sapl
09.03.15, 14:28
Moim zdaniem inwestycja polegająca na budowie oczyszczalni w Józefowie została źle przygotowana pod względem rozpoznania rynku i urealnienia kosztów inwestycji. Taką tezę zdają się potwierdzać dwa fakty:
1) Koszt samych robót budowlanych z materiałem w złożone ofercie z najniższą ceną przewyższył sporo planowane koszty całej inwestycji polegającej na: budowie oczyszczalni +drogi/kanalizacji + zakupie samochodu do obsługi sieci kanalizacyjnej. Koszt całe inwestycji wynieść miał 21,2 mln zł, z czego: 19,5 mln zł (to miał być koszt budowy oczyszczalni) + 850 tys. zł (bud. drogi/kanalizacji) + 850 tys. zł (samochód). Najniższa oferta złożona w przetargu na same roboty budowalne i materiał w budowie oczyszczalni + dróg/kanalizacji wyniósł: 28 216 680, 34 zł netto. Co prawda urzędnicy dopisali kilka pozycji do zamówienia pierwotnego, czyli m.in. budowę kanalizacji w kilku ulicach, czy zagospodarowanie terenu wokół oczyszczalni. Utrudnia to oszacowanie kosztu samej budowy oczyszczalni (jozefow.bip.eur.pl/public/?id=137496). Moim zdaniem nie powinno się wrzucać do jednego worka prawie wszystkich inwestycji na kolejne lata, a przeprowadzać postępowania etapami, oddzielnie.
2) Koszt zakupu samochodu do obsługi sieci kanalizacyjnej przewyższył ponad dwukrotnie planowaną kwotę na ten cel. Planowano wydać 861 tys. zł brutto ( choć wcześnie miało to być 850 tys. zł - tak była na ulotce rozdawanej w trakcie konsultacji społecznych), a najniższa oferta wyniosła: 2 214 000 zł. Przez to przetarg unieważniono: jozefow.bip.eur.pl/public/get_file_contents.php?id=320357
Chciałbym na koniec podkreślić, że nie jestem przeciwnikiem budowy oczyszczalni ścieków w Józefowie w miejscu gdzie ma ona powstać. Wręcz przeciwnie jestem jej gorącym zwolennikiem. Popieram posunięcia władz naszego miasta w pełni jeżeli chodzi o pomysł budowy takiej instalacji w naszym mieście. Tylko przeraża mnie ten zamęt wokół przetargów i taka nieporadność względem cen rynkowych kolejnych części składowych inwestycji. Może w końcu władzom naszego miasta uda się te problemy przezwyciężyć. Mam taką nadzieję i kibicuje dalej.