Dodaj do ulubionych

koszt serwisu Forda, części, obsługa

IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.06.04, 12:31
Jak wypada porównanie z innymi markami?
Nie znam się na tym zbytnio. Słyszałem np.,
że francuzy mają drogie części (te "autoryzowane"),
a japończyki wcale nie muszą mieć drogich części.

Jak się mają ceny części i serwisu (przeglądy gwarancyjne)
Forda do średnich w branży? Powiedzmy, że nie mówimy
o droższych samochodach, ale o przedziale 40-60 tysięcy
za nowy samochód.

Dzięki za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • compiter Re: koszt serwisu Forda, części, obsługa 25.06.04, 12:43
      IMHO ceny są umiarkowane - typowy przegląd to ok. 400-500zł brutto, z olejem,
      filtrem, filtrem kabinowym. Części jak to w ASO, poza nimi są tanie. Najgorzej
      jest z jakością i dostępnością serwisów. Nie spotkałem jeszcze dobrego ASO.
      Jeśli jest zapał, to nie ma wiedzy. Jak jest wiedza, to nie ma chęci i czasu.
      Każda wizyta kończy się 3 nowymi usterkami. A co do dostepność, w Wwie pilna
      akcja w przypadku nagłej usterki (włączając wybitą szybę) zazwyczaj nie jest
      możliwa tego samego dnia. Każdy jest "zawalony robotą".
      Na szczęście auto wynagradza niedogodności serwisu.
      Niestety podobnie jest z serwisem innych popularnych marek. Skoda - tydzień
      czekania na przegląd, nieumiejętność naprawy silnika, wymiana przez przeszło
      miesiąc. Kiedyś DU - zastrzeżenia do jakości (wizyta = 3 nowe usterki).
      Renault - naprawa blacharska nowej megany przez 2 miesiace. Ceny usług bardzo
      wysokie (ok. 2 tys. zł za wymianę paska rozrządu - nie wiem, czy to standard
      czy człek trafił na naciągaczy). Z innymi markami nie zetknąłem się. Słychać
      dobrze o Toyocie, ale toyota stała się popularną marką, i na oko podobnie jak
      reszta ma za mało serwisów. W takiej sytuacji nie istnieje walka o klienta i
      jakość.
      Pozdr.
    • Gość: Ogniomistrz Re: koszt serwisu Forda, części, obsługa IP: 195.117.50.* 25.06.04, 16:48
      Nie tak dawno (niestety nie pamiętam gdzie) oglądałem porównanie cen części
      (przednia szyba, błotnik, zderzak, lampy, elementy zawieszenia...) bliźniaczych
      miniwanów forda, seata i VW. Różnice cen, za te same elementy, wynosiły nawt
      do 40%! Najdroższy okazał się seat, troche tańszy VW, a najtańszy ford.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka