Dodaj do ulubionych

Jaki akumulator do Opel Astra 2 1.4 16v Hatchback

19.12.14, 20:01
Witam. Proszę o poradę w doborze akumulatora do powyższego modelu.
Silnik benzyna bez instalacji gazowej.
W aucie wymienione jest seryjne radio na sony xplod 4x52w.
Zamontowana jest skrzynia basowa xplod wraz ze wzmacniaczem 400w.
Również w niedalekiej przyszłości mają zostać zmienione głośniki przednie zamontowane pod wzmacniacz.
Auto przeważnie na krótkie trasy.
Auto z manualnymi lusterkami i szybami.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • approved Re: Jaki akumulator do Opel Astra 2 1.4 16v Hatch 20.12.14, 13:31
      55Ah
      • qqbek Re: Jaki akumulator do Opel Astra 2 1.4 16v Hatch 20.12.14, 13:36
        approved napisał:

> 55Ah

Wystarczy 41Ah prawy plus i z 360A prądu rozruchowego.
        Ja w 1.6 16v mam 48 czy 50Ah.
        A jak chce się siedzieć przy wyłączonym silniku i słuchać muzyki, to lepiej system audio lepszy do domu kupić :)
        • wlodiwnl Re: Jaki akumulator do Opel Astra 2 1.4 16v Hatch 20.12.14, 15:11
          Dzięki za odpowiedzi ;-)
          Wybór padł na CENTRA PLUS 44 Ah 420 A CB442, taki polecił sprzedawca ;-) jak to pan stwierdził jest to aku z dolnej półki :-) stary aku był 55Ah 460A i aby mrozy naszły to rano nie było mowy o odpaleniu auta. Też właśnie po sprawdzeniu jaki producent zaleca do tego auta to nawet powyżej 50Ah nie było tylko właśnie 44 Ah najwyżej jaki powinien być zastosowany;-)
          A co do słuchania muzyki na postoju to wiadoma sprawa chyba, że na rozruchu albo z dodatkowymi aku w bagażniku ;-)
          • diabelskipomiot Re: Jaki akumulator do Opel Astra 2 1.4 16v Hatch 22.12.14, 23:53
            Sprawdziłem w katalogu jenoxa, wychodziło 55 Ah, 470 A (kod: 056622ZN). Obawiam się, że to 44 Ah to może być trochę za mało, zwłaszcza na nasz klimat. Może temu "Panu sprzedawcy" po prostu długo na magazynie zalegał?
            • qqbek Może pan sprzedawca nie był idiotą? 23.12.14, 07:21
              diabelskipomiot napisał:

> Sprawdziłem w katalogu jenoxa, wychodziło 55 Ah, 470 A (kod: 056622ZN). Obawiam
              > się, że to 44 Ah to może być trochę za mało, zwłaszcza na nasz klimat. Może te
              > mu "Panu sprzedawcy" po prostu długo na magazynie zalegał?

A może pan sprzedawca nie jest idiotą i nie chce na siłę pchnąć komuś droższego produktu, skoro potrzebuje tańszego?
              Polecam lekturę strony 282 publikacji General Motors zatytułowanej "OPEL Astra - Użytkowanie, bezpieczeństwo, obsługa techniczna", którą to publikację przecież każdy nabywca Astry z rynku pierwotnego dostaje do ręki (a i w pdf-ie pewnie jest na ichnich stronach gdzieś do znalezienia).
              Po damski wuj sugerować się katalogiem producenta akumulatorów, skoro masz instrukcję obsługi? Bo przecież masz (tak jak na przykład ja), bo inaczej byś takich farmazonów nie pisał.

44 Ah jest podane jako pojemność dla wszystkich benzyniaków do 1,8 włącznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka