Dodaj do ulubionych

Niezwykle ciekawe przemyślenia...

27.04.12, 11:22
Kiedy piękności przyrody, zjawiska życiowe, okoliczności rozmaite budzą w nas wrażenia, uczucia, myśli, my, pragnący to bogactwo zachować w sobie, używamy do określenia wyrazów wziętych – z rodzinnej mowy.

Polskość można tylko w Polsce pielęgnować...

Inne kraje i ich piękność można podziwiać w urlopie...

Takie osiedlanie się na stałe bez względu na opinię tubylców, prowadzi wcześniej lub później do mordobicia i wojny...

Patrz Holandia... i ich problemy z elementem napływowym...

Patrz była Jugosławia...

Patrz były Związek Radziecki...

W krajach nadbałtyckich ilość ludności rosyjskiej jest zbliżona do ludności autochtonicznej.

Za Stalina na gwałt osiedlano tam Rosjan...

I Rosjanie bronią się obecnie przed uznaniem języków autochtonicznych za języki urzędowe...

I czym to się skończy?

Orientuje się może kto?

Patrz także na zgrzyty między mniejszością polską na Litwie i ludnością autochtoniczną...

Mówią, że przed wojną w Wilnie było jeszcze tylko 2 % Litwinów...

I co? Było to normalne ??????

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 27.04.12, 15:00
      Mowi sie naurlopie.
      Reszta Twojej wypowiedzi to belkot.
      Siegajac dalej to znam dzieci emigracji wojennej , urodzone poza PL , nigdy nie bedacych na urlopie w Oj i mowiacych po polsku pieknie i bez akcentu ze znajomoscia literatury i historii PL znakomitej.
      Takoz dzieci emigracji lat osiemdziesiatych , czyli moje i moich przyjaciol.
      Moje dzeici czytaja polska literature typu DziadyyPan Tadeusz, Witkacy , kryminaly Joe Alexatongue_outPPP
      Znaja podstawowe daty z historii PL , polska muzyke , sytuacje polityczna.
      Znasz date uoidzin Mickiewicza tak ad hoc , bez spiawdzania ? Moja corka owszem bo jak dostalam PIN w nowej komorce i zastanawialma sie jak zapamietac wyskoczyla z tym Mickiewiczem bo wlasnie ta liczba jest PIN-em mojej komorki.
      Ogladamy polskie filmy , sluchamy radiotok FM.
      Zarazem dzieci nie sa wyizolowane bo tak samo dokladnie znaja jezyki i rzeczywistosc skandynawska i niemeicka.
      To co piszesz w dobie otwartych granic , globalizacji , prgramu ERASMUS, latwosci poruszania sie po swiecie to glupota.
      Polscy studenci sa w DE czy Francji , dzieci polskich emigrantow w PL.
      Co do panstw baltyckich dokladnie wiem jak tam jest i nie jest to takie proste jak myslisz.
      Pozdrawiam.
      Ula

• jan.kran Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 27.04.12, 15:03
        A jak chodzi o mowe to ja dokladnie tak samo jak po polsku moge oddac wszystkie uczucia , niuanse, przezycia po niemiecku a prawie tak samo dokladnie po francusku i norwesku.
        • pierwszy-donosiciel Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 27.04.12, 18:58
          jan.kran napisała:

> A jak chodzi o mowe to ja dokladnie tak samo jak po polsku moge oddac wszystki
          > e uczucia , niuanse, przezycia po niemiecku a prawie tak samo dokladnie po fra
          > ncusku i norwesku.
          =========================================
          Moje szczere gratulacje...

Wiadomo, że niektóre etnie są bardziej uzdolnione, niektóre mniej.

Niejaki pan Thilo Sarrazin, były członek zarządu niemieckiego banku emisyjnego i członek SPD (Socjaldemokraci), napisał ciekawą książkę:

>>Deutschland Schafft Sich Ab<< (Niemcy demontują się same).

W tej książce zwraca uwagę w jednym akapicie na ten niezaprzeczalny fakt. (Różne IQ w poszczególnych etniach)

I od tego czasu stał się antysemitą nr. 1 w Niemczech. Złamał tabu! O takich różnicach w Niemczech się nie mówi! Koniec! Kropka...

Gratuluję Tobie, że żyjesz w okresie, w którym możesz wybierać kraj w którym Twoje dzieci mogą studiować.

Zapewne znasz także Pana H. Brodera, piszącego dla różnych niemieckich mediów.
          W swoich wspomnieniach napisał, że jego rodzice zdecydowali się w 50 latach opuścić Polskę i osiedlić się w Niemczech. Po wydarzeniach historycznych przed 1945 trudno zrozumieć jakąś logikę w tej decyzji. Broder pisze, że jego rodzice sprzedali ostatnie srebro, aby dla niego opłacić korepetycje z języka niemieckiego. Broder miał wtedy 7 lat. Obecnie posiada dwa paszporty, niemiecki i izraelski. Czasami bywa w Izraelu, ale większość czasu spędza w Niemczech.

Czasami zaglądam na Twoje Forum o multijęzykowych rodzinach i całkowicie popieram Twoją pracę.

Ot, co...
        • jasio1231 Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 26.08.12, 09:36
          > A jak chodzi o mowe to ja dokladnie tak samo jak po polsku moge oddac wszystki
          > e uczucia , niuanse, przezycia po niemiecku a prawie tak samo dokladnie po fra
          > ncusku i norwesku.

Dream on.
      • blueelvic No coz, nie kazdy esteta z urodzenia ... 27.04.12, 23:41
        Co innego dobre wychowanie i wyrozumialos, ktora niczym usmiechniete sloneczko zrozumiec potrafi kazdego.

Pani post jest po prostu niegrzeczny i w tym miejscu chcialoby sie powiedziec: W cudzym oku zdzblo, a w swoim belki nie widzi. To nie tak prosze Pani.

Wracam jednak do meritum.

Mam wrazenie, ze Pani niewiele wie o osobowosci czlowieka ... Tesknota, nostalgia, ktora zahacza o psychologie, filozofie czy tez kulture i sztuke .... Pani sprowadza po prostu do glupoty. Zal mi Pani.
        • pierwszy-donosiciel Re: No coz, nie kazdy esteta z urodzenia ... 29.04.12, 16:12
          blueelvic napisał:

Mam wrazenie, ze Pani niewiele wie o osobowosci czlowieka ... Tesknota, nostal
          > gia, ktora zahacza o psychologie, filozofie czy tez kulture i sztuke .... P
          > ani sprowadza po prostu do glupoty. Zal mi Pani.
          ===============================================

Bardzo dziękuję za relatywne naświetlenie sprawy emigracji zarobkowej.

Należy tu jasno powiedzieć, co jest dobre dla pracodawców, nie musi być jednocześnie dobre dla pracobiorców.

Mainstream media na gwałt promują wolność przemieszczania siły roboczej.

Oczywiście to dobra rzecz dla badylarzy w Holandii, gdy mają większy rezerwuar taniej siły roboczej.

Dla holenderskiego pracobiorcy jest to tylko walka o zaniżenie płac przez zagranicznych konkurentów. Zbawienne skutki, patrz codzienna prasa... (Mordobicie, mord)

Inny temat:

Opieka dla starszych Niemców odbywa się kosztem polskich rodzin i polskich dzieci.
          To głównie Polki są zmuszone 3 miesiące pracować dla zamożnych Niemców, a ich rodziny , szczególnie dzieci na kilka miesięcy nie mają matek... Jeden miesiąc „urlopu” u rodziny w Polsce i vice versa …

Ot, co...
      • lepian4 Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 24.07.12, 11:09
        Niestety do dnia dzisiejszego Asiek nie udzieli ci odpowiedzi na pytanie dotyczace urodzin Adama Mickiewicza Tego to nawet sam diabel nie wie, kiedy on sie urodzil. Wiadomo jedynie, ze wymyslil sobie ta bohaterska wedrowke ciezarnej matki, ktora po.pierdzielala podczas zawieji snieznej w olbrzymich zaspach. Wyszlo mu, ze urodzil na Boze Narodzenie. Dlatego otrzymal tez to piekne imie Adam.
        Takimi historyjkami zabawial towarzystwo, ktore uradowane jego romantyczna dusza nie pytalo sie juz, dlaczego pobil bestialsko zone?

Jesli interesuja cie takie historie, to nadmienie, za ja urodzilem sie 5 minut przed wschodem slonca.
      • jasio1231 Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 26.08.12, 09:35
        > Siegajac dalej to znam dzieci emigracji wojennej , urodzone poza PL , nigdy nie
        > bedacych na urlopie w Oj i mowiacych po polsku pieknie i bez akcentu ze znajom
        > oscia literatury i historii PL znakomitej.

Masz pewnie klopoty ze sluchem. Ja nie widzialem dziecka urodzonego na emigracji, ktore nie mialoby przynajmniej slabiutkiego obcego akcentu, kiedy mowia po Polsku. Po Polsku mowia tez glownie przy rodzicach. Kiedy juz odbieraja telefon domowy, zaczynaja rozmowe w jezyku lokalnym. Jezyk polski jest dla nich jezykiem obcym.I taka jest rzeczywistosc
    • ratpole Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 28.04.12, 02:12
      pierwszy-donosiciel napisała:

> Polskość można tylko w Polsce pielęgnować...

Poniekad prawda, ale czy przecietny mieszkaniec Polski na codzien zdaje sobie sprawe z tego co robi i co jakis czas przypomina sobie "ach, jak ja pieknie pielegnuje ta polskosc"?
      I co to jest ta polskosc? Wiekszosc polskiej tradycji, lacznie z dominujaca religia przejeto od obcych. Co konkretnie, unikalnie polskiego, z takim poswieceniem pielegnujecie Polacy (poza jezykiem)?
      Nawet typowo polskie chamstwo i ponure geby nie sa czysto polskiego pochodzenia smile)
      Z kolei "pielegnowanie polskosci" kiedy sie od niej ucieklo jest conajmniej hipokryzja, a na pewno samooszukiwaniem sie smile)
      • kaludyna Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 28.04.12, 02:47
        > Z kolei "pielegnowanie polskosci" kiedy sie od niej ucieklo jest conajmniej hip
        > okryzja, a na pewno samooszukiwaniem sie smile)

nie wszyscy uciekli - wielu tak sie po prostu ulozylo zycie i tyle.
        • serce-w-rozterce Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 28.04.12, 06:26
          a ludzie w Polsce? czy pielegnuja polskosc?
          przeciez na kazdym kroku slychac angielskie slowka, napisy, nazwy... zangielszczone imiona,
          nie mowiac o kopiowaniu halloween, valentines day...
          to wlasnie my, zyjacy na obczyznie, pielegnujemy polskosc, rozmawiamy w swoim gronie po polsku, staramy sie mowic poprawnie, zachowujac tradycje...
      • pierwszy-donosiciel Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 28.04.12, 09:11
        ratpole napisał:

> Z kolei "pielegnowanie polskosci" kiedy sie od niej ucieklo jest conajmniej hip

===========================================
        >
        Najlepiej to było pod zaborami.

Każdy wiedział, kto jest złoczyńcą...

Dzisiaj to zdania są podzielone...

Ot, co...
      • pierwszy-donosiciel Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 28.04.12, 09:22
        ratpole napisał:

Z kolei "pielegnowanie polskosci" kiedy sie od niej ucieklo jest conajmniej hip
        ==================================

Święta prawda...

Ot, co...
        • ratpole Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 28.04.12, 14:52

> Święta prawda...

A jakze, spiewalo sie...... ale we wlasciwym miejscu i czasie.
          Teraz sie nie ma co wyglupiac. Teraz sie spiewa "God, save the queen" hehe
          • pierwszy-donosiciel Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 28.04.12, 15:12
            ratpole napisał:

> pierwszy-donosiciel napisała:
            >
            > > Święta prawda...
            >
            > A jakze, spiewalo sie...... ale we wlasciwym miejscu i czasie.
            > Teraz sie nie ma co wyglupiac. Teraz sie spiewa "God, save the queen" hehe
            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~>
            Dalsze błogosławieństwa wędrówki ludów.

Ot, co...
    • zbyfauch Tym, którzy po raz pierwszy 28.04.12, 19:30
      zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z poczuciem misji.
      Zrobicie z tym oczywiście, co uznacie za stosowne.
      Uważam, że winien byłem Wam informacji.
      • ratpole Re: Tym, którzy po raz pierwszy 28.04.12, 20:06
        zbyfauch napisał:

> zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowski
        > m bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z poczuciem misji.
        > Zrobicie z tym oczywiście, co uznacie za stosowne.

Dzieki za zezwolenie.
        Po takim opisie mysle, ze autor watku zasluguje na moja sympatie hehe

> Uważam, że winien byłem Wam informacji.

Najpierw oddaj pieniadze, ktore jestes winien hehe
        • zbyfauch Re: Tym, którzy po raz pierwszy 28.04.12, 20:24
          ratpole napisał: (...)

Cóż, szczuropolaku, pozostaje mi tylko pożegnać się staropolskim "spierdalaj".
          • powracajac-a Re: Tym, którzy po raz pierwszy 28.04.12, 21:54
            prosze, zachowajcie poziom kultury chocby dla bardziej wrazliwych czytelnikow i uczestnikow forum i chocby ze wzgledu na nich nie stosujcie pewnego rodzaju slownictwa!!!!!
            • zbyfauch Re: Tym, którzy po raz pierwszy 28.04.12, 22:02
              powracajac-a napisała:
              > prosze, zachowajcie poziom kultury chocby dla bardziej wrazliwych czytelnikow i
              > uczestnikow forum i chocby ze wzgledu na nich nie stosujcie pewnego rodzaju sl
              > ownictwa!!!!!

Jeśli do mnie zaadresowałaś tę ognistą odezwę, bądź spokojna, dzieweczko. Wątpię, żebym się w Twoim ogródku po raz kolejny wyprodukował. Dobranoc.
              • pierwszy-donosiciel Re: Tym, którzy po raz pierwszy 12.05.12, 11:09
                zbyfauch napisał:

> powracajac-a napisała:
                > > prosze, zachowajcie poziom kultury chocby dla bardziej wrazliwych czyteln
                > ikow i
                > > uczestnikow forum i chocby ze wzgledu na nich nie stosujcie pewnego rodza
                > ju sl
                > > ownictwa!!!!!
                >
                > Jeśli do mnie zaadresowałaś tę ognistą odezwę, bądź spokojna, dzieweczko. Wątpi
                > ę, żebym się w Twoim ogródku po raz kolejny wyprodukował. Dobranoc.
                -------------------------------------------------------------------->

Dobranoc!

Tym Państwu nie wolno przypominać o netykiecie!

Blasfemia!

Ot, co...

Wyświechtane wyzwiska, co dalej wielce szanowny Panie Zbyfauchu i spółka?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                - Debata publiczna, w której (pada) słowo zdrada, hańba, zbrodnia, hitlerowiec, Mussolini etc. powoduje, że te epitety się zużywają i powstaje pytanie: jeżeli, niestety, można zwyzywać konkurenta politycznego od najgorszych i robi się to systematycznie od wielu miesięcy, to to powszednieje i co będzie następne, jakiego typu narzędzi ci najbardziej radykalni politycy będą chcieli użyć, żeby zrobić wrażenie? - pytał Tusk. Jak zauważył, "dzisiaj dowiedzieliśmy się, że według niektórych polityków w sali sejmowej siedzą "hitleropodobni" i "mussolinopodobni".
            • pierwszy-donosiciel Re: Tym, którzy po raz pierwszy 29.04.12, 08:06
              powracajac-a napisała:

> prosze, zachowajcie poziom kultury chocby dla bardziej wrazliwych czytelnikow i
              > uczestnikow forum i chocby ze wzgledu na nich nie stosujcie pewnego rodzaju sl
              > ownictwa!!!!!
              --------------------------------------------------------------->

Serdeczne podziękowania dla Powracającej za uwagę konieczności przestrzegania Regulaminu
              Netykiety.

Panowie pokroju zbyfacha uważają, że za pomocą takiego słownictwa muszą walczyć z "faszystami, brunatnymi gnidami, antysemitami, rasistami"

Powyższa nomenklatura nie pochodzi ode mnie, dlatego wstawiłem w cudzysłów.
              Pan zbyfach i kilku jego pomocników odwiedzają poszczególne fora i sprawdzają, czy są politycznie poprawne.

"Polityczną Poprawność" określają według własnych reguł.

Ot, co...
          • ratpole Re: Tym, którzy po raz pierwszy 28.04.12, 22:05
            zbyfauch napisał:

> Cóż, szczuropolaku, pozostaje mi tylko pożegnać się staropolskim "spierdalaj".

Sehr gut. Nie znosze antyfaszystow
            • fan.club Świat jest pełen bardzo prawych lewaków, conie? 29.04.12, 09:37
              Aż dziwi, że takiemu krocza nie rozerwie...
          • jasio1231 Re: Tym, którzy po raz pierwszy 26.08.12, 10:03
            > ratpole napisał: (...)
            >
            > ................................ pozostaje mi tylko pożegnać się staropolskim "spierdalaj".
            >

He he he. Przypomniala mi sie pewna rozmowa na granicy z pracownikiem "Immigration" jednego z mocarstw na tej planecie zwanej Ziemia.

Po krotkiej rozmowie w obcym jezyku dotyczacej celu mojej podrozy itp formalnosci pozegnal mnie on polskim "do widzenia panu", mimo ze poslugiwalem sie paszportem innego kraju. I tu sie rozpoczela nasza przyjazna konwersacja, ktora w tlumaczeniu wygladala tak: O pan jest Polakiem? Nie - padla odpowiedz. To gdzie nauczyl sie pan po polsku? A w czasie kursow przed rozpoczeciem tu pracy. I pana uczyli polskiego jezyka? Niezupelnie, uczyli nas roznych "greetings" (czyli pozdrowien). Czy moglby pan dac mi przyklad takiego pozdrowienia? Na przyklad "spierdalaj" - odpowiedzial. Wymowil to z takim dziwnym akcentem, ze wybuchnalem smiechem. Jak to pewne slowa charakterystyczne dla brukowego jezyka polskiego staja sie popularne na swiecie ze nawet ucza je pracownikow granicznych na kursach..
      • pierwszy-donosiciel Re: Tym, którzy po raz pierwszy 29.04.12, 16:39
        zbyfauch napisał:

> zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowski
        =================================================

To nie jest forum do walki z rasizmem i hitleryzmem. ( W sąsiedztwie jest ich w nadmiarze...)

To jest forum o tragicznych skutkach emigracji zarobkowej.

A jeżeli koniecznie o Twoich "Szatanach", to może jakieś sprawdzalne linki jako dowody?

Bóg Ci zapłać dobry i prawy Człowieku...

Tak trzymaj!

Ot, co...
      • pierwszy-donosiciel Re: Tym, którzy po raz pierwszy 30.04.12, 08:25
        zbyfauch napisał:

==========================================

Poloneza czas zacząć...

Ot, co...
      • pierwszy-donosiciel Re: Tym, którzy po raz pierwszy 30.04.12, 08:39
        zbyfauch napisał:

========================================================

Mickiewicza da się i po >>neohitlerowsku<< czytać...

Ot, co...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Auf einem Hügel erhob sich mitten in solchem Land,
        Von Birkengehölz umgeben, an eines Bächlein Rand,
        Ein Herrenhaus, - von Holz, der Unterstock von Stein;
        Es leuchten von Ferne die Wände weiß und rein,
        Das Weiß vom dunklen Grün der Pappeln noch gehoben,
        Die ihm zum Schutze dienen vor des Herbstwinds Toben;
        Ein wohnlich saub'res Haus, wenn auch von mäßiger Größe,
        Hat eine große Scheuer, und drei Getreidestöße
        Liegen noch neben ihr – die fasste der Söller nicht mehr.
        Man sieht wohl, reichgesegnet ist das Land umher.
        Der Garben Zahl auch, die weit und breit auf dem Gelänge,
        Wie Sterne, dicht erglänzen, und auch der Pflüge Menge,
        Die sich schon zeitig auf dem mächtigen Brachfeld zeigen,
        Dem schwarzscholligen, (sicher derselben Herrschaft eigen
        Und wohl bestellt, es sieht wie Gartenbeete aus -)
        Das alles zeigt, dass Fülle und Ordnung herrscht im Haus;
        Das Tor ist weit geöffnet und sagt dem Wand'rer an,
        Dass freundlichen Empfang der Gast gewärtigen kann.
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Rasistowski Bydlak i neohitlerowska szmata w dodatku z poczuciem misji"

Uważa, że to jest bardzo piękne...

Ot, co...
      • pierwszy-donosiciel Re: Tym, którzy po raz pierwszy 30.04.12, 08:59
        zbyfauch napisał:

===========================================

Matko Polko!

Ojcze Polaku!

Błogosławieni jesteście, że czytacie swoim dzieciom poniższe przepiękne słowa:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Śród takich pól przed laty, nad brzegiem ruczaju,
        Na pagórku niewielkim, we brzozowym gaju,
        Stał dwór szlachecki, z drewna, lecz podmurowany;
        Świeciły z daleka pobielane ściany, [...].
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mamo kochana!

Tato kochany!

A dlaczego my nie żyjemy w tym pięknym kraju?

Kto nas od tego wstrzymuje?

Wredne Prusy?

Wredne Austriacy?

Czy wredne Ruskie?

Ot, co..
      • pierwszy-donosiciel Re: Tym, którzy po raz pierwszy 30.04.12, 09:23
        zbyfauch napisał:

Pierwszy Donosiciel jest bardzo smutny z powodu powyższych słów.

Pierwszy Donosiciel długo się zastanawiał, dlaczego Pan Zbyfauch doszedł do takiej szokującej konkluzji?

Może dlatego, że Pierwszy Donosiciel odważył się wkleić taki link?

Ot, co...
      • chief-denunciator Re: Tym, którzy po raz pierwszy 19.06.12, 09:15
        zbyfauch napisał:

=====================================================

Wszystcy lubią Polskę z wyjątkiem Polaków...

Polacy wolą żyć z rasistowskimi bydlakami, neohitlerowskimi szmatami, w dodatku z poczuciem misji...

Ot, co...
      • chief-denunciator Re: Tym, którzy po raz pierwszy 20.06.12, 11:11
        zbyfauch napisał:

===============================================

Kolega Zbyfauch woli jeszcze chwileczkę między wrednymi Niemcami pomieszkać...

Gdy się sytuacja w kraju odrobinę polepszy, to wróci... On ma taki wysublimowany gust i nie jest wstanie znieść takich smutnych widoków...

Ot, co...
      • chief-denunciator Święty Moralista z Bożej Łaski Q.M! 20.07.12, 07:00
        zbyfauch napisał:

===================================================

A tu rzeczywisty świat moralny autora powyższej wypowiedzi...

Nic ująć, nic dodać... Święty Moralista z Bożej Łaski Q.M!

Ot, co...

>> los palestyńskich czy izraelskich dzieci jest mi stosunkowo obojętny.<<
      • chief-denunciator Re: Tym, którzy po raz pierwszy 17.04.13, 11:37
        zbyfauch napisał:

====================================

A tu nasz ukochany Zbyfauch osobiście ...

https://www.whyileftsweden.com/wp-content/uploads/2012/04/bodysnatchers.jpg

zbyfauch napisał:

Tym, którzy po raz pierwszy

Ot, co...
        • the-great-inuk Tym, którzy po raz pierwszy/Europa, 21 wiek ! Qwa 28.08.14, 09:54
          Skutki panicznego strachu być podejrzanym o rasizm...

Europa, 21 wiek ! Qwa Mać!

> zbyfauch napisał:
          >
          > > zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z poczuciem misji.
          > > Zrobicie z tym oczywiście, co uznacie za stosowne.
          > > Uważam, że winien byłem Wam informacji.
        • the-great-inuk Tym, którzy po raz pierwszy 26.02.16, 20:37
          chief-denunciator napisała:
          > ====================================
          >
          > A tu nasz ukochany Zbyfauch osobiście napisał...

Tym, którzy po raz pierwszy zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z poczuciem misji.
          >
          > https://www.whyileftsweden.com/wp-content/uploads/2012/04/bodysnatchers.jpg

> zbyfauch napisał:
          >
          Tym, którzy po raz pierwszy zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z poczuciem misji.
          • the-great-inuk Re: Tym, którzy po raz pierwszy 12.06.16, 19:51
            the-great-inuk napisała:

> chief-denunciator napisała:
            > > ====================================
            > >
            > > A tu nasz ukochany Zbyfauch osobiście napisał...
            >
            > Tym, którzy po raz pierwszy zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powie
            > dzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z po
            > czuciem misji.
            > >
            > > https://www.whyileftsweden.com/wp-content/uploads/2012/04/bodysnatchers.jpg
            >
            > > zbyfauch napisał:
            > >
            > Tym, którzy po raz pierwszy zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powie
            > dzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z po
            > czuciem misji.
            >
      • the-great-inuk Re: Tym, którzy po raz pierwszy 23.09.15, 10:23
        zbyfauch napisał:
        > zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z poczuciem misji.
        ==========================================
        GW pisze:
        Pod naszymi tekstami o uchodźcach pojawiała się zatrważająca liczba komentarzy, które nawoływały do przestępstw, zawierały treści rasistowskie i ksenofobiczne. Nie chcemy ich pokazywać. Nie godzimy się na naruszanie godności innych ludzi na naszym forum. Dlatego zdecydowaliśmy, że wyłączymy możliwość komentowania pod naszymi tekstami o uchodźcach. Będziemy też zgłaszać do prokuratury przypadki nawoływania do nienawiści na tle rasowym i religijnym.
        ============================================

Co na to Herr Zbyfauch? Dlaczego siedzi u Niemców?
        Dlaczego nie poucza Rodaków właściwego zachowania?
        W Polsce!
        Ot, co... ©
      • the-great-inuk Re: Tym, którzy po raz pierwszy 02.10.17, 13:44
        zbyfauch napisał:

zetknęli się z autorem wątku chciałbym tylko powiedzieć, że jest on rasistowskim bydlakiem, neohitlerowską szmatą, w dodatku z poczuciem misji.
        ========================================

Donosił tu już kto, że Wielki Inuk jest także i również zatwardziałym i fanatycznym zwolennikiem Trumpa Donalda?

Jeśli nie, to teraz wiecie i nie macie żadnej wymówki: "Myśmy tego nie wiedzieli"

Dlaczego Wielkiego Inuka jeszcze nie aresztowano?

Kto zorganizuje petycję w powyższej pilnej sprawie?

Do Generalnego Prokuratora?

Uzasadnienie?

Bo suweren tak chce!
        Zero dyskusji!
    • pierwszy-donosiciel Mainstream tak to ciemnemu ludowi tłumaczy... 30.04.12, 10:02
      Tyczy się także Niemiaszków w Szwajcarii Pojedynczy Niemiec, jako turysta jest w Szwajcarii mile widziany.

Ale Niemców zabierającym Szwajcarom miejsca pracy także Szwajcarzy nie lubią...

> Inne kraje i ich piękność można podziwiać na urlopie...
      >
      > Takie osiedlanie się na stałe bez względu na opinię tubylców, prowadzi wcześniej lub później do mordobicia i wojny...

A DER SPIEGEL płaczliwie komentuje:

"Ależ to jest przecie korzystne dla szwajcarskiej ekonomii..."

Tak! Tak! Znamy taką gadkę! Pierdolenie kotka za pomocą młotka!

Mainstream tak to ciemnemu ludowi tłumaczy...

Ot, co...
    • jureek Re: Niezwykle ciekawe przemyślenia... 30.04.12, 10:54
      Jesteś kompletnie niewiarygodny z takimi tekstami. Przecież sam jesteś emigrantem - dlaczego Ty sam nie wracasz do kraju, tylko wzywasz innych do powrotu?
      Jura
      • pierwszy-donosiciel Zaświadczenie Przepędzonego... 30.04.12, 11:35
        jureek napisał:

> Jesteś kompletnie niewiarygodny z takimi tekstami. Przecież sam jesteś emigrant
        > em - dlaczego Ty sam nie wracasz do kraju, tylko wzywasz innych do powrotu?
        > Jura
        =======================================================

Cierpisz na zakłócenia pamięci?

Przecie ten temat ześwa już wałkowali dłuższy czas...

I nasz Januszek także tobie łopatologicznie wyjaśniał:

Pierwszy Donosiciel ma Zaświadczenie Przepędzonego...

Pierwszy Donosiciel obramował sobie to Zaświadczenie w złotej ramce i powiesił sobie w salonie...

Każdy je podziwia...

Ot, co...

PS

I tutejsze forum jest otwartym forum. Także Święte Krowy mają tu prawo głosu...
        Po Januszku objąłeś także mandat dla Zbyfaucha?
        On jest taki nieśmiały i wymaga pomocy i wstawiennictwa Pana Mecenasa?
        Jego niezwykle kulturalna argumentacja Cię nie razi?
        Zdążyłeś się przyzwyczaić od Twego klienta Januszka?
        • jureek Re: Zaświadczenie Przepędzonego... 30.04.12, 11:41

> Cierpisz na zakłócenia pamięci?
          >
          > Przecie ten temat ześwa już wałkowali dłuższy czas...
          >
          > I nasz Januszek także tobie łopatologicznie wyjaśniał:
          >
          > Pierwszy Donosiciel ma Zaświadczenie Przepędzonego...

A co to ma do rzeczy? Z powodu tego zaświadczenia nie możesz wrócić?
          Jesteś po prostu hipokrytą - sam jesteś emigrantem, który innym stara się jak może emigrację obrzydzić. Jak ta baba pchająca się do przepełnionego autobusu, która gdy już znalazła się w środku domaga się, aby kolejnych już nie wpuszczać, bo jej ciasno będzie.
          Jura
          • pierwszy-donosiciel Re: Zaświadczenie Przepędzonego... 30.04.12, 12:24
            Pan Mecenas napisał:

Jesteś po prostu hipokrytą - sam jesteś emigrantem, który innym stara się jak m
            > oże emigrację obrzydzić. Jak ta baba pchająca się do przepełnionego autobusu, k
            > tóra gdy już znalazła się w środku domaga się, aby kolejnych już nie wpuszczać,
            > bo jej ciasno będzie
            .

Nu, dobra...

Na niniejszym forum może jeszcze nikt tego "argumentu" nie słyszał, ale na innych to, to już XXXL razy używałeś...

A co to ta "baba" w busie nie ma racji?

A co jak w busie resory i ośki się połamią?

W Holandii się struktura społeczna łamie...

Z dawnych pociesznych owieczek wyrosły aligatory...

Ot, co...
    • pierwszy-donosiciel Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 13:21
      dlaczego Geert Wilders taki samotny jest...

Sam sobie winien ...

Idź zawsze w tłumie Mainstreamu, a nie będziesz samotny...

Proste!

Nieprawdaż?

Ot, co...
      • jureek Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 13:32
        Przyznaj się, donosicielu. Kupiłeś w Polsce jakąś fabryczkę za marne grosze i liczyłeś na to, że ludzie będą u Ciebie zapieprzać za parę groszy na godzinę. A tu guzik z tego, bo ludzie potrafią myśleć i zamiast harować u Ciebie za grosze, korzystają z otwartych granic i nie masz kogo wyzyskiwać. Dlatego chciałbyś zamknąć granicę, żeby ludzie nie mieli wyboru i musieli u Ciebie zasuwać.
        Jura
        • pierwszy-donosiciel Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 13:41
          jureek napisał:

> Przyznaj się, donosicielu. Kupiłeś w Polsce jakąś fabryczkę za marne grosze i l
          > iczyłeś na to, że ludzie będą u Ciebie zapieprzać za parę groszy na godzinę. A
          > tu guzik z tego, bo ludzie potrafią myśleć i zamiast harować u Ciebie za grosze
          > , korzystają z otwartych granic i nie masz kogo wyzyskiwać. Dlatego chciałbyś z
          > amknąć granicę, żeby ludzie nie mieli wyboru i musieli u Ciebie zasuwać.
          > Jura
          PD nie ma grosz talentu aby innych ludzi wykorzystywać...

Całkowity brak żyłki przedsiębiorczej... (odpowiedniego genu)

Ot, co...
          • jureek Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 13:56

> PD nie ma grosz talentu aby innych ludzi wykorzystywać...
            >
            > Całkowity brak żyłki przedsiębiorczej... (odpowiedniego genu)

Ale zdajesz sobie sprawę, że nawołując do zamknięcia granic dla pracowników przy jednoczesnym wolnym przepływie inwestycji sprzyjasz wykorzystywaniu miejscowej siły roboczej. Może te wszystkie montownie Samsunga, LG i innych koreańskich firm, które zainwestowały w Polsce licząc na to, że będą miały pracowników za 5 złotych na godzinę, płacą Ci za takie pisanie?
            Jura
            • pierwszy-donosiciel Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 14:26
              jureek napisał:

>
              > Ale zdajesz sobie sprawę, że nawołując do zamknięcia granic dla pracowników prz
              > y jednoczesnym wolnym przepływie inwestycji sprzyjasz wykorzystywaniu miejscowe
              > j siły roboczej. Może te wszystkie montownie Samsunga, LG i innych koreańskich
              > firm, które zainwestowały w Polsce licząc na to, że będą miały pracowników za 5
              > złotych na godzinę, płacą Ci za takie pisanie?
              ---------------------------------------------------------------------
              • jureek Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 14:30

> Ale rozwiązanie tego problemu to nie ucieczka do innego kraju...

Ucieczka? A co to za terminologia?
                Widać, że blisko Ci mentalnie do tych towarzyszy, którzy taką terminologią operowali:
                en.wikipedia.org/wiki/Republikflucht
                • pierwszy-donosiciel Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 14:48
                  jureek napisał:

> pierwszy-donosiciel napisała:
                  >
                  > > Ale rozwiązanie tego problemu to nie ucieczka do innego kraju...
                  >
                  > Ucieczka? A co to za terminologia?
                  > Widać, że blisko Ci mentalnie do tych towarzyszy, którzy taką terminologią oper
                  > owali:
                  > en.wikipedia.org/wiki/Republikflucht

Aby było całkowicie sprawiedliwie należałoby otworzyć wszystkie zewnętrzne granice UE!

USA/Mexyku także...

I myślisz, że na twoją posadę nie znalazłoby by się XXXL setek bardziej wykwalifikowanych ludzi?

Ot, co...

Po tygodniu bezrobocia sam byś poszedł na barykady..

Albo z komunistami albo z faszystami... Kto by Ci więcej obiecał. Więcej drutów kolczastych na granicach....
                  • pierwszy-donosiciel Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 14:59
                    Tylko dzięki >>rasistowskim<< hiszpańskim WOP-istom masz jeszcze pracę...

Ot, co...

Was ist nun der Hintergrund der Auseinandersetzung? Die Marokkaner sagen, die spanischen Grenzer verhielten sich „rassistisch“ und hätten nicht nur Marokkaner, sondern auch schwarzafrikanische Migranten schlecht behandelt.

Specjalny zakąsek dla Zbyfaucha...
                    • jureek Re: Mainstream tłumaczy ciemnemu ludowi ... 30.04.12, 16:50

> [url=http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/spanien-und-marokko-nadelstiche
                      > -gegen-melilla-1573330.html]Tylko dzięki >>rasistowskim<< hiszp
                      > ańskim WOP-istom masz jeszcze pracę...

Nie potrzebuję drutów kolczastych, bo pracę mam dzięki temu, co potrafię. Była przecież w Niemczech tzw. zielona karta dla informatyków, ale jakoś indyjscy informatycy nie zajęli mojego miejsca. Nie sądź wszystkich po sobie, sieroto po komunie, która tylko donosić potrafi.
                      Jura

• pierwszy-donosiciel zielona karta dla informatyków... 01.05.12, 09:37
                        jureek napisał:

Była przecież w Niemczech tzw. zielona karta dla informatyków...

=======================================================

Wiele polepszono.

Karta ma obecnie kolor niebieski...

I zarobki obniżono...

Ale tylko dla zawodów, dla dla których w XXXL mil. UE nie ma wystarczającej liczby odpowiednich ekspertów...

Ot, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka