michalin.pl 23.02.09, 14:13 Na ostatniej sesji Rady Miasta była dyskusja na temat budowy supermarketu w Józefowie. Czy sądzisz, że taka inwestycja jest nam potrzebna? Głosowanie: www.michalin.pl/index.php?modul=ankiety?forum -- michalin.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brudli Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 16:09 Według mnie jest to potrzebne... Tylko broń cię panie boże kolejna BIEDRONKA Ale coś większego, mogliby zrobić jakąś Galerię, coś w stylu GALERII ŻOLIBORZ...bądź MIEDZESZYN. Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 16:15 pytanie po co miałoby tu coś takiego powstać? aby padły wszystkie mniejsze sklepiki? do real'a mamy 12 min jazdy samochodem. w sumie niedaleko. po co nam taka akcja tutaj? Odpowiedz Link
surmia Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 16:32 A ja też uważam, że gdyby powstało coś ładnego i mieszczącego wiele różnych branż, to wcale nie byłoby takie złe. Te małe sklepiki są okropne i szpecą Józefów. Budki, budeczki i w każdej czegoś brakuje i trzeba iść szukać dalej. Nie jestem przeciwniczką małych, osiedlowych sklepów - sama w takim kupuję np. wędlinę i pieczywo. Ale niech one nie stoją w centrum miasta. A taki kompleks handlowy, może nawet z supermarketem spokojnie by się u nas przyjął. Nie wiem tylko w którym miejscu... Poza tym, im większa konkurencja tym lepiej dla klientów. Stara, sprawdzona prawda. Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 16:44 hmm na dobrej mam jeden sklepik. lubię w nim robić zakupy i wiem, że jeśli powstanie supermarket to w sklepiku podniosą ceny a potem go zamkną :\ moim zdaniem jeśli mamy stworzone miejsca dla przedsiębiorców z naszego rejonu to powinniśmy ich chronić. supermarket jest dla nich konkurencją nie do pokonania :\ o których sklepikach w centrum miasta piszesz? Odpowiedz Link
duchaaa Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 18:54 Ja też bym się trochę obawiała o te małe sklepiki, kóre lubię. Może warto zadbać o to, żeby nie były to różnej maści i koloru budki poutykane w chaotyczny sposób tu i tam przy koszmarnie krzywych chodnikach - nie do pokonania dla mamy z wózkiem (myślę o otoczeniu stacji kolejowej Józefów), tylko jakiś estetyczny 'ryneczek' z ładnie rozplanowanym miejscem na te wszystkie sklepy? Osobiście podobnie jak shelmahh uważam, że mamy blisko do supermarketów. Poza tym - ile razy pokuszę się o porównanie cen, to mi wychodzi, że u nas taniej, nie mówiąc o jakości oferowanych produktów. A to, że kilka razy w roku muszę objechać pół powiatu w poszukiwaniu 'nie-plastikowej' bitej śmietany chyba nie przekonuje mnie do supermarketu w Józefowie - zwłaszcza, że ostatnio odkryłam, że w jednym z tych małych sklepików można ją po prostu zamówić, jeśli się o tym pomyśli dzień wcześniej Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 19:14 pochodzę z legionowa. od momentu,w którym się wyprowadziłem (1998r) zachodzą tam takie zmiany, które można pokazywać za wzór gospodarności i umiejętności prezydenta Smogorzewskiego. zmiany jakie zaszły w obrębie rynku i części handlowej Legionowa, pokazują, że zapyziałe miejsce można zmienić w bardzo fajne miejsce do handlu jak i spotkań mieszkańców. nie ma potrzeby budowania supermarketów. jednopiętrowa zabudowa z restauracjami na górze a pawilonami handlowymi na dole, stworzyła bardzo fajny wizerunek ścisłego centrum. miło tamtędy się przejść na spacer, na zakupy i na sushi w końcu Lwo ma rynek z prawdziwego zdarzenia. u nas też zamiast marketu można postawić ciąg budynków, niskich, kolorowych, które stworzą warunki do dalszego rozwoju centrum Józefowa. market? i tak to miasto śpi a jest okazja do budowy centrum nie tylko handlowego ale też kulturalnego (może i MOK by na tym skorzystał?). market? nie zabijajmy miasta nie skazujmy go na trasę z domu do sklepu i z powrotem. stać nas na więcej )) Odpowiedz Link
nikusia999 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 26.02.09, 09:03 ja też jestem z legionowa, w falenicy od 1999 r. i jedynie dojazd do centrum wawy jest lepszy, a jeśli chodzi o sklepiki to brrr, ostatnio szukałam magicznej gąbeczki Jana, nigdzie nie było (pytałam również w józefowie niedaleko MOKu, bo córka była na zajęciach) i nic. musiałam pojechać do reala którego nie lubię. jestem za supermarketem ale na obrzeżach, taki auchan.... Odpowiedz Link
monia420 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 19:23 A może ten supermarket powinien być takim miejscem na zakupy dla wszystkich. Pani z warzywami, Pani z gazetami, a może nawet kawiarnia - w jednym miejscu, w estetycznym i pod dachem, z możliwością zaparkowania O kinie z regularnym repertuarem nie wspominam Odpowiedz Link
michalin.pl Bedzie to klasyczny sklep wielkopowierzchniowy 23.02.09, 20:36 monia420 napisała: > A może ten supermarket powinien być takim miejscem na zakupy dla wszystkich. > Pani z warzywami, Pani z gazetami, a może nawet kawiarnia - w jednym miejscu, w > estetycznym i pod dachem, z możliwością zaparkowania O kinie z regularnym > repertuarem nie wspominam Moze i powinien, ale bedzie to klasyczny "sklep wielkopowierzchniowy" czyli supermarket. Wiecej mozna przeczytac w Tygodniku Regionalnym: www.tygodnikregionalny.pl/index.php?pid=12&id=1506 -- michalin Odpowiedz Link
beretbaby Re: Samowola Burmistrza? 24.02.09, 17:41 Prywatny inwestor ma zamiar wybudować "Biedronkę" na działce pomiędzy: Wyszyńskiego- Wawerską-Ogrodową-Sienkiewicza. Mieszkańcy sprzeciwiali się tej inwestycji a radni w większości wypowiedzieli się przeciwko tej lokalizacji. Burmistrz jednak wydał postanowienie o warunkach zabudowy, argumentując-" Zrobiłem to , bo uznałem, że jest to słuszna decyzja" Na pytanie -"A co z głosem ludu?" odparł, "Głos ludu zostaje głosem ludu"(w tym wypadku tym głosem jest głos inwestora) Radni wystosowali nawet pismo do Burmistrza by ten wstrzymał się się z wydaniem tej decyzji. Odpowiedzią Burmistrza był zarzut do radnych, że wkraczają w jego kompetencje. Dopóki na terenie Józefowa nie zostaną uchwalone plany zagospodarowania przestrzennego, dopóty będziemy skazani na widzimisię ludzi decydujących o decyzjach zabudowy.A plany te dziwnym trafem,jakoś strasznie wolno są uchwalane. Odpowiedz Link
duchaaa Re: Samowola Burmistrza? 24.02.09, 18:30 Taki brak planów to zawsze kusząca rzecz - zgodzić się, czy nie, a to w końcy my mieszkańcy musimy się borykać z absurdami typu jak uzyskać zgodę na dobudowanie wiatki od sąsiada, który za punkt honoru postawił sobie uprzykrzanie życia wszystkim dookoła i sabotuje wszystko z założenia Odpowiedz Link
surmia Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 24.02.09, 10:17 Pisząc "kompleks handlowy" wcale nie miałam na myśli ogromnego, piętrowego molocha. Miałam na myśli coś co pomieści i tych, który teraz handlują w centrum miasta i może jakąś kawiarnię, może drogerię, może jakieś fajne miejsce do spotkań, może nawet większy sklep spożywczy? Mnie to nasze "centrum" bardzo przeszkadza. Jeśli chodzi o supermarket, to jestem przeciwna, by stawiać go w ścisłym centrum miasta. To zbyt uciążliwe i niezbyt ładne. Ale nie miałabym nic przeciw temu, by stanął gdzieś w miejscu mniej zaludnionym, ale w obrębie miasta. I wcale nie boję się o mniejsze sklepiki, to nieprawda, że markety je wykańczają. Tak naprawdę markety nie zagrażają im, bo one mają inną rolę do spełnienia. Czy jeździsz codziennie do dużego sklepu spożywczego? Po to tylko by kupić chleb, masło i ew. kawałek wędliny? Nie. Po takie małe zakupy chodzi się właśnie do sklepów tzw. osiedlowych, czyli takich, które są położone blisko miejsc mieszkalnych. Właśnie w takich sklepach kupuje się najfajniej. Znana sprzedawczyni, można liczyć na to, że zawsze można coś zamówić na następny dzień, miła atmosfera. Mamy takich sklepów coraz więcej w Józku. Ja też korzystam z takiego sklepu i na pewno nie zamienię go na market, choćby ich w pobliżu stanęło nie wiem ile. Do marketu jeżdżę na większe zakupy i w dodatku niezbyt regularnie. Bo nie lubię. Ale muszę. Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 24.02.09, 10:30 ale czy nam brakuje marketu? real jest wystarczająco blisko by nie budować nic w naszym mieście..nie rozumiem tego :\ Odpowiedz Link
nikusia999 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 26.02.09, 09:07 real jest beznadziejny, kolejki i korki . wolę przeprawić się na drugą stronę Wisły bo i tak krócej zakupy będę robić Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 24.02.09, 10:33 dobra..i tak super market powstanie :\ co ma się w nim znaleźć? jaką ma pełnić funkcję? i czemu akurat ta forma a nie pawilony handlowe w eleganckiej zabudowie, która może również pełnić funkcję mieszkalną? czemu Pan Kruszewski nagle zmienił zdanie w kontrze do radnych? Odpowiedz Link
bamerykanka Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 20:38 shelmahh napisał: > > do real'a mamy 12 min jazdy samochodem. Dla mnie okolo 20-25 min. Chyba wolniej jade. Ale Carrefour Express w Otwocku jest blisko. Odpowiedz Link
duchaaa Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 21:06 bamerykanka napisała: > shelmahh napisał: > > > > > do real'a mamy 12 min jazdy samochodem. > > Dla mnie okolo 20-25 min. Chyba wolniej jade. Ale Carrefour Express w Otwo > cku jest blisko. też jade wolniej Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 21:59 heh ja też jeżdżę zgodnie z przepisami Odpowiedz Link
duchaaa Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 22:03 shelmahh napisał: > heh ja też jeżdżę zgodnie z przepisami tak, tak, z Józka do reala w 12 min zdradź, jakim skrótem Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 22:09 a w sumie normalnie z michalina, przez falenicę, do przewodowej w miedzeszynie, stamtąd do wału, wałem do trasy siekierkowskiej, na trasę do bora komorowskiego, stamtąd do fieldorfa, w ostrobramską i jestem na miejscu gps mówi mi dokładnie 14 min i tak wychodzi bez szaleństw na drodze Odpowiedz Link
duchaaa Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 22:17 Bardzo dziękuję, nie omieszkam wtpróbować ; podróże (czytaj: fora) kształcą Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 22:26 wał po prostu jest najszybszym odcinkiem i stąd dobry czas a jak zrobią nam za sto lat trasę od otwocka to w ogóle będzie miło i polecimy w 12 min ;] Odpowiedz Link
nikusia999 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 26.02.09, 09:11 szczególnie jak trafi ci się jechać za autobusem, lub będziesz stać przed przejazdem w falenicy bo akurat dwa pociągi będą się mijać... ja mieszkam w falenicy a zajmuje mi to dłużej, pamiętaj o światłach na wale i fieldorfa i ostrobramskiej (tam sa bardzo krótkie i rzadko sie udaje przejechać za pierwszym razem), no chyba że jeździsz w niedzielę gdy inni są w kościele Odpowiedz Link
hanelorka Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 23.02.09, 22:05 Błagam, powiedzcie, że to nieprawda!!! Chyba nikt nie myśli poważnie, żeby w takim miejscu, wśród domów jednorodzinnych, wybudować koszmarny blaszak w typie Biedronki!!! Nie, nie, nie i jeszcze raz nie!!! Supermarkety są naprawdę blisko. I te w Świdrze, i te w Otwocku, a i do tych w Warszawie spokojnie można się dostać. Wiecie może, czy pod tym protestem mieszkańców można się jeszcze podpisać? Odpowiedz Link
r.komorowska Program wyborczy Burmistrza: "przyjazne sklepiki" 23.02.09, 23:18 Jezeli dobrze rozumiem, to sprawa jest już chyba przesądzona. Radni jednogłośnie zaapelowali (wcześniej) do Burmistrza, żeby zrobił, co może, zeby superkarket nie powstal. Byli jednoglosni, jak rzadko w kontrowersyjnych sprawach. Burmistrz: - tlumaczyl sie, ze musial wydac warunki zabudowy dla supermarketu, - argumentowal, ze to dobre miejsce dla takiego sklepu, - pytal czy radni maja jakies lepsze miejsce. Zwlaszcza to ostatnie pytanie jest troche dziwne... Tak, jakby problemem nie bylo "czy pozwolic budowac supermarket", tylko "gdzie pozwolic budowac supermarket". Chyba, ze zle to czytam. A z kolei w programie Komitetu Wyborczego, z ktorego zostal wybrany Burmistrz czytam: "Nasze miasto to nasza wizytówka, dlatego wiele pracy włożymy w budowę i modernizację centrum Józefowa i Michalina. W naszych centrach nie będzie supermarketów, tylko przyjazne sklepiki i punkty usługowo-gastronomiczne". Nie wiem czy dalo sie powstrzymac budowe tego supermarketu. Wiem, ze radni mieli pretensje ze Burmistrz "nie powalczyl o to". Byc moze nie jest jeszcze za pozno, ale to by musial ktos bardziej kompetentny sie wypowiedziec. r.komorowska Odpowiedz Link
shelmahh Re: Program wyborczy Burmistrza: "przyjazne sklep 24.02.09, 09:24 hmm radni w jedną, burmistrz w drugą pomimo wcześniejszych obietnic przed wyborczych a mieszkańcy mam nadzieję też będą na nie..i tak samotnie burmistrz nam ten przybytek postawi? ciekawe Odpowiedz Link
gramolem Re: Program wyborczy Burmistrza: "przyjazne sklep 24.02.09, 14:10 nie rozumiem, radni nie chca supermarketu, z ankiety wynika ze mieszkancy tez nie chca.... a i tak ma powstac..? 1.moim zdaniem nie potrzebny nam supermarket, wszystko co jest dostepne w supermarkecie mozna kupic w sklepach jozefowa i michalina. 2.zgadzam sie ze niektore budki wygladaja paskudnie i przydaloby sie to jakos ujednolicic, ale umiejscowienie tych sklepow na jednej duzej powierzchni nie jest dobrym rozwiazniem bo wlasnie to rozproszenie ktore mamy teraz nawet w obrebie centrum jest plusem dla mieszkancow - kazdy chce miec blisko do sklepu. 3. ja bym bardzo chciala zeby bylo kino w Jozefowie, ale takie naprawde wygodne, z aktualnym repertuarem itd, (cos jak male kina w warszawie), moze kregle tez by sie przydaly, takie centrum rozrywki jak w galeriach, tylko zeby nie miescilo sie to w blaszaku, jakos trzebaby wtopic to w otoczenie. 4. brakuje mi tez w okolicy sklepow z ciuchami znanych marek jakie sa w galeriach. Nie wiem czy jest na to miejsce w Jozefowie ale poprostu czasem trzeba kupic cos na grzbiet, a czasem chce sie bryknac miedzy wieszaki jak kazda baba, a nie chce mi sie jechac do wawy... fajnie byloby pojechac na buszowanie w ciuchach z kolezanka np... rowerem, albo pojsc na spacer przy okazji... skoro warszawiacy maja wszedzie blisko to czemu my nie mozemy? po co nam kolejny sklep z maka, mlekiem i proszkiem do prania... to juz mamy Panie Burmistrzu, a nie mamy co robic jak nam sie bardzo nudzi, nie wszyscy tylko spia w jozefowie, niektorzy tu spedzaja wiekszosc czasu, chcialiby pracowac i bawic sie niedaleko domu i byc w Jozefowie szczesliwi poprostu Odpowiedz Link
surmia Re: Program wyborczy Burmistrza: "przyjazne sklep 24.02.09, 15:29 Może mieszkańcy okolic o których mowa na sesji Rady, chcą mieć ten sklep? Z pewnością nie ci najbliżsi, ale może ci, trochę dalej? Przecież nie każdy ma auto i może sobie podjechać do Marcpolu czy Carrefoura, a jak na razie czytam, że każdy sobie wygodnie podjeżdża w kilkanaście minut do sklepu? Może właśnie powinniśmy wybudować taki sklep, bo jak na razie nie mamy komunikacji miejskiej i osoby mieszkające w sporym oddaleniu od centrum są niejako "skazane" na mniejsze sklepy, nie mając po prostu wyboru? A może oni też chcieliby skorzystać częściej z zakupów pod jednym dachem? Są plusy dodatnie i ujemne Odpowiedz Link
shelmahh Re: Program wyborczy Burmistrza: "przyjazne sklep 24.02.09, 15:58 zaraz zaraz.nie mamy komunikacji miejskiej? czasem zdarza mi się jeździć z michalina do józefowa pociągiem. zdarza się, że śmigam prywatnym autobusem. i jadę sobie wtedy do marc polu bez samochodu ale bezdusznego marketu u nas nie potrzeba. potrzeba butików, sklepików, warzywniaków, kafejek, kina, kręgli... Odpowiedz Link
surmia Re: Program wyborczy Burmistrza: "przyjazne sklep 24.02.09, 20:19 A czym, oprócz samochodu dojeżdżasz do Nadwiślańskiej? Tam też Józefów. Odpowiedz Link
nikusia999 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 26.02.09, 08:58 a kiedy i czym jedziesz 12 min????? chyba w niedzielę Odpowiedz Link
juki4 Re: kompromisowo 24.02.09, 18:24 mogloby być coś takiego jak w Ustroniu - już nie pojedyncze sklepiki porozrzucane bez ładu, ale jeszcze nie stodoła o szumnej nazwie "galeria". Odpowiedz Link
juki4 Re: kompromisowo 24.02.09, 18:59 tu powinno być lepiej widać pierrr... ogarrr... nia, jakas inna kafeja, kwiaciarnia, lody, kiosk, maly spozywczak, sklepy z ciuchami, zabawki, bankomat, drobne agd, foto, itd, itp Odpowiedz Link
r.komorowska Re: kompromisowo 24.02.09, 20:08 juki4 napisał: > jakas inna kafeja, kwiaciarnia, lody, kiosk, maly spoz > ywczak, sklepy z ciuchami, zabawki, bankomat, drobne agd, foto, itd, itp Pomazyc dobra rzecz. A bedzie takie cos: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Biedronka_Szyd%C5%82owiec.JPG r.komorowska Odpowiedz Link
lukasz_d Re: kompromisowo 24.02.09, 20:35 myslę, że jako józefowianie jestesmy na tyle silna wspolnota, ze uda nam sie obronic przed marketem... w najgorszym wypadku bedziemy walczyli o elewacje typu świdermajer na froncie... /żart/ Odpowiedz Link
vtx1800 Lokalizacja 25.02.09, 07:58 witam wszystkich. przyłączam się do tych, którzy nie są zachwyceni budową markietu. Dla mnie to również chybiony pomysł. No i mam pytanko: czy ktoś wie, gdzie to cudo ma stanąć? pozdrawiam m. Odpowiedz Link
magdam110 Re: Lokalizacja 25.02.09, 08:19 Też jestem przeciwko supermaketowi. Co do galerii to jesteśmy wg mnie za małym miastem. W Otwocku parę lat temu wybudowano galerię chyba nazywała się Kot Center i co z niej zostało tylko bank. A tych to chyba mamy dosyć w Józefowie. Surmia ale z Nadwislanki do centrum Józefowa też jest kawał drogi. A tam to też kursują minibusy i chyba jakaś 700 ( ale pewna nie jestem) Odpowiedz Link
gramolem Re: Lokalizacja 25.02.09, 09:52 bo w takim malym centrum handlowym musza byc marki typu H&M, Promod, Orsay.... i pare innych znanych i lubianych, moze deichmann czy cos, i drozsze i tansze, moze jakis outlet, india shop, to by przyciagnelo nie tylko naszych mieszkancow ale tez ludzi z okolic Odpowiedz Link
shelmahh Re: Lokalizacja 25.02.09, 10:25 ejjj te marki u nas padną..sory ale to nie Warszawa..pamiętaj,że te marki to masówka - musi być duży ruch a nie wierzę, że w Józefowie da się taki wygenerować od 10:00 do 22:00. Odpowiedz Link
magdam110 Re: Lokalizacja 25.02.09, 10:31 Przyszła galeria w Otwocku ma mieć znane marki, empik, lodziarnie,kawiarnie i podobno kino, także nie wierzę, że dwie obok siebie zarobią. Zresztą nasze sklepiki narzekają na niskie zyski jakby doszedł czynsz (na pewno wysoki) to raczej się nie utrzymają. I czekają nas znowu banki jak te na Polnej na miejscu dawnego sklepu kosmetycznego. Odpowiedz Link
gramolem Re: Lokalizacja 25.02.09, 11:26 no jesli cos takiego powstaje w otwocku to zupelnie wystarczy Odpowiedz Link
bbb21 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 25.02.09, 10:20 nie chcę typowego obskurnego supermarketu w Józefowie czy też Michalinie; chciałabym, aby w centrum miasta powstała galeria handlowa, nie moloch; budynke, który będzie estetyczny,a skupi wiele branży handlowych i usługowych; mi tu też brakuje sklepu z ciuchami czy bielizną, bo nie mam ochoty po to gnać do w-wy, brakuje kawiarni, fajnego baru, kręgli, bilarda itp itd; wszystkiego w jednym , estetycznym miejscu, nie w MARKECIE czy supermarkecie; nawet te otwockie omijam z daleka; Odpowiedz Link
czarbox Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 25.02.09, 20:41 jestem na NIE! od polnocy jest galeria promenada, od poludnia bedzie galeria w otwocku; na codzienne zakupy wystarcza te sklepy ktore sa nie wiem gdzie mialby sie znalezc to centrum handlowe, ale juz dzis wspolczuje sasiednim domkom Odpowiedz Link
feelek czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 09:31 zgoda na istnienie jakiegokolwiek sklepu to rzecz poza dyskusją póki w Polsce panuje system wolności gospodarczej. nie można ograniczać chęci sprzedawania i kupowania pod jakąkolwiek postacią. no ograniczenia mogą być np. natury estetycznej (vide np. Biedronka) przyrodniczej (np. obawa o wycięcie lasu), socjologicznej (ew. uciążliwość dla sąsiadów)... ale nie - ekonomicznej - bo niby sąsiadujący nie wytrzymają konkurencji, w ten sposób nie otworzono by większości sklepów - bo zawsze komuś obawiającemu się o nadmierną konkurencję - by to przeszkadzało. piszę to bo wiele głosów tu zamieszczanych jest natury nazwę to "samobójczej" bo jeśli pominiemy te względy estetyczne, socjologiczne etc. jeśli one byłyby spełnione to zapytam wprost czyście ludzie powariowali? nie chcecie kupować taniej? bo w tle taka myśl jest: gdyby tam nie miało taniej być, to problemu dla innych sklepików, o które się tak troszczycie, by nie było? dobrze całkuję? zresztą nikt nie każe nikomu tam kupować. a o interesach tych co mają mniej, pomyśleliście?- ich nie stać na zakupy w osiedlowym sklepiku z 30% marżą zresztą w J. są supermarkety (jak dobrze liczę tak ze 4-5)więc jeszcze 1 nikomu nie zaszkodzi a na pewno pomoże nawet wiem komu: KLIENTOM. Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 09:41 klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap, klap.... (to są brawa) Odpowiedz Link
beretbaby Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 11:14 Chyba feelku za bardzo zachłysnąłeś się tą wolnością. Żadnych ograniczeń dla WOH mówisz? Hmmm... ciekawostka. Wiele państw europejskich ogranicza rozwój takich sieci, przeciwdziałając monopolizacji rynku i zakłóceniom w funkcjonowaniu miast i osiedli ( budowa takich obiektów często w środku miast i osiedli jest w Polsce niestety faktem).Zasada sprawiedliwości społecznej zawiera w sobie nakaz utrzymania równowagi w działalności na rynku różnych podmiotów, ograniczanie monopolu i dominacji. Pojawienie się hipermarketu wywołuje upadek handlu lokalnego, producentów i ich sieci usług w wielkości 20-25% w danym regionie. Czyli przyczynia się do wzrostu bezrobocia.Dodajmy, że małe i średnie firmy odgrywają kluczową role w tworzeniu PKB-OKOŁO 60%. Więc sam widzisz feelek, że powinniśmy o nie dbać. Nie tylko,że nie dbamy, to jeszcze globalnym sieciom dajemy przywileje (np. zwolnienie z podatków) o których małe firmy mogą tylko pomarzyć.Co więcej te same sieci handlowe w swoich macierzystych krajach mają dużo więcej ograniczeń w funkcjonowaniu niż w Polsce. Np. we Francji Carrefour może pracować tylko 4 weekendy w roku , u nas 40. feelek napisał: >no ograniczenia mogą być np. natury estetycznej...... >ale nigdy ekonomicznej Myślę, że powyżej wykazałam jak bardzo się mylisz Odpowiedz Link
feelek Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 11:55 1.sklepy wielkotowarowe wpływają na monopolizację rynku ? a to w jaki sposób? 2.o tym jak bardzo sklepy wielkotowarowe mają wpływ na utrzymywanie cen na niskim poziomie świadczy fakt, że tam gdzie są one reprezentowane, ceny są zwyczajnie niższe, to b fajnie nie mieć w ogóle takiego konkurenta 3.nie wspominam o różnorodności oferty: gdzie jest wyższa? 4.kto jeszcze traci na braku takich sklepów? producenci bo czy "polska lada sklepowa" nie staje się przez ich istnienie o wiele dłuższa? 5.jakość dokonywania zakupów? no comments 6.to co Beretbaby nazywa wadą - możliwość dokonywania zakupów wieczorem, w soboty i niedziele - czas pracy różnice między PL i zachodem ja poczytuję za zaletę - ukłon w stronę klienta - jedna z niewielu rzeczy, którymi nad tamtą cywilizacją górujemy 7.upadek wielu pseudosklepików, w których Boże broń nie pytaj o inny rodzaj makaronu czy herbaty bo tracisz czas - to tylko dobrodziejstwo wiem zapewne nie dla tych sklepikarzy ale darują ja jestem klientem i ten interes jest dla mnie ważniejszy. a mówiąc prościej g... mnie obchodzi interes kogoś, komu mam płacić więcej za to samo. Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 12:34 Ja tylko jeszcze dodam, że gdyby nie markety, to ci przedsiębiorcy z małych i średnich przedsiębiorstw w ogóle by nie istnieli. Jeść trzeba, a te przedsiębiorstwa często istnieją na granicy opłacalności (szczególnie teraz). Smutna prawda jest taka, że każdy stara się płacić mniej za towar tej samej jakości. Dzięki marketom możemy sobie pozwolić na wiele rzeczy, niedostępnych w małych sklepach. I nie mówmy, że budowa sklepu napędza bezrobocie. Tego to już kompletnie nie rozumiem. Odpowiedz Link
beretbaby Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 13:14 surmia napisała: >I nie mówmy, że budowa sklepu napędza bezrobocie. Tego to już >kompletnie nie rozumiem. Ja natomiast nie rozumiem, jak można tego nie wiedzieć. Wybacz surmia, ale infantylizm Twojej wypowiedzi wskazuje, że to nie Twoja dziedzina. Zestawienia jakie podałam są prawdziwe. Nie ja je wymyśliłam, ale je znam więc podaję.Takie są smutne fakty. Analiza ich każdemu człowiekowi powinna dać do myślenia. Wynik przemyśleń może być różny, ale negowanie to już przesada. Gwoli ścisłości- nie jestem przeciwniczką marketów, jestem przeciwna ich dalszej ekspansji. Obecnie na terenie Polski jest już taka ich ilość, że każdy kto chce w nich robić zakupy, ma je praktycznie na wyciągnięcie ręki. Dalszy rozrost tych sieci będzie powodował tylko negatywne skutki ekonomiczne dla Polski. To nie markety zasilają nasz budżet surmia, to właśnie te małe, niedoceniane firmy są filarem przychodów budżetu. Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 16:09 A kto tu nie docenia małych firm? Ja korzystam z takich cały czas. Markety nie powodują wzrostu bezrobocia, bo zatrudniają więcej osób, niż z powodu ich budowy ją traci. To matematyka. Proste działania. U nas, gdyby market powstał, w ogóle nikt nie straciłby pracy, bo jak ktoś lubi kupować w małych sklepach, to dalej będzie w nich kupował. Tak jak pisałam, markety nie są zagrożeniem dla małego handlu. To mit. Jeśli sklepik ma upaść to czy stanie market czy nie, on i tak upadnie. Jeśli sklepikarz dba o towar, nie stosuje marż z księżyca, to może spać spokojnie. Będzie miał klientów, bo jego sklepik jest w pobliżu ich domów. Odpowiedz Link
magdam110 Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 12:37 A mnie interesuje los drobnych przedsiębiorców. I to, że jak będzie supermarket to oni upadną. Interesuje mnie równiez los ludzi pracujacych w tych supermaketach i to , że są wykorzystywani przez pracodawcę. Dlatego supermarketowi mówię nie. Odpowiedz Link
shelmahh Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 13:01 ja zdecydowanie zgadzam się z beretbaby..ale pomijając względy ekonomiczne to zostają jeszcze estetyczne oraz te związane z rozwojem naszego miasta..czym innym jest budowa supermarketu i jego zazwyczaj "ciekawy" kształt, który nie jest tkanką miasta a co innego jest wybudowanie galerii handlowych, z sklepikami, do których można wejść z ulicy..taką zabudowę mają rynki miasteczek na całym świecie i spełnia ona doskonale zarówno funkcje handlowe jak i wizerunkowe miasta. markety niech zostaną w Warszawie i Otwocku a my stwórzmy sobie ładne miasteczko a biedronki oglądajmy w ogródkach. nie wystarcza marcpol, duet, ok..musi być większe bo wolno wg prawa budować takie przybytki :\ wiadomo,że do butików w takim supermarkecie nie przyciągnie się żadnych ciekawych marek bo szkoda na to czasu i pieniędzy..dalej nie widzę żadnej korzyści z powstania supermarketu :\ Odpowiedz Link
feelek Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 13:44 Magdam i Shelmahh! b. proszę mówcie "nie" tym supermarketom nie mam nic przeciwko temu abyście tam nie robili zakupów jeśli taka Wasza wola a jak ja zechcę tam robić te zakupy to i Wy też nie miejcie nic naprzeciw a i jeszcze ja bym chciał mieć te sklepy stosunkowo blisko Odpowiedz Link
shelmahh Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 13:55 feelek: normalnie rób sobie zakupy gdzie chcesz ale co powiesz na ładną zabudowę w centrum Józefowa ze sklepami, kawiarenką, lodami etc? bolało by Cię to gdyby takie coś postawili zamiast supermarketu? Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 14:29 Ale w centrum nie będzie supermarketu (chyba?). Tam miał być właśnie taki ryneczek z jakąś budowlą mieszczącą różne branże. Zdaje się, że nawet jakiś projekt już jest i był wystawiony dla mieszkańców. Supermarket, a raczej pewnie duży sklep spożywczo przemysłowy miałby powstać poza centrum. Na sesji była mowa o działce w kwadracie ulic Wawerskiej, Sienkiewicza i 3-go maja. Odpowiedz Link
shelmahh Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 14:32 heh Surmia z tego co kojarzę to ta część Józefowa i tak ma dość gęstą zabudowę. i jeszcze supermarket? nieźle.. ok. może niektórzy potrzebują jeszcze jednego sklepu wielkopowierzchniowego. ale z tego co widać po tej dyskusji warto by zrobić małe referendum. Odpowiedz Link
feelek Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 14:37 referendum nie można prawo mówi że jak chcesz to możesz otworzyć taki sklep i inny na szczęście Odpowiedz Link
grzeg_sz_1 Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 14:44 feelek napisał: > referendum nie można > prawo mówi że jak chcesz to możesz otworzyć > taki sklep i inny > na szczęście feelek jak zwykle nie zna się a głos zabiera czy to znaczy że obok szkoły podstawowej mogę otworzyć monopolowy albo sex shop???? Odpowiedz Link
feelek Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 20:03 Grzeg_sz napsal: "feelek jak zwykle nie zna się a głos zabiera" Grzeg_sz jak zwykle się czepia i odwraca kota ogonem [Feelek minutę wcześniej napsal:no ograniczenia mogą być np. natury estetycznej (vide np. Biedronka) przyrodniczej (np. obawa o wycięcie lasu), socjologicznej (ew. uciążliwość dla sąsiadów)... ] Odpowiedz Link
grzeg_sz_1 Re: czyście ludzie powariowali? 27.02.09, 11:49 feelek napisał: > Grzeg_sz napsal: > "feelek jak zwykle nie zna się a głos zabiera" > Grzeg_sz jak zwykle się czepia i odwraca kota ogonem > [Feelek minutę wcześniej napsal:no ograniczenia mogą być np. natury estetycznej > (vide np. Biedronka) przyrodniczej (np. obawa o wycięcie lasu), socjologicznej > (ew. uciążliwość dla sąsiadów)... ] a feelek jak zwykle cierpi na pomroczność jasną, dla przypomnienia jego własne słowa: prawo mówi że jak chcesz to możesz otworzyć taki sklep i inny na szczęście Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 14:48 coś chyba pomieszałam z tymi ulicami. :\ Też uważam, że duży sklep umiejscowiony bardzo blisko zabudowań jest kiepskim sąsiedztwem. Nie wiem jak wygląda ta działka na której miałby ew. stanąć. Może tam jest jednak pusto dookoła? Znam za to kogoś kto mieszka w tych rejonach i ta osoba zawsze skarżyła się na odległość do sklepów. Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 14:53 Czy to nie chodzi o tę działkę naprzeciwko cmentarza? Czy ktoś wie o jaką działkę chodzi? Odpowiedz Link
beretbaby Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 15:02 chodzi o działkę w kwadracie ulic: Wyszyńskiego, Wawerska, Sienkiewicza, Ogrodowa. Odpowiedz Link
feelek wróć!!! 26.02.09, 20:54 oczywiście chodzi o sklepy WIELKOPOWIERZCHNIOWE [a nie: "wielkotowarowe"] btw. jest w prawie definicja, i tak sklepy: małe<50m2<supermarkety<250m2<hipermarkety [jak kto to zweryfikuje, nie obrażę się] Odpowiedz Link
istra.sz Re: czyście ludzie powariowali? 02.03.09, 11:03 7.upadek wielu pseudosklepików, w których Boże broń nie pytaj o inny rodzaj > makaronu czy herbaty bo tracisz czas - to tylko dobrodziejstwo A jest sens pytać w supermarkecie o inny rodzaj makaronu czy herbaty? Jeśli supermarket nie ma umowy z producentem mleka czy masła, którego używasz, próżno go będziesz w nim szukał i próżno pytał. Odpowiedz Link
feelek Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 14:54 sklepy takie nie powodują upadku wszystkiego, jak piszesz... owszem ten czy inny sklepik w pobliżu może upaść zwykle ten słaby, który już dawno powinien się zwinąć nie znasz takich w swoim pobliżu? ja mam ich kilka wtedy te inne drobne sklepiki z pobliża uradują nasze oko tym lepszą ofertą co , zdziwisz się może , także jest obserwowane bo że na rynku jest miejsce i dla małych i dla dużych chyba nie trzeba udowadniać? uwierz mi: one koegzystują z pożytkiem -największym - dla nas ------------------ nie namawiam do przyjęcia mojej argumentacji wystarczy mi, że to przeczytasz Odpowiedz Link
marc_g Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 15:44 Ciekawi mnie dlaczego wszyscy martwią się paroma sklepikarzami a nikt nie martwi się o parę tysięcy emerytów którzy kupuja drogi cukier i makaron w rodzinnych miłych sklepikach Odpowiedz Link
hanelorka "Podziękujmy" panu burmistrzowi podczas wyborów 26.02.09, 16:15 Taką mam propozycję dla tych, których jego decyzja oburza. Kiedy będą wybory i Kruszewski znów zacznie obiecywać gruszki na wierzbie, dobrze będzie przypomnieć sobie, jak bardzo liczył się z opinią radnych i mieszkańców w sprawie supermarketu. Od dawna mam wrażenie, że siedzenie przyrosło mu do stołka i wydaje mu się, że będzie pełnił swoją funkcję dożywotnio. Szkoły rozbudować nie może, bo po co? Ale dogadać się z prywatną zagraniczną spółką nastawioną na maksymalizację zysków za wszelką cenę, to i owszem, umie. W dodatku blaszak ma stanąć w miejscu, gdzie moim zdaniem będzie utrudniał sprawny przejazd Wyszyńskiego (myślę, że chodzi o działkę tuż za rondem, po lewej stronie jadąc w stronę torów. W tej chwili stoi na niej częściowo zawalona rudera). Już widzę te weekendowe korki, gdy naród, obkupiony w tanią wodę, oranżadę i inne produkty najgorszego sortu, będzie czekał, żeby wyjechać z supermarketu na Wyszyńskiego. Odpowiedz Link
nikusia999 Re: "Podziękujmy" panu burmistrzowi podczas wybor 27.02.09, 08:47 a zakupy w falenicy w sobotę? nikomu nie przeszkadza, że tłok, brud, syf? idz zobacz jak to wygląda o 14.00 labo spróbuj przejechać o 10 do aleksandrowa. to już wolę biedronkę tam przynajmniej będzie czysto dookoła i porządny parking i np. bababy po 3,69 a nie po 5-6 zł/kg Odpowiedz Link
bbb21 Re: "Podziękujmy" panu burmistrzowi podczas wybor 27.02.09, 09:25 a ja z zupełnie innej beczki, jeśli chodzi o dziękowanie burmistrzowi: -za przedszkole z salą widowiskową Asnyka/11 Listopada -za sprzedany dobrych kilka lat temu plac zabaw naprzeciwko p-la przy Kossaka (piękna działka , zalesiona, dla dzieci wymarzona) -dziurawe drogi wyrównywane walcem czy czymś innym co kilka miesięcy niech powstają następne nowe p-la w józefowie, dlaczego nie w michalinie ,qrcze????? niech powstają obrzydliwe supermarkety, a pan burmistrz niech wiedzie prym w tym mieście. mając obskurne centrum w michalinie i józefowie. i diabelnie marne warunki p-la przy kossaka, mówię nie .. supermarketowi !! przepraszam,że tak z innej beczki ..... Odpowiedz Link
beretbaby Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 16:32 feelek napisał: >sklepy takie nie powodują upadku wszystkiego jak piszesz.... Czy ja nie po "polskiemu" feelku piszę? Wyraźnie napisałam, że statystycznie upadnie 20-25% firm w danym regionie. Firmy czyli:sklepy, dostawcy,usługi,mali producenci. >na rynku jest miejsce i dla małych i dla dużych >one koegzystują z pożytkiem-największym dla nas. Trele morele.....markety nastawione są na generowanie krótkotrwałego maksymalnego zysku bez oglądania się na społeczeństwo. Niskie ceny dla konsumentów w tych sklepach oznaczają nic innego, jak maksymalnie niską cenę zakupu u dostawców (często na granicy opłacalności produkcji).To producenci feelku fundują ci te rabaty, promocje itp.-nie markety. Tylko pomyśl feelku na kim producenci muszą zaoszczędzić, by produkcja rentowna była? Ja myślę, że na płacach dla pracowników.Biorąc pod uwagę, że dzisiaj w marketach sprzedawane są towary z niemal każdej branży produkcyjnej,tych pracowników z tak okrojoną pensją jest całkiem ładna sumka. To bezpośrednio przekłada się na mniejsze wpływy do ZUS i budżetu,mniejsze wydatki tych ludzi.I kto wie feelek może i Ty (albo ja) jesteś jakimś pośrednim ogniwem w tym łańcuszku. Czyli, jak widzisz zawsze jest coś za coś, nigdy za darmo. Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 17:00 Dyskusja schodzi na jakiś dziwny tor. Nie zawsze to co piszą, podając przy tym procenty, jest tym, co jest w rzeczywistości. Zależy kto zamawia taki sondaż. Nie dajmy się zwariować. Jeśli by tak było (jak pisze beretbaby), to w zasadzie powinniśmy przez te markety już całkowicie zbankrutować. Gospodarka powinna upaść tak nisko, że już by się nie podniosła. A firm prywatnych, tych małych w ogóle by nie było. A jednak nie. Jednak powstają nowe sklepy i jestem przekonana, że będą dalej powstawać. Jedne się kończą i powstają inne. Wolny rynek. To, że w dużych sklepach często nie przestrzega się przepisów nie wynika z tego, że się je buduje. Wynika z tego, że tak jest skonstruowane prawo handlowe. To też się już powoli zmienia. Poza tym, to co być może powstanie w Józku chyba nie będzie ani supermarketem, ani tym bardziej hipermarketem. To będzie po prostu duży sklep. Przecież tam nie ma miejsca na coś większego. Czy mam rozumieć, że ty, beretbaby nie korzystasz z marketów? Odpowiedz Link
truski1 Re: powariowali? 26.02.09, 17:10 Poza tym, to co być może powstanie w Józku chyba nie będzie ani supermarketem, ani tym bardziej hipermarketem. To będzie po prostu duży sklep. Przecież tam nie ma miejsca na coś większego. Pewnie że nie ma dużo miejsca Zapewne sklep zajmie cała działkę, a tabuny samochodów będą parkowały w okół ronda Odpowiedz Link
magdam110 Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 19:09 do Surmia niestety upadają. Pracuję w hurtowni i wiem jak zmniejsza się rynek w okolicach, w których powstaje supermarket. A te tańsze towary to również bardzo tanie surowce do produkcji. Np Biedronka zaproponowała mojemu szefowi produkcję lodów 1l za 1. Nawet nie chcesz wiedziec jakie badziewie musiałoby tam się znaleź. Odpowiedz Link
beretbaby Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 20:04 surmia napisała: >Jeśliby tak było (jak pisze beretbaby), to w zasadzie powinniśmy przez te markety już całkowicie zbankrutować. Gospodarka powinna upaść tak nisko, że już by się nie podniosła. A firm prywatnych, tych małych w ogóle by nie było. Gdybyś surmia pomyślała, to przykład dzisiejszych problemów USA powinien Ci wystarczyć.To właśnie ekspansja sieci super-hiper w najwyższym stopniu przyczyniła się do wykończenia small biznesu w Stanach, i to w bardzo prosty sposób. Markety odebrały małym i średnim firmom handlowym klientów. Zabrały kanały dystrybucji-upadły bowiem firmy handlowe, w których te produkty sprzedawały a sieci ich nie chciały na swoich półkach. Zapełniły je natomiast tanimi produktami z Azji.Amerykańscy producenci by móc konkurować z cenami przenieśli swoje firmy do Chin, Tajlandii, Indii. Amerykanie pozbawieni pracy szybko ubożeli,pozbawieni dochodów nie byli w stanie spłacać łatwo zaciąganych kredytów hipotecznych. . > Jednak powstają nowe sklepy i jestem przekonana, że będą dalej powstawać. Jedne się kończą i powstają inne. Wolny rynek. Liczba małych sklepów w Polsce systematycznie maleje, marketów rośnie. Liczby surmia są nieubłagane i jesteś chyba jedyną , która to kwestionuje.Jak i to, że jedno miejsce pracy w hipermarkecie oznacza utratę kilku miejsc pracy w małych i średnich firmach handlowych i produkcyjnych. Tak się dzieje na całym świecie. > Czy mam rozumieć, że ty, beretbaby nie korzystasz z marketów? Hmmm...wprawiłaś mnie w zakłopotanie,wydawało mi się, że jasno napisałam Ci jaki jest mój stosunek do marketów? Specjalnie to podkreślałam. Ale ok, jeszcze raz. Chodzę surmia, kupuję. Ale uważam, że mamy już wystarczającą ich ilość. Dalsza ekspansja tych sklepów moim zdaniem może przynieść tylko negatywne skutki dla gospodarki. I tyle. Odpowiedz Link
feelek Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 20:39 Beretbaby[kt. napsala:"...Ale uważam, że mamy już wystarczającą ich ilość"], odpowiedz: a ile to jest ta wystarczająca ilość tych sklepów? w J.: 3? 4? no jestem ciekaw Odpowiedz Link
feelek Re: czyście ludzie powariowali? 26.02.09, 20:45 a sklepów małych też trzeba ilość regulować? 100/Józefów? Odpowiedz Link
surmia Re: czyście ludzie powariowali? 27.02.09, 09:07 beretbaby napisała: > Gdybyś surmia pomyślała, to przykład dzisiejszych problemów USA powinien Ci wystarczyć.To właśnie ekspansja sieci super-hiper w najwyższym stopniu przyczyniła się do wykończenia small biznesu w Stanach, i to w bardzo prosty sposób.< To co napisałaś jest kompletną bzdurą. Sorry za szczerość, ale w moim mniemaniu nie masz zielonego pojęcia skąd wziął się kryzys, nie tylko w USA ale w ogóle na świecie. Odpowiedz Link
feelek brawo, Beretbaby 26.02.09, 20:19 w ten sposób, tym swoim wywodem udowadniasz, że te wredne sieci dają pracę wielu Polakom, z wielu branż jak to piszesz ja się z tym w pełni zgadzam (90% produktów na półkach to produkty rodzime) i się z tego cieszę Odpowiedz Link
nikusia999 Re: brawo, Beretbaby 27.02.09, 08:52 ludzie idżcie zobaczyć gdzie robią zakupy właściciele małych sklepików. najczęściej jest to makro, a przecież to też supermarket, rozpakują zgrzewki dołożą 30% marży i sprzedają. to ja dziękuję, wolę sama pojechać i wydać zdecydowanie mniej. tylko, że ja mam samochód, a ten co go nie stać na niego będzie musiał zapłacic 30% drożej Odpowiedz Link
magdam110 do nikusia 999 27.02.09, 09:36 Ale w makro właśnie musisz kupić całą zgrzewkę i wydać kupę kasy. I nie wiem czy to na pewno jest oszczędność jak w tej chwili potrzebujesz 1 kawę i 1 paczkę makaronu. A ja lubię małe sklepiki gdzie sprzedawca mnie zna i powie np pani Magdo dzisiaj pani tej wędliny nie kupuje bo trochę jest nie świeża. W supermakecie przemetkują i soprzedadzą a w domu szok, bo wędlina po jednym dniu nie nadaje się do jedzenia. Odpowiedz Link
nikusia999 Re: do nikusia 999 25.03.09, 13:13 ja mam 3 dzieci i jedna paczka makaronu starcza mi na 1 obiad, zakupy produktów przetworzonych robię raz na miesiąc (czasem co 6 tyg), zajmuje mi to ok. 4 godzin. nie mam czasu na pogawędki z panem Mieciem w sklepiku obok. pracuję w centrum wawy, pędzę do szkoły aby odebrać dzieci, po drodze kupuję tylko warzywa/owoce/wędlinę/pieczywo (bazar falenica muszę sie spieszyć bo pracują tylko za dnia a w zimie wiadomo..) w marcpolu też robię zakupy ale tam są duże kolejki po godz. 16 i szkoda mi czasu. każdy robi i kupuje co chce, ja mieszkałam w Legionowie i tam zakupy są dużo łatwiejsze przynajmniej dla mam pracujących - kilka marketów i po drodze selgros. jeśli nie pracujesz zawodowo na pełnym etacie to masz czas na pogawędki...i dla mnie jest ważne czy kupuję np. jogurt do picia za 1,44 w selgrosie czy za 1,98 (tyle ile wynosi cena sugerowana) w najbliższym sklepiku (w paczce jest 9 sztuk na troje dzieci + 2 dorosłe to zużywamy w ciągu tygodnia). a proszek do prania??? w pudełeczku??? min. opakowanie 5,6 kg spokój na jakiś czas - a jaka oszczędność. widocznie masz tak dużo kasy że nie musisz się martwić o ceny Odpowiedz Link
gramolem Re: brawo, Beretbaby 27.02.09, 10:15 o rany co wy z tymi cenami...? w jozefowskich marcpolach nie jest drogo, 2 takie juz istniejace supermarkety zupelnie wystarczaja i dlatego kolejnego nie potrzebujemy sa tez 'grudziaz' ( czy u wioli....) oraz duet i jeszcze przy rondzie graniczna/3 maja jest duzy sklep.... i do tego od zajebania malych sklepikow... to malo? a rozrywki nie mamy zadnej, nie brakuje wam tego? nie brakuje wam dobrego kina w poblizu? nie brakuje wam sklepu rtv/agd? nie brakuje wam dobrych ciuchow? Odpowiedz Link
hanelorka Re: brawo, Beretbaby 27.02.09, 10:51 Zgadzam się z gramolem, że w Józku mamy wystarczająco dużo supermarketów, a i małych sklepów spożywczych też jest pod dostatkiem. W końcu według oficjalnych danych urzędu mieszka nas tu 17 599, a tak realnie na pewno dużo więcej. Nie wydaje mi się, żeby w tak niedużym podwarszawskim miasteczku potrzeba 6 dużych sklepów. Tu potrzeba większej szkoły, przedszkole też się zaraz przytka, a nie nowych blaszaków. Rozumiem, że odkąd burmistrzowi handel ziemią nie idzie tak dobrze jak dotąd, musi szukać kasy gdzieidziej (oczywiście żeby potem mógł siać propagandę, że to na nowe inwestycje). Przyjdzie portugalska sieć o fatalnej opinii (Biedronka), która wykorzystuje wszystkich po kolei - pracowników, dostawców, producentów - niech będzie, niech buduje. Przecież pieniądze nie śmierdzą. A że przy okazji zasyfi się miasto, utrudni przejazd, utrudni życie ludziom, którzy będą mieli blaszak pod oknami, nie szkodzi. A że zyski ze sprzedaży tych super tanich produktów trafią do zagranicznej centrali firmy? Też nie ma problemu. Burmistrz jest panisko, ma stołek pod tyłkiem, to wszystko może. Nawet wpuszczać do miasta inwestorów o wątpliwej reputacji. Odpowiedz Link
gramolem Re: brawo, Beretbaby 27.02.09, 11:34 jesli juz koniecznie niezbedny jest jeszcze jeden duzy sklep wielobranzowy to ta lokalizacja o ktorej piszecie nie mam sensu z dwoch powodow, po pierwsze tam jest zbyt malo miejsca i w wiekszosci sa tam domy jedno i wielorodzinne i dla tych ludzi to napewno nie bedzie ulatwienie po drugie nadal sklepy beda skupione na malym obszarze i ci wszyscy emeryci o ktorych pisze feelek i inni wielbiciele supermarketow mieszkajacy poza centrum beda mieli nadal daleko i beda jeczec o nastepna biedrone.... inna kwestia jest taka ze naprawde dziwie sie np feelkowi ktory ma wymagania aby w sklepie byl szeroki wybor towarow tego samego rodzaju... w biedronce nie ma nawet dobrego pieczywa... bylam tam kilka razy i jedyne co kupilam to tani papier toaletowy, panty i wode.... a i widzialam raz przy stoisku ze slodyczami sedes... malo zachecajace.... Odpowiedz Link
juki4 Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 11:30 proszę, sprawdzćie sobie na www.biedronka.pl/str/2/i/3.php?miasto= czyżby miasto było za małe???? i stonce sie nie opłacało?? nie sądzę... po prostu nie chcą tam tego badziewia mają za to coś innego: www.starapapiernia.pl/foto.php czyż nie można w ten sposób?! Odpowiedz Link
duchaaa Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 12:05 Ja tak trochę z innej beczki, ale pamiętacie może, jak była cała ta akcja w związku z wykorzystywaniem pracowników w Biedronce? Skandal, krzyczeli wszyscy, kapitaliści i zachodnie złe moce nam Polakom krzywdę robią, precz z supermarketami. W tym czasie przeprowadzono bardzo ciekawe badanie opinii publicznej - pytanie brzmiało - czy jesteś gotów płacić - tu wybaczcie, słaba pamięć, ale był to jakiś bardzo niski procent, załóżmy - 3% więcej, żeby pracownicy supermarketów nie byli wykorzystywani? I jaka była odpowiedź? NIE! Myślę więc, że tym z nas, którym bardziej, niż na tym, żeby kupić ten makaron za 0,99 zależy na tym, żeby jednak zadbać o - własne zdrowie (jakość produktów!, kurczaki przechodzące cykl świeży - mrożony - pieczony itp.), solidarność społeczną (pracownicy, producenci, podatki płacone w Polsce, a nie w Portugalii) i inne sprawy, o których tu pisaliście, więc nie ma sensu powtarzać, pozostaje kupowanie w naszych małych sklepach, bo i tak nie uda nam się przekonać tych, którzy wolą kupić 10 kg proszku do prania z domieszką piasku, bo za kilogram wychodzi taniej, zamiast 2 kg koncentratu, dzięki któremu upiorą znacznie więcej i lepiej. Zaraz pewnie ktoś mi zarzuci, że jego albo tego emeryta nie stać - nie przyjmuję tego argumentu, ok, jeden produkt może kupicie taniej, ale kolejny będzie już droższy i suma i tak będzie zbliżona. A jak się okaże, że coś jest zepsute - w małym sklepie wymienicie, albo oddadzą pieniądze. Nietety zbyt często jako społeczeństwo nie dostrzegamy chyba ważnych zależności i kierujemy się zasadą, że można zjeść ciastko i mieć ciastko. Odpowiedz Link
cinqueterre Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 13:04 A ja troche z innej perspektywy: gdyby Biedronka byla zielona i miala ladna forme architektoniczna to (abstrahujac od rozwazan spoleczno-gospodarczych) moglaby sie jakos wpisac w pejzaz. A taki zolty blaszak jest w totalnej sprzecznosci z klimatem Jozefowa. Odpowiedz Link
juki4 Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 13:37 "Niska" cena nie usprawiedliwia łamania prawa. Pojawienie się supermarketu powoduje, że okoliczne sklepy zaczynają przegladać swoją ofertę i dostosowywać ją do nowej konkurencji. Jeżeli nie mogą obniżyć marży, zaczynają szukać tańszych produktów, aby móc konkurować. Dalsze i dalsze sklepy robią podobnie. Tym samym artykuły lepszej jakości są wypierane z rynku przez te gorsze. W przypadku supermarketów i chcących im dorównac cenowo małych sklepów będzie dochodziło do konkurowania i walki cenowej o klienta. Tu jest korzyść dla szeroko pojmowanego klienta. Znajdzie się również grupa klientów którym ta jakość nie będzie odpowiadała i zechce nabywać produkty o dotychczasowej wysokiej jakości. Ile będzie takich sklepów? Jeden, dwa. Czy zechcą ze sobą konkurować? Nie, będą stosować takie reguły jak dla dóbr luksusowych. Jeszcze 10-15 lat temu gdy Polacy wyjeżdżali na zachód, po powrocie opowiadali o tamtejszym plastikowym jedzeniu, jakiejś bezkształtnej masie do zapychania żołądków, która obrzydzała pobyt i po jakimś czasie zmuszała do powrotu. Teraz takich opinii jest mniej. "Doganiamy" Europę. Tańszy, za sprawą supermarketów, gorszy towar z upływem czasu staje się normą, a normalny - taki jak w Niemczech proszek do prania bez dodatku piasku, staje się luksusem, za odpowiednią cenę. O to tu chodzi? Kierowanie się argumentem konkurencyjności supermarketów jest po prostu krótkowzroczne. Odpowiedz Link
shelmahh Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 14:32 ale dalej nie zmienia to faktu,że do marketu mamy niedaleko..nasycenie samochodami w Józku jest dość duże i większość mieszkańców może sobie śmiało pozwolić na dotarcie do Otwocka czy Warszawy. po co nam jeszcze jeden sklep? Odpowiedz Link
duchaaa Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 14:52 shelmahh napisał: > ale dalej nie zmienia to faktu,że do marketu mamy niedaleko..nasycenie > samochodami w Józku jest dość duże i większość mieszkańców może sobie śmiało > pozwolić na dotarcie do Otwocka czy Warszawy. po co nam jeszcze jeden sklep? No jak to po co? Żeby każdy mógł sobie zawsze, 24h na dobę PÓJŚĆ po tani makaron, czyli - jak się przyjrzeć powierzchni Józka, to nie jeden, ale jeszcze z 8 takich przybytków by się przydało. Dla mnie np. omawiana lokalizacja raczej nie jest w zasięgu spacerowym Odpowiedz Link
shelmahh Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 15:02 a ja narzekałem, że Michalin odstaje od Józefowa a w związku z marketem widzę, że ma to również dobre strony )))))) Odpowiedz Link
truski1 Re: w Konstancinie nie ma stonki 27.02.09, 14:58 Zgadzam się z Tobą. Nie wiem czy też tak na zdrowie wyjdą te niskie ceny właśnie starszym ludziom, którzy kupując produkt łudząco opakowaniem przypominający masło, oczywiście 4 krotnie tańszy, kupują zwykły łój czymś tam zmiękczony. Czy inne tanie "pyszności" które można znaleźć w biedronce. Nie powiem, robię zakupy również w biedronce, tej w świdrze. Kupuję produkty czasami ciut taniej niż w normalnym sklepie, bo te normalne są stosunkowo droższe o tych "smakopodobnych". W mojej ocenie ta w świdrze jest wystarczająco blisko, by wystarczyła na nasz rejon. Ale abstrahując już od tego czy ktoś będzie tam kupował czy nie, czy to zdrowe czy nie i tak dalej.... Lokalizacja jest nietrafiona. Takich sklepów nie powinno się fundować ludziom pod płotem. Serdecznie im współczuję, nie tylko ciągłego ruchu samochodowo- pieszego, ale przede wszystkim tych tirów o 4-5 rano albo jeszcze o innych fajnych porach, rozładowujących swoje towary, walących drzwi. Smrodzących ropą. Nie no bosko będą mieli, naprawdę tylko współczuć. Ale pewnie nic już z tym fantem nie da się zrobić. Już kiedyś były przymiarki do biedronki, ale wtedy miała być w centrum, pomysł tej padł, więc okazało się, ze ciut dalej sie uda. Odpowiedz Link
surmia Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 27.02.09, 15:51 A skąd wiecie, że to będzie Biedronka? Odpowiedz Link
emzetaa Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 27.02.09, 21:21 Prz rondzie Wyszyńskiego i Wawerskiej (tam gdzie ten spaleniak) już od dawna sa plany supermarketu (na jakies 99% Biedronki). I ja osobiście dopinguje jej budowy! Trudno, mam inne zdanie. Jak ją postawią to dam sobie uciąć ręke że wiekszość Was tutaj będą latać do niej i nagle zapomnicie że byliście jej przeciwni. A w centrum niech stawiają co chcą. Aby było ładne i funkcjonalne. Odpowiedz Link
gramolem Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 28.02.09, 10:22 k....wa rece opadaja.... emzetaa i inni dopingujacy, gratuluje wam, mam nadzieje ze na zdrowie wam wyjda pysznosci ze stonki Odpowiedz Link
emzetaa Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 28.02.09, 10:33 Pfff... Dopinguje, bo przez petycje przeciwko temu supermarketowi przy rondzie bardzo bliska mi osoba mało nie wyleciała z pracy bo nie podpisała się pod nią z polecenia szefa. Tak ! Szef jednego z tych sklepów prywatnych nakazał podpisać się swoim pracownikom. Bez względu na to co myślą a jak nie to się wylatuje. Odpowiedz Link
patsik Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 28.02.09, 12:18 a może by tak LIDL? LIDL ma o wiele ciekawszy asortyment od Biedronki, a do Biedronki zawsze można do Otwocka podjechać.....mamy ci ich dostatek...... a jak już jakiś duży sklep musi koniecznie tam być, to może w ramach urozmaicenia właśnie LIDL? osobiście bym Was jeszcze częściej odwiedzała Odpowiedz Link
pepe_01 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 28.02.09, 19:35 > Tak ! Szef jednego z tych sklepów prywatnych nakazał podpisać się > swoim pracownikom. Bez względu na to co myślą a jak nie to się > wylatuje. jessssu co za straszny sen!! Często miewasz koszmary? Odpowiedz Link
jedza123 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 28.02.09, 23:38 Jestem przeciwna supermarketowi w Józefowie!!!!! jak mam zrobić duże zakupy to jade do Biedronki do Swidra. A jak mam ochotę na dobrą kapustkę kiszoną lub jabłuszka z ceną bazarową to idę do Duetu.Jestem zadowolona z tego co mamy na obecną chwilę i nie wyrazam zgody by mnie jako rodowitego mieszkańca na siłe ktoś uszczęśliwiał. Odpowiedz Link
bbb21 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 28.02.09, 14:26 ja będę w tej mniejszości, bo w biedronce zakupów nie robię; Odpowiedz Link
kug777 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 01.03.09, 10:37 Na E - stronie Józka jest ogłoszenie o spotkaniu Rady Konsultacujnej - poniedziałek, 2 marca, godz. 18.00. O ile wiem, kazdy może przyjść i się wypowiedzieć. Apeluje do wszystkich zainteresowanych o przyjście i uzyskanie informacji u źródła. Myślę, że chodzenie na obrady Rady Miasta, czy na to w.w. trochę temperuje Radnych i Burmistrza, bo wtedy " vox populi" jest słyszalny. Odpowiedz Link
beretbaby Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 01.03.09, 11:34 Czy Rada Konsultacyjna to coś w rodzaju spotkań z mieszkańcami, czy raczej sesji? Czy organizowana jest po to, by skonsultować z mieszkańcami jakieś planowane inwestycje, plany zagospodarowania?Czy to jeszcze coś innego? Odpowiedz Link
kug777 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 01.03.09, 20:05 Pierwotnie w zamysle Burmistrza bylo spotykac sie z najbardziej znanymi mieszkancami Józka. Obecnie przekształciło się to w rodzj agory, czyli kazdy może przyjsc i cos zaproponowac, zapytać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
green-stokrotka Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 02.03.09, 19:45 Mam propozycję dla feelka i surmi skoro tak lubicie sklepy wielkopowierzchniowe to może złożycie podanie do burmistrza o zlokalizowanie Biedronki czy Lidla za Waszym płotem. Będziecie wtedy mieli blisko, codziennie rano najświeższe informację o nowym towarze dowożonym przez TIR-y, a i z sąsiadami gremialnie podjeżdżającymi samochodami pod Wasze domy, parkującymi w waszych bramach będziecie się częściej widywać, może nawet samego burmistrza spotkacie to podziękujecie mu za niewątpliwe udogodnienie wielkomiejskie. A żeby czuć się jeszcze bardziej po "warszawsku" to codziennie rano będziecie z okna spoglądać na blaszaną 5 metrową ścianę Waszego ulubionego sklepu! Odpowiedz Link
green-stokrotka Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 02.03.09, 19:53 kug777 napisał: > Myślę, że chodzenie na obrady Rady Miasta, czy na to w.w. > trochę temperuje Radnych i Burmistrza, bo wtedy " vox populi" jest > słyszalny. Oczywiście chodzić trzeba ale "vox populi" to burmistrza najmniej interesuje, bo jak sam powiedział "głos ludu głosem ludu ale on decyzję podjął bo tak uważał". Nie pozwólmy burmistrzowi na zrobienie z Józefowa PRYWATNEGO MIASTA, a okazją do tego będą kolejne wybory. Odpowiedz Link
kug777 Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 03.03.09, 13:36 Byłam wczoraj na Radzie Konsultacyjnej. I co? Ano to, że zaperzacie się Państwo, dyskutujecie, prawie wojna domowa o supermarket, a nikt nie ruszyl się, aby zapytac u żródła! Otóz nie jest planowany żaden supermarket, żadna "Biedronka" - jest wniosek o zwykły sklep, a jaki nie wiem. Naprawdę polecam udział w sesjach Rady Miasta itd., jeśli komukolwiek zależy na kształtowaniu Józka, a nie opieranie się na plotkach. Rację ma " flora", że burmistrz nie może zakazac działalności gospodarczej. Takie forum dla forum, aby tylko upuścić frustracji, nie ma sensu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
surmia Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 03.03.09, 14:46 kug777 napisała: (...) Bardzo mądrze napisała. Tylko z tą wojną to trochę przesadziła Ot, takie tam józkowe gadanie... Odpowiedz Link
green-stokrotka Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 03.03.09, 16:51 kug777 napisał: > Otóz nie jest planowany żaden supermarket, żadna "Biedronka" - jest > wniosek o zwykły sklep, a jaki nie wiem. Nie istotne jest czy to będzie Biedronka, Lidl czy zwykły sklep. Istotne, że będzie to sklep wielkopowierzchniowy. Złożony wniosek dotyczy zabudowy wynoszącej 800 m2. > Rację ma " flora", że burmistrz nie może zakazac działalności > gospodarczej. Jasne, że burmistrz nie może zakazać działalności gospodarczej, ale nie może podle własnego widzimisie bez oglądania się na zdanie mieszkańców, a także radnych wydawać decyzji, która jeszcze długo po jego odejściu będzie negatywnie oddziaływać na standard życia okolicznych mieszkańców, a także szpecić nasze miasto. Odpowiedz Link
feelek no i pisz tu, argumentuj a dziad/baba swoje 03.03.09, 17:50 nie rozumiesz? nie można zabronić na tym opiera się ustrój Polski na wolności działania inaczej należałoby te inne, już istniejące sklepy zamknąć inaczej już było - za komuny czy tak trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link
green-stokrotka Re: no i pisz tu, argumentuj a dziad/baba swoje 03.03.09, 18:24 feelek napisał: > nie rozumiesz? > nie można zabronić > na tym opiera się ustrój Polski > na wolności działania > inaczej należałoby te inne, już istniejące sklepy zamknąć > inaczej już było - za komuny > czy tak trudno to zrozumieć? Każda wolność nawet gospodarcza kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Czy wolność działania inwestora jest ważniejsza (lepsza), niż moja lub Twoja wolność? Nie chodzi o zamykanie sklepów, ani ograniczanie swobody gospodarczej, ale o szanowanie praw mieszkańców Józefowa i charakteru naszego miasta. Odpowiedz Link
obywatel25 no i pisz tu, feelek - administracyjny rzecznik ? 05.03.09, 10:57 feelek napisał: > nie rozumiesz? > nie można zabronić > na tym opiera się ustrój Polski > na wolności działania > inaczej należałoby te inne, już istniejące sklepy zamknąć > inaczej już było - za komuny > czy tak trudno to zrozumieć? Myślę ,,feeluuś",że w tem momencie robisz z P.Burmistrza ,,nieudacznika", który nic nie może i na nic nie ma wpływu Myslę że kasa z uni na różne przedsięwzięcia, to był/jest większy problem, a ciągle Józek otrzymuje i się rozwija i można?. Myślę,że P Burmistrz wiele może, jeżeli idzie o inwestycje i nie tylko,jeżeli uważa że jest to zasadne z jego punktu widzenia. Ja nie wiem czy taki sklep/inwestycja jest potrzebna/niezbędna w Józku.Trzeba mieć na ten temat wieeele informacji. Więc pytam: jakie sklepy lub inwestycje są niezbędne w Józku na obecny czas? Może ktoś odpowie/podpowie aby ,,,,Ciemny lud poion".Jak mu się odpowiednio poda, na talerzu to pewnie poimie. Myślę że to jest psychologia rządzenia?Czy tak? W wielkim skrócie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fllora Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 03.03.09, 00:31 Ta ankieta jest tendencyjna (baner zawieszony nad pytaniem) - dlatego nie zamierzam w niej brać udziału. Oficjalnie nikt nie mówi o tym, że planowanym supermarketem ma być "Biedronka" a już co niektórzy gotowi są przykuć się do sosen by bronić józefowskiej ziemi przed "żółtym blaszakiem". Poza tym pytanie o to, "czy potrzebny jest kolejny supermarket w Józefowie?" nie ma żadnego znaczenia, podobnie jak pytania: czy potrzebujemy więcej samochodów w naszym mieście? Wielu z Was chyba zapomniało, że supermarket, który wywołuje tyle emocji nie jest inwestycją Burmistrza (ani prywatną, ani urzędową). Zapominacie o swobodzie działalności gospodarczej i o tym, że jeżeli działalność taka nie stoi w sprzeczności z obowiązującymi przepisami to nie można zabronić jej prowadzenia, chociażby sprzeciwiało się temu pół miasta. Burmistrz wydaje decyzje o warunkach zabudowy, bo jest do tego zobligowany przepisami. Nie może odmówić wydania decyzji poza przypadkami przewidzianymi w prawie budowlanym oraz nie może wydać decyzji negatywnej, gdy nie ma ku temu podstaw prawnych. Wydaje mi się, że w tej sytuacji nie mogła zapaść inna decyzja, a jeżeli taka by zapadła to zostałaby ona uchylona w postępowaniu odwoławczym. I nie chodzi o to, czy chcę mieć kolejny supermarket, czy będę robiła w nim zakupy, ani też o to czy lokalizacja jest odpowiednia. I nie ma też nic do rzeczy to, że miastu Józefów przydałoby się odpowiednie centrum kulturalno-oświatowe. Każdy chciałby być piękny, zdrowy i bogaty... Odpowiedz Link
hanelorka Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 03.03.09, 18:52 Post folry coś mi wygląda na twórczość któregoś z gorliwych pracowników urzędu gminy (ten Burmistrz pisany wielką literą tak mnie natchnął, plus ogólnie urzędniczy ton) - jeśli się mylę, przepraszam autorkę/autora. To po pierwsze. A pod drugie, wytłumaczcie mi, bo czegoś nie rozumiem. Skoro mnie, osobie tzw. indywidualnej burmistrz w osobie swych urzędników może nie wydać zgody na zbudowanie np. bloku dziesięciopiętrowego na mojej działce o pow. 2000 metrów, bo plan zagospodarowania takich cudów nie przewiduje akurat w tym miejscu, to dlaczego flora twierdzi, że nie może odmówić inwestorowi, który na niedużej działce wśród niskiej zabudowy jednorodzinnej wymyślił sobie blaszak? Odpowiedz Link
feelek Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 03.03.09, 19:18 odp. hanelorce : 1.kto powiedział że blaszak 2.jak Twoja chęć zbudowania spełni wymogi planu zagospodarowania/warunki sąsiedztwa [wysokość/%pow. biol. czynnej etc.] to buduj co chcesz choć czasem chciałoby się aby architekt wielu inwestycji miał jednak lepszy gust to prawo nie zabrania budowy bohomazów a szkoda 3. widać zaplanowana inwestycja te formalne wymogi spełnia inaczej łatwo byłoby to obalić a raczej Burmistrz/burmistrz by takiej zgody z miejsca nie wydał. Odpowiedz Link
shelmahh fajnie macie w tym Józefowie :D 04.03.09, 10:17 na szczęście nikt nic nie chce budować w Michalinie i słusznie..bo sam Józefów zaczyna przypominać koszmar..różne style zabudowy, bloki upchane gdzie się da, dojdzie fajny sklep wielkopowierzchniowy, przy przejeździe bałagan. zaczynamy tworzyć zupełnie niechcący 2 miasta Michalin z domkami, spokojem jako takim i Józefów zupełnie inny. ja tam w sumie rozumiem feelka, że tak lobbuje za tym sklepem w sumie ja też powinienem bo a nuż ktoś wpadnie na pomysł by na końcu Dobrej postawić jakiś fajny sklep wielkopowierzchniowy ..prawda feelek? Jestem za sklepem wielkopowierzchniowym w Józefowie! Odpowiedz Link
beretbaby Re: fajnie macie w tym Józefowie :D 04.03.09, 11:27 Łał, shelmahh.. takim argumentom i ja się nie oprę Pusta działka w moim sąsiedztwie każe mi zweryfikować swoje stanowisko Od teraz również jestem ZA tym sklepem, ale w TAMTYM miejscu.Dzięki shelmahh Odpowiedz Link
truski1 Re: fajnie macie w tym Józefowie :D 04.03.09, 13:49 e no tak To ja też jestem ZA TYM TAM. W moim pobliżu też jest działeczka całkiem całkiem. Lepiej by taki sklep obok mnie nie powstał Odpowiedz Link
green-stokrotka Re: na ladnie feelek... 04.03.09, 19:08 No chyba ze w imię wolności poprosisz burmistrza,żeby poszukał inwestora na budowę kolejnego może jeszcze większego supermarketu pod Twoim płotem. Kusząca propozycja dla takiego liberała jak ty feelek nieprawdaż?Sasiedzi napewno będą ci dozgonnie wdzięczni. Odpowiedz Link
feelek Re: na ladnie feelek... 30.03.09, 18:50 kilka ostatnich wpisów, sugerujących coś w moim imieniu, coś czego ja zwyczajnie nigdy nie powiedziałem, nie pomyślałem, jest tak po prostu nie fair ------------------------ więc dobrze p. Shelmahhu, p. Green- Stokrotko i inni: sugerując, że "lobbowałem" [bo ja nie lobbowałem a tak zwyczajnie przypomniałem podstawy ustroju gospodarczego RP] chcielibyście abym zabraniał jakiejkolwiek aktywności gospodarczej blisko siebie ------------------------------------- a przecież tak nie jest - nigdy do głowy mi nie przyszło aby mieć pretensje do sąsiada rzemieślnika co większość dnia przeznacza na używanie jakiejś krajzegi, wwiercającej mi się w mózg - cóż taki jego zawód. -------------------------------------------------- w tajemnicy jeszcze wam powiem, ze w mojej okolicy taki duży sklep nie powstanie - perfidia moja i mojej rodziny polegała także na tym, że kupując działkę, kupując ją daleko, głęboko w lesie (tracąc na zawsze możl. szybkiego dotarcia do stacji kol.) się na takie coś swiadomie zgodziliśmy, a i dokładnie sprawdziłem takie informacje w gminnych planach studiach etc. co mógł jw. zrobić każdy co teraz płacze na takie sklepowe sąsiedztwo ----------------------------------------------- cóż nic nigdy nie jest wieczne: plan zagospodarowania może się zmienić, z np. ogólnopolskich planów może kiedy wyniknie, że tędy a nie gdzie indziej będzie musiała przebiegać jaka autostrada... nie będę wtedy się oplakatowywał ani łańcuchem do sosny przytwierdzał poszukam sobie miejsca gdzie indziej Odpowiedz Link
fllora Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 04.03.09, 21:34 1. Dziękuję hanelorka za zwrócenie mi uwagi na błędną pisownię słowa: "burmistrz". Może to urzędnicze nawyki, braki edukacyjne a może roztargnienie (wybierz sobie wariant, który najbardziej Ci odpowiada). Idąc Twoim torem myślenia należy stwierdzić, że na naszym forum pisuje wielu urzędników (nie tylko ja pisałam burmistrz przez duże "b"). 2. Gdybyś nazwała mnie kłamczuchą, oszustką i itp. - to miałabyś powody, żeby mnie przepraszać. Określenie "gorliwy pracownik urzędu gminy" - jakoś mnie nie obraziło (chociaż może powinno?), raczej lekko rozbawiło. Staram się korzystać z wiedzy (a nie jest to wiedza tajemna). W tym przypadku to zaledwie wiedza ogólna, (sama też występowałam o warunki zabudowy), znajomość prawa w stopniu wystarczającym i przekazy prasowo-internetowe. Tam gdzie wiedzy brakuje pojawiają się domysły, spiskowe teorie i emocje. 3. hanelorka napisała: "Szkoły rozbudować nie może, bo po co? Ale dogadać się z prywatną zagraniczną spółką nastawioną na maksymalizację zysków za wszelką cenę, to i owszem, umie". - to o burmistrzu. Może zdradzisz o jaką zagraniczną spółkę chodzi i na czym polega to "dogadanie się"? 4. Zdaje się, że już na tym forum ktoś wyjaśniał na czym polega decyzja o warunkach zabudowy i jak to się ma do planu zagospodarowania przestrzennego. Nie będę się tutaj rozpisywać. Krótko: to plan określa przeznaczenie terenu, a tam gdzie go nie ma burmistrz (wójt, prezydent) wydaje na wniosek (niekoniecznie właściciela) decyzję o warunkach zabudowy "po przeprowadzeniu uzgodnień z: * wojewodą, marszałkiem województwa oraz starostą – w zakresie zadań publicznych na obszarach, na których stare plany miejscowe – które utraciły moc – przewidywały inwestycje publiczne (na przykład drogi); * wojewódzkim konserwatorem zabytków – w odniesieniu do obszarów i obiektów objętych ochroną konserwatorską; * dyrektorem parku narodowego – jeśli chodzi o obszary położone w granicach parku i jego otuliny; * organem właściwym w sprawach ochrony gruntów rolnych i leśnych – jeżeli chodzi o grunty wykorzystywane na cele rolne i leśne; * właściwym zarządcą drogi – w odniesieniu do obszarów przyległych do pasa drogowego. Projekt decyzji musi sporządzić osoba wpisana na listę izby samorządu zawodowego urbanistów albo architektów. Decyzję otrzymują strony postępowania – inwestor i sąsiedzi. Każdy z nich może się odwołać i nie musi nawet szczegółowo uzasadniać swojego odwołania. Wystarczy, że oświadczy, iż nie zgadza się z wydaną decyzją". Zaczerpnięte z Muratora. Przepisy nie przewidują przy wydawaniu takiej decyzji opinii mieszkańców ani też rady miasta. Gdyby jednak burmistrz chciał taką opinię uzyskać to musiałby przeprowadzić referendum gminne i wówczas opinia w nim wyrażona byłaby wiążąca. Gdyby więc burmistrz odmówił wydania decyzji ze względu na opinie radnych czy mieszkańców - to taka decyzja zostałaby uchylona w II instancji. 5. haneloraka - "wytłumaczcie mi, bo czegoś nie rozumiem" - jak czegoś nie rozumiesz to polecam skorzystać z wyszukiwarki internetowej bądź encyklopedii,żeby chociaż pobieżnie zgłębić temat zanim zaczniesz autorytarnie wypowiadać się publicznie. Forum oczywiście może pomóc coś zrozumieć ale o wiele częściej służy rozrywce i wiele na nim przekłamań i nieprawdziwych informacji. Jak się nie ma odrobiny wiedzy na dany temat to trudno oddzielić prawdę od fałszu. 6. I już ostatnia sprawa - ja bardzo lubię dyskutować a najlepiej dyskutuje się z kimś kto ma odmienne zdanie. Dlatego dyskutujmy i wyrażajmy swoje poglądy, szanując jednocześnie poglądy innych. Nigdzie nie napisałam czy jestem za czy przeciw budowie supermarketu w Józefowie. Próbowałam tylko wyjaśnić, że decyzja w tej sprawie nie mogła być inna o ile przy jej wydawaniu nie zostały naruszone przepisy prawa. Odpowiedz Link
shelmahh Re: Supermarket w Józefowie? (ankieta i video) 04.03.09, 22:04 konkretnie i na temat :] wniosek jest taki, że obietnica wyborcza (ktoś wcześniej o niej pisał) mówiąca o tym, że Pan Kruszewski nie pozwoli na budowę marketu na terenie Józefowa to pic na wodę dla laików nie znających przepisów, o których piszesz powyżej. od samego początku było wiadomo, że nie można nic takiego obiecać mieszkańcom. ale jak widać prawo jest tutaj wadliwe bo pozwala umieszczać tego typu sklepy na terenie, w którym jest nasycenie sklepami a sami mieszkańcy nie specjalnie się palą do tego by im fundować w mieście, które ma swój spokojny rytm, tego typu atrakcje. i właśnie w tym momencie burmistrz mógłby takiej zgody nie wydać ze względu na wyższą konieczność, podyktowaną troską o charakter miasta i wyraźną wolę mieszkańców. szkoda a do kogo mógłby interweniować burmistrz gdyby jednak chciał spełnić wolę mieszkańców? czy prawo jest w tym wypadku bezduszne? Odpowiedz Link
hanelorka Re: Supermarket w Józefowie? do fllory 04.03.09, 22:24 1. Skoro forum służy rozrywce, a nie poszerzaniu wiedzy, to czemu się tak mądrzysz, jakbyć miała wykład na uniwersytecie? 2. Właścicielem Biedronki firma Jeronimo Martins Dystrybucja należąca do portugalskiej Grupy Jeronimo Martins. A o Biedronce tu piszemy, jeśli dotąd nie zauważyłaś. 3. Nie ty jedna starałaś się o warunki zabudowy, ale nie wiem, czy przy swej szerokiej wiedzy masz świadmość, że twój ulubieniec Burmistrz lubi sobie czasem nagiąć wytyczne miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. I nie zarzucaj mi, że nie mam na to dowodów, bo mam je w postaci budowy, tuż za płotem, której w ogóle nie powinno być. A jest. Oczywiście wszystko w majestacie prawa ( z lekka nagiętego). 6. pisanie w puntkach uważam za oznakę braku kultury, ale dostosowuję do stylu przedmówcy. Odpowiedz Link
nikusia999 Re: Supermarket w Józefowie? do fllory 25.03.09, 13:21 od kiedy pozwolenie na budowę wydawane jest w Józefowie? ja składałam w Starostwie Odpowiedz Link