karolina4063 22.01.13, 16:29 Co ile należy regulować zawory w Toyote Avensis 1.8 silnik 1zz-fe? Link Zgłoś Obserwuj wątek
roney03 Re: Regulacja zaworów Toyota Avensis 1.8 silnik 1 22.01.13, 17:22 Należy. Zalecam nie robić tego w ASO bo rachunek może być słony Link Zgłoś
crannmer Re: Regulacja zaworów Toyota Avensis 1.8 silnik 1 22.01.13, 17:51 Wg instrukcji serwisowej co 90000 km __sprawdza__ sie (akustycznie) stan luzow zaworowych. Regulacja ma miejsce tylko w przypadku przekroczenia wartosci granicznych. W wiekszosci przypadkow nie trzeba regulowac zaworow przez cale zycie silnika - ale tylko w przypadku, jesli jezdzi sie na benzynie. Albowiem ten silnik niezbyt lubi sie z LPG, ktore (szczegolnie bez FlashLube) prowadzi do szybszego zuzywania sie gniazd zaworowych. Producent zaleca wtedy kontrole (i ewentualna regulacje na wieksze luzy) co 30000 km. Link Zgłoś
galtomone Nalezy tego pilnowac - jest to czynnosc serwisowa 25.01.13, 08:10 Co 90 tys tyle, ze nie akustycznie a szczelinomiwrzem. Nie wiem jak kolega crannmer chce uslyszec brak luzu??? Z rguly bowiem jest tak, ze zawory wdechowe sa OK, ale na wydechowych luz sie zmniejsza, az znika calkowicie. Wtedy niestety jest spora szansa na uszkodzenie zaworu i gniazda. Tyle, ze tego nie slychac. Zawory "klapia" jak luz staje sie coraz wiekszy - ale jeszcze w Toyocie z taka syt, sie nie spotkalem. Jesli jezdzisz na LPG nalezy luz kontrolowac 2x czesciej. W ASO nowa szklanka (reguluje sie szklankami) to ok. 98 zl w malych warsztatach, ktore zostawiaja sobie "uzywane" szklanki z reguly polowa ceny. W Previi bylo taniej bo do regulacji uzywalo sie plytek - ale dostep do silnika byl gorszy. To sciaga sie pokrywe zaworow - ustawia walki i wpycha szczelinomierz - jak jest OK to zamykasz jak nie to wymieniasz szklanki ze zlym luzem. Link Zgłoś
crannmer Re: Nalezy tego pilnowac - jest to czynnosc serwi 25.01.13, 10:59 galtomone napisał: > nie akustycznie a szczelinomiwrzem. Rozumiem, ze wiesz lepiej, niz plan serwisowy i instrukcja producenta? Link Zgłoś
galtomone Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 11:20 crannmer napisał: > galtomone napisał: > > nie akustycznie a szczelinomiwrzem. > > Rozumiem, ze wiesz lepiej, niz plan serwisowy i instrukcja producenta? Ponawiam pytanie. Regulacji zaworow dokonywalem i w Previi i w obecnie posiadanej Avensis z tym silnikiem. Jak wyobrazasz sobie uslyszenie, zbyt malego luzu zaworowego na zaworach wydechowych? Tym bardziej, ze mowimy to o roznicach rzedzu 0,1 mm ??? Zeby miec pewnosc wlasnie mam otwarta przed soba ksiazeczke pt. "Serwis i gwarancja" (na ktora sam sie powolujesz) Na stronie 26 czytamy: Luzy zaworowe - silnik o zapłonie iskrowym - co 6 lat lub 90 tys km. Niestety o sluchaniu zaworow specjalisci z Toyoty niz nie napisali... pewnie dlatego, ze bylaby to kompletna bzdura Panie Crannmer. Jak masz jaja to napisz, ze palnales glupstwo - albo idz w zaparte. Link Zgłoś
crannmer Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:03 galtomone napisał: > Niestety o sluchaniu zaworow specjalisci z Toyoty niz nie napisali... pewnie dl > atego, ze bylaby to kompletna bzdura Panie Crannmer. > > Jak masz jaja to napisz, ze palnales glupstwo - albo idz w zaparte. Mozesz tupac i wrzeszczec, ale to nic nie pomoze. W ksiazce serwisowej mojej bylej Ave I 1,8 VVTi stalo jak byk: alle Benzinmotoren das Ventilspiel alle 90000 km oder alle 6 Jahre akustisch überprüfen Wiec reklamacje mozesz skladac do specjalistow z Toyoty. Napisz im, ze ida w zaparte. Link Zgłoś
galtomone Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:14 A ty taki specjalista od motoryzacji i uwierzyl im na slowo :-) LOL. I co - wysluchales roznice w luzie zaworowym???? Przypuszczam, ze sma Toyota sie zorientowala, ze to tak nie zadziala i sie z tego wycofali - i dlatego w mojej instrukcji juz tego nie ma. Ale tez kazdy rozsadnie myslacy czlowiek zdaje sobie sprawe z tego , ze to kompletna bzdura bo - w najlepszym wypadku - mozna by tylko uslyszec klepanie zaworow przy powiekszonym luzie. Ale jak pisalem, norma to luz ktory sie zmniejsza i tego sie uslyszec nie da!!! BO JAK???? Wiec Panie Specjalisto, ponawiam pytanie - co i jak chcials wysluchac???? Naprawde tak slepo wierzysz instrukcjom, ze jakby tam napisali, ze sie trzeba co 20 tys. mlotkiwm leb walnac to tez bys to zrobil??? Troche samodzielnego myslenia!! Link Zgłoś
crannmer Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:32 galtomone napisał: > Przypuszczam, ze sma Toyota sie zorientowala, ze to tak nie zadziala i sie z te > go wycofali - i dlatego w mojej instrukcji juz tego nie ma. W aktualnych niemieckich instrukcjach dalej jest. > Ale tez kazdy rozsa > dnie myslacy czlowiek zdaje sobie sprawe z tego , ze to kompletna bzdura bo - w > najlepszym wypadku - mozna by tylko uslyszec klepanie zaworow przy powiekszony > m luzie. Ale jak pisalem, norma to luz ktory sie zmniejsza i tego sie uslyszec > nie da!!! BO JAK???? Ze luz zasadniczo sie zmniejsza, to jest bzdura. Luz sie zmniejsza, jak wyrabiaja sie przylgnie zaworow i gniazda. Luz sie zwieksza, jak wyrabiaja sie powierzchnie trace napedu zaworu (krzywki, popychacze, rolki, gladzie szklanek itp.) Doswiadczenie z dziesiecioleci prawie masowej eksploatacji tych silnikow wskazuje, ze przy tej konstrukcji luzy sie - jesli w ogole - to zwiekszaja. O ile silnik pracuje na benzynie. Doswiadczenie wskazuje, ze te silniki zwykle przezywaja caly samochod bez zmiany ustawienia luzow zaworowych (o ile silnik pracuje na benzynie). Jakos nie ma masowych wpisow na forach o wypalonych zaworach w benzynowych silnikach Toyoty, bo uzytkownik nie mierzyl luzu zaworowego. Skoro dana regulacja sprawdza sie w praktyce, to nie ma powodow do jej zmiany. Do czestego pomiaru i regulacji luzow zaworowych nawoluje fabryczna instrukcja Toyoty tylko w przypadku instalacji LPG. > Wiec Panie Specjalisto, ponawiam pytanie - co i jak chcials wysluchac???? > Naprawde tak slepo wierzysz instrukcjom, ze jakby tam napisali, ze sie trzeba c > o 20 tys. mlotkiwm leb walnac to tez bys to zrobil??? Przytemperuj najpierw swe pieniactwo. Nie robi Cie to inteligentniejszym. Link Zgłoś
galtomone Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:43 crannmer napisał: > W aktualnych niemieckich instrukcjach dalej jest. To Ty sobie sluchaj swoich luzow a ja jednak skorzystam ze szczelinomierza - nie kazdy ma tak genialny sluch jak Ty - trudno. > Ze luz zasadniczo sie zmniejsza, to jest bzdura. Acha.... to powiedz to silnikom w moich tojotach - a szczegolnie podyskutuj z zaworami wydechowymi. Widac one glupie sa i sie nie znaja! > Doswiadczenie wskazuje, ze te silniki zwykle przezywaja caly samochod bez zmian > y ustawienia luzow zaworowych (o ile silnik pracuje na benzynie). Doswiadczenie pokazuje, ze Toyota akurat te silniki musiala zmodyfikowac, bo w wiekszosci Ave I i II tak zarly olej, ze dochodzilo do zatarc, czego i moja przed remontem byla przykladem. Wiec akturat ten silnik to z trudem reszte auta przezyje. > Jakos nie ma masowych wpisow na forach o wypalonych zaworach w benzynowych silnikach Toyoty, bo uzytkownik nie mierzyl luzu zaworowego. Moze dlatego, ze w instrukcji jest napisane, ze nalezy go kontrolowac i bez dopisku akustycznie? :-) > Skoro dana regulacja sprawdza sie w praktyce, to nie ma powodow do jej zmiany. > Do czestego pomiaru i regulacji luzow zaworowych nawoluje fabryczna inst > rukcja Toyoty tylko w przypadku instalacji LPG. A bez co 90.000 km - moge zrobic skan - o akustyce nie ma ani slowa co dla mnie jest oczywiste. Ale dyskusja z Toba jest clokolwiek jalowa. W swoich 2 Toyotach robilem ww regulacje i za kazdym razem zawory wdechowe byly OK a wydechowe mialy zmniejszony luz i wymagaly interwencji (nie wszystkie ale jednak). Ani razu zas nie mialem zbyt duzego luzu - ale co tam praktyka! Pewnie mialem glupie silniki. Over & out bo jeszcze ani razu nie odpowiedzials na podstawowe pytanie. Jak chcesz uslyszec zmniejszony luz zaworowy lub jego brak??? Link Zgłoś
crannmer Dlaczego musisz regulowac zawory 25.01.13, 18:49 galtomone napisał: > W swoich 2 Toyotach robilem ww regulacje i za kazdym razem zawory wdechowe byly > OK a wydechowe mialy zmniejszony luz i wymagaly interwencji (nie wszystkie ale > jednak). Ani razu zas nie mialem zbyt duzego luzu - ale co tam praktyka! > Pewnie mialem glupie silniki. Nie. Miales LPG. I caly czas celowo ignorowales moje wielokrotne na tym watku wypowiedzi, ze w Toyotach z LPG gniazda zuzywaja sie szybciej i w przypadku LPG trzeba mierzyc i regulowac. Piasem np. Do czestego pomiaru i regulacji luzow zaworowych nawoluje fabryczna instrukcja Toyoty tylko w przypadku instalacji LPG. To napisalem na tym aktualnym watku ze szesc czy siedem razy, ale widac bylo za malo, bo dalej prawisz, ze musisz regulowac zawory. Owszem, musisz, bo kiedys napisales: > Ave 1.8 [...] mnie [...] plai 10l LPG/100 cykl mieszany > [...] > Wczesniej ciezka Previa palila (z 4 biegowym automatem) 15 l lpg forum.gazeta.pl/forum/w,20,139062281,139074886,Re_ekonomiczne_auto_z_5_6b_automatem_.html albo > jaj mam Ave z prawie fabryczna instalacja LPG forum.gazeta.pl/forum/w,20,139002765,139072379,Re_Jakie_auto_na_gaz_.html Jakbys nie mial LPG, lecz jezdzil grzecznie na benzynie, nie musialbys w tym samochodzie wiedziec, co to sa luzy zaworowe. Link Zgłoś
galtomone Re: Dlaczego musisz regulowac zawory 25.01.13, 20:56 Nie wiem o co ci chodzi, sam w tym watku pisalem, ze jezdzac na LPG luz zaworowy kontroluje sie czesciej. Jezdzac na PB co 90 tys km co sam przytoczyles... nie bardzo rozumiem o co ci chodzi tym bardziej, ze nadal uciekasz od podstawowego pytania. Ponownie prosze o precyzyjna odpowiedz :-) > Jakbys nie mial LPG, lecz jezdzil grzecznie na benzynie, nie musialbys w tym sa > mochodzie wiedziec, co to sa luzy zaworowe. Czyli zalecenia serwisowe producenta mozna olac??? No patrz... a wyzej pisales cos o przestrzeganiu zalecen producenta.... Dla Twojej wiadomosci w pierwszej Ave, ktora mialem (2.0 bez LPG) zawory przy 100 tez sprawdzalem i tez wydechowe mialy mniejszy luz niz norma - nie bylo zle wiec nie zdecydowalem sie na faktyczna regulacje, ale kontrola byla i pewnie gdybym nia jeszcze jezdzil to regulacja bylaby konieczna. Faktycznie robi sie to rzadziej niz przy LPG - nigdy nie twierdzilem inaczej. Chcialbym sie tylko dowiedziec, - jak na ucho stwierdza sie zbyt maly luz zaworowy i czym rozni sie ten ktorego mozna nie regulowac o takiego, ktory juz regulacji wymaga? Link Zgłoś
galtomone Re: Dlaczego musisz regulowac zawory 25.01.13, 20:58 Zobacz moj 1 post w tym watku: >Jesli jezdzisz na LPG nalezy luz kontrolowac 2x czesciej. Wiec nie wiem czemu sie czepiasz o moje pomijanie kwestii LPG???? Skoro jasno widac, ze nic nie pomijam - w przeciwienstwie do Ciebie :-) Link Zgłoś
nie-tak Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 02.02.13, 02:08 crannmer napisał: > alle Benzinmotoren > das Ventilspiel alle 90000 km oder alle 6 Jahre akustisch überprüfen ---------------------------- Powinieneś postawić najpierw pytanie kto tę instrukcję tłumaczył? Odnoszę wrażenie że nie orientujesz się o jakie jednostki miar przy produkcji jak i ustawianiu fabrycznie zaworów chodzi? To nie są milimetry, to są setne jak i tysięczne milimetra - widzisz takie miary gołym okiem? Nie sposób jest ustawić to ręcznie bez specjalnych urządzeń pomiarowych a ty byś chciał to wysłuchać na ucho i na nie ustawiać zawory? Boj się Boga człowieku!!! Zjeździłam już tyle aut ( w tym jedno japońskie), przejechałam już masę stek tysięcy (nie sposób zliczyć) kilometrów rożnymi autami diesel jak i na benzynę i w żadnym aucie nie dawałam albo nie było potrzeby serwisowo ustawiać zawory. Jakimi jeździcie autami że musicie ustawiać zawory? _______________________________________________________________ www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VaWQIccSw94 Dlaczego nie wyświetlono w unijnych telewizjach tego wstydliwego przemówienia "prezydenta" Europejczyków? Link Zgłoś
crannmer Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:11 galtomone napisał: > Jak masz jaja to napisz, ze palnales glupstwo - albo idz w zaparte. Chetnie. Rzuc okiem na pozycje (Arb Pos) 19: forum.hybrid-piloten.de/MGalleryItem.php?id=1372 (Silnik co prawda troche inny, ale chodzi o sam fakt akustycznego kontrolowania luzow zaworowych) Jak nie rozumiesz, chetnie sluze przekladem. Link Zgłoś
galtomone Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:16 Papier jest cierpliwy - wszystko przyjmnie, tym bardziej, ze nie wiadomo kto to tlumaczyl i z jakiego jezyka. Nadal chcialbym wiedziec po czym poznac, ze luz zaworowy jest za maly lub wcale go nie ma :-) Link Zgłoś
kontik_71 Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:22 Jednym z wazniejszych zdan w tym skanie jest "Druckfehler und Irrtum vorbehalten" Link Zgłoś
kontik_71 Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:33 Ano to co Ty napisales, ze Toyota zmienila opis badania luzow bo akustycznie to sobie mozna stwierdzic obecnosc silnika a nie wartosci graniczne luzow. Link Zgłoś
crannmer Re: Bzdury Pan opowiadasz i tyle! 25.01.13, 14:37 kontik_71 napisał: > Ano to co Ty napisales, ze Toyota zmienila opis badania luzow Nastepnym razem sugeruje poinformowac sie, a nie ssac tezy z palca. Link Zgłoś
galtomone Kontik - nie warto 25.01.13, 14:46 Z tego co pamietam to Crannmer jeszcze nigdy w zyciu nie przyznaj sie do bledu - zawsze idzie w zaparte. To troche jak dyskusja z Misiem... bezcelowa zupelnie bo w zyciu go nie przekonasz - jego prawda (i mniemanie o wlasnej wielkosci/nieomylnosci) jest "najprawdziejsza". To mniej wiecej jak proba dyskusji z PiS/PO o zwiazkach partnerskich - ty zapytasz czy mozesz dziedziczyc po swojej dziewczynie a Oni CI powiedza, ze z pedalami nie gadaja. Link Zgłoś
crannmer Re: Kontik - nie warto 25.01.13, 14:52 galtomone napisał: > Z tego co pamietam to Crannmer jeszcze nigdy w zyciu nie przyznaj sie do bledu > - zawsze idzie w zaparte. Masz bardzo slaba pamiec. Przy pomocy wyszukiwarki bez trudu znajdziesz przyklady, kiedy przyznalem sie do bledu. Zwykle natychmiast. > To troche jak dyskusja z Misiem... bezcelowa zupelnie bo w zyciu go nie przekon > asz - jego prawda (i mniemanie o wlasnej wielkosci/nieomylnosci) jest "najprawd > ziejsza". > > To mniej wiecej jak proba dyskusji z PiS/PO o zwiazkach partnerskich - ty zapyt > asz czy mozesz dziedziczyc po swojej dziewczynie a Oni CI powiedza, ze z pedala > mi nie gadaja. Jasne. Skoro argumenty rzeczowe sie skonczyly, to maksymalizujemy obrazanie dyskutanta. Zapewne w celu wywolania pyskowki i sciagniecia go do wlasnego poziomu. Link Zgłoś
crannmer Re: Kontik - nie warto 25.01.13, 14:56 galtomone napisał: > Z tego co pamietam to Crannmer jeszcze nigdy w zyciu nie przyznaj sie do bledu > - zawsze idzie w zaparte. Jasne. Pierwsza proba w wyszukiwarce i juz masz swoje "nigdy": forum.gazeta.pl/forum/w,20,128022883,128033702,Moj_blad.html Ale poobrazac rozmowce oczywiscie jest latwiej. Link Zgłoś
galtomone Re: Kontik - nie warto 25.01.13, 15:02 Widze, ze uparty jestes... No problem.... Odpowiedz na pytanie, ktore zadalem Ci juz co najmniej kilka razy w poprzednich postach. Bo na razie to rozmywasz temat i ustosunkowujesz sie do wszystkiego poza kwestia zasadnicza. Link Zgłoś
crannmer Re: Kontik - nie warto 25.01.13, 15:13 galtomone napisał: > No problem.... To nie byla wlasciwa odpowiedz. Wlasciwa odpowiedzia byloby "przepraszam". Link Zgłoś
galtomone Re: Kontik - nie warto 25.01.13, 15:25 Nadal czekam na odpowiedz... Drugie w kolejnosci pytanie - to niby za co mam cie przepraszac? Od 10 postow pytam Cie o jedna rzecz - bezsuktecznie.... Link Zgłoś
crannmer Re: Kontik - nie warto 25.01.13, 18:57 galtomone napisał: > Nadal czekam na odpowiedz... > > Drugie w kolejnosci pytanie - to niby za co mam cie przepraszac? "Z tego co pamietam to Crannmer jeszcze nigdy w zyciu nie przyznaj sie do bledu - zawsze idzie w zaparte. To troche jak dyskusja z Misiem... bezcelowa zupelnie bo w zyciu go nie przekonasz - jego prawda (i mniemanie o wlasnej wielkosci/nieomylnosci) jest "najprawdziejsza". To mniej wiecej jak proba dyskusji z PiS/PO o zwiazkach partnerskich - ty zapytasz czy mozesz dziedziczyc po swojej dziewczynie a Oni CI powiedza, ze z pedalami nie gadaja. > Od 10 postow pytam Cie o jedna rzecz - bezsuktecznie.... Od 10 postow przede wszystkim rzniesz glupa. Bo uogolniasz wlasne doswiadczenie z LPG na calosc, podczas gdy ja wielokrotnie roznicowalem miedzy LPG (czestszy pomiar i regulacja konierczna), a benzyna (zgodnie z instrukcja tylko kontrola akustyczna). Link Zgłoś
galtomone Re: Kontik - nie warto 25.01.13, 20:54 crannmer napisał: > Od 10 postow przede wszystkim rzniesz glupa. Bo uogolniasz wlasne doswiadczenie > z LPG na calosc, podczas gdy ja wielokrotnie roznicowalem miedzy LPG (czestszy > pomiar i regulacja konierczna), a benzyna (zgodnie z instrukcja tylko kontrola > akustyczna). O... to ciekawe :-) Wniskuje, ze wg Ciebie za maly luz zaworowy gdy silnik jest zasilany beznyna brzmi inaczej (i da sie go uslyszec - bo zalecasz kontrole akustyczna.... moze stetoskopem??? :-) ) a przy LPG inaczej....? Tak? Czyli jak ktos jezdzi na LPG to powinien dokonowyac kontroliluzu zaworowego szczelinomierzem i robic to czesciej a jak na PB, to na ucho i rzadziej, tak? Ponawiam pytanie - jak planujesz uslyszec zbyt maly luz zaworowy w obu przypadkach? Link Zgłoś
lapufkasz Re: Regulacja zaworów Toyota Avensis 1.8 silnik 1 25.01.13, 11:52 crannmer napisał: > Wg instrukcji serwisowej co 90000 km __sprawdza__ sie (akustycznie) stan luzow > zaworowych. Regulacja ma miejsce tylko w przypadku przekroczenia wartosci grani > cznych. Link Zgłoś
jeepwdyzlu pytanie laika 25.01.13, 15:44 rozumiem, że część silników ma hydrauliczną regulację (kasowanie) luzów Część nie ma (vide Honda) - wtedy trzeba luzy kasować - nawet co 60 tys km Mylę się? jeep Link Zgłoś
galtomone Re: pytanie laika 25.01.13, 16:59 Jest tak jak piszesz. Z niewiadomych przyczyn Japończycy nie ufają hydraulicznemu kasowaniu luzow zaworowych. Stad Toyoty, które jeżdżą na wsiach najczęściej na to umierają, bo PanKazek, ktorynodmlat naprawia audi, VW i inne niemieckie wynalazki twierdzi, ze dostaniemy nie występuje. Ciotka, która ma Corolle 1.4 do dzis twierdzi, ze chciałem ja naciągnąć na niepotrzebne koszta (auto od lat na LPG) bo jej Pan mechanikmpowiezial, ze czegos takiego sie nie robi. Ato co prawda ledwo jeździ ale co tam.... Link Zgłoś
piotr33k2 Re: pytanie laika 25.01.13, 22:34 w hondach jest zalecana regulacja nawet co 40 tys ,dlatego miedzy innymi takie długoweiczne sa ich silniki Link Zgłoś
galtomone No i dupa :( 27.01.13, 08:16 Pytałem i pytałem ale sie nie dowiedziałem :-(. A szkoda, bo moze bym sobie roboty zaoszczedzil.... Zamiast jak dumny, mierzyć luz zaworowy szczelinomierzem, przylozylbym uszko i juz! Wszystko bym wiedział. Szkoda, ze Kolega nie użyty i nie chce sie wiedza tajemna podzielić :-( Link Zgłoś