALMIA 5CH 3x5 , narzeka nadal na bóle
                    stawów czasami mniej , czsami wiecej ale generalnie widac , że jest lepiej ,
                    palce wyglądają lepiej , nie widać stanów zapalnych chociaż stawy są nadal
                    powiększone w palcach . Nie bolą ją stopy i już nie kuleje :-)
                    • akownik Re: reumatoidalne zapalenie stawow 16.09.04, 21:14
                      RHUS dawaj raz dziennie po trzy a KALMIA 9CH dwa razy po piec kulek.odezwij sie
                      po tygodniu.
                • very_martini HOMEOPATIA TO PLACEBO!!! 17.09.04, 20:09
                  Nie ma prawa działać, co widać na załączonym obrazku

16%VOL
                  22%VAT
    • jacekoczkowski Re: reumatoidalne zapalenie stawow 17.09.04, 11:27
      ALE DYSKUCHA!!!
      • jacekoczkowski 5 minut na pacjenta? 17.09.04, 11:40
        Muszę powiedzieć, że ciarki mnie obleciały po lekturze 5 minut na wizytę na
        pacjenta. Z takich warunków pracy zrezygnowałem 15 lat temu, kiedy przepis
        pozwolił mi nie pracować w państwowej służbie zdrowia. Przystam na jedno -
        różne są metody diagnozowania i ordynowania homeopatycznego, różne szkoły. Ale
        nie nazywajmy homeopatią 5 minutowego ordynowania. W 5 minut można przywitać
        się z pacjentem, zapytać o nazwisko i pożegnać, i nawet na odprowadzenie do
        drzwi nie ma czasu. Ale na pewno to nie jest homeopatia.
        • beba2 Re: 5 minut na pacjenta? 17.09.04, 12:29
          Ebab, super, że mama czuje się lepiej. Niech sobie dalej je te granulki jak
          Marek przykazał i będzie jeszcze lepiej. Dalej trzymam kciuki :)
          • ebab Re: 5 minut na pacjenta? 17.09.04, 15:56
            Dziękuję , za tydzień się zgłoszę :-))))
      • very_martini Re: reumatoidalne zapalenie stawow 17.09.04, 20:12
        Mnie właśnie dlatego powoli przestają się podobać niektóre aspekty homeopatii
        advanced, mam ostatnio wrażenie, że Adhom traktuje to w kategoriach medycyny
        konwencjonalnej, tyle że leki homeopatyczne szybciej działają i nie mają
        skutków ubocznych... Jestem przeciw.
        A większośc lekarzy, których zna, NARZEKA, że ma dla pacjenta 5 minut, a nie
        chwali się tym, że w 5 minut ma go z głowy. Ale może jestem staroświecka.

16%VOL
        22%VAT

• jazz_b Re: reumatoidalne zapalenie stawow 19.09.04, 17:18
          Dolaczam sie do waszej dyskusji bo problem rowniez mnie dotyczy.
          Podobnie jak autorka postu moja mama rowniez choruje na RZS,ale juz od co
          najmniej 13 lat.Najpierw byla farmakologia i leki przeciwbolowe,zastrzyki ze
          zlotem i inne ktorych dokladnie nie pamieram.Od 5 lat mama leczy sie u
          homeopaty z Poznania.Sama ma zaledwie 53 lata a od 3 jezdzi na wozku.Tak sie
          potoczylo jej leczenie,ze wyladowala na wozku.Jej kolana sa w oplakanm
          stanie,porobily sie przykurcze i jest tragicznie.Jak patrze na to co sie z nia
          stalo to nie moge sie powstzymac od placzu.Nikomu tego nie zycze!
          Po tym leczeniu homeopatycznym mam wielkie watpliosci co do jego efektow.Wiem
          jak sie tlumaczy to leczenie,bo slysze jak to mamie tlumaczy lekarz.A
          mianowicie,ze to jest leczenie dlugofalowe,ze dziala powoli,ze zanim zabierze
          sie za glowny problem leczy posrednie dolegliwosci /kaszle,migreny,itd/. Ale na
          milosc Boska to leczenie zaprowadzilo moja mame na wozek.
          Czasem zastanawiam sie czy to byla dobra droga.Moze trzeba bylo zostac przy
          farmakologii,wtedy moglaby normalniej funkcjonowac i przede wszystkim chodzic.
          Ciezko mi o tym pisac i rzucac kamieniami w homeopatie,ale faktem jest,ze to
          zrobilo z mojej mamy /kobiety 50-letniej a nie 70-latki z calym szacunkiem dla
          mamy autorki posty/ inwalidke calkowicie zalezna od drugiej osoby.Mama sama sie
          nie ubierze /bo ramiona tez sa zastale/,nie umyje,nie zrobi niczego wokol
          siebie.Przy czym dodam,ze prze 5 dni w tygodniu mama jezdzi na rehabilitacje i
          cwiczy wszystkie swoje stawy.
          Dlatego pytam sie was specjalistow w tej dziedzinie I CO TERAZ? CO DALEJ?
          Pozdrawiam i czekam na wasze posty w mojej sprawie!
          • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 19.09.04, 17:40
            Zmienić homeopatę ! Niestety bywają kiepscy specjaliści, zarówno w homeopatii,
            jak i w każdej innej dziedzinie. Pomijam już z całą pewnością złe dobranie
            leków, ale też beztroskę lekarza. Są takie choroby, które oprócz leczenia homeo
            TRZEBA wspomóc terapią konwencjonalną ( a może nawet na odwrót ). Dobry lekarz
            homeopata widząc, że źle się dzieje z jego pacjentem przyzna, że nie da sobie
            rady - to nic złego, to byłoby po prostu uczciwe. Homeopatia nie rości sobie
            praw wyłączności - jeśli trzeba, to należy ją połączyć z medycyną akademicką.
            Jako metoda samodzielna nie wyleczy nowotworu złośliwego, ani nie sprawi, że
            amputowana kończyna odrośnie.
            Przede wszystkim trzeba pamietać o możliwościach, ale też o ograniczeniach
            homeopatii. Aby można było zastosować takie leczenie :
            - leczony stan chorobowy musi być odwracalny, a organizm chorego musi wykazać
            zdolność do reakcji na takie leczenie.
            • jazz_b Re: reumatoidalne zapalenie stawow 19.09.04, 18:09
              To znaczy,ze on zle leczy? A czy obecny stan mamy jest odwaracalny? Czy
              przykurcze da sie rozcwiczyc, zbic stan zapalny stawow i stanac na nogi?
              Jestem skolowana bo lekarz ciagle powtarza,ze bedzie dobrze.
              Znacie jakiegos lekarza ktory by z tego wyleczyl? Jesli tak to poprosze o
              nazwiska i namiary.
              • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 19.09.04, 20:10
                Nie jestem na tyle zorientowana, aby odpowiedziec na 100% na Twoje pytania,
                dlatego nie podam Ci nazwisk lekarzy, którzy mogliby sie tym zająć. Na forum
                jest wątek pt : "Adresy homeopatów" - może tam cos znajdziesz.
                Natomiast co do stanu Twojej mamy, nie mozna tego ocenić na odległość. Wiem
                jedynie tyle, ze wszystko zależy od zaawansowania choroby. Z pewnością da się
                rozćwiczyć przykurcze na pewnym etapie ich postępu, w innym razie konieczne
                mogą być zabiegi chirurgiczne. Myslę, że przede wszystkim powinnyście znaleźć
                porządnego lekarza reumatologa, który mamę poprowadzi, a dopiero potem
                homeopatę, który leczenie uzupełni, sprawiając, że będzie bardziej skuteczne.
                I cały czas rehabilitacja ruchowa.
                Tyle ode mnie, bo nie jestem lekarzem.
                może jutro zawitaja tu bardziej światłe głowy i coś doradzą.
                • very_martini Re: reumatoidalne zapalenie stawow 19.09.04, 22:40
                  Zmieniać lekarza i to jak najszybciej!!! Jeśli przez 5 lat nie było poprawy, a
                  stan się pogarsza, to trzeba uciekać od kogoś, kto brak efektów w prowadzonym
                  przez siebie leczeniu tłumaczy długofalowością metody!!! Długofalowość ma swoje
                  granice, w homeopatii również. Przez 5 lat należałoby człowieka wyleczyć z
                  czegoś więcej, niż katarów i migren. Zmieniać, zmieniać, zmieniać, nawet się
                  nie zastanawiać, bo jest duża szansa, że można jeszcze naprawić to, co ten ktoś
                  popsuł. Mam nadzieję, że ten, kto Was tak urządził, to nie był nikt z centrum
                  na Miczurina? Bo my mamy dość dobre wieści stamtąd, choć z naszych inforamcji
                  wynika, że najlepiej wybrać się od razu szefa, dra Wiki, bo nie ze wszystkich
                  lekarzy forumowicze byli zadowoleni.

I myślę, że nie powinnyście były rezygnować z konwencjonalnej terapii,
                  przynajmniej do uzyskania pewności, że stan jest stabilny i po odstawieniu
                  leczenia chemicznego nie będzie gorzej. Jeśli to ten homeopata kazał Wam
                  odstawić leki, to ja już go bardzo nie lubię. Jak dla mnie, to on się
                  kwalifikuje na czarną listę, ale jak się okaże, że on z Miczurina, to się
                  pochlastam.

16%VOL
                  22%VAT
                  • jazz_b Re: reumatoidalne zapalenie stawow 20.09.04, 10:11
                    Niestety lekarz jest rzeczywiscie z centrum Miczurina i z kregu doktora Wiki.
                    Naprawde nie wiem co robic,kogo w takim razie wybrac.
                    Mama bardzo mu ufa,rzeklabym,ze ja omamil.
                    Pomozcie,nie wiem do kogo mam sie zwrocic!
                    • very_martini Re: reumatoidalne zapalenie stawow 20.09.04, 10:59
                      O matko, aż mnie zatkało.
                      Jazz, mam prośbę, mogłabyś mi napisać, na prv, nazwisko tej osoby? Nie wiem,
                      czy można go tutaj tak z nazwiska wywoływać, więc to zostanie w otchłaniach
                      mojego twardego dysku i w razie czego będę krzyczeć, jak ktoś się będzie
                      wybierać do tego pana.
                      Tak sobie pomyślałam - może warto to skonsultować z samym Wiką?
                      No nic to, trzeba będzie szukać, może niech jeszcze któryś z moich szanownych
                      kolegów praktyków coś powie, bo może kurde to ja i Beba jesteśmy głupie

16%VOL
                      22%VAT
                    • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 20.09.04, 11:01
                      Wal do samego Wiki i przedstaw mu to, co szanowny jego kolega zdziałał przez
                      taki szmat czasu. Niech się zrehabilituje i zajmie Twoją mamą - i nie miej w
                      rozmowie tonu przepraszającego, że żyjesz - to oni zawalili na całej linii.
                      Żądaj wyjaśnień i propozycji dalszego postępowania.
                      • very_martini Re: reumatoidalne zapalenie stawow 20.09.04, 12:45
                        Jazz, a pamiętasz może, co mama brała, przynajmnieij ostatnio, i w jakiej
                        potencji?

16%VOL
                        22%VAT

Takie tam... Forum homeopatia
                        • jazz_b Re: reumatoidalne zapalenie stawow 20.09.04, 17:00
                          Dzis wieczorem bede dzwonic do mamy i sie dowiem to dam znac!
                          Strasznie wam dziekuje za zainteresowanie moim problemem!Napisze wam na priva o
                          jakiego lekarza chodzi!
                          Tak bardzo potrzebuje pomocy!

• adzienia Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 09:26
                            Słuchaj - dobrze byłoby gdyby się Wika o tym dowiedział, że ktoś z jego lekarzy
                            przez 5 lat tak załatwił mamę. Podaję Ci numer do rejestracji 061- 8674851.

Podaj mi prosze również nazwisko tego lekarza an adzienia@op.pl , bo ja też tam
                            się leczę, no i kurczę poczułam się zagrożona.
                            Pozdrawiam
            • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 10:18
              beba2 napisała:

> Zmienić homeopatę ! Niestety bywają kiepscy specjaliści, zarówno w homeopatii,
              > jak i w każdej innej dziedzinie. Pomijam już z całą pewnością złe dobranie
              > leków, ale też beztroskę lekarza. Są takie choroby, które oprócz leczenia homeo
              >
              > TRZEBA wspomóc terapią konwencjonalną ( a może nawet na odwrót ). Dobry lekarz
              > homeopata widząc, że źle się dzieje z jego pacjentem przyzna, że nie da sobie
              > rady - to nic złego, to byłoby po prostu uczciwe. Homeopatia nie rości sobie
              > praw wyłączności - jeśli trzeba, to należy ją połączyć z medycyną akademicką.
              > Jako metoda samodzielna nie wyleczy nowotworu złośliwego, ani nie sprawi, że
              > amputowana kończyna odrośnie.
              > Przede wszystkim trzeba pamietać o możliwościach, ale też o ograniczeniach
              > homeopatii. Aby można było zastosować takie leczenie :
              > - leczony stan chorobowy musi być odwracalny, a organizm chorego musi wykazać
              > zdolność do reakcji na takie leczenie.

beba2 napisala "Jako metoda samodzielna nie wyleczy nowotworu złośliwego..."

Jesli nie znasz mozliwosci homeopatii to lepiej sie nie wypowiadaj w niektorych
              sprawach ;) W naszych Instytucjach mamy sukcesy wlasnie w takich przypadkach.
              Dlatego uwazam ze nie-homeopaci nie powinni sie wypowiadac na temat leczenia
              homeopatycznego, to nalezy do specjalistow ;)
              • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 13:11
                Adhom, nie prosiłam cię o reprymendę.
                Znajdź mi jedego homeopatę w Polsce, który wyleczył kogoś z nowotworu. Poza tym
                to nie są hasła wymyślone przeze mnie, ale przez francuskich homeopatów, ktorzy
                pisza na ten temat książki, więc odczep się ode mnie, bo mam dość Twoich
                napaści na mnie.
                Jeśli nie masz pojęcia o polskich realiach to Ty tez się nie wypowiadaj. Nie
                ściągniesz naszych pacjentów do siebie, więc o co Ci chodzi ?
                I emotikony nie łagodzą wcale tonu Twoich wypowiedzi.
                Wpadasz tu i robisz ludziom wode z mózgu, nie zdając sobie sprawy, ze polska
                homeopatia jest tak naprawde w powijakach, a dobrych fachowców na palcach można
                zliczyć.
              • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 14:53
                adhom napisał:

> beba2 napisała:
                >
                > > Zmienić homeopatę ! Niestety bywają kiepscy specjaliści, zarówno w homeop
                > atii,
                > > jak i w każdej innej dziedzinie. Pomijam już z całą pewnością złe dobrani
                > e
                > > leków, ale też beztroskę lekarza. Są takie choroby, które oprócz leczenia
                > homeo
                > >
                > > TRZEBA wspomóc terapią konwencjonalną ( a może nawet na odwrót ). Dobry l
                > ekarz
                > > homeopata widząc, że źle się dzieje z jego pacjentem przyzna, że nie da s
                > obie
                > > rady - to nic złego, to byłoby po prostu uczciwe. Homeopatia nie rości so
                > bie
                > > praw wyłączności - jeśli trzeba, to należy ją połączyć z medycyną akademi
                > cką.
                > > Jako metoda samodzielna nie wyleczy nowotworu złośliwego, ani nie sprawi,
                > że
                > > amputowana kończyna odrośnie.
                > > Przede wszystkim trzeba pamietać o możliwościach, ale też o ograniczeniac
                > h
                > > homeopatii. Aby można było zastosować takie leczenie :
                > > - leczony stan chorobowy musi być odwracalny, a organizm chorego musi wyk
                > azać
                > > zdolność do reakcji na takie leczenie.
                >
                >
                >
                > beba2 napisala "Jako metoda samodzielna nie wyleczy nowotworu złośliwego..."
                >
                > Jesli nie znasz mozliwosci homeopatii to lepiej sie nie wypowiadaj w
                niektorych
                > sprawach ;) W naszych Instytucjach mamy sukcesy wlasnie w takich przypadkach.
                > Dlatego uwazam ze nie-homeopaci nie powinni sie wypowiadac na temat leczenia
                > homeopatycznego, to nalezy do specjalistow ;)

Ty chyba oszalałeś? Ja już pomijam homeopatię, ale każde forum jest po to, żeby
                się wypowiadać - wolno to robic kazdemu, nawet tym ktorzy maja na dany temat
                małe pojęcie.
                A specjaliści czasem piszą bzdury niestety...
          • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 10:06
            Z tego co ja tu czytam to wyglada na to ze nie homeopatia doprowadzila mame do
            tego stanu tylko allopatia, medycyna i zastrzyki ktore poprzednio brala. To ze
            przeszla na homeopatie i zaraz to sie stalo to nie znaczy ze to wina
            homeopatii!! Tylko efekty supresji lekami chemicznymi! To nie homeopata
            doprowadzil do tego stanu! jedynie jego leczenie nie bylo skuteczne gdyz albo
            nieodpowiednio dobral leki albo leki te niedzialaly z powodu bariery jaka
            powstala z wyniku brania lekow allopatycznych. Leki homeopatyczne nie maja
            zadnych skutkow ubocznych, a jesli sa zle dobrane to tak samo jakby mama brala
            cukierki gdyz leki zle dobrane nie maja zadnych efektow leczniczych ani
            ubocznych. Odpowiednio dobrane leki homeopatyczne powinny odwrocic ten process,
            a dalsze leczenie farmakologiczne doprowadzilo by do dalszej degeneracji stawow
            a moze nawet do bardziej powaznych problemow ze zdrowiem. Wazne jest teraz
            leczyc ten problem lekami ktore sa w stanie odwrocic ten stan, jedynie jest to
            mozliwe lekami homeopatycznymi. Udaj sie z mama do dobrego doswiadczonego
            homeopaty a miedzy czasie mozesz podac mamie lek: Kalmia 5CH, 3 x dziennie, lek
            ten w wiekszosci przypadkow RZS przynosi wspaniale wyniki.
            • jazz_b Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 10:50
              Droga adhom!

Dziekuje za twoja wypowiedz.Musze przyznac,ze strasznie jestem skolowana tym
              wszystkim co piszecie.Jestem bezradna i nie wiem co robic.
              Piszesz,ze stan w ktorym sie znalazla moja mama nie zalezy od winy lekarza.Nie
              sadze aby swiadomie doprowadzil ja do takiego stanu,ale fakt ze znalazla sie na
              wozku nie powstal z dnia na dzien.to postepowalo z miesiaca na miesiac.Lekarz
              wiedzial co sie dzieje,bo byli w stalym kontakcie telefonicznym.wiedzial,ze
              zaczyna sie od tego,ze ma problem ze wstawaniem,siadaniem,idt.
              Mama teraz jest w szpitalu na kompleksowych badaniach.Zaczyna ja bolec
              biodro,ma chore nerki,wysokie OB. Czy kolejnym etapem leczenia homeop.bedzie
              to,ze nie bedzie juz mogla siedziec bo biodra jej odmowia posluszenstwa?
              Jezeli lekarz nie daje rady,widzi co sie dzieje,ze leczenie prowadzi do
              kompletnej degradacji kolan,to powinien chyba ustapic miejsca komus
              innemu,prawda?a moze sie myle?
              Mama miala ostra rozmowe z tym lekarzem i jego szefem.Ten lekarz powiedzial,ze
              postara sie pomoc i wyslac mame na intensywna rehabilitacje do szpitala na 6
              tygodni.Ale w szpitalu podaja jej farmakologie,bodajze sterydy.Ten lekarz sie
              na to zgodzil.
              Piszesz ze trzeba znalezc dobrego lekarza od RZS-u.Pomoz mi prosze znalezc
              takiego.Moja mama musi z tego wyjsc.Ona musi stanac na nogi.Nawet nie masz
              pojecia jakie to straszne widziec swoja matke w takim stanie,taka biedna i
              bezradna,zamknieta w bloku tygodniami,bo oczywiscie wszedzie sa schody...
              Blagam,pomozcie mi!!!!
              • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 13:17
                No i co adhom, dalej twierdzisz, ze to nie byla wina homeopaty/złego doboru
                lekow. Pięć lat leczył i nie zauważył, że leczenie nie przynosi efektów, a
                wręcz ta pani została narazona na postep choroby - bo pozostawiona bez
                allopatii i bez dobrej homeopatii tak naprawdę.
                Nikt nie mowi, ze zaszkodziły leki homeo. One po prostu nie pomogły, bo były
                źle dobrane. A jesli ktos nie potrafi dobrze dobrac leku przez 5 lat to nie
                jest dobrym homeopatą...nie jest chyba w ogóle homeopatą.
                • very_martini Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 14:33
                  Ahaaaa. W sumie, to oczywiste, że pogorszenie się stanu pacjenta nie jest
                  wynikiem złej kuracji. Wręcz przeciwnie - im gorzej dobrany lek, tym lepiej dla
                  pacjenta, co? Człowieku, z całym szacunkiem, co to pieprzysz... Chwała Bogu, że
                  mieszkam w tym zaścianku, bo jeśli Jankesi mają taki stosunek do terapii, że
                  latami ciągną nieskuteczne, to ja już naprawdę wolę gnić w tej paskudnej
                  Europie.
                  Nie pisz wiecej o nowotworach, żaden odpowiedzialny naturopata nie
                  powie "zostaw pan lekarzy i chodź pan do mnie". Jak jestem bardzo za medycyną
                  naturalną, tak uważam, że kolesi, którzy odwodzą pacjenta od terapii
                  farmakologicznej w przypadku nowotworu, powinno się wsadzać do więzienia. Co
                  innego stan, w którym lekarze rozkładają ręce, wtedy terapia "naturalna" nie
                  jest terapią "tylko" komplementarną.

PS. Czemu Cię nie ma na homeomedzie? Obiecałeś, że będziesz tam wpadał, a ani
                  widu, ani słychu...

16%VOL
                  22%VAT

Takie tam... Forum homeopatia
                  • jazz_b Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 14:40
                    Wy sie spieracie a ja potrzebuje pomocy.
                    Pisze wam wszystko jak na spowiedzi.
                    Co dalej?
                  • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 14:58
                    Widze ze wy w polsce macie naprawde popieprzone i to dosyc ;) Dlatego wam nie
                    pozwalaja leczyc nowotworow jak w Indii dlatego ze leczenie nowotworow to
                    najwiekszy bizness dla firm farmaceutycznych :)))hehehe
                • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 14:55
                  beba3 ;) przeczytaj dokladnie co ja napisalam :)) przeciez nie napisalam ze
                  homeopata dobrze dobral leki tylko ze 'zle' dobral leki ;)
                • adhom Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 15:06
                  Te ksiazki francuskie sa tez popieprzone gdyz na wiele problemow zauwazylem
                  podawali by antybiotyki a homeopatie tylko dodatkowo. Francuzi maja bardziej
                  podejscie jak Hahnemann nazwal "MONGREL" homeopaths!!
                  • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 21.09.04, 15:10
                    Wszyscy są popieprzeni tylko Ty jesteś najmądrzejsza. Oczywiscie.
                    To idź się wymądrzaj gdzie indziej, tak jak obiecałaś.
                    • jazz_b Re: reumatoidalne zapalenie stawow 22.09.04, 09:32
                      No tak,wy sie ostro klocicie a ja dalej nie wiem co robic!
                      Szkoda,naprawde bo bardzo licze na wasza pomoc!
                      • beba2 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 22.09.04, 09:43
                        Hej Jazz, ja już swoje zdanie wyraziłam i szczerze mówiąc, to co Ci
                        zaproponowałam byłoby tym, co poleciłabym MOJEJ mamie, gdyby zaszła taka
                        potrzeba.
                        • very_martini Re: reumatoidalne zapalenie stawow 22.09.04, 14:52
                          Ja też nie mam już nic do dodania... Spróbować z innym lekarzem, kogoś może
                          znajdziemy, na razie w innym wątku mowa o jakims panu z Kórnika

A te spory tutaj to normalka;) jakoś rzadko zakładamy wątki, zeby się spierać,
                          zawsze wychodzą w praniu...

16%VOL
                          22%VAT
                          • patchwork30 Re: reumatoidalne zapalenie stawow 22.09.04, 15:19
                            tez sie dolacze do komentarza Beby i Martini, choc sa wyczerpujace. Twoja mama
                            miala problemy ze stawami przez 13 lat. Homeopatyczne leczenie, jak twierdzi
                            lekarz mamy, jest dlugofalowe. To fakt. Do uzyskania wyraznej poprawy w chorobie
                            trwajacej 13 lat potrzeba od ok. roku do dwoch lat. Jednak juz w trakcie
                            pierwszych miesiecy odczuwa sie zlagodnienie objawow.

Jezeli choroba poglebia sie i to przez 5 lat w trakcie terapii, to znaczy, ze
                            lekarz nie ma pojecia o jej prowdzeniu. I najgorsze jest, ze w tej niewiedzy
                            doprowadzil do wykluczenia innych mozliwych terapii.

To nie homeopatia tu zawiodla, tylko homeopata. Jak chcesz walczyc o mamy
                            zdrowie, to proboj u innego homeopaty. Co by bylo w kazdym wypadku wskazane, to
                            jak najwiecej dowiedziec sie samemu na temat homeopatii, zeby moc dyskutowac z
                            lekarzem i nie dac sie mu omamic.

A starego lekarza wastrzelic na ksiezyc
                            Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka