Dodaj do ulubionych

Patron się już nie podoba

14.04.16, 17:36
Wiedzieliście o tych planach?
www.facebook.com/niedlazmianyimieniasp1jozefow/
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 14.04.16, 18:40
      Aż się dziwię, że zabrakło kandydatury Kaczyńskiego Lecha, ale spodziewam się, że ratusz miał zamiar dodać kandydata w ostatniej chwili a wygrana miała nastąpić "rzutem na taśmę... "
    • xymena Re: Patron się już nie podoba 14.04.16, 20:29
      W Wyborczej znów o nas piszą. Jak nie cenzurujemy przedstawień teatralnych, to polityków.
      warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,19921010,jozefow-szkola-podstawowa-nie-chce-juz-za-patrona-olofa-palmego.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Warszawa_Wyborcza
    • sn00kie Re: Patron się już nie podoba 14.04.16, 21:54
      Też jestem przeciwko, ale wpisem na forum czy fb nic się nie zrobi. Chyba nawet domyślam się jak większość wybierze z tych kandydatów wink
    • surmia Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 08:36
      Czyja to decyzja?
      Czy to nie powinna być decyzja wszystkich mieszkańców?

Pewnie się nie dowiemy, tak jak nie wiemy kto zdjął to nieszczęsne przedstawienie.
      warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,17701355,Skandal_obyczajowy_w_Jozefowie__Odwolali_sztuke_przez___.html
      Miało się pojawić w innym terminie wink
    • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 12:54
      A działalność obwoźnych cichodajek za wodociągami nadal nie uporządkowana.
    • muffinek2 Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 13:21
      dobra zmiana zawitała też u nas, no proszę - szybciutko
      i zdaje się, że rada rodziców bierze w tym udział

może są tu jacyś radni i wyjaśnią o co chodzi, jaka jest przyczyna?
    • salren66 Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 13:35
      Dziwne jest ta inicjatywa. Ciekawe kto za tym stoi. Właściwie jaki jest powód zmiany nazwy szkoły? Czy to jest część tzw. dobrej zmiany czyli władze lokalne próbują już podlizać się komuś?
      • marius68 Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 16:21
        Radni dowiedzieli się jako ostatni o tej inicjatywie, dotąd zresztą nie wiem czyja ona była, Rady Rodziców czy Dyrekcji SP1. Pozostawienie do wyboru dotychczasowego patrona wydaje się bardzo sensowną propozycją.
        • surmia Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 16:35
          Ale jak to wygląda liczbowo - cała szkoła, rodzice, Rada Rodziców, uczniowie, nauczyciele, dyrekcja - chcą zmiany patrona, czy jest to inicjatywa kilku osób?
          Ilu konkretnie?
          I czy są związani ze szkołą (choć uważam, że to powinna być decyzja wszystkich mieszkańców - inaczej niż jak to było przy wyborze patrona gimnazjum).
          • muffinek2 Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 19:04
            nieźle, komisja oświaty nie wie co planuje szkoła podległa UM?
            może dyrekcja szkoły opowie o powodach takiej decyzji, szkoła publiczna nie jest niczyją prywatną firmą i jak mieszkańcy pytają to bardzo prosimy o odpowiedź - urzędnicy na to forum zaglądają, to wiadomo nie od dziś, nie ma się co wstydzić tylko lepiej powiedzieć DLACZEGO?
        • salren66 Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 19:22
          A przynajmniej niech dotychczasowy patron zostanie wpisany na listę potencjalnych patronów do wybrania, żeby ci co chcą pozostać przy starej nazwie mogli też oddać głos
        • salren66 Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 19:53
          Niech przynajmniej stary patron zostanie dopisany na listę wyboru, żeby było demokratycznie wtedy ci, którzy nie chcą zmiany nazwy będą mieli wybór w czasie głosowania
    • kug777 Re: Patron się już nie podoba 15.04.16, 21:04
      Dlaczego i po co?
      Otóż "wykryto", ze Olof Palme przez lata krył pedofilów!
      • grudziaz Re: Patron się już nie podoba 16.04.16, 13:41
        Pomyliłeś z obecnym faworytem wśród patronów
      • duchaaaa Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 16:28
        no właśnie, i wysłał ludzi do "miejsca odosobnienia"... nie, to też nie Olof, tylko jeden z obecnych kandydatów wink
    • grudziaz Re: Patron się już nie podoba 16.04.16, 13:39
      Następny krok to zmiana nazwy Józefowa na JanPawłowo Drugie albo może swojsko brzmiący i od jakiegoś czasu bezpański Kaczydół
    • owjozef Re: Patron się już nie podoba 16.04.16, 17:46
      A Paetza nie ma na liście? Dziwne, bo znowu go przywracają do łask.

Nie wiedziałem, że dyrektorka szkoły jest tak idiotką. W/g niej Palme to wybór ideologiczny, natomiast Wojtyła to niby jaki wybór? Albo x. Twardowski?

Pomysł z "walczącymi dziećmi Warszawy" jest jak już ktoś zauważył makabryczny i odrażający.

Natomiast dotąd nie wiadomo, kim byli zabójcy Olofa Palmego, ale można się domyślać:

Bush and CIA behind the Palme murder

Generalnie w Józku robi się coraz większy katotaliban, oby burmistrz się nie ugiął
      • duchaaaa Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 16:29
        I Wesołowski, tak kochał dzieci wink
    • salren66 Re: Patron się już nie podoba 16.04.16, 19:32
      Zwracam się z prośbą o polubienie tej strony. Zawsze to jest jakiś element nacisku

www.facebook.com/niedlazmianyimieniasp1jozefow/timeline?pnref=story
      W tym momencie jest 686 osób
      • salren66 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 00:20
        Na ten moment 771 osób
        • salren66 Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 00:02
          Teraz już 812
          • salren66 Re: Patron się już nie podoba 22.04.16, 14:49
            Właściwie to to już 942
    • michalin_1 Re: Patron się już nie podoba 16.04.16, 20:17
      Ciekawe czy na forum są rodzice którzy glosowali za zmiana patrona, albo znają ludzi którzy glosowali, albo znają ludzi którzy znają ludzi......

Dość to wszystko tajemnicze, żadnej informacji w szkole od dziecka.

Nauczyciel kłamie, czy gazeta.pl
      "Inny nauczyciel (nie chce podawać nazwiska) mówi, że w szkole odbyło się głosowanie w sprawie nowych patronów. Kandydatów wskazywała prawie połowa rodziców uczniów."
      • gaba29 Re: Patron się już nie podoba 17.04.16, 09:56
        Nie było głosowania dot. zmiany patrona.
        Będzie głosowanie ale już na konkretne kandydatury.
      • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 17.04.16, 12:59
        O ile ja wiem, to rodzice zostali zaskoczeni decyzją (nie wiadomo czyją) o zmianie patrona. Przedstawiono konkretne kandydatury i zaproszono do głosowania.
        • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 17.04.16, 20:04
          Zaskoczeni (być moze) zostali rodzicie klas 1-3 bo nie uczestniczyli w propozycjach składania nowych kandydatur. Pomysł został zaproponowany przez radę rodziców i to jej uchwała wprowadziła termin głosowania oraz w konsekwencji tej uchwały wybrano 6 kandydatur, spośród około 40 rożnych pomysłów.
          Sam pomysł zmiany był podnoszony w społeczności szkolnej od lat. Conajmniej pięciu. Od imprezy do imprezy co chwile rodzice dzieci pytali kiedy wreszcie podejmie ktoś kroki w celu zmiany patrona. Uważam ze patron szkoły to sprawa szkoły. Mieszkańcy mogą sie oczywiście wypowiedzieć ale nie bedą mogli uczestniczyć w głosowaniu jesli ich dzieci nie uczęszczają do tej podstawówki. Jeśli ktoś chce dopisać starego patrona to zdaje sie najprościej będzie wyjsć z taka propozycja na radzie rodziców tej szkoły.
          Ale chwila - przecież wy nie jesteście jej członkami, nawet nie należycie do społeczności tej szkoły. Wy tylko szukacie sensacji!!!
          • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 17.04.16, 20:46
            dbam_o_zdrowie napisała:

Zaskoczeni (być moze) zostali rodzicie klas 1-3 bo nie uczestniczyli w propozycjach składania nowych kandydatur

Hmm. Czy mam rozumieć, że połowa szkoły nie brała w tym udziału ani nie została o tym poinformowana?

Pomysł został zaproponowany przez radę rodziców i to jej uchwała

Czyli to te osoby?
            www.sp1.jozefow.pl/rada-rodzicow/
            www.sp1.jozefow.pl/rada-rodzicow/prezydium/
            Ale chwila - przecież wy nie jesteście jej członkami, nawet nie należycie do społeczności tej szkoły. Wy tylko szukacie sensacji!!!

Można i tak do tego podejść.

Życzę powodzenia w propagowaniu tego sposobu myślenia. Na pewno będzie bardzo skuteczny i szkoła (wraz z radą rodziców) będzie miała duży szacunek w józefowskiej społeczności.
            • gaba29 Re: Patron się już nie podoba 17.04.16, 22:03
              Jestem "społecznością szkoły". Nigdy, podkreślam NIGDY, kwestia czy chcemy zmiany patrona (jako rodzice) nie była dyskutowana czy przegłosowywana. Wątpię by inicjatywa samej zmiany wyszła od Rady Rodziców, winna być wtedy uprzednio przedyskutowana w klasach, a nic takiego miejsca nie miało. Jestem rodzicem dziecka klas starszych, i jak wszyscy zostałam postawiona przed faktem dokonanym- zmiana będzie, proszę o wybranie następcy Palmego. Czy w ogóle chcemy zmiany nikt nie pytał. Głos dano nam przy wyborze 1 z 6 propozycji. I nie ma wśród nich opcji pozostawienia obecnego patrona.
            • 0bywatelx Re: Patron się już nie podoba 17.04.16, 22:12
              To przykre, że ktoś stawia poza nawiasem większą część społeczeństwa naszego miasta. Niestety nie kupuję tego, że moje dziecko nie chodzi do tej szkoły teraz, to nie ma nic w tej materii do powiedzenia. Wydaje mi się, że mogą wypowiadać się absolwenci, rodzice absolwentów i cała reszta. Moje dziecko było w Szwecji, bo było w swoim roczniku w dwójce najlepszych uczniów szkoły. Mamy z naszą Szwedką kontakt do tej pory, co więcej moja siostra 10 lat wcześniej też była w Szwecji i też przyjaźni się ze "swoją" Szwedką do dziś. Decyzja jest głupia. Nie wiem, czy jest to dekomunizacja, czy jest to chęć stworzenia czegoś nowego, bardziej katolickiego, narodowego. Szukałem genezy tej decyzji, ale to co znalazłem, budzi moje politowanie. Bo my teraz kumplujemy z Czechami - no czeskich patronów jest w ofercie bez liku. Nie mamy kontaktu ze Szwecją - dlatego Astrid Lindgren. Ktoś widzi w tym jakiś sens? Kilka tygodni temu dyrekcja szkoły nie obchodziła 30 rocznicy śmierci swojego patrona - właściwie, Szwedzi powinni Pani dyr Żywek sami podziękować. Brakuje w tym wszystkim jakości, brakuje poszanowania historii, brakuje budowania tradycji. W dobie internetu - wygaszenie kontaktów to niedorzeczność. Nie wiem, czy mogą sobie wybrać imię, bez udziału w tym procesie spadkobierców, ludzi związanych z nominowanym patronem, ale ja nie jestem pewien, czy SP1 po tym jak potraktowała Olofa Palme jest godna kogokolwiek.
          • owjozef Re: Patron się już nie podoba 17.04.16, 23:03
            Szkoła NIE JEST PRYWATNYM KLUBEM pewnej grupy rodziców, stanowi część publicznego wizerunku miasta i oczywiście jako taka podlega osądowi, ocenie i decyzji wszystkich mieszkańców.

Sam fakt, że odbywa się to po cichu, w konspiracji, pod stołem, za kulisami nie tylko budzi niesmak i podejrzliwość ale zmusza do oprotestowania takiego trybu rozstrzygania tak ważnej kwestii.

Co gorsza nie podałaś ŻADNEGO POWODU ANI UZASADNIENIA takiej zmiany poza dziwnymi niezrozumiałymi ogólnikami typu "wreszcie", co świadczy o tym, że czegoś się tutaj wstydzisz i masz do ukrycia.

Wniosek z uzasadnieniem powinien być dostępny publicznie i przedmiotem debaty.

Ale rozumiem, że wasz krąg "dobrej zmiany" nie zna, nie rozumie, nie dopuszcza takich rozwiązań...
          • salren66 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 00:13
            Jeżeli tylko rodzice uczniów mają prawo do wyboru patrona szkoły, to za trzy lata przyjdą nowe dzieci i nowi rodzice wybiorą swojego nowego patrona, a za następne trzy lata przyjdą nowe dzieci i nowi rodzice, którzy stwierdzą, że warto zmienić patrona na kogoś nowego, za następne trzy lata przyjdą...
            • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 01:08
              Wybory pewnie sie mogą powtórzyć ale ostatecznie decyzje o zmianie patrona moze podjąć Tylko Rada Miasta.
              Zamiast klepać tu plotki i głupoty moze zainteresujcie sie konkretna ścieżka formalna jesli chcecie cokolwiek zmieniać w procesie tych zmian które tak strasznie was bulwersuja.

Mi jest obojętne kto jest patronem dopóki placówka wykonuje swoje zadania pedagogiczne.

Ze swojej strony tylko dodam ze gdybym miała głosować to napewno nie wybieralabym na Patrona Jana Pawła II.
              • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 07:51
                Z tego, co piszesz, to decyzję taką podjęła rada rodziców w tajemnicy przed rodzicami uczniów. W tajemnicy przed większością rodziców, bo - jak sama przyznałaś - rodzice dzieci klas 1-3 nic nie wiedzieli o inicjatywie, a jak wynika z wpisów na forum - nie wszyscy rodzice uczniów klas 4-6 wiedzieli o sprawie.

Dzisiejsze info na temat zmiany na stronie szkoły jest kłamliwe, bo nie było żadnego głosowania. Grupa znajomych królika zrobiła sobie wewnętrzne głosowanie. Tak się nie załatwia zmiany patrona, chyba, że osoby, które to robią mają coś do ukrycia. Tak brzmi informacja na stronie szkoły (pomijam już niedopouszczalną formę - czyli wielkie litery, które powodują, że tekst jest mało czytelny).

"ZMIANA PATRONA

SZANOWNI PAŃSTWO!

W ZWIĄZKU Z NADCHODZĄCĄ ZMIANĄ PATRONA SZKOŁY, ZACHĘCAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ ZE WSZYSTKIMI KANDYDATURAMI. ZOSTAŁY ONE WYŁONIONE W DRODZE GŁOSOWANIA SPOŚRÓD: UCZNIÓW, GRONA PEDAGOGICZNEGO I RADY RODZICÓW.

DZIECI_WALCZACEJ_WARSZAWY
                JAN_PAWEL_II
                ASTRID_LINDGREN
                JOZEF_PILSUDSKI
                KS_JAN_TWARDOWSKI
                PILECKI_WITOLD"

Dodatkowo rada rodziców nie przedstawiła żadnego uzasadnienia dla samej zmiany patrona. Ciągle tego uzasadnienia nie ma: nie podałaś go także tutaj, więc właściwie nie wiem, o czym dyskutujemy. O jakimiś widzimisie kilku mam, które się nudzą?

Mam jeszcze jedną uwagę na marginesie. Rada rodziców jest finansowana z dobrowolnych wpłat. Taka arogancja rady rodziców jaką przedstawiłaś może spowodować, że w kolejnych latach chęć do finansowania takiego bytu będzie mniejsza.

Liczę na to, że Rada Miasta uwali tę głupotę w zarodku, a następnym razem rada rodziców przeprowadzi to w sposób bardziej transparentny.
                • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 10:28
                  To nie jest dzisiejsze info. Piszesz dzisiejsze bo ty tam dopiero dzisiaj zajrzałeś. Ta informacja została tam zamieszczona juz ze dwa tygodnie temu.
                  No kolejny dowód tego ze zamiast poszukać konkretów najpierw pleciecie płoty a potem szukacie informacji u źrodła.

Jesli poślesz swoje dziecko do tej szkoły to będziesz mógł sie wypowiadać na forum szkoły, moze nawet cie wybiorą przewodniczącym klasy, mocno jesteś wygadany smile
                  A narazie poprawniej by było dowiedzieć sie wszystkich informacji u źrodła. Idź do dyrekcji, pogadaj z przewodniczącym rady będziesz miał sprawę jak na dłoni a nie szperasz po internecie bo sie nie masz ochoty nawet ruszyć w sprawie która cie tak interesuje.
                  • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 21:13
                    dbam_o_zdrowie napisała:

> To nie jest dzisiejsze info.

To JEST dzisiejsze info. Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że zostało tam dzisiaj powieszone. Istotne jest to, że na dzisiaj w tej informacji nic nie wiadomo:
                    1. Nieznany jest powód zmiany patrona.
                    2. Nie wiadomo, kto tą zmianę proponuje.
                    3. Nie wiadomo, kto dokładnie wybrał takich nowych patronów.

Sama informacja jest krótsza niż informacja o wyborze melodii do fontanny.
                    Samo to świadczy jak został ten temat potraktowany.

> A narazie poprawniej by było dowiedzieć sie wszystkich informacji u źrodła. Idź
                    > do dyrekcji, pogadaj z przewodniczącym rady będziesz miał sprawę jak na dłoni
                    > a nie szperasz po internecie bo sie nie masz ochoty nawet ruszyć w sprawie któr
                    > a cie tak interesuje.

O nie, nie, nie.

To wy macie zapewnić odpowiednią informację. Prawie 20 000 mieszkańców Józefowa nie będzie chodzić indywidualnie do dyrekcji i przewodniczej rady.

Szkoła jest instytucją publiczną finansowaną z naszych podatków i ma obowiązek działać transparentnie. Szkoła to nie jest folwark kilku mam z rady rodziców, które uzurpują sobie prawo do samodzielnego decydowania, co jest dobre dla szkoły.

Zwracam jeszcze raz uwagę, że tak spektakularne olanie większości rodziców (w szczególności na pewno rodziców klas 1-3, co przyznałaś oraz zapewne sporą grupę rodziców starszych dzieci) zemści się na radzie rodziców. Rada rodziców działa w oparciu o darowizny. Wy olaliście rodziców, może się okazać, że zaraz rodzice oleją waszą radę.

Liczę na to, że Rada Miasta stanie na wysokości zadania!

To nie oznacza, że patrona nie można zmieniać. Jednak nie można tego robić w taki sposób. Teraz wygląda to na akcję kilu mamusiek z rady rodziców, które w tajemnicy przed rodzicami starają się przemianować szkołę.
                  • wostr Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 00:40
                    Stwierdzenie, że trzeba mieć dziecko w szkole, aby móc o tym decydować jest łagodnie mówiąc niepoważne. Rozumiem, że skoro X lat temu ukończyłem tę szkołę (kiedy jeszcze dyrekcja nie była oderwana od rzeczywistości), to po jej ukończeniu nie mam już żadnego prawa zabierać głosu w jej sprawie? Zamierzam w przyszłości posłać do niej swoje dzieci... Rozumiem, że dopiero jak poślę, to będę miał prawo zabierać głos?
          • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 07:19
            "Wy tylko szukacie sensacji!!! " Ja bym to nazwał zainteresowaniem jednak, co się w Józefowie dzieje. Ludzie/mieszkańcy Józefowa, maja prawo się wypowiadać puki co na temat zmian jakie zachodzą w mieście w którym mieszkają. Zdajemy sobie w większości sprawę, że nasz głos nie wiele zmieni, jak na przykład w sprawie ciastka promującego Józefów o nazwie Świderbajerka (nie mogę się przestać śmiać jak o tym pomyślę), ale ważne jest, że ten głos jest.
          • surmia Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 08:25
            dbam_o_zdrowie napisała:
            Ale chwila - przecież wy nie jesteście jej członkami, nawet nie należycie do społeczności tej szkoły.
            Wy tylko szukacie sensacji!!!

Sensacji?!?!? Ty tak serio, czy znowu ściemniasz?
            Skoro są ludzie działający za plecami innych, w tajemnicy próbujący ugrać coś dla siebie, bo akurat zdarzyła się okazja, to odzew musi być adekwatny.
            I jest. Dziwisz się?
            • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 09:12
              nie przesadzajmy w drugą stronę, ten wątek, oraz wpis na stronie szkoły (informacja z postu z FB), artykuły prasowe, strona na FB itp. wyklucza tajemnicę i działanie za plecami. Sprawa nie jest zamknięta, wybór się jeszcze nie odbył, jest teraz ten czas na wypowiedzenie swojego zdania, nie ma co przeginać w drugą stronę. Moim zdaniem powinna zostać rozpisana co najmniej ankieta, jak w przypadku reklam obecnie a najlepiej było by zrobić referendum, co moim zdaniem zawsze jest najlepszym rozwiązaniem w każdej sprawie dotyczącej ogółu, a patron szkoły jest taką sprawą.
              • surmia Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 09:34
                A pytał ktoś rodziców, czy mieszkańców czy w ogóle należy zmieniać patrona?
                Nie.
                Ktoś to sobie wymyślił i reszta ma się podporządkować.
                I jeszcze głosowanie bez możliwości wyrażenia sprzeciwu.
                Dla mnie to działanie za plecami i w dodatku nie fair.
                • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 09:53
                  z tego co wyczytałem dyskusja na ten temat w szkole nie jest nowa i powraca od kilku lat, tak wyczytałem. O sprawie piszą gazety, my tutaj dyskutujemy, urząd miasta dla gazety również się wypowiedział, moim zdaniem to nie jest działanie za plecami. Dyskusja, ta tutaj między innymi, być może spowoduje, że do kandydatur zostanie dodany obecny patron, ale nie ma co sztucznie budować emocji. Ja również nie jestem zwolennikiem zmiany, głównie dla tego, że wyobrażam sobie czym jest podyktowana, nie ma niczego gorszego niż dyrektor placówki bez swojej wizji i jaj, ale rozumiem ludzi słabego charakteru, którzy chcą być świętsi od Papierza, tak czy inaczej w mojej ocenie sprawa nie jest tajna, zdaje się, że coś do powiedzenia mają włodarze miasta, sprawa się toczy, decyzje nie zapadły, być może miasto zdecyduje się na zapytanie o opinię mieszkańców, poprzez co najmniej ankietę, co sądzą lub w ogóle w ankiecie pojawi się głosowanie na konkretnych kandydatów i tak było by najrozsądniej. Jeszcze taka dygresja, wyczytałem również argument o tym, że szkoła nie ma już kontaktów ze Szwecją a ma bardziej z Czechami, poważnie? A czyja działalność powoduje brak takich kontaktów i wymiany między szkołami? Brak takich kontaktów to efekt pracy, braku w tym wypadku tej pracy, dyrekcji szkoły i brak takiej działalności nie może być argumentem za zmianą patrona, zmienimy patrona ponieważ szkoła nie ma związków ze Szwecją ponieważ zaniechaliśmy pracy nad tymi związkami, hahaha. Interesuje mnie jakiego rodzaju w tym świetle szkoła ma kontakty z Czechami?
                  • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 10:39
                    Z tego co ja sie dowiedziałam bo byłam w tej szkole i rozmawiałam z nauczycielem to nie ma wymiany bo dzieci z najstarszych klas to juz nie 14latki - nie ma ósmych klas, zostali sześcioklasistów po reformie. Rodzicie nie wyrażają zgody na wyjazd takiego dziecka promem czy samolotem. Dzieci sa za małe wiec kontakty sie skończyły. I to miało miejsce naście lat temu.
                    Inne powody sa dobrze opisane w tym artykule w wyborczej - poczytaj.
                    • doomi Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 11:22
                      Co za ściema...
                      moje dzieciaki zaliczyły sześcioklasową podstawówkę (dwójkę zresztą) i każde z nich było na kilku wymianach zarówno w podstawówce, jak i w gimnazjum.
                      Zawsze, podkreślam - zawsze było więcej chętnych dzieci (rodzin) niż miejsc na wymianę.
                    • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 12:07
                      Z tym, jakie decyzje podejmują rodzice nie da się dyskutować, ale cieszy mnie, że szkoła/nauczyciel z którym rozmawiałaś, nie ma sobie w tej kwestii nic do zarzucenia, to budujące.
            • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 10:34
              Surmia! Nosz kto moze coś ugrać na zmianie patrona? Z zagranicznego na polskiego chcą przecież zmienić!
              Nosz przelicz mnie te korzyści materialne?
              • surmia Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 09:40
                dbam_o_zdrowie napisała:
                1. Nosz kto moze coś ugrać na zmianie patrona?
                2. Z zagranicznego na polskiego chcą przecież zmienić!
                3. Nosz przelicz mnie te korzyści materialne?

1. Ktoś kto nie liczy się z innymi, komu zależy i chce "zasłynąć".
                2. A zagraniczny to jakiś gorszy jest? Od kiedy?
                3. A nie znasz innych korzyści poza materialnymi? Ja nic o materialnych nie pisałam, to twoja wyobraźnia działa.
    • obywatel25 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 10:19
      Szanowni, wiem że jest zamieszanie jak zwykle... ale jak niektórzy piszą, też mam prawo wypowiedzieć się w wieku wszędobylskiego internetu i poujadaniasmile.
      Może ktoś wyliczy ile było ,,ujadania" na różne tematy, na tej stronie a decyzje zapadały pierwotnie zaplanowanesmile. Napiszcie ile było-jest kontrowersji na różne tematy w Józku.
      Ale, Patroni w Naszym Kraju to często zagraniczni obywatele mało związani z Naszym Krajem.Oczywiście że często bardzo znani i zasłużeni. Natomiast obecnie mamy ponoć demokrację i jesteśmy ponoć wolnym krajem i możemy sami decydować. Wybierajmy więc i propagujmy Rodaków dla np. szkół i nie tylko i uczmy młodzież bogatej historii a nie tylko biznes i sztuczne podlizustwo.
      Oczywiście wiem jaki jest świat, ale to wszystko tu się zaczyna a nie u sąsiada i dbajmy o swoją historię.
    • sapl Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 20:16
      Pomysł zmiany patrona Szkoły Podstawowej nr 1 im. Ollofa Palmego oceniam jako wyjątkowo niepoważny. Ollof Palme - to dwukrotny premier Szwecji, polityk ceniący prawa człowieka, potępiający wszystkie konflikty zbrojne w polityce zagranicznej, potępiał również działania komunistów, minister edukacji. Słowem idealny patron dla instytucji edukacyjnej w demokratycznym państwie prawa.
      • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 18.04.16, 21:58
        o toto to, w państwie prawa...
    • owjozef Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 16:48
      Brawo Panie Burmistrzu ! Odpowiedz na stronie urzedu miasta:

"Szanowanie demokracji, to także szanowanie naszego słowa oraz podjętych zobowiązań, także tych podjętych wiele lat temu. Jedynym uzasadnieniem ewentualnej zmiany patrona, który został nadany Szkole Podstawowej nr 1 w 1988 roku, byłyby niedawno ujawnione fakty dotyczące samej osoby Olofa Palmego. Według mojej wiedzy żadne nowe okoliczności się w tej kwestii nie pojawiły.

Z informacji, które do mnie dotarły, decyzja o zmianie patrona została podjęta przez bliżej nieokreśloną społeczność szkolną . Nie była ona ze mną konsultowana .W tej sprawie nie przyszło do Urzędu Miasta mnie żadne oficjalne pismo.

(publikacja w gazetce szkolnej o historii placówki: sp1.jozefow.pl/kopia/2012_2013/gazetka/2nr/05.html)"
      • muffinek2 Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 17:38
        Dziękuję p. burmistrzowi za głos rozsądku. Przyznam, że wracam dziś z pracy w Warszawie do domu w Józefowie z nadzieją, że nas Józefowian nie ogarnie szał narodowy, że będziemy mieć tyle rozumu w głowie, żeby wybierać racjonalnie i umieć rozmawiać z naszymi dziećmi nie tylko o polskich bohaterach, bo inni są gorsi.
      • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 17:52
        Fajnie, jeszcze gdyby ratusz zechciał wpłynąć, doradzić, pomóc, zmobilizować w kwestii kontynuowania/odnowienia kontaktów ze stroną Szwedzką to sukces byłby kompletny. Sądzę, że taka współpraca, najwyraźniej zepchnięta na dalszy plan, była w przeszłości i może być obecnie bardzo cenna dla uczniów.
    • michalinjozefow Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 20:38
      Nie lubię takich dyskusji, bo zazwyczaj prowadzą do nikąd, ale już mi się ulewa. Jaki teraz każdy mądry - jak przy każdych wyborach - a jest co jest.
      Wielkie hasła, a tak naprawdę nagle się wszyscy zainteresowali. Mam dziecko w szkole, od dawna są już rozmowy na temat zmiany. Na jednym z zebrań temat był poruszany, co więcej w tamtym roku już były wypowiedzi,ze taki temat będzie poruszony. Więc ja zaskoczona nie byłam. chodzę na zebrania i wiem.
      Problem jest innego typu. Nie oszukujmy się, zazwyczaj przedstawiciel rodziców w klasie wybierany jest tak, ze jak się ktokolwiek zgodzi to już sukces. Mało gdzie - a to już moje trzecie dziecko i trzecia klasa - ktoś się sam zgłasza, bo czuje misje. Sami rodzice więc wybierają swojego PRZEDSTAWICIELA, a potem są pretensje, że ktoś podjął w ich imieniu taką a nie inną decyzję. No ktoś te mamy, które podjęóły za was decyzję, o których tu mówicie - ktoś je wybrał i dał im prawo głosu. radę rodziców też ktoś wybrał, dając im prawo głosu poniekąd za was. Do kogo teraz ta pretensja? bo moim zdaniem powinniście mieć pretensje do siebie, że nie wybraliście tych mam, ojców, których nalezy, którzy was godnie reprezentują.
      Skoro rada rodziców dała swoje propozycje patrona, to znaczy, że przyłączają się do akcji prawda? rada rodziców składa się z przedstawicieli klas. dlaczego wtedy nie było głosu że nie chcemy? bo tak naprawdę rodzicom się nie chciało poświęcić czasu na dyskusję na zebraniu, może wasz przewodniczący klasowy was pominął w tej kwestii i sam podjął decyzję, ale mógł, bo to wy go wybraliście i daliście mu głos.
      Typowo polskie. nie robimy nic a potem narzekamy.
      TERAZ KAŻDY UDAJE, ŻE NIC NIE WIEDZIAŁ - JAKBY CHCIAŁ, TOBY WIEDZIAŁ!
      pójdę o jeden krok dalej - ja się dowiedziałam, bo rozmawiam z dzieckiem, z ludźmi ze szkoły - akurat JP2 zaproponowały dzieci, bo to jest chyba największy zarzut szczególnie w prasie, to zastanówcie się, ze wasze dzieci nie potrafią podać innych kandydatów. No z czegoś to wynika.
      podsumowując- rodzice w postaci rady rodziców - dali zgodę na zmianę patrona (a że nie wszystkich spytali, to już do nich pretesje powinny być), dzieci dały zgodę, nauczyciele dali zgodę - więc ja nie wiem skąd teraz się wyrwali ci "zainteresowani" rodzice, gdzie byli wcześniej? Przy wyborze przedsatwwiciela rodziców w klasie, w radzie rodziców itd. no gdzie byliście?
      • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 20:57
        Wszystko pięknie, ale raczej tutaj, na forum, wypowiedzieli się mieszkańcy Józefowa, których nikt nie wybrał by do rady rodziców, ponieważ nie są rodzicami dzieci, które uczęszczają do szkoły numer pierwszy i jako tacy nie mają szansy ani się zgłosić, ani zostać wybranymi choćby nie wiem jaką misję poczuli o uczestnictwie w zebraniach nie wspominam nawet. Dla tego również osoby, które tutaj zabrały głos, nawet jakby chciali, to by NIE WIEDZIELI, ale na szczęście jest internet więc się dowiedzieli, akurat Surmia wpadła na publikację na FB (to Surmia, to onaaaa, spalić ją, na stos...) to podzieliła się z nami tą wiadomością, teraz, nie dawno temu nie za rok tylko teraz, a że wypadło to akurat teraz, więc i reakcja jest teraz. Jest mi oczywiście, tak przy okazji, bardzo przykro i bardzo żałuję, że jako mieszkaniec Józefowa, nie byłem przy wyborze przedstawiciela rodziców w klasie, to znaczy byłem oczywiście, ale akurat w szkole numer drugi.
      • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 21:57
        michalinjozefow napisał(a):

> TERAZ KAŻDY UDAJE, ŻE NIC NIE WIEDZIAŁ - JAKBY CHCIAŁ, TOBY WIEDZIAŁ!

Nikt niczego nie udaje. Nie było żadnej informacji do rodziców na temat wyborów patrona.

Teraz każdy z rady rodziców i dyrekcja szkoły udaje, że wszystko jest w porządku. Jakby chcieli poinformować, że takie działania się odbywają to by poinformowali.

NIKT nie został poinformowany, na stronie szkoły brak jest informacji (ta, która jest wzbudza więcej wątpliwości niż cokolwiek wyjaśnia).

Tak się po prostu nie robi.

Za plecami, żeby nikt nie wiedział, a już na pewno, żeby nikogo nie poinformować.

I jeszcze jedna rzecz: żebym wiedział o tym, że mam się interesować zmianą patrona musiałbym wiedzieć, że zmiana patrona jest planowana. Tej informacji zabrakło.

• michalinjozefow Re: Patron się już nie podoba 20.04.16, 02:04
          Więc jakim cudem Rada Rodziców podała swoich kandydatów? Nie przekazała dalej? A kto tę Radę wybrał w demokratycznym głosowaniu? Kto dał im prawo głosu w imieniu innych? Może trzeba brać odpowiedzialność za swoje decyzje lub brak tych decyzji?
          Cóż wszystim nie da się zrobić tak, żeby im pasowło.
          • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 20.04.16, 07:53
            Podasz wreszcie powód zmiany patrona.

Bo ani na stronie szkoły, ani w nakazowej korespondencji dyrektor szkoły do wszystkich rodziców nie ma ani słowa na temat powodu zmiany patrona.

Powtarzam jeszcze raz - nikt nie twierdzi, że patrona nie można zmienić. Jednak po pierwsze trzeba mieć jakiś argument za zmianą a po drugie samą zmianę trzeba przeprowadzić w sposób transparentny zarówno dla wszystkich rodziców jak i dla całej społeczności Józefowa, który płacąc podatki - składa się na tę szkołę.

Oczywiście nikt z rodziców dzieci w szkole nie zaprotestuje, bo nie chce aby dziecko miało kłopoty w szkole. Natomiast wiem o tym, że mogą spaść dobrowolne składki na radę rodziców. Nie liczcie też na głosy w sprawie zmiany - mało głosów nie będzie oznaczało brak zainteresowania sprawą, tylko bojkot waszych zakulisowych działań.

Liczę też, że Rada Miasta podejmie słuszną decyzję.
            • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 15:48
              Droga formalna dla osób niechętnych zmianie patrona jest prosta. Napiszcie formalny wniosek do Rady Miasta usazadniajacy dlaczego nie zgadzacie sie na zmianę. Umotywujcie racjonalnymi powodami taka wasza postawę i decyzje. Najlepiej żeby wniosek podpisało imieniem i nazwiskiem oraz adresem zamieszkania te wszystkie osiemset osób które polubiły stronę na FB i problem macie z głowy.
              Ja z chęcią przeczytam potem w archiwum te jawna korespondencje smile bardzo jestem ciekawa ilu faktycznie ludków by sie pod nią podpisało.
              • surmia Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 16:03
                A to czasem nie powinno być odwrotnie?
                To raczej osoby, które chciałyby zmiany patrona powinny wystosować takie pismo.
                Z nazwiskami i adresami. I numerem butów najlepiej.
                Nie wiem ile osób tego chce, ale niechby napisały wszystkie.
                Wtedy byłoby jawnie i zgodnie z zasadami panującymi w społeczności.

A potem sobie poczytamy...
                To co? Piszesz?
                • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 16:14
                  "...A potem sobie poczytamy...
                  To co? Piszesz? ..."

a jak już sobie poczytamy to co? Będziemy jakoś domy oznaczać farbą, takim specjalnym znakiem, czy może na początek jajka, lub od razu cegły co się będziemy w jajka bawić....
                  • surmia Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 16:18
                    No właśnie nie wiem.
                    Ale skoro dbam_o_zdrowie będzie czytać i to z chęcią, to ja też!!!
                    • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 18:22
                      No właśnie, ale to się świetnie, mnie, wpisuje w powody dla których ma nastąpić zmiana patrona. Oczywiście potem Wam przebaczymy, ale dopiero jak wymierzymy Wam karę.... hahaha,
                      dbam_o_zdrowie, sądzisz, że ktoś się Ciebie przestraszył, sądzisz że wstydzimy się swoich nazwisk, nie bądź śmieszna, chcesz mnie poznać, proszę bardzo, umawiamy się, spotykamy (mogę dla Ciebie stać tam, gdzie stało ZOMO) i mnie poznasz, co za problem, jeśli to Cię satysfakcjonuje.... kontakt do mnie jest podany, jak dobrze poszukasz dojdziesz również do nazwiska, bez kłopotu.
                      • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 25.04.16, 11:39
                        Zubbau aka Jarecki. No uśmiałam sie tym twoim komentarzem ale do rzeczy. Podałam wam ścieżkę formalna zgłoszenie waszych wniosków. Zasygnalizowałem ze jest jawna, to wszystko. Ja wiem, zrezygnowanie z anonimowości to wielka sprawa ale czy nie przyszło ci do głowy ze moze ja bym chciała jednak ZMUSIĆ WAS DO DZIAŁANIA!?
                • dbam_o_zdrowie Re: Patron się już nie podoba 25.04.16, 11:33
                  A po co, ja nie jestem przeciwna zmianie. I wcale nie potrzebuje konkretnych powodów. Powód nr 1. Przeżytek PRL, nr2. Wymiany ze Szwecja juz nie ma. Mi to wystarczy. Ja tylko podkreślałam ze bym nie zagłosowała na JAna Pawła II ale niestety inny możliwi do wyboru kandydaci sa być moze z premedytacja dość słabi wiec duże niestety szanse ma JP2.
                  Kochana. No złóżcie zesz ten wniosek do Rady Miasta i przestańcie bełkotać o dyrdymałach. Tak to z wami jest, ujadać potrafią a do działania chętnych nie ma.
              • owjozef Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 17:25
                Jesteś odrażającą, osobą próbując w perfidny cyniczny sposób zastraszyć przeciwników tego spisku poprzez groźbę upublicznienia danych osobowych.

Jednocześnie zaślepiona twoją małostkowością zapominasz, że to WY powinniście zacząć formalną drogę od złożenia PUBLICZNEGO wniosku z solidnym UZASADNIENIEM sugerowanej zmiany.

Gdzie jest ten wniosek i wasze podpisy?
    • agapsykoty Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 21:40
      Proszę państwa, nie tak nerwowo. Inicjatywa zmiany patrona jest oddolna i sygnalizowana w społeczności szkolnej od kilku lat. Rzeczą zastanawiającą jest nagły wysyp negatywnych opinii i sądów opierających się na niesprawdzonych informacjach , nie są konkretne, konstruktywne, a wyrażają niechęć "usłyszałem, nic nie wiem, ale jestem na NIE".
      1.Czy kontestowane ma być prawo szkoły(uczniowie, rodzice, nauczyciele) do ich opinii wyrażonej w demokratyczny sposób(rozmowy, spotkania, głosowanie) - co właśnie jest w toku.
      2.Czy wybór patrona ma się odbywać w atmosferze negatywnych emocji(podoba się czy się nie podoba) czy popartego argumentami demokratycznego wyboru.
      3. Powinniśmy okazać zaufanie Gronu Pedagogicznemu(Nauczyciel tak jak lekarz jest zawodem zaufania społecznego), Radzie Rodziców (rodzice chcą dobra dla swoich dzieci) a nie szkalować.
      4. Do Rady Miasta Józefów (wybranej w demokratycznych wyborach) należy prawo nadania odwołania lub zmiany patrona szkoły.
      5. Lokalna społeczność szkoły w trosce o wychowanie młodego pokolenia podejmuje wysiłek zmiany czegoś na lepsze , co dobrze o nich świadczy( wrażliwość na potrzeby uczniów i patrzenie w przyszłość)
      6. Podejdźmy do tej sprawy pozytywnie.Rozmawiajmy na argumenty.Szanujmy się wzajemnie.
      • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 21:52
        agapsykoty napisał(a):

> Proszę państwa, nie tak nerwowo.

Zaadresowałbym to twoje zdanie do tych, którzy nerwowo zmieniają patrona.

> 6. Podejdźmy do tej sprawy pozytywnie.Rozmawiajmy na argumenty.

To może podejdźmy pozytywnie.

Nie padł nigdzie ŻADEN argument za tym, by zmienić patrona.

Cytowałem już informację na stronie szkoły. Nie wiadomo, dlaczego zmieniany jest patron.

Informacja dyrektorki szkoły do rodziców (już abstrahuję od tego, że była dość obcesowa - zmieniamy i już) też nie zawierała żadnej informacji po co lub dlaczego ma być zmieniany patron.
      • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 22:26
        Argumenty? To rozumiem. Zbudujmy więc podstawy do ich używania.
        Proszę o wyjaśnienie, czemu obecny patron szkoły jest zły?
        Dla czego lokalna społeczność, mieszkańcy, absolwenci czy chociażby przyszli uczniowie (ich rodzice) nie mieli by się wypowiadać w tej kwestii?
        Tak, do rady miasta należy prawo nadania, odebrania czy zmiany, do rady miasta wybranej głosami wyborców i działającej z wyborców mandatu, czyli większości mieszkańców.
      • owjozef Re: Patron się już nie podoba 19.04.16, 23:23
        Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest to "zmiana czegoś na lepsze" ? Podaj uzasadnienie.

Sam fakt, że nie podałaś powodu takiej zmiany od razu, pomimo rzekomego zaistnienia tej kwestii już jakiś czas temu, świadczy tym, że go nie macie, dlatego tak pokrętne tłumaczenie.

Schlebianie sobie nadużywaniem terminów, jak: "w trosce o wychowanie młodego pokolenia podejmuje wysiłek", które brzmią jak hasło propagandy PRLu, również wystawia Tobie i Waszej grupie odpowiednie świadectwo.

Oczywiście Twój wpis jest pełen innych manipulacji, jak chociażby nazywanie przymusu wyboru na podstawie listy ustalonej w wąskim gronie jako "prawo szkoły do ich opinii wyrażonej w demokratyczny sposób".

Życie w demokracji nie jest tożsame z jej nadużywaniem i wypaczaniem, tak jak robi to Wasza grupa.
      • surmia Re: Patron się już nie podoba 20.04.16, 09:22
        agapsykoty napisał(a):

5. Lokalna społeczność szkoły w trosce o wychowanie młodego pokolenia podejmuje wysiłek zmiany czegoś na lepsze , co dobrze o nich świadczy( wrażliwość na potrzeby uczniów i patrzenie w przyszłość)
        6. Podejdźmy do tej sprawy pozytywnie.Rozmawiajmy na argumenty.Szanujmy się wzajemnie.

A ja bym chciała wiedzieć, dlaczego nie podajecie powodu zmiany "na lepsze".
        Dlaczego to co było stało się właśnie teraz teraz "gorsze".
        Czyżby wyszły na jaw jakieś straszliwe fakty o Olofie Palme, o których nie wiem, a które mogłyby być niewłaściwym wzorcem dla młodzieży?
        Bo tak też może się zdarzyć.
        Argumenty i fakty proszę.
        Z pozytywnym poszanowaniem.
        • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 20.04.16, 10:55
          Był socjaldemokratą, potępiał interwencję ZSRR i państw Układu Warszawskiego w Czechosłowacji 1968 oraz reżim gen. Francisco Franco. To za Czechosłowację chcą go zmienić i za Franco.
        • muffinek2 Re: Patron się już nie podoba 20.04.16, 21:28
          nie będzie żadnych argumentów za powodem do zmiany na lepsze niż to, co już padło, bo takich jasnych, twardych argumentów nie ma - tylko mgliste, że coś jest lepsze, bo jest lepsze, i albo łapiesz to, kumasz, czujesz albo nie smile, a towarzyszy mu raczej patrzenie w przeszłość, a nie w przyszłość
          • surmia Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 10:17
            Muffinek2, hehe, to ja wiem, ze argumenty raczej się nie pojawią, bo gdyby były to już by były.
            Ale wydaje mi się, że taka instytucja jak szkoła powinna dawać przykład. Wszystko powinno być jasne i transparentne. Także powody zmiany patrona.

Jak nauczyciele tłumaczą uczniom powód zmiany?
            Że patron "zagraniczny" jest gorszy, bo jest zagraniczny?
            No pliiiiiisssss.....
            • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 10:40
              Skoro szkoła, co jakby ustaliliśmy, nie ma związków ze Szwecją, rodzinnym krajem nie żyjącego patrona, to szkoła nie musi uczniom nic tłumaczyć. Działanie szkoły, najprawdopodobniej (jego brak), spowodowało, że patron szkoły dla uczniów jest tylko napisem na tabliczce przymocowanej przy wejściu do szkoły. Do tego reforma spowodowała, że najstarsze dotąd klasy są teraz w gimnazjum a to te roczniki zwykle, nabierały świadomości w miarę pełnej co do na przykład patrona swojej szkoły w ogóle, trochę generalizuję i to oczywiście nie do końca prawda, ale to dość logiczne, co oczywiście nie zwalnia szkoły z zapoznania uczniów z patronem placówki, organizacją obchodów urodzin czy śmierci o bardziej daleko idących działaniach już pisałem wyżej. Za to świetnie idzie w szkołach organizacja na przykład dnia Patryka, świętego zresztą, przy czym świętego jest tu chyba słowem kluczem.
      • salren66 Re: Patron się już nie podoba 20.04.16, 11:16
        Też chciałbym w prostych słowach usłyszeć argumenty za zmianą nazwy wtedy rozpoczniemy dyskusję
      • salren66 Re: Patron się już nie podoba 20.04.16, 11:17
        Poproszę o rozwinięcie cytatu "zmiany czegoś na lepsze , co dobrze o nich świadczy( wrażliwość na potrzeby uczniów i patrzenie w przyszłość)"
    • owjozef Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 17:14
      Przy okazji ta sprawa jest probierzem uczciwości lokalnej prasy. Przykładem jest bezczelna, perfidna manipulacja pismaków z pisemka "Linia Otwocka", którzy już zadecydowali, że patron będzie zmieniony, zupełnie pomijając przeciwników "dobrej" zmiany oraz stanowisko burmistrza. Nadal z tekstu nie można się dowiedzieć dlaczego Olof Palme nie nadaje się już na patrona i dlaczego pominięto opinię reszty mieszkańców, w tym absolwentów i rodziców przyszłych uczniów.

W okolicy coraz bardziej krystalizuje się front lokalnego ciemnogrodu. Będę bojkotował i namawiam wszystkich do bojkotu "Linii Otwockiej".

linia.com.pl/2016/04/21/kto-za-olofa-palmego/
    • michalinjozefow Re: Patron się już nie podoba 21.04.16, 20:25
      Moi drodzy, odpwoiedzialność za oddawanie swoich głosów w inne ręce to jedno, ale dobrze, że ta inicjatywa się rozwija i wpływa na władze. Może nie tylko my - rodzice otworzyliśmy oczy, ale i mieszkańcy i władze, co sie ogólnie dzieje. My jako rodzice, jak sami widziecie, często pewne rzeczy pomijalismy, przymykaliśmy oko, a już oda dawna szkoła stawała się trochę prywatnym podwórkiem Pani Dyr. Szkoła powinna być neutralna. I własne poglądy, wiarę i upodobania polityczne nie powinny być tam eksponowane. Boję się tylko, że jeśli dyrekcja się nie zmieni, to nadal będą nieporozumienia. Może wszystko przez to, że nie rozmawia bezpośrednio z rodzicami. to dobra kobieta, ale czasy takie, ze inaczej trzeba zarządzać, wyjść do ludzi.
    • 1_tralala Re: Patron się już nie podoba 23.04.16, 15:51
      "Spójrzcie na SP1-Olof Palme przecież bohaterem narodowym Szwecji nie był, lecz jak wiele korzyści spotkało sp1 dzięki niemu"
      Tak parę lat temu pisał uczeń gimnazjum w wątku o wyborze patrona dla tegoż gimnazjum.Osoba patrona nie jest ważna, ważne, że ambasada kraju z którego pochodził zatroszczyła się o wymierne korzyści dla szkoły. Wówczas nikt z piszących nie podjął tematu. Widocznie każdy w mniejszym lub większym stopniu zdawał sobie sprawę, że słowa gimnazjalisty są niestety prawdziwe. Profity i tylko profity - to zostało w świadomości młodych ludzi po latach patronatu Palme.
      A dzisiaj? Dzisiaj te same osoby, które wówczas nie miały nic do powiedzenia, krzyczą oburzone gdy dyrektorka szkoły tę smutną prawdę powtarza.
      Dzisiaj pozwala się tu wielbicielowi Putina- niejakiemu owjozef pisać o dyrektorce szkoły per idiotka. W wątku gimnazjalnym MR za napisanie o innej dyrektorce, że nic dobrego dla szkoły nie zrobiła dostało się, oj dostało. (Pierwszym, który przywołał MR do pionu był radny Batorski. Dyrektor jedynki widocznie nie zasłużyła sobie na wstawiennictwo tegoż radnego.) No ale MR nie należał do grona tych mądrzejszych, dal się poznać jako osoba krytyczna wobec burmistrza, a owjozef stoi po odpowiedniej stronie-a kolegi atakować nie można. Chamstwo ale w słusznej sprawie jest do wybaczenia.
      Z rozbawieniem czytam wpisy osób, które w wątku gimnazjalnym uważały,że patrona powinna wskazywać i wybierać społeczność szkolna, a w wątku dzisiejszym o zmianie patrona zainicjowanej przez szkołę krzyczą skandal. Skoro nie chcieliście uczestniczyć w wyborze, dlaczego chcecie brać udział w odwołaniu?
      No i te sugestie o roli PiS w tej inicjatywie. Te podteksty o "dobrej zmianie". Czekam aż dojdziecie do wniosku, że to sam Kaczyński mąci w Józefowe. I pewnie się doczekam, heheh/.

Czekam też na dalsze działanie Gazety Wyb. Wizyta w ambasadzie Szwecji to za mało. Może jakaś ustawka w obronie patrona? Można np. zaprosić te biedne feministki by udawały oburzone mamy. A co? Udawały mieszkanki Otwocka kiedy pod Kurią Wyborcza zorganizowała wiec poparcia dla Lemańskiego, udawały oburzone wierne w kościele, mogą więc robić i za oburzone mamy z Józka.
      • owjozef Re: Patron się już nie podoba 24.04.16, 20:48
        W porządku, było za ostro, wycofuję się z tego określenia.

Tak czy owak p. dyrektor, delikatnie mówiąc, nie grzeszy rozsądkiem - jej działania to sabotowanie demokracji, stwarzanie atmosfery spisku, dawanie bardzo złego przykładu młodzieży. To postępowanie jest złe na kilku płaszczyznach, m.in. pokazuje słabość dyrekcji i szkoły m.in. poprzez brak inicjatywy w/s utrzymywania kontaktów ze Szwecją, podkopuje autorytet i zaufanie do szkoły. Argumentacja o "ideologii poprzedniego wyboru" brzmi bardzo fałszywie i po prostu nie ma sensu.

Nadal nie możemy się dowiedzieć JAKI KONKRETNIE JEST POWÓD tej zmiany?

A wystarczyło przecież zgłosić odpowiedni wniosek do władz miasta by przedstawiły sprawę miszkańcom do zadecydowania, co miało miejsce przecież w bardziej błahej kwestii melodii dla fontanny.

Widocznie tutaj obawiano się reakcji mieszkańców i ich decyzji - dodatkowo więc do zarzutów dochodzi tchórzostwo.

Cała ta sprawa budzi po prostu wielki niesmak. Tak się postępuje być może w Turcji sułtana Erdogana ale chyba nie w Józefowie?
      • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 24.04.16, 21:41
        1_tralala napisał:
        [...]

Stworzyłeś bardzo długi wywód. Nawet udało ci się zahaczyć politykę, partie polityczne, sprawy międzynarodowe. Wylało ci się trochę żółci, no cóż - każdemu może się ulać.

Zabrakło mi tylko jednej ważnej informacji: dlaczego szkoła podstawowa nr 1 chce zmieniać patrona?

Informacji tej zabrakło także w obcesowym liście dyrektorki SP1 do rodziców, w którym podała termin głosowania na wskazanych nowych potencjalnych patronów.

Bez względu na to, czy piszesz w imieniu dyrektor SP1, czy własnym mam do ciebie prośbę. Pomiń swoje żale. Podaj krótkie uzasadnienie zmiany patrona. Może być jedno zdanie: "SP1 chce zmienić patrona ponieważ [... tu wstaw powód ... ].
    • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 24.04.16, 08:42
      W środę i czwartek (27 i 28 IV 2016) w godzinach 7:00-20:00 w sekretariacie szkoły SP1 odbędą się wybory nowego jej Patrona.
      • jozefow512 Re: Patron się już nie podoba 24.04.16, 21:56
        jarecki_2 napisał:

> W środę i czwartek (27 i 28 IV 2016) w godzinach 7:00-20:00 w sekretariacie szk
        > oły SP1 odbędą się wybory nowego jej Patrona.

Dokładniej:

W środę i czwartek (27 i 28 IV 2016) w godzinach 7:00-20:00 w sekretariacie szkoły SP1 odbędą się wybory nowego kandydata na patrona, który zostanie przedstawiony Radzie Miasta.
    • kug777 Re: Patron się już nie podoba 25.04.16, 18:01
      Szanowni Forumowicze,
      Zamiast czczego pisania na forum, napisałem do burmistrza na blogu. Otóż, na szczęście, zmiana patrona to bliżej nie znana inicjatywa. Pan Burmistrz nie ma zamiaru zmieniać patrona!!! DZIĘKUJEMY!
      • m_miko23 Re: Patron się już nie podoba 25.04.16, 19:07
        Dotychczas byłem tylko obserwatorem,ale z zaciekawieniem śledzącym ten wątek.Po wpisie kug777 muszę powiedzieć,że podzielam stanowisko Pana Burmistrza.
      • grudziaz Re: Patron się już nie podoba 25.04.16, 20:04
        Stasiu! tak trzymać!
      • jarecki_2 Re: Patron się już nie podoba 25.04.16, 21:54
        a możesz zacytować co napisał burmistrz? ponieważ już jedną wypowiedź znam i wcale z niej nie wynika, że burmistrz nie zamierza zmieniać patrona zwłaszcza, że to nie jest decyzja burmistrza chyba tylko rady. Poprzednia informacja była taka, że oficjalnie burmistrz nic nie wie, nic do miasta nie wpłynęło i nie ma żadnej wzmianki o zamiarach burmistrza w tej kwestii ponieważ dla burmistrza, puki co, nie ma żadnej kwestii. Natomiast zaraz odbędą się wybory w szkole i jak zostaną przeprowadzone, zależnie od wyniku oczywiście, zostanie wszczęta oficjalna procedura co wcale nie oznacza, że patron nie zostanie zmieniony bo to będzie zależało od wyników głosowania.
    • surmia Re: Patron się już nie podoba 27.04.16, 09:34
      Na liście kandydatów pojawił się Olof Palme.
      Można oddać na niego głos.

Choć nadal nie rozumiem po co w ogóle to głosowanie.
      Najpierw powinno się zapytać, czy osoby związane ze szkołą (choć nie wiem dlaczego tylko one) w ogóle chcą cokolwiek zmieniać. Takie głosowanie przed głosowaniem. Referendum szkolne.

"Pojawiła się także przy okazji i bardzo nieśmiało ciekawa koncepcja przyczyny zmiany patrona: nowy miał być rzekomo bliższy dzieciom (!!!) To naszym zdaniem stanowczo za mało, a i kandydatury wątpliwe...."
      To cytat z facebooka.
    • jozefow512 Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 09:34
      Wczoraj (rychło w czas) pojawiła się informacja, że do listy kandydatów w głosowaniu na patrona został dopisany Palme.

Krok ten jest o tyle dziwny, że Palme nie jest kandydatem na patrona szkoły, tylko jest patronem szkoły.

Najpierw powinno się odbyć głosowanie w kwestii tego, czy zmieniać patrona, a potem dopiero wybór nowego. W komunikacji do rodziców nie pojawiła się wciąż informacja - dlaczego szkoła chce zmieniać patrona.
      • surmia Re: Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 09:43
        No wiesz jozefow512!?!?!?
        Patrz, jak myślimy jednocześnie tak samo ?!?!
        Jakaś więź kosmiczna czy co?
        • jozefow512 Re: Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 11:16
          Przed pojawieniem się tej informacji od dyrektorki (bardzo później, bo z 26.04) nie zamierzałem wziąć udziału w głosowaniu lub oddać nieważny głos.

Teraz się waham, ale chyba zagłosuję. Chociaż moim zdaniem podawanie kandydata dzień przed wyborem, gdy informacja o pozostałych była przekazana znacznie wcześniej jest niepoważna.

Dyrektorka powinna przesunąć termin głosowania na późniejszy a najpierw podać argumenty za zmianą i spytać (co najmniej rodziców), czy chcą zmiany.
          • surmia Re: Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 11:36
            Nie znam tej Dyrektor, ale z jej zachowania, ignorowania innych wnioskuję, że jest to osoba "specyficzna". Tak wynika z przekazu.

(...) nie zamierzałem wziąć udziału w głosowaniu lub oddać nieważny głos (...)

To byłaby najgorsza decyzja. Niegłosowanie jako forma sprzeciwu jest bezsensowne. W każdych wyborach.
            Jeśli tylko możesz - masz tam dziecko - głosuj zgodnie z sumieniem.
            Nawet jeśli nie podoba ci się Olof Palme jako patron.

(...) Dyrektorka powinna przesunąć termin głosowania na późniejszy a najpierw podać argumenty za zmianą i spytać (co najmniej rodziców), czy chcą zmiany (...)

Dokładnie tak powinna postąpić. Tak powinien działać Dyrektor Szkoły.
            Jasno i przejrzyście z poszanowaniem innych.
            Przykład ma dawać dzieciom!!!
            Przykład jej dzisiejszych działań jest nie do przyjęcia.
            Według mnie.
            • jozefow512 Re: Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 14:24
              Na stronie szkoły lista kandydatów nie została poprawiona.

Poza tym jest tam kłamliwa informacja jakoby decyzja o zmianie patrona miała być przesądzona.

Informacja na 27-04-2016 godz. 14:20

ZMIANA PATRONA

SZANOWNI PAŃSTWO!

W ZWIĄZKU Z NADCHODZĄCĄ ZMIANĄ PATRONA SZKOŁY, ZACHĘCAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ ZE WSZYSTKIMI KANDYDATURAMI. ZOSTAŁY ONE WYŁONIONE W DRODZE GŁOSOWANIA SPOŚRÓD: UCZNIÓW, GRONA PEDAGOGICZNEGO I RADY RODZICÓW.

DZIECI_WALCZACEJ_WARSZAWY
              JAN_PAWEL_II
              ASTRID_LINDGREN
              JOZEF_PILSUDSKI
              KS_JAN_TWARDOWSKI
              PILECKI_WITOLD

I jeszcze ta grafomania. Czy oni w tej szkole nie mają nikogo, kto umie pisać? To naprawdę takie trudne do zrozumienia, że ogłoszeń nie pisze się wielkimi literami, bo są nieczytelne?

I to są osoby, które uczą dzieci. Wstyd!

W ogóle samo ogłoszenie napisane językiem "Będąc młodą lekarką przyszedł do mnie pacjent ..."

Dobra. Czepiam się .... smile już nie będę.
              • owjozef Re: Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 21:40
                Nie, nie czepiasz się.

Język tej notatki urąga standardom, jest to poziom z trudem ukończonej podstawówki, a nie dyrektor placówki oświatowej. Jest napisana mętnie (skąd ta kolejność?; kiedy, gdzie i jak "głosowano"?), niechlujnie, w bardzo złym stylu (podkreślenia pomiędzy wyrazami, wszystko wielką literą) a dodatkowo niegramatycznie i nielogicznie - "wyłonione spośród" oznacza, że nazwiska na tej liście należą do osób będących obecnie wśród "UCZNIÓW, GRONA PEDAGOGICZNEGO I RADY RODZICÓW."

Rozumiem, że wśród uczniów są "dzieci walczącej Warszawy" - z kim, jak i kiedy walczą józefowscy uczniowie w Warszawie?

Natomiast zmarłe osoby wśród "grona pedagogicznego i rodziców" przejawiają chyba tylko obecność duchową?

To jest żenada i wstyd niespotykane w historii naszego miasta.
                • owjozef Re: Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 21:41
                  No i przy Pileckim zamieniona kolejność imienia i nazwiska.
          • jwz789 Re: Jest też Palme, argumentów za zmianą BRAK 27.04.16, 18:02
            Rodziców dyrektorka już pytała, a że wokół sprawy zrobiło się gorąco, to wczoraj jak słyszałem odbyło się ponoć jakieś dodatkowe zebranie i tam pewnie zdecydowali aby dodać Olofa Palmego.
            Dobra zmiana ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka