Dodaj do ulubionych

Opel corsa 1.3 CDTI czy citroen C2 1.4 HDi ?

05.05.14, 07:48
Potrzebny mi jest samochód - taki tylko dla mnie. Przebiegi roczne mam małe, ale to są długie trasy poza miastem (dlatego diesel). Muszę mieć automat - nieodwołalnie, oba te samochody taką skrzynię mają.
Corsa jest 15 cm dłuższa i przez to ma większy bagażnik (co nie ma dla mnie żadnego znaczenia). C2 jest ładniejszy i pewnie zwrotniejszy.
Oba można kupić za 12 - 16 tyś. (wersja corsa C) ale mi chodzi o dobry stan a nie o niską cenę zakupu.
Jak te samochody sprawują się technicznie? Który byście bardziej polecali?
Obserwuj wątek
    • dr.hayd Re: Opel corsa 1.3 CDTI czy citroen C2 1.4 HDi ? 05.05.14, 09:58
      Corsa jest samochodem bardzo lubianym, zwłaszcza Corsa B ma liczne grono fanów. Corsa i Punto to wspólny projekt GM i Fiata, dlatego to z techniczno-ekonomicznego punktu widzenia bardzo bezpieczny zakup, bo nawet jak coś się zepsuje to w Polsce prawie każdy Ci to łatwo i w miarę tanio naprawi. Silnik 1,3 CDTI to nasz produkt z Bielska, napędza wiele Opli, Fiatów, Suzuki, Alf, Lanci i co tam jeszcze (chyba nawet Saab). Generalnie bardzo udany silnik.

Z C2 Citroen bardzo szybko się wycofał. To miała być taka dwudrzwiowa odmiana C3 dla młodych, o sportowym zacięciu. Choć nie wiem, jak to wyszło w połączeniu z dieslem. Obawiam się, że mogło zostać tylko twarde zawieszenie.
      • szalonymotocyklista Re: Opel corsa 1.3 CDTI czy citroen C2 1.4 HDi ? 05.05.14, 10:27
        Mi sportowe zacięcie jest zbędne. Istnieje C2 z "zacięciem" o mocy 125 KM, ale tylko z ręczną zmianą biegów (odmiana z automatem 1.6 ma 110 KM).
        Mój styl jazdy to "kapelusz", przepisowo, itd. więc potrzebuję toczydełko ;-)
        C2 to samochód źle promowany przez Citroena, stąd jego mała popularność.
        Interesuje mnie jak to jest z awaryjnością silników HDi i tego naszego diesla. Jeżeli corsa to wersja C, bo w niej jest opcja diesel + automat. D jest już za duża (długość 4m).
        • dr.hayd Re: Opel corsa 1.3 CDTI czy citroen C2 1.4 HDi ? 06.05.14, 14:20
          diesle + automat to chyba nie ma zbyt dużego wyboru. Więc raczej ślepy los - co się trafi wiarygodnego w dobrym stanie i przyzwoitej cenie.
          1,3 CDTI vel. 1,3 Multijet jeśli nie jest zakatowany przez PH (ale raczej nikt im nie kupuje automatów) nie sprawia jakiś nadzwyczajnych kłopotów. Resurs dają im chyba 250 tys. km.
          O C2 się nie wypowiadam, bo nie wiem. Francuskie, w tym 1,4 HDi, mają u nas niezasłużenie złą opinie, więc więc używane mają atrakcyjne ceny. Ale to też bardzo popularny silnik, Ford je też montował u siebie.
          • wsk175 Re: Opel corsa 1.3 CDTI czy citroen C2 1.4 HDi ? 06.05.14, 15:07
            1,4hdi-zajefajny silniczek-cichy,ekonomiczny,bezobsługowy.W firmie sporo tego jeżdziło (p206.p207) Trasa 3,7-5l/100 miasto 4,5-5,5l.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka