Dodaj do ulubionych

Eksploatacja VW Polo

IP: *.dialup.medianet.pl 17.03.04, 12:32
Witam!
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w ekploatacji Polo? Droga czy nie?!
Czy to prawda, że części do niemieckich aut są tańsze niż do japońskich. Mam
ochotę kupić Polo 3-4 letniego. Szukam informacji w necie na ten temat gdzie
tylko się da, jednak niektóre z opinii są zaprzeczeniem innych. Właściwie to
już zgłupiałam...
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek Re: Eksploatacja VW Polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 12:47
      Kupiłem kilka lat temu Polo dla mojej żony, konkretnie 3D 1.6. Części nie są
      drogie ale pod warunkiem, że nie kupujesz ich w ASO. Np. klocki ham.
      niemieckie – 140 zł, tarcze ham. (kpl.) niemieckie – 430 zł, tłumik środkowy +
      końcowy + wieszaki (Walker) 480 zł, rozrząd + rolki – 620 zł. Niestety nie mogę
      uznać Polo za samochód bezawaryjny, ma w tej chwili 75 000 km przebiegu a już
      sporo w niego włożyłem. Teraz np. trzeba wymienić taśmę transmisyjną pod. pow.
      (1 200 zł) i włącznik kierunkowskazów (nie znam jeszcze ceny), poza tym
      zaczynają grzechotać silenblocki. Generalnie ceny części VW są niższe niż do
      aut japońskich. Podejrzewam, że kupując to Polo miałem po prostu pecha,
      ponieważ inni użytkownicy się nie skarżą, tylko wkurza mnie ten pech, bo nie
      był tani ;)
    • Gość: mucza Re: Eksploatacja VW Polo IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 17.03.04, 16:32
      moja mama jest w posiadaniu VW Polo rocznik 1996 z silnikiem 1.4 60 koni.auto
      ma w tym momencie ponad 125000 przebiegu.bylo kupione nowe w polsce w lutym
      1996.auto sprawuje sie bardzo dobrze.nie mialo wiekszych awarii,wiec bywalo u
      mechanika tylko na okresowe przeglady.oprucz wypadku ktory moja mama miala,auto
      nie sprawiajace problemow wrecz idealne dla kobiety.
      pozdrawiam!
    • Gość: uny Re: Eksploatacja VW Polo IP: 62.233.164.* 17.03.04, 17:24
      od 4 lat użytkuję VW POLO (6N). jak dotąd nie narzekam. autko nie było nowe jak
      je kupowałem. przejechałem nim 100000 km (od morza aż po tatry, zajechałem nim
      także do paryża) nie miałem żadnej poważnej awarii. auto jest serwisowane.
      przez pierwsze 2 lata serwisowałem je w VW Gajewska (bardzo dobry serwis) teraz
      wszystkie przeglądy wykonuje w własnym zakresie. części- pierwszy przegląd
      kosztował mnie 1500zł ale nie wiedziałem co mam i chciałem żeby mi wszystko
      sprawdzili i wymienili to co wymiany wymaga. koszty przeglądów bywają różne,
      przegląd robi się co 15000km (wymiana oleju i filtrów) co 30000 i 60000 robi
      się troszkę większe przeglądy i wymienia znacznie więcej części (świece, filtry
      paliwa itp). generalnie najlepsze są części oryginale, niestety mają jedną
      wadę -cenę. ja osobiście kupuje części zamienne w intercars. rolka napinacza
      pasa rozrzadu która w WV koszuje ok 180-200 zł tam można kupić za 120-140 (nie
      musze dodawać że są to te same rolki (ten sam producent np-INA) tylko jedna ma
      cechę VW a druga nie. to samo jeśli idzie o klocki hamulcowe, filtry i łożyska.
      wydaje mi sięże koszty utrzymania takiego autka nie są astronomiczne i da się
      je porównać z kosztami utrzymania aut innych marek. poważny problem to koszty
      robocizny za wymianę urwanej szpilki pod kolektorem wylotowym, panowie w VW
      chcieli od mnie jakię 400-500 zł z uwagą, że autko będzie u nich stało cały
      dzień. w zaprzyjaźnionym zakładzie zapłaciłem 50 zł (pięćdziesiąt) i trwało to
      30 min. musisz się zastanowić czy serwisujesz w autoryzowanym punkcie czy w
      punkcie nieautoryzowanym ale specjalizującym się z VW od np:20 lat.
      pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka