Dodaj do ulubionych

Do znawcow silnika Diesla

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 18:50
W czym jest rzecz z SDI Volkswagena? Czy to w sumie taki sam diesel jak te
stare np. od Poldasa diesla czy od Berlingo 1.9D? Czy to ich "I" w SDI
znaczy, ze to jest jakis krok do przodu technologicznie, czy to jakas
podpucha typu pisanie obecnie, ze silnik benzynowy jest z wtryskiem
elektronicznym (np. EFI) skoro gaznikowych i tak sie juz chyba nie robi.

adam
Obserwuj wątek
    • Gość: kris kelvin Re: Do znawcow silnika Diesla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 19:54
      Gość portalu: adam napisał(a):
      > W czym jest rzecz z SDI Volkswagena? Czy to w sumie taki sam diesel jak te
      > stare np. od Poldasa diesla czy od Berlingo 1.9D? Czy to ich "I" w SDI

sdi to stary tdi bez turbiny tzn wtrysk bezposredni ale wolnossacy
      1.9 D to wolnossacy ale wtrysk posredni do komory wirowej
      • Gość: adam OK, a czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 20:19
        w takim razie SDI VW to jest to samo co HDI Citroena? Z gory dzieki za
        wyjasnienia - chodzi mi zwlaszcza o to, czy ten wtrysk bezposredni SDI to jest
        znaczacy postep technologiczny w dieslu czy raczej nie. No bo rozumiem, ze tzw.
        common rail (choc nie wiem na czym dokladnie polega to rozwiazanie) to jest
        postep.

• Gość: Bishop Re: OK, a czy IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 20.05.04, 20:21
          Już ci napisali ... CR nie ma tu znaczenia - chodzi o turbine ... SDi jej nie
          ma a TDI ma - natomiast HDI to wtrysk typu CR + turbina
    • Gość: Szymi Re: Do znawcow silnika Diesla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 21:26
      SDI volkswagena to zywy dowod na to ze cala para w rozwoju diesli poszla w
      udoskonalanie turbiny:))))

1.9 SDI + turbina = 1.9 TDI

1.9 SDI = ~60 KM 170 Nm
      1.9 TDI = do 130 KM ~300 Nm

:))))
      • Gość: adam Ale co z tym wtryskiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 21:28
        Czy ten bezposredni wtrysk to istotny krok wprzód i od kiedy sie go stosuje?
        Czy on daje jakies wazne korzysci? Bo turbiny i tak nie kupie, gdyz mnie nie
        stac.

adam
        • darr.darek co to jest "bezpośredni" wtrysk w dieslu 21.05.04, 11:33
          > Czy ten bezposredni wtrysk to istotny krok wprzód i od kiedy sie go stosuje?
          > Czy on daje jakies wazne korzysci? Bo turbiny i tak nie kupie, gdyz mnie nie
          > stac.

Pierwszy silnik diesla, też pewnie miał tzw. bezpośredni wtrysk. Tzw. komora
          wstępna - wydłużona tulejka nad cylindrem, pewnie pojawiła się jako wynik
          testów z pierwszysch dekad używania tego silnika.
          Podejrzewam, że główną zaletą może być minimalnie szybsze i może minimalnie
          pełniejsze spalenie się całej dawki paliwa.
          Taki wtryskiwać "bezpośredni" jest droższy, bo musi działać jak rozpraszacz
          paliwa i pewnie też taki wtryskiwacz szybciej się zużywa (narażenie na wyższą
          temperaturę).

• Gość: AdM Re: Do znawcow silnika Diesla IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 22:37
        ty się Szymi tu nie wypowiadaj, bo Twój obiektywizm w stosunku do diesli jest
        poniżej przeciętnej, że tak powiem ;-)

nowe SDI ma 2l 16v 75km 140Nm, pompowtryskiwacze(nie commonrail, ale to też
        wtrysk bezpośredni nowego typu), w 1300kg golfie pali poza miastem 4,6 ON
        (oczywiście wg producenta). 16,7 do 100, max 163km/h. kosztuje tyle co zwykła
        benz 1.6. ogólnie rzecz biorąc w porównaniu do starych diesli z komorą wstępną
        jest "czystszy", głośniejszy, bardziej oszczędny i droższy. a w porównaniu do
        benzyny 1.6 jest: głośniejszy, dużo bardziej oszczędny, a osiągi ma tragiczne.
        pzdr
        • Gość: Szymi Re: Do znawcow silnika Diesla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 22:42
          140 Nm z 2 L ???

hehehe i gdzie ta elastycznosc:)))

wolnossace benzyny maja przecietnie okolo 100 Nm z 1 L

turbina gora;)
          • Gość: AdM Re: Do znawcow silnika Diesla IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 22:49
            Gość portalu: Szymi napisał(a):
            > hehehe i gdzie ta elastycznosc:)))
            a kto jej szuka w SDI?? oszczędności się szuka

> wolnossace benzyny maja przecietnie okolo 100 Nm z 1 L

dupa nie 100 PRZECIĘTNIE. 90 mają przeciętnie. mój td ma dwa razy więcej i co
            mi zrobisz? ;-)
          • Gość: Jarek Re: Do znawcow silnika Diesla IP: 217.8.186.* 21.05.04, 10:03

> 140 Nm z 2 L ???
            >
            > hehehe i gdzie ta elastycznosc:)))

Ja nie rozumiem, po co przy 70 km/h redukować na "dwójkę", tak jak Ty nie
            zrozumiesz dlaczego ja przy 30 km/h jeżdżę na "trójce". A jeźdzę na "trójce",
            aby wściekać się na brak - jak to powiedziałeś - "elastyczności".

Rzekł Megawieprz to swej maciory:
            "Lubimy piwo tak samo jak wy lubicie torebki. Wy tego nie rozumiecie, my
            również."

Źródło: www.kszaku.mud.art.pl/manifest.htm
        • Gość: adam A nie mylisz sie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 22:53
          2.0 SDI w nowym Caddy ma 69 KM i nigdzie ani slowa, ze jest to 16V. To pewnie o
          tym silniku piszesz chyba, ze sa jego odmiany różne.
          • Gość: AdM Re: A nie mylisz sie? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 23:00
            pisałem o golfie, caddy ma rzeczywiście 69km, ale to ten sam silnik 16v tylko
            pewnie z innym softem (jeszcze oszczędniejszy i jeszcze wolniejszy)
            • Gość: adam A co z tym 16V? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 23:05
              Bo oni nic o tym nie pisza? Przecież 16V to nie jest standard dla diesli wedlug
              tego, co wiem. Wszedlem na www.vw i masz racje - w golfie jest 75KM. Ale sprawy
              16V nie pojmuję.
              • Gość: AdM Re: A co z tym 16V? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 23:10
                czy 16v przy sdi to taka nieodzowna rzecz to Ci nie powiem. taka jest nowa
                wersja silnika diesla vw, obojętnie czy tdi czy sdi, a dla sdi nie będą
                przecież robili specjalnie 8zaworowej głowicy.. pzdr
                • Gość: adam Excuse moją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 23:15
                  natarczywość, ale chodzi mi o to też, czy jesteś absolutnie pewien, że te
                  diesle VW (w tym SDI) faktycznie mają 16V?

• Gość: AdM Re: Excuse moją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 07:05
                    2,0 jest 16v, 1.9 jest 8v. na 100%
                    • Gość: adam Pewne dane: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:20
                      Z fabryki:
                      w Caddy: 2.0 SDI = 8V; 1.9TDI = 8 V
                      Ale są też 2.0 (np. w golfie), ktore są 16 V. A czy są 16 V TDI to nie wiem,
                      ale chyba one zawsze sa 8V. Tak wiec 2.0 moze byc 8 V (SDI w Caddy) lub 16 V
                      (ale nie wiem jakie ma wtedy oznaczenie - pewnie TDI, bo bez sensu byloby go
                      wowczas bez turbiny robic).

Pzdr

adam
                      • Gość: AdM Re: Pewne dane: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:47
                        no masz rację, niedokładnie sprawdzałem. 2.0SDI-8V, 2.0TDI-16V, obojętnie w
                        jakim samochodzie. nawiasem mówiąc nad czym się konkretnie zastanawiasz?
                        • Gość: adam Zaczelo sie od tego, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:55
                          czy SDI to jest znaczacy krok do przodu technologicznie (innymi slowy, czy
                          kupuje cos w miare nowoczesnego, czy tez dizla jak z jelcza) - to jesli pytasz
                          o merytoryczne źródło problemu (czyli o co mi wlasciwie chodzi). A jesli pytasz
                          o to, co rozwazam do zakupu to Caddy 2.0 SDI. Moim zdaniem wóz rewelacja.

adam
                          • niknejm Re: Zaczelo sie od tego, 21.05.04, 10:59

> czy SDI to jest znaczacy krok do przodu technologicznie (innymi slowy, czy
                            > kupuje cos w miare nowoczesnego, czy tez dizla jak z jelcza)

IMHO silnik raczej nowoczesny, nie tak drogi jak TDI, ale jego wadą są kiepskie
                            osiągi samochodu.
                            Ja bym tego nie kupił - jak diesel to z turbo, bo tylko wtedy osiągi należą do
                            akceptowalnych.
                            Inna sprawa, że jeśli dla Ciebie osiągi nie są wazne, a chcesz niskie koszty,
                            to ma to chyba sens...

Pzdr
                            Niknejm
                            • Gość: adam Zdecydowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:06
                              nie jest dla mnie sensowne zaplacic 6 tys PLN (taka roznica miedzy SDI a TDI)
                              za troche lepsze osiągi (i bardziej skomplikowany silnik, a ja komplikacje
                              zawsze widze w ten sposob, ze jest to cos, co sie w koncu popsuje a ja zamiast
                              na wczasy lub rzeczy do domu bede musial placic 2-3 tys PLN na jakies
                              zelastwo).
                          • Gość: AdM Re: Zaczelo sie od tego, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:16
                            A jesli pytasz
                            >
                            > o to, co rozwazam do zakupu to Caddy 2.0 SDI. Moim zdaniem wóz rewelacja.
                            >
                            > adam

jak na pojazd użytkowy, to moja rekomendacja: kupować :-)
      • myfirstalfa Re: Do znawcow silnika Diesla 21.05.04, 14:16

> 1.9 TDI = do 130 KM ~300 Nm

???

leon tdi topsport -> 1,9tdi 150KM ~320Nm

zreszta ewolucje 1,9tdi super opisal jarek

pzdr
      • Gość: Diesel pomyłka:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:46
        1.9 TDI - turbina = 1.9 SDI

1.9 TDI - pierwszy montaż bodaj 1993 (Audi 80)
        1.9 SDI - pierwszy montaż ok 1998 (golf IV ?) po zakończeniu produkcji zwykłych
        diesli, co związane było chyba z jednolitą technologią i czystością spalin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka