patrim 17.04.05, 18:16 Poleccie jakis dobrz poradnik homeopatii do uzytku domowego, czy "Leki homeopatyczne" Stuebbler oraz "Homeopatia dla wszystkich" Gibson sa dobre dla poczatkujacego? Dzieki z gory. Patrycja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
very_martini Re: poradnik Gibson i Stuebbler 17.04.05, 18:21 Ja nie kojarzę ani jednego, ani drugiego:( Jeśli tylko mają dokładnie opisane objawy i podane potencje, to pewnie są spoko. Nie ma poradnika "dobrego" i "złego" pod kątem terapeutycznym. Piszą je homeopaci na podstawie swoich wieloletnich doświadczeń, tak więc każdy poradnik moze zawierać troszkę inny zestaw leków (poza tymi naj naj naj najbardziej podstawowymi), co nie oznacza, że ten zestaw jest lepszy/ gorszy od pozostałych Początkującym odradzalabym natomiast korzystanie na własną rękę z repertoriów, bo do tego trzeba trochę wprawy. Dobry poradnik będzie zdecydowanie lepszym wyborem. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
patrim Re: poradnik Gibson i Stuebbler 18.04.05, 22:48 Jaki poradnik jest na wiec "dobry" w sensie zrozumialy, ma dawki, dobre opisy objawow itp.? Odpowiedz Link
tom_j23 Re: poradnik Gibson i Stuebbler 18.04.05, 23:54 patrim napisała: > Jaki poradnik jest na wiec "dobry" w sensie zrozumialy, ma dawki, > dobre opisy objawow itp.? Ciężka sprawa - nie wiem, czy taki znajdziesz. Albo poradnik ma małą objętość i wtedy nie zawiera opisu niektórych leków i objawów albo z kolei jest zbyt opasły i studiowanie go wymaga cierpliwości i samozaparcia. Ale dam Ci kilka linków, może coś Ci przypasuje: W języku polskim Trzyczęściowy poradnik lekarza rodzinnego: tinyurl.com/aqh29 tinyurl.com/dxf8s tinyurl.com/bxqqy Ogólne zasady dawkowania i wykaz leków prostych: tinyurl.com/9hzum tinyurl.com/bkspc tinyurl.com/7e92w W języku angielskim "Prescriber" dla leków izopatycznych Sanum: tinyurl.com/92wg5 Leki proste z dawkowaniem: homoeopathynet.com/sel_disease.html I jak zwykle podstawowa strona o homeopatii: www.homeoint.org Pozdrawiam Stefan Odpowiedz Link
patrim Re: poradnik Gibson i Stuebbler 21.04.05, 15:41 Stefan - dzieki za wyczerpujaca informatywna odpowiedz, juz zabieram sie za studiowanie! Odpowiedz Link
very_martini Re: poradnik Gibson i Stuebbler 19.04.05, 10:10 Dla początkujących najlepszy jest taki jeden, któego w Polsce nie ma:) Ja kupiłam w Niemczech i jest o tyle fajny, że wyraźnie zaznacza, co się musi pojawić, a co może, żeby lek była trafiony. Dość w porządku jest poradnik Czeleja, czego by o autorze nie mówić. Prosto, jasno, przejrzyście. Tylko, niestety, jeśli pojawia się sytuacja, w której pasują Ci objawy obu leków, nie podaje hierarchii ważności objawów. Jest jeszcze taka stronka, www.abchomeopathy.com , tam jest taka juzer frendli wersja repertorium, ale średnio polecam - jak wpiszesz gorączkę, to nie wyskakuja podstawowe leki. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
patrim Re: poradnik Gibson i Stuebbler 21.04.05, 15:42 Mialam nadzieje ze jest cos po polsku, jaki to ten niemiecki poradnik? Chozid o Sommera? Wlasnie mam zamiar go kupic. Prawde mowiac preferuje niemiecki od angielskiego. jezeli juz nie ma ksiazek po polsku... Odpowiedz Link