Dodaj do ulubionych

A6 3.0 TDi quattro

24.01.11, 10:32
232PS. Miał ktos?
Buda jak buda, w zasadzie chodzi mi o sam silnik. Sprawdza sie to? Czy sypie jak prawie kazdy szlamojad?
Auto nie dla mnie, ktos z rodziny zainteresowany jest kupnem (napalony jak szczerbaty na suchary he he)
Obserwuj wątek
    • dark13 Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 10:55
      Silnik jest kapitalny ale....byl problem z rozrzadem (napinacze) a w tym silniku wymiana rozrzadu to 6-10tys zl
      Trzeba wyjac caly silnik poniewaz naped rozrzdu jest od strony grodzi. I jest tak skomplikowany ze nie kazdy mechanik to ogarnie.
      images36.fotosik.pl/126/26e1b88177611443med.jpg
      Do tego dochodza standardowo jak to w dieslach CR klopoty z wtryskiwaczami .
      Malo wytrzymale dwumasowe kolo zamachowe.

Generalnie na taki silnik kogos musi byc stac.
      • czujny_obywatel Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 11:29
        Jest dokładnie tak, jak dark13 pisze. Ja myślałem kiedyś o tym wozie z takim właśnie silnikiem, ale mądrzy i życzliwi mi ludzie ten samochód mi odradzili .

Ze swojej strony dodam, że napęd quatro jest bardzo delikatny, średnio niezawodny POTWORNIE, POTWORNIE kosztowny w serwisowaniu.

Reasumując, jak ktoś chce kupić taki wóz jako używany za 30 - 40 tys. pln to niech przygotuje jeszcze z 50 tys. na naprawy i 100 tys. na serwisowanie. Odradzam.
        • dr.buzz Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 11:38
          nie nie, jego cena to ok 30tys EURO...

co z tym quattro nie tak?

kolega ma to cos w A4 '97, ok 300kkm i nie narzeka...
          • czujny_obywatel Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 12:21
            Powinienem tu uściślić. Napęd quatro jest OK, zwłaszcza w nowych wozach i eksploatowanych na zachodzie europy.

Mi chodzi o napęd w samochodzie używanym, eksploatowanym w Polsce. Na polskie drogi jest on delikatny, a naprawy koszmarnie, koszmarnie drogie. W samochodzie 8-10 mogą już zacząć się z nim problemy nawet jak jest tylko użytkowany na asfalcie (w polskich warunkach dziurawym).

Ja mogłem takie audi a6 kupić za około 40 tys. pln. Zaufani mechanicy sprawdzili i zdecydowanie mi to odradzili.

• dr.buzz Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 12:33
              Wszystko zalezy od przebiegu...ten sam rocznik - 07, przebiegi ok 200kkm, sa warte ok 15-16 tys euro...z przebiegami ok 50kkm - 2x wiecej...o czyms to swiadczy...

jaki serwis torsena? co tam delikatnego? w Hummerze tez wystepuje i daje rade :)
        • dark13 Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 11:42
          Pierwszy raz slysze zeby quattro bylo awaryjne i drogie w eksploatacji.
          Wrecz przeciwnie to bardzo trwaly naped i to akurat nie sprawia problemow

Moim zdaniem najrozsadniejszy wybor do tego samochodu to 2.0TFSI
          • dr.buzz Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 11:46
            dokladnie...:)

uparl sie na dyzla...i juz hehe
        • michaelm3 Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 21:22
          > Reasumując, jak ktoś chce kupić taki wóz jako używany za 30 - 40 tys. pln to ni
          > ech przygotuje jeszcze z 50 tys. na naprawy i 100 tys. na serwisowanie. Odradza
          > m.

'czujny'... znowu lekow nie wziales.
      • dr.buzz Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 11:36
        Tak myslalem...

To ma byc quattro + tiptronic...z tym pierwszym raczej nie powinno byc problemow, ale z tym drugim?

auto z '07, ok 60kkm...
    • jeepwdyzlu Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 11:43
      ale pie...cie
      mam to auto w wersji allroad
      jest zajebiste
      i tyle na ten temat
      jeep
      • nazimno zmien nicka na [A6_3.0_TDi_quattro_w-dyzlu] !!! 24.01.11, 11:51
        Bo jeep nie jest taki "zajebisty".
        • jeepwdyzlu Re: zmien nicka na [A6_3.0_TDi_quattro_w-dyzlu] ! 24.01.11, 12:05
          Bo jeep nie jest taki "zajebisty".
          :-)
          właśnie
          aha - NIGDY nie miałem jeepa :-)
          ciao
          jeep
          • jarbad Re: zmien nicka na [A6_3.0_TDi_quattro_w-dyzlu] ! 24.01.11, 20:48
            Sasiad co ma matiza tez rwierdzi ,ze jest zajebisty/matiz ten on/ Moze ten moj sasiad to jakis twoj znajomy? P.S. Po co meczyc sie kiepsciutkim przepierdzianym po Szwabach audi skoro mozna miec NOWE renault?
    • chimera03 Re: A6 3.0 TDi quattro 24.01.11, 22:08
      Znajomy ma taka bez napedu 4x4 silnik juz raz wymienial( nie pamietam co sie stalo ale wysokie koszty naprawy byly), kupil inny ktory sie okazal w gorszym stanie od pierwszego... czyli znowu wracamy do pierwszego i jednak go remontujemy :D. Wiem ze jak kupujesz uzywane to jak kota w worku ale co mu uraz do autka zostal to zostal :D Raczej nie polecam sugerujac sie jego opinia... on sie przesiada na Bmw e60 (jak uda mu sie tego sprzedac ;) )
      • mameja21 Re: A6 3.0 TDi quattro 25.01.11, 10:15
        chimera03 napisał:

> Znajomy ma taka bez napedu 4x4 silnik juz raz wymienial

Chciałeś zabłysnąć bajkopisarzu, a zrobiłeś z siebie idiotę: 3,0 TDI był zawsze oferowany
        z napędem 4x4. Tak to jest jak się próbuje bajki pisać na kolanie hehe. Następnym razem
        lepiej sie przygotuj.
        • chimera03 Re: A6 3.0 TDi quattro 25.01.11, 19:49
          Oj mamejo :D Moja pomylka a ze silnik wymienial to inna sprawa.
    • tow_beton Re: A6 3.0 TDi quattro 25.01.11, 15:50
      buhahaha, ale bezedyury powyżej wypisują :) napęd quattro jest pancerny, a rozrząd, jak pokazał jeden wyżej, na łańcuchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka