Dodaj do ulubionych

silnik astry 3

23.03.12, 19:30
prosze o sugestie. Jesli juz astra H to z jakim silnikiem przy założeniu miasto/trasa 50/50. Raczej benzyna, no chyba ze jest jakis diesel ktory bije jakoscia wykonania i trwałosci na głowe benzynowce. Pojemnosc 2.0 raczej odpada.I na koniec,a moze golf / 2004-2007/ma lepsze notowania w benzynowcach?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: silnik astry 3 24.03.12, 08:07
      Typ pierwszy:
      1,8 (Z18XE lub ZX18XER), względnie 1,6 Z16XER
      Typ drugi:
      1,6 XEP tylko po sprawdzeniu, czy nie kopci zimny (jak kopci, to do ceny wymiany rozrządu dodaj uszczelniacze zaworowe i zbij trochę cenę)
      Type trzeci (rzadki):
      1,6 LET - pod warunkiem, że z pewnego źródła, a nie od gó...arza, który wycisnął z niego ostatnie poty i zaraz ma paść turbina (za to najwięcej frajdy z jazdy da ten silnik).

Typ do skreślenia:
      1,4 (obydwa - 75 i 90KM) - nie warto - za małe "serduszka" na tak ciężkie autko
      • dx-7 Re: silnik astry 3 24.03.12, 10:02
        Astra 3 to teraz jeden z najtańszych nowych kompaktów (ok. 10000 zł tańsza od Aurisa).

Bardzo jestem ciekaw jak z jej trwałością?
      • adoptowany Re: silnik astry 3 24.03.12, 11:24
        qqbek napisał:

> Typ pierwszy:
        > 1,8 (Z18XE lub ZX18XER), względnie 1,6 Z16XER
        > Typ drugi:
        > 1,6 XEP tylko po sprawdzeniu, czy nie kopci zimny (jak kopci, to do ceny wymian
        > y rozrządu dodaj uszczelniacze zaworowe i zbij trochę cenę)

dziekuje, o to mi chodziło.Czy typ silnika jest jakos wyraznie odnotowany w numerze vin ? Jesli nie to gdzie przy ogladaniu auta mam szukac tych danych?
        • qqbek 8 cyfra VIN 24.03.12, 22:20
          Porządny dekoder VIN (niestety po rosyjsku) masz tutaj
          • adoptowany Re: 8 cyfra VIN 25.03.12, 22:32
            qqbek napisał:

> Porządny dekoder VIN (niestety po rosyjsku) masz tutaj

dzieki, to juz mi wystarczy.Jeszcze jedno, czy silnik 1.8 chyba 140KM i automat w astrze z 2008 roku i przebiegiem 35tys. mil to dobry wybor ? nigdy zona nie jezdziła automatem,a ja namawiam ją..jest sie czego bać ze strony oplowskiego automatu? a tu jest potencjalny mój typ dla mojej pani.www4.autotrader.co.uk/classified/advert/201207449782198/sort/priceasc/usedcars/maximum-age/up_to_4_years_old/transmission/automatic/maximum-mileage/up_to_40000_miles/model/astra/make/vauxhall/radius/1500/page/1/postcode/cv311lq?logcode=p
    • galtomone Re: silnik astry 3 25.03.12, 08:50
      Ile takie wynalazki jak Astra 3 kosztuja?
      • qqbek Re: silnik astry 3 25.03.12, 12:44
        galtomone napisał:

> Ile takie wynalazki jak Astra 3 kosztuja?

Golas z Gliwic (nowy) ciut ponad 50 tysięcy.
        Najstarsze egzemplarze (2004) ciut ponad 20 tysięcy.
        • galtomone Re: silnik astry 3 27.03.12, 07:32
          W pewnym momecie gdy Ave nie moglem znalezc zastanawialem sie czy sie Astrze nie przygladnac ale mysle, ze zrobilem dobrze jednak decydujac sie na Toyote.
        • axermann Re: silnik astry 3 28.03.12, 22:32
          Czy wszystkie astry 3 są produkowane w Gliwicach czy jedynie wersja sedan-spotkałem się z informacja że hatche i kombi są robione w Niemczech lub Belgii-jak jest naprawdę?.. Dobrze wyposażoną astre 3 z silnikiem 1.6 115km kolega zakupił z wyprzedaży 2011 za około 48000 tys.
          • qqbek Re: silnik astry 3 28.03.12, 23:41
            axermann napisał:

> Czy wszystkie astry 3 są produkowane w Gliwicach czy jedynie wersja sedan-spotk
            > ałem się z informacja że hatche i kombi są robione w Niemczech lub Belgii-jak j
            > est naprawdę?

Z tego co wiem, to cała europejska produkcja Astry III po roku 2010 to Gliwice.
            Do 2010 roku hatchbacki były też produkowane w Bochum i Antwerpii.
            Z tego co wiem to od premiery po dziś dzień wszystkie sedany pochodzą z Gliwic.
            11 znak VIN to fabryka, która dany samochód wyprodukowała (tak więc łatwo po VIN dojść, gdzie nasz Opel zaczął swój żywot) i tak:
            "2" to Bochum
            "5" to Antwerpia
            "G" to Gliwice

> Dobrze wyposażoną astre 3 z silnikiem 1.6 115km kolega zakupił
            > z wyprzedaży 2011 za około 48000 tys.

Nie wykluczam - ja pisałem o cenie katalogowej golasa z 2012 (coś koło 52k).
            • meriviorz Re: silnik astry 3 01.04.12, 11:00
              Tylko sedan jest produkowany W Gliwicach.Reszta III to Bochum bo Antwerpia została zamknieta bodajże w koncu 2010r.
    • boomslang99 Re: silnik astry 3 26.03.12, 09:07
      Jeśli nie zależy ci na osiągach, 1.4 90 PS nie będzie złym wyborem. Jedną z jego zalet jest brak paska rozrządu.
      • qqbek Re: silnik astry 3 26.03.12, 11:42
        boomslang99 napisał:

> Jeśli nie zależy ci na osiągach, 1.4 90 PS nie będzie złym wyborem. Jedną z jeg
        > o zalet jest brak paska rozrządu.

To chyba jedyna jego zaleta (choć spora!).
        Nie oszukujmy się jednak - samochód ważący ponad 1300kg z 90 konnym, wysokoobrotowym silniczkiem, to raczej nie jest komfortowe rozwiązanie.
        Do miasta może i wystarczy, ale w trasie dostarczy niezapomnianych przeżyć związanych z każdym wyprzedzaniem :)
        • bemeta Re: silnik astry 3 27.03.12, 08:48
          Zona ma to truchlo z silnikiem 1.4 od nowego.
          Przy 40 tys km wywalilo uszczelke spod glowicy.....
          Odradzam tego padalca.
          • adoptowany u mnie astra przegrała 31.03.12, 11:26
            bemeta napisał:

> Zona ma to truchlo z silnikiem 1.4 od nowego.
            > Przy 40 tys km wywalilo uszczelke spod glowicy.....
            > Odradzam tego padalca.

i m.inn. z tego powodu wybrałem cos co nie zawiodło mnie przez ostatnie 4 lata bezproblemowej jazdy. Od wczoraj kobieta ma lacetti estate 1.8 autom. przejechane 22tys. mil. Wiem ze wielkiego aplauzu nie wzbudza sama marka,ale egzemplarz zonki jest z 11/08' po osobie niepelnosprawnej w stanie bliskim ideału..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka