Dodaj do ulubionych

Używane | Citroen Xsara Picasso

IP: *.zchpolice.com 10.02.10, 14:35
Opisaliście Citroena jako strasznie awaryjne auto. Nie wiem dlaczego.
Sam osobiście miałem takie auto z 2002 roku z silnikiem 2.0HDI 90KM.
Kupiłem je z 2004 roku z przebiegiem 80 000 i przez 4 lata przejechałem ponad 120 000 km. Jedyna usterka to przetarty przewód od centralnego zamka idący w osłonie między karoserią a drzwiami kierowcy. Efekt brak możliwości zamknięcia drzwi. Wymiana kawałka przewodu zajęła mi może ze 40 minut i wszystko dalej działało poprawnie. A tak to wymiana oleju i filtrów co 15 000 km, raz wymieniałem przednie klocki i tarcze hamulcowe, raz tylne klocki. Więcej nic tylko jeździć.
Po tak długiej i bezproblemowej jeździe nie było innego wyjścia tylko znowu kupić Citroena. Teraz jeżdżę C4 Picasso 2,0 HDI. jest jeszcze lepszy niż poprzednik.
Obserwuj wątek
    • Gość: wlasciciel Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.chello.pl 10.02.10, 15:33
      najlepszym dowodem, że w aucie psuje się wszystko co może, są ceny używanych modeli. mam wiec wiem, straszny psuj, odradzam pakowania się z kosztami w citroena, starego jak i nowego. pzd
    • Gość: jaca Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.swietojanska.net 10.02.10, 19:04
      wlasciciel - zejdz na ziemie chlopie, za auto w dobrym stanie , takze citroena trzeba zaplacic wiecej niz srednia z danego rocznika, zamierzam kupic CXP i jedno wiem, to co trafia do Polski to czesto material dla milosnikow metaloplastyki, sprzedaja auta po dzwonach piszac ze sa bezwypadkowe, z przebiegami ponad 200k cofnietymi do 100k, mozna odszukac takie kwiatki ze az zeby bola, i teraz tak, jesli kupisz takiego rozbitego CXP z kreconym licznikiem to powiedz mi czy on ma prawo byc bezawaryjny?? pytanie pozostawiam bez odpowiedzi. znam dwoch wlascicieli CXP ktorzy chwala te auta za niezawodnosc i przestrzen. zawieszenie troche nie najlepsze ale umowmy sie jakie auto wytrzymuje bezbolesnie polskei dziury? w podsumowaniu moge tylko napisac ze ten opis tyczy wszystkich uzywanch aut sciaganych do Polski, ludzie uwazajcie na to co kupujecie, i ze okazyjne zakupy to sie zdarzaja ale nibywale rzadko. AMEN
    • Gość: owoc Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: 82.160.252.* 10.02.10, 20:28
      Eh Ci wlasciciele francuzow. Ci co maja chwala a Ci co mieli pisza prawde...
    • Gość: Gość Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.ib.tcz.pl 10.02.10, 21:01
      Ja mam Peugeota 206 którego kupiłem w cenie Golfa 3. Rocznikowo dużo młodszy - dobrze zabezpieczony przed korozją, póki co nic w nim nie naprawiałem. W europie 206 był hitem sprzedaży - a że w Polsce utarło się że tylko niemieckie to już problem posiadaczy tych starych rzęchów. Ja wyszedłem z założenia że 5 lat młodszy Peugeot sprawia mniej problemów od starego niemca. Póki co moja reoria sprawdza się w praktyce bo znajomy w tym czasie w swoim Golfie miał 3 drobne awaria a ja nic.
    • Gość: berdys Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.multimo.pl 10.02.10, 21:15
      Czyli lepiej omijac z daleka ?
      Kurde, mamy 206 110 tys od nowosci i tych strasznosci o ktorych pisza na forach czy w art nie doswiadczylismy.. a juz dawno powinien sie rozpasc... na szczescie, to tanie i proste w nap[rawie autko.
    • Gość: wlasciciel Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.chello.pl 10.02.10, 21:24
      do jaca: jest tylko jedno ale, jestem 1 właścicielem, kupiłem w salonie w 2002, auto jako 2 w rodzinie z przeznaczeniem na dalsze wypady, przebieg 90000 i się sypie!!! nie mowie, że auto jest złe, ma duże zalety, ale każdy przyszły nabywca powinien się liczyć z kosztami i ciągłymi problemami. serdecznie pozdrawiam
    • Gość: fakej Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.dclient.hispeed.ch 10.02.10, 21:32
      Byłaby fajna bryka gdyby pod maską był jakiś sensowny silnik benzynowy, chociaż jeszcze ten 1.6 110KM od biedy ujdzie, ale jak dla mnie killer factor to brak koloru zielonego, a kiedyś Xsary miały taki odjazdowy zielony kolor jak na fotkach powyżej.
    • Gość: miras50 Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.gorzow.mm.pl 20.03.10, 13:09
      posiadam xsare kombi juz pare lat iniemam rzadnych problemow polecam!!!!
    • Gość: chrums Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.12.10, 11:39
      Miałem xare picasso 2.0 hdi. Każde auto się psuje ale w porównaniu z innymi jakie miałem większych kosztów serwisowania nie stwierdziłem. Autko wygodne choć nieco mułowate. Plastiki w wersji top nawet nie trzeszczały. Głośniki takie sobie a i wymiana radia na inne niż zalecane przez citroena bardzo utrudniona. Padła po 500 tys km po trafieniu od tylu przez ciężarówkę. Ogólnie autko udane. Może jeszcze do cytrynki wrócę bo to autka z charakterem.
      Pozdrawiam tych co nie mieli okazji pojeździć a już im nie pasuje :)
    • Gość: asdf Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.isinfo.pl 28.12.10, 14:43
      Mialem. 1.8 benzyna 2001. Bylem zadowolony. Wlasciwie nie bylo znim zadnych wiekszych problemow, a na pewno nie takie cuda jak w tym artykule opisuja. Glownie eksploatacyjne (klocki filtry itp) i zuzycie (wahacz, tuleje, lacznik). Jedyna przykra niespodzianka jaka sie przytrafila to linka sprzegla. Auto troche plastikowe w srodku i mogloby byl lepiej wyciszone. Dla rodzinki z dzieckiem i psem - idealne. Auto bylo kupione w polsce z salonu. Gdybym mial mozliwosc wyboru, kupilbym je jeszcze raz.
      • Gość: francuz Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.radionet.info.pl 28.01.11, 22:25
        bo te cuda opisuja wlasciciele wies wagenow
    • Gość: QbeK Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.152.153.55.dsl.dynamic.eranet.pl 28.12.10, 16:58
      Mialem 20HDI 2003,przejechalem 100tys.,usterkowosc ani wieksza ani mniejsza jak u konkurencji,zadnego nowego tej wielkosci i funkcjonalnosci z prawie max wyposazeniem nie kupisz.Bardzo wygodny samochod.
    • Gość: Gostek Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.11, 04:05
      żeby właściwie ocenić auto należało by się odnieść do konkurencji a to niestety pogrąża citroena. Szkoda, bo auto wielkie w środku, z dużym bagażnikiem, z niezłą stylistyką a to poważne argumenty. Ale aby wiedzieć o czym mówię to trzeba usiąść za kierownicą np zafiry, c-maxa, tino. Porównanie jest miażdżące dla Citroena. Fotele to jakaś kpina! jak jesteś facetem o rozmiarach mężczyzny a nie japończyka to nie usiądziesz wygodnie! plastiki,, jakoś wykonania i regulacje to jakaś kpina. Co z tego, że ogólne założenia świetne skoro w tych wydawało by się detalach auto kompletnie do niczego. Tu nie da się wygodnie jeździć. Artykuł skupia się na jakiś pierdołach, z czapy wziętych. Mamy tu listę psujących się elementów. Cóż... tą samą co w przypadku masy innych aut tej klasy. Dlaczego nie ma tu odniesienia właśnie do konkurencji? Jeśli masz kasę na paliwo i nie przeszkadza Ci do bólu nudna stylistyka to kup sobie dużą zafirę, a jeśli zadowolisz się mniejszym minivanem ale o oszczędnych silnikach to C-max będzie idealny. Citroen tylko dla zaślepionych fanów marki. Jak ktoś nie wierzy to polecam jazdy próbne. Będziecie zszokowani jak księgowi mogli zepsuć tak fajne auto.
    • Gość: Gość:Misio Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.11, 17:23
      eksploatuję CXP 1,6 ,110KM od 2006 roku,sprawuje się bez zarzutu.Przejechałem ponad 110000 km , jeszcze klocków hamulcowych nie wymieniałem i na razie nie ma takiej potrzeby.Wykonuję terminowo zalecane przeglądy w serwisie citroena ,wymieniam to co jest zalecane przy danym przeglądzie.Uważam że CXP jest udanym samochodem, wygodnym i jazda nim jest przyjemna.Na koniec przytoczę przysłowie które mówi : "jak dbasz tak masz" -to dotyczy tych którzy narzekają na CXP.
    • Gość: olo Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 19:18
      Kupiłem prawie rok temu 2.0 HDI 90 KM rocznik 2005 z przebiegiem 118 tys. km, zrobiłem do dziś prawie 50 tys. km ( dość dużo ) i się zastanawiam co wymieniałem... Wymieniłem rozrząd z pompą wodną ( ale nie wiedziałem czy był wymieniany ) , poza tym filtry i kilka razy olej. Jeżdżę po Polsce więc wiadomo jakie drogi i do tej pory nic nie stuka w zawieszeniu. Klocki mam ciągle te same na jakich kupiłem a nie wierzę, że były wymienione przed sprzedażą. Spalanie średnio : 5,9-6,2 l/100 ( ta wyższa jak więcej miejskiej jazdy ) ale przeważnie 1000 km zrobię zrobię na zbiorniku.
      Wady: mógłby być cichszy w środku ( szczególnie powyżej 120-130 km/h ), przy bocznych wiatrach trochę czuć podmuchy
      Jasne , że to nie jest klasa wyższa ale jako popularne autko za ok. 20 tys. PLN to jak dla mnie bardzo fajne.
    • Gość: Luk Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.nplay.net.pl 05.05.11, 20:39
      Co nie które piszą bzdety, CXP awaryjne, lekka przesada. Posiadam 1,6 HDI do tej pory zadnego nie miałem awarii, usterkowość w elektryce. drobne wymiany były łaczniki i łożyska. Oleje i filtry wymieniane co 15 tys.
    • Gość: Darrek Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.strazgraniczna.pl 02.08.11, 12:17
      Chyba jestem wielki szczęściarzem, Picusiem 2.0HDI 2003r jeżdżę od 5 lat, zrobiłem 80tyś. i co - i nic. Żadnych usterek, wycieków. Na początek klocki rozrząd i płyny, potem już tylko olej co 15tyś, płyn hamulcowy co 2 lata i ropa do baku. Autem nie jestem zachwycony 90KM może zniechęcić ale wyjazd na 2 tygodnie z trójką dzieci i bagażami temu wyzwaniu sprosta niewiele samochodów w tym segmencie. Jedyna wada to moc silnika reszta (w moim egzemplarzu) super. A spalanie miasto średnio ok 7, trasa średnia 100km/h - 5,5l, średnio 120-130 - 6,5l.
    • Gość: gość butko Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 18:48
      Autor tego artykułu poprzepisywał chyba najgorsze opinie z bynajmniej fachowych gazet. . Żle to świadczy o profesjonaliżmie naszych redaktorów. sam jestem posiadaczem Xsary Picasso 1,6 i 2006 110 KM. benzyna , przejechałem 98 000 km, dopiero teraz zmieniłem tarcze i klocki z przodu koszt 620 zł w serwisie Cz-wa.Przez cały okres uzytkowania a mam go od nowosci zero awarii. Jedyna usterka to zawiesiły się szczotki alternatora,trzeba było zdemontwac 1,5 godz. i 100 zł.. Sąsiad ma golfa 4 przebieg 101 tys. , 5 razy w serwisie na usunięcie usterek . To o czym mowa.. Jak się nie lubi "francuzów" to sie powiela takie sterotypy nie mające nic wspólnego z rzeczywistościa. Pozdrawiam wszystkich i tego fachowca dziennikarza takze..
    • Gość: gosc Re: Używane | Citroen Xsara Picasso IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.12, 00:51
      Zamierzam kupic Pikusia do tej pory jezdzilem bmka e36 w tym roku bedzie miala 20lat kupiona przypadkiem tez pisali oniej cuda na kiju zrobilem nia ponad 150ty od czasu kupna w 95r urzytkowana dosc mocno do 2000 przez ten okres wymienilem w niej hlodnice ciekla jak pisali przez co musialem planowac glowice tarcze z przodu gomowe elemety zawieszenia tlumik rozrzad koncowki drazkow jak na 150tys przejechane to chyba dobry wynik alto caly czas w dobrej formie ma malemankamety rozdarty fotel kierowcy falowanie obrotow a pozatym smiga jak trza w lasnie w sobote zegnam sie z nia (sprzedana) nigdy mnie nie zawiodla reszta awarji o kturych pisali na forach mi sie nie przytrafila pewnie tak samo jest z cytrynkami pozdrawiam i szukam cytrynki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka