Dodaj do ulubionych

Nadwozie z aluminium w SUV: Q5, Q7 i jakie inne?

18.11.10, 12:25
Witam,

proszę o informację, które auta klasy SUV mają nadwozie wykonane z Alumium.
Czy są inni producenci poza Audi, którzy stosują ten metal zamiast stali?
Dzięki.

Obserwuj wątek
    • karakalla Re: Nadwozie z aluminium w SUV: Q5, Q7 i jakie in 18.11.10, 12:41
      Q5 i Q7 nie są wykonane z aluminium w takim sensie, jak np. A2 czy A8 albo Jaguar XJ. W Q7 aluminiowa jest pokrywa komory silnika, pokrywa bagażnika i błotniki, w Q5 chyba jeszcze mniej. Właściwa konstrukcja jest stalowa.
      • szukam4x4 Re: Nadwozie z aluminium w SUV: Q5, Q7 i jakie in 18.11.10, 14:59
        karakalla napisał:

> Q5 i Q7 nie są wykonane z aluminium w takim sensie, jak np. A2 czy A8 albo Jagu
        > ar XJ. W Q7 aluminiowa jest pokrywa komory silnika, pokrywa bagażnika i błotnik
        > i, w Q5 chyba jeszcze mniej. Właściwa konstrukcja jest stalowa.

O proszę... nie wiedziałem.
        Czy ktoś może wskazać inne SUVy z aluminiowym nadwoziem?
      • v-6 A ty co, masz akcje Alcoa? :) 18.11.10, 15:15
        Pytanie za 10 punktów, stąd sarkazm, bo zabiłeś mi ćwieka :)
        Do tego, co napisał karakalla, mogę tylko dodać, że q5 w topowej wersji benzynowej ma maskę i klapę tylną z aluminium, ale czy inne wersje silnikowe poza 3,2 też tak mają nie wiem, bo akurat ta mnie interesowała. Jest też coś takiego, jak Audi Space Frame, struktura konstrukcyjna nadwozia wykonana głównie z aluminium, ale nie tylko. Oprócz modeli wymienionych przez przedmówcę ma ją jeszcze TT, ale to nie znaczy, że wszystkie panele pokrywające tę konstrukcję są aluminiowe. O ile wiem SUVy audi nie są zbudowane na ASF, nie wiem czy q3 będzie.
        Z innych SUVs posiadających aluminiowe panele są jeszcze infiniti fx50s i range rover. Ale one z kolei nie mają aluminiowej struktury. Nie jestem pewien, które elementy nadwozia są w nich aluminiowe, na pewno maski, żeby odciążyć przód. W roverze zdaje się też drzwi. Całkowicie aluminiowych SUV-ów nie ma, a w kazdym razie ja o nich nie słyszałem.
        Pozdrawiam
        v-6
        • szukam4x4 Re: A ty co, masz akcje Alcoa? :) 18.11.10, 17:10
          v-6 napisał:

> Pytanie za 10 punktów, stąd sarkazm, bo zabiłeś mi ćwieka :)
          > Do tego, co napisał karakalla, mogę tylko dodać, że q5 w topowej wersji benzyno
          > wej ma maskę i klapę tylną z aluminium, ale czy inne wersje silnikowe poza 3,2
          > też tak mają nie wiem, bo akurat ta mnie interesowała. Jest też coś takiego, ja
          > k Audi Space Frame, struktura konstrukcyjna nadwozia wykonana głównie z alumini
          > um, ale nie tylko. Oprócz modeli wymienionych przez przedmówcę ma ją jeszcze TT
          > , ale to nie znaczy, że wszystkie panele pokrywające tę konstrukcję są aluminio
          > we. O ile wiem SUVy audi nie są zbudowane na ASF, nie wiem czy q3 będzie.
          > Z innych SUVs posiadających aluminiowe panele są jeszcze infiniti fx50s i range
          > rover. Ale one z kolei nie mają aluminiowej struktury. Nie jestem pewien, któr
          > e elementy nadwozia są w nich aluminiowe, na pewno maski, żeby odciążyć przód.
          > W roverze zdaje się też drzwi. Całkowicie aluminiowych SUV-ów nie ma, a w kazdy
          > m razie ja o nich nie słyszałem.
          > Pozdrawiam
          > v-6

Pytam, bo rozważam zakup auta na początku przyszłego roku. Będzie to mniej więcej 5-6 latek. Aluminium to mniejsza masa i brak korozji. No i wskazuje na wyższe zaawansowanie technologiczne konstrukcji. Prawda czy mit?

Nie czytam już prasy motoryzacyjnej, i przypuszczam, że wiele testów online mi umknęło.
          Stąd pytanie.

Podobnie w temacie utrzymanie aut, czy może są jakieś zestawienia kosztów utrzymania SUVów? Byłbym wdzięczny za linki. Opinie kierowców na motonews.pl and autocentrum.pl
          przeglądam. Wydaje mi się, że Audi dzięki bezproblemowemu Quattro i mniejszemu udziałowi
          elektroniki (tylko ABS + ESP) jest mniej awaryjny -> mniej kosztowny. Ale nie podoba mi się jego bryła.
          • jackk3 Re: A ty co, masz akcje Alcoa? :) 18.11.10, 19:25
            Aluminium mniej wazy ale jest raczej 'slabe'. Owszem nie rdzewieje ale koroduje. W SUV to chyba sztuka dla sztuki. W szybkich brykach to co innego ale w gruncie rzeczy te roznice w wadze nie sa az tak duze. Co innego jak masz inne elementy zrobione z alu (np. aktywne czesci zawieszenia). Jak chcesz kupowac kilkuletnie - odradzam. W razie wypadku klepanie odpada, pozostaje wymiana calych paneli. Jak jebnalem w daniela w zeszlym roku i m.in. maske wymieniali (wlasnie zrobiona z alu) to koszt chyba 3-krotnie wiekszy (u mnie ubezpieczenie pokrylo ale nie zawsze tak jest). No i roznica w wadze moze kilku kilogramow.
            Zobacz na rowery, te lepsze wylacznie z karbonu (szosa) alu przestalo istniec (ramy).
            Pzdr
            • v-6 Re: A ty co, masz akcje Alcoa? :) 18.11.10, 21:05
              jackk3 napisał:

> W SUV to chyba sztuka dla sztuki. W szybkich brykach to co innego ale w grunc
              > ie rzeczy te roznice w wadze nie sa az tak duze.

Też tak uważam. To domena aut sportowych, np. honda nsx (jeszcze jedno aluminiowe auto mi się przypomniało:) Tylko że naprawdę istotne oszczędności na wadze uzyskuje się stosując włókno węglowe, jak to pokazał jackk na przykładzie rowerów. Więc w przypadku SUV-ów to raczej marketing.
              A co do kupowania audi - nie bój się, one nie rdzewieją. Zresztą nie kupisz 5-6 letniego q5, bo zaczęto je robić w 2008 ...
              Pozdrawiam
              v-6

• szukam4x4 Re: A ty co, masz akcje Alcoa? :) 19.11.10, 09:26
                v-6 napisał:

> jackk3 napisał:
                >
                > > W SUV to chyba sztuka dla sztuki. W szybkich brykach to co innego ale w g
                > runc
                > > ie rzeczy te roznice w wadze nie sa az tak duze.
                >
                > Też tak uważam. To domena aut sportowych, np. honda nsx (jeszcze jedno aluminio
                > we auto mi się przypomniało:) Tylko że naprawdę istotne oszczędności na wadze u
                > zyskuje się stosując włókno węglowe, jak to pokazał jackk na przykładzie roweró
                > w. Więc w przypadku SUV-ów to raczej marketing.

Masz rację.

> A co do kupowania audi - nie bój się, one nie rdzewieją. Zresztą nie kupisz 5-6
                > letniego q5, bo zaczęto je robić w 2008 ...
                > Pozdrawiam
                > v-6

...niestety aluminium też się utlenia, co objawia się brzydkimi purchlami na karoserii.

Q5 użyłem jako przykładu auta potencjalnie wykonanego z aluminium.
            • szukam4x4 Re: A ty co, masz akcje Alcoa? :) 19.11.10, 09:21
              ackk3 napisał:
              > Aluminium mniej wazy ale jest raczej 'slabe'. Owszem nie rdzewieje ale koroduje
              > . W SUV to chyba sztuka dla sztuki. W szybkich brykach to co innego ale w grunc
              > ie rzeczy te roznice w wadze nie sa az tak duze. Co innego jak masz inne elemen
              > ty zrobione z alu (np. aktywne czesci zawieszenia). Jak chcesz kupowac kilkulet
              > nie - odradzam. W razie wypadku klepanie odpada, pozostaje wymiana calych panel
              > i. Jak jebnalem w daniela w zeszlym roku i m.in. maske wymieniali (wlasnie zrob
              > iona z alu) to koszt chyba 3-krotnie wiekszy (u mnie ubezpieczenie pokrylo ale
              > nie zawsze tak jest). No i roznica w wadze moze kilku kilogramow.

To ciekawy argument, że konstrukcje aluminiowe sa inaczej wzmacniane niż stalowe, więc w razie wypadku naprawa jest bardziej kosztowna. Na szczęście nie zdarzyło mi się nic poważniejszego w A8, więc nie było konieczności zgłębiania tego tematu.
              Zapominam o aluminium, jako kryterium przy zakupie SUVa...

Jednak aluminiowe A8 D2 z ASF waży około 1730-1800kg, a porównywalne limuzyny ponad 2 tony. Różnica w prowadzeniu A8 i np. W220 500 czy 320CDi jest kolosalna (na korzyść A8).
              Czyli te różnice w wadze to jednak więcej niż parę kilogramów. Audi podaje że np. w nowym TT dzięki ASF zaoszczędzili na wadze 100kg w stosunku do wagi karoserii poprzednika.
        • karakalla Re: A ty co, masz akcje Alcoa? :) 18.11.10, 17:12
          VW chwali się szerokim wykorzystaniem aluminium w nowym Touaregu, ale to też nie jest ASF ani podobne rozwiązanie. Podobnie w drugim bliźniaku, czyli Cayenne — tam z lekkiego stopu powinny być maska, klapa tylna oraz drzwi.

Z kolei konstrukcje faktycznie aluminiowe, oparte na doświadczeniach Jaguara, zapowiada pan Tata dla nowych Range Roverów, ale na te trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
          • szukam4x4 Re: A ty co, masz akcje Alcoa? :) 19.11.10, 09:29
            karakalla napisał:

> VW chwali się szerokim wykorzystaniem aluminium w nowym Touaregu, ale to też ni
            > e jest ASF ani podobne rozwiązanie. Podobnie w drugim bliźniaku, czyli Cayenne
            > — tam z lekkiego stopu powinny być maska, klapa tylna oraz drzwi.
            >
            > Z kolei konstrukcje faktycznie aluminiowe, oparte na doświadczeniach Jaguara, z
            > apowiada pan Tata dla nowych Range Roverów, ale na te trzeba będzie jeszcze tro
            > chę poczekać.
            Ładne auta, ale jeszcze długo, długo poza moim zasięgiem cenowym i poza rozsądkiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka