Dodaj do ulubionych

Wolny wybór radia samochodowego...

19.12.16, 11:19
... praktycznie już nie istnieje. Obejrzałem trochę ofert, gdy rozglądałem się za nowym autem, i praktycznie prawie w każdym nowym samochodzie jest tak, że pasuje tylko radio fabrycznie zamontowane. Chciałem mieć w aucie radio odbierające w standardzie DAB+, taki odbiornik to wydatek raptem 100 euro, ale co z tego, jeśli w aucie jest już fabryczne radio bez DAB+.
Tak więc proszę mi nie gadać, że to klienci nie chcą DAB, bo tak naprawdę to klienci specjalnego wyboru nie mają.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 14:02
      A NIE MA "PRZEJSVIOWEK" UMOZLIWIJACYCH WLOZENIE ZWYKLEGO ?

RODZICE MAJA COLTA, NIE WIEM CZY JESZCZE PRODUKOWANY, I RADIO STANDARTOWE.

A DACII TEZ MIALEM I TO CHYBA NAWET 2 MIEJSCA NA ZWYKLE. ALE TO BYLO W 2004. MOWILEM BIERZ DACIE :p
    • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 14:07
      Producenci najpierw oszczedzaja 4,12 € na roznych podzespolach, a potem musza dac upust
      3000 €, zeby jakies swoje g...o w ogole upchnac na rynku.
      Glupy traca na tym kolosalne pieniadze.
      • misiaczek1281 Re: Wolny wybór radia samochodowego... 21.09.17, 16:35
        nazimno napisał:

> Producenci najpierw oszczedzaja 4,12 € na roznych podzespolach, a potem musza d
        > ac upust
        > 3000 €, zeby jakies swoje g...o w ogole upchnac na rynku.
        > Glupy traca na tym kolosalne pieniadze.

Producent niczego nie traci...cena nówki w salonie jest tak sztucznie zawyżona( zwykły kompakt potrafi kosztować ponad 60 000 zł) żeby od tej ceny dać 5 000 zł rabatu i Kowalski pomyślał że kupił "tanio" :) A w ciągu 5 lat zawyżona cena salonowa spada o 50% do realnej ceny rynkowej - stąd się bierze utrata wartości...:)
        Tylko naiwny pomyśli że producent daje upust i "traci" a on kupuje nowe i "zyskuje":) poza tym jeśli producent oszczędzi na podzespole 4,12 €...na innym też 4,12 €...na trzecim 4,12 € to w sumie ma 12,5 € oszczędności na aucie....jesli sprzeda milion sztuk to daje mu 12,5 miliona euro oszczędności....myśl globalnie:)
    • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 14:09
      www.pcwelt.de/ratgeber/DAB-clever-im-Auto-und-daheim-nachruesten-Digitalradio-9774270.html
    • allegropajew Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 14:59
      Ja, gdybym do Forda swego chciał włozyć radio inne, niż konkretny model fabryczny, tobym najpierw musiał diaksą (zwaną też gumówką) wzglednie laubzegą (zwaną też włośnicówką) powycinać z deski rozdzielczej pewne elementy, coby uzyskać prostokątny otwór. A potem
    • bimota Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 17:58
      DLATEGO JA SIE ZAWSZE SMIEJE, GDY W RECENZJACH AUT JAKO ATUT PODAWANE JEST RADIO.
    • bemeta Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 19:47
      te zegarki watches4you.pl/ nie chodza. nawet wskazówek nie maja.
    • plastikpiokio Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 19:57
      w każdym aucie jest radio a jeżeli ci się nie podoba to każ sobie zamontowac RADYJO i będziesz zadowolony.---ma silny sygnał w każdym punkcie kraju.
      • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.12.16, 20:10
        plastikpiokio napisał:

> w każdym aucie jest radio

Czytać umiesz? Chyba nie za bardzo. Nie twierdzę, że w autach nie ma radia. Jest, chociaż wolałbym, żeby nie było, tylko tak jak kiedyś, mógłbym sobie zamontować takie radio, jakie MI odpowiada, a nie PRODUCENTOWI auta.
    • tbernard Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.12.16, 08:56
      Być może niedługo będzie się kupować radio samochodowe w salonie i w trakcie prezentacji klient będzie mógł zapytać sprzedawcę: a jaki pojazd mi pan zaproponuje do tego radia?
    • 4slash Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.12.16, 09:29
      Bez przesady. Jest kilka marek oferujących golce bez radia. W tych oferujących z radiem jest często możliwość dopłaty do DAB+ ale faktycznie drogo 500-1000 zł. Wiele nowych aut na dostęp do internetu lub połączenie ze smartfonem.
      • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.12.16, 10:09
        4slash napisał:

> Bez przesady. Jest kilka marek oferujących golce bez radia. W tych oferujących
        > z radiem jest często możliwość dopłaty do DAB+ ale faktycznie drogo 500-1000 zł
        > . Wiele nowych aut na dostęp do internetu lub połączenie ze smartfonem.

Oferty bez radia, to absolutne wyjątki. Połączenie ze smartfonem nic mi nie daje, bo producenci smartfonów też nie dają klientowi wyboru - ani jeden smartfon nie umożliwia odbioru radia w standardzie DAB
        • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 11:17
          jureek napisał:

> Oferty bez radia, to absolutne wyjątki. Połączenie ze smartfonem nic mi nie daj
          > e, bo producenci smartfonów też nie dają klientowi wyboru - ani jeden smartfon
          > nie umożliwia odbioru radia w standardzie DAB

Wreszcie znalazł się pierwszy odważny producent, który oferuje smartfon z możliwością odbioru DAB+. Jest to LG ze swoim modelem Stylus 2. Przymierzam się do zakupu, choć wymagać to będzie przestawienia się z windows na androida.
          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 13:05
            Szczerze mowiac, nie widze sensu DAB'a w telefonie - o czym zreszta pisalem - i dlatego jestem tez przkonany, ze ta technologia ciagle bedzie gdzies na marginesie az zdechnie.
            Nie oferuje niczego cego nie oferuje stream internetowy.

Producenci nie musza kombinować, dokładać, itd..
            Sam np. zamiast polegac na marnym FM od dłuższego czasu np. TokFM slucham sobie przez net w aucie... Tak samo proste jak przy DAB w telefonie -obie rzeczy wymagaja aplikacji.

DAB za póżno pojawiło się na rynku - troche jak miniDisc, ktory byl technologia ciekawa al bez przyszlosci.
            • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 13:09
              Pozostaje tylko kwestia zasięgu internetu. A właściwie luk w tym zasięgu.
              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 14:29
                Przyznam szczerze, ze ich specjalnie nie zauwzam.
                DAB zreszta tez nie bedzie docierac wszedzie.. podobnie jak FM.

p. tokfm dziala praktycznie tylko w miescie, a z aplikacja radiowa - pewnie identyczna jak do dab- mam go jezdzac po polsce. Cale wakacje sobie tak sluchalem podrozojac miedzy poloca a poludniem kraju...

A net juz tani jak barszcz w EU.

Szwagier z Londka przyjechal tydzien temu.
                Telefon ma na karte z three.co.uk - wiec zadna specjalna oferta!!!!

Rozmowy na komorki i stacjonarne w EU - czy jest w UK czy u nas - 3 p. za minute
                Do tego za doladowanie chyba na poziomie 10 czy 15 funtow ma do wykorzystania z 10GB danych i znow - takze w PL, bez zadnej laski - sam byl zdziwony ze nic mu EKSTRA z konta nie ginie.

No to przy zachodnich zarobkach, rozwoju ofeer, itd.. inwestowanie w DAB nie ma sensu i malo kto to robi...
                Od lat DAB egzystuje... i nic wiecej.
                • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 17:17
                  Ja znów zauważam braki w zasięgu internetu. Braków w zasięgu radia nie zauważam. Może dlatego że mam radio z rds i samo zmienia częstotliwość.
                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 17:24
                    RDS nie ma nic do rzeczy - musi miec sygnal. Jak dana stacja ma ograniczony zasieg to RDS nic nie da - tez mam.
                    I DAB tez bedzie mial dziury i klopoty - tak jak ma czasem FM.
                    • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 21:06
                      Musi mieć sygnał. Dotyczy tonsie również internetu. Radio zawsze sygnał ma net niekoniecznie.
                      • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 08:27
                        samspade napisał:

> Radio zawsze sygnał ma net niekoniecznie.

No... ale jak do wyboru mam Radio Maryja.. to tak jakby radia nie bylo...

A net w PL to tam gdzie ludzie jezdza naprawde ma juz niezle pokrycie. Wbrew pozorom w PL mamy dosc komfortowa sytuacje z zasiegiem sieci kom. i cenami.Nie bardzo jest na co nazekac.

Ja to wrecz sie martwie, ze jest za tanio... i jak przyjdzie modernizacja, kolejne technologie, kolejne przetargi na czestotliwosci to sie okaze, ze nie ma kasy. Obcena marza mui byc smieszne niska...

Ale coz... Jako klient nazekac nie bede. Abo na poziomie 20 zl za nielimitowane rozmowy (w tym juz teraz w EU), SMSy i MMSy i 12GB netu? Co tu ma sie nie podobac?
                        • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 08:14
                          Jak fajnie że wiesz gdzie jeżdżę i wiesz że sieć ma pokrycie. Niestety zdarzają się luki.
                          A radio i nie radio maryja luk nie ma.
                          Na szczęście w Polsce nie przebąkują nawet o likwidacji fm. Jeszcze jest u nas normalnie. Lobby nie jest tak silne.
                          • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 08:39
                            Sa porozumienia co do spektrum
                            radiowych czestotliwosci.
                            I to one sa wiazace.

Lobbysci nie maja nic do tego.
                            Co do pasma 88-108 MHz decyzje
                            wpisane sa do kalendarza.

Norwegia wylaczyla juz czesc nadajnikow FM.

• samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 08:47
                              A kiedy w Polsce wyłączą spektrum częstotliwości zgodnie z kalendarzem i kiedy będzie pokrycie zasięgiem cyfrowym?
                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:07
                                Niepredko.
                                UK, tez juz sie mialo przesiadac....i sie nie przesiada... Nie ma checi ani wsod nadawcow ani wsrod odbiorcow.
                                • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:21
                                  i bardzo dobrze
                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:32
                                    Tez mnie to nie martwi specjalnie.
                                    Co wiecej - w coraz wiekszej liczbie aut montowane sa systemy hybrydowe (audio), co tym bardziej pokazuje, ze producenci aut tez nie do konca wierza w ta "rewolucje" dab i raczej wszelkie opcje pozostawiaja otwarte. A tu dab tez nie pomaga.

Bo jak na rynku beda radia mogace dzialac w kilku technologiach to nadawcy wybira najtansza i najwygodniejsza dla nich - wiec nie DAB.
                                    Szczegolnie, ze np. przkona ich do tego lobby "telefoniczne" - bo na streamingu sa wstanie zarobic co kolwiek, na darmowym dab nic.
                                    • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 10:08
                                      galtomone napisał:

> Szczegolnie, ze np. przkona ich do tego lobby "telefoniczne" - bo na streamingu
                                      > sa wstanie zarobic co kolwiek, na darmowym dab nic.

I tu leży pies pogrzebany. To nie klienci decydują.
                                      • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 11:04
                                        Od lat.
                                        Ale specjalnie bym nad akurat dabem nie plakal. W dluzszej prespektywie Internet jest lepszy i daje znacznie wiecej mozliwosci przy nizszych kosztach. A to znaczy np. wiecej radia w radio a mniej reklam.
                                        A pakiety netu w telefonie beda coraz wieksze, coraz tansze a sam net z coraz mnieszymi dziurami skoro z obu stron nadawcy [ tworcy tresci]/odbiorcy beda z niego korzystac.

Predzej czeka nas rewolucja w rozliczeniach, bo powili dostawcy netu maja dosc, ze ponosza spore koszty a smietanke spijaja "tworcy" tresci...
                                        • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 11:14
                                          galtomone napisał:

> Ale specjalnie bym nad akurat dabem nie plakal.

Ja też nie płaczę, tylko nie lubię wciskania kitu, że to niby dla mnie lepiej.

> W dluzszej prespektywie Interne
                                          > t jest lepszy i daje znacznie wiecej mozliwosci przy nizszych kosztach. A to zn
                                          > aczy np. wiecej radia w radio a mniej reklam.

Przecież jest dokładnie odwrotnie. Internet oznacza więcej reklam i mniej żywego radia.

> A pakiety netu w telefonie beda coraz wieksze, coraz tansze a sam net z coraz m
                                          > nieszymi dziurami skoro z obu stron nadawcy [ tworcy tresci]/odbiorcy beda z ni
                                          > ego korzystac.

Nie jestem w tym względzie optymistą, bo jak na razie to ja, jako odbiorca, nie mam żadnych korzyści z tych większych pakietów i większej prędkości. Treści ładują się tak samo wolno, a nawet wolniej, bo cały ten przyrost zasobów pożerają coraz "cięższe" reklamy oraz niepotrzebne bajery.
                                          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 11:36
                                            jureek napisał:

> galtomone napisał:
                                            >
                                            > > Ale specjalnie bym nad akurat dabem nie plakal.
                                            >
                                            > Ja też nie płaczę, tylko nie lubię wciskania kitu, że to niby dla mnie lepiej.

SDlaczego itu i skad od razu zalozenie, ze dlaciebie gorzej?
                                            Moze dla ciebie bedzie tak samo a dla na dwacy lepiej... Albo dla wszystkich lepiej.
                                            Nie wiem po co sie z gory na nie nastawiac, tym bardziej, ze juz dzis mozna z obu technologi w nowych autach korzystac i zapewne przecietny kowalski nawet nie wie czy korzysta z tego czy z tego...

> > W dluzszej prespektywie Interne
                                            > > t jest lepszy i daje znacznie wiecej mozliwosci przy nizszych kosztach. A
                                            > to zn
                                            > > aczy np. wiecej radia w radio a mniej reklam.
                                            >
                                            > Przecież jest dokładnie odwrotnie. Internet oznacza więcej reklam i mniej żyweg
                                            > o radia.

A to jak sobie wykombinowales? Ja dzis slucham radia przez net i reklam jest dokladnie tyle samo co nie przez net - wiec nie wiem jak mialoby byc gorzej.

Ba.. kto wie czy nie bedzie lpeiej - net np. pozwoli na presonalizowanie reklam. Osobiscie wole posluchac oferty na nowe buty narciarskie czy rower, zamiast 40 raz tej samej reklamy podpasek czy kremu na hemoroidy.

> Nie jestem w tym względzie optymistą, bo jak na razie to ja, jako odbiorca, nie
                                            > mam żadnych korzyści z tych większych pakietów i większej prędkości.

No ja widze... 10 lat temu ogladanie tv w telefonie to bylo cos nie do zplacenia i technologicznie dla mnie nie osiagalnego.
                                            Ba... do dzis pamietam jak TV pokazywali (jak sie zaczynalo 3G) telefony z japonii z wbudowanym dekoderem dvb-t

> Treści ła
                                            > dują się tak samo wolno, a nawet wolniej, bo cały ten przyrost zasobów pożerają
                                            > coraz "cięższe" reklamy oraz niepotrzebne bajery.

Wrto czasem jednak hardware wymienic ;-) - ale nie kazdy lubi gadzety.
                                            W kazdym razie niedarlbym szat. Ja tam wyzszy komfort i sprzetowy i programowy widze.

Jeszcze w UK sluchanie np. radia z PL w aucie bylo praktycznie nie do zrobienia...
                                            Dzis - jak mam ochote jezdze sobie z kanalem BBC czy dowolnym innym - o durnym tokfm ktore ma zasieg podobny do mojego plucia nie wspomne.

Ja tam nie nazekam. I powiem szczerze, ze ciesze sie, ze sa te opcje. Bo gdyby dzis wylaczono FM a wszyscy przeszli na DAB to (bez netu) moglbym w aucie jedynie plyt cd i szumu opon sluchac.
                                            • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 12:03
                                              galtomone napisał:

> > Ja też nie płaczę, tylko nie lubię wciskania kitu, że to niby dla mnie le
                                              > piej.
                                              >
                                              > SDlaczego itu i skad od razu zalozenie, ze dlaciebie gorzej?

To nie jest założenie. To jest wiedza i doświadczenie. Streaming zrywa mi wiele razy (w pracy wystarczy, że przejdę do kuchni po herbatę i już mam przerwę w nadawaniu), natomiast DAB słucham bez przeklinania, że akurat w najciekawszym momencie zrywa mi połączenie.
                                              Poza tym zawsze jest dla mnie lepiej, gdy mam większy wybór, niż gdy wybór mam mniejszy.

> Nie wiem po co sie z gory na nie nastawiac, tym bardziej, ze juz dzis mozna z o
                                              > bu technologi w nowych autach korzystac i zapewne przecietny kowalski nawet nie
                                              > wie czy korzysta z tego czy z tego...

Ja niestety wiem. Gdy przerywa mi w najciekawszym momencie, to znaczy, że jest to streaming.

> A to jak sobie wykombinowales? Ja dzis slucham radia przez net i reklam jest do
                                              > kladnie tyle samo co nie przez net - wiec nie wiem jak mialoby byc gorzej.

Nie musiałem kombinować, wystarczy obserwować. Właśnie po to różne stacje radiowe proponują dedykowane apki, żeby nadawać jeszcze więcej reklam i jeszcze bardziej dostosowanych do odbiorcy.

> Ba.. kto wie czy nie bedzie lpeiej - net np. pozwoli na presonalizowanie reklam
                                              > . Osobiscie wole posluchac oferty na nowe buty narciarskie czy rower, zamiast 4
                                              > 0 raz tej samej reklamy podpasek czy kremu na hemoroidy.

A potem jeszcze będzie personalizowanie treści i inne będą na przykład wiadomości dla wyborcy PiS, a inne dla wyborcy PO. Nie ma co! Nowy wspaniały świat!

> No ja widze... 10 lat temu ogladanie tv w telefonie to bylo cos nie do zplaceni
                                              > a i technologicznie dla mnie nie osiagalnego.

Ale ja nie mam potrzeby oglądania tv w telefonie.

> Jeszcze w UK sluchanie np. radia z PL w aucie bylo praktycznie nie do zrobienia
                                              > ...
                                              > Dzis - jak mam ochote jezdze sobie z kanalem BBC czy dowolnym innym - o durnym
                                              > tokfm ktore ma zasieg podobny do mojego plucia nie wspomne.

Tu akurat się zgodzę. Wreszcie jest w mojej wsi szybszy internet i o ile kiedyś w ogóle nie dało się słuchać radia, to teraz w zasadzie się da.

> Ja tam nie nazekam. I powiem szczerze, ze ciesze sie, ze sa te opcje. Bo gdyby
                                              > dzis wylaczono FM a wszyscy przeszli na DAB to (bez netu) moglbym w aucie jedyn
                                              > ie plyt cd i szumu opon sluchac.

Przecież ja nigdzie nie postuluję, żeby nie nadawać radia przez internet. Sam z tego korzystam, gdy nie da się inaczej. Chodzi mi tylko o to, żeby nie była to jedyna możliwość. Dlatego powinien pozostać broadcasting (czy to FM, czy DAB+).
                                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:41
                                                jureek napisał:

> > SDlaczego itu i skad od razu zalozenie, ze dlaciebie gorzej?
                                                >
                                                > To nie jest założenie. To jest wiedza i doświadczenie. Streaming zrywa mi wiele
                                                > razy (w pracy wystarczy, że przejdę do kuchni po herbatę i już mam przerwę w n
                                                > adawaniu),

Ale to nie wina technologi tylko marnej implementacji :-). Jak masz kiepski router albo sciany jak bunkrze to cudow nie ma.

> natomiast DAB słucham bez przeklinania, że akurat w najciekawszym mo
                                                > mencie zrywa mi połączenie.

I super, przeciez nikt ci nie zaluje - korzystaj poki dziala, bo nic nie jest wieczne.

> Poza tym zawsze jest dla mnie lepiej, gdy mam większy wybór, niż gdy wybór mam
                                                > mniejszy.

Nie o tym psalem. Ja pytalem skad zalozenie, ze decyzja o tym ze bedzie sie sygnal tez stramowac przez internet z automatu oznacza, ze bedzie gorzej.
                                                Ja nie widze tu takiej korelacji....

> Ja niestety wiem. Gdy przerywa mi w najciekawszym momencie, to znaczy, że jest
                                                > to streaming.

Strasznie pechowe to twoje zycie.... Mnie tak sie roblo w przypadku TV sat w UK. Akurat drzewo roslo obok i jak raz w meisiac akurat chcialem co poogladac to wialo i obraz sie skladala z kwadratow i zamrazajacych sie ramek.

A jak dobrze ci sie z dab korzysta w PL? Nie przerywa ci audycja ulubionej niemieckiej stacji?
                                                No i vise versa... zapewne Trojka w DE smiga na dabie jak szalona?

> > A to jak sobie wykombinowales? Ja dzis slucham radia przez net i reklam j
                                                > est do
                                                > > kladnie tyle samo co nie przez net - wiec nie wiem jak mialoby byc gorzej
                                                > .
                                                >
                                                > Nie musiałem kombinować, wystarczy obserwować. Właśnie po to różne stacje radio
                                                > we proponują dedykowane apki, żeby nadawać jeszcze więcej reklam i jeszcze bard
                                                > ziej dostosowanych do odbiorcy.

Ale przeciez nawet nie musisz z tych apek korzystac, to raz. Dwa ze przynajmniej w stacjach ktorych slucham to jest ta sama audycja co na FM - 1:1.

> A potem jeszcze będzie personalizowanie treści i inne będą na przykład wiadomoś
                                                > ci dla wyborcy PiS, a inne dla wyborcy PO. Nie ma co! Nowy wspaniały świat!

Kto wie... ale sadze, ze wymysliles dosc absurdalny argument w zakresie komercyjnych stacji. Kaze ci ktos zreszta polskich sluchac?

> Ale ja nie mam potrzeby oglądania tv w telefonie.

Ja na codzien tez nie... ale czasem sie zdarza, ze jakos trzeba zabic czas. Poza tym sam pisales ze chyba lepiej miec wybor niz nie miec??? Czy moze mi sie zdawalo? ;-)

> > Jeszcze w UK sluchanie np. radia z PL w aucie bylo praktycznie nie do zro
                                                > bienia
                                                > > ...
                                                > > Dzis - jak mam ochote jezdze sobie z kanalem BBC czy dowolnym innym - o d
                                                > urnym
                                                > > tokfm ktore ma zasieg podobny do mojego plucia nie wspomne.
                                                >
                                                > Tu akurat się zgodzę. Wreszcie jest w mojej wsi szybszy internet i o ile kiedyś
                                                > w ogóle nie dało się słuchać radia, to teraz w zasadzie się da.

No widzisz.. a mowisz, ze jest tylko gorzej.

> Przecież ja nigdzie nie postuluję, żeby nie nadawać radia przez internet. Sam z
                                                > tego korzystam, gdy nie da się inaczej. Chodzi mi tylko o to, żeby nie była to
                                                > jedyna możliwość. Dlatego powinien pozostać broadcasting (czy to FM, czy DAB+)
                                                > .

No wiec ci grzecznie mowie, ze mniej wiecej tak bedzie. Jak faktycznie przyjdzie czas wylaczania FM to zapewne czesc nadawcow przjdzie na DAB - ale na pewno nie wszyscy i na pwno nie wszedzie. Sadze tez ze i z pokryciem bedzie gorzej.
                                                Bo infrastruktura do netu juz jest... a do dab by okryc dziury jednak ktos musi te nadajniki postawic i za to zaplacic.
                                                A skoro tak... to albo z publicznej kasy - co mi sie nie specjalnie podoba, albo z prywatnych srodkow... ale wtedy bedzie chciec zwrotu z inwestycji.

Skoro przez net moze nadawac i nadaje juz dzis bez laski... no to nie do konca mi sie widzi wydawanie kasy przez nadawcow na dab.

Ale... moz estacje ktorych ty sluchasz to zrobia... bo pokolenie 40-50-60 bedzie tego potrzebowc a target innych stacji - ktorych nie sluchasz np odbiorcy 15-20 lat - nie beda tego wymagac.

Reasumujac.
                                                Mowilo sie o rewolucji DAB - fakt.
                                                Ja tylko grzecznie mowie, ze nie ma i rewolucji nie bedzie.
                                                nie bedzie nagle mody i szalu na dab, setek modeli odbiornikow, wysypu telefonow z dekoderami, itd.. Na to nie ma co liczyc.

Nalezy sie raczej cieszyc,ze w nocyh autach producenci sa na tyle fajni, ze daja radia hybrydowe, zamiast np. tylko FM + streaming lub tylko FM + DAB.
                                                • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 17:49
                                                  galtomone napisał:

> Nalezy sie raczej cieszyc,ze w nocyh autach producenci sa na tyle fajni, ze daj
                                                  > a radia hybrydowe, zamiast np. tylko FM + streaming lub tylko FM + DAB.

Ja tam zaś wolałbym, żeby producenci aut nie robili łaski, że jakieś tam fajne radio dają, tylko tak te auta konstruowali, żeby to klient mógł sobie w prosty sposób zainstalować takie radio, jakie mu odpowiada. W tej chwili jest to praktycznie niemożliwe. O tym właśnie jest ten wątek.
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.09.17, 09:03
                                                    Wszystko ma plusy i minusy...
                                                    Widac, ze badan klientow wynika im, ze wiekszosci to nie przeszkadza/sie podoba.
                                                    A kupuje wiekszosc.
                                                    Skoro ta moda/trend jest uwszystkich i to od wielu lat, tzn. ze ludzie tego po prostu chca.

Jestt upierdliwe gdy ccesz zmienic radio ale ma i plusy.

Po pierwsze deska rozdzielcza moze byc ciekawe zaprojektowana.
                                                    Po drugie radia ze sklepow sa po prostu brzydkie - nawet te 2DIN z Androidem na pokladzie - wbrew pozorom dosc popularne... albo coraz popularniejsze.
                                                    Po trzecie od dawna sie nie martwie, ze ktos mi ukradnie radio - a w przeszlosci sie to nagminnie zdarzalo. Wiec majac do wyboru radio zawsze w aucie i cale szyby albo znow sie martwic, ze nie zabralem panelu radia... to ja nie jestem pewien czy chcialbym miec dobre radio ktore mozna ukrasc...
                                                    Jakby dobre radio, ktorego ukrasc nie mozna, albo nie ma po co tez nie jest zle.
                                                  • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.09.17, 10:20
                                                    galtomone napisał:

> Wiec majac do wyboru radio zawsze w aucie i cale
                                                    > szyby albo znow sie martwic, ze nie zabralem panelu radia... to ja nie jestem p
                                                    > ewien czy chcialbym miec dobre radio ktore mozna ukrasc...
                                                    > Jakby dobre radio, ktorego ukrasc nie mozna, albo nie ma po co tez nie jest zle

Tylko że tego wyboru nie ma. Poza tym wcale niekoniecznie większość tak chce, może tylko większości wmówiono, że tak jest lepiej. Potrzeby można kreować.
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.09.17, 11:35
                                                    > Poza tym wcale niekoniecznie większość tak chce, może tylko większości wmówiono, że tak jest lepiej.

Ale masz na to jakis dowod czy wynika to z twojego sposobu patrzenia na problem?
                                                    Bo jakos np. na forum nie widac glosow jak twoje - posiadaczy nowych aut - ktorzy nazekaja, ze nie mogli jechac do Saturna po nowe radio do auta...

Ja ci mowie czy bym wybral gdybym wybor mial - radio takie jak mam czyli nie ze sklepu. Ergo, brak tego wyboru realnie nie jest problemem bo na radio 3rd party i tak bym sie nie zdecydowl majac do wyboru zabudowany org.

Szczegolnie, ze wymiana tego radia na podobne z innego modelu trwa raptem 10 min - to tez juz mam za soba. Zmienialem radio z USA na Europejskie.
                          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:06
                            Lobby?
                            Radio tez ma luki i to duze. Zalezy gdzie i jakiej stacji chcesz sluchac. Nikt nie ma pokrycia 100 %z idealnym sygnalem.

Tyle, ze luk sieci GSM jest coraz mniej. A nadawanie FM i DAB+ to jednak inna para kaloszy.
                            Nazimno dal link - jest mapka pokrycia DAb w PL z 2014 - przeciez nikt nie zabrania przesiadki z FM na DAB... ale jkaos entuzjazmu wsrod nadawcow nie ma.

Nawet UK opoznia przesiadke, bo czestotliwosci FM i tak od razu spieniezyc sie nie da, a stacje radiowe nie zaplaca (jak wogole) kwot zblizonych do np. telefonii za czestotliwosci czy stacji TV za miejsca na multipleksie.

DAB jako tehcnologia na rynku fukcjonuje od lat 90-tych i gdyby byl lepszy/tanszy/sensowniejszy to sam z siebie by wyparl FM tak jak odtwarzacze MP3 (flash) wyparly walkmany - a nie zrobily tego minidisc'i
                            Czy jak streaming i telefony zabily praktycznie wlasnie odtwrzacze mp3 i w duzej mierze kategorie aparatow kompaktowych...

Nie wierze, ze nadawcy po pierwsze nie beda lobbowac w jaknajdluzyzym utrzyamniu FM przy zyciu - a ze jak pisalem, nikt realnie nie ma interesu w wylaczeniu FM to maja spora szanse na przedluzenie tego procesu o wiele lat.
                            Po drugie, ze wszyscy obecni nadawcyFM przejda na DAB. Czesc na pewno tak - bogatszych. Ale stacje male i te ktore nadaja dla "mldocyh" (o ile takie sa) spokojnie dadza sobie rade przez internet.

Zresztawidac taki trend takze w przypadku TV i tzw. cord-cutting - ludzie i tak maja malo czasu na TV, wiec coraz wieksza liczba osob ogranicza sie do serwisow streamingowych. Najpierw sobie puscisz wiadomosci z przed 2h... a potem odpalisz serial czy film.
                            Ewentualnie skorzystasz z ofert jak eleven czy ipla sport...

A radio jest w gorszej sytuacji niz TV... W prypadku streamu obrazu i duzo danych i duza przpustowas potzebna jesli mowa np. o 4k i dzwieku przestrzennym. Do dobrego streamu stereo nie potrzeba wiele.
                            • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:10
                              Radio ma ludi duuuuuuuuuuuuuuużo mniejsze niż sieć. Nie ma żadnego porównania.
                              A co do dab. Mnie wystarcza fm. Tyle że ja lubię radio. Odczłowieczona zapętlona muzyka przez internet to nie to samo.
                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:37
                                FM tak / moze - pewnie znow zalezy od tego kto gdzie jezdzi/mieszka i czego chce sluchac.
                                Od dab na pewno nie.

> Tyle że ja lubię radio. Odczłowieczona zapętlona muzyka przez internet to nie to samo.

No tylko internet to nie TYLKO ta twoja zapetlona muzyka.
                                Jak mam ochote posluchac muzyki to odpalam spotify a nie jeda z 6 plyt cd w zmieniarce...
                                Ale wiekszosc czasu slucham radia -wlasnie przez internet, bo:
                                • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:46
                                  A ja słucham radia przez radio. Tak po prostu. samo włącza się przy przekręcaniu kluczyka.
                                  Lepszy zasięg niż sieć. A właściwie to jest zasięg a nie przycinanie lub brak radia. Ale co kto woli.
                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:49
                                    Mowie, ze to nie kwestia tego co wole.
                                    Nie da sie sluchac tokfm za miastem - wiec nie pisz tak, jakbym mial wybor.

Mnie sie tez np. spotify wlacza samo po przekreceniu kluczyka - big deal. Jak bede chcial to bedzie sie wlaczac radio fm, albo radio przez net... przeciez to sobie mzna wybrac i zaden to klopot.
                                    • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:50
                                      Poza tym ja sie nie kloce co jest lepsze - fm/dab/streaming - ja tylko stwierdzam, ze dab rewolucji nie zrobil i nie zrobi - tyle.
                                      • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:53
                                        A ja się nawet nie wypowiadam na temat dab.
                                        Mam tylko nadzieję że nie pazerni nie położą łap na fm zeby wciskać jeszcze wiecej reklam
                                        • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 11:05
                                          samspade napisał:

> A ja się nawet nie wypowiadam na temat dab.

To nie wiem o czym z toba dyskutuje... bo temat dotyczy dab i tego czy sie wydarzy...
                                          • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:30
                                            galtomone napisał:

> samspade napisał:
                                            >
                                            > > A ja się nawet nie wypowiadam na temat dab.
                                            >
                                            > To nie wiem o czym z toba dyskutuje...

Mógłbyś dyskutować o tym co piszę.
                                            • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:42
                                              No wlasnie nie dokonca rozmumoem o czym piszesz w odp. na to co ja napisalem... wiec moze zacznij ty pisac w temacie? :-)
                                              • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:57
                                                galtomone napisał:

> No wlasnie nie dokonca rozmumoem o czym piszesz w odp. na to co ja napisalem...
                                                > wiec moze zacznij ty pisac w temacie? :-)

"Pozostaje tylko kwestia zasięgu internetu. A właściwie luk w tym zasięgu."

Rzeczywiście trudne do zrozumienia i całkiem poza tematem radia przez internet.
                                                • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 14:40
                                                  Nadal nie rozumiem. No sa luki... i co? Tzn. ze nikt z tego nie korzysta i krozystac sie nie da czy co.. bo nie bardzo rozumiem co chcesz przkazac. Stwierdziles na razie ze woda jest mokra.

No to wszyscy wiemy.... co dalej?
                                    • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 09:51
                                      Skoro ty piszesz że ja mam lepszą jakość przy braku zasięgu to ja piszę że ty masz wybór.
                                      Rób sobie co chcesz. Nie jest to dla mnie ważne.
                                      Lubię radio i lubię muzykę którą w nim puszczają ludzie.
                                      • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 11:07
                                        samspade napisał:

> Skoro ty piszesz że ja mam lepszą jakość przy braku zasięgu to ja piszę że ty m
                                        > asz wybór.

Jak masz net to jakos jest lepsza. Co wiecej nie wierze, ze tych miejsc gdzie netu nie masz to jest tak pokazna ilosc. Co nie znaczy ze nie ma.

> Lubię radio i lubię muzykę którą w nim puszczają ludzie.

A co to ma do rzeczy??? Tak jakby internet cokolwiek tu zmienial...
                                        • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:33
                                          galtomone napisał:

> Jak masz net to jakos jest lepsza. Co wiecej nie wierze, ze tych miejsc gdzie n
                                          > etu nie masz to jest tak pokazna ilosc. Co nie znaczy ze nie ma.

I nie jest prawdą że nad łóżkami dach przeciekał szczególnie że prawie nie padało.
                                          A wierzyć możesz w co chcesz.
                                          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:42
                                            Ok.. znaczy ty netu prawie nie masz...
                                            A prad juz ci dociagneli, czy to tez rarytas i trzeba kogos z rodziny na rower wsadzac, zeby pradnica dzialala? ;-)
                                            • samspade Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:55
                                              Podejrzewam ze to sarkazm czy ironia. Bo żart to nie jest. Za mało a właściwie w ogóle nie śmieszne. Oraz za mądre to też nie jest.
                                              Nie mniej nic nie poradzę że nie jest tak różowo z tym co piszesz. Wcale internet nie ma tak super pokrycia. Radio mam wszędzie. Oczywiście możesz słuchać radia przez internet i cieszyć się.
                                              Ja pozostanę przy starodawnym radiu. Gdzie wiem że zasięg mam. Mam tylko nadzieję że systuacje szybko się nie zmieni. Bo zmiana będzie na gorsze.
                                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 14:46
                                                A gdzie ja napisalem ze jest rozowo?
                                                Mam wrazenie ze to ty (nieslusznie) wieszasz psy na jednej technologi zupelnie nie widzac wad pozostalych.

No to fajnie, ze radio masz wszedzie. Teraz przeczytaj swoje "smieszne" odpowiedzi dotyczace internetu...

"Skoro ty piszesz że ja mam lepszą jakość przy braku zasięgu to ja piszę że ty masz wybór." - Skoro ty piszesz, ze ja mam lapsza jakosc radia przy braku zasiegu...

> Ja pozostanę przy starodawnym radiu. Gdzie wiem że zasięg mam.

Ale pozostawaj - czy ktos cie do czegos namawia?
                                                Ciesz sie tylko ze jak zasiegu miec nie bedziesz - bo wiesz.. tez dziury sa - to masz alternatywe. A czy skorzystasz czy nie to twoja sprawa.

W kazdym razie tam gdzie jest i net (zasieg HSDPA/LTE) i FM jakosc dziweku ze stramu w przypadu wiekszosci stacji radiowych jest lepsza.

Oczywiscie mozeszz sie nie zgodzic... tak samo jak od lat jedni wola cd a inni winyl - a ja nie lubie obu, bo w aucie sa ograniczajce.

BTW: zeby bylo smieszniej to ja radia z internetu tez slucham przez radio w aucie.
                        • vogon.jeltz Re: Wolny wybór radia samochodowego... 21.09.17, 15:14
                          > No... ale jak do wyboru mam Radio Maryja.. to tak jakby radia nie bylo...

A ja jestem zdania, że czasem warto posłuchać w celach edukacyjnych. Nie można zamykać się w swoim bąbelku i nie wiedzieć, co myślą inni.
                          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 21.09.17, 21:26
                            Ja nawet bym i czasem z ciakwosci posluchal... ale za kazdym razem trafiam na modlitwe a nie program publicystyczny. Modlitwy mi nie przeszkadzaja w zaden sposob ale tez (nawet w celach edukayjnych) nie specjalnie mnie interesuja...

Gorzej, ze na faktycznych zadupiach to na FM stacje sa zykle czy PR1, PR2 i RM - koniec...
                            Czesm jakeis lokalne polki czy disco sie trafi...

Wtedy radio przez net to jedyna alternatywa.
            • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 14:15
              galtomone napisał:

> Szczerze mowiac, nie widze sensu DAB'a w telefonie - o czym zreszta pisalem - i
              > dlatego jestem tez przkonany, ze ta technologia ciagle bedzie gdzies na margin
              > esie az zdechnie.
              > Nie oferuje niczego cego nie oferuje stream internetowy.

Owszem, oferuje więcej. A mianowicie możliwość słuchania radia bez wkurzającego zrywania połączenia i bez konieczności połączenia z internetem.
              Przez słuchanie radia przez internet (gdy jestem w Niemczech, to jest to jedyna możliwość słuchania Trójki) zacząłem kląć jak szewc, gdy zrywa się stream akurat w najciekawszym momencie jakiejś audycji.
              Poza tym, dlaczego klient nie ma mieć wyboru. Ty wolisz streaming i masz to, co lubisz. Natomiast ktoś, kto woli broadcasting, nie miał dotąd możliwości odbioru cyfrowego, chociaż technicznie było to możliwe.
              Tak a propos mam jeszcze inne pytanie w związku z nową modą wypuszczania na rynek telefonów bez gniazda słuchawkowego. Zaczął ajfon, a inni już go naśladują. Może ktoś mi wytłumaczyć, jaka jest korzyść dla klienta z takiego rozwiązania?
              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 14:34
                jureek napisał:

> Owszem, oferuje więcej. A mianowicie możliwość słuchania radia bez wkurzającego
                > zrywania połączenia i bez konieczności połączenia z internetem.

Mnie tam nic w Pl nie zrywa... A DAB to tez nie magia - jak bedzie slab sygnal to tez nie posluchasz. Jak z tv cyfrowa..

> Przez słuchanie radia przez internet (gdy jestem w Niemczech, to jest to jedyna
                > możliwość słuchania Trójki) zacząłem kląć jak szewc, gdy zrywa się stream akur
                > at w najciekawszym momencie jakiejś audycji.

Nic nie jest idealne - FM i DBA tez nie sa, nie liczac faktu, ze przez net w DE trojki posluchasz a jak wylacza stream (zeby nie placic) bo przesliby na DAB to nie posluchasz wogole.

> Poza tym, dlaczego klient nie ma mieć wyboru. Ty wolisz streaming i masz to, co
                > lubisz. Natomiast ktoś, kto woli broadcasting, nie miał dotąd możliwości odbio
                > ru cyfrowego, chociaż technicznie było to możliwe.

Bo internt tu jest i nigdzie sie nie wybiera - korzysta coraz wiecej osob a DAB to dodatowy koszt i inwestycja dla garstki. To jak pytac czemu nie ma aplikacji Dla Windows Phone czy Mobile -choc to fajny system... itd..

> Tak a propos mam jeszcze inne pytanie w związku z nową modą wypuszczania na ryn
                > ek telefonów bez gniazda słuchawkowego. Zaczął ajfon, a inni już go naśladują.
                > Może ktoś mi wytłumaczyć, jaka jest korzyść dla klienta z takiego rozwiązania?

Dla klienta praktycznie zadna - i co z tego?
                Wazne ze spora dla producenta i ze skoro wszyscy uderzja w te storne to nie ma problemu.

Apple wyzncza kierunke. Skoro milony ludzi nadal kupuja tzn. ze brak gniazda jack nie jest problemem.
                • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 15:23
                  galtomone napisał:

> Apple wyzncza kierunke. Skoro milony ludzi nadal kupuja tzn. ze brak gniazda ja
                  > ck nie jest problemem.

To znaczy tylko tyle, że mają dobry marketing, który potrafi wcisnąć kit klientowi, że gorzej i drożej znaczy dla niego lepiej. No bo przecież nie powiesz, że telefony bez gniazda słuchawek są tańsze od tych z gniazdami. Mam na myśli, tańsze dla klienta, nie tańsze w produkcji.
                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 16:06
                    Oczywiscie, ze nie.
                    Ale to bez znaczenia. Tak jak zniknely telefony z portem IR tak znikna z czasem te z gniazdem jack.
                    I podobne bedzie z DAB - pojawil sie za pozno jako nastepca FM.

Ale podobnie bedzie tez z TV naziemna w obecnej formie - wsztko przejsdzie na IPTV i streamy (w rznych protkolowach) przez net. Tak jestpo prostu taniej i prosciej.

Np. klient moze wtedy be zproblemu ogladac TV w telefonie nie potrzebuje specjalnego urzadzenia, ktore swego czasu tez probowana promowac... telefony z odbiornikiem TV cyfrowej.
                    • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 16:42
                      galtomone napisał:

> Ale podobnie bedzie tez z TV naziemna w obecnej formie - wsztko przejsdzie na I
                      > PTV i streamy (w rznych protkolowach) przez net. Tak jestpo prostu taniej i pro
                      > sciej.

Naprawdę tańsze są te wszystkie wykopki na ulicach, te wszystkie światłowody i co tam jeszcze, tylko po to, żeby można było przez te zapchane łącza przesyłać to samo, co można bez zapychania łącz przesyłać broadcastingiem? Mamy coraz szybsze łącza, a chociażby to forum otwiera mi się wolniej niż 10 lat temu, bo jeszcze szybciej niż przepustowość łącz rośnie rozmiar przesyłanych tymi łączami reklam. Klient jest zmuszony kupować coraz szybsze komputery, żeby poradziły one sobie z tymi wszystkimi flashami i innymi migającymi bajerami. Moim zdaniem ten kierunek rozwoju, czyli coraz więcej danych przesyłanych przez internet, to tak samo ślepa uliczka, jak dalszy rozwój indywidualnej motoryzacji w obecnej postaci. Ulice już są zakorkowane, a łącza internetowe też nie są z gumy.
                      • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 19:47
                        jureek napisał:

> Naprawdę tańsze są te wszystkie wykopki na ulicach, te wszystkie światłowody

A komorce nie masz netu??? Za wasko myslisz o "Internecie". DAB to tez cyfrowe przesylanie danych. Tyle, ze w przypadku protokolow internetowych, mozna przyslac wiecej roznych danych - i radio i maile.. A na czest DAb tylko radio.
                        A to czy to pojdzie kable swiatlowodowym, radiem GSM/LTE, kablem z pradem,miadzia czy przez satelite to dalsza sprawa i w sumie nadawce mniej interesuje a bardziej centrum danych gdzie sa serwery - do jakich sieci jest wejscie.

> Mamy coraz szy
                        > bsze łącza, a chociażby to forum otwiera mi się wolniej niż 10 lat temu,

Moze czas komputer wymienic?
                        Obecnie najwolniesze w internecie sa dyski twarde w naszych komputerach - jesli masz tradycyjne HDD ;-)

> Klient jest zmuszony kupować coraz szybsze komputery, żeby poradziły one
                        > sobie z tymi wszystkimi flashami i innymi migającymi bajerami.

Flash umar ale tak jest. Wielkosc strony www - nie mowie o samej tresci - faktycznie strasznie urosla.

> Moim zdaniem te
                        > n kierunek rozwoju, czyli coraz więcej danych przesyłanych przez internet, to t
                        > ak samo ślepa uliczka, jak dalszy rozwój indywidualnej motoryzacji w obecnej po
                        > staci. Ulice już są zakorkowane, a łącza internetowe też nie są z gumy.

Sa - akurat lacza sa. Zmiania sie przpustowosc, zmienia sie kompresja, rosnie fizyczna ilosc laczy.

Wystarczy porownac predkosc LTE (radio w komorce) do predkosci GPRS czy EDGE (radio w komorce...).
                        • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 11:26
                          galtomone napisał:

> > Mamy coraz szy
                          > > bsze łącza, a chociażby to forum otwiera mi się wolniej niż 10 lat temu,
                          >
                          > Moze czas komputer wymienic?
                          > Obecnie najwolniesze w internecie sa dyski twarde w naszych komputerach - jesli
                          > masz tradycyjne HDD ;-)

Czym się różnią wątki forumowe sprzed dziesięciu lat z tymi obecnymi, że komputer z tymi nowymi nie daje już rady?
                          Aż tak urosły, że nie mieszczą się (w coraz większej zresztą) pamięci operacyjnej i trzeba je zapisywać na twardy dysk komputera?
                          W ogóle nie bardzo rozumiem, co mają wspólnego twarde dyski z internetem?
                          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:49
                            Zalezy co robisz i czego oczekujesz. Umowmy sie, ze techologia nie rozwija sie dla ciebie.

Ja np. ciesze sie, ze zamiast na 14 calach w rozdzielczosci 640x480 moge teraz sobie pograc na 55" w rozdzielczosci Full HD bo sprawia mi to radosc.

Ciesze sie, ze np. technologia WWW i protokoly na tyle sie zmienily ze mogl powstac Facebook i mam duzo fajnijszy, cestszy i blizszy kontakt ze znajomymi na drogim koncu swiata... kiedy ograniczalo sie to do 2 -3 rozmow w roku i to na szbko bo drogo.

> W ogóle nie bardzo rozumiem, co mają wspólnego twarde dyski z internetem?

Zwiazek maja taki, ze sa o wiele wolniejsze niz lacze internetowe. A by strona www moga sie wyswiwtlic na ekranie przez toche bebechow w komputerze musi przejsc. I zawsze (jak w kazdym lancuchu) jest limitowana przez najwolniejszy element a nie najszybszy.

Wystarcz np. z czasem pogoszy sie chlodzenie procesora (bo przeciez malo kto czysci radiator, wymienia paste termoprzewodzaca na świeżą, itd...) i nagle po dwoch latach komputer ewdo dziala. Ale to, ze wlacza sie throttling zeby go nie saplic tego juz nikt nie zauwaza...\Syfu na dysku i defragmentacji tez nie...
                            Roznie bywa.

Z komputerem jak z autem - ja nie umiesz korzystac to za chwile masz zlom.
                            • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 18:33
                              galtomone napisał:

> Zalezy co robisz i czego oczekujesz. Umowmy sie, ze techologia nie rozwija sie
                              > dla ciebie.

No toż przecież piszę, że nie dla mnie, lecz po to, by można jeszcze więcej cięższych reklam wepchnąć. I po to, żebym mógł więcej cięższych reklam oglądać, mam kupować nowy komputer? No bez jaj panowie.
                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.09.17, 09:13
                                jureek napisał:

> No toż przecież piszę, że nie dla mnie, lecz po to, by można jeszcze więcej cię
                                > ższych reklam wepchnąć.

Co ty masz z tymi reklamami??? Napastowala cie jakas ze taki uraz?? :-)
                                Ja tam nie widze wiecej reklam niz bylo... Wrecz widze wiecej opcji by rekam nie odgladac, ktorych kiedys nie bylo.

Spotify - nie przeszkadzaja ci reklamy - masz opcje "za darmo". Nie chcesz reklam - placisz i dostajesz dodatkowe mozliwsci.
                                Netflix - zero reklam.
                                HBO - zero reklam
                                Hulu Plus - bez reklam

Rekalmy sa tylko w "darmowej" TV i radiu - ale to chyba oczywiste ze byc musza. Tytez nie pracujesz za darmo.

> I po to, żebym mógł więcej cięższych reklam oglądać, ma
                                > m kupować nowy komputer? No bez jaj panowie.

Nie widze wiecej ciezszych rekam na www - moze adblock dobrze dziala... Ale tez dziala w moch przgladarkach od nastu lat juz chyba. A stroypo prostu urosly. Wieksze grafiki, wiecej, wyzsze rozdzielczosci, tresci wideo, dodatki umozliwajace komentowanie, itp...
                                A do tego robia to dziesiatki firm.
                                Dzis www to zlepek seteg widgetow, dodatkow dziajacaych w tle, itd..

Nawet na mojej stronie mam 6 dodatkowych wtyczek.
                                Czyli rdzen to Wordpress, + 6 dodatkowych wtyczek od niezaleznych tworcow, + sporo zalezy odemnie - jak przygotuje tresci na strona i gdzie ta strona wisi,ile osob na raz usiluje do niej zuyskac dostep, przez jaki lancuch sieciowy (ile serwerów) sie lacza, jaka jest ch fizyczna odleglosc od serwera z informacja (zobacz np. speedtest net - wybierze napier serwer najblizszy tobie a potem na drugim koncu swiata... zobacz jak zmieni sie predkosc choc twoje lacze jest przeciez to samo).
                                Jest po prostu starsznie duzo zmiennych... ale strony faktycznie sa wieksze... Choc z reguly tresci pobierasz z mirrorow a nie bezposrednio z miejsc gdzie wisi org. strona czy informacja.

Po prostu trudno generalizowac. A to, ze komputer tez sie zuzywa - albo choc wymaga serwisu od czasu do czasu by pracowal optymalnie to jeszcze inna kwestia.
                                • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.09.17, 10:15
                                  galtomone napisał:

> Co ty masz z tymi reklamami??? Napastowala cie jakas ze taki uraz?? :-)

Ano to mam z reklamami, że z nich żyję. Nie pisałem już tutaj kiedyś, że pracuję w agencji reklamowej? Stąd wiem, że można robić reklamy ciężkie i napastliwe oraz lekkie i kierowane tylko do tych, którzy tych reklam chcą. I wcale nie jest tak, że te pierwsze (których niestety jest coraz więcej i które coraz bardziej pożerają przyrost zasobów w internecie) muszą być skuteczniejsze.

> Ja tam nie widze wiecej reklam niz bylo... Wrecz widze wiecej opcji by rekam ni
                                  > e odgladac, ktorych kiedys nie bylo.
                                  >
                                  > Spotify - nie przeszkadzaja ci reklamy - masz opcje "za darmo". Nie chcesz rekl
                                  > am - placisz i dostajesz dodatkowe mozliwsci.
                                  > Netflix - zero reklam.
                                  > HBO - zero reklam
                                  > Hulu Plus - bez reklam

Mam na myśli konkretnie to forum. Mam szybszy komputer, mam szybszy internet, zaś forum otwiera się wolniej, niż 10 lat temu. Niektóre reklamy są tak ciężkie pod względem graficznym, że karta graficzna mojego służbowego komputera (fakt, że dość słaba) nie wyrabia i widzę tylko czarny ekran.

> Rekalmy sa tylko w "darmowej" TV i radiu - ale to chyba oczywiste ze byc musza.
                                  > Tytez nie pracujesz za darmo.

Też nie jest to tak do końca oczywiste. Przecież płacę abonament na media publiczne. W Niemczech wszystkie trzecie programy telewizji są wolne od reklam, podobnie ARTE i 3SAT, zaś w ARD i ZDF reklamy są dozwolone tylko w dni robocze w określonych godzinach.

> Nie widze wiecej ciezszych rekam na www - moze adblock dobrze dziala... Ale tez
                                  > dziala w moch przgladarkach od nastu lat juz chyba. A stroypo prostu urosly. W
                                  > ieksze grafiki, wiecej, wyzsze rozdzielczosci, tresci wideo, dodatki umozliwaja
                                  > ce komentowanie, itp...
                                  > A do tego robia to dziesiatki firm.
                                  > Dzis www to zlepek seteg widgetow, dodatkow dziajacaych w tle, itd..
                                  >
                                  > Nawet na mojej stronie mam 6 dodatkowych wtyczek.

No więc właśnie o tym piszę. Z tego przyrostu szybkości i przepustowości łącz korzysta przede wszystkim nadawca, bo to on ma korzyści z tych wszystkich dodatkowych wtyczek do obserwowania odwiedzających jego stronę, przecież to nie forumowicze proszą o te dodatkowe wtyczki.
                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 20.09.17, 11:48
                                    jureek napisał:

> galtomone napisał:
                                    >
                                    > > Co ty masz z tymi reklamami??? Napastowala cie jakas ze taki uraz?? :-)
                                    >
                                    > Ano to mam z reklamami, że z nich żyję.

Ty... ale ginekolog w domu nie nazeka żonie ze ta ma wiesz co.... :-)
                                    Moze nie lubisz swojej pracy? I stad za duzo reklam?

> Nie pisałem już tutaj kiedyś, że pracuj
                                    > ę w agencji reklamowej?

Myslalem, ze jako tlumacz.

> Stąd wiem, że można robić reklamy ciężkie i napastliwe
                                    > oraz lekkie i kierowane tylko do tych, którzy tych reklam chcą.

Nikt nie chce. Ale i placic nie wszyscy chca i nie za wszystko...

> Mam na myśli konkretnie to forum. Mam szybszy komputer, mam szybszy internet, z
                                    > aś forum otwiera się wolniej, niż 10 lat temu.

1. Reklam nie widze.
                                    2. Mysle, ze to jednak bardzo subiektywne odczucie gdy mowimy o tym co i jak dzialalo 10lat temu.
                                    Moze cala reszt dziala na tyle szybko, ze perspektywa sie zmienila?

> Niektóre reklamy są tak ciężkie
                                    > pod względem graficznym, że karta graficzna mojego służbowego komputera (fakt,
                                    > że dość słaba) nie wyrabia i widzę tylko czarny ekran.

Ja mam karte wbudowana w procesor - wiec badziew totalny i nie mam takich efektow...
                                    Ani w komputrze a ni w starym tablecie ani w telefonach...

> Też nie jest to tak do końca oczywiste. Przecież płacę abonament na media publi
                                    > czne. W Niemczech wszystkie trzecie programy telewizji są wolne od reklam, podo
                                    > bnie ARTE i 3SAT, zaś w ARD i ZDF reklamy są dozwolone tylko w dni robocze w ok
                                    > reślonych godzinach.

Ale moze te pretensje to do parlementu a nie reklamodawcow i roadkow ktorzy nie placa...
                                    Od zawsze zreszta.
                                    Moze jak u nas lubie by faktycznie placicli, to w publicznej TV reklam by nie bylo... Kto wie, w UK tez nie ma.

Ale nie zmienia to faktu, ze nie jest to za darmo... Albo, albo.

> No więc właśnie o tym piszę. Z tego przyrostu szybkości i przepustowości łącz k
                                    > orzysta przede wszystkim nadawca, bo to on ma korzyści z tych wszystkich dodatk
                                    > owych wtyczek do obserwowania odwiedzających jego stronę, przecież to nie forum
                                    > owicze proszą o te dodatkowe wtyczki.

No nie wiem... moze dizkei teu moznesz np. sade dodac. Poza tym forum nie jest glowna dzialanoscia portalu a dodatkiem.
                                    I pod katem portalu jest robina calosc a nie forum.
                • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 15:35
                  galtomone napisał:

> Mnie tam nic w Pl nie zrywa... A DAB to tez nie magia - jak bedzie slab sygnal
                  > to tez nie posluchasz. Jak z tv cyfrowa..

W PL też zrywa. Nawet, gdy nie jestem w ruchu.
                  W Niemczech zaś w kolejce w drodze do pracy w ogóle nie da się słuchać polskiego radia, bo zrywa co chwilę (widzę wtedy, kto w wagonie jest z Polski i rozumie moje przekleństwa), a próbowałem wszystkie niemieckie sieci włącznie z tą podobno najlepszą, czyli D1. Natomiast odbiór DAB+ mam bardzo dobry przez całą drogę.

> Nic nie jest idealne - FM i DBA tez nie sa, nie liczac faktu, ze przez net w DE
                  > trojki posluchasz a jak wylacza stream (zeby nie placic) bo przesliby na DAB t
                  > o nie posluchasz wogole.

Nie wyłączą. Nie bój żaby, streaming jest zbyt łakomym kąskiem dla marketingowców (można dokładnie policzyć, ile osób słucha), żeby mieli z niego rezygnować.

> Bo internt tu jest i nigdzie sie nie wybiera - korzysta coraz wiecej osob a DAB
                  > to dodatowy koszt i inwestycja dla garstki. To jak pytac czemu nie ma aplikac
                  > ji Dla Windows Phone czy Mobile -choc to fajny system... itd..

DAB+ to nie jest żaden wielki koszt. Ten LG Stylus 2 nie jest wcale droższy od modeli z podobnymi funkcjami, ale bez DAB. Ludzie nie korzystają, bo im się tego nie oferuje, zaś nie oferuje się, bo nie korzystają. I tak kółko się zamyka.

> Wazne ze spora dla producenta...

Dla producenta telefonów to też nie jest wielka różnica, przede wszystkim cieszą się producenci drogich słuchawek bezprzewodowych, które najwyraźniej niezbyt dobrze schodziły, skoro trzeba klientów zmuszać takimi trickami do ich kupowania.
                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 16:11
                    jureek napisał:

> Nie wyłączą. Nie bój żaby, streaming jest zbyt łakomym kąskiem dla marketingowc
                    > ów (można dokładnie policzyć, ile osób słucha), żeby mieli z niego rezygnować.

Wiem ze nie - nie wlacza DAB bo nie ma po co i dla kogo.
                    A co doliczenia uzytkowniow... to i mozna i nie mozna... zalezy jak sie lacza ze zrodlem.

> DAB+ to nie jest żaden wielki koszt. Ten LG Stylus 2 nie jest wcale droższy od
                    > modeli z podobnymi funkcjami, ale bez DAB. Ludzie nie korzystają, bo im się teg
                    > o nie oferuje, zaś nie oferuje się, bo nie korzystają. I tak kółko się zamyka.

Alez oczywiscie ze koszt. Dla nadawcy to koszt urzadzen i czestowliwosci -doatkowy, dla garstki ludzi. Dla producentow urzadzen... Owszem tel. czy radio nie sa drozsze ale tej jakis drobny %
                    onie mniej zarabiaja, maja klopot dodatkowy z produkcja,projektem logistyka dostawa tych czesci, itd... i znow.Opcja ta przekna mala liczbe osob ze warto akurat ten tel czy radio kupic.

>
                    > > Wazne ze spora dla producenta...
                    >
                    > Dla producenta telefonów to też nie jest wielka różnica, przede wszystkim ciesz
                    > ą się producenci drogich słuchawek bezprzewodowych, które najwyraźniej niezbyt
                    > dobrze schodziły, skoro trzeba klientów zmuszać takimi trickami do ich kupowani
                    > a.

Jakby to byl takie wielki plus to DABa mieliby wszyscy w ofercie.. a nie ma prawie nikt...
                    • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 16:29
                      galtomone napisał:

> Alez oczywiscie ze koszt. Dla nadawcy to koszt urzadzen i czestowliwosci -doatk
                      > owy, dla garstki ludzi.

Ale przecież się nadaje w tym standardzie. W Niemczech pokrycie DAB jest już prawie takie samo jak FM.

> > Dla producenta telefonów to też nie jest wielka różnica, przede wszystkim
                      > ciesz
                      > > ą się producenci drogich słuchawek bezprzewodowych, które najwyraźniej ni
                      > ezbyt
                      > > dobrze schodziły, skoro trzeba klientów zmuszać takimi trickami do ich ku
                      > powani
                      > > a.
                      >
                      > Jakby to byl takie wielki plus to DABa mieliby wszyscy w ofercie.. a nie ma pra
                      > wie nikt...

Ten fragment nie dotyczył DAB, lecz telefonów bez gniazd słuchawkowych, przez co klienci są zmuszani do kupowania drogich słuchawek bezprzewodowych.
                      Zaś DABa brakuje w ofercie, bo producenci telefonów boją się, że dostawcy telefonii komórkowej zemszczą się na nich za to, że nie przyczyniają się do zwiększania transferu danych, czyli nie przyczyniają się do zwiększania zysków operatorów.
                      Pamiętam, co stało się z Nokią, gdy ta jako pierwsza wprowadziła mapy offline. Od tego momentu aparaty Nokii przestały pojawiać się w ofertach "za złotówkę" do abonamentu i rozpoczęła się jazda w dół tej marki. Wiem, że nie była to jedyna przyczyna, ale niestety tak jest, że producenci telefonów często stoją przed wyborem, czy na pierwszym miejscu stawiać interesy klienta, czy interesy operatora. Przeważnie wygrywa wtedy operator.
                      • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 15.09.17, 19:53
                        jureek napisał:

> galtomone napisał:
                        >
                        > > Alez oczywiscie ze koszt. Dla nadawcy to koszt urzadzen i czestowliwosci
                        > -doatk
                        > > owy, dla garstki ludzi.
                        >
                        > Ale przecież się nadaje w tym standardzie. W Niemczech pokrycie DAB jest już pr
                        > awie takie samo jak FM.

Ale Niemcy to jeszcze nie swiat. DAB bardziej nie urosnie i tyle.
                        A na razie sobie bedzie... kasa juz wydana.
                        Natomiast to ze jest technologia bez przyszlosci to po prostu fakt.

> Ten fragment nie dotyczył DAB, lecz telefonów bez gniazd słuchawkowych,

A... no to bedzie tkaich telefonow z gniazem coraz mniej. Dla producenta to uproszczenie produkcji i nizszy koszt (ciut wiekszy zysk na bardzo trudnym rynku). Nie ma odwrotu.
                        Ale nie jest tak, ze z dnia na dzien wszystkie telefony z jackiem znikna.
                        Po prostu bedzie coraz mniejszy wybor i tyle.

> przez c
                        > o klienci są zmuszani do kupowania drogich słuchawek bezprzewodowych.

Po piersze nie drogich - wybor sluchwek BT tez jest jzu baaaardzo duzo. Po drugie gniazdo sie zmienia, kabel zostaje.
                        Tera gniazdo ladowania to od razu gniazdo sluchawkowe.

> Zaś DABa brakuje w ofercie, bo producenci telefonów boją się, że dostawcy telef
                        > onii komórkowej zemszczą się na nich za to, że nie przyczyniają się do zwiększa
                        > nia transferu danych, czyli nie przyczyniają się do zwiększania zysków operator
                        > ów.

Eeee... juz nie. Po rostu nie jest to dla znaczacej wielkosci jakikolwiek argument by wybrac telefon i oferte.

> Pamiętam, co stało się z Nokią, gdy ta jako pierwsza wprowadziła mapy offline.
                        > Od tego momentu aparaty Nokii przestały pojawiać się w ofertach "za złotówkę" d
                        > o abonamentu i rozpoczęła się jazda w dół tej marki.

Bzdura. Nokia umarla z powodu nietrafionych decyzjo dot. rozwoju systemu. Ta historia jest znan wszem i wobec.
                        Gdybys mial racje to i inni by splajtowali z powodu map offline :-)

> Wiem, że nie była to jedyn
                        > a przyczyna, ale niestety tak jest, że producenci telefonów często stoją przed
                        > wyborem,

To wogole nie byla przyczyna.
                        Poza tym nie patrz na Nokie przez pryzmat rynku PL i telefono za 1 zl.
                        Nokia przestala sie sprzedawac na calym swiecie.
                        • do.ki Re: Wolny wybór radia samochodowego... 16.09.17, 07:02
                          Jak jest z kompletnością zasięgu 3G/4G może przekonać się każdy, kto próbował korzystać w samochodzie z aplikacji wymagających stałego dostępu do sieci, jak radio internetowe, ale też jak np. Waze. Oops... Jesteś na razie jedyną osobą, której "to działa". Ale mniejsza o DAB. Było o słuchawkach. Ja osobiście jestem niezadowolony ze zniknięcia gniazda słuchawkowego, bo słuchawki BT są niewygodne w użyciu. Po naładowaniu działają zaledwie kilka godzin, potem chcesz rano jechać rowerkiem do roboty, zakładasz słuchawki i w połowie drogi koniec słuchania, bo ci świetne BT padły. Pamiętanie o ładowaniu to megaupierdliwość i powód dla którego takie słuchawki odesłałem nazajutrz po zakupie. Drugi powód to ten że słuchawki BT są cięższe i grubsze niż takie zwykłe z kabelkiem. Nie, BT jest dobry w domu, gdzie po użyciu odkładasz słuchawki na stację ładowania i zapominasz. Ty narzekasz, że ci się telefon za szybko rozładowuje, choć nie jest to istotny problem, bo telefonu można używać podczas ładowania, a słuchawek nie.
                          A użycie, jak Apple, tego samego gniazda do ładowania i do odsłuchu, albo jak w MacBooku Air, USB-C jako jedynego w ogóle przewodowego kontaktu z otoczeniem, to już zupełnie głupi ruch i przerost formy nad treścią. Trzeba kupować przejściówki, no bo przecież nikt nie robi porządnych, tanich słuchawek z gniazdem innym niż mini-jack (mogę podać konkretny typ niezwyciężonych słuchawek, ale to by wyglądało jak reklama).

Wracając do samochodów: fajniejszy jest dla mnie samochód z mnóstwem zegarów i przełączników (jak kiedyś Saab) aniżeli z ekranem dotykowym. Fajniejszy jest sprzęt z mnóstwem różnych dróg połączenia po to, żeby móc pokombinować, obejść blokady i ograniczenia...

Pogłoski o rychłej śmierci DAB są przesadzone. Jak w końcu zacznie brakować spektrum, to kraje zdecydują się na przejście i DAB stanie się faktem.

No i zapomniałeś o tym, że DAB zapewni ci o wiele lepszy poziom anonimowości niż streaming w internecie.
                          • kolpik124 Re: Wolny wybór radia samochodowego... 16.09.17, 23:27
                            bzdury, używam słuchawek znanej firmy na S, które są lżejsze i "cieńsze" niż wiele słuchawek "przewodowych", wymagają ładowania co 20 godzin pracy

jeśli jest się starszym panem z miażdzycą, owszem pamiętanie o ładowaniu może być problemem :D

w każdym razie pozbyłem się problemu plątającech się kabelków, które mają dziwną skłonność do zrywania sie w trakcie jazdy rowerem czy ćwiczeń na siłowni....

no i na plaży, idąc po drinka do bary parę metrów dalej nie muszę wkładać do kieszeni telefonu :)
                            • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 17:25
                              Polec model bo szukam wlasnie czegos do biegania i na rower..
                              Te z kabelkami, niestety jak sie spoce zaczynaja sie wysowac z uszu...
                            • jureek Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 12:30
                              kolpik124 napisała:

> bzdury, używam słuchawek znanej firmy na S, które są lżejsze i "cieńsze" niż wi
                              > ele słuchawek "przewodowych", wymagają ładowania co 20 godzin pracy
                              >
                              > jeśli jest się starszym panem z miażdzycą, owszem pamiętanie o ładowaniu może b
                              > yć problemem :D

Więc między innymi dlatego wolę przewodowe, poza tym są tańsze.
                              Ty wolisz bezprzewodowe i git, niech Ci dobrze służą. Nie będę Cię namawiał do korzystania z przewodowych. Nie podoba mi się tylko to, że nie będę miał wyboru, bo producent telefonu mi tego wyboru nie da.
                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 19.09.17, 13:52
                                jureek napisał:

> Nie podoba mi się tylko to, że nie będę miał wyboru
                                > , bo producent telefonu mi tego wyboru nie da.

Alez masz wybor - albo przewodowe albo bez. Zmienia sie tylko wtyczka.
                                Co wiecej, mozesz korzystac tez z przejsciowki.

Bardziej upierdliwy jest fakt, ze dzis mozesz jednoczesnie sluchac muzyk i ladowac telefon a przy USB-C juz dupa... albo... albo...

"Cena postepu" - to co sie zmienia w telefonach na nekorzytsc nasza to pikus w porownaniu z tym co zmienia sie np. w autach.
                          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 09:19
                            do.ki napisał:

> Jak jest z kompletnością zasięgu 3G/4G może przekonać się każdy, kto próbował k
                            > orzystać w samochodzie z aplikacji wymagających stałego dostępu do sieci, jak r
                            > adio internetowe, ale też jak np. Waze. Oops... Jesteś na razie jedyną osobą, k
                            > tórej "to działa".

Nie wiem czyWaze mi dziala bo nie korzysalem. Uzywalem Here - obecnie Here WeGo (przejete przez konsorcjum chyba BMW/VW/Mercedes), a teraz kupilem za jakies grosze Sygic'a i jestlepiej bo ma info o korkach.
                            Oczywiscie, ze sa dziur w pokryciu 3G/4G... ale na tyle male, ze nie jest to jakis klopot. Radio FM np. w Beskidach dziala marnie, TokMF po wyjedzie z miasta przestaje dzialac. Nawet z Trojksa w gorach sa klopoty... a przez net spoko.

> Było o słuchawkach. Ja osobiście jestem
                            > niezadowolony ze zniknięcia gniazda słuchawkowego, bo słuchawki BT są niewygodn
                            > e w użyciu.

Nie ty jeden a wiekszosc, a po drguie nikt nie kaze ci korzystac ze sluchawek BT. Kup sobie takie na kablu, tylko z inna wtyczka. np.: www.tabletowo.pl/2016/04/20/prosze-oto-sluchawki-leeco-z-usb-c-i-bezstratnym-audio/

Ale niestety masz racje...

> Pogłoski o rychłej śmierci DAB są przesadzone. Jak w końcu zacznie brakować spe
                            > ktrum, to kraje zdecydują się na przejście i DAB stanie się faktem.

Nikt nie mowi o smierci a braku rozwoju.
                            Nawet jesli kraj przejdzie na dab i zaoferuje czestoliwosci to jeszcze ktos musi chcec nadawc w tym formacie.
                            A to jest watpliwe ekonomicznie.

> No i zapomniałeś o tym, że DAB zapewni ci o wiele lepszy poziom anonimowości ni
                            > ż streaming w internecie.

1. Nie wiem co ma anonimowosc do radia...
                            2. Jak masz DAB to przestajesz korzystac z internetu?
                            • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 09:20
                              Btw:

dyskusja o DAb wraca na to forum co jakis czas...
                              Ten czas plynie a rewolucji dab jak nie bylo tak nie ma... i nie bedzie.
                            • do.ki Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 22:02
                              > Oczywiscie, ze sa dziur w pokryciu 3G/4G... ale na tyle male, ze nie jest to jakis klopot.

Ta. Pisalem już kiedyś. Wjechałem do Polski w Świecku, dostęp do netu pojawił się pod Poznaniem.

> Kup sobie takie na kablu, tylko z inna wtyczka. np.: www.tabletowo.pl/2016/04/20/prosze-oto-sluchawki-leeco-z-usb-c-i-bezstratnym-audio/

Ja już mam słuchawki i nie potrzebuję innych, chyba że producent zacznie wydziwiać. Poza tym słuchawki nauszne do używania na rowerze? Toż to nie tylko niebezpieczne, ale i niewygodne, i nie wchodzi w rachubę. Tu powyżej kolega kolpik124 też bzdurzy. Firma na S nie ma w ofercie słuchawek BT dousznych z pałąkiem wokół ucha (inne zawsze wypadają) o takich cechach, jakie podaje. Sam używam właśnie słuchawek tej firmy, więc chciałem bezprzewodowe od nich, ale nie ma. A zostawianie telefonu na plaży bez dozoru świadczy o durnocie. Picie drinków z plażowego baru zresztą też.

> 1. Nie wiem co ma anonimowosc do radia...
                              > 2. Jak masz DAB to przestajesz korzystac z internetu?

Nie udawaj głupiego. Nikt sie nie dowie, że słuchasz radia. Streaming odbiera ci anonimowość. Jak mam DAB, to internet chwilowo jest niepotrzebny.
                              • do.ki Re: Wolny wybór radia samochodowego... 17.09.17, 22:06
                                BTW

Z podlinkowanego przez ciebie artykułu najlepsza jest dyskusja pod nim. Rezygnacja z mini jacka to bzdura i trzepanie kasy z lemingów.
                                • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 09:39
                                  To jakby oczywiste. Jak rozniez fakt, ze coraz wiecej telefonow bedzie bez tego gniazda.
                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 08:41
                                do.ki napisał:

> Ta. Pisalem już kiedyś. Wjechałem do Polski w Świecku, dostęp do netu pojawił s
                                > ię pod Poznaniem.

To albo bylo latatemu, albo masz powaznyproblem sprzetowy z telefonem.
                                Akurat przy autostradach to od dawana juz nie ma takich klopotow

> Ja już mam słuchawki i nie potrzebuję innych, chyba że producent zacznie wydziw
                                > iać. Poza tym słuchawki nauszne do używania na rowerze?

O rowerze nic nie pisales wczensiej....

> > 1. Nie wiem co ma anonimowosc do radia...
                                > > 2. Jak masz DAB to przestajesz korzystac z internetu?

> Nie udawaj głupiego. Nikt sie nie dowie, że słuchasz radia. Streaming odbiera c
                                > i anonimowość. Jak mam DAB, to internet chwilowo jest niepotrzebny.

Nadal nie rozumiem zwiazku... Sluchasz dzieciecej pornografii czy jak zeby mialo znaczenie?
                                I juz widze jak w telefonach, itd.. jadac autem net wylaczasz :-) Bo przeciez masz DAB...

Poza tym ustalmy jedno. Ja tam nie mam nic przeciwko DAB. Ja tylko stwierdzam fakt. Swiata ta technologia juz ne zawojuje. Pojawia sie za pozno a do tego nigdy nie bylo entuzjazmu w implementacji... i to jeszcze w czasach przed powszechnym streamingiem wszystkiego.
                                • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 08:57
                                  Stare FM musi byc wylaczone ze wzgledu
                                  na miedzynarodowe porozumienia
                                  o wykorzystaniu pasm radiowych
                                  i rodzajach emisji w radiodyfuzji.
                                • do.ki Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 10:45
                                  > Nadal nie rozumiem zwiazku... Sluchasz dzieciecej pornografii czy jak zeby mialo znaczenie?

Gdy dyskutowalismy o udostepnieniu ubezpieczycielom danych o punktach, podnosiles (slusznie) argument o privacy. A teraz nie masz problemu z tym, ze "nadawca" streamu (czyli rowniez reklamodawcy) maja dostep do twoich danych?

> I juz widze jak w telefonach, itd.. jadac autem net wylaczasz :-)

Jadac autem nie korzystam z netu.
                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 10:53
                                    do.ki napisał:

> Gdy dyskutowalismy o udostepnieniu ubezpieczycielom danych o punktach, podnosil
                                    > es (slusznie) argument o privacy. A teraz nie masz problemu z tym, ze "nadawca"
                                    > streamu (czyli rowniez reklamodawcy) maja dostep do twoich danych?

Owszem, ale chyba sa granice paranoi? ;-) Poza tym, jak nie bede chcial, to nie beda miec dostepu.

> > I juz widze jak w telefonach, itd.. jadac autem net wylaczasz :-)
                                    >
                                    > Jadac autem nie korzystam z netu.

Ale po pierwsze sobie dziala, po drugie jest obecny... Jedno drugiego nie eliminuje.
                                    Ba, sadze ze maile ci sie jednak sciagaja... moze ich nie czytasz, ae trudno pwiedziec ze calkiem nie korzystasz. Poza tym nie o to chodzi ... pisales ze jak masz dab to net ci niepotrzebny... ale wlasnie slowo klucz. chwilowo.
                                    Na tym polega roznic - net i tak juz jest praktyczne wszedzie. Wiec dab lokalnie pewnie sobie bedzie dzialac... ale inwestowanie w te technologie duzej kasy nie ma sensu.

Na dowod tego nzazimno podal nawet raport w ktorym juz wyraznie widac iddee DAB/radia hybrydowego... A to i tak bardziej chyba w celu wykorzytsania tego co juz jest... i zeby ktos jednak z tego krozystal skoro juz dziala.
                                    • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 10:58
                                      Nie.
                                      Radio hybrydowe jest na okres przejsciowy.
                                      Jak Norweg pojedzie do Europy, to bylby bez radia, gdyby nie mial FM/DAB+.
                                      Norwegia wylaczyla nadajniki FM.

Przeciez w Polsce wylaczono stara radiodyfuzje programow telewizyjnych i co?
                                      Tragedia jakas?

• galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:00
                                        Cos zle wyczytales kolego z tego raportu.

Radio hybrydowe ma laczy nie FM z DAb tylko DAB z internetem. Takze dla samego DAB otwierajac troche dodatkowych mozliwosci.
                                        • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:10
                                          W slangu mowi sie o "hybrydach" w wielu znaczeniach.
                                          Przyszloscia sa terminale wyposazone w multisystemowe moduly odbioru praktycznie wszystkiego, co
                                          zostanie wymitowane do uzytku publicznego.

To tylko kwestia czasu.

Na poczatku byl tylko serwis SMS w GSMie.
                                          Teraz jest juz praktycznie cale spektrum transferu danych.

• galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:18
                                            Tyle,ze nie mowimy o slangu a o raporcie do ktorego linkowales.
                                            Ale rozumiem, ze "masz racje - ja sie pomylilem" w innej formie przez gardlo ci nie przejdzie.
                                            • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:22
                                              Nie, po prostu czepiles sie tylko tego, czego chciales sie latwo uczepic,
                                              bo co do merytoryki technologicznej
                                              nie jestes w stanie nic rozsadnie skomentowac.

Slowo hybryda ma tak wiele znaczen (np samochody), ze nie chce mi sie nawet tego
                                              mocniej komentowac.
                                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:34
                                                nazimno napisał:

> Nie, po prostu czepiles sie tylko tego, czego chciales sie latwo uczepic,
                                                > bo co do merytoryki technologicznej
                                                > nie jestes w stanie nic rozsadnie skomentowac.

Uczepilem sie tego co napisles zle. Szczegolnie ze sam dales link do raportu z ktorego to jasno wynika. Tam nie jest opisana jakas hipotetyczna hybryda tylko konkretny przyklad jak dab ma szanse dalej funkcjonowac jako technologia.

A co do merytoryki technoligcznej - coz tu komentowac jak nie na jej temat jest dyskusja. Nie rozporawiamy o szczgolach technicznych DAB i tego jak to dziala.

Ja tylko grzecznie stwierdzilem fakt, ze dab z netem z wielu powodow nie wygra - tyle.

> Slowo hybryda ma tak wiele znaczen (np samochody), ze nie chce mi sie nawet teg
                                                > o
                                                > mocniej komentowac.

I nikt poza toba tego nie robi i z fkatem - znaczenia slowa hybryda generalnie - sie nie spiera.
                              • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 10:08
                                www.itu.int/en/ITU-D/Regional-Presence/AsiaPacific/Documents/Events/2014/December-DR-Thailand/Session2_Les_Sabel.pdf

tech.ebu.ch/docs/factsheets/ebu_tech_fs_band_III_use.pdf

www.worlddab.org/country-information/poland#coverage
                                • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 10:20
                                  No wlasnie... zniknac nie zniknie - ale szalu nie i nie bedzie.
                                  Tym bardziej, ze radio ma ten sam problem , ktory ma TV - nie ma znaczenia technologia nadawania - czyli fakt, ze mlodzi nie sa zainteresowani.

Dlatego padaja powoli gazety albo prznosza sie do sieci i tam gdzi ejstpotencjalny odbiorca i dlatego praktycznie azda stacja radiowa jest dostepna przz internet a na DAB jest garstka.

Zreszta mapka z ostatniego linku dobrze obrazuje entuzjazm nadawcow np. w PL
                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 10:37
                                    Nie. Tak jak dzisiaj funkcjonuje (spoleczenstwo odbiorcow) FM, tak samo bedzie funkcjonowac ono dla emisji DAB+.

Technika radiodyfuzji nie ma zupelnie wplywu na istnienie zapotrzebowania u ludzi na sluchanie radia.

Wyprodukowanie odbiornika DAB+ w pelnej technologii cyfrowej jest o niebo prostsze
                                    od wyprodukowania dobrego odbiornika FM. Tak jest juz dzisiaj.

Spowodowane jest to niekwestionowanym rozwojem skali integracji ukladow scalonych,
                                    gdzie procesory sygnalowe wraz z modulami HF odpowiadaja za udostepnienie
                                    sygnalu audio dla uszu sluchacza po odbiorze ich droga radiodyfzji.

Podobnie ma sie rzecz z nadajnikami w systemi DAB+, ktore pracuja calkowicie niezawodnie,
                                    sa oszczedne energetycznie i nie wymagaja stalego serwisowania przez personel obslugi.

Dyfuzja FM idzie do lamusa, niezaleznie od opinii ludzi, ktorzy nie zdaja
                                    sobie sprawy z rozwoju technologii.

Wylaczenie FM jest analogia do rezygnacji z sieci telefonii kablowej, ktorej infrastruktura
                                    i konserwacja staly sie UPIERDLIWE az do bolu.

• galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 10:59
                                      nazimno napisał:

> Technika radiodyfuzji nie ma zupelnie wplywu na istnienie zapotrzebowania u lud
                                      > zi na sluchanie radia.

LOL!!!! "Radiodyfuzji" - ty te zdania przed lustrem ciwczysz a slow w slowniku szukasz????

Wiec w zakresie tego zdania masz ALBSOLUTNA racje - tyle, ze nie ma to zadnego znaczenia.

Bowiem zpaotrzebowanie ludzie na sluchanie radia spada a do tego jeszcze spada zapotrzebowania na sluchaie radia, przez radio - w tradycyjnym znaczeniu.

Zatem to zapotrzebowanie - piszac twoim jezykiem - ma bezposredni wplyw na implementacje urzadzen do radiodyfuzji.

Nasze pokolenie juz niedlugo zacznie zdychac i knikt dla naszego lepszego sampoczucia nie bedzie inwestowac kupy kasy w cos co sie nie zrwroci z braku sluchaczy, szczegolnie ze juz altrnatywnie dla FM nadaje przez internet.

> Wyprodukowanie odbiornika DAB+ w pelnej technologii cyfrowej jest o niebo prost
                                      > sze
                                      > od wyprodukowania dobrego odbiornika FM. Tak jest juz dzisiaj.

Pytanie tylko po co go produkowac jak praktycznie nie da sie na tym zarobic.

> Dyfuzja FM idzie do lamusa, niezaleznie od opinii ludzi, ktorzy nie zdaja
                                      > sobie sprawy z rozwoju technologii.

A ktos tu pisze, ze nie idzie?? Bo mam wraznie, ze zaczynasz dyskutowac sam ze soba....

> Wylaczenie FM jest analogia do rezygnacji z sieci telefonii kablowej, ktorej in
                                      > frastruktura
                                      > i konserwacja staly sie UPIERDLIWE az do bolu.

Acha... stad juz od lat nikt nie wymienia kablimiedzianych na "kable" swiatlowodowe - bo przeciez kable umarly.
                                      • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:06
                                        Radiodyfuzja jest dobrze znanym terminem.
                                        To sformulowanie obejmuje wszystkie antenowe techniki nadawcze.

To po jaka cholere "przeszli na cyfrowe multipleksy" z emisja TV?
                                        No - odpowiedz.

Swiatlowody potrzebne sa w sieci szkieletowej oraz dla instytucji infrastruktury panswowej.
                                        Dla ludzi wystarczajace bedzie LTE kolejnych generacji.
                                        • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:29
                                          Taaa... no to najwyrazniej mam siec szkieletowa w bloku... a nawet trzy.

> Dla ludzi wystarczajace bedzie LTE kolejnych generacji.

100% racji i bezie tomialo konkretny wplyw na radio i TV.

> To po jaka cholere "przeszli na cyfrowe multipleksy" z emisja TV?
                                          > No - odpowiedz.

Wymagania i mozliwosci stawiane kompresji obraz i dziwku + koszt ziwazany z iloscia przesylanych danych przez TV w stosunku do radia jest jednak inny.Zauwaz tez, ze zupelnie inne sa modele biznesowe obu typow mediow - choc niby to podobne.

Zobacz, ze na 100% nadajacych w PL stacji radiowych stream kanalu na zywo w necie udostepnia wiekszosc. Na pewno wszystkie najpopuarniejsze stacje.

W przypadku TV jest dokladnie odwrotnie.

Powodem jest wspomniana kasa. Jeszcze do niedawna bylo tak, ze np. stacje radiowe prosily sieci tv kabowych by znalezc sie w dnaje kablowce (inna sprawa, ze nie wiem po co... ). Ale nie zadaly za to pieniedzy i same placic nie chcialy.

Z TV bylo dokladnie odwrotnie przez dlugie lata (az weszla paczka tzw. obowiazkowych programow - tzw. "must carry" - i ceny ciut spadly)za to, ze dany program mogl znalexc sie w ofercie TV kablowej trzeba bylo stacji TV placic "od gnizdka".

Miedzy innymi dlatego tez videostar - teraz wppilot - przez dlugi czas byl przez stacje TV (teoretycznie wbrew rozsadkowi) zwalczany.

TV rzadzi sie innymi prawami niz radio i dlanich tv cyfrowa z dosc konkretnym i ograniczonym zasiegiem, ktory maja pod kontrola jestOK. Dlatego tez masz tak duzo kanalow premium w multipelksach.

Ile jest kanalow radiwowych platnych w PL???? No - odpowiedz.
                                          • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:34
                                            Wszysko bedzie platne.
                                            Albo jako ogolny podatek medialny albo jako oplata za wycelowany serwis medialny.
                                            To tylko kwestia czasu.
                                            Technologia cyfrowa ulatwia pobor oplat.
                                            Nic na to nie poradzisz.
                                            Mozesz przestac korzystac.

• galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:35
                                              Znow odp. z tzw. dupy i nie na temat.
                                              • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:43
                                                Wrecz przeciwnie.

Napisales:
                                                W przypadku TV jest dokladnie odwrotnie. Powodem jest wspomniana kasa.

Z TV bylo dokladnie odwrotnie przez dlugie lata (az weszla paczka tzw. obowiazkowych programow - tzw. "must carry" - i ceny ciut spadly)za to, ze dany program mogl znalexc sie w ofercie TV kablowej trzeba bylo stacji TV placic "od gnizdka".
                                                ---------------------------------------
                                                To bylo krotkie podsumowanie rozwleklosci argumentacji.
                                                Prawda jest taka, ze opodatkowanie medialne funkcjonuje juz w Europie
                                                albo jawnie albo w sposob zakamuflowany.
                                                W Polsce tez tak bedzie.
                                                To wlasnie sposob na golenie ludu z kasy.

• galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:52
                                                  Tak, tak...
                                                  Kontynuuj sobie - ja wysiadam.
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:54
                                                    i na koniec, "dlaczego swiatlowody nie sa takie idealne":

www.blutecsys.com/7-reasons-point-point-wireless-better-fiber-optic/
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:55
                                                    i jeszcze:

www.10gigwireless.com/

PS
                                                    Nie masz pojecia o technologiach transmisji danych.
                                                    Opierasz sie na lamusowej "wiedzy".
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:00
                                                    Oczywiscie, masz racje.
                                                    Stad pewnie radio zaczyna zdychac... bowiem nikt poza toba nie posiada tej tajemniej wiedzy "jak to dziala" niezbednej do sluchania trojki czy radia maryja.
                                                    I co najwazniejsze do wyboru czy sluchac przez FM, DAB czy moze przez internet...

Ech nazimno... koncze, bo nie mam czasu na kolejna dyskusje z toba nie na temat i o niczym.
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:05
                                                    i jeszcze mania przesladowcza z RM...
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:06
                                                    Noo... zaraz obok mojej wiary w swiatlowody - cokowielk to znaczy. Ty to umiesz nazwac rzeczy po imnieniu. BOKI ZRYWAC!
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:08
                                                    A zrywaj sobie.
                                                    Co mnie to obchodzi.
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:57
                                                    Super ci idzie.
                                                    Doradzam ci jednak w jednym posicie zadawac takie pytanie: "dlaczego swiatlowody nie sa takie idealne"

A w drugim odpowiadać... bedziesz miec wrazenie wiekszej interakcji!!!
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:00
                                                    Jak zwykle dotarles do sciany, gdzie potrafisz sie juz tylko rozplaszczyc.
                                                    Ty W OGOLE nie masz pojecia o technologiach.
                                                    ZERO.
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:01
                                                    Ty... przeczytaj jeszcze raz o czym jest dyskusja...
                                                    Jesli ci sie wydaje ze o tym jak dziala dab i jak dziala stream przez net - to informuje ci ze nie o tym.
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:06
                                                    Dyskusja to nie jest, poniewaz nie jestes kompetentny w wypowiadaniu opinii.
                                                    Opierasz je na powierzchownej wiedzy i ogolnych komunalach.
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:07
                                                    Ale nasz czescie ty wspierasz mnie merytorycznie dobrymi linkami, z ktory jasno wynika obecna i przysza sytuacja DAB. Dziekuje zatem za potwierdzenie mojej opinii na ten temat.
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 12:10
                                                    Sytuacja DAB jest juz ustalona od dawna.
                                                    Harmonogram wylaczen FM tez.
                                                    Dyskutuj sobie ze swoimi fantazjami.
                                                  • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 14:00
                                                    LOL... ty powinienies dziennie do kosciala jakiegs latac i dziekowac!!!
                                                    Inaczej Twoje zycie byloby koszmarem.
                                                  • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 14:02
                                                    Wspolczuje twojemu pracodawcy, o ile masz takiego.
                                                    To musi byc wyjatkowo cierpliwy i lagodny czlowiek.

• nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:19
                                        Jedna koparka moze "zalatwic" totalny blackout informacyjny w calym regionie,
                                        gdy przerwany zostanie "odpowiedni" kabel swiatlowodowy.

Naprawienie takiego uszkodzenia to HORROR dla serwisu.
                                        To jest uboczny skutek naiwnej wiary w swiatlowody.
                                        • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:29
                                          przyklad, jeden z wielu, jeden ruch koparki i...

www.rnz.de/nachrichten/sinsheim_artikel,-Sinsheim-Bagger-zerfetzt-Glasfaserleitung-30000-Unitymedia-Kunden-ohne-Netz-_arid,262214.html
                                          • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:37
                                            Poprosze jezszcze zdjecie jak koparka uszkadza wode z rura...
                                            I nie zapomnij dopisac ze to efekt naiwnej wiary w rury.

BTW: zmierzasz do czegos, czy tak piszsz co ci slina na jezyk przyniesie?
                                            • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:44
                                              Nie, drogi stary.
                                              Opisuje REALIA.
                                              • galtomone Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:54
                                                Fajnie... szkoda, ze dyskusja nie tego tyczy.
                                                Ale w sumie jak sobie w kazdej dyskusji swoja wlasna wymyslisz, to czesto nawet masz wtedy racje.
                                                Jest to jakas metoda.

Tak ze sobie dyskutuj dalej... ja pozowole sobie nie kontynuować
                                                • nazimno Re: Wolny wybór radia samochodowego... 18.09.17, 11:56
                                                  A pozwalaj sobie...
                                        • galtomone Wszyscy w domu??? 18.09.17, 11:36
                                          nazimno napisał:

> To jest uboczny skutek naiwnej wiary w swiatlowody.

Nie wiem co lykasz ale ewidentnie ci szkodzi.
                                          • nazimno Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 11:48
                                            Mnie nic nie szkodzi, drogi stary. Takie sa realia duzych miast.
                                            Swiatlowody nigdy nie zastapia porzadnej radiokumunikacji z zastosowaniach,
                                            gdzie liczy sie prawdziwe bezpieczenstwo i mobilnosc.
                                            Stad tez naiwna wiara, ze swiatlowody zalatwia wszystko.
                                            Nie zalatwia.

• galtomone Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 11:56
                                              Serio... warto odlozyc tabletki na polke. Taka moja rada na zakonczenie. Zrobisz co zechcesz.
                                              Ale mysle, ze masz bez nich szanse na wiekszy kontakt z rzeczywistoscia....

Moze przestaniesz wszczedzie widziec tych wyimaginowanych wyznawcow...? :-)
                                              • nazimno Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 11:57
                                                sam wez tabletki...

www.10gigwireless.com/

PS
                                                po prostu... g...o wiesz i tyle
                                                • galtomone Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 12:05
                                                  Taaaaa.... nie zapomnij jeszcze poinformowac nas o czyms o co nikt nie ytalej jak juz w kilku postach powyzej.
                                                  Ba,... fajnie to wyglada jak sam zadajesz pytanie i sam odpowidasz.

Doprawdy rewelacja.

Co do gowno wiesz... nie musze byc autorem patentow dotycacych technik radiodyfuzji by wiedziec, ze technologia DAB sukcesu nie odniesie czy by widziec, iz coraz mniej ludzi slucha radia.

A eraz napisz kilka pytan, napisz kilka odpwiedzi i dyskutuj sobie dalej.
                                                  • nazimno Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 12:08
                                                    Z toba nie ma sensu zadna dyskusja, poniewaz twoja "wiedza" jest szczegolnie ograniczona do wspominaniu o RM (moze w tym jestes kompetentny).

• galtomone Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 14:02
                                                    No nie wiem kiedy dyskusja jest bardziej bez sensu... czy jak jest o RM o ktorym ciagle wspominasz czy jak jeden z dyskutantow sam zadaje pytania a potem na nie odpowiada a dodatkowo nie zgadza sie z tym co sam linkuje na potwierdzenie.

Ale w jednym masz racje racje - nie ma to sensu.
                                                  • nazimno Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 14:05
                                                    Jasne jest jedno - twoje opinie o technologiach sa "o kant d...".

O RM sam i pierwszy zaczales, drogi stary, czyli mamy do czynienia z nawrotami manii przesladowczej w zwyklym wydaniu.

• galtomone Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 14:34
                                                    Mania mowisz... ja raz i to tylko dlatego, ze RM ma rewelacyjne pokrycie - co chyba przyznasz?
                                                    A ile razy ty??? - nie licz, pytam retorycznie bo odp. znam.
                                                    Tak... co do manii masz 100% racji.
                                                  • nazimno Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 14:47
                                                    Widzisz, stary, ja nie wiem, jakie pokrycie ma RM, nie slucham tego radia.
                                                    Musze polegac na twoich wysoce miarodajnych opiniach opartych na wykazywanej przez ciebie "sluchalnosci", ze sie tak kolokwialnie wyraze. Jesli tak twierdzisz, to musisz miec racje.

PS
                                                    Dawales tu juz nieraz po_pis_y swojej manii przesladowczej i to do tego stopnia, ze
                                                    ktos inny niz ja, zwrocil ci na to uwage. Przez pewien czas byl spokoj,
                                                    ale widze wyraznie, ze nastepuje nawrot.
                                                    Stad moja uwaga.

• galtomone Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 14:56
                                                    Whatever - wygrales... a w zasadzie ja jak durny kolejny raz dalem sie wciagnac w idotyczna dyskusje z toba zupelnie nie na temat.

Nastepnym razem bede pamieta by twoich postow jednak nie komentowac bo za kazdym razem potem z tego dyskusja nie na temat wynika.
                                                  • nazimno Re: Wszyscy w domu??? 18.09.17, 15:08