Dodaj do ulubionych

Co ile wymieniacie akumulator?

05.10.15, 09:18
Tak z ciekawości bo slyszałem wiele sprzecznych opinii nt. współczesnych baterii. Niektórzy powiadają, że teraz są gorsze niż kiedyś ale ja nie bardzo widzę różnicę. Może tylko taką, że teraz jak pada to z dnia na dzień a kiedyś stopniowo.
Mnie ostatnio padł po sześciu latach od nowości i znajomy mechanik stwierdził że to rewelacyjny wynik. W drugim padł po 4 ale miał prawo bo sporo dostawał w kość. A koledze w toyocie po 11 ale to podobno jakiś tam oryginał, który kosztuje 4 k.
Obserwuj wątek
    • koza_oddam Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 09:35
      Różnie, w 2006 roku kupiłem auto z jakimś wynalazkiem który jakiś czas w aucie był, u mnie podziałał 7 lat, w 2013 roku złomowałem Poloneza szwagra z nowym aku i podmieniłem u siebie, bo był słabawy. W lecie OK ale w zimie jak nie zaskoczył max za 3 razem to kaplica, a miałem wtedy jak się okazało problem z reduktorem i podciśnieniem walił gaz do kolektora dodatkowo i na benzynie na zimno auto się dusiło i gasło i zdarzało się że po 3-4 razie kończyła się nadzieja na jazdę. Gdyby nie to, to pewnie jeszcze z rok by wytrzymał bo generalnie po regeneracji reduktora pali mi od strzała bez względu na temperaturę.
    • nazimno Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 10:01
      Nie wymienialem akumulatora.
      Nie bylo zadnego powodu.
      Nawet w najdluzej eksploatowanym samochodzie
      /6 letni/.

• trypel Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 10:06
      w słuzbowym jeszcze sie nie zdarzyło - w 3-4 lata i do tych 200 tys nigdy żaden nie wymagał wymiany.
      Ostatnie prywatne to jakies mutanty - w plurielu oryginał z 2003 i zadnych problemów do konca (czyli do sprzedaży w tym roku), w saabie jak sprzedawałem miał 7 lat i też nie sprawiał problemów, teraz w subaru chciałem zmienić na starcie bo ma 6-7 lat chyba ale mechanik na przeglądzie mówi że trzyma wszystkie parametry wiec po co zmieniać.
      Zmianiam tylko w skuterze - co 1-2 lata (nowy kosztuje ok 30 pln) niestety zima je zabija.
    • only_the_godfather Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 10:09
      Pierwszy fabryczny wytrzymał 6 lat, potem kupiłem najtańszy jakiś noname w markecie i wytrzymał 5 lat, obecny ma rok niby markowy zobaczymy ile wytrzyma. Ojciec w różnych samochodach przerobił już różne marki akumulatorów i zazwyczaj wytrzymywały tyle samo czyli około 5-6 lat.
      • wsk175 Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 10:20
        Kiedyś do TDI kupiłem najtańszy jaki znalazłem w necie ( chyba 170pln) .Wszyscy twierdzili że kupiłem jakiś no name złom . Po 5 latach sprzedałem auto z super sprawnym akumulatorem. Znajomy do swego auta kupił za 8 stów super hiper silwer coś tam znanej firmy. Wytrzymał 2 lata i 2 miesiące.........
    • wicehrabia.julian Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 10:37
      zdarzyło mi się jeździć 8 lat w Seicento z oryginalnym aku (Centra)
      • who_cares Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 11:03
        Dacia Logan 2008 rok - rumuński oryginalny Rombat Calciu tyle że w międzyczasie uzupełniony wodą destylowaną elektrolit pewnego lata ...
    • qqbek BMW - 8 lat, Opel 5 lat. 05.10.15, 11:24
      W BMW wymieniłem rok po kupnie (początek 2007r) i na jesieni ubiegłego roku (7,5 roku z okładem).
      W drugim BMW wymieniłem teraz (po kupnie) - w środku był oryginalny z przywieszką gwarancyjną ASO z lutego 2007 roku (tak więc pochodził 8,5 roku, ale kupiłem już z bardzo "cienkim").
      W Oplu wymieniłem po 5 latach od deklarowanej przez poprzedniego właściciela (i popartej paragonem - bo był jeszcze kilka miesięcy na gwarancji) wymianie. Ale do wymiany radia Opel brał na lewo prąd i dłuższe postoje dawały "bateryjce" ostro w kość, tak więc można sobie te 5 lat jakoś wytłumaczyć. Sprzedałem Opla z ponad 3-letnim akumulatorem w stanie "tip-top".
    • resident_troll Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 15:45
      Akumulator w moim obecnym aucie ma 10 lat i nie klęka. A to zwykły "obsługowy" Exide, nie jakiś silver, calcium, czy inny super-hiper-turbo-power. Parę razy miał robione drobne dolewki.
      W poprzednim samochodzie - używanym 6 lat - też nie wymieniałem baterii (tam była taka niby lepsza, "srebrna", bodajże Boscha czy Varty, chyba jeszcze z tych czasów, kiedy te marki faktycznie coś znaczyły).
    • gzesiolek Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 15:47
      w Civicu padl po 8latach ori,a pozniej zamiennik padl po 5latach...
      w Lancerze po 7latach nadal ori...
      w Punciaku po prawie 5latach ori...

Zobacze jak bedzie w Mazdzie...
    • josner Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 15:52
      W dwóch fiatach padały po 5 latach. Obecnie w hyundaiu leci szósty rok i nic się nie dzieje.
    • liczbynieklamia Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 18:11
      Prywatnie po 8-9 latach, przy pierwszych objawach osłabienia.

> Może tylko taką, że teraz jak pada to z dnia na dzień a kiedyś stopniowo
      Tak jest. Jak akumulator jest dobry, to działa latami, zauważalnie dłużej niż dawne konstrukcje. Natomiast zdecydowanie częściej zdarzają się przypadki, że akumulator pada nagle. Prym wiodą w tym zwłaszcza markowi producenci niestety - koszt nowoczesności prawdopodobnie.
      • only_the_godfather Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 21:09
        Coś w tym jest, fabryczny padł nagle, rano normalnie auto zapaliło a popołudniu klapa, akumulator padł. Marketówka padała powoli, było widać że ma problemy z odpalaniem.
        • piotr33k2 Re: Co ile wymieniacie akumulator? 05.10.15, 22:49
          gdyby nie zimy i mrozy akumulator spokojnie wytrzymywałby te 7-8 lat a tak wytrzymuje 5-6 i w ostatnich dwóch juz trzeba dolac wody i doładować przed zima, nawet w tych niby bezobsługowych .
          • only_the_godfather Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 08:16
            Ja tam przy tych niby bezobsługowych nic nie dolewam i nie doładowuję i wytrzymują te 5-6 lat.
            • do.ki Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 08:59
              Jak w przypadku akumulatora AGM ocenić czy trzeba dolać wody?
              • qqbek Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 10:06
                No jak to jak?
                Zdejmujesz górną pokrywę i sprawdzasz, czy "kocyki" z wełny szklanej są suche czy nie ;)
                • do.ki Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 10:26
                  qqbek napisał:

> No jak to jak?
                  > Zdejmujesz górną pokrywę i sprawdzasz, czy "kocyki" z wełny szklanej są suche c
                  > zy nie ;)

Palcem? Wykałaczką, jak ciasto?
                  • nazimno Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 10:44
                    Doktor powinien wiedziec jak wyglada mokry wacik.
                    • do.ki Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 15:16
                      nazimno napisał:

> Doktor powinien wiedziec jak wyglada mokry wacik.

A skąd ma wiedzieć? Waciki to coś z kosmetologii, nie z medycyny.
                  • qqbek Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 11:00
                    Chyba nie zauważyłeś ";)" na końcu mojej wypowiedzi.
                    Doskonale wiem, że w wypadku akumulatora z matami zatrzymującymi elektrolit jakiekolwiek sprawdzenie mija się z celem. Jedyne co można by było zrobić, to bardzo dokładnie zważyć akumulator nowy (a potem używany). Ale to też nie do końca praktyczne rozwiązanie. Jeszcze dygnij z mocowania 15kg małego akumulatora... ale mój 90Ah waży ponad 25kg :)
                    • do.ki Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 15:42
                      qqbek napisał:

> Chyba nie zauważyłeś ";)" na końcu mojej wypowiedzi.

Luzik, zauważyłem.

> Jeszcze dygnij z mocowania 15kg małego akumulatora... a
                      > le mój 90Ah waży ponad 25kg :)

Ha, to ja mam tylko 80 Ah i tylko 23 kg. :-(((
          • yslsl Re: Co ile wymieniacie akumulator? 08.10.15, 09:17
            Od nowości nadal mam ten sam w 7 letniej Kii Picanto :) Zero problemów. A jeżdżę intensywnie w zimy :)
    • bimota Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 11:25
      W HYOSUNGU PADL PO 1 SEZONIE (1000 KM). WG SPRZEDAWCY TO NATURALNE, IMPORTER - ROMET - NIE RACZYL MI ODPISAC...
      • wsk175 Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 14:22
        Może napisałeś zbyt małymi literami......
      • trypel Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 15:05
        w motocyklach jesli nie masz łądowarki podtrzymującej z reguły wymiana aku konieczna jest co roku, niestety 6 msc przerwy (plus minus) jest zabójcze dla baterii.
        A na reklamacje krzykiem też bym nie odpisał.
        • bimota Re: Co ile wymieniacie akumulator? 06.10.15, 16:16
          W POPRZEDNIM MOTO JAKOS PRZEZ KILKA LAT WYTRZYMYWAL BEZ PROBLEMU.

A na reklamacje krzykiem też bym nie odpisał.

WIDOCZNIE JESYES TAKIM OSZUSTEM JAK ONI...
          • trypel Re: Co ile wymieniacie akumulator? 07.10.15, 07:37
            a mi nie wytrzymuje.
            Jak nie podłączam na zimę do ładowarki to góra 2 sezony. A zazwyczaj po jednym na smieci b już nie trzyma dłuzej niż parę dni.
            widać jestem oszustem.
    • stacjawawel Re: Co ile wymieniacie akumulator? 07.10.15, 20:04
      VW golf 3 1,9TDI aku chodzi 12 lat. Tylko w zimą przy minusowych temperaturach trzeba raz w tygodniu podładować.
    • joymachine Re: Co ile wymieniacie akumulator? 07.10.15, 22:55
      Honda HR-V - 9 lat. Latem dałby jeszcze radę ale zimą już nie trzymał.
    • pcat Re: Co ile wymieniacie akumulator? 07.10.15, 23:14
      9 lat, Volvo V50 2.0d.
      Zarżnięty przez żonę, która zostawiła na noc włączone światła.
    • u-204 10 lat - Corolla z 2005 08.10.15, 01:04
      Mam ją od nowości, dopiero w tym roku musiałem wymienić akumulator bo już nie trzymał. W drugim aucie, Alfie Romeo 159, aku wytrzymał mi też dobre 7 lat :)
    • taktojahhh Re: Co ile wymieniacie akumulator? 08.10.15, 05:01
      Niezły kwas z tymi akumulatorami.
    • ma.ci.ej Re: Co ile wymieniacie akumulator? 08.10.15, 09:08
      W VW mam 7 lat od nowości i zastanawiam się czy wymieniać, czy czekać aż padnie.
    • jar_i_mir Re: Co ile wymieniacie akumulator? 08.10.15, 09:57
      Toyota, oryginalny - 11 lat,
      Opel, oryginalny - 9 lat.
    • divak2 Re: Co ile wymieniacie akumulator? 08.10.15, 10:53
      Ja jeżdżę Fordem z 2006 i tam jest jeszcze ori bateryjka. Co prawda zeszłej zimy trochę kaprysiła, ale tak to jest jak się jeździ tylko na krótkie dystanse.
    • kombi6 Re: Co ile wymieniacie akumulator? 08.10.15, 12:23
      mój wymieniłem po 12 w Fabii
    • student_zebrak Re: Co ile wymieniacie akumulator? 08.10.15, 12:24
      oryginalny Panasonic wytrwal 7 lat, te wymieniane do 4.
    • h2o_wp Mitsubishi Galant - aku Yuasa, 13 lat 08.10.15, 14:11
      Pewnie by podziałał jeszcze, bo wyparowała połowa elektrolitu, ale zamiast dolać kupiłem niemiecki Banner, który jest śmieciem i padł po 4 latach. Obecnie kupiłem znów Yuasa i jest 5 lat. W innym aucie mam Centra Futura - też 5 lat.
      • kompaktor Re: Mitsubishi Galant - aku Yuasa, 13 lat 08.10.15, 14:29
        U mnie w Fordzie 1,8 tdci oryginał wytrzymał 8 lat, ale samochód jest garażowany. Centra futura padła po 3,5 roku. Podejrzewam jednak, że zawinił rozrusznik, który kręcił, ale - jak w końcu uznałem - trochę za wolno, zwłaszcza zimą. Mechanik-elektryk pokiwał głową z uznaniem. Jak stwierdził "wszystko w nim było schlastane", a ciągle działał. Rozrusznik oczywiście.
        A tak nie a propos - inny mechanik usłyszawszy dzwonienie koła dmumasowego przy rozruchu zaproponował, że wymieni mi pół samochodu: "dwumasę", sprzęgło, wysprzęglik i co tam jeszcze znajdzie. Rozrusznik go nie interesował, "bo to na pewno nie to", skoro kręci.
        Po naprawie nic nie dzwoni, pali na dotyk. Czekam na zimę.
    • bigollini Re: Co ile wymieniacie akumulator? 20.10.15, 17:28
      Odpowiadając na pytanie, co tyle ile trzeba ;) A tak serio to mnie w starej Astrze wytrzymał 5 lat, ale to było tyle, ile ją miałem. U wcześniejszego właściciel był ten aku, więc pewnie z jakieś 7-8 lat potrzymał. Ostatnio wymieniałem w serwisie Euromaster i chodzi jak marzenie, a minęło już 6 lat :)
      • xvqqvx Serwis Euromaster - spamerskie dno 20.10.15, 19:56
        serwis Euromaster - denni spamerzy
        serwis Euromaster - debilni spamerzy
        serwis Euromaster - durnie spamerzy
        serwis Euromaster - kretyni spamerzy
    • webe Re: Co ile wymieniacie akumulator? 21.10.15, 11:29
      BMW E39 z kwietnia 2002 - aku trzyma do dzisiaj... czyli ponad 13 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka