Dodaj do ulubionych

wrazenia po urlopie w Polsce

25.04.12, 06:00
wrocili znajomi z odwiedzin w Polsce /18 lat jak wyjechali z rodzicami jako 13-14 letnie dzieci teraz byli z wlasnym synem, ktory teraz ma tyle lat ile oni wtedy. Wrazenia o naszym miescie, okropne. No moze poza paroma glowniejszymi ulicami... Obskurne kamienice, sciany wymalowane w roznosci ich syn /13 lat/ stwierdzil, ze chce wyjechac, bo jakos ponuro i bal sie gangow ulicznychsmile
Oboje stwierdzili ze w Polsce wszysscy pala i pija duzo czystej wodki... Byli tym zmeczeni, bo ciagle ich ktos zapraszal i pierwsze co to na stole stawiali butelkesmile))
Obserwuj wątek
    • justynany Re: wrazenia po urlopie w Polsce 25.04.12, 09:01
      widzisz ja tez mieszkalam w USA tylko ze przez 8 lat, rowniez pojechalam na wakacje a zostalam 8 lat!!! przez caly ten czas nie bylam w kraju i tylko moja mama do mnie przylatywala raz na rok lub dwa
      to ona namawiala mnie ciagle do powrotu i w koncu jej sie udalo...
      zaluje!!!! strasznie zaluje bo teraz droge do USA mam zamknieta (pewnie wiesz dlaczego wink ) ale staram sie wyemigrowac do GB moze tam tez bedzie dobrze bo tutaj jest STRASZNIE
      • warm_and_fuzzy_logic Re: wrazenia po urlopie w Polsce 25.04.12, 14:15
        rozwaz Kanade. Jest tu calkiem dobry program emigracyjny jak sie ma wyksztalcenie, znajomosc jezyka itp. Bardziej socjalistyczna niz USA, ale nie jest tu zle...
    • mola_84 Re: wrazenia po urlopie w Polsce 25.04.12, 10:50
      Wiesz akurat ich to bardzo dobrze rozumem, jakby wrocili to zniszczyliby zycie dzieciom, bo oni jednak sie tam odchowali a to akurat ze u nas sie duzo wodki pije to bylo , jest i bedzie. Ze wodka sie czestuje to tez od zawsze, ale jestesmy goscinnym krajem i wiele osobowosci to potwierdzilo. Jak to mawiaja co kraj to obyczaj, w niemczech sie duzo piwa pije, we wloszech i w hiszpani butelka wina do obiadu- obowiazkowo w kazdej knajpie jest doliczona, osobiscie mi tez to przeszkadza. W hiszpani jest tak ze jak sie wchodzi do knajpy, badz restauracji to chodzi sie doslownie po smieciach a im wiecej smieci na podlodze oznacza to ze lepsza jest knajpa, dlatego ze im wiecej " syfu" tym wiecej ludzi tam jada i jest dobre jedzenie. Wiec tu akurat nie porownoj wodki, bo tak jak pisze, co kraj to obyczaj. W hiszpani nikt cie w domu nie ugosci, ewentualnie wezma cie do baru a tu w Polsce?? Ugoszcza cie po uszy od obiadu po ciastko, kawe i kolacje.
    • amb25 Re: wrazenia po urlopie w Polsce 25.04.12, 11:54
      Moje wrazenia - fajnie, tylko aparat fotograiczny mi ukradli !!!
      Moje dziecko uwielbia wakacje w Polsce, i chcialby wrocic na stale do Polski. Zreszta ja tez lubie wakacje w Polsce. Jemu sie na tych wakacjach po prostu nudzilo. Gdybys znalazla dla niego cos ciekawego to wrazenia mialby zupelnie inne. A kto mu naopowiadal o gangach ulicznych???
      Tyle ile pija w Polsce - to nic w porowaniu z tym ile pija tutaj, gdzie mieszkam smile.
    • lora_c Re: wrazenia po urlopie w Polsce 25.04.12, 13:27
      Pewnie są takie miejsca w Polsce, jak w każdym innym kraju, które są mniej urodziwe i mniej bezpieczne. Ale kiedy czytam o gangach, czy obskurnych kamienicach, to myślę, że mieszkam jednak w innym kraju. W Polsce wiele się zmieniło na plus, nie tylko duże miasta wyglądają ładnie i estetycznie, wiele małych prowincjonalnych miasteczek dostało też „drugą twarz” .

I bynajmniej jestem daleka od hymnów pochwalnych, (zresztą od zawsze mam problem z tak zwanym patriotyzmem) wiele razy myślałam o emigracji i ciągle ta myśl we mnie kiełkuje, ale trudno nie zauważyć, jak wiele w Polsce przez ostatnie lata się zmieniło. Chociaż ciągle są obszary, gdzie potrzebne są duże zmiany, ale to głównie na płaszczyźnie mentalnej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka