1michalk
22.01.11, 22:37
Chciałbym sie zapytac o Wasze opinie zwiazane z samochodami z tzw segm C czyli popularne golfy focusy astry itd.
Pierwsza sprawa to jaki model, kwota to ok 10000, dorze by było zamknac sie w niej z opłatami.
Wymagania co do samochodu nie sa duze, abs wspomaganie i moze klima, ale te rzeczy ma praktycznie kazdy z wyzej wymienionych. Wazny jest rocznik, oczywiscie mozliwie jak najmlodszy ale relanie patrzac to cos w okolicach 2000r. Dobrze by bylo gdyby auto bylo w miare popualrne z latwym dostepem do czesci. Aha i tylko hatchback ew sedan.
Mam dwoch faworytów Golf IV głównie dlatego ze mi sie podoba, ale takze wydaje mi sie ze koszty ewentualnej eksploatacji nie bedea duze. Z golfem jednak jest problem cenowy poniewaz za 10000 ciezko bedzie znalesc cos ladnego (mam na mysli rocznik i sielnik, ale o tym dalej)
Druga opcja to Ford focus, samochod zgrabny, prawie sie nie stazejacy i bardziej przystepny cenowo od VW.
Chetnie poczytam inne propozycje.
A teraz najwazniejsze silnik.
Generalnie jestem bardziej skłonny ku dieslowi. Przemawia za nim spalanie, oraz to ze jakby nie patrzec bedzie to juz jakis nowoczesniejszy diesel z turbinka, ktory osiagami i praca silnika nie odstaje od benzyniakow.
Minusy wiadomo, cena troche wiekasza, glownie mam na mysli golfa IV ktory z najpopularniejszym silnikiem tdi 90KM zaczyna sie od 9000/10000 zl.
Ale juz np focus z silnikiem tddi 90KM jest przystepny cenowo,a dodatkowo miale okazje takim jezdzic i zrobil na mnie pozytywne wrazenie.
Teraz GAZ, jezeli mialbym kupic samochod z gazem to tylko i wylacznie z sekwencja, pytanie tylko czy takie samochody jak VW i ford dobrze znosza takie instalacje, i czy jest sens ingerowac w silnik obcym paliwem, skoro mozna kupic fabrycznego diesla.
Przeciez koszty spalania beda w miare podobne.