Dodaj do ulubionych

Megane vs. Octavia. Co wybrać?

06.02.12, 08:38
Dołączę się do grona pytających "jakie auto".
Po długich rozważaniach "na placu boju" pozostały dwa - doradźcie, proszę, co wybrać. Planuję zakup samochodu nowego.
1. Renault Megane grandtour 1.6 16V 110 KM
2. Skoda Octavia combi 1.4 TSI 122 KM

Jeżdżę głównie "w trasie", rocznie przejeżdżam ok. 30 - 35 tys. km.

Do tej pory miałem megankę, od nowości, przejechałem nią póki co 326 tys.km. i chciałbym, żeby każdy mój następny samochód sprawował się tak jak ten. Serio, meganka była niezawodna :) Zakładam, że nowym autem przejadę też ok. 300 tys.km.

Za meganką:
- nieco tańsza,
- mam sprawdzony serwis,
- dobre doświadczenie z dotychczasową renówką.
Przeciw:
- "udziwnienia" - m.in. karta zamiast kluczyka, wyświetlacz zamiast szybkościomierza i inne "wodotryski", które są dla mnie zbędne,
- spalanie.

Za skodą:
- przestronniejsza (w kabinie i w bagażniku),
- nieco mniej pali (przynajmniej wg danych fabrycznych),
- nie ma "udziwnień",
- bardziej mi się podoba :-D
Przeciw:
- droższa w zakupie,
- wielka niewiadoma co do przyszłego serwisu.

Jednym i drugim jechało mi się całkiem przyjemnie.

Help, help :-) Co sugerujecie? Zaznaczam, że wybór jest wyłącznie między tymi dwoma autami, inne odpadły w eliminacjach. Być może jest to wybór między dżumą a cholerą, ale tak już zostanie i kupię jeden z tych dwóch.
Zależy mi na niezawodności, trwałości i ekonomice. Wygląd, tzw. "prestiż" bądź jego brak i inne takie są mi obojętne.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.
Obserwuj wątek
    • boomslang99 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 06.02.12, 08:41
      Ja bym brał megankę. Z wielu powodów. Ale przypuszczam, że większość głosów które tu padną będą za produktem skody.
      Podam tylko jeden powód - jeśli chcesz nowym nabytkiem zrobić ok. 300 tys. km to 1.4 TSI ma na to znacznie mniejsze szanse.
    • auto-blog Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 06.02.12, 15:33
      Z tych dwóch modeli z tymi silnikami to lepszy ten Megane.
      Ogólnie wybrałbym Octavie ale nie z tym silnikiem.
      • obywatel_dx Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 06.02.12, 21:14
        Jestemmprzeciwnikiem francuzów. Ale skoro Twój poprzedni Megane dobrze sie sprawował i masz dobre doświadczenia z serwisem to ja bym wziął na Twoim miejscu Megane.

Te silniki TSI to są wrażliwe na jakość paliwa. Po co masz sobie za kilka lat pluć w brodę i mówić "...a mogłem wziąć Megane...":)
    • nfplakto Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 06.02.12, 21:46
      Wez Skode. Ten silnik TSI jest juz od 2008 roku na rynku, jego wady zostaly w tym czasie poprawione. Oprocz tego silnik Megane ma tylko 151 Nm przy 4250 obr/min a silnik Octavii 200 Nm w zakresie 1500–4000 obrotow.
    • cloclo80 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 06.02.12, 22:09
      Jeśli Octavia to 1.6+gaz albo 1.8TSI. Zdala od 1.2TSI (wkrótce ten motor trafi do kosza, nowe 1.2TSI będzie miało pasek i 16v) i 1.4TSI (pali jak smok jeśli tylko mocniej depnąć na pedał gazu). Renault w motorach Pb prezentuje nędzę z bidą: albo stare 1.6 albo TCe 130 - nieudany motor o spalaniu godnym silnika odrzutowego.
      Jedyne dobre poturbowane motory 1.4 na które zasadniczo nie ma skarg robi Fiat.
      W sumie Octavka, ale nie z 1.4 TSI.
      • auto-blog Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 06.02.12, 23:10
        Octavia z 1.8 nie do zajechania. Wielu przedstawicieli handlowych takimi jeździ a przebiegi ich robią wrażenie.
        • wicehrabia.julian Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 06.02.12, 23:28
          auto-blog napisał:

> Octavia z 1.8 nie do zajechania. Wielu przedstawicieli handlowych takimi jeździ
          > a przebiegi ich robią wrażenie.

sam jeżdżę TSI, ale 1.4 bałbym się kupić, wystarczy poczytać na necie

1.8 TSI to rewelacja, godny następca nieodżałowanego 1.8T
          • przemo4515 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 09.02.12, 20:40
            Polecam Oktavie tylko nie z silnikiem 1,4 TSI. Wybierz inny silnik.
      • cool_piwo Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 09.02.12, 23:22
        cloclo80 napisał:

>Zdala od 1.2TSI (wkrótce ten motor trafi do kosza, nowe 1.2TSI będzie miało pasek i 16v)

Ale to jest głos za starym (tzn. chyba aktualnym?) 1.2 tsi czy przeciw niemu?
        Wg moich dotychczasowych doświadczeń 8v (zamiast 16v) i łańcuch zamiast paska rozrządu to w kwestii awaryjności raczej dobre informacje.

Proszę - wyjaśnij. Jestem zainteresowany kupnem vw z takim silnikiem i chcę wiedzieć co i jak.

• cloclo80 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 11.02.12, 00:37
          Zamiana SOHC na DOHC to warunek konieczny stosowania systemu zmiennych faz rozrządu, którego aktualne 1.2 TSI nie posiada. Przy okazji zmienia się liczba zaworów. Zamiana łańcucha na pasek to zapewne coś z paragrafu cięcie kosztów i obniżka wagi.
          Obie zmiany to raczej minus z paragrafu niezawodność. Mogą klękać wariatory faz rozrządu, a pasek trzeba wymieniać wg. wskazań producenta. W zamian powinien powstać motor nieco mocniejszy, o mniejszym spalaniu.
          Na aktualny 1.2 TSI nie ma lamentu, można bez obaw brać w ciemno. VW zmienia 1.2 TSI nie z powodu wad konstrukcyjnych, ale wprowadzenia idei silnika modułowego komponowanego z podobnych bloków różniących się "kalibrem" cylindrów.
          • qqbek Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 11.02.12, 01:13
            cloclo80 napisał:

> Zamiana SOHC na DOHC to warunek konieczny stosowania systemu zmiennych faz rozr
            > ządu, którego aktualne 1.2 TSI nie posiada.

Gówno prawda.
            VTEC Hondy działał też w silnikach SOHC (tylko dla zaworów ssących co prawda, ale jak już bredzić o SOHC i DOHC, to przynajmniej trzeba wiedzieć, o czym się bredzi)

> Przy okazji zmienia się liczba zawo
            > rów.

Ależ dlaczego?
            Istnieją 12-zaworowe, 6-cylindrowe silniki DOHC (oraz 8-zaworowe czterocylindowe). Stanowią poważny wkład w historię motoryzacji.

> Zamiana łańcucha na pasek to zapewne coś z paragrafu cięcie kosztów i obni
            > żka wagi.
            Tu się zgodzę.

[reszta to bzdury]
            • cloclo80 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 12.02.12, 23:59
              Co wniósł twój jazgot do odpowiedzi na pytanie gostka pytającego o 1.2TSI?
              Nic.
              VW nie stosuje tego o czym piszesz.
              • qqbek Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 13.02.12, 00:48
                cloclo80 napisał:

> Co wniósł twój jazgot do odpowiedzi na pytanie gostka pytającego o 1.2TSI?
                > Nic.
                > VW nie stosuje tego o czym piszesz.

Wniósł coś jednak "mój jazgot"... Twoje kwerendy po internecie, gorączkowe... ale przynajmniej co do poziomu wiedzy, żeśmy się dzięki temu zbliżyli:) (bo nic z tego, co powyżej napisałem nie jest nieprawdą, nic z tego zaś, do czego w Twoich wypowiedziach się odniosłem prawdą zaś nie było)

A co do silnika 1.2 TSI się zgodzę - nie ma sensu ryzykować, skoro tną koszty (pasek) i starają się twierdzić, że "mniej to więcej".
      • mari0bros Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 14.11.12, 06:56
        cloclo80 napisał:

> Jeśli Octavia to 1.6+gaz albo 1.8TSI. Zdala od 1.2TSI (wkrótce ten motor trafi
        > do kosza, nowe 1.2TSI będzie miało pasek i 16v) i 1.4TSI (pali jak smok jeśli t
        > ylko mocniej depnąć na pedał gazu). Renault w motorach Pb prezentuje nędzę z bi
        > dą: albo stare 1.6 albo TCe 130 - nieudany motor o spalaniu godnym silnika odrz
        > utowego.
        > Jedyne dobre poturbowane motory 1.4 na które zasadniczo nie ma skarg robi Fiat.
        > W sumie Octavka, ale nie z 1.4 TSI.
        Silnik odrzutowy by sie przydal, aby Ci wywiac glupoty z glowy. To po pierwsze. Po drugie, jak rozumiem, opinie o spalaniu 1.4 TSI czy 1.4 TCe czytasz, ale o spalaniu 1.4 TJet juz nie? Jakiez byloby Twoje zdziwienie, gdybys sie dowiedzial, ze spalanie wszystkich wymienionych przez Ciebie silnikow rozni sie do 1l/100km, przy czym niekoniecznie fiatowski silnik pali najmniej. Ja wiem o czym pisze, bo mam 1.4 TCe. Ty natomiast powtarzasz glupoty. Dla zainteresowanych rzeczowymi informacjami - Scenic 1.4 TCe spala srednio ok. 7.5l/100km przy normalnej jezdzie. A ze potrafi spalic i 12l/100km? Pokazcie mi auto, ktore tego nie potrafi, jesli chce sie po prostu skorzystac z osiagow. Minimalne spalanie to 6.7l/100km. Moim skromnym zdaniem, jak na auto wazace niemal 1.5 tony i majace aerodynamike miniwana, a ni minijamnika (patrz Bravo) zupelnie niezle...
    • rimowal123 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 10.02.12, 20:03
      Kolego
      Mam zarówno octavię kombi "ambiente" w dieslu jak i drugie auto VAG z silnikiem tsi 1.4 122, oba od nowości, więc mogę się podzielić spostrzeżeniami:
      1. Kup to co Ci się bardziej podoba - to naważniejsze. Opinie innych traktuj z rezerwą :)
      2. Skoda ma świetne zawieszenie, bez żadnych ingerencji min. 100tys. km i to bez omijania studzienek. Jest również bardzo ciche i auto świetnie trzyma się drogi. W mojej opinii jest najlepsze w klasie kompakt. Bardzo obszerne wnętrze, ergonomiczne i dobrze spasowane, dobra tkanina tapicerki, wygodne fotele. Dość dobra jakość spasowania. Bagażnik w sam raz.
      3. Silnik 1.4tsi to optymalny motor dla takiego samochodu. 200Nm od 1500obr. naprawdę pozwala jeździć zarówno dynamicznie w typowy sposób jak i stosując ecodriving. Przy ostrej jeździe po mieście - kręcąc obrotomierz pod czerwone pole - nie przekracza 10l/100km. Nie wiem skąd opinie o paliwożerności?? Jeżdząc oszczędnie 7l/100, w normalnym trybie w mieście 8,5l/100km. Silnik ma świetną elastyczność i jest bardzo cichy. Rzadko nie daje się kogoś wyprzedzić :). Samochody z 2007-2008 miały awaryjny wariator faz rozrządu - powodujący przedwczesne naciąganie się łańcucha rozrządu i tym sposobem jego konieczną wymianę. Podobno od 2010r. problem ten nie występuje. Faktycznie silnik dość nowoczesny, aczkolwiek podstawowy w koncernie VW, więc nie powinno być kłopotu z serwisowaniem.
      3. Podsumowanie - octavia 1.4 tsi to dobry samochód ale nie wiem czy gorszy czy lepszy od megane.

• peter.szabo Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 12.02.12, 22:51
      na co dzień jeżdżę focusem 1.6 TDI 90 KM. W styczniu na tydzień dostałem Skodę Octavię 1.4 TSI 122 KM jako samochód zastępczy, i się zdziwiłem. Na trasie Warszawa - Gdańsk - Warszawa (pojechałem na Toruń i stamtąd mały kawałek autostradą) spalił średnio 11 litrów!!!! Przyspieszenie - przynajmniej w porównaniu do Forda - masakryczne. Istnie żółwie tempo. Również w porównaniu do Forda samochód mniej dojrzalszy, z mniej stabilnym układem jezdnym, aczkolwiek niesamowicie pakowny. Poza tym sam znam pare spraw, które dowodzą "padaczkowatości" silnika 1.4 TSI. Jeśli już Skoda to weź 1.6 102 KM lub 1.8 TSI.

Meganem nie jeździłem, ale koleżanka miała służbową megankę poprzedniej generacji, i złego słowa nie powiedziała (benzyna 1.6).
    • swasix Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 13.02.12, 13:46
      Jeśli chcesz zrobić 300 tys to weź auto z prostszym silnikiem a takim będzie 1.6 z megane. Do tego sam musisz wybrać w którym są wygodniejsze fotele oraz ogólne poczucie komfortu użytkowania.
    • dyktator_bolandy Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 13.02.12, 14:16
      octavia, ale nie tsi ! do 300 tys przebiegu dwa razy silnik wymienisz.
    • bandit600 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 13.02.12, 14:28
      Prawdę mówiąc miałem tylko okazjonalną przygodę z octavią, ale kilka rzeczy potwornie mnie rozczarowało w tym aucie. Pomimo, że na postoju ten samochód sprawiał dobre wrażenie, wystarczyło ruszenie z miejsca, żebym doznał szoku. Nie wiedziałem, że współcześnie można jeszcze produkować tak duże i wcale nie najtańsze, a tak beznadziejnie wyciszone samochody. Nie pamiętam jaki silnik miało to auto, ale brak wygłuszeń właściwie dotyczył wszystkiego, hałasu silnika, kół, opływu powietrza. Z najnowszym megane nie mam porównania, ale warto wziąć pod uwagę taki drobiazg żeby nie męczyć się z nim później przez kilka lat. Ale z powodu tego potwornego uczucia oszczędzania na wszystkim czego nie widać, na pewno od skody będę trzymał się już z daleka.
      • zmiany_zmiany Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 17.11.12, 18:39
        zgadzam się, fatalnie wyciszony samochód
      • czujny_obywatel Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 18.11.12, 10:40
        Zgadzam się jak najbardziej z przedmówcami. Octavia I i II bardzo fajnie wyglądają, Octavia I miała doskonałe silniki, Octavia II ma tragiczne silniki TSI, ale zarówno jedna jak i druga jest fatalnie wygłuszona.

Te samochody z jednej strony są tak zaprojektowane, aby nie były zbyt ciche, z drugiej Skoda zastosowała w nich wygłuszenie w formie szczątkowej. Razem daje to dość duże natężenie hałasu, szumy powietrza, opon itp. Widać, że VW nie pozwala Skodzie dopracować samochodów, aby nie stanowiły zagrożenia dla wozów VW. Dlatego teraz odradzam Octavie, zwłaszcza nowe. Każdy inny samochód na rynku klasy C czy klasy C/D BĘDZIE DUŻO, DUŻO LEPIEJ WYCISZONY. W Skodzie to się nie zmieni bo VW nie pozwoli. W samochodach VW jest naprawdę bardzo, bardzo cicho, a wygłuszenie Octavii nie dość, że jest bardzo kłopotliwe to jeszcze dużo kosztuje. Wygłuszenie dobrymi matami Dynamat kosztuje około 3000 złotych, a i tak nie da pełnego efektu bo pozostaną i uszczelki drzwi i dach i cały projekt, który został tak poprowadzony, ABY W SKODZIE BYŁO GŁOŚNO.

• soner3 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 18.11.12, 11:35
          Bredzisz.
          O ile Octavia I rzeczywiscie byla kiepsko wyciszona o tyle Octavia II nie odbiega niczym od konkurentow .Wystarczy porownac dowolne testy gdzie byl pomiar halasu wewnatrz.
          • czujny_obywatel Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 18.11.12, 11:51
            Owszem Octavia II jest lepiej wyciszona niż Octavia I, ale Octavia II ma dużo bardziej wrażliwe i awaryjne zawieszenie i rozpadające się od nowości, ultraawaryjne silniki TSI. Nie wiem co lepsze, słaba i bardzo awaryjna Octavia II czy gorzej wygłuszona, ale absolutnie bezawaryjna Octavia I.
            :)

• soner3 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 18.11.12, 12:26
              Bredzenia ciag dalszy. Znajdz chociaz jedna osobe na forum Octavii ktora narzeka na trwalosc zawieszenia.Bez problemu 100 tys przy czym naprawy dotycza przedneigo zaweiszenia typu tuleje wahacza , stabilizatora (groszowe sprawy)
              To samo dotyczy TSI jaki on ultraawaryjny? specjalnei siejesz zamet - jedynie problem z napinaczem rozrzadu Trudno nawet odszukac pojedyncze przypadki w ktorych doprowadzilo to do wiekszej usterki. Problem z rozrzadem usuwany w ramach akcji naprawczej bezplatnie.
              Ty czyli czujny_obywatel vel gostek_gostek czy jakos tak , jestes znany z ujadania na wszystko co od VW.Tyle.
              • czujny_obywatel Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 18.11.12, 12:59
                @soner3,
                Dobrze się czujesz czy coś nie tak. Wy handlowcy Skody tylko ludzie potraficie obrażać. Silnik TSI to najgorszy złom w historii motoryzacji, silnik zaprojektowany tylko po to, aby się psuć i aby można było ludzi na serwisie doić z kasy. Proszę poczytać poniższe wątki na Forum Octavii, to się wam oczy otworzą:

forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=44276
                forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=43392
                forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60377
                Silniki TSI to taki złom, że aż głowa boli.
                • soner3 Re: Megane vs. Octavia. Co wybrać? 18.11.12, 13:10
                  Poczatkowe klopoty z rozrzadem w 1.2,14,18 tsi byly i tym pisalem , dzis juz sa wyeliminowane. Natomiast twoja aktywnosc w temacie skody jest nadzwyczajnie dziwna ale skoro po tym czujesz sie lepiej .
                  Tu masz temat o silnikach Toyoty ciekwe czy tez bedziesz tak aktywny
                  avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=12956&sid=f052978224b1560ffaaada7363297909
                  Jesli potrzebuejsz cos na temat silnika Peugeot/citroen Hondy itd tez moge przeslac ale watpie zeby ciebie to interesowalo .Ty masz cel jeden - trotyl i zamach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka