Dodaj do ulubionych

Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomysl?

18.01.15, 20:49
Rzecz dotyczy rynku brytyjskiego.
Potrzebuje tani samochod i zobaczylem toto z przebiegiem 65k mil (raczej nie kreconym).
Furmanka jest w wersji takiej dosc mocno podstawowej, ale ja nie mam wygorowanych oczekiwan za 5,5k funtow. Wygodny dziadkowoz z marnymi osiagami, ale niskimi kosztami eksploatacji, to cos co mnie interesuje.
Cena jest mi na reke, ale wynika ona glownie z tego, ze jest to slawetne 2.0 TDI z poczatkowych lat produkcji. Czy warto sie w to pakowac? Zdaje sobie sprawe, ze 2.7 lub 3.0 tdi to inna bajka, ale ja analizuje ten konkretny egzemplarz, bo powyzej wymienione odmiany sa zwyczajnie duzo drozsze.
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 00:33
      jak pierwszy, drugi wlasciciel, jakis serwis to czemu nie, w takich samochodach przynajmniej ja to stosuje trzeba byc gotowym na wszystko ze strata kasy wlacznie bo wiadomo ze naprawy sie zupelnie nie oplacaja
      jak to 5 k to nie twoje zyciowe oszczednosci a samochod jako tako wyglada warto sie zastanowic
      znajomy kupil a6 2,5 TDI czyli pod wzgledem opinii chyba jeszcze gorzej , pojezdzil poltora roku i jeszcze sie to sprzedac udalo
      • brittanic Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 11:09
        No wlasnie, mam doskonale wspomnienia z BMW piatki, bo mialem dwie, e39 i e60. Obie 530d, wiec inny swiat. Ale po pierwsze, chetnie sprobowalbym Audi, bo nigdy nie mialem. Po drugie inni konkurenci pupy nie urywaja bo:
        -Mercedes E klasa ,w211 - podobno sypie sie jak choinka na wiosne, do tego rdza.
        -Jaguar X type - ladny i w moim guscie, ale to model pochodzacy z czasow mariazu z Fordem, wiec silniki, i nie tylko, od Mondeo.
        -Lexus IS 220d - rozne opinie o tym silniku diesela. Z zewnatrz ladny samochod, ale w srodku, o ile dobra jakosc, o tyle dosc smutno.
    • mobiuska Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 00:52
      niby kobieta, ale w temacie-zasada jest prosta, zawsze jest drugie dno, tani nie zawsze dobry, ale przy założeniu, że ma jeździć do przodu, bez szału-myślę, że warto. Raczej nie kręcony....fajne, nie ma ryzyka, nie ma zabawy,ha,ha. Niemieckie auta z początkowych lat produkcji są ok., patrz VW,Mercedes.....
      • brittanic Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 11:11
        No tak, kupowanie samochodu nowego, to ryzyko, a co dopiero uzywanego... W pelni sie zgadzam. Ten niski przebieg to glowny argument ZA. Z drugiej strony zezlomowac tez bym go nie chcial...
    • liczbynieklamia Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 09:44
      2.0 TDI to za słaby silnik do A6. I można byłoby z tym żyć, zwłaszcza w UK, gdyby nie to, ze niezbyt trwałe silniki robią się zupełnie nietrwałe, jeśli stale się je mocno obciąża, na przykład w dużym samochodzie. Z wygodą też bym nie przesadzał - za podobne pieniądze prawdopodobnie znajdziesz samochód segmentu D - tańszy w serwisowaniu, z lepszym wyposażeniem i większą ilością miejsca. A6 wbrew pozorom jest raczej ciasny.
      • brittanic Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 11:18
        Wszystko to prawda. Tyle, ze:
        - stary A4 jest strasznie spartanski i nudny w srodku. W dodatku tez glownie z 2.0 tdi.
        - poprzednia trojke e90, juz mialem, choc tez 325d, a nie dwulitrowke.
        - C klasa? Podoba mi sie, tylko ze Mercedesy z tych lat nie byly dobre, wszyscy to wiemy...

Dlaczego pomyslalem o A6? Zachwyca mnie jakosc wykonania wnetrza, no i pierwiastek 'nowosci' :). Nigdy wczesniej nie mialem Audi. Mialem co prawda trzy VW, ale dawno temu.
        • liczbynieklamia Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 16:53
          Świat nie kończy się na niemieckich markach "premium". Zwłaszcza, że "golas-premium" to powinien być oksymoron, a na pewno jest to niedorzeczność. Jakość wykonania wnętrza w A6 jest poprawna, na pewno nie zachwycająca. Poza tym 10-letni samochód segmentu premium to będzie skarbonka, bo części są drogie, a w tym wieku od czasu do czasu ma prawo się coś popsuć.

Moim zdaniem Audi, BMW czy Mercedes mają sens, jeżeli stać cię na nówkę lub kilkulatka i potrzebujesz wyposażenia lub silnika niedostępnego w "normalnych" samochodach. W przeciwnym razie za te same pieniądze kupisz samochód, który ci dłużej i lepiej posłuży.
          • sramnaadmina Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 23.01.15, 00:48
            > Moim zdaniem Audi, BMW czy Mercedes mają sens, jeżeli stać cię na nówkę lub kil
            > kulatka i potrzebujes

opinia kogos kto boi sie kupic cos konkretnegoo
            to jest tak, w miare podstawowy pakiet w uzywanym premium, to szczyt w oktawce czy tam innym pazdziezu ktory lepiej ci sluzy
            po drugie nie stac mnie zebywypluc 50k nae nowego merca c
            stac mnie wypluc 6 k na 8smio latka i na jego utrzymanie , to po co mam sie bujac jakims kiblem
      • sramnaadmina Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 23.01.15, 00:43
        a6raczej ciasny ?
        chyba widziales jakiegos na obrazku
    • gzesiolek Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 10:12
      Jak tanio i nic mu nie dolega to mozna zaryzykowac, ale trzeba sobie odlozyc drobna sume na ewentualny swap silnika :P

Ja na Twoim miejscu wybralbym jednak cos popularnego klasy D... jesli diesel to albo 1.9 TDI od VW, albo jednak silniki Fiata/PSA... Ile kosztuje np. taka Vectra z dieslem 1.9 od Fiata?

Powinna byc i tansza i solidniejsza...
      • brittanic Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 11:02
        W tej chwili jezdze 'taka Vectra z dieslem 1,9 od Fiata', czyli Saabem 9.3 1,9 Tid. Silnik jest dosc sympatyczny, ale po pierwsze srodek bardzo plastikowy, po drugie rocznik '08 a juz sa babelki na nadkolach.
        • lazy.eye Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 12:09
          Zastanawiasz się czy kupic auto, które ma przejechane tylko 100k km?
          Audi jest solidnie zrobione i nie rdzewieje. Jak jesteś pewny egzemplarza bierz.
          • gzesiolek Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 12:21
            Ale pewnie ma silinik 2.0 TDI PD... :(

Od ktorego rocznika jest juz common rail?
            Ktos wie?

Bo jesli to CR to nie ma co sie bac jesli to dobry egzemplarz, jesli PD to wolalbym chyba smutne twarde plastiki i niezawodny silnik...
            • gzesiolek Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 19.01.15, 12:26
              Ok, doczytalem ze to 2005, czyli baaaardzo ryzykowne silniki...

Ale zawsze mozna odlozyc na swap, a samo auto... no miodzik, ciezko odradzac...
              • mobiuska Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 20.01.15, 00:28
                Przepraszam,że znowu wtrącę, ale dlaczego Panowie nie piszecie o spalaniu, awaryjności - na szczęście AUDI, te stare - to średnia klasa awaryjności, poczytaj: www.chceauto.pl/audi-a6-20-tdi-140km-2005-27976/. Autko faktycznie cacuszko, a jaki kolor? - ach, te baby.....
                • gzesiolek Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 20.01.15, 12:07
                  Nie polecam portalu www.chceauto.pl strasznie sciemniaja i spamuja po forach...

Zwlaszcza, ze wmawiaja przy tym, ze nie piszemy o awaryjnosci... :P
    • jarbad Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 20.01.15, 01:47
      Silnik jak bedziesz mial szczescie moze wytrzyma. Ale wazne, ze fajnie klekocze no i na wsi pod radomiem furora murowana. Tam wszyscy by takie chcieli.
      • mobiuska Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 20.01.15, 11:40
        e....jarbad, z tą furorą to Cię poniosło, ha, ha .......... do kościoła się nada
      • brittanic Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 20.01.15, 17:24
        Na wsi pod Radomiem to ja bym pewnie sluchal czegos innego niz silnika, ale szanuje Twoje hobby i sklonnosc do zachowan populistycznych. Grunt to satysfakcja, a posadzaniem o przyziemnosc sie nie przejmuj!
        • mobiuska Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 22.01.15, 00:41
          kupiłeś?
          • brittanic Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 22.01.15, 20:34
            Zrezygnowalem.
            Oznaczenie silnika BLB.
            Z tego, co czytalem bardzo wiele rzeczy moze pojsc zle. Bez wzgledu na przebieg.
            Szkoda...
            Chcialem jechac go obejrzec, ale chyba sie wyleczylem.
            Ogloszenie ponizej:
            www.gumtree.com/p/audi/audi-a6-tdi-se-saloon/1097202915
            • mobiuska Re: Audi A6 2.0tdi '05 czy to w ogole dobry pomys 23.01.15, 19:45
              nie szkoda, nic nie dzieje się bez przyczyny-pewnie trafisz na coś jeszcze fajniejszego.Ja zbieram na NISSANA JUKE-opinie różne, ale w sylwetce zakochałam się, typowo kobiece,ha,ha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka